Google pysyy jatkossakin Samsungin kännyköiden hakukoneena

Petteri Pyyny

Samsungilta loppui kantti ja Googlelta löytyi tarpeeksi rahaa: Hurja skenaario ei toteudu - ainakaan tällä kertaa
Teknologiamedioita lukeva yleisö on tyypillisesti sen verran valistunutta, että tavallisten kuluttajien käyttäytymistä ei varsinaisesti osaa hahmottaa. Mutta sille valtavalle peruskäyttäjien massalle on ensiarvoisen ratkaisevaa se, mitä tuotteita, sovelluksia ja ratkaisuja uusi tietokone tai kännykkä tarjoaa esiasennettuna. Käytännössä valtaosa ihmisistä käyttää vain ja ainoastaan niitä palveluita, joita heidän ostamastaan puhelimesta tai tietokoneesta löytyi valmiina ostettaessa. Varsinkin, jos ne ovat edes riittävän hyviä.

Tämän tietävät kaikki nettijätit ja tuolla tiedolla taotaan valtava määrä rahaa. Google maksaa miljardeja joka vuosi Applelle siitä, että Google pysyy oletusarvoisena hakukoneena Applen kännyköissä. Samoin Google latoo rahaa tiskiin myös Android-valmistajille, vaikkakin Android-maailmassa kuvio on hieman erilainen: mikäli valmistaja sitoutuu pitämään kaikki mahdolliset Googlen palvelut kännykässä esiasennettuna, Google maksaa valmistajalle rahaa - jos taas valmistaja vaihtaa osan sovelluksista toiseen, valmistajan pitää maksaa Googlelle Android-käyttöjärjestelmästä lisenssimaksuja.Kappalemäärissä mitattuna maailman suurin kännykkävalmistaja Samsung on yksi kriittisistä palasista Android-ekosysteemissä - ja sitä kautta myös tärkeä pala pitämään Google hakukonemaailman kunkkuna.

Siksi taannoinen uutinen siitä, että Samsung harkitsee Googlen vaihtamista Bingiin kännyköissään aiheutti hurjan myrskyn niin mediassa kuin huhujen mukaan myös Googlella. Temppu olisi tarkoittanut sitä, että kymmenet miljoonat Android-käyttäjät ympäri maailmaa olisivat ryhtyneet käyttämään "sitä toista hakukonetta" Googlen sijaan.

Asiasta on väännetty kulisseissa kättä - ja hyvin todennäköisesti rahaa on liikkunut pöydästä toiseen, paljon. Mutta lopputulos oli se, mihin tässä leikissä on jo totuttu eli Google pysyy Samsungin kännyköiden oletusarvoisena hakukoneena jatkossakin. Ainoan poikkeuksen muodostaa Euroopan Unioni, jossa EU:n kilpailuviranomaisten päätöksen takia kuluttajalla on puhelimen asennuksen yhteydessä oikeus valita itselleen sopivimmalta tuntuva hakukone. Muissa maissa Samsungin puhelimissa tulee siis jatkossakin Googlen hakukone.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.