Nokian Vanjoki ei usko Appleen tai Androidiin, myöntää Nokian tehneen virheitä

27
Markus Lehtiniitty

Nokian Vanjoki ei usko Appleen tai Androidiin, myöntää Nokian tehneen virheitä
Nykyisin Nokian Markets-yksikköä johtava, pitkän linjan Nokia-johtaja, Anssi Vanjoki kertoo Nokian tehneen virheitä, mutta oppineen niistä. Vanjokea on haastatellut saksalainen Handelsblatt-lehti, jonka artikkeli löytyy myös verkosta.

"Olemme aiemmin keskittyneet liikaa tekniikkaan puhelintemme muotoilun optimoinnin sijaan", Vanjoki totesi mutta valoi samalla uskoa tulevaan. "Olen erittäin luottavainen, että tiedämme nyt, mitä meidän pitää tehdä: rakentaa puhelimia, jotka ovat helppokäyttöisiä sekä hyvännäköisiä."

Vanjoki ei usko Applen iPhone-puhelimen menestyksen kasvuun tulevaisuudessa, vaan odottaa tietokoneita vastaavan kehityksen tapahtuvan myös puhelinpuolella: "Macinkin kanssa Apple keräsi paljon huomiota aluksi, mutta ovat siitä huolimatta pysyneet niche-valmistajana. Näin tulee käymään myös puhelimissa." Tästä huolimatta Vanjoki arvostaa iPhonea, koska se toi mukanaan helppokäyttöisyyden puhelimiin.Myös Googlen Android-käyttöjärjestelmä kerää Vanjoelta kovia sanoja. "Android ei ole menestys, vaan ennen kaikkea hypetystä", Vanjoki toteaa haastattelussa. "Toistaiseksi Android-puhelimia ei ole myyty paljoa, markkinaosuus on alle prosentin, teknisesti Android ei ole vielä valmis. Meidän Symbian-käyttöjärjestelmämme tulee pysymään hallitsevana käyttöjärjestelmänä seuraavina vuosina."

Vanjoki on erittäin arvostettu Nokia-johtaja. Ennen nykyistä tehtäväänsä hän johti Multimedia-yksikköä, jonka tuotteet kuuluivat Nseries-laitesarjaan. 1990-luvulla Vanjoella oli keskeinen rooli Nokian brändin kehitystyössä, jonka tuloksena Nokian brändi on noussut yhdeksi maailman ykkösistä. Vanjoen tämänkertaisia kommentteja puhelinten käytettävyydestä ja ulkonäöstä voidaan pitää itsestäänselvyyksinä - luonnollisesti puhelinten täytyy olla helppoja käyttää ja ulkonäöltään tyylikkäitä.

Applen osalta Vanjoki saattaa myös olla oikeassa - tähän vastaa vain aika. Apple iPhonen markkinaosuus älypuhelinmarkkinoista on nyt pyöreästi noin 15 prosentin paikkeilla, mutta Applen osuus älypuhelinmarkkinoista saattaa jatkossa laskea niiden vallatessa koko puhelinmarkkinasta yhä suuremman osuuden ja hintojen laskiessa.

Myös Vanjoen Android-kommentit pitävät toistaiseksi paikkaansa - tosin viimeisimpien lukujenkin mukaan Androidin osuus älypuhelinmarkkinoista on jo 3,5 prosenttia. Tällä hetkellä Android on kuitenkin vielä tulevaisuutta ennemminkin kuin nykyisyyttä, minkä osalta Vanjoki on oikeassa. Androidin menestys saattaa kuitenkin jo parin seuraavan vuoden aikana osoittautua merkittäväksi, vaikka Vanjoki sitä toistaiseksi vähätteleekin. Symbianin asemaa älypuhelinmarkkinoiden ykkösenä se ei kuitenkaan tule vielä lähivuosina heiluttamaan, aivan kuten Vanjoki toteaa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -40%

Oppo Find X5 5G
299 € DNA
460 € Proshop
599 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 497 €

Oppo A78 (5G) – hinta laskenut -22%

Oppo A78 (5G)
201 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 258 €

OnePlus 10T – hinta laskenut -20%

OnePlus 10T
399 € Elisa
499 € DNA
559 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -20%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
100 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (27)

Anonyymi käyttäjä
aasdasdasdsadsadas (vahvistamaton)

1

"Meidän Symbian-käyttöjärjestelmämme tulee pysymään hallitsevana käyttöjärjestelmänä seuraavina vuosina."

Kuuluisia viimeisiä sanoja...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

3

Symbian tulee yhä halvempiin laitteisiin korvaten vähitellen s40:n, joten se on aivan väkisin ykkönen seuraavat vuodet. Androidin ongelma on mainittujen lisäksi että kukaan ei tee sillä rahaa. Sellainen nyt vain ei toimi kovin pitkään matkapuhelinvalmistuksessa joka on yksi kilpailuimpia toimialoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
oppa (vahvistamaton)

4

"Apple iPhonen markkinaosuus älypuhelinmarkkinoista on nyt pyöreästi noin 15 prosentin paikkeilla, mutta Applen osuus älypuhelinmarkkinoista saattaa jatkossa laskea niiden vallatessa koko puhelinmarkkinasta yhä suuremman osuuden ja hintojen laskiessa."

Anteeksi nyt en kyllä ymmärtänyt mitä tässä tarkoitetaan? Ja 15% reilussa kahdessa vuodessa on siis huono saavutus? Ja mistä kukaan tietää mitään Applen suunnitelmista? Tiesikö kukaan iPhonesta ennen sen lanseeraamista? Mikä estäisi Applea tekemästä iPhonesta erilaisia ja eri hintaluokkaan sijoittuvia malleja?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
X6 (vahvistamaton)

5

Nokia voisi tyylikkään ulkokuoren lisäksi keskittyä saamaan myös käyttöliittymästä houkuttelevan tyylikäs. Eniten pistää silmään uudessa X6:ssa se, että siinä on edelleen sama, ruma, musiikkisoitin mitä Nokian muissakin puhelimissa on. Vaikka voisi luulla, että siihen olisi viitsitty panostaa edes hieman enemmän, koska kyseessä on kuitenkin musiikkipuhelimeksi mainostettu tuote.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iPhoneVsNokia (vahvistamaton)

6

Naurettavia näät iPhonene puolustajien kommentit. :D:D (Ja ei, en ole mikään Nokia-friikki, mutten myöskään iPhone-friikki. Omistan iPhonen ja voin todeta sen olevan PASKA!)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ralle (vahvistamaton)

7

Kyllä Nokialla on ylimielistä johtoa! Vähätellään kilpailijoita ja edelleen vannotaan Symbianin nimeen vaikka alustan osuus putoaa kuin lehmän häntä. Maemo olisi oikea valinta Nokian älypuhelimiin ja Symbian vain perusluureihin.

Tammikuun puolivälin paikkeilla taas nähdään hikoilevien pukuherrojen selittelevän yhtiön huonoa tulosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake (vahvistamaton)

8

Osoittaa kyllä melkoista näköalattomuutta, jos ei Androidia ja Googlea huomioi eli vähättelee. Eiks Nokia oo vieläkään oppinut?
Sille on käymässä sen mukaan jo toistamiseen pienen ajan sisällä samoin kuin ekaks kosketusnäyttöjä vähätellessään
Googlen karttoihin ja tolkkiin liittyy niin paljon toimintoja ja lisämahdollisuuksia, ett ei näy puhelininsinöörin päähän mahtuvan ennenkuin on TAAS myöhäistä. Android kun ajaa parissa vuodessa Applen ohi

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dochß (vahvistamaton)

9

"Olen erittäin luottavainen, että tiedämme nyt, mitä meidän pitää tehdä: rakentaa puhelimia, jotka ovat helppokäyttöisiä sekä hyvännäköisiä."

Hyvä idea! Onneksi Nokia keksi tämän ennen kilpailijoita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

10

> Hyvä idea! Onneksi Nokia keksi tämän ennen kilpailijoita.

Tuolla , naftaliinista kaivetulla, idealla yhtiö kasvoi ohi Ruotsalaisten, Jenkkien ja Japanilaisten.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

11

> Osoittaa kyllä melkoista näköalattomuutta, jos ei Androidia
> ja Googlea huomioi eli vähättelee.

Ottamatta tässä kantaa kenenkään paremmmuuteen tai huonommuuteen, olisi toisaalta aika outoa kuulla johtajan suusta lausuntoja tyyliin "Kyllähän kilpailijoiden käyttämät alustat ovat selvästi parempia." tai "Tuskin me jatkossa pärjäämme kilpailussa markkinaosuuksista.". Kaikkihan mitä julkisuuteen kerrotaan on jonkinasteista propagandaa. Ko. herrankin tärkeimpiä tehtäviä on pitää Nokian pörssikurssi korkealla.

Vastaa
toke0
toke0

12

"Macinkin kanssa Apple keräsi paljon huomiota aluksi, mutta ovat siitä huolimatta pysyneet niche-valmistajana."

Jep jep, jenkeissä puolet retail-desktoppien voitoista menee Applen taskuun.
Eli sivu kakusta on isompi kuin Noksulla luureista.
Joten päätelmä Vanjoen mukaan on siis se, että Noksu on niche-valmistaja luureissa!

Applen ei tarvii kuin laskea myyntihintansa globaalisti jenkkitasolle, niin ne ryöstää markkinat muuallakin.

Vastaa
kerbo
kerbo

14

"Android ei ole menestys, vaan ennen kaikkea hypetystä", Vanjoki toteaa haastattelussa. markkinaosuus on alle prosentin, teknisesti Android ei ole vielä valmis."


Eiköhän se Android rupea aika valmis olemaan 2.0 päivityksen jälkeen...? Droidissahan se jo on. Tulispa Herollekin piakkoin.

Mielestäni htc:n 1.5 androidi sensellä on jo miljoona kertaa parempi kuin esim. tuben käyttis. 2.0:aa odotellessa.

Vastaa
ExogenBoy
ExogenBoy

15

Voi herranen aika... miten suuria eroja Vanjoki kuvittelee muotoilulla saavutettavan kun joka helkatin luuri näyttää isoine kosketusnäyttöineen ja pyöristettyine kulmineen ihan täsmälleen samalta firmasta riippumatta. Oh boy, Nokialla ei ole mitään muuta ongemia kuin käytettävyys-sellaisia. Edes hommat jotka toimivat puoli vuosikymmentä täydellisesti Noksuissa on upotettu beta-kuraan.

Nimimerkki "Kymmenen vuotta Nokian luureja mutta koska teitte puhelintenne käytön mahdottomaksi, ei sit väkisin enää".

Vastaa
Yesse
Yesse

17

Toivottavasti Nokia saa kehitettyä puhelimensa kilpailijoiden tasolle.N900 oli jo kova merkki, mutta symbianilla ei kannattaisi mennä eteenpäin.Ellei ole ihan uusi järjestelmä tulossa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

18

> mutta symbianilla ei kannattaisi mennä eteenpäin.
> Ellei ole ihan uusi järjestelmä tulossa.

Mikä siinä Symbianissa niin paljon mättää että se pitäisi kokonaan haudata ? Se tiedetään tehokkaaksi, jotkin haasteelliset kohdat on kehittynyt laitteissa huimasti, tehot ja virrankulutus hyvässä iskussa. Symbian nykyisin hyvin yhtiön hanskassa, siitä tulee ehkä markkinoiden avoin käyttöjärjestelmä. UIkirjastoja on haukuttu, se ehkä kuitenkin helpoin pala kehittää, ja syntyvä taaksepäin yhteensopivuus paljon pienempi ongelma kuin OSn vaihto.

Ja aika vähäistä on varteenottettava äly-OS tarjonta joka taipuu hyvin ITU näppis laitteeseen.

Vastaa
saaben
saaben

19

Hyökkäys on paras puolustus näemmä, kun alkaa olla housuissa. Noh, kauaa ei mene, kun Samsung tulee ohi. Mokia polkee paikallaan, tai vaihtoehtoisesti myöhässä.

Vastaa
Hage452
Hage452

20

Jep jep, se on hyvä, että meillä on maa täynnä osaajia jotka ovat jo muutaman vuoden vannoneet, että Nokia on "ihan kohta" historiaa.

Tätä tietoa tukee vallan hyvin se, että Nokian markkinaosuus puhelimista on suurempi kuin Samsungin, LG:n ja Motorolan osuus yhteensä. (http://www.mobileisgood.com/statistics.php)

On totta, että Nokialla ei tällä hetkellä mene hyvin high end
-malleissa, mutta kuten Motorolan Razr on osoittanut, tilanne markkinoilla saattaa muuttua hyvinkin nopeasti ja voi vain arvailla mikä tilanne on ensi jouluna. :)

Vastaa
tkkaisla
tkkaisla

21

"Mikä siinä Symbianissa niin paljon mättää että se pitäisi kokonaan haudata ? Se tiedetään tehokkaaksi, jotkin haasteelliset kohdat on kehittynyt laitteissa huimasti, tehot ja virrankulutus hyvässä iskussa. Symbian nykyisin hyvin yhtiön hanskassa, siitä tulee ehkä markkinoiden avoin käyttöjärjestelmä. UIkirjastoja on haukuttu, se ehkä kuitenkin helpoin pala kehittää, ja syntyvä taaksepäin yhteensopivuus paljon pienempi ongelma kuin OSn vaihto.
"

Melkein jokaisessa symbianin uutisisessa ollaan puhuttu siitä kuinka vaikea sille on koodata mitään.

Ja mitä Appleen tuleen omistan iPhonen joka tällähetkellä on mielestäni käytettyvyydeltään parhaita puhelimia, mutta Applelle tulee ongelmia siinä kohtaa kun ne miettii uuden mallin lanseeramista koska näytön resoluutio luultavasti muuttuu ja samoin rauta niin paljon, että suuri osa App storen valikoimasta ei uusilla puhelimilla toivo.

Ja mitä Nokiaan tulee niin Symbiania vanhempiin ja Maemoa uudempiin käyttikseks.

Ja Androidia en menisi vähättelemään sillä siihen kun integroi hyvin kaikki Googlen palvelut, joitten määrä edelleen kasvaa niin tulee joko melkoinen valttikortti. Lisäksi eri skineillä tästäkin saa vaikka kuinka helppokäyttöisen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

22

> Melkein jokaisessa symbianin uutisisessa ollaan puhuttu siitä
> kuinka vaikea sille on koodata mitään.

eli se on paska sen takia että jossain luki että se on paska? jepjep.

> Ja Androidia en menisi vähättelemään sillä siihen kun integroi
> hyvin kaikki Googlen palvelut, joitten määrä edelleen kasvaa niin
> tulee joko melkoinen valttikortti.

ei minkään maailman integrointi auta kun tilanne on se että kännyvalmistaja ei androidilla rahaa tee.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake (vahvistamaton)

23

ei tota rahan teko-väitettä kauhiasti kantsis toistaa, vaikka Android onkin maksuton, niin sen avulla puhelimista (raudasta) saa paremmin kaupaksimeneviä tuotteita, joista monista asiakkaat ovat valmiita jopa maksamaan... eli luurit ei silti oo maksuttomia, vaikka niissä oleva Android olisikin.
Ja sen päällehän voi rakennella maksullisia palveuita ja lisätoimintojakin, jos haluu...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

24

> ei tota rahan teko-väitettä kauhiasti kantsis toistaa, vaikka
> Android onkin maksuton,

Ongelma ei ole Android lisenssin hinta, vaan se että miten sillä voi tehdä rahaa. Rahaa voi tehdä tekemällä erilaisen laitteen josta saa parempaa katetta ja riittävä toimitus määrät. Tai vaihtoehtosiesti pystyt tekemään sen halvemmalla kuin muut ja myymään niitä määriä.

Ei kovin rock, Google tosin kiittää ja kumartaa jokaista joka tuo kortensa kekoon.


Monilla nettipalstoilla on usko että keskeneräiset alustat joilla vielä paljon ongelmia ratkaistavana ovat ilman muuta menestyksiä, mutta alustat joilla on perustat kunnossa ja pahimmat ongelmat hanskassa, scaalautuvia ja jopa uskottava tiekartta ovat auttamattomasti häviäjiä tai ainakin surkeita.

Karkki ja demot Rockkaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Aapeli (vahvistamaton)

25

"Applen ei tarvii kuin laskea myyntihintansa globaalisti jenkkitasolle, niin ne ryöstää markkinat muuallakin."

Ja pitääkin, eihän niitä muuten kukaan osta

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

26

Nokia on kyllä itsekin pysynyt niche-valmistaja maailman suurimmalla yksittäisellä markkina-alueella, USA:ssa. Japanikin on niitä suurimpia markkina-alueita, muttei Nokiaa myydä siellä yhtään.

Noh, kai se on sitten ylpeilyn aihe, että Nokia niitä puhelimia pystyy kehitysmaissa myymään. ;) Harmi vain, että LG ja Samsung tulee nopeasti myös niille markkinoille.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

27

->Dollarinen
Jos USA:n ja Japanin markkinoiden lisäksi listaat vielä Korean, olet listannut mailman operaattori sidoimmaisimmat markkinat, jotka eivät muutenkaan erityisen vapaat.

Siitä huolimatta Nokian nykyistä Jenkki menestystä pitää seurata, yhtiön on siellä aijemmin menestynyt, mutta myös ollut välillä täysin poikotissa. Nyt vaihteeksi näkyvissä pientä heräilyä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.