Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa

66
Markus Lehtiniitty

Testissä Nokia N900 - aito mobiilitietokone, sekä hyvässä että pahassa
Nokian N900 on ensimmäinen myös perinteisillä puheluominaisuuksilla varustettu Linuxin ja Maemon päälle rakentuva laite. Tämän vuoksi laite on erittäin kiinnostava, vaikkakin edustaa Nokiankin arvion mukaan vasta neljättä askelta viisivaiheisessa Maemon kehitystarinassa.

Tässä artikkelissa on tarkoitus luoda kattava katsaus itse N900-laitteeseen sekä Maemo-käyttöjärjestelmän tämänhetkiseen tilaan.

Kuten lähes kaikkien asioiden suhteen, ihmisten mielipiteet myös eroavat toisistaan. Tämä artikkeli edustaa vain yhtä, toki melko valistunutta, arviota N900:sta ja Maemo-käyttöjärjestelmästä. Tie on avoin omien mielipiteiden kertomiselle kommenttiosiossa - toivomme niin palautetta, omia N900-mielipiteitä kuin myös yleisesti aktiivista keskustelua.

Tämä artikkeli on jaettu eri osioihin, joista löytyy sisällysluettelo alta.



Artikkelin sisällysluettelo

Aiemmat N900-testisarjamme artikkelimme
Tekniset tiedot
Hinta ja saatavuus
N900 lyhyesti
---Hyvää, mukavaa, kaunista...
---Hyvän ja huonon välillä - mielipidekysymyksiä...
---Huonoa, ikävää, rumaa...
Myyntipakkauksen sisältö
Muotoilu ja rakenne
Näyttö
Täysnäppäimistö ja tekstinsyöttö
Yhteydet
Laitteistoarkkitehtuuri
Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti
---Käyttöliittymän perusratkaisut
---Työpöydät
---Kojelauta
---Sovellusvalikko
---Käyttöliittymä kokonaisuutena
Toiminta Ovi-palveluiden kanssa
Toiminta puhelimena (Puhelin ja Yhteystiedot)
Keskustelut
Sähköposti
Web
Mediasoitin
Kamera ja Kuvat
Kartat
Sovellusten hallinta ja Kauppa + sovellustarjonta
Kalenteri ja Kello
-Muut mukana tulevat sovellukset
---Laskin
---Muistiinpanot
---PDF-lukija
---RSS
---Piirros
---Tiedostot
---Varmuuskopio
---Aloittaminen
---X Terminal
Mukana tulevat pelit
---Blocks
---Chess
---Mahjong
---Marbles
Asetukset
Toiminta-ajat
N900 verrattuna Nokia N97:ään
N900 verrattuna Applen iPhone 3GS:ään
N900-loppuyhteenveto
Maemon tulevaisuus

Aiemmat N900-testisarjamme artikkelit

-Ensikokemukset Nokian N900:sta: tehokkuus vakuuttaa, mutta matka on vielä kesken
-Näin helposti onnistuu "mesen" integrointi Nokian N900:aan
-Ensimmäinen Maemo-puhelin Nokia N900 vs. ensimmäinen S60-puhelin Nokia 7650
-Tässä tulevat vastaukset Nokia N900 -kysymyksiinne!


Tekniset tiedot

N900:n teknisiä tietoja emme tässä artikkelissa erikseen lähde kertaamaan - N900:n ominaisuuksiin voi tutustua Puhelinvertailu-osiossamme, minkä lisäksi tärkeimmät ominaisuudet löytyvät selkeästi listattuna esimerkiksi tästä, jo julkistusta ennen julkaistusta artikkelistamme.

Hinta ja saatavuus

N900 on jo saapunut markkinoille Suomessa Nokian omien myyntikanavien, Nokia Online Kauppa -verkkokaupan ja Nokia Aleksanterinkatu -lippulaivamyymälän, kautta. Muut jälleenmyyjät, operaattorit mukaan lukien, tuovat N900:n saataville 4. joulukuuta.

N900:n hintatilannetta olemme tarkastelleet jo aiemmassa artikkelissamme täällä. Kyseisen artikkelin julkaisun jälkeen tilanteessa on kuitenkin tapahtunut pienoista kehitystä ja tämän artikkelin julkaisuhetkellä edullisimmin N900:aa tarjoavat ilmeisesti DNA Kaupat: 529 eurolla. Yleisesti ottaen N900:n hintataso liikkuu sen markkinoille tullessa noin 550 eurossa.

N900 lyhyesti

Hyvää, mukavaa, kaunista...

+käyttökokemus ja tyylikäs käyttöliittymä
+muokattavuus ja laajennettavuus
+toiminta verkon selailussa
+tehokkuus ja moniajo
+rakenne
+kattavat yhteysmahdollisuudet
+näyttö lukuun ottamatta kosketusominaisuuksia
+Skype-integraatio

Hyvän ja huonon välillä - mielipidekysymyksiä...

fyysinen täysnäppäimistö
koko ja paino

Huonoa, ikävää, rumaa...


-toiminta puhelimena
-Maemo-alusta vielä hieman keskeneräinen, toimintoja uupuu
-resistiivinen kosketusnäyttö: kapasitiivista heikompi käyttömukavuus
-Kartat-sovelluksen heikkous
-ei MMS-multimediaviestien tukea

Myyntipakkauksen sisältö



-Nokia N900
-Nokia-akku BL-5J
-Nokia-teholaturi AC-10E
-Nokia-stereokuulokkeet WH-205
-Nokia-videoliitäntäkaapeli CA-75U
-Nokia-laturisovitin CA-146C
-Puhdistuskangas

N900:n myyntipakkauksen sisältö on kattava ja sisältää kaiken tarpeellisen sekä lisäksi mukavasti esimerkiksi videoliitäntä- eli TV-ulostulokaapelin.





Mukana tulevat stereokuulokkeet ovat in-ear-mallia, mikä on melko poikkeuksellista. Kuulokkeet ovat puhelimen mukana tuleviksi hyvätasoiset, mutta kaikki eivät varmastikaan pidä tämäntyylisistä kuulokkeista, vaan suosivat perinteisempiä vaihtoehtoja.



Mukana tuleva laturisovitin, joka mahdollistaa N900:n lataamisen vanhemmilla suuri- ja pienipäisillä latureillakin, on myös oiva ekstravaruste paketissa ja erittäin hyödyllinen - tosin vain silloin, kun sen on muistanut mukaan ottaa.

Muotoilu ja rakenne

N900 on toistaiseksi saatavilla ainoastaan yhdellä, mustanpuhuvalla värivaihtoehdolla, ja muita värivaihtoehtoja ei myöskään tultane jatkossakaan näkemään. N900:n muotoiltu melko yksinkertaisesti ja pelkistetysti, eikä muotoilua voi yksiselitteisesti leimata kauniiksi tai rumaksi - jokaisen oma mielipide ratkaisee.






N900:n rakenteen laatutuntuma on erittäin hyvä. Oikeastaan on pakko sanoa, että rakenteellisesta laadusta on noin parin viikon käyttökokemuksen perusteella vaikea sanoa juurikaan mitään negatiivista lukuun ottamatta etupuolen peittymistä tehokkaasti sormejälkiin. Etupuolesta poiketen sivut ja takakuori eivät puolestaan kerää yhtään sormejälkiä, sillä niissä on käytetty "pehmeää" kumimaista muovia, joka tuntuu myös erittäin miellyttävältä käteen.





Oikeasta reunasta vaakasuunnassa N900:aa pidettäessä löytyvät lukituskytkin, 3,5 millimetrin standardi kuulokeliitäntä, stylus-kynän säilytyspaikka sekä toinen kahdesta kaiuttimesta, joista toinen löytyy vastaavasti vasemmasta reunasta, josta löytyy myös microUSB-liitäntä, jota käytetään sekä laturilla lataamiseen että tietokoneeseen kaapelilla yhdistämiseen.



Näytön yläpuolelta, tai N900 vaakasuunnassa näytön vasemmalta puolelta, löytyvät kakkoskamera, kaiutin sekä etäisyyden- ja valoisuudentunnistimet.



Vaakasuunnassa N900:n yläreunasta puolestaan löytyvät keskeltä virtanäppäin, sen oikealta puolelta kameranäppäin sekä infrapunaportti sekä vasemmalta äänenvoimakkuuden säädin. N900:n alareuna puolestaan on tyhjä toiminnoista ja näppäimistö.



Liukukannen takaosasta löytyvät "ARM Cortex- A8 | 32GB" ja "Designed in Finland" -tekstit - mukavaa nähdä Suomi näin hienosti mainittuna.

Takakannesta löytyy kameran ympäriltä myös "kickstand", joka on tietyissä tilanteissa erittäin hyödyllinen.






Kokonaisuutena N900:n näppäimet, kaiuttimet sekä liitännät ovat onnistuneesti sijoitettuja. Lukituskytkin on helppokäyttöinen ja sijoitettu oikeaan paikkaan ajatellen, että N900:aa käytetään pääosin vaakasuunnassa. Kameranäppäimen tarjoama tuntuma on kohtuullinen, mutta ei aivan ykköstasoa.



Koon ja painon osalta on todettava, että N900 ei ole mikään minitasoa kummankaan osalta. Ilmoitetut mitat ovat 110,9 x 59,8 x 18 millimetriä ja 19,55 millimetriä kameran osalta sekä ilmoitettu paino akun kanssa 181 grammaa. Mittojensa osalta N900 on ominaisuuksiinsa nähden kooltaan tyydyttävällä tasolla paksuutta lukuun ottamatta. N900 vaikuttaa hieman läskiltä. 181 gramman paino luo laitteeseen oman vakuuttavan tuntumansa - N900 on painava, siitä ei pääse mihinkään, mutta omasta mielestäni melko suuresta painosta ei kuitenkaan loppupeleissä ole kovinkaan merkittävää haittaa. Ainakin omien housujeni taskuun N900 mahtuu mukavasti.


N900 vertailussa nu:fone Onen kanssa

Näyttö

N900:n kosketusnäyttö on kooltaan 3,5 tuumaa, tarkkuudeltaan 480x800 pikseliä, tukee 16,7 miljoonaa väriä ja on toteutettu TFT-tekniikalla sekä resistiivisellä kosketustekniikalla. Pelkästään teknisten tietojensa osalta näyttö hyvin kilpailukykyinen verrattuna nykyisten huippupuhelinten yleiseen tasoon, tosin resistiivisyys on selkeä heikkous.

Käytännössä näytön koko on riittävä, mutta toki kokoa voisi olla lisääkin. Omasta mielestäni N900:n käyttökokemuksen taso olisi noussut merkittävästi näytön koon 3,7-3,8 tuumaan kasvattamisen seurauksena. Mitä luultavimmin kuitenkin myös itse laitteen koko olisi tämän myötä kasvanut, vaikka ulkopuolelta nyt näytön ympärillä näyttäisi tyhjää tilaa olevankin. 3,5 tuuman näyttö on hyvä kompromissi näytön koon ja laitteen koon välillä.


Kuvanlaadultaan ja näyttävyydeltään N900:n näyttö on erittäin hyvää tasoa - tarkka ja kirkas. Näytön kirkkaus on säädettävissä viidessä pykälässä. Näkyvyyttä kirkkaassa auringonvalossa on tähän vuodenaikaan Suomessa hyvin vaikea testata, joten sitä ei uskalla tarkemmin arvioida.

Käyttötuntumaltaan rohkenisin sanoa, että N900:n näyttö on hyvin lähellä sitä tasoa, johon resistiivisellä näytöllä voidaan ylipäätänsä yltää. Näytön herkkyys on samalla tai hieman paremmalla tasolla kuin esimerkiksi Nokian edeltävässä N97-mallissa viimeisimmän, parannusta herkkyyteen tuoneen päivityksen jälkeen.

Täysnäppäimistö ja tekstinsyöttö

N900 tarjoaa tekstinsyöttöön kaksi vaihtoehtoa: esiin liukuvan fyysisen QWERTY-täysnäppäimistön sekä näytölle ilmestyvän, vaakasuuntaisen virtuaalinäppäimistön. Käytännössä useimmat käyttäjät tulevat koskemaan virtuaalinäppäimistöön hyvin harvoin, ja tulevat käyttämään lähinnä fyysistä täysnäppäimistöä.



Täysnäppäimistöstä löytyvät N900:n Suomi-versiossa myös skandinaaviset kirjaimet (ä, ö ja å) omina näppäiminään, mikä on iloinen asia N97:ssä tapahtuneen hairahduksen jälkeen. Skandien mukaan saamiseksi perusversion neljästä suuntanäppäimestä kaksi sekä pilkun oma näppäin on jouduttu uhraamaan. Nyt sivusuuntien näppäimet löytyvät pystysuuntien näppäimistä ja pilkku pistenäppäimestä kakkostoimintoina.

Kiistämätön fakta on, että N900:n näppäimistö on ahdettu erittäin pieneen ja tiukkaan tilaan sekä vain kolmeen riviin. Oma mielipiteeni kahdenkin viikon käytön jälkeen on yhä, että näppäimet ovat liian pieniä ja liian lähellä toisiaan. Itse näppäinten tuntuma on kuitenkin hyvä, mikä yhdessä skandien löytymisen kanssa nostaa kirjoituskokemuksen tyydyttävälle tasolle. Silti voi vain kaiholla muistella esimerkiksi Nokia E90 Communicatorista löytynyttä, superhyvää ja kookasta näppäimistöä...positiivista sentään on, että N900 tukee tuttuja "Ctrl + jotain" -näppäinkomentoja.




Virtuaalinäppäimistöstä ei juuri sen kummempaa sanottavaa ole lukuun ottamatta sitä, että sille on vaikea keksiä kovinkaan järkeviä käyttötarkoituksia. Pystysuuntainen virtuaalinäppäimistö olisi hyödyllisempi yhden käden käyttötilanteissa, joissa virtuaalinäppäimistö useimmiten kyseeseen tulee, mutta muun Maemo-käyttöliittymän tavoin pystysuuntaista näppäimistöä ei ainakaan vielä toistaiseksi ole tarjolla.

Yhteydet

Yhteyksien osalta N900 tarjoaa lyhyesti sanottuna oikeastaan kaiken, mitä markkinoilla on toistaiseksi tarjolla - hieman karkeaa Bluetooth-tukea lukuun ottamatta.

Verkkotaajuuksien osalta N900 tukee GSM-verkkoja 850, 900, 1800 ja 1900 megahertsin taajuuksilla sekä 3G/WCDMA-verkkoja 900, 1700 ja 2100 megahertsin taajuuksilla. Näiden osalta merkittävää on tuki 900 megahertsin 3G-taajuudelle, minkä myötä N900 pääsee kiinni korkeampiin tiedonsiirtonopeuksiin huomattavan laajalla alueella Suomea, jossa 3G-verkkoja on laajennettu kaupunkikeskustojen ulkopuolelle pääosin tällä taajuudella.

Puhelinverkon tiedonsiirron osalta N900 tukee GSM-verkossa sekä GPRS- että EDGE-tekniikoita, molempia luokassa 32, eli erittäin hyvällä tasolla. 3G-verkossa tuetaan niin latauksia nopeuttavaa HSDPA-tekniikkaa 10 megabitin vauhtiin asti kuin myös lähetyksiä nopeuttavaa HSUPA:aa kahden megabitin vauhtiin asti.

Lähiyhteyksien puolella N900 tukee langatonta WLAN-lähiverkkoyhteyttä IEEE:n 802.11b- ja 802.11g-standardeilla sekä UPnP-tuella, Bluetoothia 2.1-versiolla sekä infrapunaa. Infrapunaportti ei tosin ole IrDA-yhteensopiva, eikä sitä hyödynnetä lainkaan vakiona mukana tulevissa ohjelmistossa. Myös N900:n Bluetooth-tuki on hieman suppea, sillä tuki löytyy vain yleisimmille profiileille HFP, HSP, A2DP, AVRCP, FTP, OPP. Esimerkiksi SAP-profiilia, joka mahdollistaa SIM-kortin tietojen etäkäytön esimerkiksi auton sisäänrakennetun puhelinjärjestelmän kanssa, ei N900 tue. Stereo-Bluetooth, A2DP-profiili, on toki tuettujen listalla.


WLAN:in osalta totesimme mahdollisen yhteensopivuusongelman ainakin Buffalon WHR-HP-G54 -WLAN -reittimen kanssa: jos N900 oli yhdistetty WLAN-verkkoon, ei verkkoon saanut yhteyttä muilla laitteilla. Tarkemmin emme tätä ongelmaa ehtineet tutkia ja analysoida, joten on mahdollista, että kyseessä on myös asetusongelma tai että ongelma olisi mahdollista korjata ohjelmistopäivityksellä.

Langallisten yhteyksien osalta N900 tukee microUSB-liitäntään liitettävää datakaapelia sekä täysmittaista USB 2.0 -tiedonsiirtoa sekä TV-ulostuloa 3,5 millimetrin standardista kuulokeliitännästä. USB-kaapelin kautta tiedonsiirto sujuu vauhdikkaasti.



Laitteistoarkkitehtuuri

Käyttöjärjestelmä- ja ohjelmistopuolensa ohella N900 edustaa merkittävää hyppäystä eteenpäin Nokian aiempiin puhelinlaitteisiin verrattuna myös perusraudan, eli laitteistoarkkitehtuurin puolella.

N900 perustuu Texas Instrumentsin OMAP3430-alustalle, joka puolestaan koostuu ARM Cortex-A8 -suorittimesta 600 megahertsin kellotaajuudella, PowerVR SGX 530 -näytönohjaimesta, TMS320C64x -digitaalisignaalisuorittimesta 430 megahertsin kellotaajuudella sekä erillisestä kuvasignaalisuorittimesta. Perusalustan ohella N900:sta löytyy RAM-muistia 256 megatavua, minkä lisäksi laitteen flash-muistista 768 megatavua voidaan käyttää lisäkäyttömuistina, "swappina", tarvittaessa.

Kokonaisuutena käytännössä N900 on erittäin tehokas. Ilahduttavaa on myös näytönohjaimen mukanaan tuoma tuki näyttäville grafiikoille OpenGL ES 2.0 -rajapinnan tuen myötä.

Esimerkkinä N900:n moniajo-ominaisuuksita voidaan mainita suorittamamme testi: yritimme käynnistää kaikki laitteesta vakiona löytyvät sekä testilaitteesemme asennetut sovellukset samanaikaisesti. Loppujen lopuksi emme tässä kuitenkaan onnistuneet, mutta tulos oli järjettömän vakuuttava 40 sovellusta yhtä aikaa auki - sittenkin vasta saapunut tekstiviesti jumitti N900:n uudelleenkäynnistystilaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että N900:n moniajomahdollisuudet riittävät peruskäytössä täydellisesti.


Käyttöliittymä ja käytettävyys yleisesti

N900:ssa käytössä on Maemo 5 -käyttöjärjestelmä. Maemon käyttöliittymä eroaa käytännössä täysin siitä, mihin Nokian aiemmissa Symbian S60 -alustan puhelimissa on totuttu. Muutos on ehdottomasti parempaan päin, mutta vielä toistaiseksi Maemo-alustaa vaivaa eräänlainen keskeneräisyys.

Käyttöliittymän perusratkaisut

Maemo 5:n käyttöliittymä koostuu oikeastaan kolmesta neljästä erillisestä osiosta tai tasosta: työpöydät, avointen sovellusten kojelauta, sovellusvalikko sekä yksittäiset sovellukset. Näitä säestävät yläpalkista avautuvat "popup"-valikot.

Työpöytien, Kojelaudan ja sovellusvalikon välillä liikutaan näytön vasemmasta yläreunasta löytyvän kuvakkeen avulla. Jollei yhtään sovellusta ole auki, niin kuvake koostuu kuudesta neliöstä ja vie suoraan sovellusvalikkoon. Jos puolestaan sovelluksia on auki, niin kuvakkeessa näkyy kaksi laatikkoa hieman päällekkäin ja sitä painamalla pääsee Kojelauta-näkymään, jossa kuvake muuttuu sovellusvalikon kuvakkeeksi. Sovellusvalikkoon ei siis pääse menemätttä Kojelaudan kautta, jos sovelluksia on auki.

Toiseen suuntaan edellä mainittujen näkymien välillä liikutaan ohi painamalla. Painamalla sovellusvalikossa ohi kuvakkeista, päädytään joko Kojelautaan, jos sovelluksia on auki, tai työpöydälle, jollei yhtään sovellus ole auki. Työpöydälle ei siis pääse hyppäämään suoraan mistään sovelluksesta, vaan tie kulkee aina Kojelaudan kautta. Tämä on ainakin omasta mielestäni vielä kahdenkin viikon käyttökokemuksella merkittävä hidaste, ja kaipaisin jonkinlaista mahdollisuuttta hypätä suoraan työpöydälle. Jonkinlainen näppäinoikotiekin toisi hieman apua, mutta sellaistakaan ei ole tarjolla. Kojelautaan siirtymiselle on oma oikotiensä: Ctrl + Backspace.

LISÄYS ylläolevaan: Kommenteteissa ilmeni, että myös pitkällä painalluksella vasemman yläkulman painikkeen painalluksella pääsee työpöydälle - tämä ei kuitenkaan mielestäni ole yhtään kahta painallusta kätevämpi tapa.







Yläpalkista löytyvä tilailmaisinalue on laajentuva, eli sitä painamalla saa näkyviin oheisen kuvan laajennetun näkymän. Kuvassa näkyvät Ilmoitusalue, Connection Switcher sekä kamerakuvakkeet liittyvät kolmansien osapuolten sovelluksiin. Tilailmaisinvalikko on kätevä tapa joidenkin tehtävien nopeaan suorittamiseen.

Lisäksi Maemo-käyttöliittymän keskeisenä osana ovat joko sovellusten yläpalkista tai toiminnoista esiin laajentuvat "popup"-valikot. Nämä ovat myös varsin käteviä ja voivat kätkeä sisälleen paljonkin toiminnallisuutta. Näidenkin osalta taaksepäin mennään, eli valikot suljetaan, ohi painamalla.

Koko Maemo-käyttöliittymä on toistaiseksi (virallisesti) saatavilla vasta vaakanäyttötilassa lukuun ottamatta Puhelin-sovellusta. Tämä on todella merkittävä heikkous ainakin toistaiseksi, sillä käytännössä Maemon käyttäminen vaatii nyt aina kaksi kättä. Koko käyttöliittymän laajuista korjausta tämän osalta ei liene odotettavissa vielä Maemo 5:n aikana.

Työpöydät

Työpöytiä voi olla enintään neljä kappaletta - eri näkymien välillä liikutaan vetämällä sormea näytöllä sivusuunnassa. Työpöydille voi asettaa haluamiansa asioita - Web-linkkejä, henkilöiden kuvakkeita, sovellusten pikavalintoja sekä widget-sovelluksia, joita vakiona tulee muutamia (sijainti, Kalenteri, Facebook, Mediasoitin, Ovi jne.)







Työpöytien idea toimii hyvin ja ajan myötä erilaisten widget-sovellusten valikoiman kasvaessa työpöydistä saanee yhä enemmän irti. Ainakin omasta mielestäni työpöytiä voisi olla tarjolla käyttöön useampiakin kuin vain neljä, sillä tila loppuu näiltä melko nopeasti kesken. Mutta sotisiko suurempi työpöytien määrä jo käytettävyyttä vastaan? Tulevassa Maemo 6:ssa työpöytien ongelma on ratkaistu uudella tavalla: on vain yksi suuri työpöytä, jota voi selata eri suuntiin.

Kojelauta

Kojelauden kautta vaihdetaan avoinna olevien sovellusten välillä. Sovellusten pienoiskuvat ovat eläviä, eli esimerkiksi video pyörii niissäkin. Sovellusten kuvat pienenevät sitä mukaa, kun avoinna olevat sovellukset lisääntyvät. Lopulta kun kaikki pienetkään kuvat eivät enää mahdu näytölle kerralla, tulee mukaan myös selaus.




Tapahtumista, kuten vaikkapa saapuneesta sähköpostista ilmoitetaan keltaisen laatikon voimin

Kojelauta toimii hyvin ja on moniin muihin puhelinalustoihin verrattuna erittäinkin kätevä tapa vaihtaa eri avoinna olevien sovellusten välillä.

Sovellusvalikko

Perinteinen sovellusvalikko alkaa Maemo-käyttöliittymässä olla jo jonkinmoisessa sivuroolissa ja hyvin "viritetyssä" puhelimessa sen käyttö voinee päivittäisissä rutiineissa jäädä hyvinkin vähäiseksi, koska tarvittavat sovellukset voi pitää aina auki tai niiden kuvakkeet lisätä työpöydille. Toistaiseksi sovellusvalikollakin on kuitenkin merkittävä rooli.







Sovellusvalikon kuvakkeet on tuotu suoraan tuoreimmista Symbian S60 -alustan puhelimista, ja ainakin omasta mielestäni ne vaikuttavat hieman irrallisilta verrattuna Maemon muuhun ilmeeseen. Tämänkin suhteen mielipiteitä on varmasti useampia. Sovellusvalikko ei ole millään tavalla järjestykseltään muokattavissa. Ensimmäisessä näkymässä näkyvät 14 sovellusta ja Lisää...-kuvake on tiukasti pultattu omalle paikalleen ja asennetut sovelluksetkin liittyvät aina vain Lisää-näkymän jatkoksi ilman järjestyksen muokkaamismahdollisuutta. Toisaalta tiukan kurin ymmärtää, mutta toisaalta jonkinlaiset järjestelymahdollisuudet olisivat myös mukavia.

Käyttöliittymä kokonaisuutena

Kokonaisuutena Maemo-käyttöjärjestelmän käyttökokemus on ilahduttava ja virkistävä, varsinkin "tunkkaisiin" Symbian S60 -kosketuspuhelimiin verrattuna. Käyttöliittymä on tyylikäs ja melko intuitiivinen kauttaaltaan. Aivan kaikille Maemo 5 ei kuitenkaan vielä sovi, ja merkittävää parannusta on ilmeisesti tulossa vasta Maemo 6:n myötä, jolloin Maemon pitäisi olla valmis myös niin sanotuille peruskäyttäjille.

Toiminta Ovi-palveluiden kanssa

Nokia panostaa tällä hetkellä muuntautumiseen laitevalmistajasta myös merkittäväksi palvelu- ja ohjelmistoyritykseksi. Nokian keihäänkärkenä ovat Ovi-palvelut. Nokian uusin huippulaite, N900, kuitenkin toimii eri Ovi-palveluiden kanssa toistaiseksi todella heikosti yhteen.

N900 ei tue yhteystietojen ja kalenterin Ovi-synkronointia verkkoon, Ovi Suite -tietokoneohjelmisto ei tue N900:aa (PC Suite tosin tukee) ja lisäksi N900:sta löytyvä Ovi Maps on Symbian S60 -alustan versioon nähden naurettavan karsittu, eikä ainakaan toistaiseksi tue ääniohjattua navigointia.

Mielenkiintoista on myös, että N900 ei tue Nokian Musiikkikauppaa ainakaan toistaiseksi täysin, sillä N900:sta ei löydy tukea WMA DRM -tiedostoille. DRM-kopiosuojaukset ovat toki poistumassa Nokiankin musiikkikaupasta, mutta vielä toistaiseksi tämän osalta ollaan vaiheessa.

Ovi Store on N900:lle tulossa vielä tämän vuoden puolella tulossa olevan ohjelmistopäivityksen myötä - toistaiseksi valikosta löytyvä Kauppa-kuvake vie vain "Ovi Store for Maemo 5 coming soon" -sivulle.

Ovi Contactsia ja Ovi Sharea N900 sentään tukee asianmukaisesti, mutta kokonaisuutena N900:n ja Ovi-palveluiden integraatiosta jää ainakin vielä toistaiseksi melko heikko vaikutelma.

Toiminta puhelimena (Puhelin ja Yhteystiedot)

Toiminta juurikin puhelimena on toistaiseksi mielestäni Maemo 5:n ja N900:n suurin heikkous. Kyse ei ole siitä, etteikö puhelut hoituisi tai, että esimerkiksi äänenlaatu tai muu perusominaisuus olisi heikolla tolalla, vaan siitä että puhelintoimintoja ei mielestäni ole riittävän kattavasti integroitu muuhun käyttöliittymän ja muihin sovelluksiin. Lisäksi myöskään tiettyjä perustoimintoja, kuten soitonsiirrot tai äänikomennot, ei ole tarjolla.







Puhelimeen liittyvistä heikoista käyttöliittymätoteutuksista itselläni on antaa kaksi esimerkkiä. Niistä ensimmäinen on saapuvan puhelun tullessa näytöllä näkyvät vastaus- tai hylkäyspainikkeet: monissa muissa kosketuspuhelimissa on totuttu liu'utettaviin painikkeisiin, mutta N900:ssa puhelun vastaamiseen tai hylkäämiseen riittää vain yksinkertainen painikkeen kosketus. Jotkut voisivat nähdä tämän vahvuutenakin, mutta mielestäni se on enemmän heikkous, sillä N900:n ratkaisu johtaa melko usein virhepainalluksiin. Lisäksi henkilön kuva näkyy näytöllä puhelun tullessa varsin pienikokoisena - tilaa olisi tarjolla vaikka kuinka paljon suuremmalle kuvalle.

Toinen käyttöliittymäintegroinnin puutteesta kertova esimerkki liittyy Keskustelut-sovellukseen. Kun aiemmissa Nokian puhelimissa on ollut tarjolla helppo soittomahdollisuus saapuneista viesteistä niiden lähettäjille, ei Maemo 5:n Keskustelut-sovelluksen kautta soittaminen onnistu lainkaan. Usein omassa käytössäni toistuva tilanne on, että joku on lähettänyt viestin, johon vastaankin soittamalla kyseiselle henkilölle. N900:ssa tämä on paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi Symbian S60 -alustan puhelimissa.

KORJAUS ylläolevaan: Kommenteissa ilmeni, että Keskustelut-sovelluksesta onnistuu henkilölle soittaminen painamalla henkilön kuvaa pidempään - näin ollen edeltävä kappale on väärässä. Tämä ei kuitenkaan vaikuta kokonaiskäsitykseen N900:n toiminnasta puhelimena.

Esimerkkejä puhelintoimintojen heikoista käyttöliittymätoteutuksesta sekä integroinnista olisi varmasti enemminkin, mutta edellä esitettiin kaksi selkeää esimerkkiä.




Puhelin-sovelluksen saa käynnistymään myös automaattisesti aina, kun N900 käännetään pystyasentoon, mikä on mukava ominaisuus

Yksi puhelimena toimimiseen liittyvä asia on myös toistaiseksi melko suppea tuki profiileille: tarjolla ovat vain Yleinen- ja Äänetön-profiilit, eikä omia voi luoda eikä profiileja voi myöskään esimerkiksi ajastaa.

N900:lla on toki myös vahvuutensa puhelimena, ja näistä yksi suurimpia on Skype-internetpuheluiden tiukka integrointi Puhelin-sovellukseen sekä yhteystietoihin. Tältä osin N900 on kilpailijoitaan edellä.







N900:sta löytyy erilliset Puhelin- ja Yhteystiedot-sovellukset. Näistä vain Puhelin toimii myös pystynäyttötilassa. Yhteystietojen kanssa joutuu tyytymään vaakatilaan - itse yhteystietojen osalta mahdollisuuksia on paljon ja henkilöitä voi myös jakaa ryhmiin. Yhteystiedot-sovelluksen yhteydestä löytyy myös Yhteystietoloki-näkymä, joka vastaa Symbian S60 -alustan Loki-sovelluksen näkymää, mutta on visuaalisempi.

Keskustelut

Viestit hoituvat Maemo 5:ssä ja N900:ssa Keskustelut-sovelluksen kautta. Tunnetustihan MMS-multimediaviesteille ei Maemo-alustassa tukea ole, joten viestitoiminnallisuudet rajoittuvat toistaiseksi tekstiviesteihin sekä pikaviesteihin. Näiden osalta Keskustelut-sovellus pelaakin mainiosti.

Keskustelut-sovelluksen päänäkymässä näkyvät allekkain viimeisimmät keskustelut, olivat ne sitten tekstiviestejä tai pikaviestejä, saapuneita tai itse lähetettyjä. Lisäksi tarjolla on painikkeet uusien keskusteluiden aloittamiseen.



Henkilöiden kanssa käydyt viestienvaihdot esitetään keskustelumuodossa allekkain. Tekstiviesti- ja pikaviestikeskustelujen ulkoasut muistuttavat merkittävästi toisiaan, mutta eivät ole formaatiltaan aivan samanlaisia, mikä olisi ainakin omasta mielestäni mukavaa. Lisäksi Keskustelut-sovellus ei osaa vielä jatkaa keskustelua automaattisesti tekstiviesteillä, jos kesken pikaviestittelyn kaveri poistuukin offline-tilaan.





Tekstiviestin kirjoitustila on varsin pelkistetty ja keskutelun alettua viestejä kirjoitetaankin vain alareunan valkoisessa palkissa. Tarjolla on myös hymiövalikoima.



Pikaviestitileistä N900 tukee vakiona Ovi Chatia (Ovi Contacts), Skypeä, Google Talkia sekä Jabberia. Asennettavina lisäosina tuen saa kuitenkin myös esimerkiksi suositulle Windows Live Messengerille. Lisäosan asennuksen jälkeen toiminnallisuus vastaa täysin vakiona mukana tulevia pikaviestitilejä.

Kokonaisuutena Keskustelut-sovellus on mielestäni erittäin onnistunut, mutta kun alkuun on päästy, niin jatkossa teksti- ja pikaviestien integraatiota voisi viedä yhä pidemmälle.

Sähköposti

Maemo 5:n Sähköposti-sovellus on kattava ja toimiva. Se tukee useita tilejä, HTML-sähköposteja sekä liitteitä.

Sähköposti-sovellus aukeaa tilivalikkoon, josta tulee valita tarkasteltava sähköpostitili. Useimmiten Sähköpostia kuitenkin käytettäneen automaattisella haulla, jolloin siirrytään suoraan sähköposti-ilmoituksesta lukemaan kätevästi itse viestiä.



Sähköpostin käyttöönotto on tuettujen palveluiden osalta erittäin helppoa ja vaatii käytännössä vain oman sähköpostiosoitteen sekä salasanan. Muiden kuin tuettujen palveluiden osalta tarvittavast asetukset tulee luonnollisesti asettaa manuaalisesti.



N900:n Sähköposti-sovellus tukee asetusten osalta niin POP3- kuin myös IMAP4-postia, TLS- ja SSL-salauksia, yhteyden mukaisia SMTP-palvelimia sekä itse määriteltäviä portteja.

Kokonaisuutena ainakin itse olin Sähköposti-sovellukseen erittäin tyytyväinen: se toimii mukavasti sekä ennen kaikkea luotettavasti.

Web

Selainta on ennakkoon hehkutettu N900:n vahvimpana ominaisuutena, ja sitä se myös on. N900:n selainhan perustuu Mozillan Gecko-ytimeen, ja on teknisemmältä nimeltään MicroB. Erikoista on myös selaimen täysi Flash 9.4 -tuki.

Niin nopeuden, sivujen esittämisen kuin myös tuettujen tekniikoiden osalta N900:n verkkoselain on todella mainio. Sivujen lähentämiseen ja loitontamiseen on tarjolla useita vaihtoehtoja: kaksoisnapautus, joka tarkentaa napautetun alueen sivusta näytön leveydelle, sormen pyöritys näytöllä (myötäpäivään lähentää, vastapäivään loitontaa) sekä äänenvoimakkuusnäppäimet. Eri zoom-vaihtoehdot yhdessä luovat toimivan kokonaisuuden.



Ilahduttavaa selaimessa on myös tuki useille ikkunoille, joiden välillä helpointa on vaihtaa Kojelaudan kautta, samaan tapaan kuin avoinna olevien sovellusten välillä. Selain on vakiona koko ruudun tilassa, mutta valikkopalkit saa näkyviin oikeasta alakulmasta löytyvää painiketta koskettamalla.

Edelliselle siirryttäessä esille tulee aina koko selainikkunan historia näyttävinä suurikokoisina kuvina, joita koskettamalla pääsee takaisin asianmukaisille sivuille. Myös kirjanmerkkinäkymässä mukana ovat myös kuvat sivuista. Tämän ohella linkkejä voi helposti "lähettää" myös työpöydälle, jossa näkyviin tulevat kuva sivusta sekä sivun nimi.

Koska selain on Mozilla-perustainen, löytyy siitä tuki myös asennettaville lisäosille - saatavilla on jo esimerkiksi AdBlock, jonka käyttöä emme kuitenkaan mainosrahoitteisena verkkomediana tohdi suositella...

Selain tukee myös tekstin kopioimista sekä liittämistä. Tekstin kopioinnissa avuksi täytyy ottaa hiiren kursori, jonka saa esille vetämällä oikealle näytön vasemmasta reunasta ja koskettamalla hiiren kuvaketta. Tämän jälkeen haluamansa tekstin voi kursoria raahaamalla valita, minkä jälkeen sen voi kopioida Ctrl + C -näppäinkomennolla. Hiiren kursoria voi käyttää lisäksi myös esimerkiksi Flash-peleissä.

Kuten kysymyksiinne vastaavasta aiemmassa artikkelissamme kerroimme, niin Flash-videoiden tuki vaihtelee sivustokohtaisesti melkoisesti. Suosituin videopalvelu YouTube toimii käytännössä moitteetta, mutta monien muiden Flash-videopalveluiden videot eivät toistu lainkaan. Toisaalta taas osa, kuten TVkaista, toimii tyylikkäästi.



Mediasoitin

Maemo 5:n Mediasoitin-sovellus on mielestäni erittäin hyvä. Se koostuu kolmesta osiosta: Musiikki, Videot ja Internet-radio.



N900:n audiotuen Nokia listaa näin: .wav, .mp3, .AAC, .eAAC, .wma, .m4a. Musiikkisoitin näyttää myös albumien kansikuvat tyylikkäästi, jos sellaiset löytyvät. Musiikkiaan voi selailla albumien ohella myös esittäjän, genrejen tai kaikkien kappaleiden kautta. Kokonaisuutena musiikkisoitin on käytettävyydeltään hyvä. Mukana tulevat in-ear-kuulokkeet ovat ihan kohtuulliset, mutta 3,5 millimetrin standardin kuulokeliitännän ansiosta N900:aan on helppo kytkeä myös parempilaatuiset kuulokkeet.







Videoiden osalta Nokia listaa tuen löytyvän: .mp4, .avi, .wmv, .3gp; H.264, MPEG-4, Xvid, WMV, H.263, Flash Video. Koodekkien lisääminen on mahdollista (emme testanneet). Testasimme ajan puutteen vuoksi mediasoitinta vain yhden tyyppisellä videolla (Xvid, 23 fps, 1032 kbps, 126 kbps (mp3), 624x352 pikseliä) - video oli katsottava, mutta liike oli kyllä hieman tökköä. Puhelimen näytöllä vaikutelma oli vielä ihan ok, mutta TV-ulostulon kautta katsottaessa suurempi kuva toi heikkoudet pahemmin esille. Tekstitystä soitin ei suoraan tue, eikä nopealla vilkaisulla subituesta N900:lle löytynyt oikein mitään järkevää tietoa verkostakaan.

Lisäksi Mediasoitin-sovellukseen sisältyy Internet-radio: vakiona listalla on jo useita asemia ja manuaalisesti voi lisätä mukaan myös useimmat suomalaiset internetradioasemat. Internet-radio toimi testissämme tyylikkäästi.





N900:sta löytyy myös FM-lähetin, joten niin musiikin kuin myös internetradion voi lähettää myös vaikkapa auton kaiuttimiin radiotaajuuden kautta langattomasti sekä helposti. Testissämme N900:n FM-lähetin toimi N97:ää vastaavalla tavalla, eli aivan odotetusti.

N900:n kaiuttimista saa ääntä irti melkoisesti, mutta äänenlaatu ei ole mielestäni ole parasta mahdollista tasoa.

Kamera ja Kuvat

N900:n kamera on teknisiltä ominaisuuksiltaan nykyajan hyvää perustasoa: viisi megapikseliä, automaattitarkennus, kaksois-LED-kuvausvalo, Carl Zeiss Tessar 2.8/5.2 -linssi sekä linssinsuojus. Vaikka tarkkuudeltaan 12-megapikselisiäkin kameroita on jo saatavilla, niin ei niiden kuvanlaatu toki ole N900:aan nähden kaksinkertainen. N900:n kamera on hyvä siihen nähden, että N900 ei ole ensisijaisesti lainkaan kamerapuhelin.





N900:n kameran käyttöliittymä on hyvin yksinkertainen ja pääosiltaan muun muassa Symbian S60 -alustan laitteista tuttu. Kuvaustilan valitsemiseen on tarjolla automaattisen ohella muutamia lisävaihtoehtoja, minkä lisäksi myös valkotasapainoa, valotusta sekä ISO-herkkyyttä voi myös säätää. Kuvien tarkkuuden voi valita kahdesta asetuksesta: normaali sekä laajakuvatila - valitettavasti kaikki oheiset esimerkkikuvamme on otettu laajakuvatilalla, jonka kuvien tarkkuus 2576 x 1448 pikseliä. Syy esimerkkikuvien puuttumiseen normaalilla tarkkuudella on testilaitteen lähteminen pois ennen asian huomaamista.











Videoita N900 kuvaa 800x480 pikselin tarkkuudella, joka on melko korkea tarkkuus, sillä useimmat puhelimet rajoittuvat korkeintaan VGA-tarkkuuteen (640x480 pikseliä).

Lisäksi N900:sta löytyy etupuolelta VGA-tason kakkoskamera.

Kameralla otettuja kuvia voi tarkastella erillisen Kuvat-sovelluksen kautta, kun taas videot katsotaan Mediasoitin-sovelluksella. Kuvat-sovellus on varsin yksinkertainen, tarjoaa kaikki tarvittavat perustoiminnot sekä lisäksi tyylikkäästi toteutuen kuvien taggaus-merkintämahdollisuuden. Kuvia voi myös rajallisesti muokata muun muassa poistamalla punaisia silmiä, lähentämällä, rajaamalla sekä säätämällä kirkkautta sekä kontrastia. Lisäksi tarjolla on kuvaesitystoiminto (slideshow).







Kartat

Kartat-sovellus eli Ovi Maps on Maemo 5:n ja N900:n osalta vielä melko heikko esitys verrattuna tuoreimpiin Symbian S60 -alustan versioihin. Suurin ongelma on, että sovelluksesta ei löydy vielä toistaiseksi mahdollisuutta ääniohjaavaan navigointiin.





Itse kartat näyttävät N900 näytöllä varsin näyttäviltä, ja mukaan saa halutessaan myös 3D-maamerkit suurimmista kaupungeista. Kartat-sovellus lataa kartat joko verkon yli käytön yhteydessä tai ne on mahdollista ladata etukäteen Nokia Map Loader -tietokoneohjelmistolla, joka ei kuitenkaan vielä toistaiseksi tue N900:aa.

Kartat-sovelluksen käyttöliittymä poikkeaa täysin siitä, mihin Symbian S60 -alustalla on totuttu, joten se vaatii hieman totuttelua. Käyttöliittymä myös toimii ainakin toistaiseksi hieman tahmaisesti omasta mielestäni, verrattuna muun käyttöliittymän toimintaan. Tähän saattaa tosin vaikuttaa karttojen lataaminen verkon yli, eli esiladatuilla kartoilla käytettävyys olisi parempi.





Paikkojen etsiminen käy sovelluksella varsin mukavasti, kuten myös reitin suunnittelu. Ääniohjaavaa navigointia ei kuitenkaan ole tarjolla, joten reitin suunnittelun jälkeen tarjolla ovat vain kuva reitistä sekä oma sijainti.

Ääniohjaava navigointi on varmasti tulossa joskus Maemonkin Kartat-sovellukseen, mutta toistaiseksi ei aikataulusta ei ole mitään tietoa. Kolmansien osapuoltenkin navigointisovelluksia on tulossa - niistä esimerkkinä vielä tämän vuoden puolella saataville luvattu Sygic Mobile Maps.

Sovellusten hallinta ja Kauppa + sovellustarjonta

Toistaiseksi N900:lle sovellusten lataaminen onnistuu Sovellusten hallinta -toiminnon kautta. Lisäksi myös muista Nokian laitteista tuttu Ovi Store -sisältökauppa on tulossa myös Maemo 5:lle päivityksenä, aiemman ilmoituksen mukaisesti vielä tämän vuoden puolella.





Sovellusten hallinnan kautta niin asennetaan sovellukset, kuin myös poistetaan ja päivitetään. Toiminto vastaa tuttua Linux-perinnettä sovellusten hallinnan osalta ja perustuu sovellusluetteloihin (repositories) - vakiona asennettuna on kaksi sovellusluetteloa: Nokian Maemo Select sekä Maemo Extras. Lisäksi itse voi käyttöön ottaa Maemo Extras-testing -sovellusluettelon, josta löytyy vielä kehitysvaiheessa olevia sovelluksia.





Sovellusten asentaminen sovellusten hallinnan kautta on erittäin helppoa. Sovellusluetteloista löytyvät sovellukset on jaettu eri kategorioihin, minkä lisäksi sovelluksia voi tarkastella myös Kaikki-näkymässä. Sovelluksen asentamiseksi tulee vain koskettaa sen nimeä, hyväksyä ehdot ja aloittaa prosessi, minkä jälkeen sovellus latautuu ja asentuu itsestään. Tämän jälkeen sovellus löytyy sovellusvalikosta Lisää...-kohdasta viimeisellä paikalla, tai pikaviestintä- tai jakopalvelutuen ollessa kyseessä asianmukaisesta asetusvalikosta.

Sovellusten poistaminen on aivan yhtä helppoa kuin asentaminen. Testijaksomme aikana uusi, päivitetty versio julkaistiin vain yhdestä laitteeseen asentamastamme sovelluksesta - päivitystoiminto ilmoitti siitä, ja päivityksen lataaminen ja asentaminen sujui mutkattomasti. Kokonaisuutena sovellusten hallintaan kaipaisi kuitenkin lisää tietoja sovelluksista - kattavampi kuvauksia, arvioita, tähtiä, kuvankaappauksia ja niin edelleen. Lisäksi Sovellusten hallintaan kaipaisi mahdollisuutta selata uusimpia sovelluksia.



Jatkossa sovellusten hankkiminen Maemo 5:lle mutkistuu Ovi Storen (Kauppa) tullessa mukaan kuvioihin. Lisäksi sovelluksia voi ladata myös esimerkiksi Maemo Select -sivujen kautta, tosin tästä mahdollisuudesta tullaan aikanaan luopumaan Ovi Storen kehittyessä. Ovi Storen ja Sovellusten hallinnan tulevaa suhdetta on toistaiseksi vaikea kommentoida, mutta ainakaan selkeämpään suuntaan Ovi Store ei prosessia tule viemään.

Toistaiseksi Maemo 5:n laadukas sovellustarjonta on vielä melko suppeaa, mutta asia tullee korjaantumaan lähikuukausien aikana - ainakin toivottavasti. Jollei näin käy, niin sovellustarjonta on yksi Maemo-laitteiden suurimpia heikkouksia.

Java-tukea ei N900:sta löydy.


FM-radio-toiminnallisuutta ei N900:sta vakiona löydy, vaikka laitteisto siihen mahdollisuudet tarjoaakin. Saatavilla on kuitenkin ainakin yksi FM-radion mukanaan tuova, kolmannen osapuolen kehittämä sovellus.

Kalenteri ja Kello

Maemo 5:n Kalenteri-sovellus on hyvä ja kattava. Usein parjattuun Symbian S60 -alustan kalenteriin nähden Maemo-kalenteri tarjoaa huomattavasti enemmän. Kalenteri-sovelluksessa löytyy kolme eri näkymää: kuukausi, viikko ja merkinnät (käytännössä päivä). Lisäksi erikseen tarjolla on tehtävä- ja muistiinpanonäkymät. Tapahtumaa luotaessa on tarjolla myös lisätietokenttä. Lisäksi eri kalentereita voi olla useita, niiden tapahtumat on värikoodattu, niitä voidaan piilottaa ja niiden synkronointia voidaan hallita kalenterikohtaisesti. Merkinnät voi myös asettaa poistumaan ajan perusteella automaattisesti.











Kalenteri-sovellusta säestää myös työpöydälle tarjolla oleva kalenteri-widget, joka näyttää tulevat tapahtumat.

Kello-sovellus puolestaan on melko yksinkertainen, mutta ajaa asiansa mainiosti: samasta sovelluksesta löytyvät niin Hälytykset kuin myös Maailmankello (valitettavasti oheinen kuvankaappaus on hieman sekaisin). Erilaisia hälytyksiä voi olla käytössä useita, ja kaikki käytetyt hälytykset jäävät myös automaattisesti sovelluksen muistiin, mikä mahdollistaa niiden helpon uudelleenaktivoinnin.





Muut mukana tulevat sovellukset

Maemo 5:n mukana tulee myös useita sovelluksia, joita ei vielä yllä ole tarkemmin käsitelty.

Laskin

N900:n Laskin-sovellus on kokonaisuutena hyvä. Peruslaskintoimintojen ohella tarjolla on vaihtoehtoisesti myös laajemmat toiminnot sisältävä Tieteellinen laskin.





Muistiinpanot

Muistiinpanot-sovellus on myös hyvä. Tarjolla on erilaisia fonttimuotoiluja sekä mahdollisuus muun muassa listan luomiseen. Vaihtoehtoisesti muistiinpanoja voi myös luoda raakatekstitilassa. Omasta mielestäni olisi parempi, jos muistiinpanosovellus käynnistyisi aina eri muistiinpanojen listaukseen eikä avoimeksi viimeksi jääneeseen muistiinpanoon, kuten nykyään. Tämä tosin lienee lähinnä mielipidekysymys, mutta jonkinlainen asetus tämän osalta olisi mukava.



PDF-lukija

PDF-lukija on varsin nopea, mutta toiminnoiltaan hieman karu. Se ei muun muassa tue muusta käyttöliittymästä poiketen kineettistä selausta, eikä selaamalla pysty myöskään siirtymään sivulta toiselle vaan tämä täytyy tehdä koskettamalla erillisiä painikkeita. Myös hakutoiminto uupuu.

RSS

RSS-sovellus on hyvin yksinkertainen, mutta ajaa asiansa mainiosti. RSS-syötteitä voi lisätä rajattoman määrän ja automaattisille päivityksille on asetukset niin aikavälin kuin myös verkkojen osalta. RSS-sovelluksen tuoreimman sisällön saa esiin myös työpöydälle RSS-widgetin myötä.

Piirros

Kosketusnäyttöpuhelinten yksi hauskimpia sovelluksia ovat piirto-ohjelmat, ja Maemo 5:ssä tämä kulkee Piirros-nimellä. Tarjolla on vapaan piirtämisen ohella myös viiva-, laatikko- sekä ympyrätyökalut. Omat piirroksensa voi tallentaa PNG-tiedostoina.



Tiedostot

Tiedostot-sovellus tarjoaa yksinkertaistetun näkymän N900:n tallennusmuistiin sekä mahdolliselle muistikortille tallennettuihin tiedostoihin. Yksinkertaistetulla näkymällä tarkoitan sitä, että Tiedostot-sovellus esittää vain käyttäjän perustiedostot eikä kaikkia käyttöjärjestelmän tiedostoja ja niin edelleen. Niihin kiinni pääsemiksi tulee käyttää joko X Terminalia tai kolmansien osapuolten sovelluksia.



Varmuuskopio

Varmuuskopio-sovellus nimensä mukaisesti mahdollistaa puhelimen sisällön varmuuskopioinnin muistikortille. Varmuuskopio-sovellus mahdollistaa kopioiden ottamisen yhteystiedoista ja viesteistä, selaimen kirjanmerkeistä, asetuksista sekä sovelluslistasta - ei siis itse sovelluksista, vaan asennettujen sovellusten listasta.

Aloittaminen

Ensimmäisen käynnistyksen jälkeen työpöydän alareunassakin tarjoilta Aloittaminen-sovellus käy hyvin nopeasti, mutta perusteiltaan kattavasti läpi tärkeimmät asiat N900:sta ja Maemo 5 -käyttöjärjestelmän käyttämisestä.

X Terminal

X Terminal on käytännössä komentorivisovellus. Useimmat käyttäjät eivät tätä ikinä tarvitse tai halua käyttää, mutta asiansa osaaville se tarjoaa puhelimissa kenties ennen kokemattomia mahdollisuuksia.



Mukana tulevat pelit

N900:n mukana toimitetaan esiasennettuna neljä yksinkertaista peliä, jotka on listattu kuvankaappausten kera alla. Pelit ovat hyvin yksinkertaisia, mutta tarjoavat hyvää ajanviihdettä - omaan mieleeni on varsinkin Tetris-klooni Blocks. Emme kerro peleistä tämän enempää, sillä kuvat kertovat varmasti useimmille riittävästi.

Blocks



Chess



Mahjong



Marbles



Asetukset





Maemo 5:n Asetukset-valikko on selkeä. Yleisesti ottaen erilaisia asetusmahdollisuuksia on ainakin toistaiseksi Maemossa tarjolla esimerkiksi Symbian-puhelimia vähemmän. Käytännössä kaikki tarpeellisimmat asetukset ovat kuitenkin mukana.

Asetusten kautta voi tarkastella myös käytössä ja vapaana olevan tallennusmuistin määrää. N900:n tallennusmuisti on jaettu sovelluksille varattuun kahteen gigatavuun sekä kaikille muille tiedostoille jäävään loppuosaan.



Toiminta-ajat

N900:n BL-5J-akun kapasiteetti on 1320 milliampeerituntia. Tältä osin akku ei siis edusta aivan huippua, sillä Nokian joistakin malleista löytyy 1500 milliampeeritunnin akkukin.

Käytännössä N900:n toiminta-ajat ovat tyydyttävät, mutta erinomaisiksi niitä ei voi kehua. N900:lla pärjää yhdellä täydellä akulla yhden päivän, mutta ei juuri enempää, joten ainakin joka yö N900 on ladattava. Akunkestoa voi merkittävästi lisätä tinkimällä näytön kirkkaudesta sekä esimerkiksi sähköpostien tarkistusvälistä, jolloin akku kestää muuten hieman aktiivisemmallakin käytöllä vähintäänkin yhden päivän.

N900 verrattuna Nokia N97:ään







Mielestäni mielenkiintoisin vertailukohta N900:lle on juuri Nokia N97, sillä ominaisuuksiltaan kuten yhteyksiltään, kameraltaan ja muistin määrältään ne ovat hyvin lähellä toisiaan. Eron laitteiden välille tekevät oikeastaan täysin Maemo 5 -käyttöjärjestelmä sekä uuden polven laitteistoarkkitehtuuri. Tämän kaksikon vertailu nostaa esiin Maemon merkityksen.

Jos itselleni asetettaisiin valintamahdollisuus N97:n ja N900:n väliltä, asiaa ei tarvitsisi pitkään pohtia: N900 olisi erittäin, erittäin selkeä valinta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että N900 olisi parempi valinta kaikille. Esimerkiksi ihmisille, joiden puhelimen käytöstä juuri puhuminen muodostaa vielä kenties merkittävimmän osan kaiken muun ohella, kannattaa vielä pysytellä N97:ssä tai muissa Symbian S60 -alustan laitteissa Nokian malliston osalta. Paljon verkkoselainta, sähköpostia sekä muita kehittyneitä toimintoja käyttäville N900 on jo ainakin paljon hauskempi valinta. N900:n rinnalla N97:ää ei enää kehtaa kutsua mobiilitietokoneeksi.

Kokonaisuutena N900 vie siis voiton, mutta N97:kin sopii vielä paremmin joillekin. Oma N97:ni vaihtuu N900:aan - ja uskoisin, että valtaosalle Puhelinvertailu.comin lukijoista N900 on mielenkiintoisempi laite kuin N97 - toivottavasti N900:n osalta ei tule paljastumaan samanlaisia laatuongelmia kuin N97:n osalta.

N900 verrattuna Applen iPhone 3GS:ään


Nokia N900 ja Apple iPhone 3GS ovat oikeastaan hengeltäänkin niin erilaisia laitteita, ettei niiden vertailussa ole hirveästi mieltä. Ne eroavat niin perusrakenteeltaan, suunnittelufilosofialtaan, avoimuudeltaan ja niin edelleen.

Omasta mielestäni iPhone 3GS:ää on N900:aa ehdottomasti helpompi käyttää, mutta tästä maksetaan erittäin suuri hinta monenkaltaisena rajoittuneisuutena. Lisäksi itselleni fyysinen täysnäppäimistö on jo useamman vuoden käyttökokemuksella niin tärkeä asia, että se puhuu erittäin vahvasti N900:n puolesta.

Pentti Peruskäyttäjälle, joka haluaa tyylikkään puhelimen, jolla voi kuitenkin surffata verkossa, ottaa kuvia, kuunnella musiikkia ja ehkä pelata joitain pelejäkin, on iPhone 3GS edelleen merkittävästi N900:aa parempi vaihtoehto. Tietokoneharrastajille, nörteille, virittelijöille sekä Nokia-uskollisille N900 on kuitenkin miellyttävämpi vaihtoehto. Joka tapauksessa jo nyt N900 ja Maemo 5 ovat käyttökokemukseltaan huomattavasti lähempänä iPhonea kuin N97 ja Symbian S60 -alusta.

N900-loppuyhteenveto



Yhden virkkeen ja kahden lauseen yhteenveto N900:sta: Nokia N900 on Nokian toistaiseksi paras ja hauskin mobiililaite, mutta Maemon kehitystyö on vielä kesken.

N900 on mieletön laite - aito mobiilitietokone, niin hyvässä kuin pahassa. Verkkoselain, sähköposti, viestikeskustelut, sovellukset sekä käyttöliittymä ovat ykköstasoa, mutta toiminta puhelimena on toistaiseksi jäänyt näiden varjoon. Maemo 5 on vielä joiltakin osiltaan hieman raakilemainen - asia, joka mahdollisesti tulee korjaantumaan tulevien ohjelmisto- ja sovelluspäivitysten myötä joiltakin osin, mutta ei kokonaan.

N900 on mielenkiintoinen laite myös siinä mielessä, että vaikka se on hurjan hyvä, niin silti sitä ei uskalla suositella kaikille. Kaikille N900 ja Maemo 5 eivät varmasti vielä sovi - ja kaikille N900:aan siirtyville uusi käyttöjärjestelmä ja -liittymä toki merkitsevät uuden opettelun paikkaa.

N900 on täysin erilainen laite Nokialta, niin verrattuna sen aiempaan omaan mallistoon kuin myös kaikkiin tärkeimpiin kilpailijoihin verrattuna. Yhdelläkään kilpailijalla ei ole tarjota N900:n haastajaksi näin aitoa mobiilitietokonetta. Tietokonetta, jonka sisällä pyörii Linux - niin kuin N900:ssa.

Lopuksi on vielä pakkoa sanoa, että kiinnostuneiden kannattaa tutkailla aiempaa N900-vastausartikkelia. Kun tämä artikkeli tarkasteli N900:aa enemmän perinteisemmästä näkökulmasta, niin vastausartikkelissa mukana on ripaus myös avoimuutta, virittelyä ja kaikkea mitä N900:n avoimuus mahdollistaa perinteisten toimintojen lisäksi.



Maemon tulevaisuus

Maemo on Nokian huippumallien tulevaisuus - ainakin toivottavasti. Jo tällä hetkellä Symbian S60 -alustan ja Maemon vertailu päättyy käyttökokemuksen osalta Maemon selkeään voittoon. Jatkossa Maemon kehittyessä ja joidenkin perustavaa laatua olevien puutteiden korjautuessa, tilanne muuttuu yhä selkeämmäksi.

Maemon tulevaisuus on kirkas. Nokialla on käsissään oma jo nyt vahva, mutta tulevaisuudessa vielä vahvempi alustansa. Maemo 6 tuo tulee tuomaan mukanaan joitakin merkittäviä uudistuksia, sekä varmasti myös paljon pikkuhiontaa, jonka myötä Maemosta tulee "valmis".

Nokia on myös avoimuuden, oikean Linuxin ja Maemon osalta kilpailijoihinsa verrattuna täysin erilaisilla tulevaisuudenlinjoilla. Tämä on hyvä asia, sillä kopioimalla ei tätäkään kisaa tulla voittamaa, vaan olemalla rohkeasti erilainen oikealla tavalla. N900 ja Maemo 5 ovat erittäin tärkeä askel tällä tiellä - tulevaisuus tulee aikanaan kertomaan oliko Nokian valitsema suunta oikea.

---

Jos jutustamme löytyy virheitä tai se synnytti halun kysyä vielä jotain N900:sta tai Maemo 5:stä, sana on vapaa kommenttien puolella!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

HMD Pulse – hinta laskenut -36%

HMD Pulse
89 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -32%

Motorola Lenovo ThinkPhone
339 € Dustin Home
499 € DNA
499 € Summ

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S23 Ultra
799 € Power
899 € Summ
1074 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 1100 €

HMD Pulse Pro – hinta laskenut -16%

HMD Pulse Pro
129 € Gigantti
154 € Hobby Hall
179 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 153 €

Kommentit (66)

Anonyymi käyttäjä
user064 (vahvistamaton)

2

Muistaakseni tekstiviestin lähettäjälle pystyi soittamaan pitkällä painalluksella henkilön kuvasta.

Työpöydälle pääsee painamalla pitkään sitä vasemman yläkulman kuvaketta.

Lue manuaali ;)

Vastaa
j_lihis
j_lihis

4

Hyvä artikkeli, tosin silmään pisti kohta puhelinpuolen puutteista, keskustelut-sovelluksen kautta pystyy soittamaan kunhan hetken pitää sormea henkilön/numeron päällä jolloin homma toimii.
muuten loistava läpikäynti, lisää näitä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
unregistered (vahvistamaton)

5

Mielenkiintoinen artikkeli. Kattava. Mutta ehkä vähän kädet heilui välillä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anonymous455 (vahvistamaton)

6

Artikkelissa on muutamia raivostuttavia ominaisuuksia:
- Kirjoittaja tekee oletuksia ja arvailuja, joita ei ole perusteltu mitenkään. Esimerkiksi väite N900:n kosketusnäytön tuntuman olevan hyvin lähellä resistiivisen kosketustekniikan rajaa.
- Teksti sisältää yleisesti paljon latteuksia ja turhaa liirumlaarumia. Saman asian voisi typistää huomattavasti lyhyempään tekstimäärään, joka parantaisi myös lukukokemusta.

Muuten artikkeli oli ihan ok, siis kunhan jaksoi lukea sen loppuun asti.
Kuvat olivat todella hyviä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anonymous455 (vahvistamaton)

7

Artikkelissa on muutamia raivostuttavia ominaisuuksia:
- Kirjoittaja tekee oletuksia ja arvailuja, joita ei ole perusteltu mitenkään. Esimerkiksi väite N900:n kosketusnäytön tuntuman olevan hyvin lähellä resistiivisen kosketustekniikan rajaa.
- Teksti sisältää yleisesti paljon latteuksia ja turhaa liirumlaarumia. Saman asian voisi typistää huomattavasti lyhyempään tekstimäärään, joka parantaisi myös lukukokemusta.

Muuten artikkeli oli ihan ok, siis kunhan jaksoi lukea sen loppuun asti.
Kuvat olivat todella hyviä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
n900user (vahvistamaton)

8

hyvä ja kattava artikkeli! keskustelujen päänäkymästä painamalla pitkään naamasta saa avattua kontaktikortin, keskustelunäkymästä painallus keskustelukumppanin kuvaan avaa suoraan kommunikointivaihtoehdot dialogiin. ai niin, tämä viesti lähetettiin n900:sta ja tarkistin noita esiteltyjä ominaisuuksia moniajon ansiosta koko ajan lukiessani. samalla lähetin stereoihin fm-lähettimen avulla musiikkia. viikon kokemuksella iPhone on jäänyt hyllyyn pölyttymään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke (vahvistamaton)

9

Loistava artikkeli! Artikkelin alkuun voisi lisätä "Varoitus! EI köyhille opiskelijoille!". Tulee vain himo uuteen luuriin:S Muutaman kirjotusvirheen bongasin, mutten enää muista muissä. Artikkelin alkupuoliskolla taisi myös olla jossain kohtaa ajatus katkennut.

n97:n sopivuudesta puhelimeksi: Jos puhelinominaisuudet on oikeasti se tärkein ominaisuus, en itse valitsisi edes n97:aa, vaan esim. n95 olisi paljon parempi.

Yksi asia jäi epäselväksi: Mitä tapahtuu avoimille sovelluksille puhelun tullessa? Voiko esim. peliä jatkaa saumattomasti, jne?

Vähän vaikuttaisi, että N900:sta esiin nostetut heikkoudet/kehitysideat olisi rivien välistä luettuna enemmän tai vähemmän suoraan Keilaniemeen osoitettu.

Vastaa
safy
safy

10

Kyllä tämä taitaa olla minulle sopiva laite, kun ei tule käytettyä niinkään paljoa puhelinominaisuuksia vaan nettiä ja viestejä. Kiitos artikkelista, helpotti ostopäätöstä huomattavasti. : )

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MdFds (vahvistamaton)

11

Hieno artikkeli! Yksi asia jäi kuitenki vielä askarruttamaan: Toimivatko anywheretv.fi -sivuston videot N900:lla ongelmitta?

Vastaa
msly
msly

12

@2. "Muistaakseni tekstiviestin lähettäjälle pystyi soittamaan pitkällä painalluksella henkilön kuvasta."

Joo, lisäsin päivityksen juttuun. Muistaakseni tuotakin testasin, mutta tiedä sitten. Virhe kuitenkin nyt paikattu.


@2. "Työpöydälle pääsee painamalla pitkään sitä vasemman yläkulman kuvaketta."

No, tuohan ei ole yhtään kätevämpää - kaksi nopeaa painallusta lienee jopa tuota yhtä pitkää painallusta nopeampi vaihtoehto. Päivitin kuitenkin juttua, vaikka mielestäni tuo ei ratkaise ongelmaa.


@6. "- Kirjoittaja tekee oletuksia ja arvailuja, joita ei ole perusteltu mitenkään. Esimerkiksi väite N900:n kosketusnäytön tuntuman olevan hyvin lähellä resistiivisen kosketustekniikan rajaa."

Hyvän esimerkin poimit. Tuo kohta on hieman perustelematon, mutta koska asia on mielestäni riittävästi tullut esiin kommenteissa, niin en korjaa itse juttua vaan pysyn omassa kannassani tuon osalta. Itse uskon, että resistiivisen tekniikan rajat ovat tulossa vastaan - toki tämän osalta ilolla olen myös väärässä, sillä silloinhan saamme tulevaisuudessa nauttia yhä paremmista resistiivistäkin näytöistä.


@6. "- Teksti sisältää yleisesti paljon latteuksia ja turhaa liirumlaarumia. Saman asian voisi typistää huomattavasti lyhyempään tekstimäärään, joka parantaisi myös lukukokemusta."

On tosi vaikeaa oppia omasta, kenties hieman rönsyilevästä kirjoitustyylistä ulos. :)

---

Pari virhettäkin aina kattavaan juttuun kuuluu. Tavallaan alkuperäinen versio tästä jutusta on kuin N900 - lupaava, mutta päivityksiä kaipaava. ;)

Vastaa
msly
msly

13

@11.

Anywheretv.fi:n toimivuudesta ei itselläni ole tietoa, enkä voi testata asiaa parhaillaan, koska oma laitteeni saapuu vasta 4.12. ja testilaite ei enää ole käsissä.

Laitteensa jo saaneet voinevat testata ja kertoa?

Vastaa
Maxiiii
Maxiiii

14

"Lisäksi myöskään tiettyjä perustoimintoja, kuten soitonsiirrot tai äänikomennot, ei ole tarjolla."

Soitonsiirto löytyy ainakin meikäläisen N900:sta, myyntikappale kyseessä. Asetukset -> Yhteydet: Puhelin -> Soitonsiirto. :) Siirtää puhelun eteenpäin jos: Ei vastausta 20 sekunnissa, ei käytettävissä tai varattu. Myös koputuspalvelun saa samasta paikasta päälle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jooo (vahvistamaton)

15

Hyvä toi kommentti opsikelijoista :D En voi muuta todeta kuin että kevät mennään sitten kaurapuuro linjalla :D Yksi tärkeä asia jäi kaivelemaan. Onko tuossa muistiinpanosoftassa mahdollisuus tikulla kirjoittaa "käsin" ja tunnistaako se sitten vapaan kirjoituksen ja muuttaa sen formaalimpaan muotoon? ja jatko kysymys tähän liittyen jos istun matematiikan luennolla ja haluan kirjoittaa tikulla kovalla vauhdilla piirrtoheittimelle lätkittyjä esimerkki kalvoja niin tunnistaako tuo matemaattiset symbolit/merkit? Jos tuo nyt ei suoraan tue niin onko sellaista aplikaatioita vielä olemassa n900:lle? Olis mainio lisä :D Sit vielä toi sport trackeri ohjelma onko sen tuesta jotain odotettavissa?

Vastaa
MoZar
MoZar

16

"Sovellusten asentaminen on erittäin Sovellusten hallinnan kautta erittäin helppoa."

Tällänen vähän oudohko lausahdus tuolla joukossa oli.

Kiitos artikkelista se oli erittäin mielenkiintoinen.

Vastaa
EmDzei
EmDzei

17

Loistava artikkeli Nokian Maemo5 N900:stä. Mistä voisi hieman antaa palautetta oli asennetut ohjelmat ja tieto siitä etteivät ne ole laitteen mukana tulevia sovelluksia. Tämä tuli kyllä myöhemmin ilmi jutun loppupuolella. Tällaisia olivat mm. FM Radio sovellus ja tuki MSN pikaviestiformaatille. Ts. nämä "puutteet" tuli käydä ilmi esim. samassa yhteydessä kun mainitaan MMS:n puute.

Edelliseen mese-pluginiin liittyen. Oliko se oikeasti täysin toimiva käyttöliittymä? Pystyy kirjautumaan uudelleen tai poistumaan? Minkä napin takaa? Toimivatko aidossa Mesessä laaditut käyttäjäkohtaiset estot (nouser). Toimiiko busy -tila? Mahdollistaako edellinen plugin tuen HotMail-tileille?

Koska N900:n tulevaisuus on täysin kiinni sovellusten määrässä ja laadussa, niin snadi maininta SDK:sta ja sen tilasta voisi ujuttaa mukaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

19

> -resistiivinen kosketusnäyttö: kapasitiivista heikompi
> käyttömukavuus

Tämä ei siis ollut jutun "mielipidekysymyksiä... " kohdalla, vaan "Huono, ikävää, rumaa" listalla.
Joten aika yllättävä kanta, kyseessä kuitenkin teknisesti varsin onistunut resistiivinen näyttö, johon nykyisillä normi kapasitiivisilla näytöillä olisi erittäin vaikea, ellei mahdoton teknisesti vastata.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jackoff (vahvistamaton)

20

Eihän tuo N900 internetselain ole edes lähimainkaan käyttökokemukseltaan iPhonen selaimen veroinen. Melkein tökerö jopa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jesse (vahvistamaton)

21

Minullakin, kuten edellistä kommentoijaa, otti jotenkin silmään tuo resistiivisen näytön kritiikki. Näyttötekniikkaa oli kritisoitu tuomatta ollenkaan esille sen tuomia etuja.

Koska laitteessa nyt sattuu olemaan se resistiivinen näyttö, on esimerkiksi piirto-ohjelmassa paljon enemmän fiilistä. Näyttö tekee myös mahdolliseksi kirjoittaa muistiinpanonsa kuten kynällä(myös kaaviot jne. onnistuu tämän ansiosta) ja ennen kaikkea kosketus ylipäätään on paljon tarkempi. Tämä antaa paljon sellaisia etuja web-käytössä mitä kapasitiivisella olisi täysi mahdottomuus saavuttaa, kuten tarkka linkkien klikkailu, pienien flash ym. elementtien klikkailu jne. Kaikki tarkkuutta vaativat työt.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jesse (vahvistamaton)

22

Toinen etuhan on tietenkin tuo hansikkailla käyttäminen mikä resistiivisellä on mahdollista ja kapasitiivisella ei.

Onhan kapasitiivisiinkin saatavissa stylus, mutta resistiivisissä sen styluksen kärki vastaa kynän kärkeä, kun taas kapasitiivisissa se kärki on luokkaa huulirasvapuikko, niin että se siitä styluksesta.

Laitteen infrapunaporttia varten on saatavilla Irreco ohjelma joka mahdollistaa N900 käyttämisen täysiveroisena ja täysin ohjelmoitavana useamman minkätahansa laitteen multikaukosäätimenä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jackoff (vahvistamaton)

23

Nuista sinun puheista saa semmosen kuvan, että et ole ite käpistelly kummankaanlaista puhelinta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

24

Täällä taas näkee kuinka Nokiafanboyt itkee kun eivät kestä ottaa vastaan kritiikkiä.

PS. Yleinen mielipide puoltaa kapasitiivisten näyttöjen paremmuuden puolesta. Sama kuin sanoisi, että Lada on parempi auto kuin Peugeot, vain koska sinä tai pieni vähemmistö sattuu olemaan sitä mieltä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jesse (vahvistamaton)

25

Siis mitä vittua? En väittänyt että resistiivistä pitäisi sanoa paremmaksi, mutta onhan se nyt oleellista kertoa että mitä hyötyä siitä resistiivisestä on, kun niitä etuja kuitenkin löytyy. Eikö sitä resistiivisestä saa olla mitään hyvää sanottavaa?

Itsellänihän ei kosketusnäyttöpuhelinta ole vielä ollut. Pikkuveljellä 5800 ja parhaalla kaverilla Iphone 3gs. Lisäksi n900 protoa tullut käytettyä useamman tunnin ja myös HTC leoa kävin kohtuullisen rupeaman testaamassa. Noita tutkailemalla on tullut vietettyä tosi paljon aikaa. Iphonella on pakko zoomata että linkkejä voi painaa internetselauksessa, koska sivun lukeminen ilman zoomia ylipäätään mahdotonta. Toki Iphone ottaa komennot varmemmin perille, mutta jos kynnet on päässeet vähän kasvamaan niin täysin 100% suoritus ei silläkään ole.

Selkeä miinushan resistiivisessä on se kosketusherkkyys, toisaalta taas kynnelläkin kosketus rekisteröityy. Iphonessa kosketusherkkyys on erinomainen. HTC Leossa se herkkyys on taas vedetty yli ja käyttömukavuus sen seurauksena omasta mielestäni huono. Eli ei se kapasitiivinenkaan takaa täydellistä suoritusta.

Kiinnostaisi tietää oliko arvostelun kirjoittaja kalibroinut kosketusnäytön sormikosketuksilla? Tällaisen vinkin sain kun protoa testailin ja siinä voimaa ei tosiaan tarvinnut käyttää. Rekisteröitymättömien painallusten määrä oli parin tunnin ajalta noin viisi kappaletta ja nämäkin rupeaman alusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

26

>PS. Yleinen mielipide puoltaa kapasitiivisten näyttöjen paremmuuden
> puolesta.

Eli mitään fakta perustetta ei ole , vaan jos hype on tuota mieltä niin se on sitten niin.

Minä keksin yleisellä tasolla kaksijuttua miksi kapasitiivinen . Niistä toinen N900:n kosketusnäytössä hyvin hoidettu, ja toinen ei liity tämän laitteen käyttöön.

Perinteinen kapasitiivinen kosketustoteutus aiheuttaisi N900:n tyyppisessä laitteessa monia haasteita, joista tärkeimpänä tarkkuus ja kynä ym. vastaava käyttö, hintapaineitakin saattaisi tuoda.

Perinteisen kapasitiivisen näytön valinta rajoittaisi kovasti laiteen alustan pontenttiaalia, tarjoamatta kuitenkaan merkittävää etua. Onneksi muodin takia ei ole tuota asiaa mokattu.

Jossain toisessa laiteessa toisenlainen teknikka valinta voi tietenkin olla parempi.

Jos valmistaja löytää kustannustehokkaan kapasitiivisennäytön jossa resistiivisen tarkuus + muut edut, niin sitten se ei kapasitiivinen ei olisi ongelma. Aika näyttää kummalla vai jollain muulla tekniikalla saadaan seuraavassa sukupolvessa tavoitteet parhaiten toteutettua. Komponettivalmistajilla on monenmoista putkessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Vinsoc (vahvistamaton)

27

"WLAN:in osalta totesimme mahdollisen yhteensopivuusongelman ainakin Buffalon WHR-HP-G54 -WLAN -reittimen kanssa: jos N900 oli yhdistetty WLAN-verkkoon, ei verkkoon saanut yhteyttä muilla laitteilla. Tarkemmin emme tätä ongelmaa ehtineet tutkia ja analysoida, joten on mahdollista, että kyseessä on myös asetusongelma tai että ongelma olisi mahdollista korjata ohjelmistopäivityksellä."

Mitään uutta päivitystä ei buffalo ko. tukiasemalle tarjoa joten...

...tässä ongelmaan ratkaisu: http://www.polarcloud.com/tomato/

Itse laiton ko. softan sisään ja pelaa kun unelma! Omalla vastuulla, tietenkin. :)

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

28

"N900 on mielenkiintoinen laite myös siinä mielessä, että vaikka se on hurjan hyvä, niin silti sitä ei uskalla suositella kaikille.

Yhdelläkään kilpailijalla ei ole tarjota N900:n haastajaksi näin aitoa mobiilitietokonetta. Tietokonetta, jonka sisällä pyörii Linux - niin kuin N900:ssa."

Tuohan kuulostaa melkein FreeRunnerilta. Sanoisin, että kaikki paitsi tuo hurjan hyvä. Jos minulla olisi rahaa niin varmaankin vaihtaisin tuohon N900:n, mutta nyt se saa odottaa ja varmaankin Nokia saa julkaista ensin tuon seuraavan Maemo puhelimensa, katsotaan sitten minkä hintaisia Maemo kännyköitä saa.

"Nyt sivusuuntien näppäimet löytyvät pystysuuntien näppäimistä ja pilkku pistenäppäimestä kakkostoimintoina."

Eikös tuossa kuvassa sivusuuntien näppäimistä löydy pystysuuntien näppäimet? No vahinkoja sattuu. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

29

"Yhdelläkään kilpailijalla ei ole tarjota N900:n haastajaksi näin aitoa mobiilitietokonetta. Tietokonetta, jonka sisällä pyörii Linux - niin kuin N900:ssa."

Riippuu toki, mihin tarvitsee omaa "mobiilitietokonettaan" käyttää, Linux-hömppäilyihin vai ihan oikeaan työntekoon. WM on vieläkin aivan ehdoton ykkösvalinta.

Vastaa
OILgame
OILgame

30

29@

En kyllä usko, että WM:llä on paljoa sanomista openofficelle, firefoxille ja muille linux-ohjelmille mitä ainakin itse käyttäisin työskentelyyn.

Vastaa
EET
EET

32

Pääsin hiplaamaan kaverini N900:sta ja olin pettynyt laitteeseen. Kosketustuntuma oli ihan hirveä (voi johtua iPhonen käytöstä) ja käyttis epäselvä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

33

>En kyllä usko, että WM:llä on paljoa sanomista openofficelle,
>firefoxille ja muille linux-ohjelmille mitä ainakin itse käyttäisin
>työskentelyyn.

29@ kommentoi oikeata tyntekoa, jos laitteita mietitään oikeaan firma käyttöön, niin ei n900lla ole paljoa jakoa siinä kisassa.

Siellä WM ja Symbian koneet vahvoilla (WM koneet työhän), jenkeissä maili käyttöön RIM jyrää vielä.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

34

"Kirjoita kommenttisiPääsin hiplaamaan kaverini N900:sta ja olin pettynyt laitteeseen. Kosketustuntuma oli ihan hirveä (voi johtua iPhonen käytöstä) ja käyttis epäselvä."

Ehkäpä N900 ei ole sinulle sopiva puhelin... Onneksi tuolla käyttöliittymällä on yleensä tapana kehittyä ainakin *jos* kyseessä on tosiaan (ainakin bugiraportit ja ehdotukset jos ei muuta) myös yhteisön kehitettävissä oleva juttu (SHR on ainakin ottanut mukavia harppauksia viime aikoina). Ei sillä ettei Nokia osaisi kuunnella rakentavaa palautetta (en tiedä siitä kyvystä (tai kyvyttömyydestä) mitään, joten älkää pahasti moittiko tästä lausahduksesta).

Minäkään en olisi niin varma siitä kapasitiivisten näyttöjen hirveästä paremmuudesta, mutta enpähän ole päässyt moista koskaan hiplaamaan. Luultavasti resistiivinenkin on hyvä oikein toteutettuna ja ainakin FreeRunnerini näyttö on ihan käytettävä (vaikka vähän pieni), kun ei paremmasta tiedä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ville (vahvistamaton)

35

32@ Joo siis ku on uusinta iphonea käyttäny ni ne odotukset tuleville luureille on todella kovat siis tietyissä asioissa, kuten esim tästä luurista oon lukenu, että ihmiset kirjoittaa, että toimii tosi vikkelään ja on sulava, ni ohan toi sulavuus iha eriluokkaa, ku iphonessa, mut sit taas toisaalta ymmärtää sen jos on käyttäny muita luureja ni niihin verrattunahan toi o kyl aikas nopee, mut omaan silmää tollasta ihme pientä nykimistä ja viivettä koko ajan, mut kai ne korostuu ku on käyttäny iluuria.

Samaten oon huomannu n900 videoista, että näyttö reagoi kosketukseen n. puolen sek viiveellä tai mitä se ny sit onkaa, mut sellanen jännä viive kuitenki, onks tää resistiivisen näytön ominaisuus, vai voiko resistiivinen reagoida samalla tavalla, ku esim kapasitiivinen? ja käyttääks joku oikeesti luuria hanskat kädes? en mä ainakaan uskaltais, tippuuki vielä ku siinä alkaa hanskat kädes jotai säheltää, parempi vaan ottaa kiltisti se hanska pois, ku ei se oo homma eikä mikää!

ja mun mielestä toi n900 käyttis on pelkistetyn yksinkertaisen ruma, mut näähän on iha makuasioita, ymmärrän taas et kaikki ei myöskää tykkää sellasesta viimisen päälle viilatusta.

Mut pakkohan tätä on päästä vähä koskee, että oikeesti voi sitten verrata näiden kahden luurin käyttöä/mukavuutta/helppoisuutta ja kosketusnäyttöi

Vastaa
Stonik
Stonik

36

Otan keskusteluun mukaan "pari" pientä kommenttia poimittuna GSM-arenan 10-sivuisesta testistä (26.11.2009), ja lähinnä keskittyen näihin kuumiin aiheisiin.

- Vasta toinen 800 x 480 näyttö jossa tuettuna 16.7 miljoonaa väriä
- Luettavuus auringonpaisteessa "splendid, coming close to best in class"
- Kosketusherkkyys ok, mutta ei parasta edes resistiivisten joukossa
- Näppäimistön tuntuma hyvä, näppäinten koko pieni, mutta feedback mainio joten kirjoittaminen on melko nopeaa
- UI on erittäin nopea, ei ole odotteluja tai viiveitä, silmäkarkkiakin on mukavasti ja laite vastaa klikkeihin heti
- "Phonebook is nothing to rave about" :)
- Puhelinominaisuuksissa parantamisen varaa, puhelut itsessään kuitenkin selkeitä ja hyvälaatuisia, ei katkeamisia
- MMS-puuttesta todetaan vain, että päättäkää itse onko se hyvä vai huono asia :)
- Musiikin toistossa äänenlaadullisesti huippuluokkaa, voittaa useissa osa-alueissa iPhone 3G:n
- Videokuvauksessa framerate ei jaksa pysyä luvatussa 24 fps:ssä
- Kaiken Maemo selkeästi erilainen kuin mikään muu ja hyvä niin, käyttöliittymä on erittäin käyttäjäystävällinen

Ainakin tuon viidennen ranskalaisen viivan voi osoittaa suoraan niille joiden nettiyhteys on sitä luokkaa, että Youtube-videot nykivät. ;)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user (vahvistamaton)

37

>Joo siis ku on uusinta iphonea käyttäny ni ne odotukset tuleville
>luureille on todella kovat siis tietyissä asioissa,

Edellinen laite vaikuttaa ehdottomasti ensituntumaan, edellisen laitteen käyttötavat ja lokiikka ovat syvällä. Jos käyttänyt peukko kapasitiivista näyttö, niin sen totuttu käyttötapa on mielessä.

Jos edellisessä laitteessa sovellusta startaessa näytetään ensin stilla kuvaa UIsta, ja toisessa laitteessa näkyy sovelluksen käynnistyminen, niin vaikuttaahan se tottumus pohjaisesti.

Ihminen, ainakin osa, oppii käyttämään olemassa olevaa laitetta tehokkaasti, ja kun vaihtaa laitetta niin vanhaan laitteeseen optimoidut tavat toimia eivät välttämättä ole uudenlaitteen kanssa tehokkaita.

>mut omaan silmää tollasta ihme pientä nykimistä ja viivettä koko
>ajan, mut kai ne korostuu ku on käyttäny iluuria.

Ipuhelimen UIssa on joitain oikomisia joilla saadaan aikaan tietty tunne. Selaimessa esim oijotaan skaalauksessa, jolloin säästetään aikaa, mutta "hyvillä" sivuilla menetetään paljon.

Moniajon kieltämisellä, ja joidenkin toimien tekeminen raudalla, saadaan muistia ja resursseja joilloin saadaan näkymässä olevalle softalle resursseja käyttöön, jos ja kun laitteessa ei voi ajaa softia joille pitää antaa realiaikisia resursseja voidaan tehdä tuollaisia ratkaisuja.


>Samaten oon huomannu n900 videoista, että näyttö reagoi >kosketukseen n. puolen sek viiveellä tai mitä se ny sit onkaa,
>mut sellanen jännä viive kuitenki, onks tää resistiivisen näytön
>ominaisuus,

En teidä mitä tarkoitat, ja mistä viiveettä lasket, iPhonen näyttö reakoi hiplaukseen jos sitä on tottunut niin käyttämään, niin resistiivisen näytön painetunnistus vai tuntua alussa oudolta.


>ja mun mielestä toi n900 käyttis on pelkistetyn yksinkertaisen
>ruma, mut näähän on iha makuasioita, ymmärrän taas et kaikki ei
>myöskää tykkää sellasesta viimisen päälle viilatusta.

Tässä koneessa käyttöliittymä ja sen karkki on vain osa laitteen ideaa. ehkä jopa tärkeämpää on se käyttöjärjestelmä - kokonaisuutena.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

38

Noin viikon käytön jälkeen N900:n suurimmat ongelmat ovat heikko kosketusnäyttö, viimeistelemätön käyttöliittymä (kymmeniä, usein varsin pieniä, ongelmia) ja se että tehoa ei tunnu löytyvän esimerkiksi sulavan vieritykseen. Ja onhan se laite aika iso. En tiedä mitä sieniä pitää syödä jotta tuo näppäimistö on toki parempi kuin muutmassa aiemmassa nokian mallissa, mutta ei se nyt kovin hyvä ole tuntumaltaan, lisäksi indikaatio ollaanko teksti vai numeromoodissa puuttuu.

Suunta on Nokialla kyllä ihan oikea, mutta vielä ei olla maalissa. Näyttö on hyvä, sovellusten välillä hyppiminen on nopeaa, selain on parempi kuin ennen, mutta voisi olla vieläkin paljon parempi.

Odotukset ovat kovat Maemo 6:tta ja ensi vuonna tulevaa mallia kohtaan. Valitettavasti kilpailijatkaan (lähinnä Android ja iPhone) eivät pysy paikallaan.

Vastaa
Nks123
Nks123

39

Mistä tuo tieto DNA:n 529€ hinnasta on peräisin? En löytänyt DNA:n sivuilta, enkä hintaseurannasta. Voiko tuolla hinnalla ostaa DNA:lta, vaikka ei liittymää halua?

Vastaa
JX3
JX3

40

Kyllähän se ihan hienolta laitteelta näyttää, eipä siinä mitään. Itsellä taitaa kuitenkin jäädä seuraavan luurin osto tuohon Maemo 6 puhelimeen sillä tämä N900 on kuitenkin "vajavainen" vielä käyttöliittymän suhteen ihan yksinkertaisissakin asioissa. Esim. se fakta, että "puhelinta" on erittäin vaikea selata käyttäen yhtä kättä riittää jo melkein pelkästään itselleni syyksi kieltäytyä, kun otetaan huomioon, että tässä harmattanissa (watever) tämä ominaisuus tulee olemaan. Puolen tonnin laittaminen tällaiseen puhelimeen tuntuu vähän turhalta, kun horisontissa on se parempi puhelin tulossa.

myönnettäköön, että on olemassa se glitchi jolla N900 saa hyrräämään siinä "tavallisessa" tilassa (pystyasento), mutta tämäkin toiminto on sitten sen vaadittavan pelleilyn takana.

Kuitenkin pidän tästä suunnasta mihin Nokia on lähtenyt. Ei liikaa mitään härpäkkeitä ja tämä Nysinollanolla on melkeinpä kaunis puhelin yksinkertaisuudessaan verrattuna edellisiin. Käyttöliittymää pitäisi vielä vähän hio suoraviivaisemmaksi jos tähtäimessä olisi laajempi yleisö nörttikommuunin ulkopuolella.

Vastaa
Simex
Simex

41

En saanut bongattua tekstistä mainintaa että miten onnistuu kuvankaappaus eli screenshot?

Erinomainen artikkeli !!

~S

Vastaa
ristusperkele
ristusperkele

42

@40 Tuo on sitten hupaisa ajattelumalli, että puolen tonnin sijoittaminen on turhaa, koska joskus tulevaisuudessa on parempi laite tulossa.. Tuo nyt tuskin on kenellekkään mikään yllätys, että laitteet saattaa tulevaisuudessa olla parempiakin. Menisi vaan firmoilla melko huonosti jos kaikki ajattelisi samalla lailla kuin sinä. Tämä ja N86 on parasta mitä Nokia on koskaan aikaan saanut, ja voin sanoa että puhelimia on omistuksessa niin paljon ollut, että tiedän mistä puhun.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tjh (vahvistamaton)

43

N900 on paras käyttämäni puhelin. Se todellakin yhdistää kämmentietokoneen ja puhelimen ominaisuudet hienosti. Se ei tarkoita etteikö mallissa olisi puutteita ja parannettavaa. En menisi niin pitkälle että sanoisin laitteessa olevan vikoja.

Miinukset ja plussat omasta henkilökohtaisesta näkökulmasta.

Plussaa:
- käyttöliittymä kehittynyt N800/N810:stä huomattavasti kosketusnäyttöystävällisempään suuntaan
- voip/im/skype etc. sulava integrointi käyttöliittymään
- avointen ohjelmien saatavuus (paranee nopeasti)

Miinusta:
- akkukesto lähinnä välttävä, ei riitä koko työpäivän aktiiviseen käyttöön ilman latausta
- Ovi-palveluihin integrointi keskeneräinen
- ei podcast-asiakasohjelmaa vakiona (ja gpodder kaatuilee)

Vastaa
Seinajoppe
Seinajoppe

44

Löytyyköhän laitteesta lähetettyjen viestien kansio? Tpimitettujen kansio? Miten vastaajaan soittaminen, pitääkö kaivaa numero ja soittaa. N96 painoin pikavalintaa no 1 ja äänetön profiili vaihtuo * painamalla? Entä N900:ssa?

Vastaa
StockN
StockN

45

Nyt on N900 tilattu.. :) Hiukkasen raju toimitusaika kyllä soneralla tämän puhelimen saralla oli, 8 viikkoa.. Lieneeköhän Nokialla jotain vaikeuksia toimitusten kanssa vai onkohan ollut vain niin suosittu malli että kaikki erät ovat menneet kuin kuumille kiville.. :)

Ja sitte vielä kysymyskin olis.. Elikkä onko sitä pystytilaa tulemassa mahdollisten päivitysten mukana vielä tähän Maemo 5:seenkin vai tuleeko se vasta 6-versioon..? Onko tietoa ?

Vastaa
007int
007int

46

Kun kuulin iphonesta heti siiryn nokian sivulle ja tarkistin että koska tule vastaava puhelin.. ja ajattelin että nokia kylää pystyy parempaan.. viime viikko n900 tuli kotiin ja heti tarkistamaan.. ok ei voi sano että parempi kun iphone mut kyllä kun tottuu hieno puhelin ... minun mielestä 1 tarkea asia mitä olen pettynyt ehdottamasti AKKUN KESTOAIKA :-( ok voi säästä ja pidentää aika mut haluan kaikki irti puhelimästä ja käyttöliitymästä... eli puhelin on kyllä hieno nopea ja tyylikäs.. mut akkun kestoaika on ISO pettymys

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

47

Moi! Loistava artikkeli. Kysyisin pystyykö teemaa muuttamaan? Tuo N900 käyttöliittymä on jokaisessa kuvassa niin mustanpuhuva, että alkaa jo tympäsemään. Vielä toinen kysymys: kuinka kauan olette näitä testiartikkeleja tehneet? Aattelin vaan jos voisi jonkun mahdollisimman vanhan artikkelin kaivaa kovalevyjen uumenista. Olisi humoristista ja mukavaa lukea, kuinka jotain alkupään s60 lippulaivapuhelinta hehkutetaan :)

Vastaa
Exlosivo
Exlosivo

48

Hieno artikkeli!
Vahvisti ostopäätöstä N900 suuntaan, kunhan ohjelmistopuutteet on saatu korjattua.
Onko tietoa että tuleeko MMS ominaisuus jäämään kokonaan pois vai onko kys ominaisuus tulossa tuleviin versioihin?

Vastaa
Aifoun
Aifoun

49

Olen hankkimassa N900 Norjasta missa asun. Mita tarkoitti yhden arvostelijan lause siita aetta nappaimisto on pieni? Onko siis hankala osua kirjaimiin niin kuin jossain E71:ssa? Onko N90:ssa myøs mahdollisuus kirjoittaa kansilehdelta ennakoivaa tekstinsyottoa?

Vastaa
makegg
makegg

50

Todella kattava arvostelu! Nautin sen lukemisesta oikein paljon! Erityisen innoissani olin runsaista kuvista sekä omista, mielenkiintoisista mielipiteistäsi! Taidat olla mies moneen:)

Vastaa
olbedus
olbedus

52

Artikkelin alkupäässä mainittiin että kontaktit voidaan liittää ryhmiin? Miten se tapahtuu. Kyllä siellä on kohta "Ryhmät" mutta ainakaan itse en sillä mitään saa tehtyä?

Vastaa
Nutipää
Nutipää

53

AKKU. Tuo saakelin akku pilaa koko luurin! Miten laitteesta voi nautti jos kaikki kiva pitää olla dissattuna jotta pärjäisi edes työajan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ville (vahvistamaton)

54

@53 eikös tossa pitäny olla hyvä akku, kovasti sitä on ainaki ylistetty täällä

Vastaa
Nutipää
Nutipää

55

@54 Valitettavasti ei pidä paikkaansa. Suosittelen kokeilemaan ennen ostamista ja hankkimaan oman mielipiteen asiasta. Muuten luuri antaa paljon mahdollisuuksia käyttäjälleen. Ostajan kannattaa kyllä huomioida mille kohderyhmälle luuri on tarkoitettu. Jos haluat yksinkertaisen ja helppokäyttöisen niin älä osta, jos taas olet teknisesti orientoitunut ja ymmärrät luurin mahdollisuuden niin by all means.

Vastaa
Nutipää
Nutipää

56

@54 Sen verran korjaan kritiikkiäni akusta, että jos pidät Internet connection pois päältä ja asetuksissa "Ask always" for Internet connection niin akku kestää todella hienosti. Tuo "Ask always" on tärkeä, koska laite menee nettiin vaikka internet connection olis dissattu!!!
Mutta jos haluaa käyttää push-mail, IM, rss, online-widgets ym niin netti pitää olla auki ja se akku hyytyy hyvinkin äkkiä.

Vastaa
Irekkeri
Irekkeri

57

Akku raivostuttaa itseäkin. Saiskohan jostain pari plutoniumparistoa tai taskukokoista ydinvoimalaa, jotka voisi puhelimeen liittää? Kun tää perkele imaisee idlekäytössäkin ~30h itsensä tyhjäksi. Ja idlekäytössähän tämä ei käytännössä koskaan ole. Huoh..

Vastaa
hasane
hasane

58

Onks jo tietoa milloin karttasovellukseen saa ääniohjauksen? Olen kuullut huhuja, että se olis tulossa myös N900:aan...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis_ (vahvistamaton)

62

@61 niin ja paljon muuta sitten ei olekkaan, ellet ole valmis säätämään ja säätämään ja säätämään, jos yhtään nimestäsi pitäisi jotain päätellä n900:lla et kyllä paljoa tule pelaamaan muutakun emulaattoripelejä (taas säätöä, säätöä ja säätöä)

mutta ehkä et haekkaan sellaista puhelinta mitä nimimerkistäsi voisi päätellä, mutta kannattaa ottaa selvää mitä on hankkimassa, kun on hankkimassa n900

Vastaa
olbedus
olbedus

63

MMS toiminnetta ei tule N900 eli Maemo alustalle. kyse on puhtaasti tulevaisuuden linjauksista joissa nämä älykännyt viestivät IM:llä, Skypellä, maililla ja muilla pikaviestimillä. MMS on vanhanaikaiseen ja monimutkaiseen konseptiin tehty tekninen muinaisjäänne joita käyttävät ne jotka ostavat Symbian tms. laitteitta.

N900 laitteessa on avoin käyttis jolle kuka tahansa (lähes) voi koodata haluamansa softan. Itse käytän ruotsalaisten tekemää fMMS-softaa joka on toiminut hyvin-kunhan muistaa pienentää kuvat MMS:n vaatimiin mittoihin (20-50K) ja antaa softalle aikaa tehdä hommansa sillä sitä kuluu paljon enemmän kuin perinteisillä vehkeillä.

Vastaa
Creativezen
Creativezen

66

itse olen nokia n900:n kayttaja ja mun mielipide on sellainen,etta se on hyva kommunikattori mun mielesta ma kaytan sita nettisurffailun,pelailun,musiikikuuntelemisen,videon katsomiseen ja ihan harvoin asennan uusia ohjelmia.Mina suosittelisin tata puhelinta myos norteille tekniikaneroille minkalainn ma itekin olen sellainen.Ja Kun ottaa huomion etta tassa kannykassa on melkein kuin linux ohjelmisto niin ei talle kannykall edes loyda vastustaja.Esimerkiksi ainoa mihin ma sen vaihtaisin niin on sony xperia play tai samsung galaxy note>ja nyt vastustajista mulle tulle mieleen esimerkiksi Htc Sensation siina on parempi naytto mutta siina ei ole 32 gigatavua muistia,jos etsitaan vastustajaa muistin osalta(niin etta siina on tietenkin 32 gigatavua SISAANRAKENTUA muistia) Iphone mutta sen muistia ei voi laajentaa muistikortilla ja siina on suljettu kayttoliitymma,tai voihan ottaa Samsungin Galaxy nexusiin myos jos tarvitsee android 4.0 ihan ehdottomasti nyt eika jaksa odottaa kauan mutta senkaan muistia ei voi laajentaa muistikorttia,Mieleen tulee myos Motorola Razr 4g mutta sta myydaan vain amerikassa mutta jos osaa kayttaa ebay:ta niin eihan siina mitaan.Mutta mun mielipide on kun ma en tarvitsee Androidia ja soittelen ja puhun kannykalla maksimissaan 10 minuuttia niin mulle tama kannykka sopii mainiosti

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.