Pieni älypuhelin - parhaat vaihtoehdot vuonna 2024

9
Janne Yli-Korhonen

Pieni älypuhelin - parhaat vaihtoehdot vuonna 2024
Ennen pienet älypuhelimet olivat yleisiä. Näistä paras esimerkki on 4 tuuman näytöllä varustettu alkuperäinen iPhone SE.

Tällaisia puhelimia ei voi enää ostaa, sillä nykypuhelimien mitat ovat kasvaneet merkittävästi.

Puhelimet ovat kasvaneet vastaamaan paremmin kuluttajien tarpeeseen. Isomman puhelimen sisälle saa mahtumaan enemmän, kuten suuren akun ja useita kameroita. Tehojen kasvaessa jäähdytyksen täytyy olla myös kohdillaan. Tämäkin on helpompi toteuttaa ison puhelimen sisälle.

Kooltaan iso puhelin tarjoaa tietenkin suuren näytön, jolta on mukavampi nykypäivänä katsella YouTubea ja Netflixiä. Suurimmat kännykät ovat yleensä lippulaivapuhelimia eli markkinoiden parhaimmistoon kuuluvia puhelimia.

Osa kuluttajista kuitenkin mielii edelleen pienempää luuria, joka ei kuitenkaan liikaa häviä ominaisuuksien osalta suurille laitteille. Mutta onko tällaisia vielä saatavilla?

  1. Parhaat pienet puhelimet
  2. ASUS Zenfone 10
  3. Apple iPhone SE (2022)
  4. Apple iPhone 13 mini
  5. Sony Xperia 10 V
  6. Sony Xperia 5 V
  7. Bonus: Xiaomi 13
  8. Bonus: Samsung Galaxy S23

Parhaat pienet älypuhelimet

Tässä jutussa valitsimme pieneksi puhelimeksi sellaiset, joissa on joko 6 tuuman (tai pienempi) näyttö ja/tai puhelin on leveydeltään alle 7 cm.

Vielä vuonna 2022 listalle mahtui useampi puhelin, mutta kun mallistot päivittyivät vuonna 2023, useampikin aiemmin alle 7 cm leveä puhelin turposi tuon maagisen rajapyykin yli. Olemme kuitenkin lisänneet listalle pari "siinä ja siinä" olevaa puhelinta, vaikka ne ovatkin leveämpiä kuin kriteereissä vaadittu 7 cm.Asus Zenfone 10

ASUS vastasi pienempien puhelimien kysyntään vuoden 2021 toukokuussa julkaisemalla ZenFone 8:n. Sittemmin yhtiö on jatkanut pikkuruisten huippukännyköiden sarjaa, ensin vuoden 2022 erinomaisella Asus Zenfone 9:llä ja kesällä 2023 julkaistulla Asus Zenfone 10:llä.

Asus Zenfone 10


Zenfone 10:n mitat ovat 146,5 x 68,1 x 9,4 mm ja painoa puhelimella on vain 172 grammaa. Lisäksi 144 Hz AMOLED -näytön koko on 5,9 tuumaa. Koon ja näytön osalta puhelimen käyttäminen onnistuu vaivatta yhdellä kädellä. Ohjelmistoon on myös lisätty yhden käden käyttöä helpottavia ominaisuuksia.

Yleensä pienten puhelimien kohdalla on säästetty speksien kohdalla, mutta tämä ei pidä paikkaansa Zenfone 10:n osalta: sisällä on nimittäin Snapdragon 8 Gen 2 -huippupiiri, jopa 16 gigatavua RAM-muistia ja jopa 512 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Taakse on laitettu 50 megapikselin pääkamera ja 13 megapikselin ultralaajakulma.

Akun kapasiteetti on numeroina kohtuullinen - 4300 mAh - mutta hämmentävää kyllä Zenfone 10:ssa on yksi parhaista koskaan testaamistamme akkukestoista. Puhelin tukee 30 watin latausta ja tällainen laturi toimitetaan pakkauksen mukana. Lataus tapahtuu täysin USB PD - standardia käyttäen. Käyttöjärjestelmän osalta käytetään lähes puhdasta Android 13 -versiota. Tuki on kuitenkin hieman heikomman puoleinen, sillä puhelimelle luvataan tuoda vain kaksi suurta päivitystä.

Arvostelimme Asus Zenfone 10 laajasti kesällä 2023 ja totesimme sen olevan kaikin puolin hieno kapistus. Etenkin sen suorituskyky, pieni koko ja huikean hyvä akkukesto tekivät vaikutuksen. Jos kehnoa Android-päivityslupausta ei tuijota, on Zenfone 10 kenties hinta/laatu-suhteeltaan paras pieni Android-puhelin mitä markkinoilta löytyy. Etenkin, kun sen hinta on pysynyt maltillisena, lähtöhinnan ollessa 799 euroa.

Zenfone 10 hinta:
Apple iPhone SE (2022)

Apple tarjoaa edelleen pienempää älypuhelinta kaipaavalle iPhone SE (2022) -mallia. Nimestään huolimatta se on enemmän jatkoa iPhone 8:lle kuin jutun alussa mainitulle alkuperäiselle iPhone SE:lle.

iPhone se 2022 eri väreissä


iPhone SE:n uusin versio on leveydeltään 67,3 mm ja puhelin sisältää vain 4,7 tuuman näytön. Näytön ympärillä kiertää kohtuullisen suuren reunukset, joiden myötä puhelimessa on edelleen Touch ID -sormenjälkilukija. Puhelimessa on myös tehokas A15 Bionic -suoritin, jota käytetään myös kalleimmissa, vuoden 2021 iPhone 13 -malleissa.

Mielenkiintoiseksi puhelimen tarinan tekee se, että sen myyntihinta on heilunut villisti esittelynsä jälkeen. Puhelinta sai vielä julkaisuhetkellä alle 500 eurolla, sitten hinta nousi hetkellisesti yli 600 euron - ja kesällä 2023 puhelimen hinta on tipahtanut noin 400 euroon.

Vaikka puhelimella on jo hieman ikää, se tulee Applen käytäntöjen mukaisesti saamaan päivityksiä vielä useamman vuoden ajan.

iPhone SE (2022) hinta:


Apple iPhone 13 mini

Vuonna 2022 Apple julkisti iPhone 14 -sarjansa, mutta kuten pelättiin, Apple päätti hylätä hetken aikaa hengissä pidetyn mini-sarjansa. Näin ollen viimeiseksi iPhone mini -malliksi jäi vuonna 2021 julkaistu iPhone 13 mini.

iPhone 13 mini edestä ja takaa sinisessä värissä


iPhone 13 mini on todella pieni puhelin, mutta samalla varustettu laadukkailla ominaisuuksilla. Samalla se on ominaisuuksien puolesta laadukkampi kuin uusinkaan iPhone SE - se on käytännössä ominaisuuksiltaan vuoden 2021 huippuluokan, kalleimman malliston iPhone, vain pienemmässä koossa.

iPhone 13 mini käyttää 5,4-tuumaista Full HD OLED -näyttöä, joka on pakattu 131,5 x 64,2 x 7,7 mm mitat omaavaan runkoon. Painoa on puolestaan vain 141 grammaa. Puhelimesta löytyy myös huippuluokan suorituskyky 5G-yhteyksillä, kaksi takakameraa ja muuta. Akunkesto saattaa kuitenkin olla pienestä koosta johtuen heikompi.

Vaikka puhelimella on jo ikää pari vuotta, sen hinta ei tunnu laskevan lainkaan. Puhelimen hinta jälleenmyyjillä näyttää pysyneen suurinpiirtein samana kuin puhelimen julkaisuhetkellä vuonna 2021.

Applen käytäntöjen mukaan iPhone 13 mini tulee saamaan päivityksiä vielä usean vuoden ajan, joten iästään huolimatta puhelimella on vielä monta vuotta edessä elinkaarta.

iPhone 13 mini hinta:


iPhone 13 mini on jatkoa vuoden 2020 iPhone 12 minille, jonka arvostelun voi lukea täältä.
Sony Xperia 10 V

Sony on panostanut jo muutaman vuoden ajan 21:9 -kuvasuhteen näyttöihin, jonka myötä näyttö on korkeampi mutta kapeampi. Tämän myötä Sonyn puhelimia on miellyttävämpi käsitellä yhdellä kädellä.

Yksi Xperia 10 V eri väreissä


Vuonna 2023 julkaistiin malliston uusin tulokas Xperia 10 V, joka on siis nimensä mukaisesti Sony Xperia 10 -sarjan viides versio.

Leveyttä on 68 millimetrin verran ja painoakin ainoastaan 159 grammaa. Näytön koko on 6,1 tuumaa. Puhelimen erikoisuuksina voidaan mainita myös 3.5 mm:n kuulokeliitäntä sekä IP65/IP68-luokituksen mukainen veden- ja pölynkestävyys.

Kyseessä ei kuitenkaan ole huippupuhelin, vaan kännykkä sijoittuu keskitasolle. Tämä näkyy esimerkiksi piirissä, joka on Snapdragon 695 - mutta myös hinnassa, joka on laskenut jo hieman julkaisunsa jälkeen noin 430 euron tasolle.

Sony Xperia 10 V hinta:


Sony Xperia 5 V

Toinen tarjokas Sonylta on kesällä 2023 julkaistu, Sony Xperia 5 V.

Sony Xperia 5 V, testaajan kädessä


Puhelimessa käytetään Sonyn muista puhelimista tuttua, erikoista venytettyä 21:9 -kuvasuhteen näyttöä, joka on kooltaan 6,1 tuumaa ja toimii korkealla 120 hertsin virkistystaajuudella. Edestä ja takaa lasilla päällystetty Xperia 5 V on leveydeltään 68 millimetriä ja painaa 182 grammaa. Lisäksi puhelimessa on erittäin laadukkaat kamerat, pätevä suorituskyky sekä muita mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten perinteinen kuulokeliitäntä.

Sony Xperia 5 V arvostelussamme annoimme sille lähes täydet pisteet eli 4,5 tähteä viidestä ja kehuimme sen uskomattoman hyviä kameroita, suorituskykyä ja akkukestoa. Isoimpina miinuksina mainitsimme vain kahden Android-päivityksen päivityslupauksen sekä tukevan hintalapun.

Myyntiin tullessaan puhelin maksoi tasan tuhat euroa ja syksyyn 2023 siirryttäessä hintalappu ei ole siitä juurikaan laskenut.

Sony Xperia 5 V hinta:
Bonus #1: Xiaomi 13

Vielä vuotta aiemmin sekä Xiaomilta että Samsungilta löytyi nippanappa 7 cm rajaan mahtuvia malleja, mutta ei enää. Nostamme kummaltakin valmistajalta kuitenkin niiden pienimmät tarjokkaat "bonus"-ehdotuksiksi, sillä ne eivät ihan valtavan paljoa yli 7 cm rajasta kuitenkaan mene.

Ensimmäisenä ehdotuksena on tarjolla Xiaomin joulukuussa 2022 julkaiseman Xiaomi 13 -sarjan perusmalli eli Xiaomi 13.

Xiaomi 13


Tämä laite tarjoaa laadukkaan 6,3-tuumaisen AMOLED-näytön, Snapdragon 8 Gen 2 -tehopiirin ja 50 megapikselin pääkameran. Leveyttä puhelimella on kuitenkin 71,5 mm eli puolentoista millimetrin verran yli "maagisen" rajamme. Hintaakin on melkoisesti, eli näin keskikesällä 2023 vielä noin 850 euron verran.

Xiaomi 12 hinta:


Bonus #2: Samsung Galaxy S23

Samsungin Galaxy S23 on sekin listattu bonusvaihtoehtona, sillä puhelimella on leveyttä 70,9 mm eli noin millimetrin verran enemmän kuin raja-arvomme sallisivat.

Samsung Galaxy S23 kädessä


Kyseessä on kuitenkin varsin kompakti puhelin. Laitteessa on muun muassa laadukas AMOLED-näyttö, hyvät kamerat ja käytönnässä Android-maailman paras käyttöjärjestelmätuki, sillä laite saa päivityksiä usean vuoden ajan.

Samsung Galaxy S23 hinta:

Tämä artikkeli sisältää yhteistyökumppaneiden linkkejä. Tuotteen hinta ei muutu, mutta saamme mahdollisesti siitä pienen komission.

EDIT 9.11.2023: Päivitetty suositukset ajan tasalle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Power
119 € Gigantti
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Edge 50 Fusion – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 50 Fusion
339 € Proshop
339 € Power
417 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Samsung Galaxy Z Flip6 – hinta laskenut -16%

Kommentit (9)

pentsu
pentsu

2

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Vastaa
Jyk
Jyk

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Alkuperäisesti tämä artikkeli on julkaistu pari vuotta sitten. Tästä syystä kommentti näkyy näin.

Vastaa
pentsu
pentsu

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Jyk:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti pentsu:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti kreator.mmk:

Totta, iso näyttö on paras kaikissa asioissa!

Näkyykö muillakin lainaamani kommentin päivämääränä 11.8.2019?

Alkuperäisesti tämä artikkeli on julkaistu pari vuotta sitten. Tästä syystä kommentti näkyy näin.

Jotain tällaista ajattelinkin. Otsikko

Lainaus:

parhaat vaihtoehdot vuonna 2021

vaikutti vaan vähän oudolta kommentointipäivämäärään nähden...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
imelin (vahvistamaton)

5

iso näyttö ok siviilikäytössä, miutta tunkekaas nää isonäyttöset ja heikot puhelimet eka suojakuoriin ja senjälkeen haalarin taskuun, eipä onnistu, toivottavasti joku valmistaja tarttuu puutteeseen ja valmistaisi n.5" tarkalla näytöllä, kestävällä akulla ja hyvällä kameralla varustettua puhelinta, itse ainakin ostaisin

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eerikson (vahvistamaton)

6

On erittäin surullista, että yli 5 tuuman näytöllisiä älyluureja pidetään tätä nykyä "kompaktina". Kaipaan niitä aikoja, kun kännykän pystyi ahtamaan farkkutakin hihataskuun ongelmitta, ja kaikki toiminnot onnistuivat yhdellä kädellä vaivatta.
Itselläni yhä käytössä 5.5" Xcover4 muutaman vuoden takaa, sillä isompaa en tahdo ikinä käyttää, ja fyysiset nappulat + rugged design + vaihdettava akku ovat iso plussa Suomen oloissa ja pitkäkestoisuuden nimissä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
PH (vahvistamaton)

9

Menee tämäkin spekseistä yli mutta pienimpiä tällä hetkellä saa aika edullisesti esim Proshopista. Motorola EDGE 30 Neo.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.