Testissä Nokia N78

13
Markus Lehtiniitty

Testissä Nokia N78
Nokian N78-mallia voidaan pitää suorana seuraajana N73-mallille, joka puolestaan oli N70-mallin seuraaja. Paljon on kehitystä tapahtunut, kun katsotaan millainen muutos on tapahtunut N70:stä nykyhetkeen. N78 on ensimmäinen markkinoille ehtinyt puhelin, josta löytyy S60-alustan uusin Feature Pack 2:lla ryyditetty 3rd Edition -versio. Lisäksi N78:sta löytyy ensimmäisenä Nokian puhelimena FM-lähetin, josta lisää myöhemmin.

N78 on ominaisuuksiltaan melko vahvasti varustettu. N78 on jo laajasti saatavilla ja tämän hetkinen hintataso on 430 eurosta ylöspäin.

N78:n tekniset tiedot ovat vertailtavissa Puhelinvertailu-osiossamme.

Vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+ käytettävyys kokonaisuutena, mukaan lukien kamera ja musiikkisoitin
+ kelpo näyttö
+ GPS:n hyvä toimivuus
+/- FM-lähetin
- näppäimistö
- käyttöliittymässä olisi parannettavaa

Myyntipakkaus

N78:n myyntipaketin varustus on kohtalaisen kattava. Mukana on tietenkin itse puhelin, akku (BL-6F 1200 mAh) ja laturi (AC-5). Lisäksi paketista löytyy USB-liitäntäkaapeli (CA-101) sekä erillisinä stereokuulokkeet (HS-45) ja kauko-ohjain (AD-54).Mukana seuraa 2 Gt:n microSD-muistikortti, jolle on valmiiksi asennettuna markkina-alueesta riippuen tietyt kartat sekä tietenkin myös käyttöopas, pikaopas ja DVD-ohjelmistolevy.

Tyylikäs ulkonäkö, seurauksena ikävä näppäimistö

Nokia ilmoittaa N78:n mitoiksi 113 x 49 x 15,1 millimetriä ja painoksi 101,8 grammaa. Missään nimessä N78 ei siis ole superpieni, mutta ominaisuudet huomioon ottaen kuitenkin hyvinkin kompakti.N78 näyttää hyvältä, tosin kyseessähän ovat aina makuasiat. Designissa on samoja vaikutteita kuin N81-malleissa tai N96:ssa. Kun näppäimet ovat lukossa ja näytössä tai näppäimistössä eivät ole valot päällä, on N78 etupuoleltaan kauttaaltaan kiiltävän musta ja kerää näin aika lailla sormenjälkiä. Testiversiomme takakuori oli valkosävyinen, joka mielestäni ei sovi yhteen mustan etupuolen kanssa. Toinen värivaihto lieneekin onnistuneempi. Useissa verkkokeskusteluissa ollaan moitittu N78:n takakuorta löysäksi ja natisevaksi, mutta meidän testiyksilömme kesti ainakin kahden viikon testirupeaman ilman suurempaa natinoita.Tyylikkään ulkonäön kääntöpuolena tulee hieman ikävän puoleinen näppäimistö. Toimintonäppäimet ovat ikäänkuin näkymättömissä kun näppäinvalot eivät ole päällä. Ne ovat osa mustaa levyä, mutta eivät kuitenkaan mitään hipaisunäppäimiä vaan ihan tavallisia painonäppäimiä. Numeronäppäimet puolestaan ovat yhtä kuin neljä erillistä, kohotettua "viirua". Näppäimet ovat melko pienet ja niitä joutuu painelemaan sormenpäillä. N78:n kokoiseen laitteeseen olisi mahtunut huomattavasti suuremmatkin näppäimet, mutta nyt ulkonäkö on ajanut käytännöllisyyden edelle.

N78:ssa on lisäksi multimedia-näppäin, jota painamalla pääsee N-sarjalle tyypilliseen multimediavalikkoon. Multimedianäppäin on näkyvästi esillä suuntaohjaimen oikealla puolella ja itse asiassa pilaa jopa esteettistä vaikutelmaa.


Hyvä näyttö; käyttöliittymä menettelee

Näyttö on N78:ssa perushyvä ja eikä siitä paljon huonoa sanottavaa löydy. Tietenkin ainahan näyttö voisi olla isompi, kirkkaampi tai tarkempi mutta N78:n näyttö on riittävän hyvä jokaisella osa-alueella. Kokoahan sillä on 2,4 tuumaa, resoluutio on 240x320 pikseliä ja värisävyjä tuetaan 16,7 miljoonaa kappaletta.N78:ssa on siis S60-käyttöliittymän ja -ohjelmistoalustan viimeisin versio S60 3rd Edition, Feature Pack 2. Uusi versio on tuonut mukanaan muutamia uusia (hyviä) juttuja, mutta ei ole ratkaissut kaikkia ongelmia. Uuden version myötä näyttävyys on lisääntynyt. Valikoissa esiintyy nyt animaatioita ja kääntäessä näytön pystysuunnasta vaakasuuntaan kääntyy kuva hienon efektin kera. Myös vakioteema on tyylikäs, ja tietenkin vaihdettavissa.Mielestäni Nokian S60-käyttöliittymää vaivaa turha monimutkaisuus. Asioita voi tehdä liian monella eri tavalla ja eri paikoissa. Monipuolisuus on tietenkin mukavaa, mutta se myös sekoittaa asioita. Esimerkiksi jos haluaa katsella aiemmin ottamiaan kuvia, on ainakin kolme vaihtoehtoa päästä tavoitteeseen: multimedia-valikon kautta, suoraan Valokuvat-sovellukseen tai sitten kaivamalla jostain alavalikosta ensin Gallerian ja sieltä Kuvat-valikon kautta pääsee taas Valokuvat-sovellukseen. Lisäksi ei olisi kovinkaan vaikeaa karsia suuri määrä nykyisistä valikkokohteista. Monet toiminnoista voisi yhdistää täysin osaksi muita ohjelmia tai asetusvalikkoa.Valikkotyyliä voi myös muuttaa. Vaihtoehtoja on nyt neljä: perinteinen 4x3-ikonin järjestelmä, allekkainlistaus, hevosenkenkä ja V-muodostelma. Kaksi jälkimmäisenä mainittua ovat hienoja ideoita, mutta niiden käytettävyys jää hieman heikoksi muun muassa liian pienten kuvakkeiden myötä.


On käyttöliittymässä paljon hyvääkin: perustahan on aivan hyvä ja nyt uuden version myötä mukaan on tuotu jälleen paljon uutta. Valmiustilan toiminnallisuutta on laajennettu. Aiemmin pikavalintakuvakkeet olivat aina vaakarivissä, nyt ne voi järjestää myös pystyriviin. Toinen suuri muutos käyttöliittymässä on avoinna olevien ohjelmien tuominen paremmin esille. Aiemmin avoinna olevien ohjelmien listaan pääsi vain painamalla hieman pidempään valikkonäppäintä. Nyt pääsy siihen on esillä jokaisen popup-valikon ylimmäisenä kohtana ja tämä tuonee ominaisuuden laajempaan tietoisuuteen.

N78:ssa on Navi wheel -toiminto, joka osaltaan vastaa esimerkiksi iPodeista tuttua kosketuspyörää. Navi wheel tuo helppoutta esimerkiksi pitkien listojen selaamiseen, sillä selaaminen tapahtuu sen avulla huomattavasti nopeammin kuin napsuttamalla alaspäin-suuntanappia. Käytännössäkin Navi wheel -toiminto oli ihan mukava ja se toimi varsin hyvin. Haluttaessa sen voi kuitenkin kytkeä myös pois päältä.

N78:ssa on 96 megatavua välimuistia ja tämä riittää käytössä hyvin: useampia ohjelmia voi huolettaa pitää samanaikaisesti avoinna ilman muistin loppumista kesken.

Toiminta puhelimena sujuvaa

N78 toimii hyvin puhelimena, kuten odottaa sopiikin. Äänenlaatu on hyvä ja kaiuttimesta irtoaa riittävästi ääntä hieman meluisaampaankin ympäristöön. Värinähälytys on myös riittävän voimakas. Osoitekirja on tuttua S60-tasoa eli hyvä. Jokaiseen kontaktiin voi liittää suuren määrän eri tietoja ja nimien määrää osoitekirjassa rajoittaa ainoastaan vapaana oleva muisti.

Myöskään viestipuolella N78 ei tarjoa varsinaisesti mitään uutta vaan hyvän perustarjonnan vanhaa tuttua. N78 tukee niin tekstiviestejä, multimediaviestejä kuin sähköpostia. Lisäksi Nokialle tyypilliseen tapana mukana on myös erillinen ääniviestiosio, jolla onnistuu helposti pienen pätkän äänittäminen ja sen lähettäminen. Todellisuudessahan ääniviestissäkin on kyse multimediaviestistä.

Hyvät yhteydet


Yhteyspuolella N78 on varustettu varsin kattavasti. Kyseessä on nelitaajuus-GSM-puhelin (850/900/1800/1900 MHz) ja kaksitaajuus-3G-puhelin (900/2100 MHz). Kahden 3G-taajuuden tuki tarkoittaa sitä, että N78:n pitäisi jatkossa toimia 3G-verkossa suuressa osassa Suomea, koska 3G-verkkoa laajennetaan harvemmin asutuille alueille lähinnä 900 MHz:n taajuudella.

Datayhteyspuolelta tuetaan GSM-verkoissa perinteisiä GPRS- ja EDGE-yhteyksiä ja 3G-verkossa HSDPA-yhteyksiä. Kokonaisuutena voidaan sanoa, että kun ollaan kaupunkien keskustoissa HSDPA-alueella, toimii N78:n yhteydet erittäin nopeasti.

N78 tukee myös WLAN-verkkoja ja vaikuttaisi tukevan niitä ihan mukavasti. Kokeilimme N78:n yhdistämistä kahteen verkkoon. Toinen niistä oli suojattu asianmukaisesti ja yhteys pelasi hyvin heti avaimen kirjoittamisen jälkeen ja jatkossa ilman sitä. Toinen puolestaan oli täysin suojaamaton ja siihen yhteys syntyikin ehkä liiankin näppärästi...

N78:sta löytyy myös mainio yhteysosoitetoiminto, jossa voi määritellä eri yhteysosoitteille (esimerkiksi koti-WLAN ja perusmatkapuhelinverkko) prioriteetteja. Ja tämän perusteella N78 käyttää automaattisesti esimerkiksi koti-WLAN:ia, jos ollaan sen alueella ja muulloin matkapuhelinverkkoa.

Mukavakäyttöinen kamera

N78:sta ei todellakaan löydy markkinoiden parasta kameraa laadullisesti, mutta kameran laatu lienee jo riittävä monille näppäilykäyttöön. Erityisesti ilahduttaa kameran helppokäyttöisyys, joka on tuttua jo aiemmista N-sarjalaisista. N78:ssa on 3,2 megapikselin (2048x1536 pikseliä) automaattitarkenteinen kamera LED-kuvausvalon kera. Huono juttu on, että linssinsuojusta ei ole ja ajan myötä kameran linssi naarmuntunee.

N78:lla kuvataan siis pitäen puhelinta vaaka-asennossa. Laukaisinnappi sijaitsee tällöin tutussa paikassa puhelimen oikeassa yläreunassa. Myös kameran käynnistäminen on luontevinta tehdä painamalla tätä nappia. Saataville on monia asetusvaihtoehtoja ISO-säädöistä kontrastiin ja ja muun muassa erilaisiin kuvaustiloihin.


Kamera käynnistyy nopeasti ja myös kuvien ottaminen sujuu joutuisasti. Kokonaisuutena kameran käyttökokemus on äärimmäisen mukava. Myös kameran kuvanlaatu on varsin hyvä. Jokainen voi kuitenkin muodostaa oman käsityksensä tästä kuvien perusteella, joita löytyy paljon esimerkiksi Flickrin kautta.Kuvien katselu on myös mukavaa. N78:ssa on vanha tuttu N-sarjan kuvienkatseluohjelma, jossa kuvat voi selata karusellissa tai vaihtamalla kokonäytöllä näkyvää kuvaa suuntanäppäimellä. Selailussa on mukana tyylikäs perusefekti: kuva ikään kuin liukuu sivusta paikalleen. Kuvien selailussa voidaan myös hyödyntää Navi wheel -toimintoa. N78:ssa tulee myös ensiasennettuna tuki Nokian uudelle Ovi-palveluihin kuuluvalle jakopalvelulle. Kuvien jakaminen onkin nyt erittäin helppoa.Videoita N78 kuvaa VGA-tarkkuudella (640x480 pikseliä) ja videoiden laatu on nykypäivän perustasoa.

GPS toimii hyvin

Erityisesti Nokia on matkapuhelinvalmistajista viime aikoina panostanut erittäin vahvasti paikannus- ja navigointiominaisuuksiin ja tuonut niitä moniin malleihin. Myös N78:sta löytyy esiasennettuna Nokian Kartat-sovellus ja sisäänrakennettu GPS-paikannin. GPS toimii N78:ssa hyvin eli nopeasti ja luotettavasti. Vertailukohtana itselläni on lähinnä Nokian E90 Communicator, jonka nopeus on parantunut päivitysten myötä merkittävästi mutta N78 oli kuitenkin nopeampi muutamassa testissämme. Nopeuden osalta N78 pääsee riittävän hyvälle tasolle.Nokian karttasovellus ajaa asiansa. Sovellus kannattaa kuitenkin ehdottomasti päivittää uuteen 2.0-versioon, joka parantaa käytettävyyttä ja lisää toiminnallisuutta. GPS:ää voi hyödyntää myös Nokian mainion Sports Tracker -sovelluksen kanssa.


N78:n mukana seuraa kolmen kuukauden kokeilulisenssi navigointiin. Tämän jälkeen navigoinnista joutuu maksamaan erikseen. Paikannustoiminnallisuudessa N78 on yksi tämän hetken kärkimalleja.

Musiikkipuhelimeksi käypä

Musiikkirintamalla N78 tarjoaa hyvän kattauksen. Itse soitin tarjoaa oikeastaan kaiken mitä pitääkin. Musiikkiin pääsee käsiksi monilla eri valinnoilla, esimerkiksi artistin, albumin taikka genren mukaan. N78 näyttää myös levyn kansikuvan, jos sellainen saatavilla on ja tukee laajaa määrää musiikkiformaatteja tärkeimpinä MP3, WMA ja AAC-muodon eri variantit. Lisäksi soittimesta löytyy taajuuskorjain viidellä esiasetetulla valinnalla ja lisäksi voi tehdä omat valintansa.Merkittävää on, että N78:ssa itsessään on standardi 3,5 mm:n kuulokeliitäntä eli laitteeseen saa kiinni käytännössä mitkä tahansa standardit kuulokkeet eikä mukana tuleviin tarvitse tyytyä. Lisäksi N78 tukee Bluetoothin stereoprofiili-A2DP:tä eli myös tuki langattomille kuulokkeille löytyy. N78:sta löytyy stereokaiuttimet, jotka on sijoitettu puhelimen oikeaan yläreunaan ja vasempaan alanurkkaan. Kaiuttimista lähtee riittävän kova ääni.

Emme tehneet mitään varsinaisia äänenlaatutestejä N78:lle enkä itse varsinaisesti ole mikään hifikorva, mutta itselleni jäi N78:sta musiikkisoittimena positiivinen kuva.

N78:ssa on myös radio. N78:sta löytyy tavallisen RDS:llä ja Nokian Visual Radio -toiminnallisuudella varustetun FM-radion lisäksi myös Internet Radio -sovellus. Internet-radio on loistava keksintö kännykässä, sillä se toimii hyvin nykyisillä nopeilla yhteyksillä ja eikä vaadi tavallisen radion tapaan kuulokkeiden kiinnittämistä puhelimeen.

FM-lähetin ekstrana

Yksi N78:n erikoisuuksista on sisäänrakennettu FM-lähetin. N78 on yksi ensimmäisiä puhelimia, joista tällainen löytyy ja ensimmäinen nokialainen. FM-lähettimessä on siis kyse siitä, että puhelimen toistaman äänen voi lähettää lähellä olevaan radioon - esimerkiksi autoradioon. Näin mahdollistuu erittäin helposti puhelimen koko musiikkikirjaston kuuntelu esimerkiksi auton kaiuttimien kautta.


Testasimme FM-lähetintä kahdessa autossa sekä yhdessä perinteisessä pöytäradiossa ja tuloksena oli, että se toimi yhdessä autossa sekä perinteisessä pöytäradiossa. Signaalin voimakkuudessa olisi siis hieman parannettavaa, mutta FM-lähetin on kuitenkin piristävä uusi ominaisuus puhelimessa.

Vain näytön koko rajoittaa web-selailuaInternetin selailu N78:lla on niin sujuvaa kuin tämän kokoisella se näytöllä se vaan voi olla. N78:sta löytyy tuttu S60-alustan internet-selain, joka pyrkii näyttämään sivut aivan kuten tavallisella tietokoneellakin. Internetin käyttö on alue, jossa suuremmasta näytöstä kuitenkin olisi todella suuri etu.

Selailu sujuu nopeasti WLAN- ja 3G-verkkojen alueella. Kokonaisuutena selailukokemus N78:ssa on mukava ja lähellä sitä maksimitasoa, johon tämän kokoisella laitteella voidaan yltää. Esimerkiksi YLE Areenan mobiiliversion käyttö sujui N78:lla hienosti.

Muut ominaisuudet

N78:sta löytyy myös tietysti paljon ominaisuuksia, joita ei ole edellä vielä mainittu. Ne kuuluvat nykypäivän puhelimen perusvarustukseen. N78:sta löyty kelvollinen kalenteri, katseluohjelmat niin Word-, Excel-, PowerPoint- kuin PDF-tiedostoillekin sekä Zip-pakkausohjelman, perustason ominaisuudet tarjoavat äänitys, laskin ja yksikkömuunnin. Mukana on myös hakuohjelma, jolla voi etsiä tietoa käytännössä koko puhelimen sisällöstä taikka internetistä sekä Nokian Lataa!-ohjelma, jonka avulla puhelimeen saa varsin näppärästi ladattua kolmannen osapuolen sovelluksia.

N78:n multimedia-valikossa on latauslinkki N-Gage-sovellukseen, joka on hieman huvittavaa koska N78:lle sopivaa N-Gage-versiota ei ole vielä saatavilla eikä itse asiassa merkkejä sellaisen saapumisestakaan aivan lähiaikoina.

Toiminta-ajat

Testimme aikana N78:aa käytettiin ehkä hieman tavallisuudesta poikkeavalla tavalla eli niin musiikkisoitinta, kameraa, internet-selainta, WLAN- ja verkkoyhteyksiä käytettiin hyvinkin ahkerasti. Tällaisessakin käytössä N78 kestää yhden päivän ilman latausta. N78:ssa on kuitenkin varsin suurikapasiteettinen (1200 mAh) akku ja niin sanotusti normaalilla käyttötahdilla riittänee akun lataus täyteen joka toinen yö.


Yhteenveto

Nokia on siirtämässä tulevaisuuden painopistettään perinteisen matkapuhelinliiketoiminnan ohella myös palveluliiketoimintaan. N78 on yksi ensimmäisiä tuotteita, joissa tämä on selkeästi esillä. Toistaiseksi N-Gage-palvelua ei ole vielä saatu yhteensovitettua uusimmalle S60-alustalle, mutta muuten N78 tarjoaa paljon Nokian uusia palveluita: kartat ja navigointimahdollisuuden, helpon käyttömahdollisuuden Ovi-jakopalveluille ja Nokian oman musiikkikaupan.

Tyylikkyys on ajanut N78:ssa näppäimistön käyttömukavuuden edelle. Kyseessä onkin mielipidekysymys, kumpaa arvostaa enemmän: näyttävyyttä vai käytettävyyttä. Piristävää N78:ssa on FM-lähetin vaikka sen toimivuus ei täydellinen olekaan.

N78 on hyvä puhelin. Ilahduttavaa on hyvä kokonaiskuva: N78 on hyvä niin puhumiseen, tekstailuun, GPS-käyttöön, musiikkisoittimeksi ja kameraksi sekä taskussa olevaksi internet-selaimeksi. Parannettavaa kuitenkin olisi yhä käyttöliittymän selkeydessä. Muutamin parannuksin voitaisiin käyttömukavuutta nostaa vielä selkeästi.

---

Tämä oli ensimmäinen Puhelinvertailu.comissa julkaistu puhelintesti. Jatkossa näitä on mahdollisesti tulossa lisää. Kertokaa rohkeasti oma mielipiteenne N78:sta kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -17%

Realme 11 (5G)
256 € Bigbox
353 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 309 €

Realme 10 – hinta laskenut -16%

Realme 10
192 € CDON
229 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 228 €

Motorola Moto G54 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G54
149 € Gigantti
179 € Veikon Kone
179 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 177 €

Nothing Phone (2) – hinta laskenut -14%

Nothing Phone (2)
499 € Gigantti
579 € Bigbox
599 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 579 €

Kommentit (13)

Anonyymi käyttäjä
T T (vahvistamaton)

1

Mites on, kumpi voittaa, N78 vai N82? Samanhintaisia ovat, ja musta N82 on melko tyylikäs myös (n.420e). Itse olen kallistumassa mustaan N82:een.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus Lehtiniitty

2

Jees, melko pitkältihän nuo ovat samanlaisia. N78:ssa on tuo FM-lähetin sekä uudempi ohjelmistoversio ja sitten taas N82:ssa parempi kamera ja kunnollinen salama. Ja sitten tietenkin muodoissakin on eroa.

Valinta noiden välillä on aika vaikeaa, lähinnä tuo kamera vs. FM-lähetin sen ratkaissee.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pena (vahvistamaton)

3

FM-lähetin toimii autoissa joissa ei ole kattoantennia joten varmaankin auto missä ei saatu toimimaan oli tälläinen "vääränlainen auto".

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jim (vahvistamaton)

4

tällä kyseisellä puhelimella tätä lukiessani huomasin että näyttö menee pimeäksi aivan liian nopeasti ellei paina jotain nappia sekunnin välein. Mikä avuksi? Ja kannattaa etsiä fm taajuus mikä on vapaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
masamainio (vahvistamaton)

5

Hienoa että tänne saadaan näitä testejäkin. Oli laadukas ja kattava arvostelu mielestäni. Näitä kelpaa aina lukea, kiitoksia :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Aivan (vahvistamaton)

6

Olen samaa mieltä masamainion kanssa. Näitä kattavia testejä saisi olla lisää. Olisi kiva tietää mm. uudesta N96:sta. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jim (vahvistamaton)

8

ja muutenkin todella amatöörimäinen kirjoitus. Ainoa asia mitä on tapahtunut on että joku on ostanut uuden puhelimen ja viettänyt päivän näppiksen kans. No myönnetään, kuvat on todella hyvin rajattuja ja tarkkoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus Lehtiniitty

9

Kyllä olen aina pitänyt RAM:ia välimuistina. Mikä olisi parempi termi?

Ja jimille: kyseessä oli testiä varten lainassa ollut puhelin eli kukaan ei kyseistä testilaitetta ollut ostanut. Olisi mielenkiintoista kuulla mihin asioihin voisi syventyä enemmän testeissä tulevia juttuja silmällä pitäen. Kuitenkin pyrimme pitämään juttumme melko kansantajuisina sekä kohtuullisen pituisina.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Memory (vahvistamaton)

10

RAM on keskusmuisti tai käyttömuisti, joka on tietokoneohjelmien työmuisti ja johon latautuvat käyttöjärjestelmän ohjelmat, suoritettavat sovellukset sekä näiden tarvitsemat tiedot.

Välimuistissa pyritään pitämään laitteen muistin datasta sellaista osaa, jota tullaan pian tarvitsemaan, ja siten nopeuttamaan laitteen toimintaa, koska tämä data pystytään lukemaan välimuistista nopeammin kuin hitaammasta varsinaisesta muistista.

Eli keskusmuisti ja välimuisti eivät ole sama asia.

Ja nyt Markukselle tiedoksi, että RAM:sta puhuttaessa välimuistia parempi termi olisi keskusmuisti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jim (vahvistamaton)

11

Maallikoille, humanisteille ja kotikutoisille journalisteille hyvä esimerkki: kovalevyissä on välimuistia siksi, että sinne voi puskuroida tavaraa odottamaan vastaanottajan valmiutta. Tämä on monesti järkevää koska kytkentä, esim ATA on nopeampi kuin kovalevyltä luku niin saa ikäänkuin purskeena tietoa sitten kun sitä pystyy vastaanottamaan.

Asioita mitä ei käsitelty: puhelimen firmwaren pystyy päivittämään OTA:lla. Kameran asetuksia on työläs muokata joka kerta käsin ja automaatilla tulee hailakat kuvat. Navi Wheel ei toimi jos esim sormi on kuiva. Ja sen valo välkkyy AINA, jos puhelu tai viesti jäänyt lukematta, niin se välkkyy kahdesti! Tämän on siis keksinyt joku välkky.
Kattoantenni ei vaikuta FM lähettimen toimintaan, itse kokeillut. Vapaat kanavat kyllä.
Näytönsäästäjää ei saa päälle kun puhelin sammuttaa näyttönsä aina parissa sekunnissa ellei sitten katsoa videota tai navigoi.

Navigoinnin äänen saa FM lähettimellä radioon jos musikkia ei ole kuunneltu ensin. Ainakin ekalla softaversiolla. Jos kuuntelet musaa niin navigointi hiljentää sen ja ohjeistaa kännyn kajareista.

Radiota tai netti streamia ei saa FM lähettimen kautta ulos.

Näyttö naarmuuntuu todella helposti. Jos näppäinlukko ei ole päällä, puhelin tekee taskussa aivan mitä sattuu ja todella nopeasti.

Softmenu ja nueronäppäimien yhdistelmät eivät aina ole selkeitä nopeassa käytössä. YMS!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Risto (vahvistamaton)

12

Kyllä tykkäsin lukea arvostelun. Siitä muistista ei olisi tarvinnu muiden kommentoida niiiin paljon. Kiitos ku asianosaava selvitti yhdellä ymmärrettävällä kirjoituksella erot.

Puhelinhan vaikuttaa mielenkiintoiselle. Nämä alkaa olla sellaisia malleja jo, että voisi omansa vaihtaa. Itselläni vieläkin hyväksi huomattu K800 Erkki, mut wlania siinä ei ole.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.