Google maksaa Applelle lähes 20 miljardia asemastaan hakukoneena

Petteri Pyyny

Google maksaa Applelle käsittämättömän summan, jotta pysyisi iPhonen hakukoneena: vuonna 2022 lähes 20 miljardia
Google on hyvin tietoinen siitä, että se ei ole maailman ainoa hakukone, vaikkakin on suurin. Ja yhtiö ymmärtää myös täydellisesti sen, mikä valta kännyköiden esiasetuksilla on käyttäjiin - omistaahan Google itse maailman suurimman kännyköiden käyttöjärjestelmän, Androidin.

Näiden kahden asian pohjalta voi helposti vetää loogisen johtopäätelmän: jos haluaa pysyä suurimpana hakukoneena, kannattaa olla puhelimeen esiasennettu hakukone.

Ja tästä ilosta Google ei joudu tietenkään Android-maailmassa maksamaan mitään, kun yhtiö voi itse sanella ehdot, joilla Androidia lisensoidaan.

Omenapuun varjossa asiat ovatkin sitten monimutkaisempia.

Yhdysvalloissa Googlea vastaan nostettu monopolioikeudenkäynti paljastaa jatkuvasti uusia keinoja, joilla Google pyrkii pysymään maailman suurimpana hakukoneena, vaikka väkisin.

Vuonna 2017 arvioitiin, että Google maksaa Applelle vuosittain 3 miljardia euroa siitä, että yhtiö pysyy iPhonen oletushakukoneena.Mutta nyt oikeudenkäynnin edetessä on päästy kaivamaan oikeita, tarkkoja lukuja. Ja ne ovat hurjia.

Vuonna 2022 Google maksoi Applelle 20 miljardia dollaria asemastaan iPhonen oletusarvoisena hakukoneena.

Vaikka hurjien summien (20 miljardia dollaria on noin 18,6 miljardia euroa) ansiosta Google onkin saanut pidettyä itsensä iPhonen, Macin ja iPadin Safari-selaimen hakukoneena, saattaa olla, että maksuista on muodostumassa ns. savuava ase Googlea vastaan käytävässä oikeudenkäynnissä. Hurjien rahasummien avulla syyttäjä voi osoittaa, että Google ei ole suosituin hakukone siksi, että se olisi paras hakukone - vaan että yhtiön on pakko pönkittää asemaansa torppaamalla kilpailijoiden pääsy kilpailevien selainten oletushakukoneeksi.

Apple ei tietenkään ole ainoa taho, jolle Google maksaa hurjia summia asemastaan oletushakukoneena: myös Firefoxia kehittävä Mozilla kerää käytännössä kaikki tulonsa nimenomaan Googlen lompakosta.

Oikeudenkäynnissä on perattu myös hakukonemarkkinan kakkosen, eli Microsoftin historiaa Applen kanssa. Oikeudenkäynnin dokumenttien mukaan Microsoft on yrittänyt saada Bing-hakukonettaan iPhonen oletusarvoiseksi hakukoneeksi jo vuosien ajan - turhaan. Microsoft on tarjonnut jopa diiliä, jossa Apple saisi 90% kaikesta mainostulosta mitä Bing iPhone-käyttäjien muodossa tuottaa, mutta Googlen tarjous on silti aina voittanut kilpalaulannan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
867 € CDON
895 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 1035 €

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -29%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
368 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 351 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Samsung Galaxy A05s – hinta laskenut -17%

Samsung Galaxy A05s
125 € Bigbox
150 € CDON
159 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.