Apple suunnittelee USB-C -pakon kiertämistä vaatimalla lisenssin kaikilta iPhonen USB-johdoilta

1
Petteri Pyyny

Pitihän se arvata: Apple suunnittelee omaa USB-C -standardiaan, joka vaatisi latausjohdoillekin lisenssin Applelta
Euroopan Unioni sai vuosien väännön jälkeen päätettyä viime vuonna USB-C -liitännän pakollisuudesta kaikessa elektroniikassa. Kännykkämaailmassa kovimman iskun päätöksestä ottaa tietysti Apple, joka joutui nöyrtymään ja siirtymään standardin käyttöön iPhone-malleissaan.

Applen kannalta oma liitin on ollut valtavan upea bisnes. Yhtiön käyttämä Lightning-liitin ei ehkä teknisesti ole juuri USB-C:tä parempi, mutta siinä on Applelle yksi tärkeä hyöty: raha.

Jokainen lisälaitteita valmistava yhtiö on joutunut pulittamaan Applelle lisenssimaksua kaikista mahdollisista laitteista, jotka kytketään iPhoneen kiinni. Olipa kyseessä sitten laturi, latausjohto, langalliset kuulokkeet tai jokin eksoottisempi lisälaite, niin Apple on napannut siivun myyntituloista itselleen lisenssimaksun muodossa.

Tätä lypsylehmää Apple ei halua tappaa ja nyt leviävätkin huhut siitä, että yhtiö olisi kehittämässä "omaa USB-C -standardiaan".Käytännössä Applen suunnitelmissa ainoastaan sellaiset USB-C -kaapelit ja laitteet, joista löytyy yhtiön lisensoima MFi-tunnistesiru hyväksyttäisiin. Mitä tahansa muuta latausjohtoa tai lisälaitetta iPhoneen kytkettäessä puhelin herjaisi lisälaitteen olevan epäyhteensopiva.

Syksyllä julkaistavat iPhone 15 -mallit ovat yhtiön ensimmäiset iPhonet, joissa USB-C -liitin otetaan käyttöön. Jo vuosia ennen EU:n päätöstä yhtiö on siirtynyt käyttämään USB-C:tä iPad-mallistossaan ja mm. kannetavissa Maceissään. Niissä tunnistesirua ei USB-johdossa käytetä.

Mikäli Apple päätyy rahastukselta tuoksahtavaan viritykseensä, saattaa edessä olla pitkä ja repivä oikeusjuttu Euroopassa, jossa EU tuskin hyvällä katsoo lainsäädännön henkeä vastaan pullikointia. Mahdollista on tietysti myös ratkaisu, että tunnistesirua ei vaadita Euroopassa käytettävissä latausjohdoissa, mutta muualla maailmassa myydyissä iPhoneissa USB-johtojen pitääkin olla Applen lisenssillä varustettuja.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

OnePlus Nord N30 – hinta laskenut -23%

OnePlus Nord N30
218 € CDON
284 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -20%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 581 €

OnePlus 11 – hinta laskenut -19%

Realme 10 – hinta laskenut -18%

Realme 10
186 € CDON
281 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 226 €

Kommentit (1)

keskonen
keskonen

1

Poliitikot kuvittelee aina olevansa hirveen nokkelia ja lopputulos on poikkeuksetta myöhässä ja täysin riittämätön alkuperäisen ongelman ratkaisemiseksi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.