Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Näin vuotaneet Nokian älypuhelinsuunnitelmat ovat pitäneet paikkansa

6
Markus Lehtiniitty

Näin vuotaneet Nokian älypuhelinsuunnitelmat ovat pitäneet paikkansa
Nokian väitetty vuoden 2009 älypuhelinmallisto vuoti julkisuuteen marraskuussa 2008. Lista sisälsi myös puhelinmalleja, jotka oli jo tuolloin virallisesti julkistettu tai olivat muuten vuotaneet mallinimineen julkisuuteen, sekä pari jo tuolloin peruttua puhelinmallia.

Edellä mainittujen lisäksi lista sisälsi kuitenkin 18 puhelinmallia, joista ei tuolloin ollut sen parempaa tietoa, kuin mitä vuotanut lista tarjosi. Tässä jutussa luomme kattavan katsauksen listan tähänastiseen toteutumiseen noiden 18 mallin osalta.
Jutun lopusta löytyy kuva viime vuoden lopulla vuotaneesta listasta, josta on jo tuolloin peruttujen, julkistettujen tai tiedettyjen puhelinmallien tiedot pyyhitty pois ja jätetty jäljelle vain tarkastelun kannalta mielenkiintoiset 18 puhelinmallia. Taulukon oikealta puolelta löytyvät lisäämämme tiedot mallinimistä niiden puhelinten osalta, joista ne ovat tähän mennessä tietoon tulleet.

Kuten jutun lopusta löytyvästä kuvasta nopealla vilkaisullakin näkee, on lista pitänyt kokonaisuutena todella hyvin paikkansa. Toki pitää myös huomauttaa, että Nokia on julkaissut monia älypuhelimiä listalta löytyvien ohella, eli kaikenkattava katsaus Nokian älypuhelimiin vuonna 2009 lista ei ikinä ollut.

Monet listalla esiintyneet puhelinmallit ovat jo virallisesti julkistettu ja niiden mallinimet ovat tulleet yleiseen tietoon. Listalta 100-prosenttisella varmuudella tiedetään, että Piranha on E71x, Wheldon on 6124 classic, Shakira on 5630 XpressMusic, Stella on E52, Terra on E55, Gwen on 6720 classic, Victoria on E75 ja Jig on AT&T Surge.

Listan malli kehitysnimeltään Athlon on mitä luultavimmin N86 8MP. Mallin kamera on vaihtunut listan viisimegapikselista oikeasti kahdeksanmegapikseliseen. Erittäin luultavasti Madeleine-kehitysnimellinen malli on puolestaan 5730 XpressMusic. Lisäksi hieman hatarin perustein E72:n voi päätellä olevan listan malli, jonka kehitysnimi oli Mobile Office 09. Tämä vaihtoehto jää E72:lle, sillä muut tuoreet E-sarjalaiset löytyvät listalta jo muuten.

Listalta löytyy kolme kosketusnäyttöpuhelinta. Listan perusteella jo joulukuussa 2008 julkaistu N97 vaikuttaisi olleen kehitysnimeltään Ivalo. On myös mahdollista, että IP08-kehitysnimellä tunnettu malli on "N97 mini", josta olemme kertoneet viime aikoina. Tämän osalta ajatuskulku kävisi niin, että IP08:aa ja Ivaloa kehitettiin rinnakkain "N97-kandidaatteina" ja Ivalo päätettiin lopulta julkaista. IP08 voisi olla viime aikoina bongattu pienempi malli, joka on myös päätetty julkaista nyt N97:n jo saavuttua markkinoille. IP08:n kehityshän on prototyyppien saatavuuden osalta ollut 6 viikkoa Ivaloa edellä. Mallien ominaisuudet ovat hyvin pitkälti yhtenevät.

Kehitysnimi Eitrin kaltaista kosketuspuhelinta Nokia ei ole toistaiseksi julkistanut, ja sellaisesta ei ole myöskään huhuja kuulunut. Mielenkiintoista, listalta löytyvää Corolla-kehitysnimellistä mallia ei myöskään ole julkaistu. Listan mukaan laitteessa olisi S60 5th Edition -alusta, mutta ei kosketusnäyttöä vaan tavallinen kolmen tuuman VGA-näyttö. Tämänkaltaista laitetta ei ole ollut esillä Eitrin tapaan myöskään huhuissa toistaiseksi.

Listan mallien Surfer, Bruce Lee ja Vector kohtalo on myös pimennossa. Surferista ja Bruce Leesta on prototyypit saatu jo 2008 alkupuolella, josta on jo kuulunut niin kauan, että tämä viittaisi niiden julkistuksen ja myyntiintulon perumiseen. Nokia ei ole julkistanut puhelimia, joiden RM-koodit olisivat RM-370 ja RM-423. Vectorin osalta lista ei tarjoa paljoakaan yksilöiviä tietoja, joten sen osalta ei varmasti voida sanoa, onko se jo julkaistu. Potentiaalisia kandidaatteja, eli julkistetuja S60 3rd Edition Feature Pack 2:lla varustettuja puhelimia, joita ei listalta muuten löydy, on kyllä useampiakin.

Loppujen lopuksi listalta ei siis montaa mallia enää pimennossa ole, ja syyskuun alussa järjestettävässä Nokia Worldissa esiteltäneen listan toistaiseksi "jäljellä olevasta" kuudesta mallista mitä luultavimmin jälleen ainakin joku.Jos lukijoillamme on jotain lisätietoja listan puhelinmalleihin liittyen, otamme ne toki ilolla vastaan...

Kommentit (6)

Jusa45 (vahvistamaton)

2

mun mielestäni tätä 2009 vuotta riittää kyll pidemmällekin kuin wk (viikko) 17... Oisko 'jatko-osasta' jotain vinkkiä olemassa? ...esim Maemo-tabletista tai puhelimesta... siitä ~4":n näytöllä olevasta, hiukka isommalla resolla kuin N97... siitä, jossa Skypenkin pitäis olla integroituna, niinkuin jo vuosi sitten kertoivatten...

Vastaa
msly
msly

3

@1.

En kyllä usko tuohon ollenkaan. Muun muassa näyttö jo melkein sen todistaa pienuudellaan verrattuna N810:een. Ja "N97 minissä" on S60-käyttöliittymä, on paljastunut aiemmalta videolta.

N810:n seuraaja lienee tässä: http://www.puhelinvertailu.com/uutiset.c...esalla_myyntiin

@2.

Nuo ovat siis Nokian sisäisiä prototyyppien saataville tuloaikoja, joista varmaan on suunnilleen kaikista ainakin vähintään puoli vuotta mennyt mallien myyntiintuloon.

Vastaa
keke (vahvistamaton)

4

Tuo Eitri vaikuttaisi äärimmäisen mielenkiintoiselta! Olisikos siinä sitten Haptikos, vai mitä tarkoitetaan täydelä kosketuspalautteella?

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

5

@2

Maemo laite(et) julkistetaan viimeistään Maemo Summitissa 9.10 jos mitään ei kuulu Nokia Word tapahtumassa...

"11:45 Nokia Nseries Devices on Maemo"

Ja Skypestä on puhuttu juuri N97 yhteydessä ja se tuleekin päivityspaketissa (sisältää muutakin) myöhemmin syksyllä...

Maemo laitteissa on tietty Voip ominaisuudet...

Vastaa
ViBr
ViBr

6

Eitri kyllä pistää silmään. Voisikohan se olla uusi versio kommunikaattorista? Alkaisi olla jo aika päivittää sitäkin. Olen jo alkanut odottelemaan kosketusnäyttöistä tehokasta E-sarjan Nokialaista. Toivottavasti sellainen esitellään Nokia World tapahtumassa, niin maltan sen kenties odottaa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja