Google avasi Find My Device -verkon

Petteri Pyyny

Nyt se on täällä: Googlen Find My Device -verkko, joka löytää jatkossa kuulokkeesi, kellosi ja puhelimesi
Googlen pitkään ja hartaasti valmistelema Find My Device -verkko on vihdoin valmis ja siirtymässä käyttöön.

Kyseessä on siis vastaavanlaista teknologiaa käyttävä laitteiden sijainnin tunnistamisen maailmanlaajuinen verkko kuin mitä Apple käyttää omissa laitteissaan ja etenkin AirTageissaan.

Tähänkin saakka Googlella on ollut tarjota Android-käyttäjille toimintoja, joiden avulla käyttäjä on voinut koettaa paikallistaa kadonnutta puhelintaan, mutta Find My Device -verkko vie homman askeleen pidemmälle.

Miljardit Android-puhelimet seuraavat jatkossa kaikkea

Maailmassa on käytössä miljardeja Android-laitteita ja kaikkiin Android-laitteisiin, joissa on vähintään Android 9 -käyttöjärjestelmä, tulee päivitys, joka kytkee ne osaksi Find My Device -verkkoa.

Tämän jälkeen jokaisen taskussa oleva Android-puhelin skannaa jatkuvasti ympäristöään Bluetooth-laitteiden varalta. Aivan sama, onko kyseessä ohikulkijan kuulokkeet, kadulle tipahtanut älykello tai toinen Android-puhelin.Jokaisesta yhteensopivasta laitteesta välittyy Android-puhelimeen sen kiinteä ID-numero. ID-numero salataan ja se välitetään Googlen palvelimille, yhdistettynä sijaintitietoon.

Näin tipahtanut kuuloke löytyy

Eli ajattele tilannetta, jossa nappikuulokkeesi on tipahtanut kauppareissulla takin taskusta johonkin - ja et löydä sitä mistään.

Jos yksikin Find My Device -verkkoon kytketty puhelin liikkuu tipahtaneen kuulokkeen läheltä, sen sijainti päivittyy automaattisesti Googlen tietoihin.

Eli kirjautumalla Find My Device -sovellukseen omalla puhelimellasi, omalla Googlen käyttäjätunnuksella, näet välittömästi sen, milloin ja missä kadonnut kuuloke on viimeksi osunut jonkin toisen Android-puhelimen "tutkaan". Ja tämän jälkeen voit yksinkertaisesti kävellä viimeiseen tunnettuun sijaintiin ja poimia kadulle tipahtaneen kuulokkeesi takaisin talteen.

Toimintoon liittyen tuleva Android 15 -päivitys rajoittaa jatkossa sitä, miten pysyvästi Bluetoothin voi puhelimesta kytkeä pois päältä. Muutoksen tarkoituksena on parantaa löytämistoiminnon kattavuutta.

Löytää kotona piilossa olevat tavarat

Useimmiten tavarat hukkuvat omaan kotiimme. Tähänkin Googlella on nyt ratkaisu, nimittäin Find nearby eli Etsi lähistöltä. Tällöin oma puhelimesi skannaa Bluetoothin avulla lähiympäristöä, josta kadoksissa olevan laitteen Bluetooth-signaali vaikuttaa tulevan.

Sen jälkeen puhelimen näytöllä oleva ohjeistus osaa osoittaa oikeaan suuntaan, vaikkapa makuuhuoneeseen, josta signaali vaikuttaa tulevan.

Myös laitteet, jotka pystyvät päästämään ääntä, saadaan soittamaan merkkiääntä löytämisen helpottamiseksi.

Tietoturva ja saatavuus

Google kertoo palvelun olevan täysin salattu ja laitteiden tunnistetietoja ei voida käyttää mitenkään siten, että joku muu voisi päätellä niiden omistajaa.


Find My Device on avautumassa parhaillaan Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Eurooppaan ja muuhun maailmaan verkko saapuu toukokuun aikana. Samalla tulevat myyntiin ensimmäiset Googlen verkon kanssa yhteensopivat Applen AirTagien kaltaiset tunnistelätkät.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
867 € CDON
895 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1035 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -29%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
368 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 351 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A05s – hinta laskenut -17%

Samsung Galaxy A05s
125 € Bigbox
150 € CDON
159 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.