Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia julkisti N8-lippulaivamallin

71
Matti Vähäkainu

Nokia julkisti N8-lippulaivamallin
Eilen kerroimme matkapuhelinguru Eldar Murtazinin pikakatsauksesta Nokian tulevaan lippulaivaan. Mobile-reviewin pääpirua laite ei vakuuttanut, mutta eipä hän paheksunut Nokia N8:n teknisiä ominaisuuksia, vaan kehitysasteella olevaa Symbian^3-käyttöjärjestelmää ja -käyttöliittymää. Tänään nettii vuosi lista, joka paljastaa puhelimen tekniikan lähes kokonaan. Hetkeä myöhemmin Nokia julkistikin laitteen.

On ymmärrettävää, ettei Murtazin murskannut laitteen teknisiä ominaisuuksia, sillä ne ovat varsin kohdallaan. Uutuudesta ei kuitenkaan löydy -- jos ei sellaiseksi laske HDMI-liitäntää -- mitään mullistavaa. Alla tarkat tekniset tiedot.

* Form factor: Touch screen monoblock
* Protocols: WCDMA 850/900/1700/1900/2100 and GSM/EDGE 850/900/1800/1900
* Codecs: AMR, NB AMR, WB AMR, FR, EFR
* Display: 3.5” OLED, capacitive touch screen, widescreen 16:9 nHD with (640*360 pixels) 16M colors, active area 43.2 mm x 76.8 mm
* Processor speed: 680MHz
* Connectors: HDMI, 3.5 mm AV connector, micro USB interface to PC, uSD slot, 2mm DC jack
* USB 2.0 High Speed, USB OTG, USB charging
* Memory: 256MB RAM, 512 ROM
* User Memory: 140 MB internal after boot-up, 16GB eMMC, Hot swappable microSD up to 32GB
* 12Mpix AF camera with Carl Zeiss Tessar f/2.8 28mm wide-angle optics. Xenon Flash, focal length 29 mm, 20x digital zoom camera
* Physical keys: application key, power key, camera key, lock key, volume up & down
* Input methods: Finger touch support for text input and UI control: ITU keypad, full keyboard. Chinese handwriting recognition. Possibility to use capasitive stylus
* Stereo FM Radio
* Hands free speaker: Boosted Class D mono speaker
* Integrated GPS
* 3D Entry Accelerometer
* Proximity sensor
* Battery: BL-4D 1200mAh (inbox), up-to 7.7/5.4 2G/3G talk time, 719/603hrs stanby, 7.3 hrs H.264 video 720p playback, 3.2h 720p video recording
* Dimensions: 113.5×59x12.9 mm
* Volume: 86 cc
* Weight: 135 g

Yllämainittujen vuotaneiden tietojen lisäksi puhelin pyörittää Symbianin uuden sukupolven käyttöjärjestelmää, versionimeltään Symbian^3, ja sen kuori on trendikkäästi muotoiltu yhdestä alumiinipalasesta. Nokia N8 tulee saataville viidellä eri värivaihtoehdolla, jotka esiintyvät alla olevissa kuvissa. Puhelin saapuu markkinoille vuoden kolmannella neljänneksellä ja hintaa on ennen veroja maltilliset 370 euroa.
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (71)

Anonyymi käyttäjä
Zeoni (vahvistamaton)

2

Edullinen... Ei tuohon hintaa mitään mullistusta odotankaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
zas (vahvistamaton)

3

ja eiköhän se Nokian tuleva lippulaivamalli ole Meegolla varustettu ja hintalappu alkaa varmaan vitosella tai kutosella.

Muuten ulkonäkö tässä miellyttää mutta takakannen kamera taas sojottaa ikävästi ulos..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Symbbari (vahvistamaton)

4

Nämä promokuvat miellyttää omaa silmää, etenkin harmaa. Uskon, että N8 tulee olemaan hitti.

Vastaa
ZingaZ
ZingaZ

5

Ulkonäkö tosiaan miellyttää ainakin itseäni ja hintalappu eritoten. Käyttöliittymä ei valitettavasti näytä juurikaan muuttuneen vaikkapa n97:sta

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
foNa (vahvistamaton)

6

"Uutuudesta ei kuitenkaan löydy -- jos ei sellaiseksi laske HDMI-liitäntää -- mitään mullistavaa"

- USB OTG
- Dolby Digital 5.1 ulostulo
- erillinen mic videokuvausta varten
- WLAN 802.11n
- Xenon ja 2-led

Juuh aika köyhä luuri

Vastaa
hyvi
hyvi

8

Täytyy kyl sanoa et Nokia teki oikeen liikken tuon hinnan kanssa. Saa tietysti nähdä miten paljon kauppiaat laittaa itse tuohon vielä verojen lisäks päälle alkuun. Mutta siis, jos tuota alle 500 € pitäis saada niin uskon että tulee myymään.

Olisi kiva saada nähdä miten toi S^3 toimii käytännössä. Erikoinen ratkaisu toi yhteen fyysiseen nappulaan siirtyminen. Mitenhän se mahtaa toimia.. Äkkiä jotain hands-on videoita mis nähdään tuon luurin toimivuus!

Vastaa
delic
delic

9

@4 Mahtaakoha olla samanlaista mainosextraa ku mitä oli n97 Muistan ku piti mennä kaupasta kattoo hopeista n97 ni ei sellasta ollu olemassakaan, se näytti kuvissa vaan hopeiselta vaikka oli iha vitivalkoinen, eikä ollenkaan enää niin hieno mitä siinä promokuvassa :) No mutta näin jälkeenpäin todettuna onneks, muuten mulla olis nyt n97 kädessä

tästä luurista löytyy myös video tuubista http://www.youtube.com/watch?v=xrXHXin9Iio

Jos toi luuri julkaistais nyt sitä voisikin hyvin mennä, mutta että syksyllä?

Vastaa
Ergopad
Ergopad

10

Että tällainen kamerapuhelin.

12MP Xenon salamalla varustettu kamera, jossa kennostokin kuvien perusteella on kohtuu hyvä. Samoiten OLED näytöltä on hyvä katsoa kuvia. Seuraaja N86 8MP:lle, mutta en pitäisi tätä edes lippulaivana. Seuraavana MeeGo puhelin tulee todella olemaan sitä. HDMI ulos tulo on kyllä kätevä, jos haluaa nopeasti vaikka porukoilla näyttää jonkin kuvaamansa videon töllöstä...

Epäilen vähän tuon kapasitiivisen näytön käytettävyyttä. Itse olen käyttänyt nyt pari vuotta resistiivistä ja nettiselatessa tulee kynnellä sihtattua linkkeihin, niin epäilen kuinka se pelkällä sormella onnistuu.

Vastaa
Teemui
Teemui

11

Kun olis vielä fyysinen qwerty, niin varmaan menis hankintaan. Ulkonäkö miellyttää ja varsinkin tuo oranssi näyttää pirun hyvältä. Kameran "sojottaminen" ei haittaa yhtään, ei se nyt niin paljoa ulos tule.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Televe (vahvistamaton)

12

Mikä prosessori tässä mahtaa olla? Onko tuo HDMI sellanen normaalikokoinen vai joku pienennetty? Taitaa iPhone 2G vaihtua tähän :)

Vastaa
Juffeo
Juffeo

14

Kertokaa joku expertti MIKSI akut ovat noin säälittävän pieniä. Mun n78 joka on jo 3v vanha on sama akku. tässä kestää viikon akku,mutta tämän päivän puhelimet kuluttavat varmaan ton 1pv:ssä x(

Vastaa
delic
delic

15

Nokia on kyllä aina osannu ton markkinoinnin, ku pistää pätkivää ja tahmaavaa materiaalia jopa viralliseen esittelyvideoon, antaa hyvän kuvan :)

Vastaa
hyvi
hyvi

16

@9
Kiitti videosta. Johan mainoskuvat asettu omaan asemaansa tuon videon jälkeen. Käyttöliittymä laahaa aivan vit*sti. Näyttö oli kyl erinomaisen kirkas, mut eip taida pelastaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepskukkuu (vahvistamaton)

17

@16
Videon tekijän pitäisi saada kenkää. Koko video nykii. Esim työpöytien väliset transitiot eivät näy lainkaan videossa.

Vastaa
hyvi
hyvi

18

@ 13 sa260fm

Heh! :) Jep, video toi kyl kaikki tarpeelliset ominaisuudet puhelimesta esiin. Toi video palvelee Nokiaa varmasti paremmin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tr (vahvistamaton)

20

Jutun kirjoittaja voisi vastata tähän, että mistä tuohon otsikkoon on otettu tuo lippulaivamalli? Onko jutun kirjoittaja sen kenties itse keksinyt? Tämä ei todellakaan ole Nokian lippulaivamalli.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

21

Lelu. Näkee jo kuorista. Kilpailijat huitelee yli 512MB RAM-muisteilla. Voi munakas.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

22

Näyttäisi muuten itse asiassa todella nätiltä mikäli koostuisi vaan tuosta keskimmäisestä osasta. Tuohon olisi mahtunut ainakin 3,7 tuuman näyttö. Tuossa on hieman liikaa tuota reunaa.

Vastaa
pepep
pepep

23

"Näyttäisi muuten itse asiassa todella nätiltä mikäli koostuisi vaan tuosta keskimmäisestä osasta."

olen samaa mieltä! musta kehys paljon ohuemmaksi niin näyttö olisi suurempi (3,7") ja muutenkin puhelin näyttäisi nykyaikaisemmalta. nyt siinä on sitä vanha nokialaista silitysrautaa liikaa.

nokialla ei vaan nähdä kokonaisuutta muotoilun suhteen, jostakin syystä. nyt on hyvä kamera, video... olisi ollut luontevaa kaventaa mustaa kehystä, jolloin myös näyttö olisi suurentunut ja puhelimen ulkonäkö olisi korjaantunut huomattavasti.

ps. TOIVOISIN TODELLA TULEVAN LIPPULAIVAMALLIN OLEVAN LOPPUUN ASTI HIOTUN, ETENKIN MUOTOILUN SUHTEEN. TEHKÄÄ NYT HELVETISSÄ N. 3,7"-4,0" NÄYTÖLLÄ JA NÄYTÖN JA ULKOREUNAN VÄLINEN OSA KAPEAMMAKSI, PAKSUUS ON IHAN KOHDALLAAN JOS SEN SAA PURISTETTUA N. 12 MILLIIN!!!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
capuzino
capuzino

24

Jopas Nokiallakii menee hyvin. Nokia Suomen tai Nokia Usan sivuilla ei edes mainita kyseistä laitetta, Nokia UK:n sivuilla näkyy pelkkä kuva, mutta silti laite löytyy jo nyt verkkokauppa.comin ennakkotilaus palstalta hintaan 569,90 EUR.

Vastaa
jannee_
jannee_

25

@21

Vastaus on - Writeable data paging.

http://developer.symbian.org/wiki/index.php/Symbian%5E3

"Demand paging is a kernel-level feature focussed on efficient use of memory, allowing multiple applications to run at the same time without driving up the cost of devices by physically adding more (relatively high cost) RAM to the hardware.

Writeable data paging, new in Symbian^3, builds on existing support by allowing the in-memory data associated with applications (and other libraries) to be paged out to storage memory along with the libraries themselves. This improves the level of memory efficiency that demand paging can achieve, effectively freeing up more memory at any given time for actively running applications."

Eli jos RAM -loppuu kesken, se swappaa tietoa muualle, aka virtuaalimuisti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
saulipee (vahvistamaton)

27

nätti ku mikä, toivottavasti ohjelmisto on kunnossa.. mutta voiskos seuraavan kerran tehdä sellasen muinaisen zipon kokoisen, koko puhelimen kokoisella kosketusnäytöllä ja alta liukuvalla E72:n qwerty-näppiksellä? ostaisin heti!

Vastaa
vrr
vrr

28

Joo,

N97:n tapauksessa sentään onnistuivat kusettamaan käyttöliittymän toiminnassa. Nyt eivät viittiny ees sitä tehdä.

Speksit on todella upeat ja puhelin näyttää hyvältä. Mutta käyttöliittymä laahaa tuossa vielä niin pahasti että ihan itkettää. Kyllä symppari^3 feilaa samalla tavalla kun symppari^1.

Vastaa
Qwasd
Qwasd

29

Turha sitä käyttöliittymää vielä on pystyyn haukkua, Jos tuo saadaan toimimaan sulavasti saattaa olla jopa hyvä. Esimerkiksi homescreen näyttää alustavasti paremmalta ratkaisulta kuin iphonen. Muuten specsit hintaan nähden kyllä melkein niin kohdallaan kun voi olla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikkonee_ (vahvistamaton)

30

jännä ilmiö, itänaapurin murska-arvion jälkeen kaikki mahdolliset viestimet ja foorumit lyttäsivät puhelimen täysin. nyt kun virallinen julkistus saatiin tyylikkäine kuvineen ja vidoineen, ei paljoa foorumeilta negatiivista sanottavaa löydy. olisikohan niin että joku Nokialla osasi sittenkin viime hetken markkinoinnin?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke! (vahvistamaton)

31

Ainakin väritys kunnossa! Saatu hienon näköiseksi, vaikka eilen näytti vielä 90-luvun kaukosäätimeltä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

32

Onkohan Engadgetin porukoilla jokin inside -vitsi tuon "Espoo" sanan käytöstä? Vai kuulostaako se vain yksinkertaisesti englanninkielisen korvaan tuo "es-poo" niin kovin hauskalta?

Vastaa
hipsutin
hipsutin

33

Siis kai tossa on stereokaiuttimet ja WLAN ?? Täytyy varmaa tota symbianii mennä taas ekana koittamaan miten se pyörii ennen ostopäätöstä, odotukset korkeella mutta todellisuus pelottaa.
Saa nähdä kesällä viekö uusi Iphone tästä voiton, vai yllättääkö kenties Samsung vielä kevään mittaan, tietääkö joku muuten onko siltä tulossa jotai uutta mullistavaa lippulaivamallia?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Dollarinen (vahvistamaton)

34

@33

Samsungilla ja htc:llä on jo nyt tarjota miljoona kertaa parempia luureja. Senkun käyt kaupasta hakemassa.. Mikään kälyinen HDMI-liitäntä EI tuota luuria pelasta. Ja edelleen; jos haluan laadukkaita kuvia, ostan kunnon järkkärin.

Vastaa
akse
akse

35

Eipä toi mun mielestä ihan älyttömästi tahmannu, siisti puhelin, iha nätti käyttöliittymä ja vissiin kohtuu toimivakin.. Pari ruutua tossa tahmas tai sit oli intended feature :)

Tosiaan toi symbian^3 ei oo vielä valmis joten varmaan vielä paranee tuosta.

Vastaa
sirari
sirari

36

Nokialla on paljon aikaa tehdä laite sulavammaksi ja toimivammaksi. Julkaisuunhan on kuukausia. Hopeinen näyttää muuten tosi upealta!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
8N (vahvistamaton)

37

Puhelinta pikaisesti kokeilleena voin sanoa, että ovat ainakin kämmänneet noi youtube videot. Työpöytien vaihto ei ole mikään N97:mäinen suora vaihto vaan nykytrendin mukainen siirtymä.

Vastaa
Susanoo
Susanoo

38

Helvetin hieno luuri. Joka osa-alueella parempi kuin iPhone. Vihdoinkin pääsee käyttämään flashia nettisivuilla.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

39

Joo eiköhän se ole sitten, kun kauppoihin ehtii melko sulava, koska Symbian 3:een on panostettu ja panostetaan melkosen paljon eikä ainakaan pitäis tehoista olla kiinni se tahmaaminen.

On toi kyllä kivan näkönen ja hintaansa nähden specsit on kyllä enemmän kun kohallaan, mutta saa nähä mitä uutta se iPhone tulee tarjoomaan, kunhan se sieltä Omenalta julkastaan. Voi olla, että ei specseillä pärjää tälle millään osa-alueella, mutta siinä onkin sitten se käytettävyys.. Jäänniä aikoja eletään Nokian kannalta.

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

40

Saattais olla uuen puhelimen aika vaikuttaa varsin mukavalta kalulta, pitää vielä odottaa MeeGo luuri ja iPhone 4G ennekuin alkaa mitään vielä ostelemaan, mutta oikein edistystä on kontra N97, itseltä löytyy 5800XM

Vastaa
delic
delic

41

@39

ei pärjää spekseissä millään osa-alueella? mä oon ymmärtäny, että sieltä tulee todella tarkka näyttö ja nopeampi prossu ny ainaki ja muistiakin tödnäköisesti on enemmän kuten myös tallennustilaa

seuraava iphone tulee kahden kameran kanssa ja räväyttää vielä hienon mainosvideon siitä miten hauskaa videokeskustelu on ni kohta videopuhelut on arkipäivää ja muut alkaa jälkijunassa taas lisäilee kahta kameraa :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

42

@38 Ehh?
Flash Lite 4.0 on ollut monissa Android luureissa jo pidemmän aikaa. Ja onnea vaan mikäli haluat Flash 10.1:n Symbianille. Saat luultavasti odottaa pidempää kuin Android ja WP7 -alustat. Tämän kyseisen puhelimen tehoilla ja akun kapasiteetillä voin toivottaa vain onnea yritykselle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
janutski (vahvistamaton)

43

@42 Flash 10.1 käyttää grafiikkapiiriä, ja N8:ssa taitaa olla Tegra 600 joten potkua pitäisi löytyä.

Vastaa
Massikka
Massikka

44

@9

Kiitos videosta, oli mahtava katsoa kuinka hienosti Nokian puhelimet toimiii (huomaa vahva sarkasmi) Nauroin vaan kun katsoin tota videoo, ootteko Nokian käyttäjät ikinä edes kokeillu miten kivasti scrollaus tapahtuu iPhonessa?

Vastaa
kviikka
kviikka

45

Piti vaan kysyä että tarkoittaako tuo usb otg sitä, että voi kytkeä vaikka digikameran sopivalla johdolla siihen ja sitten sen voisi tyhjentää tuonne kännykkään?

Vastaa
eebet
eebet

46

Iskee ainakin omaan silmään :D tiedä sitten muista, mutta nuo värivaihtoehdot on kyllä osunu aikalailla kohilleen. Eikä symbian^3, niin pahalta näytä mitä näistä kommenteista vois päätellä ;) Odotan kyllä innolla jonkinlaista hands-on videota joltain puolueettomalta, kuka ei heti sano että "ipuhelin pieksee tän kaikessa". Myöskin parannuksena voisin kuvitella että tuon on-screen näppäimistö tulee olemaan parempi (ja näyttävämpi) kuin omassa 5800:ni. Kattokaa ihmeessä noi juutube videot, se taustamusiikki on niin jostain miniclip-pelistä :D :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
janutski (vahvistamaton)

47

@44 Lagia kyllä näytti olevan. Toivottavasti tuollaiset viilataan pois ennen kuin luuri tulee kauppoihin.

@45 Sitäpä juuri, ja myös usb-tikut jne..

Vastaa
Stonik
Stonik

48

Eilen lyttäsin tuon itsekin. Tänään kun viralliset promokuvat tulivat esiin ja kaikki värivaihtoehdot ovat näkyvillä, tuo näyttääkin itse asiassa aika komealta. Sininen, oranssi tai lime näyttävät ainakin houkuttelevilta.

Ja sama koskee Symbian-ruutuja. En edelleenkään pidä fonteista tai painikkeista, mutta ehkä tuossa jotain kosmeettista parannusta on. Rauta on sen verran parempaa, että eiköhän tuo toimi jo suhteellisen liukkaasti. N97:n 433MHz ARM11:n pitäisi pyöriä kutakuinkin 1200 MHz taajuudella ollakseen laskentatehoissa tuon Cortex A8:n kanssa tasoissa (olettaen että se N8:sta löytyy). Ja senkin jälkeen erillinen grafiikkapiiri on vielä huomioimatta.

Eli paremmalta näyttää tänään kuin eilen. Tässä vielä linkki kameraotoksista, jos ei ole vielä aiemmin tullut keskusteluissa esiin: http://conversations.nokia.com/2010/04/2...a-n8-untouched/

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

49

> laskentatehoissa tuon Cortex A8:n kanssa tasoissa (olettaen että se
> N8:sta löytyy). Ja senkin jälkeen erillinen grafiikkapiiri on
> vielä huomioimatta.

Tiedoissa ei puhuta mitään A8sta, N97aan verrattuna on uusi rauta ja uusi OS, joten CPUlle jää paljon enemmän aikaa touhuta varsinaista koodia, kun grafiikka rauta hoitaa työläät asiat. Se taasen näkyy käyttöaikoina (tehonkulutukssessa) positiivisesti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

51

Jo nyt iPhone 4G:n prototyyppi on saanut enemmän julkisuutta ja näkyvyyttä kuin Nokia N8 tulee koko elinkaarensa aikana ikinä saamaan.

Vastaa
akse
akse

52

@41
Häh 2 kameraa oli jo mun vanhassa 2007 ostetussa ei todellakaan älypuhelimessa.. vai jätettiinkö se jossain vaiheessa pois jo puhelimista?

Mun mielestä videopuhelut on perseestä :) nykyään puhelutkin jääny vähemmälle ku voi vaan pistää IM:ää tai maili.

Vastaa
Stonik
Stonik

53

@51

(Off-topiciksi menee)

Baari ja kännit, puhelin lattialla valekuorissa, kadonneen tavaran myyminen, Steve Jobs soittaa Gizmodoon, poliisitutkinta...

Tavallaan kyllä, alkuvaiheessa julkisuus oli mehevää. Sen jälkeen iPhone on joutunut sivuosaan ja koko homma on saanut farssin piirteitä. Otsikoihin on päässyt yhä useammin Applen salailu, Wozniak on esimerkiksi kertonut, että eräs insinööri sai kenkää yhtiöstä näytettyään Wozille iPadia julkaisunvastaisena yönä muutaman minuutin ajan.

Eli onko julkisuudessa lopulta ollut enää edes iPhone?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

54

>Cortex A8 on se mitä aiemmissa huhuissa on kerrottu N8:ssa olevan.
>Omap3430 on hyväksi havaittu, joten olisi yllättävää jos Nokia
>olisi N8:aan valinnut jotain muuta.

Cortex A8 ei ole ARM11, joten se A8 siellä tuskin on, lisäksi OMAP on Ti:n joka N8ssa ei ilmeisesti ole. lisäksi ei mainintaa Cortex A8, joka esim N900:n osalta mainittu (no sen osalta poikkeuksellisesti mainittu Ti OMAP).

Tosin julkistus tapahtui vähän ennen aikojaan joten voihan noissa olla pientä epätarkkuutta vielä.

Vastaa
Stonik
Stonik

55

@54

Näkyypä spekseissä olevan ARM11. Jos tuo pitää paikkansa, odotukset eivät nousekaan niin korkealle. Se tarkoittaisi myös sitä, että videoprosessointia varten tarvitaan erillinen DSP, koska ARM11 @680MHz ei jaksa purkaa tai saati pakata 720p -videota, ja 12 megapikselin sensorin raw-sisältökin pitäisi jpeg-muotoon saada sekunnin murto-osissa. Ellei grafiikkapiirinä todellakin olisi Nvidian Tegra.

No, paha näistä on sanoa. Pelkkä arvailua tässä vaiheessa. Paras tilannehan se olisi, että softa toimisi jouhevasti vaikka rauta ei olisi äärimmilleen kellotettua, se kun toisi sitä kaivattua akunkestoa.

Vastaa
mikis1
mikis1

56

tässäpä taitaa olla korvaaja nykyselle 5800xm:lle!:) tai no täytyy nyt vielä kahtoo minkälaisia meego-laitteita on tulossa:) hinta ei kyllä todellakaan kuullosta pahalta ainakaan tässä vaiheessa.

täytyy sanoo että ainakin noi kameran kuvat näytti varsin mainioilta. Samoiten noi eri värivaihtoehdot kuorissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MMikk (vahvistamaton)

57

Raudaltaan vanhahtava (mitä muulta Nokialta voisikaan odottaa), paitsi kameran osalta. Ulkoisesti muistuttaa epäilyttävän paljon likaa Motorola Devouria ja Sony Ericsson Ainoa.

Vastaa
delic
delic

58

Kai ootte sit tietoisia, että tähän ei niin helpolla vaihdeta akkua, kun edellisiin nokioihin? aattelin vaan ku iphonea on siitä aina haukuttu ;)

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

59

Piti ihan laittaa ennakkotilaukseen. Vaikuttaa kuitenkin vähintään ok -laitteelta. Sitten jos ei miellytä, niin joskus vaikkapa ensi vuoden alusta voi ostaa iPhone 4G:n, jonkun WP7-, Meego- tai Android-laitteen. :D

Vastaa
Ergopad
Ergopad

60

Näyttää tosiaan olevan panostettu tuohon kameraan: http://conversations.nokia.com/2010/04/2...s-cameraphones/

"The combination of industry leading Carl Zeiss wide-angle optics and the biggest sensor in a mobile device means the Nokia N8 sports a much better balance than in previous devices. The images it produces (both still and moving) sport a surprisingly high degree of detail, but without any much of the noise you see in images from some other devices."

Vastaa
Massikka
Massikka

61

Pitipä tulla uudestaan kommentoimaan tänne, mutta kuten delic jo kommentoikin, niin miksei tässä Nokialaisessa ole huonona puolena se, ettei tuohon voi vaihtaa akkua itse. Sehän oli niiiiiiin suuri miinus, ettei koko puhelinta voinut edes ostaa iPhonen kohdalla.

Vastaa
hta
hta

62

En kyllä näe irroitettavassa akussa mitään hyvää ja uskonkin, että trendi tulee vain lisääntymään ajan myötä kaikilla valmistajilla, joten mielestäni hyvä suunta Nokialta. Miksi? Syitä on monia, mutta mainitaan tässä nyt pari itsestään selvää.

Kiinteän akun koko pystytään paremmin optimoimaan laitteen kokoon. Tämä tarkoittaa useimmissa tapauksissa joko tehokkaampaa akkua tai enemmän muita ominaisuuksia/komponentteja tai pienempää kokoa ylipäätänsä.

Puhelimen rakenteesta saadaan jäykempi ja laadukkaamman oloinen. Puhelin ei nitise ja natise niin helposti, eikä siinä ole yhtä selkeää kohtaa josta osat lentelee, kun puhelin putoaa. Pahimmassa tapauksessa niin, että akun tai kuoren pidike/pidikkeet katkeavat.

Niille tehokäyttäjille joille edes yksi tälläinen parempi akku ei riitä päivässä on useita optioita. Yksi niistä on tapojen muutos, eli lataa puhelinta aina, kun se on mahdollista. Toinen on hankkia erillinen akkupaketti josta pystyy ladata paitsi puhelinta niin myös muita laitteita. Tälläinen ratkaisu on lisäksi monikäyttöisempi kuin vara-akut.

Siinä vaiheessa kuin nykytekniikalla olevat akut kuolevat käytöstä on yleensä aika hankkia uusi puhelin joka tapauksessa ja jos nyt pakko on, niin lähes kaikkiin sen sitten voi kyllä vaihtaa. Takuun raukeamisella tuskin on tuossa vaiheessa enää väliä.

Jos joku saa uuden akun kuolleeksi kohtuuttoman nopeasti niin kyseessähän on sitten selkeästi kuluttajasuojan mukainen takuuvaihto. Kyllä kait vähänkään kalliimman kännykän käyttöikä pitäisi olla noin 3v?

Vastaa
hta
hta

63

Muita mietteitä.

Ei kovin kaunis. Värit kuitenkin ihan kivat.

Vain 660 Mhz prosessori ja vain 256MB muistia? Toivoisin 1Ghz+ ja 512MB+

Kamera muutaman kuvan nähneenä aivan älyttömän hyvä. Jos nyt esillä olevat kuvat edustavat oikeasti keskitasoa, eikä mitään "otin 1000 kuvaa ja tässä 5 parasta" otosta niin kamerasta täytyy antaa hyvät pisteet. Aletaan vihdoin lähestyä sitä tasoa, jolloin Ixus pokkari saattaisi jopa jäädä kotiin.

Symbian blah blah. Yhtäkään Symbian 3 puhelinta en tule ostamaan. Nelosen ehkä mutta se on vielä hyvin hyvin kaukana. Meego sen sijaan kiinnostaa kovasti. Olisi mielenkiintoista saada nähtäväksi N900 seuraaja.

Vastaa
D00mer
D00mer

64

@62 mitäs sitten teet kun akku kuolee, tai menee huonoksi.
Sitten pitää lähettää puhelin huoltoon yhden akun takia, joten vaihdettava akku on paljon parempi.

Sekä jos menee reissuun/matkalle, niin voi ottaa toisen akun mukaan jos laturia ei ole saatavilla, niin voi vaihtaa akun kun edellisestä loppuu virta

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
HL (vahvistamaton)

65

Tuliko kenellekkään muulle tosta puhelimen designestä mieleen wanha N98 konseptikuva http://www.unwiredview.com/wp-content/up...ERTY-leaked.jpg

Toi N98 4" näytöllä, 32 gigan muistilla ja qwerty näppiksellä olis kyllä aika mannaa. Aikoinaan kun toi N98 kuva julkaistiin, sitä pidettiin ilmanmuuta feikkinä koska siinä on 4-riviä näppäimiä, ja Nokian N900 ja N97 oli 3-riviä. Nyt kuitenkin C6 puhelimessa on 4 riviä näppäimiä, ja N8 on ulkonäollisesti melko lähellä tuota N98, joten ei liene kovin kaukaahaettua, että N98 olisi mahdollisesti tulossa oleva Nokian lippulaiva (Nokiahan ei pisä N8 lippulaivanaan, mistä kertoo jo jotain hintakin)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

66

55@
>Se tarkoittaisi myös sitä, että videoprosessointia varten tarvitaan
>erillinen DSP, koska ARM11 @680MHz

On kerrottu että nimenomaan kaikki kuvaan/grafiikkaan liittymä on rauta tehostettu, jos katsot muitakin speksejä niin on homma on hyvin optimoitu, se millaiseen vaihtoehto toteutukseen pitäisi verrata on vaikea sanoa, mutta ei pitäisi UI kokemuksena hävitä N900lle.
RAMin tarve on monesta syystä vähentynyt paljon, sitä tietenkään koskaa liikaa, suurempi määrä näkyisi kasvaneessa koossa ja hinnassa, tai toiminta-akijen pienenemisenä ja halppis kamerana.62@
> Kyllä kait vähänkään kalliimman kännykän käyttöikä pitäisi olla
> noin 3v?


Parivuotta normaalikäytössä voidaan olettaa, monesti monella kestää komevuottakin joillain paljon pidempään.

Akuille luvataan yleensä 6kk-12kk, Apple antaa koko laitteella 12kk takuun, monet muut valmistajat 24kk

64@
>Sekä jos menee reissuun/matkalle, niin voi ottaa toisen akun
>mukaan jos laturia ei ole saatavilla, niin voi vaihtaa akun kun
>edellisestä loppuu virta

Joskus aikoinaan hyvinkin suosittua (markkinoilla oli akkulatureita, jotka nykyään harvinaisia).

Nykyään myydään ja käytetään akkutoimisia akkulatureita, jota Nokia tarjoaa lisävaruksteeksi N8llekkin.
Syynä näiden suosioon on iso kapasiteetti ja laitteiden käyttötapojen muutos, eli tuolla voidaan aloittaa lataus ilman käytön keskeytymistä, ja ne toimivat eri mallien ja jopa eri merkkisten laitteiden kanssa. Lisäksi ovat ladattavisssa sillä normi laturilla, ei erillista akkulaturia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

67

65@
>että N98 olisi mahdollisesti tulossa

Nokia on ilmoittanut että qwerty laitteita tulee...

Mitään N98 ei tule, numerointi menee Kirjan + yksi numero. viiva(-) versio tarkenne. esim C5-00, C5-01 , eli yleisemmin C5 tai tämä N8-00, eli N8

Tällähetkellä (ja ilmeisesti jatkossa) on käytössä kirjaimet C, E, N ja X

>Nokiahan ei pisä N8 lippulaivanaan

N9, X9 on käyttämättä, ja E-sarja lähes tyhjä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

68

N8 näyttäisi hyvin pitkälti N86 8MP:n korvaajalta. N97/N97 minin korvaaja (eli tuleva huippumalli) on varmaan sitten vielä tulossa. Nokia on kovasti liputtanut qwerty puhelimien puolesta. Mielenkiinnolla odotellaan.

Vastaa
hta
hta

69

@64
Tähän @66 jo osittain vastasikin. Lähes kaikki tuntemani ihmiset ovat siirtyneet valmistajakohtaisista lisäakuista yleiskäyttöisempään akkupakettiin jolla lataa lähes mitä vaan.

Jos akku menee huonoksi niin voi sitten pohtia, että käykö sen kanssa huollossa vai vaihtaako itse (riippuen omasta osaamistasosta). Useat kuitenkin vaihtavat jo koko puhelimen ennenkuin tämä tulee eteen.

@66
Viittasin tuolla retorisella käyttöiällä siihen, mikä on se aika minkä perusteella kuluttaja voi vaatia laitetta valmistajan vaihtoon. Se ei suinkaan ole takuuaika vaan yleensä paljon pidempi, yritti valmistaja/myyjä sitten esittää mitä vain :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

70

69@
> takuu

Akku on kuluva osa, sen osalta ei ole syytä olettaan että se kestää laitteen oletettua elinikää, elei myyjä toisin lupaa.

Matkapuhelin oletettu elinikä on yleistäen aika hyvin sen 24kk

Eli 24kk jälkeen matkapuhelimissa havaitun virheen osalta on kuluttaja aika turha vedota virheeseen, ellei myyjä ole toista (pidempää) luvannut.


Applen 12kk takuu on tietenkin alle oletettavan laitteen eliniän, eli sen 12kk jälkeen kuluttaja joutuu tappaleen ja todistaan virhettä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja