Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia: iPad 3G rikkoo meidän patentteja

46
Kaarlo Räihä

Nokia: iPad 3G rikkoo meidän patentteja
Applen ja Nokian välinen kärhämöinti patenteista jatkui eilen, kun Nokia lisäsi nostamaansa oikeusjuttuunsa lisää patenttirikkeitä, joita Apple on harrastanut myymissään laitteissa.

iPhonejen lisäksi Nokian patentteja rikkovat iPad 3G -tabletit. Tällä kertaa kyse on viidestä patentista, jotka koskevat puheen ja datan välitystä sekä mobiililaitteissa käytettäviä antenneja.
Applen edustajat eivät vielä eilen kommentoineet asiaa. Nokian edustajat olivat kuitenkin puheliaita, ja yrityksen patenttiasioista vastaava Paul Melin kertoi oikeusjutun tarkoituksena olevan suojella kehitettyä tekniikkaa luvattomalta käytöltä.

Lehdistötiedotteen mukaan Nokia on syytänyt tuotekehitykseen viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana noin 40 miljardia euroa. Tällä summalla on saatu kasaan 11 000 patenttia.

Nokian ja Applen jo pitkään jatkunut patenttikiista tuli julkisuuteen, kun Nokia haastoi Applen oikeuteen 10 patentin rikkomisesta lokakuun lopulla. Apple vastasi puolestaan haastamalla Nokian Applen 13 patentin rikkomisesta hieman ennen joulukuun puoliväliä.

Näillä näkymin asioiden käsittely oikeudessa alkaa aikaisintaan vasta vuonna 2012, joten patenttisyytöksiä nähtäneen lisää ennen ensimmäisen oikeuskäsittelyn alkua.

Kommentit (46)

HeseTku
HeseTku

7

Mokia = tuskissa kärvistelevä entinen matkapuhelinjätti :D Kovat on puheet ollu viime aikoina mut aikaseks ei oo silti saatu yhtään mitään :D Nokia N8 "iphonen tappaja" Ei oo niin hauskaa ollukkaa vähään aikaan ku niitä juttuja olen lueskellu :D eikös tota iPhonen tappajaa oo odotettu jo muutama vuosi ? mitä mokia on tehny ? ei mitään :D

Vastaa
akse
akse

8

@7 mitenni entinen? edelleen markkinajohtaja..

kyllä ton N8:n mielummin ottais kun applen rajoitettua paskaa.

Vastaa
Aki_A
Aki_A

9

Sillä ei ole mitään asian kanssa tekemistä, kumman laitteet on parempia. Apple rikkoo Nokian patentteja, se on selvä asia ja sen kuuluu niiden käytöstä maksaa, niinkuin kaikki muutkin valmistajat, jotka niitä hyödyntävät.

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

10

Eiköhän tämäkin kuitenkin tulla taas sovittelemaan oikeusistuimien ulkopuolella.

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

11

Kummassakin puolensa mutta kyllä ketä tahansa ketuttaa jos sinun keksimäsi ja rahoittamasi patentit otetaan jonkun toisen nimiin periaatteessa laittomasti.

En ala Apple vs Nokia tappelua tästä vetämään kummiskaan

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

13

Ainakin jotain tiedonsiirtoon yms. liittyviä patentteja Apple on lisensoinut Siemensin tms. kannsa. En tiedä sitten, että mitä, mutta ei ne nyt ainakaan ihan täysin ole varasteluun pohjautuvia.

Ja N900:n rikkoo muuten Applen patentteja. Apple kun on sattunut patentoimaan sen slide-to-unlock -härdelin, joka löytyy mm. ko. Nokian puhelimesta. Että kyllä se Nokiakin osaa!

Vastaa
urho_kepponen (vahvistamaton)

14

vad fan! eikös otsikon pitäisi kuulua näin:
Nokia: iPad 3G rikkoo meidän patenttejaMME

ei mulla muuta, pisti vaan silmään

Vastaa
kikuu
kikuu

15

@1 Olipas nappiin osuva kommentti. Tuskin näistä voi edes kiistellä, jos toinen rikkoo toisen patentteja, niin kai se jollain tavalla täytyy sopia. Itse tosin kannustan Nokiaa tässä kilpailussa, mutta "parempi" voittakoon ;)


Mitenklhän Apple voi olla vieläkin niin tyhmä, että rakentaa laitteen joka rikkoo Nokian patentteja?? Tuskin tuota ihan vahingossa sattuu, tai sitten suunnittelijat ovat yksinkertaisesti tyhmiä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

@ 13

> Ainakin jotain tiedonsiirtoon yms. liittyviä patentteja Apple on
> lisensoinut Siemensin tms. kannsa"

Öh? Apple ei taatusti voi lisensoida Nokian kehittämiä ja patentoimia tekniikoita Siemensiltä, koska Siemens ei niitä tekniikoita omista. Miten ihmeessä sä edes kuvittelet, että tuollanen olisi muka mahdollista? Et tauda oikeen käösittää mistä on kyse.

> Ja N900:n rikkoo muuten Applen patentteja. Apple kun on sattunut
> patentoimaan sen slide-to-unlock -härdelin, joka löytyy mm. ko. Nokian
> puhelimesta.

Noinkohan? Itse en ainakaan muista N900:ssa olevan vastaavaa toimintoa kuin iPhonessa. Olen pari kertaa pitänyt N900:a kädessäni, mutten sitä omista. En jokatapauksessa muista moista ominaisuutta luurissa olleen. Nokian kosketusnäytöllisissä älypuhelimissa on tyypillisesti ollut rautapohjainen liukukytkin, jolla puhelimen lukitus avautuu. Eli sillä ei ole mitään tekemistä tuon iPhonen systeemin kanssa.

Nokian kosketusnäytöllisissä Symbian-luureissa ainakin slide-toimintoa käytetään sekä puheluihin vastaamiseen, että herätyskellon hiljentämiseen sillon kun puhelin on lukittuna. Kyseessä ei siis ole slide-to-unlock toiminto, joten ei siinä myöskäöän mitään patenttia rikota. Todennäköisesti N900:ssa on vastaava toiminnallisuus ja sinä itse nyt sekotat sen aiheetta tuohon iphonen toimintoon.

Vastaa
Napander141 (vahvistamaton)

17

Applehan on ollut valmis maksamaan Nokian patenteista. Se on olliut tiedossa ja molempien osapuolten myöntämänä asiana. Nyt oikeutta käydään oikeastaan siitä, paljonko Applen pitää maksaa näistä patenteista. Nokia ilmeisesti haluaa Applelta enemmän rahaa iPhonessa käytetystä patentista x kuin vaikka Samsungin keskimääräisestä patenttia x käyttävästä puhelimesta.

Oikeus on se viimeinen osapuoli joka päättää aikanaan paljonko Apple maksaa. Maksuhalukkuuttahan on. Nokia haluaa Applelta paljon enemmän rahaa ja Apple katsoo kohtuulliseksi vähemmän.

Loppujen lopuksi Nokian on pakko lisensoida omistamansa essentiaalipatentit koska on sopinut siitä jo aikaisemmin. Hinnankin tulee olla kohtuullinen. Nyt siis käydään oikeutta siitä, mitä tarkoittaa kohtuullinen hinta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

18

> Applehan on ollut valmis maksamaan Nokian patenteista. Se on olliut
> tiedossa ja molempien osapuolten myöntämänä asiana. Nyt oikeutta käydään
> oikeastaan siitä, paljonko Applen pitää maksaa näistä patenteista."

Nokia on mitä uilmeisimmin yrittänyt jo useamman vuoden ajan neuvotella Applen kanssa noiden patenttien lisensoinnista, mutta Apple ei ole halunnut niistä maksaa, vaikka n.40 valmistajaa näin on tehnyt.

> Loppujen lopuksi Nokian on pakko lisensoida omistamansa
> essentiaalipatentit koska on sopinut siitä jo aikaisemmin.

Ja mihinköhän tuo väite muka perustuu?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@16

Omaan kommenttiini lisäys:

> Nokian kosketusnäytöllisissä Symbian-luureissa ainakin slide-toimintoa
> käytetään sekä puheluihin vastaamiseen, että herätyskellon hiljentämiseen
> sillon kun puhelin on lukittuna. Kyseessä ei siis ole slide-to-unlock
> toiminto, joten ei siinä myöskäöän mitään patenttia rikota.

Niin ja noissa slide-toiminnoisa ei myöskään liikuteta mitään ruudulla olevaa nappia tai kuvaketta kuten iPhonessa tehdään.

Vastaa
kolzzu
kolzzu

21

@16

>Noinkohan? Itse en ainakaan muista N900:ssa olevan vastaavaa
>toimintoa kuin iPhonessa.

Itseasiassa N900:ssa on juurikin iPhonea vastaava "swipe to unlock" -toiminto. Saat sen näkyviin kun painat viranäppäintä laitteen ollessa lukittuna. Toiminto on tosin täysin turha, sillä luurista löytyy myös tuo hardware-liukukytkin, josta jo mainitsitkin. Itse ainakin käytän pelkästään sitä.

Pikaisella Google-haulla löytyy toki kuva kyseisestä toiminnosta.
http://www.ubergizmo.com/photos/2009/10/...apps-01_468.jpg

Vastaa
delic
delic

22

@21 trust me miksuhin kanssa ei kannatta alkaa väittelee

Miksuh pistää sulle kohta A4 verran tekstiä pöytään miksi olet väärässä ja toisen mokoman siitä, että tuo kuva on feikki

Miten muuten toi cover flow? joku tosin tossa edellä taisikin sanoa, että softapatentit on voimassa vain usassa?

Silti kyllä aika törkeetä oli pölliä toi cover flow :D No onpahan jotain tyylikästä myös nokian käyttiksessäkin nyt sitten

Vastaa
kolzzu
kolzzu

23

@22 no toivottavasti ei ainakaan muille käyttäjille jää väärää kuvaa ko. laitteen toiminnasta. :)

Cover Flow -tyylistä siirtymistä on jo aiemmin käytetty Applen ulkopuolisissa softissa, esim. Linuxissa pystyy selaamaan käynnissä olevia sovelluksia siihen tyyliin. En sitten tiedä onko näissä törmätty patenttikiistoihin (omasta mielestä olisi typerää alkaa kiistellä jostain animaatiotyyleistä).

Mielestäni tosin Nokia voisi mieluumminkin kopioida Applelta käyttöjärjestelmän sujuvan toiminnan ja nopean reagoinnin käyttäjän syötteisiin. Sitä ei kai sentään voi patentoida Yhdysvalloissakaan ;)

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

24

@16

En muista/tiedä tarkkaan mitä Apple on Siemensiltä lisensoinut, mutta jotain kumminkin ja pointtini oli enemmän se, että ei se Apple kaikkea ainakaan varasta. :P Voin tarkastaa asian jossain vaiheessa, kunhan joudan ja muistan mistä jutun luin. :)

Ja N900:ssa on tosiaan fyysinen liukukytkin lukituksen poistoon, mutta MYÖS virtuaalinen. Se tulee näkyville, kun puhelimen ollessa lukittuna painaa virtanappulaa. Miksiköhän Nokian on pitänyt tahallaan laittaa se. Nokia on tähän asti ollut varmaan ainut matkapuhelin valmistaja, joka EI ole "loukannut" Applen patentteja tässä asiassa.

Ja minähän olen N900:n omistanut, joten ehkä myös hieman paremmin tiedän, mitä siitä löytyy ja mitä ei. Ja Nokian puhelimissa ei todellakaan ole mitään puheluunvastaamisliu'utuksia, vaan näytöllä on "painikkeet", joilla vastataan tai hylätään puhelu. Taidat itse nyt sekoittaa HTC:n puhelimiin, joissa tuollainen liukukytkin on.

@19

N900:ssa on varmaan tarkimmin kopioitu slide-to-unlockia verrattuna muiden valmistajien kopioihin. Ainut ero on se, että Applen suorakaiteeseen verrattuna N900:ssa liu'utetaan palloa. En muista, että muilla valmistajilla olisi ihan noin suoraa kopiota. Tai no, WM 6.5:ssä liu'utetaan kyllä suorakaidetta, mutta hieman eri tavalla kuitenkin toimii.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

25

24@
>En muista/tiedä tarkkaan mitä Apple on Siemensiltä lisensoinut,
>mutta jotain kumminkin ja pointtini oli enemmän se, että ei se
>Apple kaikkea ainakaan varasta. :P

Apple on lisenssoinut muiltakin kuin Siemensiltä, Eli kyse on enemmän siitä että Apple haluaa käyttää muiden teknologiaa, mutta ei halua antaa muiden käyttää omaansa.

24@
>N900:ssa on varmaan tarkimmin kopioitu slide-to-unlockia verrattuna
>muiden valmistajien kopioihin.

No jaa, liuutus avauksia on monenlaisia, joissain on vastauas liuttamalla, joka esim N900ssa puuttuu, mutta N97ssa on, N900ssa näpiksen lukitus ja aavus perustuu lähinnä siihen fyysiseen liukuun, vaikka softa versiokin löytyy, markkinoilla on monia laitteita joissa lukituksen avasu perustuu nimenomaan siihen kosketusnäytööä liuttamiseen.

Mutta mitä sitten, onko Apple patentoinut mitä ja kuinka pitävä se on. Useat valmistajat ovat pantentoineet eleitä, useita eletekniikoita on esitelty kauan ennen iPhonea ja aivan muiden toimesta kuin Applen.

Kummatkin tietävät toistensa pantentti salkkua varsin hyvin, kyse ei ole siitä, vaan hinnasta ja mihin suuntaan siirellään.

Vastaa
Napander141 (vahvistamaton)

26

18: Nokian pakko essentiaalipatenttien lisensoimisesta perustuu siihen miten standardeista on sovittu. Standardin toteuttamiseen vaadittavat patentit voivat olla osana standardia vain silloin jos niiden patenttien omistaja suostuu lisensoimaan ne kohtuullisin hinnoin.

http://www.3glicensing.com/articles/DoCoMo_Tec_Journal.pdf

Aikaisempi sopiminen liittyy juuri tähän patenttien kuulumiseen standardiin.

Applen halu maksaa patenteista liittyy siihen miten maksu tulisi laskea. Nokia hakee tiettyä prosenttia laitteen hinnasta. Applen mielestä summan tulisi olla sama eri valmistajille riippumatta laitteen ulosmyyntihinnasta. Tätä voi ajatella niin, että jos autovalmistaja integroi autoonsa 3G-puhelimen, niin tulisiko auton hinnasta maksaa sen 1-2% 3G-patentin omistajalle vai pitäisikö patentin hinta laskea jotenkin muuten.

Oikeudessa kiistellään lähinnä siitä, miten patenttien hinta pitäisi laskea. Applehan on lisensoinut 3G-tekniikkaa ja muita patentteja eri valmistajilta päästen sopuun hinnoista. Mitä ilmeisemmin nämä hinnat eivät ole olleet kiinteitä prosentteja laitteiden hinnoista. Nokia ei omista läheskään kaikki 3G-tekniikoiden patentteja.

Tässä vielä kuvio siitä miten tässä pon edetty ja tullaan etenemään.

http://www.reuters.com/article/idUSLDE6461W920100507

Tuosta näkyy selvästi se, ettei hinnasta päästy sopuun. Tietenkin Nokialla olisi suuret halut saada itselleen pääsy Applen patentteihin jotka ovat voimassa Yhdysvalloissa. Siksi oikeuttakin käydään siellä eikä oikeuden päätös tule vaikuttamaan myynteihin vaikkapa Euroopassa. Apple ei ole keksinyt kosketusnäyttöä eikä sillä ole kaikkia siihen liittyviä patentteja.

Applella on kuitenkin kosketusnäyttöön liittyviä patentteja joiden kiertäminen tekisi Nokian tuotteista vähemmän hyviä käyttää. Laitteen avaaminen, zoomaus kahdella sormella ja cover flow joka taisi olla lähinnä menetelmiin liittyvä oikeus. Ilman näitä Nokialla olisi USA:ssa hyvin hankalaa myydä iPhonea vastaavaa tuotetta. Siksi oikeutta käydää siellä.

Hauskana yksityiskohtana muista valmistajista, Microsoftilla taitaa olla ainoana valmistajana ristiinlisensointispimus Applen kanssa myös iPhonen patenteista. Siksi he voivat tehdä omaan puhelimeensa melkein mitä tahansa ilman pelkoa oikeudenkäynneistä.

Vastaa
Parku (vahvistamaton)

27

Apple teki kikkeliläpsäytyksen Nokialle iPhonensa kanssa ja tästä Nokia ei ole toipunut eikä toivu. Se kiertää rinkiä ja ilkkuu Nokian ympärillä kun Nokia on kuin paikalleen halvaantunut dinosaurus. Uusi iPhone tulee kesällä ja ketään ei kiinnosta pätkän vertaa Keilaniemen uudet symbianviritykset kuten jo Ed Murtazinin arvostelema ja murskaama N8. Uusi Applen iPhone varastaa koko kännykkämaailman huomion ja parrasvalot vuodeksi eteenpäin. Ei auta itku.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@ 13

Tuohon slide-to-unlock juttuun liittyen vielä sen verran, että Linux-pohjaisessa QTopia-alustassa saattoi olla vastaava ominaisuus jo ennen iPhonea. Aivan varmasti en osaa sitä sanoa. QTopiassa nimittäin oli slide-to-unlock -toiminto jo kesällä 2007, saattoi olla jo aiemmin vuonna 2006. QTopiassa puhelimen lukituksen avaamiseksi Kosketusnäytöllä oleva avain-kuvake piti siirtää lukko-kuvakkeen päälle styluksella liu'uttamalla. Toimintona se oli vastaava kuin iPhonessa oleva.

QTopian kehitti Trolltech. QTopian nimi muutettiin myöhemmin Qt Extendediksi. Nokia osti Qt:n ja Trolltechin vuonna 2008. Nokia lopetti Qt Extendedin kehittämisen maaliskuussa 2009 ja joitakin sen ominaisuuksia otettiin mukaan itse Qt-frameworkkiin.

QTopiaa käytettiin kosketusnäytöllisissä Linux-pohjaisissa kosketusnäytöllä varustetuissa älypuhelimissa jo ennenkuin ensimmäistäkään iPhonea oli julkaistu. Esimerkiksi Trolltechin kehittämä Greenphone tuli myyntiin jo vuonna 2006. Puhelin oli Linux-pohjainen kosketusnäytöllinen QTopia-älypuhelin, jossa oli myös perinteinen puhelinnäppäimistö. QTopia toimi jo vuonna 2006 kymmenellä muullakin puhelinmallilla. QTopiaa/Qt Extendediä on myöhemmin käytetty mm. 9.7.2007 julkaistussa Neo 1973:ssa, joka julkaistiin siis alla 2 viikkoa ensimmäisen iPhonen julkaisun jälkeen. QTopiaa käytettiin myös esim kesäkuussa 2008 julkistussa Neo Freerunnerissa.

Applen slide-to-unlock patenttihakemus hyväksyttiin vasta helmikuussa 2010. Ei ole olemassa yhtään mitään takeita siitä, että tuo patentti olisi pätevä oikeudessa. On täysin mahdollista, että slide-to-unlock oli QTopiassa jo ennen iphonea, ja sillon Applen saama patentti on arvoton ja sillon itseasiassa Nokialla on periaatteessa suurempi omistusoikeus ominaisuuteen kuin Applella. Nokia kun omistaa entisen Trolltechin ja siten myös QTopian/Qt Extendedin.

Vastaa
villenn (vahvistamaton)

29

Onkos sinulla sitten tietoa, vaivautuiko Trolltech edes patentoimaan tuota omaa juttuunsa?

Kaiken lisäks melko naurettavaa et nokia aina väittää et apple loukkaa nokian patentteja jotka "helpottaa tekemään laitteista helppokäyttöisempiä ja käyttäjäystävällisempiä", Nokia ei taida ite ees käyttää niit patenttejaan kun käytettävyys on vähän sieltä ja syvältä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

30

@21 Kolzzu

> Itseasiassa N900:ssa on juurikin iPhonea vastaava "swipe to unlock"
> -toiminto. Saat sen näkyviin kun painat viranäppäintä laitteen ollessa
> lukittuna.

jep pitää paikkansa, tarkistin tuon yöllä mutten sitten jaksanut enempää kirjottaa yöllä. Itseasiassa kun googlella tuli vastaan youtube video tuosta toiminnosta muistin, että olen sen nähnyt aiemminkin. No eihän sitä kaikkea voi muistaa.


@24 Mikaelson

> Ja Nokian puhelimissa ei todellakaan ole mitään
> puheluunvastaamisliu'utuksia, vaan näytöllä on "painikkeet", joilla
> vastataan tai hylätään puhelu."

ja aivan tasan taatusti on. Esim omassa Nokia 5800 XPressMusic luurissani on tuo ominaisuus. Se tuli puhelimeen firmwarepäivityksen mukana. Sitäpaitsi minähän sanoin, että puheluihin vastataan ja herätyskello vaiennetaan sormea/stylusta liu'uttamalla sillon kun puhelin on LUKITTUNA. Sillon kun puhelin ei ole lukittuna ruudulla on toki ne painikkeet puhelun vastaanpttamiseksi/hylkäämiseksi, mutta kyse olikin nyt siitä, että puhelin on LUKITTUNA.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

31

@29 villenn

> Onkos sinulla sitten tietoa, vaivautuiko Trolltech edes patentoimaan tuota
> omaa juttuunsa?

En osaa sanoa, mutta ei sillä varsinaisesti ole edes merkitystä. Mikäli QTopiassa oli tuo ominaisuus ennen iPhonea, niin patenttioikeudellisesti Applen patentti on mitätön, koska mitä ilmeisimmin he eiväöt sillon olleet ensimmäisiä, jotka keksi käyttää kyseistä ominaisuutta puhelimessa. Sillon on olemassa "prior art" -tapaus ja patentti on mitätön.


> Kaiken lisäks melko naurettavaa et nokia aina väittää et apple loukkaa
> nokian patentteja jotka "helpottaa tekemään laitteista
> helppokäyttöisempiä ja käyttäjäystävällisempiä", Nokia ei taida ite ees
> käyttää niit patenttejaan kun käytettävyys on vähän sieltä ja syvältä.

Ensinnäkin en ole käytettävyydestä kanssasi smaa mieltä, toisekseen mikään ei velvoita kkäyttämään omia patenttejaan. Patentti on patentinhaltijan omaisuutta käyttää hän sitä itse tai ei. joten ei siinä ole mitään naurettavaa jos puolustaa omia patenttejaan.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

32

26@
>Applen halu maksaa patenteista liittyy siihen miten maksu tulisi
>laskea. Nokia hakee tiettyä prosenttia laitteen hinnasta. Applen
>mielestä summan tulisi olla sama eri valmistajille riippumatta
>laitteen ulosmyyntihinnasta.

Kiinteähinta olisi ollut alaa supistava ja rajoittaisi myös kilpailua ja standartoidun tekniikan leviämistä. Suuret vanhat toimijat ovat kai aika hyvin sopineet miten estetään kohtuuttomat lisenssimaksut.

>zoomaus kahdella sormella

Tuokaa ei ilmeisesti ole Applen keksimä, tai ainakin sellaisia on muiden toimesta esitelty vuosia ennen iPhonen julkistusta. (ideana ja myös toimivina demoina)

Tosin tuo ei kovin oleellinen tekniikka, mutta muodustunut jonkinlaiseksi UI oletukseksi jenkeissä.

Vastaa
Napander141 (vahvistamaton)

33

Kiinteä hinta on varmasti ollut kilpailua rajoittava tekijä kun keskihinnat ovat laskeneet. Nyt kun Apple myy laitteitaan vain kalliimmassa hintaluokassa ja niin ettei puhelin ole laitteen ainoa oleellinen osa, on tilanne muuttunut. Siksi sitä oikeutta käydään kun alan hinnoittelu halutaan katsoa uusiksi. Tietenkin on selvää, että alan aikaisempi hinnoittelu on toiminut hyvin. Onko se kohtuullinen kaikille toimijoille myös muuttuneessa markkinatilanteessa, se on epäselvää.

Kahden sormen zoomauksen tekniikka voi olla hyvinkin jonkun muun keksimä. Applella on nyt siihen patentti jonka vahvuus katsotaan sekin oikeudessa. Samalla katsotaan se, onko Nokian patentti nettilinkkien avaamisesta osoitetta klikkaamalla pätevä. Kummallakin firmalla on noita epämääräisiä oikeuksia riittämiin. Eräs Applen patentti koskee sitä miten sormen asento ja oikea klikkauspiste haivaitaan ruudulta.

Zoomaus ei ole mikään vättämätön asia eikä sitä lasketa essentiaalipatentiksi. Siksi Applen ei tarvitse lisensoida sitä Nokialle jos se ei halua. Siksi on erittäin ymmärrettävää, että Nokia yrittää puristaa Applelta oikeudet näihin patentteihin. Ilman niitä ei voi tehdä juuri sellaista käyttöliittymää jota Yhdysvaltain markkinoilla tarvitaan.

Vastaa
delic
delic

34

@32

"Tosin tuo ei kovin oleellinen tekniikka, mutta muodustunut jonkinlaiseksi UI oletukseksi jenkeissä"

siis jos puhut nyt pinch zoomista niin se on kyllä todella iso osa esim just iphonea

Huomas ku opera tuli iphonelle ja siinä ei sitä ollut niin tuntu, että palas vuosia taaksepäin ja eniten nimenomaan mistä iphone käyttäjät operaa arvosteli oli juurikin tuo zoomaus koska se oli niin kankeaa ja sitähän se oli :)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

35

>Zoomaus ei ole mikään vättämätön asia eikä sitä lasketa
>essentiaalipatentiksi. Siksi Applen ei tarvitse lisensoida sitä
>Nokialle jos se ei halua.

Ei, mutta ehkä kannattaa.


>Ilman niitä ei voi tehdä juuri sellaista käyttöliittymää jota
>Yhdysvaltain markkinoilla tarvitaan.

Zoomaus tuskin on ongelma, mutta jos laaja sopu syntyy niin helpottaa kummankin asemaa.

Jokin nimen näyttö numeronperusteella ole myöskään välttämätön, mutta myös sellainen että sitä haluaa kaikki käyttää. (no siitä ei kai edes kaivettu esiin)

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

36

>siis jos puhut nyt pinch zoomista niin se on kyllä todella iso osa
>esim just iphonea

No jaa, siihen iPhonen käyttäjät tottuneet, ja toimittajat hehkuttaa, mutta vaatii kahtakättä, kun on olemassa eleitä joilla voi asian tehdä yhdellä kädellä.


Jos Iphonen UI perustuu nipistämiseen, niin käyttäjä olettaa sen toimivan sovelluksissa, jos jossain toisessa laitteessa käytetään jotain toista elettä, niin käyttäjä olettaa sitä toista käytettävän, eikä nipistystä.

Applellä on moni UI patentteja, ja monilla muillakkin liuta vanhempia ui patentteja, jotka menevät enemmän tai vähemmän ristiin.

Vastaa
delic
delic

37

@36 niinno mulla on ainakin kaks kättä, että ei sinänsä mikää ongelma ainakaan mulle

Minkähän takia n8 tuo pinch zoomin jos ei nokian käyttähät sitä edes halua/tarvi?, no mutta saattaa noi puheet sitten muuttua hiukan ku ootte sitä n8 käytelly ;)

Itse en kyllä hanki enää luuria jossa pinch zoomia ei ole, mulla se on koko aja käytössä, se tekee webbisurffauksesta vaan niin mielettömän sulavaa ja helppoa

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

38

>Itse en kyllä hanki enää luuria jossa pinch zoomia ei ole, mulla se
>on koko aja käytössä, se tekee webbisurffauksesta vaan niin
>mielettömän sulavaa ja helppoa

Tuon tyyppisten ennakkoluulojen takia valmistajat sitä varmaan laittaa, ja ei siitä haittaa jos on vaihtoehjo käytössä.

Selain käytössä selaimissa on eroja, ja Safarin tyyli taittaa sivu voi aiheuttaa tavallista enemmän zoomailutarvetta, jossain desiren vakio selaimessa nipistys zoomia ei kovin paljoa tarvitse, jos siinä olisi vielä yhden kahden (sormen/kynnän) zoomi niin sitä ei tarvitsisi senkään vertaan.

Vastaa
Napander141 (vahvistamaton)

39

Veikkaan, että Apple yrittää välttää käyttöliittymäpatenttiensa lisensoinnin muille jos vain mahdollista. Eikä sen kannattaisikaan lisensoida niitä. Jos muilla ei ole niitä käytössään, Apple voi tarjota yksin Microsoftin kanssa näitä muutamia juttuja joiden perässä kuluttajat juoksevat. Siksi Applen kannattaa maksaa vaikka enemmänkin rahaa noista essentiaalipatenteista eikä suostua ristiinlisensointiin.

Kannattaa muistaa, että nyt Applen tarkoituksena on käydä oikeutta Nokian patenttien hinnan kohtuullisuudesta. Applen omien patenttien lisensointi ei ole edes vaihtoehto.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

40

Joidenkinmielestä kyse myös protektionismiin nojautumisesta, Applen hyökkäykset kohdistuneet enimmäkseen tuontiyhtiöihin.

Yhtiöillä, mukaan lukien tämän tapauksen toinen osapuoli, on patentteja joita Apple loukkaa toteuttaakseen mm. parempaa käyttökokemusta, mutta jotka eivät muuten välttämättömiä.

Vastaa
Napander141 (vahvistamaton)

41

Applen toiminta on täysin selvästi protektionistista. Sen kun muistaa niin siitä selviää nopeasti se, kuinka paljon firmalla on haluja päästää muita sen tontille. Nokiallakin on noita ei-essentiaalipatentteja, mutta niiden pitävyys on myöskin erittäin kyseenalaista. Apple saattaa hyvinkin katsoa nämä kortit.

Kiistan venyttäminen palvelee Applen etuja. Mitä suuremman markkinaosuuden se kykenee nappaamaan, sitä vaikeampaa muiden on sitä saada takaisin sillä aikaa kun on yleisessä tiedossa, ettei Apple salli patenttejaan käytettävän. Olemassa olevien tuotteiden pitäminen markkinoilla kiistan aikana on vielä ok, mutta uusien tuotteiden kuten Symbianin 3:n ja 4:n julkistus ovatkin jo räikeän tietoisia uusia loukkauksia. Siksi Applen kannattaa viivyttää kiistaa mahdollisimman pitkälle.

Vastaa
Ekkki (vahvistamaton)

42

Koko USA on protektionistinen valtio. Laittavat tulleja kiinalaisille renkaille koska muuten eivät mene oman maan renkaat kaupan. Joten eiköhän tämäkin loppupeleissä taas ratkea Applen hyväksi kun patriotismin annetaan loistaa siellä Amerikan mantereella.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

44

43@
>Kts:

2003:ko tuo on jätetty ? lisäksi yhtiöllä taisi olla liuta muitakin elepatentteja. 2000 luvulla tutkimus mailma esitteli ajatuksia kahdensormen käytöstä, niistä moni taisi olla vähän myöhemmin kuin tuo.

iPhonen UI liittyviä patenttihakemuksia on jätetty 2000 luvun lopupuoliskolla (mitä julkisuudessa meuhkattu)

Vastaa
Markoerua (vahvistamaton)

46

Tämä Nokian kahden sormen tekniikka on täysin eri asia kuin Applen monikosketustekniikka. Patentti koskee resistiivistä teknikkaa. Applen tekniikka kahden sormen kosketuksessa kapasitiivista. Nokia tarvitsee Applen patentin jos se haluaa myydä iPhonea vastaavaa zoomia.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja