Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Patenttikiista jatkuu - Nokia iskee nyt kauppakomission kautta Applen kimppuun

8
Markus Lehtiniitty

Patenttikiista jatkuu - Nokia iskee nyt kauppakomission kautta Applen kimppuun
Nokia lisää kierroksia meneillä olevassa patenttikiistassaan Applen kanssa. Nokia tiedotti, että se on tänään jättänyt valituksen Yhdysvaltain kansainvälisen kaupan komissiolle (ITC, International Trade Commission) väittäen, että Apple rikkoo Nokian patentteja käytännössä kaikissa matkapuhelimissaan, kannettavissa musiikkisoittimissaan ja tietokoneissaan.

Nokian mukaan tämän valituksen seitsemän Nokian patenttia liittyvät Nokian uraauurtaviin innovaatioihin, joita Apple käyttää luodakseen avaintoimintoja tuotteissaan käyttöliittymän, kuten myös kameran, antenni- ja virransäästöteknologian osa-alueilla. Lisäksi Nokia toteaa näiden patentoitujen teknologioiden olevan tärkeitä Nokian menestykselle, sillä ne mahdollistavat paremman käyttökokemuksen, matalampien tuotantokustannusten, pienemmän koon sekä pidemmän akunkeston Nokian tuotteissa.
"Nokia on on ollut johtava kehittäjä useissa avaintekniikoissa pienissä elektronissa laitteissa", sanoi Nokian patenttilisensoinnin johtaja Paul Melin Nokian tiedotteessa. "Tämä liike on lähtöisin tämän uraauurtavan kehityksen tulosten suojelemisesta. Kun meneillään olevassa prosessissamme Delawaressa on kyse Applen yrityksestä vapaamatkustaa Nokian sijoituksilla langattomian standardien kehitykseen, nyt jätetyssä ITC-hakemuksessa on kyse Applen tavasta rakentaa liiketoimintaansa Nokian oman innovaation päälle."

Nokian ja Applen jo pitkään jatkunut patenttikiista tuli julkisuuteen, kun Nokia haastoi Applen oikeuteen 10 patentin rikkomisesta lokakuun lopulla. Apple vastasi puolestaan haastamalla Nokian Applen 13 patentin rikkomisesta hieman ennen joulukuun puoliväliä.

Aiemmin Nokian on arvioitu olevan yhtiöiden välisessä patenttikiistassa vahvemmalla. Applen joulukuussa jättämää vastahaastetta arvosteltiin melkoisesta kaksinaamaisuudesta ja perusteettomuudesta heti sen jättämisen jälkeen. Asian ulkopuolisten on kuitenkin käytännössä yleensä lähes mahdotonta eri patenttikiistojen lopputuloksia. Mitä todennäköisimmin jonkinlaiseen sopuun oikeuden ulkopuoella päädytään myös Applen ja Nokian nyt meneillään olevassa kiistassa, mutta pahimmillaan tähän voi kulua aikaa useita vuosia.

Puhelinalalla yhtiöt ovat sopineet yhteisistä pelisäännöistä standardien kehitystyössä - standardeihin liittyvät patentit tulee lisensoida muille toimijoille kohtuulliseen hintaan. Nokian mukaan Apple ei kuitenkaan ole suostunut lisenssimaksuja maksamaan, ja toisaalta Apple väittää Nokian toimineen kyseessä olevien FRAND-sääntöjen vastaisesti vaatimalla liian korkeita korvauksia patenteistaan. Applella ei melko tuoreena puhelinalan toimijana ole alaan liittyvää laajaa patenttisalkkua, mutta toisaalta sillä on useita patentteja yleisemmin mobiililaitteisiin sekä erityisesti käyttöliittymiin liittyen. Myös Nokian nyt jätetyssä hakemuksessa on kyse enemmän tämänkaltaisista patenteista. Tilanteen kehittyminen tulee varmasti olemaan mielenkiintoista seurattavaa jatkossa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (8)

Xbax (vahvistamaton)

1

Nyt on taas Applen vuoro löytää Nokian laitteista tuplasti enemmän rikkeitä Applen patentteja vastaan.

Vastaa
rrrrgsk (vahvistamaton)

2

hahah soppajatkuu ja mitään ei saada aikasiksi, itteasiassa takahuoneessa vedetään pullakahvia ja nauretaan yhdessä patenttikiistoille (applen ja nokian edustajat)

Vastaa
Nokia menee nii ALAS (vahvistamaton)

3

Nokia toteaa näiden patentoitujen teknologioiden olevan tärkeitä Nokian menestykselle sillä ne mahdollistavat "paremman käyttökokemuksen" HAHAHAHAHAHAHA!!! uskomatonta kuraa! missä liemessä symbiani olisi ilman tätä patenttia HAHAHAHAHAHA

Vastaa
Apinoiden hommaa (vahvistamaton)

4

"että Apple rikkoo Nokian patentteja käytännössä kaikissa matkapuhelimissaan, kannettavissa musiikkisoittimissaan ja tietokoneissaan. "

Rikkoo vai Loukkaa ?

Vai loukkaako Nokia puhelimissaaan käytettävillä toiminnoillaan ja ominaisuuksillaan, Applen matkapuhelimissaan, kannettavissa musiikkisoittimissaan ja tietokoneissaan omistamia patentteja.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

6

itc on itse asiassa melko järeä ase. jos se toteaa nokian kanteessa olevan perää, apple ei saa tuotua laitteitaan jenkkeihin. itc:n mukaantulo kuvioon on yleensä johtanut asian ratkaisemiseen melko nopeasti.

@ 5

sinun pitää tutustua tuotehinnoittelun alkeisiin. applen tuotteet eivät kallistu / halpene pätkääkään oli sillä nokian kanssa kärhämää tai ei.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

> itc on itse asiassa melko järeä ase. jos se toteaa nokian kanteessa olevan perää

Nokia vs. Qualcomm oli kieltämättä aika pian ohi tuolla foorumilla. Pari kuukautta ja Nokian valitus ulos. Toivottavasti Nokialla on tällä kertaa paremmat eväät tai lakimiehet matkassa.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

8

kannattaa lukaista taloussanomista, siellä on lyhyesti ja ymmärrettävästi selitetty noi patentit joista on kyse.

ainakin tuo antennipatentti lienee testattu jo oikeuksissa ja todettu päteväksi joten siltä osin nokialla näyttäisi olevan hyvät eväät.

muutkin patentit jotka tuohon on otettu ovat melko keskeisessä osassa applen tuotteissa, esim kirjoittaminen iphonella lienee huomattavasti vaikeampaa toteuttaa jos ei voi suurentaa sitä kirjainta joka on valittu...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja