Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia N8 lähes kolme kertaa N97:ää nopeampi

41
Matti Vähäkainu

Nokia N8 lähes kolme kertaa N97:ää nopeampi
Nokian ensimmäinen Symbian^3-puhelin, Nokia N8, julkistettiin noin kuukausi sitten. Silloin puhelin sai kritiikkiä paitsi Mobilereview-sivuston päätoimittaja Eldar Murtazinilta niin myös Symbianin vanhahtavaan käyttöliittymään kyllästyneiltä lukijoilta. Samalla Nokiaa arvosteltiin N8:n suorittimen valinnasta, joka ei kykene kilpailijoiden gigahertsilukemiin.

Edistystä on kuitenkin tapahtunut sekä käyttöjärjestelmän että prosessorin saralla. Nokia N8 sisältää 680 megahertsin kellotaajuudella hyrräävän ARM 11 -suorittimen, joka on selvä edistysaskel edeltävään lippulaivamalliin verrattuna. Nokia N97 on näet varustettu ainoastaan 434 megahertsin ARM 11 -suorittimella. Tehon kasvu, käyttöjärjestelmän päivittyminen sekä tuki rautakiihdytykselle ovatkin nopeuttaneet laitetta merkittävästi, kertoo puhelimien nopeuksia mitannut FinestFones-sivusto.
Sivuston mukaan puhelimen nopeutta testaava Speedy Go! -sovellus antoi Nokia N8:lle 180 prosenttia suuremman (nopeamman) tuloksen kuin edeltävä lippulaivamalli N97. Nokia N900:n tavoin 600 megahertsin ARM Cortex A8 -suorittimella varustettu Samsung Omnia HD:kin jäi jälkeen. N8 oli 54 prosenttia Samsungia nopeampi. FinestFones mittasi myös laitteiden kyvykkyyttä 3D-sovelluksissa. FPC Bench 3D -ohjelma antoi kaikissa testeissä N8:lle tulokseksi täydet 60 kehystä sekunnissa. RAM-muistia Omnia HD:ssa ja N8:ssa on 256 megatavua ja N97:ssä 128 megatavua.

Valitettavasti tarjolla ei ole (vielä) videota, jolla näkyisi Nokia N8 ajamassa benchmark-sovelluksia. Tässä kuitenkin muutama kuvakaappaus FinestFonesin testeistä.Kommentit (41)

keke! (vahvistamaton)

2

Haha! saa nähdä kuinka moni N8:n prosessorin/suorituskyvyn haukkunut uskaltaa tulla kommentoimaan!

Vastaa
Qwerty141
Qwerty141

4

Kaverini pääsi testaamaan kun hänen ystävänsä töissä nokialla sanoi että hyvältä vaikutti, kyllä lähtee nuilla luvuilla ostoon!!

Vastaa
Thors (vahvistamaton)

5

Mutta kun nyt ei pidäkään olla nopeampi kuin lahna N97, vaan nopeampi kuin kilpailijat. ;)

Taitaa olla Nokialla hieman liikaa kusta päässä edelleen.

Vastaa
delic
delic

6

@2 nii? No onko se joku ihme jos hakkaa ihan 6-0 n97? niinku uutisessa sanottiin siinä on huomattavasti hitaampi prossu ja puolet vähemmän muistia ja mitä kaupassa tosiaan aikoinaan n97 testasin ni thorin sanoja lainaten: Sietääkin olla :)

ja omnia hd:kin yli vuoden vanha luuri, sietää myös sen voittavan :)

Enemmänkin mua kiinnostaisi tietää esim paljo samsungin galaxy sais eikä mitää vuoden vanhojen luurien vertailuja :)

Vastaa
Mokia N8 (vahvistamaton)

8

Odotetaan tulevia Samsung malleja,jotka ovat varustettu Bada OS-käyttöjärjestelmällä!.
;)
Eli,"ei nuolaista,ennen kuin tipahtaa"!!!.
=/

Vastaa
teosto
teosto

9

niin siis tää oli kokonaan pelkkää kosketusnäyttöä? ei näppistä?
tollasella luurilla kun ei tee mitään jos kirjottaa enemmän ko muutaman lol tai =D viestiin..
ikäväkyll' qwerty sen olla pitää

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

11

Resoluutiokin on tässä laitteessa sama vanha huono 360x640, kun kaikkien muiden valmistajien huippumalleissa vähintään 480x800. Ei siis voi verrata muihin kuin N97:ään.

Vastaa
delic
delic

12

@10 joo ja tosiaan on hyvä huomata, että tuo video on tehty 11 kuukautta sitten, liekö sen jälkeen firmikset luureja nopeuttaneet?

Vastaa
mooosess (vahvistamaton)

13

N8 vertailu tehty Omnia HD:n ja N97:n ihan ensimmäisiin softiin koska vertailuvideo laitettu 2009/06 jutuuppiin. Sietääkin olla nopeampi kuin nuo kaksi 1.5v sitten esiteltyä luuria, mutta tuskin ero olisi noin suuri sampan osalta jos verrataan vaikka uusiin hyperx:n custom firmiksiin.

Vastaa
Noksu on ihan Tuksu (vahvistamaton)

15

Nokian käyttämä ARM 11 on itseasiassa paljon hitaampi kuin kilpailijoiden käyttämä ARM Cortex A8 -prosessori. Nopeuserot täytyvät siis syntyä Symbian^3 tehokkuudesta verrattuna esimerkiksi Androidiin, sekä tääläkin aikaisemmin mainuttu ero näyttöjen resoluutiossa (nokialla pienempi)

Vastaa
uggeli
uggeli

17

Eikös tämä N8 käytä CPU:n lisäksi melko paljon GPU:ta koko käyttöliittymään, mistä saadaan tuota nopeuslisää. Eli tässä tapauksessa pelkän prossun kellotaajuuden tuijottelu ei ole se koko totuus... Toki Symbiankin on varmasti petrannut kuin sika juoksuaan.

Vastaa
Superi79
Superi79

18

@14.

Videosta ei käynyt koko totuus ilmi. Thumbnaileja tuossa lähinnä scrollattiin. Ne ovat vain muutaman pikselin kokoisia. Koko ruudun näytöllä selailtaessa ei käynyt ilmi, scrollasivatko ruudulla edelleen karkeat miniatyyriversiot (koko ruudulle suurennettuina), jotka sitten tarkentuvat hetken päästä. Olisin halunnut nähdä, kuinka hyvin suuren kuvan zoomaus pyörii ja sen panorointi sormella.

Vastaa
rnoynet
rnoynet

19

@15 Ihan oikein. Eipä ne hertzit aina kerro koko totuutta, softallakin on sormensa pelissä. Taitaa N8 mennä ostoon, jo sen kamerankin takia.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

20

Hups, juu vanha video lipsahti. :)

@11: No en näe mitään järkeä siirtyä suurempaan resoluutioon kun erottelukyvyn erot jäävät niin pieniksi tuon kokoisella näytöllä. Ja toisin kuin 800x480, 640x360 on 16:9 standardi QHD resoluutio.

Ja eiköhän tuo N97 ole otettu vertailuksi sen takia, että on edellisen sukupolven lippulaiva. Ja muutenkin verrattuna "vanhaan" v5.0 Symbianiin, käyttöliittymä ei ainoastaan ole frameiltansa nopeampi vaan suurin osa valinnoista ja pahamaisista "Oletko varma?" kysely popupeista on korjattu. Esimerkiksi ennen kuin joudut valitsemaan tiedostoselaimessa ensin tiedoston, sitten klikkaamaan "Valinnat" ja sitten klikkaamaan "Muokkaa" ja sen jälkeen "Poista", niin nyt kaikki toimii pitkälle kosketuksella. Eli painat vaan tiedoston päällä sormella reilun sekunnin, niin hyppää popup ylös josta saat valita toiminnon, muutoin jos kerran klikkaat niin se avaa sen, ilman että joutuu tuplaklikkaan.

Vastaa
gunggu (vahvistamaton)

21

Ei tässä vaiheessa kehitystä vielä luureissa ole kuin ne tärkeimmät ohjelmat sisällä. Kyllä ne benchmark lukematkin vielä hitusen kasvaa kun ennen myyntiä tungetaan luuri turhia ohjelmia täyteen. Ja syytä ollakkin tällä protolla kovemmat benchmarkit kuin n97:n ja Omnia HD:n vuoden takaisilla ensimmäisillä myyntisoftilla.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

22

Te jotka valitatte prosessorin nopeudesta muistakaahan, että Mhz-luvut ei kerro koko totuutta. Ensinnäkin Symbian on itsessään jo erittäin kevyt käyttöjärjestelmä ja esim Android kuluttaa huomattavasti enemmän laitteen resuirsseja kuin Symbian. Joten esim Androidin pyörittämisen tarvitaan tehokkaampi rauta ja enemmän muistia.

Lisäksi pelkkä prosessoriteho ei muutenkaan ratkaise. Itseasiassa hyvin usein grafiikkakiihdytys vaikuttaa enemmän kuin prosessoriteho. Symbian ^3:ssa on tuki rautapohjaiselle 3D ja 3D grafiikkakihhdytykselle ja N8:ssa on erillinen grafiikkapiiri.

Grafiikkakihdytys nopeuttaa käyttöä ihan ylöeisestikin merkittävästi ja lisäksi esim 3D-pelejä pelatessa grafiikkakiihdytyksen vaikutus on dramaattinen. Esimerkiksi oma Amigani, jossa on 68060 @ 50Mhz prosessori, pyörittää aivan pelattavasti GlQuakea, joka on Quake joka käyttää 3D-kiihdytystä. Peli pyörii oikein hyvin noinkin hitaalla koneella. Mutta sitten kun koettaa pelata normaalia perus Quakea, joka ei hyödynnä 3D-kiihdytystä, niin kone hyytyy ihan täysin ja peli on täysin pelikelvoton.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

@ 17 uggeli

> Eikös tämä N8 käytä CPU:n lisäksi melko paljon GPU:ta koko
> käyttöliittymään, mistä saadaan tuota nopeuslisää. Eli tässä tapauksessa
> pelkän prossun kellotaajuuden tuijottelu ei ole se koko totuus... Toki
> Symbiankin on varmasti petrannut kuin sika juoksuaan.

Kyllä, nimenomaan. tuo sanomasi pitää paikaknsa. Symbian ^3:ssa on uutena ominaisyuutena tuki rautapohjaiselle 2D ja 3D grafiikkakiihdytykselle. Lisäksi Nokia N8:ssa on erillinen grafiikkapiiri. Joten pelkkään prosessorin kellotaajuuteen tuijottaminen ei N8:n tapauksessa todellakaan kero koko totuutta.

Nykyään käytössä olevissa Symbian- ja S60-versioissa ei ole tukea rautapohjaiselle grafiikkakiihdytykselle. Tällä on ollut merkittää vaikutus.

Vastaa
keke! (vahvistamaton)

25

Tälläisiä bencmarkeja olen kaivannut kännyköihin N-Gagen ajoista alkaen! Vielä kun olisi ihan suoraviivainen SuperPI, niin olisi kyllä bueno.

Löytyykö samanlaista ohjelmaa Maemolle? Jotain useamman alustan kattavaa? Olisi hauska nähdä testejä eri alustojen eroista.

Ai mihinkö sitä tarvitsisi? Vain kellottajat ymmärtävät..

Vastaa
newmanni
newmanni

26

Kellotaajuuden lisäksi ARM Cortex A8 on paljon tehokkaampi arkkitehtuurinakin kuin ARM 11. Ero vähän niin kuin Intel Pentium 4 versus Inter Core prosessorit.

Vastaa
keke! (vahvistamaton)

27

Jos luuri ilmeisesti pyörittää kaikkia tämän hetken sovellutuksia varsin mallikkaasti tuollakin suorittimella, mihin oikein tarvitsisi parempaa? Toki aika ajaa tuonkin ohi, mutta tällä hetkellä on turha myydä "ylitehokasta" laitetta. Ainoa käytännön vaikutus olisi korkeampi hinta.

Pelkkää spekulaatiota, joten odotellaan kattavia testejä vielä!

Vastaa
stevekallasvuo (vahvistamaton)

29

Nokia siis päätti laittaa saman prosessorin kuin 3 vuotta vanhassa iPhone 1:ssä.

Selvästikin lippulaiva julkistetaan vasta syksyllä.

Vastaa
delic
delic

30

@27 no varmaankin juuri siksi, että kehitys menee eteenpäin ja tulee raskaampia ja monipuolisempia sovelluksia ja pelejä ym. Kovasti esillä ollut flash tekniikka ei varmasti ainakaan pistäs pahaks jos pellin alta löytys tän päivän osat

Itse veikkaisin, että n8 tulee ehkä olemaan nopeudeltaan varmaan aika samaa luokkaa, ku vuosi sitten julkaistu iphone 3gs ja nyt odotellaan sieltä suunnalta jo uutta luuria, Näkee sitten mitä sillä on tarjota

Kyllä se vaan niin on, että flashit ja html5 ym webbitekniikat vaativat lisää ja lisää tehoja, että ne saadaan hienosti pyöriin

Vastaa
Anestic
Anestic

31

Teho sitä ja teho tätä;) Ehkä tässä voi olla kyse myös sähkönkulutuksesta. Itselle akkukesto on tärkeämpi ominaisuus kuin maailman nopeimmalla ja tehokkaimmalla prossulla lesoaminen. Väitelkää:D

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

32

29@
> Nokia siis päätti laittaa saman prosessorin kuin 3 vuotta vanhassa
> iPhone 1:ssä.

Oletko nyt aivan ymmärtänyt mitä tuonne N8:n sisään on laitettu ja mitä iPhonen sisällä oli.

iPhonessa CPU oli alumiinisen konepellin alla ja narun päässä rattaissa GSM.

N8ssa tuo CPU toimii palvelijana. Nelivedon ja vauhdin tarjoilee jokapyörän erillis moottorit. Jälkimmäiset taasen hommassaan tehokkaampia kuin A8.N8 on raudaltaan tuoretta, vaikka ARM sukupolvi ei olekkaan uusinta.

Vastaa
Moka. (vahvistamaton)

33

N8 on raudaltaan tuoretta, vaikka ARM sukupolvi ei olekkaan uusinta.
...Eli vanhaa ja uutta tekniikkaa/teknologiaa sekaisi!!.
Toimintavarmuuden kannalta ei ole HYVÄ yhdistelmä!!. :/

Vastaa
Moka. (vahvistamaton)

35

Tarkoitinkin Symbiania,mutta ei se kunnollinen testaus ole Nokialtakaan onnistunut!!.Jopa Samsungitkin ovat toimintavarmempia!.
Kokemusta on nimittäin Nokian Symbianeista ja Samsungeista!. ;)

Vastaa
delic
delic

37

@36 jaa a mutta sitä tietoa ei tartte kauheen kauaa enää odottaa hiuka yli pari viikkoa ja sit se o menoa

Huhuthan on heitelly, että voisi voilla vaikka samat tehot kun ipadissa ja jos näin on ni melkosen tehokas laite tulee olee, mutta sen näkee sit n 2 viikon päästä

Vastaa
Aapeli22 (vahvistamaton)

40

Täällä vaan jaksetaan vertailla hertzejä :D Aivan kuten kymmenen vuotta sitten tietokoneiden kanssa! Joopase joo, "Mitä asiantuntijoita!"

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja