Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia vastasi kysymyksiin N8:sta

84
Matti Vähäkainu

Nokia vastasi kysymyksiin N8:sta
Nokia piti aiemmin tällä viikolla blogaajille Q&A-session, jossa vastattiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin vastajulkistetusta Nokia N8 -puhelimesta. Kysymyksiä kertyikin varsin mukava määrä, jotka The Nokia Blog ystävällisesti jakoi myös sivustollaan.

Keräsimme omasta mielestämme mielenkiintoisimmat kysymys-vastaus-parit tähän juttuun vapaasti suomennettuna. Kaikki loput kysymykset ja vastaukset löytyvät TNB:n sivustolta englanninkielisenä.
Q: Kertoisitteko N8:n suorittimesta.
A: Nokia N8 sisältää 680 megahertsin suorittimen sekä grafiikkakiihdyttimen. Tämä tarkoittaa noin 60 kehystä sekunnissa käyttöliittymässä, joka on erittäin kilpailukykyinen suorituskyky.

Q: Moni on kyseenalaistanut Applen ratkaisua tehdä sisäänrakennettu akku. Oliko N8:n ei-irrotettavalle akulle jokin syy?
A: Pääasiassa kyse oli muotoilusta. Halusimme rakentaa tukevan laitteen, joka tuntuu hyvältä kädessä.

Q: Tarkoittaako "USB on the go", että voin liittää N8:aan ulkoisen flash-levyn kaapelilla ja siirtää tietoja niiden välillä?
A: Adapterin avulla N8:aan voi liittää USB-tikkuja ja -levyjä. Luonnollisesti joitain rajoitteita on, tietyt levyt tarvitsevat erillisen virtalähteen. Voit helposti siirtää isoja tiedostoja ilman tietokonetta.

Q: Onko totta, että N8 tukee .mkv-videoita.
A: Kyllä, Nokia N8 tukee .mkv-videoita.

Q: Kuinka paljon tilaa vie minuutti HD-videota?
A: Minuutti HD-videota on noin 60 megatavua. Maksimi tiedostokoko on 4 gigatavua, johon FAT32-tiedostojärjestelmä rajoittaa.

Q: Tuleeko Nokia N8 Comes with Music -palvelulla?
A: Kyllä, osassa maista.

Q: Kuinka Facebook-integraatio toimii? Onko se integroitu kontakteihin, kalenteriin, jne?
A: Käyttäjä voi päivittää statustaan, lähettää kuvia, jakaa paikkansa ja katsoa live feediä kotinäkymästä. Sosiaalisista verkoista tapahtumien siirtäminen kalenteriin on helppoa ja Facebook-profiilit voi linkata kontakteihin.

Q: Onko nipistyszoomi N8:ssa sulava kuin iPhonessa? Videolla se näytti nykivän eikä animaatiota näkynyt.
A: Mielestäni erittäin sulava ja animoi zoomatessa, toimii selaimessa, maileissa ja kuvissa. Video on hieman vanhahko, joten toivon että yllätytte positiivisesti kun näette lopullisen laitteen.

Q: Voimmeko odottaa uudistuksia sähköpostisovellukseen?
A: Sähköpostisovellus on tehty täysin alusta uusiksi. Todella helppoa asettaa useita sähköpostilaatikkoja tietämättä palvelinasetuksia. Tukee Exchangea, HTML-maileja.

Q: Kuinka pitkä takuu on akulla?
A: Akkua koskee sama 12 kuukauden Nokia takuu.

Kommentit (84)

Frobodobo (vahvistamaton)

1

LOL normaalisti akuillahan on 6kk takuu ?!?

ota ny sit selvää...

Vastaa
Quiote
Quiote

4

En kyllä ymmärrä miksi siitä akusta murjotetaan näin paljon. Itse en ole yhteenkään puhelimeeni vaihtanut akkua, puhelimien käyttöiät vaihtelee mutta yleensä kahden, kolmen vuoden luokkaa. N8 on varmasti suorituskykyinen puhelin ja menee kaupaksi sellaisen haluaville - omaa tyhmyyttä jos akku on kynnys laitteen ostolle.

Vastaa
LoBer
LoBer

6

Itseäni se ei ainakaan haittaa. Ainut mikä haittaa on se, että miten tuo sitten bootataan kun menee ekan viikon jälkeen siihen tilaan että virtanapilla ei enää buutata ja näyttö näyttää valkoista ja kajari huutaa hoosiannaa? Tähän mennessä jokaisesta puhelimesta olen joutunut ottamaan akun irti boottitarkoutuksissa. Ja useita kertoja.

Noh, nyt on HTC Desire ja katsellaan parin vuoden päästä puhelimen vaihdossa että joko nokia on kehittynyt :p

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

9

>Vaikka akulla olisi 0 kk takuu sillä ei ole väliä. On myös olemassa
>virhevastuu.

Eri maissa erilaista, ja kuluttajasuoja ei Suomessa koske työkäyttöä tai firmojen hankintoja. Akku on kuluva osa, jossa yli 6kk takuu on jo lisäarvo.

Jos puolikiinteä rakanteen ansiosta myyjä voi antaa akulle pidemmän takuun on se tietenkin asiakkaan etu. Jos akku kestää laitteen eliniän on se parempi kuin käyttäjän veihdettava akku jonka hän joutuu uusimaan kesken käyttiän.

Kiinteä akun miinukset ovat aivan muualla kuin sen vaihdettavuudessa.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

10

> että miten tuo sitten bootataan kun menee ekan viikon jälkeen
> siihen tilaan että virtanapilla ei enää buutata

Jos ei virtanapista buuttaa niin ei se akuniroitus ole ratkaisu. vertaa esim. PC, läppärit jne.

Vastaa
Rapis
Rapis

12

Ei tuota ole kyllä yhteenkään puhelimeen mullakaan tarvinnu akkua ostaa ja vaihtaa. 5110 tais olla ainoo mihin ostin tehoakun. Kaikkia merkkejä ja koneita ollu vuodesta -96 asti.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

13

Laittakaa sisään Samsungin Humminbird, Samsungin Super AMOLED -näyttö, 256MB enemmän RAM -muistia ja lisätkää näytön kokoa 0,2 tuumaa ja luvatkaa päivitys Symbian^4:ään niin hankin ko. puhelimen.

Vastaa
eddison84
eddison84

14

"Halusimme rakentaa tukevan laitteen, joka tuntuu hyvältä kädessä."
Harvinaista viimeaikojen nokialaisiin verrattuna....
Tuosta akun vaihtomahdollisuudesta, minun mielestäni on plussaa, että saan omaan luuriini vakion 1400mAh tilalle vaihdettua 1600 tai jopa 3200mAh akun. En näe tuon mahdollisuuden puuttumista mitenkään hyvänä asiana, varsinkin kun kyseessä paljon virtaa vievä älyluuri. Samaten mietityttää juuri tuo, että ollaanko Symbianissa päästy jumituksesta eroon, minkä sai poistettua vain akun irroittamalla..

Vastaa
mikkokk
mikkokk

15

Akkuhan on vaihdettava, se ei ole kolvattu kiinni niinkuin joillain valmistajilla. Akun vaihto vain on hiukan työläämpää kun kuori pitää avata ruuvarilla. Kuorihan on alumiinia eikä muovia kuten joillain kilpailijoilla, joten kuoren murtuminen ja naarmuuntuminen akkua vaihtaessa ei ole sellainen ongelma kuin noiden kilpailevien tuotteiden valmistajien laitteita käsiteltäessä.

Eli mitä "kiinteän" akun vaihtamiseen tulee on Nokian ratkaisu selkeästi fiksumpi kuin kilpailijoiden kyhäelmät.

Vastaa
kikuu
kikuu

16

En nyt tiedä, miksi vingutte akusta, mutta omasta mielestä se on lähes välttämätön resetointikeino Nokian puhelimissa.

Vastaa
toope
toope

17

Milläs tän Nokian saa jumituksen jälkeen taas toimintaan jos akkua ei saa irti? Kun Nokia menee jumiin se ei reakoi mitenkään näppäimistö painalluksiin. Ainoa mitä voi tehdä on ottaa akku pois ja laittaa takaisin, näin nokian saa taas käyttöön.

Vastaa
Darce
Darce

18

Eiköhän nokia jonkin näköisen reset nappulan tunge johonki koloon. Ja mielestäni kuulostaa loistavalta led näyttö ja 7 tunnin videon toisto. 5800mx hyytyy tunnissa ja 20 minuutissa. Tossahan on pienempi akku kuin monissa muissa mutta virrankulutusta on saatu tiputettua roimasti.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

19

Mitä ihmeen vinkumista täällä taas on puolet viesteistä? Puhun nyt teistä, jotka ihmettelette, miten puhelimen buuttaa jumin jälkeen... ihan ensiksi olisitte voineet esimerkiksi tutustua lähteenä olleeseen artikkeliin (linkki löytyy tekstistä). Siellä on kuulkaas ihan ensimmäisenä vastaus kysymykseenne. Eli jumitustilanteessa buutti tapahtuu painamalla virtanäppäintä yli 8 sekuntia.

Ja te, jotka ajattelitte nyt sanoa, että ei virtanäppäin ole aina jumin yhteydessä toiminut... älkää unohtako, että nyt on kyse jo Symbian^3:sta, eli on ihan hyvin voitu rakentaa systeemit niin, että se virtanäppäin toimii. Vai kuinka moni teistä on joutunut kiskomaan tietokoneesta virtajohdon irti jumitilanteessa???

Vastaa
JuhaW
JuhaW

20

Nokia E72 ollut käytössä kohta puolisen vuotta ja 0 akun irroitusta takana. Eikä ole ollut mitään "Pertti Peruskäyttäjän" käyttöä puhelimella. Että kyllä ne jotkut ihan oikeasti toimii.

Vastaa
Yesse
Yesse

21

Hyvältä kuulostaa. Ainoastaan tuo akku harmittaa. Itsellä joskus puhelin menee jumiin ja pitää irrottaa akku. Toivottavasti tässä ei sitten kävisi näin.

Vastaa
Qwasd
Qwasd

22

Kun vilkaisee noita muita kysymyksiä kerottaan siellä, että resetti toimii painamalla virtanappia 8 sek pohjassa samaan tapaan kuin kannettavassa.

Vastaa
Tellervo32 (vahvistamaton)

23

Itselläni on ollut nyt vuodenpäivät käytössä iPhone 2G, josta en ole koskaan joutunut irroittamaan akkua. Eikä se ole koskaan edes kaatunutkaan. Kerran koitin ihan oikiasta saada iPhoneni kaatumaan, kuuntelin musiikkia ja selasin nettiä wlanilla. Tätä toiminpidettä suoritin noin tunnin eikä puhelin kaatunut. Jännä homma että iPhone OS:sille riittää se 128mb ram, mutta kuten tiedämme, monissa Symbian luureissa alkaa olla se 128mb ram ja silti ne kaatuu, etenkin kun selaa nettiä. Olihan Omnia HD:ssakin kunnollista rautaa, ARM Cortex A8 600mhz, rammia lyöty 256mb ja silti se vaan kaatuu selainta käytetättäessä, myös muulloinkin. Eikö Symbianin muistikontrolli pelaa vai mistä johtuu kun mikään ei taida oikeen riittää sille?

Vastaa
toope
toope

24

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mikaelson:

Mitä ihmeen vinkumista täällä taas on puolet viesteistä? Puhun nyt teistä, jotka ihmettelette, miten puhelimen buuttaa jumin jälkeen... ihan ensiksi olisitte voineet esimerkiksi tutustua lähteenä olleeseen artikkeliin (linkki löytyy tekstistä). Siellä on kuulkaas ihan ensimmäisenä vastaus kysymykseenne. Eli jumitustilanteessa buutti tapahtuu painamalla virtanäppäintä yli 8 sekuntia.

Ja te, jotka ajattelitte nyt sanoa, että ei virtanäppäin ole aina jumin yhteydessä toiminut... älkää unohtako, että nyt on kyse jo Symbian^3:sta, eli on ihan hyvin voitu rakentaa systeemit niin, että se virtanäppäin toimii. Vai kuinka moni teistä on joutunut kiskomaan tietokoneesta virtajohdon irti jumitilanteessa???

Tuskin puhelin jumitilanteessa reakoi mitenkään virtanäppäimen 8 sekunnin painallukseen. Onhan kyseessä Mokia eiku Nokia. Akun irroitus on ollut ainut keino tähän mennessä enkä usko että tuo puhelin tekee poikkeusta. En joudu kiskomaan virtajohtoa irti tietokoneesta mutta koneeni ei olekkaan Nokia.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

25

>Tuskin puhelin jumitilanteessa reakoi mitenkään virtanäppäimen 8
>sekunnin painallukseen. Onhan kyseessä Mokia eiku Nokia. Akun
>irroitus on ollut ainut keino tähän mennessä enkä usko että tuo
>puhelin tekee poikkeusta.

Jos laite sammuu virtanapin pitkällä painaluksella, mutta ei enään käynnisty, ei taida akun irrotusvaikuttaa. vaan muuta tehtävä.

Jos laite on fyysisesti rikki, virtanppi mäessä (tässä tavallista kestävämpi) niin sitten huoltokeikka muutenkin edessä.

Vastaa
perhana
perhana

26

@9 Mikaelson, älä itse unohda että symbian 3:sta huolimatta kyseessä on edelleen Nokia, jolla on pitkät perinteet keskeneräisten jumiutuvien puhelimien julkaisusta, eli on arpapeliä uskoa että esim. se virtanäppäin bootti aina toimisi.

@25 Onko tämä nyt todella väännettävä rautalangasta, Nokian taipumus on jumiutua niin että virrat eivät SAMMU vaikka mitä tekisi, eli näyttö peilikuvana, kajari huutaa mp3:sta, käyttäjällä naama punoittaa ruuhkabussissa, virtanäppäimen painaminen ei vaikuta mitään... eli ei sitten muuta kuin kaivamaan ruuvimeisseliä taskusta akun irroittamiseksi, niinkö?

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

27

26@
>Onko tämä nyt todella väännettävä rautalangasta, Nokian taipumus on
>jumiutua niin että virrat eivät SAMMU vaikka mitä tekisi

Puhut nyt varmaan laitteesta jossa pehmovirtanapissa ei ole virtakytkinyä. niitä ei pidä sekoittaa tähän.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

28

Vaikea ymmärtää, että se on rautapohjainen sammutus 8-sekunnin painamisen jälkeen? Tällöin ei ole mitään väliä miten jumissa softa on.

Vastaa
perhana
perhana

29

@27
Tarvii vissiin lisää rautalankaa, eli jos tämän nimenomaisen
laitteen boottaaminen Nokian mukaan tapahtuu PITÄMÄLLÄ VIRTANÄPPÄINTÄ POHJASSA 8 sekuntia, onko kyseessä mielestäsi virrat katkaiseva virtakytkin vai juuri se PEHMOVIRTANAPPI?

Eli kyllä, puhun nimenomaan laitteesta laitteesta jossa on pehmovirtanappi, ja puhun juuri tästä Nokian N8:sta jossa myös vaikuttaisi olevan pehmovirtanappi mutta ei helposti irroitettavaa akkua.

Vastaa
perhana
perhana

30

@28
Anteeksi nyt kun jankkaan tätä samaa asiaa, mutta minulle kyllä on todella vaikea ymmrtää mitä käytännössä tarkoittaa rautapohjainen sammutus 8-sekunnin painamisen jälkeen?
Onko siinä virtanapissa sisällä jokin jousi joka 8 sekunnin jälkeen ponnahtaa ja katkaisee virtapiirin?
"rautapohjainen" sammutus mielestäni täytyy katkaista virtapiiri fyysisesti, aivan kuin päävirtakytkin joidenkin tietokoneiden virtalähteessä.
Kun tuossa Nokian vastauksessa kerrotaan virtanapin toimivan kuten kannettavissa tietokoneissa, niin itse ainakin olen törmännyt tapaukseen jossa kannettava ei sammunut virtanapin painamisella sen jälkeen kun bios jäi jumiin, ja ainoaksi keinoksi jäi akun irroitus.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

31

Jos ei uskalla N8:aa ostaa tuon akun takia, niin ei sitten kannata ostaa. Ei siinä muu auta.

On ihan mahdollista saada puhelin tai mikä tahansa muu laite toimimaan niin, että kun napista painaa, niin virta katkeaa. On typerää reflektoia kokemuksiaan S^1:stä (S60 5th) S^3:n. Kannattaa muistaa, että kyseessä on uusi versio, jossa on tehty jo paljon muutoksia. Ja onhan S^1:n ja S^3:n välissä yksi OS versio.

Siihen en osaa vastata, miten Nokia on tuon sammutuksen teknisesti toteuttanut. Jos kiinnostaa, niin kysy Nokialta.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

32

@1 "LOL normaalisti akuillahan on 6kk takuu ?!? "

Niin on, mutta puhelinvertailu.com on nyt hieman liikaa tulkinnut tehdessään suomennosta. Nimittäin ko. kohtaan on lisätty tavallaan ylimääräinen sana.

Suomennos on "Q: Kuinka pitkä takuu on akulla?
A: Akkua koskee sama 12 kuukauden Nokia takuu."

Oikeasti englanninkielisessä versiossa ei puhuttu mistään "samasta" takuusta, vaan sanotaan suoraan, että "akkua koskee Nokian takuu 12 kuukautta oston jälkeen".

Tässä alkuperäinen: "How long you warranty the battery for?
The battery is covered by Nokia warranty for 12 months after purchase"

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

33

>Tarvii vissiin lisää rautalankaa, eli jos tämän nimenomaisen
>laitteen boottaaminen Nokian mukaan tapahtuu PITÄMÄLLÄ
>VIRTANÄPPÄINTÄ POHJASSA 8 sekuntia, onko kyseessä mielestäsi virrat
>katkaiseva virtakytkin vai juuri se PEHMOVIRTANAPPI?

Se on pehmo (Softa pohjainen) alla 8s, sen jälkeen se on rautapohjainen (ei siis softa riippuvainen)

Vastaa
toope
toope

34

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti user_org:


Se on pehmo (Softa pohjainen) alla 8s, sen jälkeen se on rautapohjainen (ei siis softa riippuvainen)


Mikä tuon 8 sekunnin määrää. Nokian softako tuon 8 sekunttia laskee ja sen jälkeen puhelimen pitäisi sammua, ei toimi.

Vastaa
hfss
hfss

36

hohhoijaa miten vaikea se on käsittää että kyseessä on rauta/matalan tason toteutus joka pakkokatkaisee virran pitkän painalluksen jälkeen ilman että OS on välissä... ja on muuten mullakin joskus käyny niin ettei tietokone käynnistyny virtanapista painamalla kun virtalähde oli p4sk4n4...

Vastaa
capuzino
capuzino

37

Pitänneeköhän paikkaansa, kun Nokian sivuillta lukee että N8 olisi bluetooth 3.0, mutta kaikkialla muualla lukee että siinä on bluetooth 2.1, kumpi sitten pitännee paikkansa?

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

38

@37

Niin... kumpikohan lienee lähteenä luotettavampi? ;D

Itse luottaisin tässä asiassa Nokian sivuihin, kun muistaakseni sitä on hehkutettu joissain haastatteluissakin.

Vastaa
perhana
perhana

40

@36 ja muut rautatasoiset..

Ok kai se täytyy uskoa olevansa väärässä,
eli ne on sitten nokialla väsänneet sinne sellaisen perinteisen
vieterivetoisen rautatason kellon joka laskee sen 8 sekuntia.

Olinpas tyhmä kun en tuota heti tajunnut.

heh saihan tästä ainakin rautatasoista vappuhuvia näin sadepäivälle

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

41

> Olinpas tyhmä kun en tuota heti tajunnut.

Olipas hyvä että vihdoin tajusit. Rautalanka olkoi loppumaan

(Rauta tason timereissä ei tarvi sentäs nykyään käyttää vieteriä..)

>Itse luottaisin tässä asiassa Nokian sivuihin, kun muistaakseni
>sitä on hehkutettu joissain haastatteluissakin.

Sivuilla, tiedoitteissa puhutaan enimmäkseen BT 2:sta, mutta jos joku tuotepäälikö on puhunut kolmosesta niin sitten. (linkki ?)

Vastaa
Qwasd
Qwasd

43

Onhan näissä kannettavissa ollut samanlainen systeemi tuon virtanapin kanssa. Esim vanhassa fujitsu-siemensissä kun xp jäätyi eikä vastannut sammutuskomentoihin edes virtanapista niin piti painaa sitä kauemmin pohjassa jolloin virrat katkesivat. En sitten tiedä miten tuo on toteutettu, mutta kyllä se todn. toimii ihan hyvin.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

46

>Nokia forumin sivuilla typo. Tuolla viralliset tiedot, eli BT 3.0:

En epäile, mutta mikä on lähteesi että typo on juuri noin päin, koska linkkaamasi sivu on niitä harvoja missä mainitaan BT 3.

Joka tapauksessa siihen on ilmeisesti kuitenkin tulossa BT 3.

Vastaa
mandrake_ma (vahvistamaton)

47

Ite huommannut, että Nokia Forumilla on ollut typoja uusien mallien tiedoissa, myöhemmin kyllä korjattu...

Vastaa
Phiideer
Phiideer

50

@Toope ja @Perhana
En nyt löytänyt mitään selittävää artikkelia "hard resetin" mekanismista. Mutta esim. yksinkertainen, pieni erillinen piiri, joka laskee sen esim. 8 sekuntin(siis elektroniikka, ei softa) aktivaation ja sitten fyysisesti katkaisee virran varsinaiselta puhelimen eletroniikalta voisi olla ratkaisu. Kuten Qwasd sanoi, niin kannettavissa tosiaan nykyisin on virtanäppäin, joka katkaisee kokonaan virran, kun sitä pitää riittävän kauan pohjassa (ainakin itselläni on toiminut tähän mennessä kaikkiin jumitiloihin).

Sitten (taas vaihteeksi) tuosta irrotettavasta akusta: edelleenkään siitä irrotettavasta(eli vaihdettavasta) akusta tuskin on erityistä hyötyä kaupungissa asustaessa, mutta on olemassa tilanteita, jossa lisäakulle olisi paljon käyttöä; pääasiassa matkustelu, mutta mikä tahansa tilanne, jossa ei pääse normaalia pitempään aikaan lataamaan akkua, mutta tulee kuitenkin käyttäneeksi laitetta runsaasti. Harvoille välttämätön juttu, mutta ihan hyödyllinen lisäominaisuus.

Vastaa
veeman07
veeman07

51

Onko tässä N8:ssa nyt samanlainen multitouch näyttö kuin vaikka iPhonessa? Eli voiko kahdella sormella yhtäaikaa painaen ja vetäen vierittää sivua alaspäin jne?

Vastaa
perhana
perhana

53

@50

Tiedän kyllä että on olemassa piirejä virran katkaisuun, mutta se mikä rupesi huvittamaan oli tuo väkinäinen väittäminen siitä että sitä kutsuttaisiin "rautatason" tai sitten joksikin hatusta temmatuksi "matalan tason" virtakytkimeksi, kun tuollaista esim. 8 sekunnin painalluksen vaativaa virtakytkintä kyllä ihan virallisesti kutsutaan nimellä "soft off" kytkin, ja "hard off" kytkin on ihan perinteinen virtakytkin, ei mikään painonappi.
Toki jos asianosaisille siitä hyvä mieli tulee, niin kutsukaa minun puolestani sitä "soft off" kytkintä rautapohjaiseksi, voihan siinä olla jokin rautainen osa sisällä, lol

Vastaa
Phiideer
Phiideer

54

@53
No tässä voi olla vähän ehkä sitä, että kenen käsitteillä puhutaan; meinaan vain, että ehkä tyyliin sähkötekniikassa ja IT:ssä "hard off" on hieman erilainen käsitteenä. "Soft kytkin" sammuttaa myös softan tasolla (ajaa sammutus protokollat), kun "hard kytkin" vetää vain virran pois erillisen piirin(johon softa ei voi vaikuttaa) toimesta. Tosin ehkä tämä on kuitenkin vaan virheellinen muunnos yleisesti käytetystä "hard reset"/"hard reboot".

Vastaa
miksuh2
miksuh2

55

@53 perhana

"Tiedän kyllä että on olemassa piirejä virran katkaisuun, mutta se mikä rupesi huvittamaan oli tuo väkinäinen väittäminen siitä että sitä kutsuttaisiin "rautatason" tai sitten joksikin hatusta temmatuksi "matalan tason" virtakytkimeksi, kun tuollaista esim. 8 sekunnin painalluksen vaativaa virtakytkintä kyllä ihan virallisesti kutsutaan nimellä "soft off" kytkin, ja "hard off" kytkin on ihan perinteinen virtakytkin, ei mikään painonappi. "


Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta, että jos virankatkaisu on hoidettu rautatasolla niin sillon se on rautapohjainen toteutus? Eihän nyt yhden ajastimen tekemiseen kovin kummosta elektronista logiikkaa tarvita. Siihen tarvitaan yksinkertasimmkillaan kellosignaali kiteeltä, ajastinpiiri jne. Aivan vastaava toteutushan on PC:n ATX-virtalähteessä. Kun painat virta-nappia lyhyesti niin sillon lähetetään keskeytyssignaali, jollon napin painallus voidaan käsitellä käyttöjärjestelmässä. Mutta jos painat virtanappia usemman sekunnin, niin sillon virtalähde sammuttaa itsensä riippumatta siitä reagoiko se käyttöjärjestelmä napin painallukseen vai ei. ATX-virtalähde on ns. softaohjattu virtalähde, mutta se voidaan myös pakottaaa edellämainitulla tavalla sammuttamaan virrat siitä riippumatta reagoiko tietokoneen ajossa oleva käyttöjärjestelmä vai ei.

Vastaa
perhana
perhana

56

@55

Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta että tuo kuvailemasi virrankatkaisu on nimeltään "soft off" jota ei käsittääkseni suomenneta rautatasoksi, soft = soft (pehmyt), ja hard = rauta (kova) it termeissä.

tuo väitteesi
"sillon virtalähde sammuttaa itsensä riippumatta siitä reagoiko se käyttöjärjestelmä napin painallukseen vai ei. ATX-virtalähde on ns. softaohjattu virtalähde, mutta se voidaan myös pakottaaa edellämainitulla tavalla sammuttamaan virrat siitä riippumatta reagoiko tietokoneen ajossa oleva käyttöjärjestelmä vai ei."
ei myöskään pidä aivan paikkaansa, se virtalähde ei sammuta itse itseään tuossakaan tapauksessa, vaan sammutuksen hoitaa emolevy, ei virtalähde, ja tämän soft off sammutuksen jälkeen emolevylle jää edelleen jännite.
Ja aivan kuten itse tässä ATX-vertauksessa käytit termiä "softaohjattu" edelleenkään ei puhuta rautatasosta, rautatason sammutus tapahtuu sillä monista laadukkaammista ATX virtalähteistä löytyvällä ON/OFF kytkimellä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

57

Tuon takiahan ATX-virtalähteissä on virtanappi kytketty emolevylle, että virtanapin painallus voidaan käsitellä käyttöjärjestelmässä. Mutta tosiaan pitkä napin painallus pakottaa virrat pois.

En väitä tuntevani sitä toteutusta mikä N8:ssa on, mutta uskoakseni se on jotain perusajatukseltaan vastaavaa.

Vastaa
perhana
perhana

58

@57

Edelleen toistan, se emolevylle kytketty virtanappi EI KATKAISE JÄNNITETTÄ virtalähteestä, vaan ainoastaan sammuttaa virtalähteen stand-by tilaan, eli se EI PAKOTA virtoja pois.
Voi vaikka lukaista JAT Hardwaren osion ATX virtalähteen toiminnasta, jos minun puhettani on liian vaikea ymmärtää todeksi.

"+5VSB-johtimessa on virtaa aina kun virtalähde on kytketty sähköverkkoon. Myös silloin, kun "tietokone ei ole päällä, mutta virtajohto seinässä", ns "Stand by"-tila. Mahdollistaa virtalähteen ohjelmallisen käynnistyksen."

http://www.jathardware.com/2/yhteensopivuus.html#PWR5301

Eli jos N8:n toteutus on uskoaksesi vastaava, se ei pakota virtoja pois, vaan sammuttaa stand-by tilaan, eikö?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

59

@56

"ei myöskään pidä aivan paikkaansa, se virtalähde ei sammuta itse itseään tuossakaan tapauksessa, vaan sammutuksen hoitaa emolevy, ei virtalähde, ja tämän soft off sammutuksen jälkeen emolevylle jää edelleen jännite. "


Kyllähän se viimekädessä on se virtalähde joka sen virran sammutuksen hoitaa. Emolevyltä vain tulee virtalähteelle signaali, joka kertoo virtalähteelle. että sen pitää katkaista virrat, tai itseasiassa sen pitää siirtyä valmiustilaan. Tämä signali saadaan genweroitua sekä ohjelmallisesti, että laitteistopohjaisesti.

Joten kyllähän se sammutus tapahtuu t'äysin rautapohjaisesti.


"Ja aivan kuten itse tässä ATX-vertauksessa käytit termiä "softaohjattu" edelleenkään ei puhuta rautatasosta, rautatason sammutus tapahtuu sillä monista laadukkaammista ATX virtalähteistä löytyvällä ON/OFF kytkimellä."


Softaohjattu ei tässä tarkoita sitä, että sammutus vaatisi käyttöjärjestelmän lähettämää signaalia. Softa-ohjattu tarkoittaa sitä, että sitä virtalähdettä pystyy ohjaamaan softalla, mutta sen voi myös pakottaa sammumaan pelkästään painamalla pitkään virtalähdettä, jollon lähetetään laitteistokeskeytys, joka käsitellään emolevyllä ja jolla voidaan komentaa virtalähde sammuman.

Aivan vastaavasti ATX-virtalähde voidaan herättää valmiustilasta painamalla virtanappia. Tällöinkään käytöjärjestelmä ei vaikuta toimintaan mitenkään vaan homma hoidetaan rautapohjasilla keskeytyksillä. Lepotilassahan ATX-viortal'ähde syöttää emolevylle vain sen verran virtaa, että virtanappi toimii.

Eli suoraan sanoen minä en ymmärr'ä tuota sinun jankutuistasi rautapohjaisuudesta/softapohjaisuudesta. rautapiohjaisinen sammutus ei tarkoita pelkästään sitä, että on kytkin joka katklaisee jonkin virtapiirin.

Vastaa
perhana
perhana

60

Olenko minä missään vaiheessa väittänyt että soft off sammutus vaatii käyttöjärjestelmän lähettämää signaalia?

Jankutuksen kohde on ainoastaan tämä fakta joka ei näytä menevän jakeluun,
SOFT OFF EI SAMMUTA VIRTOJA TÄYDELLISESTI, vaan virtojen täydellinen sammutus vaatii joko virtajohdon irroittamisen, akun irroittamisen, tai ON/OFF kytkimen, piste.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

61

"Edelleen toistan, se emolevylle kytketty virtanappi EI KATKAISE JÄNNITETTÄ virtalähteestä, vaan ainoastaan sammuttaa virtalähteen stand-by tilaan, eli se EI PAKOTA virtoja pois."


No voi helvetti. Kyllä minä kuule tiedäön ihan tasan tarkalleen miten se virtalähde toimii. Yritän vaan käyttää sellasta kieltä, joka on ymmärrettävissä niillekin jotka ei ole alaa opiskellut jne.

Se on tietenkin totta, että ATX-viortalähde menee vain valmiustilaan. Mutta sillään nyt ei itseasiassa ole mitään merkitystä tämän rautapohjaisuus/sopftapohjaisuus asian kanssa.

Jos nyt ihan väkisuinhaluat pilkkua viilata niin sanotaan nyt sitten asia näin. Virtanapin pitkään painaminen pakottaa virtalähteen lepotilaan. Käytännössä käyttäjän kannalta asia on täysin smaa kuin, jos virrat katkeaisi kokonaan, koska virtaa ei riitä muistille jota ei siis virkisteä ja jonka sisältö haihtuu. Joten on silkkaa pilkun viilausta vängätä, että se menee lepotilaan.


"Voi vaikka lukaista JAT Hardwaren osion ATX virtalähteen toiminnasta, jos minun puhettani on liian vaikea ymmärtää todeksi."

Miksi? Itse olen opiskellut sekä tietoteknikkan mekaanikko, että insinöörikoulutukasessa ja tehnyt koneiden kanssa ihan tarpeeksi töitä. Kyllä minä sen tiedän miten se toimii. "


"Eli jos N8:n toteutus on uskoaksesi vastaava, se ei pakota virtoja pois, vaan sammuttaa stand-by tilaan, eikö?"

En osaa varmuudella sanoa tekeekö se noin, mutta v aikka se tekisi niin sillä ei ole mitään tekemistä tämän rautapohjaisuus/softapohjaisuus väittelyn kanssa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

62

@60

"Jankutuksen kohde on ainoastaan tämä fakta joka ei näytä menevän jakeluun,
SOFT OFF EI SAMMUTA VIRTOJA TÄYDELLISESTI, vaan virtojen täydellinen sammutus vaatii joko virtajohdon irroittamisen, akun irroittamisen, tai ON/OFF kytkimen, piste."


Sillä ei ole yhtään mitään merkitystä, koska lepotilassa muisteja ei virkistetä ja RAM-muistia pitää virkistää säännöllisin väliajoin, jotta sen sisältö säilyisi. Toisinsanoen lepotilassa muistin sisältö haihtuu kutakuinkin heti.

Vastaa
perhana
perhana

63

@miksuh

voi jessus, kun kerran olet niin perillä asioista, niin etsi jostain linkki jossa puhutaan rautatason sammutuksesta, koska minä kyllä väitän että koko termiä siinä mielessä jolla sinä siitä väännät, ei ole olemassakaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

64

Mut joo minä en ainakaan edes yritä väittää tietäväni miten tuo virtanappihomma on hoidettu Nokia N8:ssa. Kyllä se ihan varmasti on kuitenkin varmistettu, että muisti tyhjenee nappia pitkään painamalla. Kun helposti irrotettavasta akusta kerran on luovuttyu, niin ihan varmasti tuohon on panostettu. Siitä toteutuksesta on kuitenkin aika turha alkaa tekemään hirveitä arvailuja.

Minusta kaikenlisäksi se helpon akun irrottamisen suurin ongelma ei ole esim jumittumiset. omalla Nokia 6800 XPressMusic luurillani akkua ei ole tarvinnut irti repiä kuin hyvin harvoin ja sillonkin syyllinen on ollut viallinen muistikortti.

Suurempi ongelma on se, että vara-akkua ei voi helposti tyrkätä puhelimeen. Se jää siten nähtäväksi kuinka hyvin akku kestää. Ja ainahan sitä voi käytää tukena ulkosta akkupankkia. Ja USB.latauasmahdollisuus helpottaa asiaa paljon.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

65

"voi jessus, kun kerran olet niin perillä asioista, niin etsi jostain linkki jossa puhutaan rautatason sammutuksesta, koska minä kyllä väitän että koko termiä siinä mielessä jolla sinä siitä väännät, ei ole olemassakaan."


Suosittelisin kyllä itsellesi, että miettisit vähän tarkemmin puheiotasi.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

67

60@
>Olenko minä missään vaiheessa väittänyt että soft off sammutus >vaatii käyttöjärjestelmän lähettämää signaalia?

Ketjussa on kokoajan puhuttu softa napin tarkoittavan ohjelmisto, OS pohjaisesta) virtanapista ja sen ongelmista. jos softa onkin juntturassa.

Kun puhutaan puhelimen raudasta, niin ei tarkoiteta mitään rauta malmia.


Oleellista on miten se puhelimelle näkyy, jos painat lyhyesti saa puhelin vain tiedon painamisesta ja se toimii sen mukaan, softa pohjaisesti.
Jos painat ja pidät napin pitkään pohjassa näkyy se puhelimelle niin että siltä häviää virrat eikä eroa siitä että nykisit akun irti.

Käyttäjälle ei eroa onko tämä tehty puolijohteella vai kuparilla - kytkimen kärjillä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

68

60@
>Olenko minä missään vaiheessa väittänyt että soft off sammutus >vaatii käyttöjärjestelmän lähettämää signaalia?

Ketjussa on kokoajan puhuttu softa napin tarkoittavan ohjelmisto, OS pohjaisesta) virtanapista ja sen ongelmista. jos softa onkin juntturassa.

Kun puhutaan puhelimen raudasta, niin ei tarkoiteta mitään rauta malmia.


Oleellista on miten se puhelimelle näkyy, jos painat lyhyesti saa puhelin vain tiedon painamisesta ja se toimii sen mukaan, softa pohjaisesti.
Jos painat ja pidät napin pitkään pohjassa näkyy se puhelimelle niin että siltä häviää virrat eikä eroa siitä että nykisit akun irti.

Käyttäjälle ei eroa onko tämä tehty puolijohteella vai kuparilla - kytkimen kärjillä.

Vastaa
delic
delic

69

Jännä että vielä joku pari kuukautta sitten miksuh oli niin vastaan ei irrotettavaa akkua ja se oli niin huono asia iluurissa ja perusteli asiansa vielä perusteellisesti, mutta nyt n8 tulee kuitenkin oleen miksuhin seuraava puhelin ilmeisesti

nyt tämä ei sitten haittaakaan enää juuri lainkaan?

Tuntuu muutenkin olevan aika paljon liikkeellä kommentteja, että ei haittaa ja kuitenkin iphonen käyttäjät on kuullu tästä kuittailua jo iät ja ajat ;)

Vastaa
delic
delic

70

Mutta ehkä n8 myötä moni huomaa sen asian minkä iphonen käyttäjät on tienny jo kauan, ei sille irrotettavalle akulle löydy juurikaan käyttöä

Vastaa
miksuh2
miksuh2

71

@69

Jos nyt lukisit sen mun kommenttisini tarkemmin huomaisit, että mä mainitsin nytkin aivan saman ongelman kuin sillon pari kuukautta sittenkin. Eli sen ettei vara-akkua voi vaihtaa puhelimeen toisen tyhjennyttyä. Eli ei minun mielipiteeni ole siltä osin muuttunut yhtään miksikään. On harmi ettei akkua ihan helposti saa vaihdettua,

Tosin N8:n ilmeisesti pystyy vaihtamaan akun, se vaan vaatii kuorien ruuvaamisen auki. iPhonessa taas se akku on juotettu kiinni luuriin eli sitä ei noin vaan itse vaihdeta. Eli tältäkin osin minun mielipiteeni on entisellään. Tuo kiinni juotettu akku on paha puute.

Mitä sitten tule N8:n mun seuraavana luurina niin kyllä se mitä ilmeisimmin on mun seuraava luuri, koska kokonaisuutena N8 vaikutta oikein hyvältä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

72

Ihan mukavaa tuo, että luuri tukee matroska-videoita. Joku olis voinut kysyä myös tukeeko musiikkisoitin ogg-biisejä.

Vastaa
kerbo
kerbo

73

@72

Music codecs: .MP3, WMA, AAC, eAAC, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB

Nokian omilta sivuilta löytyy kaikki specksit. Mutta eikös symppariin saa jotain sovellusta joka toistaa oggit?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

74

Yks mielenkiintoinen ominaisuus tuossa on tuo, että on kaksi mikrofonia. Toinen edessä ja toinen takana. Ainakin se mahdollistaa stereo-audio tallennuksen mutta voisikohan sitä hyödyntää myös esimerkiksi puhelujen aikana taustamelun poistoon. Jos luuri ei sitä vakiona tue, niin varmaankin joku signaalinkäsittelystä enempi ymmärtävä voisi hyödyntää sitä omassa softassaan.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

75

>taustamelun poistoon

taustamelun vaimennus taitaa olla nykyään aika vakiokamaa vanhemmissakin malleissa. ja tuossa taisi tuotekuvausten perusteella olla kahden mikin idea nimenomaan tuuli sun muiden hälyjen vaimennus.

Vastaa
sidrend
sidrend

76

Itse käyttänyt jo monta vuotta symbian luureja (kuten 5800xm, ja monia muitakin) eikä koskaan ole puhelin mennyt niin jumiin että olis akku tarvinnut irroittaa. Omasta mielestäni tuo ei niin helposti vaihdettava akku ei ole mikään miinus.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

77

@sidrend
Mutta toisaalta monilla on mennyt.

@delic
ks. kommentti #50. Mutta kuten miksuh2 totesi, niin nykyisin asian voi kyllä kiertää ulkoisella akkupankilla.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

78

@73

"Music codecs: .MP3, WMA, AAC, eAAC, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB

Nokian omilta sivuilta löytyy kaikki specksit. Mutta eikös symppariin saa jotain sovellusta joka toistaa oggit?"


Saa toki. Mutta olisi toki ollut mukava, jos puhelimen oma soitin olisi niitä soittanut. No eipä toisaalta hirveästi yllätä, jostain syystä laitevalmistajat ei oikeen tuota oggia tue. Harvassa on ne, jotka sitä suoraan tukee..

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

79

Harvassa ovat myös XviD:iä ja DivX:ää tukevat. Ainoastaan Samsung taitaakin tukea. Ja kyseisen kodekin videoita on ilo katsella Samsung Super AMOLED -näytöiltä.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

80

78@
>jostain syystä laitevalmistajat ei oikeen tuota oggia tue. Harvassa
>on ne, jotka sitä suoraan tukee..

Muna-kana ilmiö, ei tarjontaa koska ei kysyntää. Ei kysyntää koska ei tarjontaa. MP3 soittimet ovat puhelimissa rauta toteutuksia, joten se ogg tuki pitäisi sinne lisätä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

84

@82

Ensinnäkin viestisi on idioottimasita riidan haastamista, se että sä ylipäätänsä viitsit kaivaa näin vaivan ketjun esiiin osottaa kuinka idiootti olet ja että tarkoituksesi on silkka riidan haastaminen. Ja toisekseen kyllä mielipide on edelleen ihan sama. En ole kuullut kenenkään muun törmänneen moiseen ongelmaan. Epäilen vahjvasti ettei tuossa ketjussa kirjottanut pitänyt sitä virtanappia pohjassa riittävän kauan. Ylipäätänsä N8:n ohjelmisto on todettu vakaaksi, joten ihmettelen kuinka tyyppi on sen jo jumiin saanut. Ettei vain olisi mennyt murtamaan ohjelmistoa, kun siitä mahdollisuudesta just uutisia oli.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja