Suomalaiset jättäneet uudet Lumiat kauppojen hyllyille – Nokia-vaikute häviää

Manu Pitkänen
8. marraskuuta, 2014 11:04

Kysyimme vuosi sitten suomalaisilta operaattoreilta miten he arvioivat Microsoftin ja Nokian välisen puhelinliiketoimintakaupan vaikuttavan Suomen puhelinmarkkinaan. Selvää kuvaa vaikutuksista ei ollut vielä tuolloin muodostunut. Puhelinliiketoiminnan kauppa on nyt toteutunut ja Microsoft aikoo seuraavaksi hylätä Nokia-brändin kokonaan – ensimmäinen nokiaton Lumia nähdään ensi viikon tiistaina.
Nokia-brändin häviämisen lisäksi Lumioiden vetovoimaa vähentää myös Windows Phone -eksklusiivisten sovellusten vapautuminen: Nokia on jo julkaissut Here-kartat Samsungin Galaxy-puhelimille ja sovellus pitäisi tulla myöhemmin muillekin Android-puhelimille sekä Applen iPhonelle. Microsoft kertoi tällä viikolla tarjoavansa Office-sovellukset ilmaiseksi iPhonelle ja iPadille (edistyksellisistä muokkausominaisuuksista joutuu maksamaan), minkä lisäksi kesällä kerrottiin MixRadio-musiikkipalvelun olevan tulossa Androidille ja iPhonelle.
Lumiat ja Windows Phone elävät nyt suurta murroskautta. Kysyimme suomalaisilta puhelimien jälleenmyyjiltä, että miten tämän murroksen alkaminen on näkynyt Lumioiden kysynnässä tähän mennessä. Saimme vastaukset DNA:lta, Elisalta, Soneralta ja Gigantilta. Verkkokauppa.com ei suostunut vastaamaan valmistajakohtaisiin kysymyksiin.
Kaikilta vastaajilta kuulimme saman tarinan: Lumioiden myynti Suomessa on tämän vuoden aikana tipahtanut huipputasostaan, joka oli kesän 2013 tienoilla – eli vähän ennen kuin Nokia ja Microsoft tiedottivat liiketoimintakaupasta.
Lumioiden myynnin hidastumista selitetään muutamalla eri tavalla. DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko on vahviten sen kannalla, että Nokian häipyminen kuluttajamarkkinoilta näkyy Lumioiden myynnissä.

On ihan selvää, että Nokia –brändillä on pitkät perinteet ja aivan erityinen rooli nimenomaan suomalaisille kuluttajille. Kun tätä vaikutinta ei ole enää olemassa, Microsoft taistelee puhtaasti tuotteellaan ja sen kiinnostavuudella markkinassa muita merkkejä vastaan.
Sami Aavikko, DNA Kauppa Oy:n toimitusjohtaja

Aavikko arvelee osan Nokian vanhojen asiakkaiden ostavan nyt hyvällä omalla tunnolla muiden merkkien puhelimia. Nokian poistuminen areenoilta on antanut tilaa uusille pienille merkeille, jotka ovatkin saaneet täällä jo pienen palan markkinasta.
Elisan liittymäliiketoiminnan johtaja Jan Virkin mukaan Lumioiden myynti on edelleen Suomessa vahvaa, mutta tuoreimmat laitejulkistukset eivät ole lyöneet oikein läpi. Esimerkiksi Lumia 930 ja 830 ovat myyneet odotettua heikommin, ei siis ihme että Lumia 930:n hintaa leikattiin vähän aika sitten 100 eurolla.
Lumia 930:n kompuroinnin pääasiallisina syinä Virkki pitää julkistuksen ja markkinoille saapumisen pitkää väliä (puhelin esiteltiin huhtikuussa ja tuli myyntin heinäkuussa). Lumia 830:ssä viive oli lyhyempi, mutta iPhone 6 ja 6 Plus varastivat käytännössä mediahuomion siltä.
Nokian tämän vuoden mallisto on ollut ehkä teknisestikin lievä pettymys: Lumia 930:ssä ei ole vilkaisunäyttöä, Lumia 830 ei pärjää taas hinnassa viime vuoden lippulaivoille, Lumia 530 oli selvä päivitys alaspäin Lumia 520:stä (silti Lumia 530 maksaa enemmän) ja Lumia 630/635:stä puuttuu taas etukamera (tämä puute ollaan mahdollisesti paikkaamassa ensi viikolla).
Gigantilla on myös huomattu Lumioiden myynnin hidastuminen, mutta muutoksia ei heidän mielestä voi kuvailla dramaattisiksi.
On mielenkiintoista nähdä millä tavoin suomalaiset reagoivat kun uusista Lumioista löytyy jatkossa Microsoftin eikä Nokian logo.

Lue myös nämä
Tägit
Microsoft Windows Phone Nokia Lumia Microsoft Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.