Testissä Nokia E71

39
Markus Lehtiniitty

Testissä Nokia E71
Nokia E71 on QWERTY-kokonäppäimistöllä. Se on suora seuraajamalli E61- ja E61i-malleille. E71 on edeltäjiään paljon tyylikkäämpi, pienempi ja ohuempi, paremmilla ominaisuuksilla varustettu ja kaikin puolin parempi - paitsi, että näyttöä on pienennetty. E61(i):ssä oli 2,8 tuuman näyttö, E71:n näytön koon ollessa vain 2,36 tuumaa.

E71 on suunnattu erityisesti, kuten muukin E-sarja, yrityskäyttöön, mutta puhelin soveltuu hyvin myös aivan tavallisen ihmisen käytettäväksi. Painotus puhelimen ominaisuuksissa on kuitenkin enemmän hyötyominaisuuksissa kuin esimerkiksi videonkatselussa tai kamerassa. E71:n hinta tällä hetkellä liikkuu noin 450-500 euron välillä.

Emme listaa E71:n ominaisuuksia tässä sen tarkemmin, sillä Nokia E71:n tekniset tiedot löytyvät Puhelinvertailu-osiostamme

Vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti

+ Tyylikäs ulkonäkö ja laadun tunne
+ Pieni koko
+ Hyvä akkukesto S60-puhelimeksi
+ Uudistukset ohjelmistossa (tilat, kalenteri, osoitekirja)
+/- Näppäimistö: pieni, mutta muuten mainio
- Käyttöliittymän vakioteemat
- Mediapuolellla vain "perus-S60-tasoa"

Melko kattava myyntipakkausE71:n myyntipakkauksesta löytyy kaikki normaalit tavarat: itse puhelin, BP-4L-akku, AC-5-laturi, CA-101-datakaapeli sekä HS-47-kuulokkeet. Näiden lisäksi löytyy tyylikäs nahkainen suojakotelo sekä kantonauha sekä paljon erilaisia paperivihkosia mukaan lukien käyttöohjekirjat.Mukana tuleva muistikortti on kooltaan kaksi gigatavua ja sille on esiasennettuna karttoja. Yhden vuoden navigointilisenssi Kartat-ohjelmaan kuuluu myös varustukseen.

Näyttää ja tuntuu hyvältäE71 on yllättävän pienikokoinen, varsinkin ohuus yllättää positiivisesti. Mitoiksi Nokia ilmoittaa 114 x 57 x 10 mm. Taskuun E71 sopii erittäin mukavasti ohuuden ansiosta. E90 Communicatoriin verrattuna E71 näyttää jopa naurettavan pieneltä ja periaatteessa molempien tulisi suoriutua kaikista tehtävistä samoin tavoin - ja molemmissa on QWERTY-näppäimistö. Ominaisuuksiinsa nähden E71 on hyvinkin pienikokoinen siis.E71:n ulkonäköä voisi kuvailla hillityn tyylikkääksi. Jos sitä vertaa vanhempaan E61-malliin, on ero tyylikkyydessä todella suuri E71:n hyväksi. Äärimmäisen hienoa on myös, että rakenne on äärimmäisen laadukkaan tuntuinen. Kuorissa on käytetty lähes kauttaaltaan ruostumatonta terästä materiaalina. Mikään osa E71:ssä ei natise ja puhelin istuu käteen todella hyvin. Painoa E71:llä Nokia ilmoittaa olevan 127 grammaa, joka on melko paljon, mutta johtunee lähinnä metallin käyttämisestä rakenteissa. Kokoon nähden suurehko paino myös osaltaan lisää laatutuntumaa. Metalliosat kiiltävät paljon ja esimerkiksi takakuorta voi kätevästi käyttää melkein peilinäkin. Toisaalta takakuori kerää kiitettävästi myös sormenjälkiä ja sitä saa olla puhdistamassa jatkuvasti.
E71:n vasemmasta reunasta löytyy infrapunaportti (mukana tietenkin bisnespuhelimissa yhä nykyäänkin) sekä luukut joiden takaa paljastuvat microSD-muistikorttipaikka sekä microUSB-liitäntä datakaapelille. Oikealta puolelta löytyvät äänenvoimakkuuden säätönäppäimet sekä äänikomentonäppäin ja 2,5 mm:n kuulokeliitäntä. E71:n virtanappi erottuu muusta puhelimesta, sillä se on tummanpunainen. Takapuolen yläreunasta löytyy kamera, kuvausvalo sekä pienen pieni peili omakuvien ottamista varten. Linssinsuojusta E71:ssä ei ole. Kameran kohdalta E71 on hieman paksumpi kuin muuten.Kuten jo aiemmin mainittua, on E71:n näyttöä pienenetty edeltäjiin verrattuna. Näin on ollut pakko tehdä, jotta kokonaisuutta on voitu pienentää. Uudessa näytössä on mainio kuvanlaatu ja eikä siitä ole oikeastaan mitään valittamista. Teknisestihän kyse on TFT-näytöstä, joka toistaa 16,7 miljoonaa värisävyä ja sisältää 240x320 pikseliä.Kokoonsa nähden mainio näppis

E71:n näppäimistö on hyvä kokoonsa nähden. Ainoa ongelma onkin, että näppäimistö on melko pieni. Näppäinten tuntuma on hyvä, mutta välillä tulee painettua kerralla kahta tai kolmea näppäintä koska ne ovat niin pieniä. Tämän kokoiseen laitteeseen näppäimistö kuitenkin on sieltä parhaimmasta päästä mitä vaan voi olla.Suomi-versiossa näppäimistöstä löytyy luonnollisesti Ä- ja Ö-kirjaimet ilman kommervenkkejä. Numerot syötetään tutusti pitämällä samalla ns. toimintonäppäintä (aivan vasemmassa alakulmassa) painettuna myös.

Kirjainnäppäimistön yläpuolelta löytyy myös muutamista aiemmista E-sarjan malleista tutut pikanäppäimet. Yksi niistä on ns. kotinäppäin, jolla siirrytään valikkoon ja jota muualla painamalla pääsee aina takaisin aloitusnäyttötilaan. Kolmen muun toiminnot voi itse muokata haluamikseen, mutta vakiona ne liittyvät kalenteriin, osoitekirjaan ja sähköpostiin. Jokaisessa näppäimessä on kaksi toimintoa: perustoiminto lyhyellä painalluksella ja pidemmällä jotain muuta. Vakiona kalenterinäppäintä painamalla aukeaa kalenteri, pitkällä painalluksella aukeaa uuden merkinnän lisääminen, osoitekirjanäppäimellä vastaavasti aukeaa osoitekirja tai uuden yhteystiedon lisääminen ja sähköpostinäppäimellä aukeaa saapuneiden sähköpostien kansio tai pidemmällä painalluksella uuden sähköpostiviestin kirjoitustila.
Pyörittelyä videollaHyvät yhteydet

E71 tukee neljää GSM-taajuutta, 850, 900, 1800 ja 1900 MHz, sekä kahta 3G- eli WCDMA-taajuutta: 900 ja 2100 MHz. GSM-verkoissa tuetaan GPRS- ja EDGE-datasiirtoa ja 3G-verkoissa HSDPA-datasiirtoa.

Lähiyhteyksistä E71 tukee lähes kaikkea mahdollista: datakaapelia, infrapunaa, Bluetoothia ja WLAN:ia.

Datakaapelin kautta tiedonsiirto voisi toimia nopeamminkin, sillä E71 ei hyödynnä USB 2.0-nopeuksia. Bluetooth-tukeen sisältyy stereotuki. Toiminta WLAN-verkkojen kanssa on sujuvaa ja yhteys syntyy mukavasti ja pelaa nopeasti ilman minkäänlaisia ongelmia.

S60 muutamin uudistuksin

Yrityskäyttöön ensisijaisesti suunnatussa puhelimessa tietenkin on panostettu enemmän hyötykäyttöä parantaviin ominaisuuksiin kuin esimerkiksi multimediaan.

E71:stä löytyy Symbian OS 9.2 -käyttöjärjestelmän päällä pyörivä S60 3rd Editionin Feature Pack 1:llä varustettu versio. Käyttöliittymän vakiona mukana tulevat neljä teemaa ovat kaikki todella vanhahtavan näköisiä. Jokaisella on tietenkin tästä asiasta oma mielipiteensä, mutta ehkä käyttöliittymän visuaaliseen puoleen olisi voinut panostaa edes hiukan.

Silmäkarkin pois jättämisellä voi olla kuitenkin positiivista vaikutusta nopeuteen. E71:n käyttöliittymä toimii nopeasti eikä sitä tarvitse käytännössä koskaan odottaa. E71:ssä on myös ihan kivasti RAM-muistia (128 megatavua), joten senkään riittämisen suhteen ei pitäisi tulla ongelmia vaan useampia ohjelmia voi pitää samanaikaisesti auki ilman huolta.
E71:n näyttö pimenee täysin mustaksi hetken kuluttua viimeisestä käytöstä. Aika usein puhelinta käytetään nopeaan kellonajan tarkistamiseen ja E71:ssä tämä onnistuu todella kätevästi. Näytölle saa vilahtamaan todella suurella fontilla kellonajan painamalla suuntaohjaimen keskellä olevaa valintanäppäintä. Hieno uudistus.

Aloitusnäytössä uutuutena Tilat-ominaisuusE71:ssä valmiustilanäyttöä kutsutaan aloitusnäytöksi. Se on vastaava kuin jo monissa aiemmissa S60-malleissa, yhdellä poikkeuksella: tilat. E71:ssä voi muokata omien mieltymystensä mukaan kaksi erilaista aloitusnäyttöä erilaisin sisällöin ja vaihto näiden välillä tapahtuu yhtä kuvaketta painamalla, joka näkyy aloitusnäytön kuvakerivistöllä oikealla. Vakiona kaksi tilaa on nimetty Työ- ja Vapaa-aika. Ylläolevissa kuvissa näkyy kaksi aloitusnäyttötilaa ja näiden välillä vaihtaminen onnistuu yhdellä painalluksella.

Tilat mahdollistavat kätevästi esimerkiksi työpäivisin näkyvillä olevien kalenteritapahtumien ja työsähköpostien piilottamisen vapaalle vaihdettaessa.Tilat-ominaisuuden lisäksi aloitusnäyttöön liittyy toinenkin käyttöliittymäuutuus. Osoitekirjaa ei tarvitse enää välttämättä avata erikseen vaan nimeä voi alkaa kirjoittamaan suoraan aloitusnäytöllä ja sopivat osoitekirjan yhteystiedot tulevat esiin näytölle.

Uudistuksia kalenterissa ja osoitekirjassa

Kalenteria on E71:ssä paranneltu hieman. Kuukausinäkymässä näkyy nyt oikealla aina valitun päivän tapahtumat ilman, että päivää tarvitsee erikseen "avata". Lisäksi muihinkin näkymiin on tehty parannuksia. Myös uuden tapahtuman luontinäkymää on parannettu. Kalenterissa on neljä eri näkymää: kuukausi, viikko, päivä ja tehtävä. Myös erilaisia tapahtumatyyppejä one neljä: kokous, muistiinpano, merkkipäivä ja tehtävä.
Osoitekirjasta löytyy myös pieni uudistus. Nyt jokaisen nimen kohdalla oikealle suuntaohjaimesta painamalla saa esiin vaihtoehdot puhelun soittamiseksi tai viestin lähettämiseksi kyseiselle henkilölle. Muuten osoitekirjaan ei ole tehty mitään uudistuksia, eikä siihen niitä oikeastaan tarvitakaan. Kenttiä erilaisille tiedoille löytyy todella paljon ja myös omia voi itse lisätä.Sen sijaan viestipuolelle E71:ssä ei ole tehty paljoakaan uudistuksia. Tekstiviesteille, multimediaviesteille, ääniviesteille ja sähköpostille on omat, erilliset uuden viestin luontiosionsa.

Sähköpostiominaisuuksien parantamiseen olisi E71:ssä voinut panostaa, sillä sähköposti varmasti kuuluu käytetyimpien sovellusten joukkoon E71:n kohderyhmässä. Puhelimen oman perussähköpostisovelluksen suhteen paljoakaan ei olla tehty eikä esimerkiksi tukea HTML-viesteille löydy.Sähköpostilin asetusten määrittämistä on helpotettu: ainoastaan sähköpostiosoitteen ja salasanan tietäminen riittää, ja puhelin hakee muut asetukset automaattisesti edellyttäen kyseisen sähköpostipalvelun olevan tuettu. Testasimme tätä Gmail-sähköpostin kanssa ja se toimi. Tätä lukuun ottamatta sähköpostien osalta E71 on kuin kaikki aiemmatkin S60-puhelimet.

Tietenkin E71 tukee paljon kolmannen osapuolen sähköpostisovelluksia, jotka tarjoavat lisäominaisuuksia. Lähes kaikki vaihtoehdot ovat tuettuja paitsi Blackberry Connect -palvelu, mutta sillä ei ole paljoa vaikutusta Suomessa.

Kohtuullinen kamera ja tuttu S60-galleriasovellus


E71:ssä on 3,2 megapikselin kamera varustettuna perus-LED-kuvausvalolla. Linssinsuojusta kamerassa ei ole. E71:llä kuvaaminen tapahtuu "vanhalla tavalla" eli siis pitämällä puhelinta pysty- eikä vaakasuunnassa ja myöskään erillistä kameranappia ei ole. Kameran käyttöliittymä on vastaava kuin N-sarjassa ja on siis melko hyvä: asetuksia voi säätää kontrastista väreihin, ISO-herkkyyteen, valkotasapainoon ja niin edelleen.E71:ssä on automaattitarkennus, mutta kuvia voi ottaa helposti tai vahingossa myös ilman sitä sillä tarkennuksen tapahtumiseksi tulee painaa T-näppäintä. Varsinainen kuvan ottaminen tapahtuu keskimmäisellä valintanäppäimellä. Videokuvaus onnistuu QVGA-resoluutiolla (320x240 pikseliä) ja 15 kuvan sekuntinopeudella, joka ei ole kovin kehuttavaa.

Kameran kuvanlaatu voisi olla parempi, mutta tietenkin jokaisella on oma mielipiteensä tästä. Kameran osalta E71:tä voitaisiin vielä parantaa.

E71:stä löytyy vanha S60-galleria, eikä N-sarjasta tuttua uudempaa pyörivää 3D-galleriaa. Se toimii ja senkin kautta kuviakin voi katsella, mutta varsinaisesti erittäin hienoja fiiliksiä käyttökokemuksen suhteen se ei tarjoa.

Mediapuoli tuttua S60:ta ilman uudistuksia

Mediapuolella E71 tarjoaa tutun S60-alustan perustarjonnan. Musiikkisoitin ajaa asiansa, se tukee laajaa määrää eri formaatteja, ja kappaleihin pääsee käsiksi eri vaihtoehdoin artistin, albumin, genren tai säveltäjänkin mukaan ja siitä löytyy taajuuskorjain.

Vakiona tulevat kuulokkeet eivät luonnollisestikaan ole kovin korkealaatuiset ja mukana ei tule myös minkäänmoista apapteria, mutta sellaisen hankkimalla laitteeseen saa kiinni paremmat kuulokkeet, jolloin E71 toimii hyvin myös musiikkisoittimena. Sisäänrakennetusta kaiuttimesta saa ääntä paljon irti - tarpeeksi. Korkeimpia volyymiasetuksia ei tarvitse edes yleensä käyttää. Vielä yhtenä vaihtoehtona on stereo-Bluetooth, joka toimi myös mukavasti Nokian BH-501-kuulokkeiden kanssa. Musiikin siirtäminen puhelimeen melko hidasta, sillä E71 ei hyödynnä USB 2.0-nopeutta.

E71:stä löytyy myös FM-radio. Radiosta löytyy myös Nokian Visual Radio -ominaisuus. Videopuolella E71:n etuna on laajakuvamuotoinen näyttö eli puhelinta ei tarvitse kääntää sivuttain videoita katsellessa.

Nokian palveluliiketoimintavyöryn myötä myös yrityspuhelimiin ovat rantautuneet jo myös Nokian oma musiikkikauppa sekä Online-jako-ohjelma, jonka kautta onnistuu kuvien jakaminen eri internet-palveluihin mukaan lukien Nokian oma Share on Ovi.

GPS ja Kartat mukanaNokian nykyisen "GPS kaikkiin älypuhelimiin" -linjauksen mukaisesti myös E71:stä löytyy sisäänrakennettuna GPS-paikannus. E71:ssä on esiasennettuna uusi 2.0-versio Nokian Kartat-sovelluksesta ja E71:n mukana seuraa myös vuoden ilmainen käyttölisenssi navigointiominaisuuksiin.

Kartat-sovelluksen 2.0-versiossa on parannettu juuri navigointiominaisuuksia ja lisätty ominaisuuksia kävelykäyttöön ja nyt ohjelmasta voi valita myös satelliittikartat. Lisäksi käyttöliittymää on yleisesti parannettu.

GPS toimii niin kuin muissa aiemmissakin laitteissa eli hyvin. E71 löytää sijaintinsa melko nopeasti, aina ensimmäisellä käynnistyksellä se kestää muutama kymmenen sekuntia, mutta sitten se onnistuukin taas aivan parissa sekunnissa. Laajakuvanäyttö tuntuu kartan käytössä pystynäyttöä mukavammalta.

S60-selain vakuuttava laajakuvanäytöllä

S60:n tuttu perusverkkoselain on E71:ssäkin mukana ja toimii aivan yhtä hyvin kuin ennenkin. Selain edustaa mobiiliselainten parhaimmistoa ja E71:ssä käytön mukavuutta lisää vielä näytön laajakuvaisuus puhelimen peruspystyasennossa.

Perusasetuksilla (100 %) näyttöön ei niin kovin paljon sisältöä mahdu, mutta 50 %:n koolla jo huomattavasti enemmän (kuvat alla). Myös tuttu Mini Map -toiminto (koko sivu näkyvissä pienenä, siirtyminen nopeaa) auttaa selailussa. E71:stä löytyy myös sisäänrakennettuna Flash Lite 3.0 -tuki, joka tarkoittaa, että selain osaa toistaa myös kaikki Flash-elementit mukaan lukien YouTube-videot.

Selaimen osalta E71:ssä ei ole paljoa parannettavaa.

Muutama sananen muista sovelluksista

E71:n mukana tulee Quickoffice-toimistopaketti, joka tukee Word-, Excel- ja PowerPoint-tiedostojen katselua sekä myös muokkausta. Valitettavasti mukana ei kuitenkaan tule uusinta Quickofficea, joka tukisi myös Microsoft Office 2007:n tiedostomuotoja. Niitä tukevasta päivityksestä joutuu maksamaan erikseen.Erittäin ilahduttava ohjelma E71:ssä on sanakirja. Esiasennettuna siihen on vain englannin kieli, mutta ohjelman kautta voi Nokian sivuilta ladata paljon lisäkieliä.

E71:ssä tulee mukana uusi Salaus-ohjelma, jolla voi salata puhelimen sisäisen tallennusmuistin sekä muistikortin tiedot.

Muuten E71:ssä tulee mukana vanhat tutut asiansa ajavat S60-sovellukset kuten herätyskello, laskin, muunnin, sanelin ja muistikirja. Vanhan muistikirjan lisäksi mukana on myös uusi monipuolisempi Aktiiviset muistiinpanot -sovellus, joka mahdollistaa esimerkiksi kuvien lisäämisen muistiinpanoihin. Myös kätevä koko puhelimen sisällöstä hakeva Haku on mukana.E71:n mukana tulee myös valmiita asennuspaketteja muutamista ohjelmista ja parista pelistä, jotka voi halutessaan asentaa. Näitä ovat muun muassa Wireless Presenter, Nokia Sports Tracker, Advanced Call Manager. Alla näkyvässä kuvassa olevista sovelluksista kaikki ovat tulleet puhelimen mukana lukuun ottamatta Kaappainta. Kansion sovellukset ovat lähinnä samoja, mitä erillisen Lataa!-sovelluksen kauttakin löytyy.

E71:stä löytyy myös Intranet-kuvake, jonka kautta puhelin ottaisi VPN-yhteyden määriteltyyn kohteeseen. Ilman asetusten määrittelyä kuvakkeesta ei tapahdu oikein mitään. Tätä emme testanneet.

Toiminta-ajatE71:ssä on pienestä koostaan huolimatta varsin suurikapasiteettinen akku: 1500 mAh:n BP-4L-akku, joka on itse asiassa sama kuin mikä löytyy E90 Communicatorista. Nokia lupailee E71:lle valmiusajaksi jopa 20 päivää 3G-verkossa ja puheajaksi GSM-verkossa 10,5 tuntia.

Todellisuudessakin E71:ssä akku kestää pitkään. Raskaallakin käytöllä, kuten navigoinnin, musiikin kuuntelun ja selailun yhdistelmällä E71 kestää päivittäistä käyttöä 2 tai ehkä 3 päivää, joka on hyvä suoritus. Toiminta-ajoista ei tule suurta ongelmaa E71:n kanssa.

Yhteenveto

Nokia E71 on ehdottomasti hyvä puhelin ja se täyttää tehtävänsä hienosti. Ehkä sitä voisi kutsua jopa tylsän hyväksi, sillä puhelin on suunnattu erityisesti hyötykäyttöön ja ominaisuudet viihdepuolella eivät ole niin kattavia tai käyttöliittymä ei ole niin kuvankaunista katseltavaa.

Kuitenkin testin päätteeksi E71:stä jää mielikuva, että se on puhelin, jota voisi käyttää päivittäin. Sillä asiat vain hoituvat ja se on tyylikäs, tuntuu erittäin laadukkaalta, toimii nopeasti ja ennen kaikkea myös sisältää QWERTY-näppäimistön, joka nopeuttaa ja helpottaa käyttöä paljon. Vaikka E71 onkin suunnattu yritys- ja bisneskäyttöön, sopii se kaikkien käytettäväksi.

Kovin paljon oikeasti merkittäviä kritisoitavia asioita ei E71 tarjoa. E71 on yksi parhaimpia puhelimia, mitä Nokia on koskaan tehnyt. Nokian pitäisi vain mielestäni luopua N-sarjan ja E-sarjan keinotekoisesta erottelusta. Esimerkiksi E71:ssä kalenteriin ja osoitekirjaan tehdyt päivitykset olisi kiva nähdä N-sarjan puolellakin ja toisaalta N-sarjan mediapuolen ominaisuudet olisivat tervetulleita E-sarjaankin.

Jos jäi jotain kysyttävää tai lisätiedon halua, niin kyselkää kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

vivo V21 – hinta laskenut -26%

vivo V21
191 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 257 €

Motorola Razr 40 – hinta laskenut -24%

Motorola Razr 40
682 € CDON
894 € Verkkokauppa.com
899 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 894 €

Nokia XR21 – hinta laskenut -21%

Nokia XR21
399 € DNA
454 € Dustin Home
506 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 506 €

Motorola Edge 30 – hinta laskenut -20%

Motorola Edge 30
222 € Proshop
227 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 283 €

Kommentit (39)

Anonyymi käyttäjä
Kriisi

1

Ette sanoneet herätyskellosta sen enempää, eli onko se siis tasan yhtä kurja kuin kuin E61:ssä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Markus Lehtiniitty

2

En tarkemmin tiedä/muista E61:n herätyskellosta enkä siis tiedä mikä siinä on kurjaa enkä voi sitä E71:een verrata.

E71:n herätyskello on varsin simppeli, mutta toimiva. Herätysaikaa voi säätää tietenkin ja herätyksen saa asetettua vain kerraksi, päivittäiseksi, tietylle päivälle viikottain sekä arkipäivisin. Lisäksi herätyksiä voi lisätä useampia. Herätyskellosta tulevan äänen saa varmasti tarpeeksi lujaksi myös.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jokkix (vahvistamaton)

3

Onkos kellään tietoo paljonko E70 omistaa RAM-muistia kun tuossa oli mainittu E71:lle 128mt?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Matias (vahvistamaton)

4

Miksi haukkua e-sarjalaisten herätyskelloa kun netistä saa kymmeniä hyviä herätyskello-ohjelmia maksutta? Okei oishan se kiva vakiona parempi mut eipä o kovin suuri vaiva kahden minuutin googletuksesta..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
janne (vahvistamaton)

5

E71:ssä vapaana RAM:ia 71 megaa idle-tilassa ja vastaavasti E70:ssä on vapaana 21 megaa idle-tilassa eli E71:ssä 3,5 kertaa enempi vapaana.

Btw. E71 mukana tulee myös yrityssähköposti, joka on push e-mail ratkaisu ja se tekee luurista todella mainion sähköpostityökalun. Se on Nokian oma ratkaisu eikä kolmannen osapuolen.

Vastaa
rmCowboy
rmCowboy

6

Todella näppärä kännykkä, näyttö kyllä olisi voinut olla isompi. Menee hyvä qwerty näppis hukkaan pienen näytön takia, esim netti surffailuun.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kriisi

7

Kiitos Markus, eli herätyskello on huomattavasti parempi kuin E61:ssä.

Matias, olen tässä yrittänyt googlailla E61:lleni muutamaankin kertaan ilmaista herätyskello-ohjelmaa, mutta valitettavasti ei ole oikein löytynyt kuin maksullisia. Se yksi ilmainen, kotimainen peräti, joka löytyy ei kuitenkaan halua jostain syystä puhelimeen asentua, vaikka sen periaatteessa pitäisi siihen käydä. Eli hyviä vinkkejä otetaan vastaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
45+ (vahvistamaton)

8

Miten mahtaa olla fonttikoko näytöllä? Nykyisessä puhelimessani E50:ssä fontti on niin hengettömän pientä, että tässä iässä pitäisi vaihtaa lukulaseja vahvempaan pelkästään sen takia. Miten on tässä mallissa? Kuvista ei saa ihan täyttä selvyyttä siihen.

Erittäin kattavasti ja kiinnostavasti tehty vertailu. Kiitokset siitä tekijälle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Juke (vahvistamaton)

9

Mitenkäs on, onnistuvatko ajastetut tekstiviestit? Todella raivostuttava puute S60 alustassa, johon ehti tottua S80 Communicatoreissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mähtävä pärännus (vahvistamaton)

10

Testissä olisi voinut mainita yhden olennaisimman toiminnon: pikaosoitekirja. Kun puhelin on alkutilassa, voi siihen alkaa kirjoittaa nimeä. Saman tien puhelin hakee sen merkkijonon sisältävän nimen osoitekirjasta. Lisäksi ääniohjaus toimii entistä paremmin ja monipuolisemmin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
LoBeR (vahvistamaton)

11

@Juke

Itselläni on s60 sarjaan sopiva ilmainen ajastetttujen tekstiviestien/multimediaviestien lähettäjä Automsgsender niminen ilmainen ohjelma. Nyt en äkkiseltään googletuksella löytänyt linkkiä mutta joku varmaan löytää jollakin nimellä sen :) Ja onhan tuo sovellus ollut minulla käytössä jo s40 ajalla kun puhelimena oli joku s40 luuri..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kepa (vahvistamaton)

13

Kunpa tässä olisi kunnon näyttö. 240*320 resoluutio on mielestäni surkea, varsinkin kun on tottunut E60-mallissa olevaan 352*416 resoluutioiseen näyttöön.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi (vahvistamaton)

14

Ei siihen saa kunnon näyttöä kun on näppäimet tiellä. Resoluution kasvattaminen on tie, joka on aika nopeasti kuljettu loppuun. Sillä tietenkin saa nätimpää tekstiä samassa koossa tai vaihtoehtoisesti vähän pienempää tekstiä enemmän näytölle, mutta tekstiä ei voi loputtomasti pienentää. Ruudun suurentaminen sitten kasvattaa puhelimen kokoa liikaa.

Olin vähän yllättynyt että S60-selainta noin kehuttiin, siinä on *paljon* parannettavaa, onneksi on vaihtoehtoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
olli (vahvistamaton)

15

Saakos tuon tilan vaihtumaan ajastetusti, ettei tarvitse lueskella työsähköposteja neljän jälkeen jos ei muista vaihtaa tilaa manuaalisesti?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
h hja (vahvistamaton)

16

Toimiva kokonaisuus. Syy hankintaan oli mahdollisuus käyttää SIP puhelimena internetpuheluissa.
Ei ole tarvinnut turhaa bootata ohjelmistovikojen takia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jukka (vahvistamaton)

17

tänään tilasin itselleni E71:n, odotan innolla. edellinen on E70 enkä tykkää...ollut käytössä reilut 1,5 vuotta. puhelut katkee, kuumiaa puhuttaessa, näppiksestä oon tykännyt

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tep (vahvistamaton)

18

Joo, ostoon menee ja hintana näyttäisi olevan täällä puolella palloa 253 euroa :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
txa (vahvistamaton)

19

samaa mieltä selaimesta. Se on todella surkea. Ken on käyttänyt opera miniä tietää mistä
On kyse. Siirtymiset eteen-taakse, kohdistimen osumatarkkuus, tabulaattorin puuttminen ja kokonaisuuksien näkeminen kerralla. Samoin esim. Tällaisen pitkän tekstin syöttäminen. Hankalaa, hankalaa.

Lisäksi windows media player tuen puuttuminen on todella paha puute monelle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Raine (vahvistamaton)

20

Testissä mainittiin, että e71 ei hyödynnä usb2 nopeutta, mutta Nokian omassa speksissä mainitaan usb2-tuki. Miten on?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
-=[HiskiBoy]=- (vahvistamaton)

24

Numerot syötetään tutusti pitämällä samalla ns. toimintonäppäintä (aivan vasemmassa alakulmassa) painettuna myös...

Numeron syöttäminen menee myös painamalla nappeja pitkään... ja muiden nappien secoundariset merkit jotka tulevat sen vasemman alakulma napin takaa myös kuten kerroit...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
-=[HiskiBioy]=- (vahvistamaton)

25

Mistä se, että lähes joka noksun puhelimes esim. jos asennan opera minin kortille se synkronointi vaihe vie aivan taju kauan? Asennan minin puhelimen muistiin c-asemalle niin alky synkronointi tapahtuu monin verroin nopeempaa... Kortin lukija taju hidas... Köyttänyt e71, e61, e90, 6120 classic Kaikissa samaa vikaa... Tossa sen nyt vaan huomaa parhaiten. Eka ajattelin, et kun töissä 2g verkos ei saa edgee niin se vaikuttaa, mutta ei ole syynä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Penntele (vahvistamaton)

26

Akun kesto arveluttaa. Testissä oli mainittu akun keston olevan todella hyvän, minä joudun lataamaan akkua keskimäärin joka kolmas päivä. Akku uusisökö vai taustalla pyörivä ohjelma joka on piilossa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Riku (vahvistamaton)

27

Olen käyttänyt E71:tä nyt reilut 3 kk ja olen testaillut akun kestoa useita kertoja. Olen myös kysynyt akun käyttöohjeita Nokian asiakastuesta, josta vastauksia saa noin kuukauden viiveellä. Opastivat, että akku kannattaa käyttää aina lähes tyhjäksi ja latausaika on lyhyempi, jos kytkee puhelimesta virran pois. Akku on kestänyt 3 - 7 vrk käytöstä riippuen. Maksimiaika syntyy tietenkin vähäisellä käytöllä (< 2 t puhetta ja < 2 Mt dataa)ja minimiaika reippaammalla käytöllä. Jos datayhteys jää vahingossa päälle, niin akku tyhjenee melko nopeasti. Navigointi kuluttaa akkua tosi paljon eli autoilijan kannattaa hankkia autolaturi, mikä ei maksa paljon (alle 10 e).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hypeni (vahvistamaton)

28

Mulla on ollut E71 pari kuukautta, ja yleisesti ottaen voin sanoa, että puhelin on hyvä. Kellossa saisi tosin näkyä myös sekunnit. Käytän sitä myös herätyskellona arkiaamuisin, ja aluksi häiritsi heätyskellon liian kova ääni, kunnes älysin laittaa hälytysääneksi linnunlaulu-äänitiedoston. Siihenhän voi suoraan äänittää E71:llä tai siirtää PC-suitella jonkun sopivan äänitiedoston, ja valita sen kellon asetuksista hälytyssääneksi. Nyt herään satakielen lauluun! Voisihan siihen vaikka hyräillä jonkun kivan herätyslaulunkin...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jimmy Hoffa (vahvistamaton)

29

Aivan helposti paras puhelin mitä on ikinä valmistettu. Tästä ei puutu yhtään mitään ja on todella herkullisen näköinen/kokoinen.. 10+

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Rampe (vahvistamaton)

30

Mikä on helpoin tapa / tai ylensä tapa jolla voi musiikkia tallentaa e71? en ole saanut wmp eikä audacity tiedostoja talennettua... ??? neuvoja

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jori (vahvistamaton)

31

Mitäs keinoja on saada E71-puhelimesta kameran (ärsyttävä) kuvausääni pois? Kuvausääni kuuluu myös äänettömässä tilassa! Olen koittanut kaikkia ääniasetuksia mitä puhelimesta löytyy, mutta mikään ei tunnu auttavan.

Vastaa
hhj1
hhj1

32

Nyt alko ärsyttämään ihan toden teolla. Miksi ihmeessä wlan kysyy joka kerta salasanan uudelleen, kun haluan katsoa sähköpostini???

Vastaa
jarpe77
jarpe77

33

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:

Mitäs keinoja on saada E71-puhelimesta kameran (ärsyttävä) kuvausääni pois? Kuvausääni kuuluu myös äänettömässä tilassa! Olen koittanut kaikkia ääniasetuksia mitä puhelimesta löytyy, mutta mikään ei tunnu auttavan.

Itsellä oli sama ongelma. Nokia kuulemma noiden hamenalta kuvaajien vuoksi ottanut ominaisuuden äänenpoistomahdollisuuden pois puhelimistaan. Epäilisin syyksi USA:n käsittämättömän järjettömän laikikäytännön, jonka mukaan ( voisin kuvitella ) salaakuvattu nainen voisi haastaa Nokian oikeuteen, koska kamera ei pidä ääntä kuvatessa ja näin mahdollistaa salakuvauksen. Tosin digikamerat eivät moista ääntä pidä, joten outoa touhua.
Olen hakenyt foorumeilta/netistä ratkaisua nyt 24h putkeen ja mm. "laita profiilista varoitusäänet pois" ja "laita äänetön prpfooili käyttöön" tulivat tunnetuiksi, mutta eivät toimiviksi vaihtoehdoiksi.

Toimiva vaihtoehto oli imuroida CameraFX-niminen ohjelma. EI KUULU ÄÄNTÄ ENÄÄ KUVATESSA !! =D

http://rapidshare.com/files/92692875/Wil...cked-BiNPDA.rar

Saa kiittää ! =)

Vastaa
jarpe77
jarpe77

34

Äh tulipas kieliopista outoa. Noh, tosiaan olen hakenut kahvin voimalla ratkaisua ongelmaan sen 24h yön läpi, joten sallittakoon moinen.

Vastaa
tomppa1982
tomppa1982

36

Sain perjantaina käytetyn E71:n ja tuo kellon katselu näytön ollessa pimeänä painamalla suuntanäppäimien keskellä olevaa valintanäppäintä ei enää toimi. Aluksi toimi kyllä, joten huono tuuri jos sain sen heti hajalle vai saako sen jostain asetuksista disabloitua päältä pois? ja vastaavasti päälle takas? :)

Kiitos!!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Pikku-Jukka (vahvistamaton)

38

Nokia E71 on älyttömän hyvä puhelin, olen nyt käyttänyt puhelinta E90:n jälkeen pari viikkoa, ja samat asiat hoituu, eikä tartte raahata commua mukana.
Voi, kun Nokia osais, vielä tehdä kunnon luureja, kuten E71.

Nokia häpeä N8 luurin takia, ihan paska vehe. Ja kun kaikki myydyt N8 pitää viedä heti ns. takuuhuoltoon ja odottaa 2-3 viikkoa, et saisvat reppanat sen kuntoon.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.