Telia aloittaa 3G-verkon alasajon Satakunnassa 11. syyskuuta, laajempi sulkeminen alkaa vuoden 2024 alussa

Janne Yli-Korhonen

Telia aloittaa 3G-verkon alasajon Satakunnassa 11. syyskuuta, laajempi sulkeminen alkaa vuoden 2024 alussa
Vanhan 3G-verkon päivät alkavat olla vähissä, sillä Elisa ja DNA ovat jo poistaneet sitä käytöstä eri puolilla Suomea. Nyt joukkoon liittyy myös Telia, joka aloittaa sulkemisen syyskuun aikana.

Vuoden 2021 alkupuolella Telia tiedotti, että sen 3G-verkko suljetaan vuoden 2023 loppuun mennessä. Tuota aikataulua ei kuitenkaan saavuteta, sillä Telian 3G-verkon alasajo jatkuu aina vuoden 2024 puoliväliin saakka.

Telia on testannut 3G-verkon sammuttamista yksittäisillä tukiasemilla alkuvuoden aikana. Sulkeminen käynnistyy Satakunnan alueella, jossa varmistetaan, että mobiilipalveluiden käyttö jatkuu häiriöttömästi, kun suurempi määrä 3G-tukiasemia poistuu yhtä aikaa käytöstä.

Ensimmäisenä alasajo toteutetaan Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella, jossa Telian 3G-verkon sulkeminen käynnistyy 11. syyskuuta.

Telia on myös antanut tarkempaa aikataulua muiden alueiden osalta.

Satakunnan jälkeen verkko suljetaan lokakuun puolivälissä Riihimäellä. Yksittäisen kaupunkialueen jälkeen 3G:n alasajo jatkuu laajemmilla alueilla vuonna 2024.Telian aikataulu 3G-verkon sulkemiselle

Tammi-maaliskuu 2024:
  • Satakunta
  • Varsinais-Suomi pl. Turku ympäristökuntineen
  • Länsi-Uusimaa


Huhti-kesäkuu 2024:
  • Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan eteläosat
  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme
  • Itä-Uusimaa


Ensimmäisten kvartaalien jälkeen vuorossa ovat loput Pohjanmaasta, Keski-Suomi, pohjoinen Pirkanmaa ja Ahvenanmaa. Viimeisenä verkko sammutetaan pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja Tampereella ympäristökuntineen.

Itä- ja Pohjois-Suomessa Telian liittymät toimivat Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n rakentamassa ja ylläpitämässä verkossa. Yhteisverkko käynnistää 3G-verkon alasajon vuoden 2024 alussa, mutta tämän osalta tarkempaa aikataulua ei vielä ole kerrottu.

Telian mukaan sen 4G-verkon väestöpeitto on 99,9 %, ja uusi 5G-verkkokin tavoittaa jo lähes 90 % suomalaisista. 3G-verkon sulkeminen vapauttaa taajuuksia ja ne siirretään 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön.

"3G:ssä kulkee enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja myös puheliikenne on siirtynyt vauhdilla 4G-puheeseen asiakkaiden päivitettyä puhelimiaan uudempiin malleihin. Näillä näkymin 2G-verkko jää vielä joksikin aikaa tukemaan vanhimpia puhelimia, joissa toimivat vain perinteiset mobiilipuhelut", sanoo Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.Samalla Telia nostaa vielä vanhemman 2G-verkon kohtalon. Vaikka 3G-verkko suljetaan nyt, jää 2G edelleen palvelemaan Suomessa.

Telian mukaan Suomessa pitäisi päättää takaja, jolloin 2G-verkot voidaan sulkea. Viranomaiset tekevät 2G-taajuuslupien välitarkastelun tänä vuonna. Telian näkemyksen mukaan nämä 900 ja 1800 megahertsin toimiluvat tulisi muuttaa teknologianeutraaleiksi.Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa ollaan sulkemassa 2G:tä vuonna 2025. Tekniikka on jo nyt vanhentunutta, ja verkkojen edellyttämät päivitykset olisivat kohtuuttoman kalliita. Telian mukaan epäselvyys 2G:n jatkosta hidastaa Suomen digitalisaatiota ja uuteen teknologiaan siirtymistä.Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.