Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Suomalaiset operaattorit ihmeissään: Mitä kuluttajat ostavat kun Nokian älypuhelimet häviävät?

27
Manu Pitkänen

Suomalaiset operaattorit ihmeissään: Mitä kuluttajat ostavat kun Nokian älypuhelimet häviävät?
Nokian päätös luopua laitevalmistuksesta on iso asia sille itselleen, mutta se myös ilmentää muutosta Microsoftin mobiilistrategiassa. Vaikutukset eivät rajaudu kaupan osapuoliin, vaan se voi muuttaa esimerkiksi Suomen matkapuhelinmarkkinaa oleellisesti. Operaattoreilla on vahva asema matkapuhelinmyynnissä Suomessa ja Puhelinvertailu otti heti kaupan julkistuksen jälkeen yhteyttä suurimpiin operaattoreihin.

Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan Suomessa on myyty tänä vuonna yli 400 000 älypuhelinta joka kvartaali (Q1 ja Q2). Älypuhelimilla on keskeinen asema matkapuhelinmyynnissä, sillä IDC:n mukaan yli 70 prosenttia Suomessa jakelukanaviin toimitetuista matkapuhelimista oli älypuhelimia. Nokian osuus älypuhelimista oli huhti-kesäkuussa 106 000 kappaletta. Nykykäsityksen mukaan Nokia-brändi häviää älypuhelimista ja se säilyy vain peruspuhelimissa.
Toisin sanoen, ensi vuoden alun jälkeen kun kauppa Nokian ja Microsoftin välillä finalisoidaan, Suomen älypuhelinmarkkinasta noin neljäsosa lähtee uudelleen jakoon. Se kuka onnistuu kappaamaan vuositasolla noin 400 000 puhelinta ostaneet kuluttajat itselleen, riippuu monista seikoista.

Onko Nokian Lumia-puhelimia ostettu siksi että ne ovat kotimaisen yhtiön valmistamia, vai koska ne vetoavat designiltaan ja ominaisuuksiltaan vai koska niissä käytetään Windows Phonea? Oma näkemykseni on, että hyvin harva on ostanut Lumioita Microsoftin käyttöjärjestelmän takia (tätä tukee se, että Nokian osuus WP-toimituksista on maailmanlaajuisesti yli 80 prosenttia). Kun Nokian Lumia-puhelimia kehutaan, kehutaan yleensä juuri Nokian osuutta, ei käyttöjärjestelmää.

Designin, tiettyjen rautaominaisuuksien (esim. Pureview) ja palveluiden (Here) takia Lumioita ostavat asiakkaat saattavat siirtyä Microsoftin asiakkaiksi – riippuu paljon siitä millaisia tuotteita Microsoft päätyy julkaisemaan. En usko että Suomessa Microsoftia tullaan mieltämään kotimaiseksi yhtiöksi, vaikka se sijoittaakin tänne datakeskuksen ja sen palkkalistoille siirtyy 4700 suomalaista työntekijää.

Tämä oli oma näkemykseni tilanteesta, mutta annetaan nyt puheenvuoro suomalaisille operaattoreille (DNA ja Elisa vastasivat, Soneran vastaus päivitetään juttuun kun saamme heiltä sen). Oman kannan voi käydä ilmaisemassa Puhelinvertailun kyselyssä.

DNA

DNA:n mukaan Nokia-uskollisia kuluttajia löytyy Suomesta huomattava määrä ja brändin häviäiminen älypuhelimista tulee vaikuttamaan markkinaan. Operaattorin mukaan monet suomalaisista ostaa Nokian puhelimen vain koska se on suomalainen. Peruspuhelimien kohdalla muutoksia ei ainakaan vielä ole nähtävillä. Se on vakaa markkina Suomessa ja Nokia-brändi säilyy peruspuhelimissa, joten tilanne ei ole sama kuin älypuhelimissa.

DNA:lla arvellaan Nokian älypuhelimia aiemmin ostaneiden kuluttajien siirtyvän muihin merkkeihin, joista Microsoft on luonnollisesti yksi. Se mihin merkkiin Nokian asiakkaat lopulta päätyvät, on vielä kysymysmerkki DNA:lle. Operaattori on kuitenkin tuomassa myyntiin kotimaisen Jollan valmistaman puhelimen, joten kotimaisuutta suosivat asiakkaat voivat löytää vaihtoehdon siitä.

Havaittavia muutoksia ei vielä eilen nähty puhelinkaupassa DNA:n Sami Aavikon mukaan, mutta kuluttajilta saatujen kommenttien mukaan uutiset on luettu. Hänen mukaan osa kuluttajista kommentoi, että he siirtyvät välittömästi Appleen tai Samsungiin. Kuluttajat voivat siis alkaa jossain määrin suosia Androidia ja iPhonea boikotoidakseen Microsoftin ja Nokian solmimaa kauppaa.

Elisa

Elisalla muutos koetaan hieman eri tavalla. Yhtiön arvion mukaan kaupalla ei tule olemaan merkittäviä vaikutuksia myyntiin. Elisalla myönnetään että Nokia on pärjännyt Suomessa muuhun maailmaan verrattuna paremmin, mutta yhtiö ei osaa arvioida sitä kuinka suuri osa suosiosta johtuu puhelimien ja ekosysteemin hyvyydestä ja kuinka tärkeä lopulta Nokian kotimaisuustekijä on.

Operaattorin mukaan "Nokian Windows-puhelimet tarjoavat asiakkaille merkittävää arvoa rahalle erityisesti halvemmissa hintaluokissa ja tämä asia ei sinällään ole kansallisuudesta riippuvainen seikka. Uskomme, että Microsoft tulee olemaan merkittävä peluri matkapuhelinkentässä myös jatkossa."

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (27)

kaleppo
kaleppo

1

Ai mitäkö ostetaan kun nokiat katoavat, toimivia tietenkin, juuri niitä mitä ei nokialta ole tullut 90 luvun jälkeen.

Vastaa
figo10
figo10

2

@1 Ollilan sanoin... Höpö höpö. Nokian Lumiat on niitä harvoja älypuhelimia jotka toimivat. Lumia 920 nyt ja ei ongelman ongelmaa ole ollut, sitä ennen Lumia 900 ja ei siinäkään mitään ongelmia. esim. SGS3:ssa ei kestä edes kuoret taskussa ja Lumiat on kuitenkin lennelleet ja silti toimineet/kestäneet.

Vastaa
blokki
blokki

3

Nyt ei tarvitse ainakaan ostaa lumiaa, ei sillä että olisin ostanut sellasta aikasemminkaan, kun tuossa WP:ssä on yksi itseäni suuresti ihmetyttävä torsteilu. Jos haluaa puhelimeen siirretyjä kappaleita käyttää soittoääninä, niin miksi ihmeessä ne pitää "muuntaa" soittoääneksi.

Ja mitä on noita isonumeroisia lumioita tuttavapiirissä, niin ovat aivan helvetin kuumana käyviä rasituksessa. Ei jatkoon.

Vastaa
LaDeXi
LaDeXi

4

@2 Mitä nyt omassa tuttavapiirissä Lumioita on hajoillut jos jonkinlaisilla ihmeellisillä tavoilla. Milloin puhelin vain lakkaa toimimasta, milloin puhelin kärähtää niin että osa kuorista sulaa.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

5

Mikäs probleema tässä on. Ostaa Mäsän puhelimia ja elämä jatkuu. Lagdroid ei huvita ja Applen kanssa joutuu käyttämään itunesia sekä maksamaan liikoja.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

6

Kyllähän sitä nyt tulee WP:ssä pysyttyä, kun tää kerran toimii. Täytyy vaan toivoa että todellakin samat tiimit jatkavat Lumioiden parissa, niin laatu pysyy varmaan samana vaikka Nokia-nimi puuttuisikin.

Vastaa
Jussi52 (vahvistamaton)

7

Nokian Lumioiden valmistus ajetaan parhaillaan MS:n syliin. 2014 alkaa tulla MS-Lumia -luureja. Nyt pitäisi reippaan 10 miljoonan kappaleen jo valmiiksi tehty varasto myydä. Niitä on kanavassa aivan pirusti ympäri maailmaa ja tämän jälkeen ne dumpataan pihalle. Puhelimia saa varmasti viedä vuodenkin kuluttua, jos kysyntä on samaa luokkaa mitä esim. LG:n Windows-luureissa. Lopettivat jo 2011 lokakuussa valmistuksen ja niitä oli myynnissä vielä 2012 jouluna.

Vastaa
DeNiWar
DeNiWar

8

Ei ainakaan omiin ostopäätöksiin vaikuta mitenkään, viimeinen ostettu nokia oli E90, wanhat kunnon symbiankommarit olivat ainoita oikeasti kunnolla toimivia nokian puhelimia.
90-luvulla nokian puhelimet olivatkin vielä toimivia ja kestäviä, wanha paha 3310 edelleen toimintakunnossa varapuhelimena.

Sittemmin ollut samsungia tai sonyerkkiä

Vastaa
CobraKhan (vahvistamaton)

9

Tuulipukutepot ja ritvat joutuvat nyt varmaan viimein sitten ostamaan kunnollisen älypuhelimen. Ensin Jokerit ja nyt Nokia, mitenhän ihmiset kestävät tämän suunnattoman surun?

Vastaa
Bodomed
Bodomed

10

Kyllä itselläkin ekana mielessä että JOLLA! Mutta sitten kun lähtee miettimään niin onhan noita aika liutta. Monta sellastakin valmistajaa jolta löytyy molemmat käyttikset. Niistä esim; Samsung, HTC, Huwawei, ovat nyt jokseenkin tunnettujakin ja toimivia!

Vastaa
perhana
perhana

11

Onhan tuo ihan naurettavaa kaksinaismoralismia niiltä jotka sanovat että eivät enää osta Nokian puhelinta, kun Nokian puhelimet myytiin Microsoftille eikä ne mukamas ole enää suomalaisia vaikka toiminta ja työntekijät pysyisivät edelleen suomessa...
Sitten nämä samat tyypit painuvat Lidliin ruokaostoksille, ja Ikeaan huonekaluostoksille...

Vastaa
VesaMattiHunttala (vahvistamaton)

12

Omistaja tekee mitä haluaa. Montako Microsoftin ostamaa firmaa tiedätte jotka toimii omalla nimellä tai tuotemerkillä ? Amerikklaisittain puhutaankin haltuunotosta/hankinnasta (acquisition) , ei mistään yhteenliittämisestä (merge).

Hyvä kauppahan tuo oli , tappiota tuottava osa Nokiaa myytiin ja saatiin vielä rahaakin. Nokian osake pompsahti euron kerralla ylöspäin ja saneerattu verkkopuoli ja karttapalvelut jatkaa voitollisena, patenteista tulee varmaa kassavirtaa sisäänpäin sekä heikkoja valintoja tehnyt toimitusjohtaja Elop myytiin samalla. Osakkeenomistajana kiitän Nokian Hallitusta.

Microsoftin oli siis pakko ostaa Nokian kännykät koska winkkari soppari oli loppumassa ja heillä olis mennyt vuosi vähintään käynnistää oma tuotanto ja Nokian kännykät olisi siirtyneet androidiin .... ja sillä siis saatiin tappiollisesta negatiivisen arvon omaavasta kännykkätuotannosta hyvä potti vielä Nokian kassaan jolla sitten porskutetaan taas eteenpäin.

Vastaa
Jolla voitti (vahvistamaton)

13

Jolla tulee olemaan tämän tilanteen ainut oikea voittaja. Ei ole epäilystäkään, että merkittävä osa Suomalaisista siirtyy Jollan asiakkaaksi. Samaten myös ulkomaiset Symbian ja MeeGo käyttäjät suuntaavat varmasti suurin joukoin Jollan luo, koska Sailfish on helppo nähdä luonnollisena seuraajana niin MeeGolle kuin Symbianillekin.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

14

Nokian poistuttua kuvioista ei tarvitse enää miettiä seuraavaa uutta puhelinta. Joko se on Jolla tai joku Ubuntu Edgen kaltainen puhelin. Toivottavasti Nokia säilytti myös laajan HTML5 panostuksensa yhtiössä, sillä siltä saralta saattaisi tulla jotain mielenkiintoista.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

15

@12 Kuten monet analyytikot ovat sanoneet: toisin kuin Microsoft, niin Nokia maksoi aina veronsa Suomeen. Aivan sama, jos Google panostaa 500 miljoonan datakeskukseen, jos se ei maksa penniäkään veroja. Sama on Microsoftissa. En jaksa uskoa, että suomalaisten kuluttajien kulutustottumukset vaikuttavat siihen kuinka paljon työpaikkoja Microsoft täällä pitää.

Vastaa
ThaGh0stED
ThaGh0stED

17

Mitäkö kuluttajat ostavat? No tietenkin puhelimen! kyllähän niitä riittää, samsungia, hitc, apple, huawei vai miten kirjotetaankaan. Ja tietenkin nyt Jolla.

Ja voisiko joku viisaampia kertoa mikä niissä lumioissa oli muka niin mahtavaa? ja mahdollisesti "designista", kaikkiha lumiat saman näkösiä, silti toiset mukamas tyylikkäämmän näköisiö kuin toiset.

Ihmettelen kovasti kyllä kun ei ole pahemmin vielä WP vs android vs IOS sotaa alotettu. Onko täällä jopa edes yksi aihe ilman tuota sotaa?

Vastaa
perhana
perhana

18

@16
Aivan, onhan se suunnaton tappio suomelle jos emme seuraavina vuosina saakkaan sitä 150 euron verotuloa jonka Nokia viime vuonna suomeen veroja maksoi.
Sen sijaan joudumme nyt lopettamaan valtion tukirahan syytämisen Nokian toiminnan tukemiseen (2008 - 2012 aikana yhteensä noin 70 miljoonaa euroa)... voi mikä tappio suomelle.
Meitä ei varmasti lohduta ne veroeurot jotka Microsoft joutuu suomen yksiköiden (Nokia matkapuhelimet yms) tienaamasta tuloksesta suomeen maksamaan, eikä myöskään se että matkapuhelinyksikön takana on nyt suuri lähes pohjaton kassa josta ehkä liikenee jokunen euro suomessakin tapahtuvan ohjelmointityön ja tuotekehityksen tukemiseen.

Toki voihan se olla että Microsoft siirtää nyt välittämösti kaiken matkapuhelinten valmistuksen ja kehityksen niihin omiin lukemattomiin omiin tehtaisiinsa joissa sillä on tuotantolinjat valmiina, ja kokeneet kehittäjät odottamassa milloin pääsevät suunnittelemaan ja valmistamaan Nokia - tuotemerkillä brändättyjä matkapuhelimia... kaikkihan me olemme kuulleet niistä Microsoftin omista matkapuhelintehtaista ja suunnittelijoista, eli kyllähän niitä täytyy olla riittävästi korvaamaan pihalle potkittavat suomalaiset?

Vastaa
aaseja kommentoimass (vahvistamaton)

19

@19, @20

Siinä ne on taas kaksi oikeen "asiantuntijaa" äänessä. Tai itseasiassa kyseessä on kaksi pahimmanluokan aasia kommenteista päätellen . Perhanakin näyttää olevan ihan yhtä pihalla tpdellisuudesta kuin ennenkin.

Nokia on todellakin maksanut veronsa nimenomaan supmeen. Jos vuonna 2012 on ollut jotakin erityisjärjestelyjä vweojen suhteen se ei muuta asiaa miksikään. Valtion Nokialta saamat verotulot ovat jatkuvasti olleet aivan muuta kuin tuo 150 euroa mitä nuo kaksi aasia edellä väittää. Lisäksi Nokian maksamat verot ovat olleet merkittävä tulolähde Espoon kaupungille aivan samoin kuin esim Fortumin maksamat verot.

Vastaa
perhana
perhana

20

@21
Itsensä aasiksi tuntevat eivät yleensä kehtaa kirjoittaa kommenttejaan rekisteröidyn nimimerkin takaa..
Ja näköjään eräs aasi ei ymmärrä että myös ulkomainen yritys suomessa toimiessaan on velvollinen maksamaan liiketuloistaan veroja suomeen, aivan niinkuin Nokia on ollut velvollinen maksamaan veroja niihin maihin joissa se toimii.

Eikä ne menneiden vuosien maksetut verot asiaa miksikään muuta, vaikka Nokian puhelimet myytiin, ei valtio joudu niitä vuonna 2000 Nokialta saamiaan verotuloja Microsoftille palauttamaan vaikka eräs aasi ilmeisesti niin kuvitteleekin... mutta vaikka tätä kauppaa ei olisi tapahtunut, ei Nokia seuraavinakaan vuosina luultavasti olisi juurikaan verotettavaa liiketuloa puhelintoiminnallaan tienannut (vaikka siis aasin muistelemina kultaisina vuosina niin on ollutkin)... ja ne voittoa tuottavat toiminnothan jäi suomalaiselle Nokialle edelleen.

Vastaa
Sefriol
Sefriol

21

@22 Aika harvoin Amerikkalaiset yhtiöt verokikkailuidensa ansiosta Suomeen mitään maksavat. Se mitä Nokia olisi tulevina vuosina tienannut on vain spekulointia, mutta jos voittoa olisi liiketoiminnasta tullut, niin voitot olisivat jääneet suurelta osin kotimaahan. Siinä mielessä suomalainen kuluttaja voi ostaa tuotteita, joilla tukee kotimaista yhtiötä.
Toisaalta nimeltä mainitsemasi tuet Nokialle, jotka valtio maksaa, eivät välttämättä katoa vaan saattavat moninkertaistua riippuen siitä, mitä Nokia kassavarannollaan tekee.

Vastaa
serotu (vahvistamaton)

23

Lumiaa ostetaan edelleen. Ei ole muuta vaihtoehtoa, android on täys p-reikä ja applen tuotteet ei vois vähempää kiinnostaa. Jolla ehkä, jos käytettävyys N9 tasoa.
Lumia on vaan niin hyvä.

Vastaa
tikte76
tikte76

24

nythän nokiaa varmaan harmittaa jo ja kun Jolla menestyy niin microsoft joutuu ostamaan senkin, mutta toivottavasti ei myy mutta laittaa wp puhelimiin ja tekee sopimuksen siitä tietenkin. en ostaisi nokiaa jos siihen tulee anroid. mielummin symbian 4 tai 5.

Vastaa
Bazilli
Bazilli

25

WP luurit ovat kaikki samaa paskaa eri kuorissa niin mitä merkitystä on kuka sen luurin on valmistanut, jos muuten muotoilu ja laatu miellyttävät?

Vastaa
android@ (vahvistamaton)

26

@12
Nokia merkki häviää kokonaan (äly)puhelimista -2014 alussa,mutta (perus)puhelimia saa vielä kylläkin Nokia merkillä varustettuna!.

Vastaa
AhKeefas
AhKeefas

27

32000 insinööriä ja muuta työntekijää vaihtuu eri nimikkeen alle - jopa johto on sama! Kyseessä on siis edelleen sama Nokia - niin hyvässä kuin pahassa.
Aion ostaa edelleen PureView tekniikkaa sisältäviä Lumia puhelimia.
- - -
Samat ERITTÄIN negatiiviset ihmiset - mikähän heitä ressukoita oikein riivaa? - jotka täällä loputtomiin jauhavat
ovat niin energisiä, että Olkiluodon alasajo voitaisiin kokonaan korvata sillä energialla mitä heistä pursuu yli äyräiden.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja