Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Nokian kosketusmallisto oikealla radalla

9
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokian kosketusmallisto oikealla radalla
Nokia julkisti tänään Singaporessa järjestetyssä Nokia Connection 2009 -tapahtumassa kolme uutta puhelinmallia: 5530 XpressMusic, E72 ja 3710 fold. Lue aiempi uutisemme aiheesta!

Ehdottomasti mielenkiintoisin uutuuksista on 5530 XpressMusic. Kyseessä on karsittu, edullisempi versio suositusta 5800 XpressMusicista ja erittäin tärkeä malli Nokialle. 5530:n myötä Nokian kosketusnäyttöpuhelinten mallisto laajenee kolmeen puhelimeen ja huomattavasti aiempaa edullisempaan hintaluokkaan. Suomen markkinoilla 5530 XpressMusic tulee asettumaan myyntiin tullessaan heti alle 250 euron hintakategoriaan. 5530:n myötä Nokialla on vuoden 2009 kolmannesta vuosineljänneksestä lähtien kosketusnäyttöä tarjolla niin alemmassa kuin ylemmässä keskihintaluokassa kuin high-endissäkin N97:n myötä. Lisäksi viimeiselle neljännekselle lienee tulossa vielä lisää kosketusuutuuksia.
5800 XpressMusic on ollut suuri menestystuote Nokialle. Kuluvalla vuoden 2009 toisella neljänneksellä sitä myytäneen yli miljoonan puhelimen kuukausivauhtia. Saa nähdä kumpaa myydään kakkoskvartaalilla maailmanlaajuisesti enemmän, Applen iPhone 3G:tä vai Nokian 5800 XpressMusicia. Apple on tietenkin erittäin vahva omilla kotimarkkinoillaan Pohjois-Amerikassa, mutta Euroopassa ja varsinkin Aasiassa iPhone jäänee aika pahasti 5800 XpressMusicin jalkoihin. Tässä vertailussa toki täytyy muistaa, että 5800 XpressMusic edustaa huomattavasti edullisemman hintakategorian laitetta kuin iPhone.

5800 XpressMusiciin verrattuna 5530 XpressMusicista on karsittu pois 3G-yhteydet ja GPS-paikannus, näyttö on pienempi (2,9 vs. 3,2 tuumaa) ja lisäksi myyntipaketin varustus on rajoitetumpi (ei TV-kaapelia, stylusta, plektraa, suojakoteloa, vain neljän gigatavun muistikortti). 5800 XpressMusic tarjoaa yhä melko loistavan ominaisuus/hintasuhteen ja halvemmasta mallista toki oli jotain karsittava pois, mutta silti 3G-tuen pudottaminen pois 5530 XpressMusicista on mielestäni virhe. Järkevämpää olisi ollut vaikkapa WLAN-tuesta luopuminen. Nyt ilman 3G-yhteyttä 5530 XpressMusic ei tunnu tämän päivän tuotteelta. Toki 5530:n hintaluokassa 3G:n puuttuminen ei ole niin merkittävä ongelma.

Nokia pelaa kosketuspuhelimillaan ns. hivutusstrategiaa. Se luottaa omaan voimaansa, suuruuden ekonomiaansa. Pieniä parannuksia tekemällä, mallistoa pikku hiljaa laajentamalla ja tuomalla uusia ominaisuuksia aiempaa halvempiin hintaluokkiin Nokia luottaa ajan myötä lyövänsä kilpailijat myös kosketuspuhelimissa. Toisaalta Nokia ei luovu myöskään perinteisempien, puhelinnäppäimistöllä tai täydellä QWERTY-näppäimistöllä varustetuista tarjoamisesta markkinoille. Kosketuspuhelimet tulevat kuitenkin tulevaisuudessa muodostamaan malliston selkärangan, varsinkin kalliimpien hintaluokkien osalta. Kosketusnäytöissä ei ole kyse samanlaisesta muoti-ilmiöstä kuin simpukkamuotoilussa tai ohuissa puhelimissa.

On mielenkiintoista nähdä, onnistuuko Nokia vähittäisen parantamisen strategiassaan. Toistaiseksi Nokia on saavuttanut jonkinlaisen torjuntavoiton. 5800 XpressMusicista tuli menestystuote - se ei flopannut, N97 tarjoaa hyvät ominaisuudet ja 5530 XpressMusic kuuluu luultavasti vielä kolmannellakin neljänneksellä markkinoille tullessaan kosketusnäyttöpuhelinten edullisinta päätä, minkä myötä se tulee myymään hyvin. Lisäksi Apple tämän kesän uudistus iPhone-rintamalla jäi vaisuksi: iPhone 3G S ei tarjoa oikeastaan lukuun ottamatta lisälaitteiden hyödyntämismahdollisuutta kolmannen osapuolen sovelluksissa mitään sellaista uutta, mitä Nokia jo ei tarjoaisi.

Jatkossa Nokian on tärkeää keskittyä myös parantamaan kosketuspuhelintensa käyttöliittymää ja käyttökokemusta. Nokialla on myös potentiaalia viedä kosketusnäyttöjä vielä 5530 XpressMusicia halvempiin puhelimiin, mutta tämä tapahtunee vasta ensi vuonna. Tämän vuoden puolella markkinoille ehtinee vielä 5530:n lisäksi pari muutakin kosketusnäyttöistä uutuutta, mutta julkisuuteen näistä ei ole vielä tietoja saatu. Henkilökohtaisesti odotan kosketuksen laajenemista E-sarjan "hyötypuhelimiin" ja N97:ää edullisempaa N-sarjan kosketuslaitetta.

Nokian tulevaisuus kosketuspuhelinmarkkinoilla näyttää jos ei nyt aurinkoiselta, niin suht hyvältä.

Kommentit (9)

tarkkailI!a (vahvistamaton)

2

puhelin jäänee 200 e hintaluokkaan monilla markkinoilla. Eli segmentti on nuoret.. Heille vanhemmat tuskin kustantavat vielä tässä vaiheessa 3g verkon kk maksuja. Wlania teinit kyllä osaavat käyttää kauppakeskuksissa ja himassa... oikea päätös Noksulta...

tämä myy kuin häkä!!!

Vastaa
tarkkailI!a (vahvistamaton)

3

puhelin jäänee 200 e hintaluokkaan monilla markkinoilla. Eli segmentti on nuoret.. Heille vanhemmat tuskin kustantavat vielä tässä vaiheessa 3g verkon kk maksuja. Wlania teinit kyllä osaavat käyttää kauppakeskuksissa ja himassa... oikea päätös Noksulta...

tämä myy kuin häkä!!!

Vastaa
jaahas (vahvistamaton)

5

Olisi voinut tämän jopa hankkia sillä mielestäni paljon paremman näköinen kuin 5800MX. Wlan on ehdoton ominaisuus nykyään ja hienoa että se on säästetty =) Taidan kuitenkin vielä odottaa sitä puhelinta missä on gps + wlan ja muotoilun lisäksi hinta kohdillaan.

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

6

Uutiskommentti on hyvin kirjoitettu, olen samaa mieltä allekirjoittaneen kanssa. Puhelin on hintaluokassan aika kova kilpailija. Mielestäi 3G pois jättäminen ei ollut virhe koska, nuoriso ei tarvitse nopeaa yhteyttä. Kahvilassa wlan kelpaa. ja akkuakin säästyy :)

Vastaa
Mii Laik (vahvistamaton)

7

Mielestäni myös nyt on oikea suunta ja olen ylpeä Nokiasta. Uskon, että jatkossa luvassa on hienoja puhelmia. Kyllähän se vertauskuvallisesti niin on, että suuri laivaa kääntyy hitaammin kuin pieni vene. Hyvä kuitenkin, että kääntyy. Tulossa taitaa olla vielä 2 kosketusnäyttö puhelinta tälle vuodelle, joista toisen julkaisu elokuussa.

Vastaa
erehdys96
erehdys96

8

mun mielestä toi puhelin on todella hieno ja hyvä mut en maksa enempää siitä kuin 200euroo se on siitä hyvä hinta

Vastaa
kak3
kak3

9

Hiano, hinta on kohdillaan ja muotoilu ainakin parempi kuin 5800, eikä se 3G nyt niin tärkeä ole kyllä sitä hieman hitaammallakin yhteydellä pärjää, mitä nyt turhia kiirehtimään :P Pakko hankinta

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja