Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Videolla: Nokian ensimmäinen esittely N8:sta

169
Kaarlo Räihä

Videolla: Nokian ensimmäinen esittely N8:sta
Nokia jatkoi eilen N8-puhelimen buffaamista julkaisemalla ensimmäinen virallisen esittelyvideon parin kuukauden päästä myyntiin tulevasta puhelimesta.

YouTubeen laitetussa videossa Nokian projektipäällikkö Chris Bennetts käy läpi N8-puhelimen ominaisuuksia mm. kotinäytön, moniajon, sähköpostin, internet-selaimen ja navigoinnin osalta. Kotinäyttöjen osalta N8 tarjoaa kilpailijoiden tuotteista tuttuja ominaisuuksia, joten esim. taustakuvia voi vaihtaa ja eri kotinäytöille voi lisätä Widgettejä, joita mahtuu kerralla kuusi yhdelle kotinäytölle.

Moniajon osalta suorituksessa olevien ohjelmien listan saa esiin yhtä näppäintä painamalla, ja listalta voi sitten valita mitä ohjelmaa käyttää. Ajossa olevista ohjelmista näytetään pieni kuvankaappaus, joka helpottaa ohjelmien erottamista toisistaan.

Viestinnän osalta tarjolla on vaakatason virtuaalinäppäimistöä ja useamman sähköpostitilin käyttömahdollisuus. Videolla ei kuitenkaan näytetä skandeilla varustettua virtuaalinäppäimistöä, vaikka videolla käytössä oleva puhelin sijaitsee matkapuhelinoperaattorin ja WLAN-tukiasemien nimien perusteella Suomessa.Selaimen osalta N8 tukee Flash-sisältöä, jonka toimivuutta esitellään videolla maps.nokia.com-sivuston avulla. Bennettsin mukaan Flash-tuki mahdollistaa myös internetin eri videopalveluiden käyttämisen N8:lla.

Navigoinnin osalta videolla hehkutetaan Lonely Planet- ja Michelin-oppaita, joiden avulla kuluttajat voivat etsiä esim. lähimmän ravintolan. Ovi Maps -sovellus tukee myös kolmiulotteisia maamerkkejä, joita videolla esitellään Eiffel-tornin avulla.

Nokia julkaisee N8:sta ensi viikolla kaksi uutta esittelyvideota, joten N8-fanien yöunet saattavat jäädä loppuviikon aikana vähiin.

Alla N8-puhelimen ensimmäinen esittelyvideoPuhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (169)

mikkokk
mikkokk

2

Vai skandinäppis pitäisi kännykkään tulla jos se eksyy soneran alueelle :) Kirjoittajan kännykkä muuttunee thai-versioksi lomamatkalla Phuketissa?

Vastaa
Strobolt
Strobolt

4

Jos tän pitäis olla iPhone-killeri niin ainaki mainoskampanjaa vois parantaa vaikkapa ottamalla jätkän joka ei änkytä. Karseeta katottavaa verrattuna applen samantyylisiin mainoksiin. Lisäksi näytää aika lagiselta toi käyttis...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jamppa34 (vahvistamaton)

5

Hm. Ei tuo ole buffaamista, vaan puffaamista. Tai jotain sinnepäin... Aika hermona näyttää Chris olevan.

Vastaa
delic
delic

6

@4

Voi kun et olisi sanonut tuota "laginen" sanaa, kohta on miksuh täällä paasaamassa, että ei todellakaan ole laginen

Vastaa
miksuh2
miksuh2

7

@4

Ei toi nyt kyllä mun mielestäni mitenkään erityisemmin änkytä. Sitäpaitsi eikö kannattas keskittyä siihen aiheeseen eikä takertua tommosiin asioihin. Tuskin itse olisit sen parempi, etenkin kun suomalaisilla on oma tyypillinen aksenttinsakin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

@5

Onko se täysin mahdotonta kommentoida menemättä henkilökohtaisuuksiin selän takana?

Sitäpaitsi ei tuo minusta ole mitenkään laginen, koska ei se ole.

Vastaa
jorgostoo
jorgostoo

12

@3: Jos ei fontti miellytä, mikset vaihda sitä tai teemaa? Onhan se ennenkin Symbianissa onnistunut, muista iLuureista en tiedä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

Uutisesta:

> Viestinnän osalta tarjolla on vaakatason virtuaalinäppäimistöä ja useamman
> sähköpostitilin käyttömahdollisuus. Videolla ei kuitenkaan näytetä
> skandeilla varustettua virtuaalinäppäimistöä, vaikka videolla käytössä
> oleva puhelin sijaitsee matkapuhelinoperaattorin ja WLAN-tukiasemien
> nimien perusteella Suomessa.

No tuohon on yksinkertanen selitys, puhelimessa on kieli asetettu englanniksi joten näppiksessä ei tietenkään ole sillon skandeja. Englanninkieliselläkin näppiksellä toki voi syöttää skandejakin kuten muitakin erikoismerkkejä.

Vastaa
Jeims_
Jeims_

15

Ei tämä video kyllä juuri vakuuta. Videon perusteella vaikuttaa siltä että edelleen on läsnä Symbian S60:lle tutuksi tullut tökkiminen ja ikuisuuksia jumittava "Processing" -ikkuna joka toimenpiteen välissä. Moniajokaan ei vakuuta, ainut uusi juttu on kivat pikkukuvat josta voi kurkkia ohjelmiin. Toki aika aikaista videon perusteella puhua kun en ole luuria testaillut. Valikoiden tökkimisen oikeassa käytössä osaa arvioida luultavasti vasta kun on omaan käteensä laitteen saanut. :)

Vastaa
Stonik
Stonik

16

@12

Tuli vaihdettua koko käyttöjärjestelmä (Maemo5). Mielestäni tuo fontti on turhan vanhahtava, käytännössä sama kuin ensimmäisessä omistamassani S60-laitteessa (N-gage). Ja koska se esiintyy kaikissa mainosvideoissa, ei teeman vaihtaminen oikein käy perusteeksi.

Käyttöliittymästä suuri osa kun on kuitenkin tekstiä, tällä on vaikutusta. Ihmiset odottavat uutta, mutta se näyttää silti entiseltä.

Olette kuitenkin tekstinkäsittelyohjelmaa käyttäneet itsekin ja tiedätte varmasti fontin merkityksen. Nokian internet-sivuilla ja markkinointimateriaalissa tyyli on hiottu kauniiksi, joten toivoisin samaa linjaa myös Symbianiin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

@15 Jeims

Tuo on nyt kyllä taas kerran melkosta älytöntä liiottelua :P Processing dialogi näkyy videolla tasan yhdessä kohtaa, eli sillon kun ladataan taustakuva alotusruudulle. Joten ihmeessä voit väittää sen olevan muka "joka toimenpiteen väliss"? tauskakuvan lataaminen kestää hetken, koska se varmaankin haetaan muistikortilta. Kyseessä on jokin valokuva. Esim 12MPix valokuvan muistikortilta menee väkisin hetki. Pitää nyt muistaa, että muistikorttien Flash-muisti on aika hidasta. Videolla vilahtaa hetken aikaa myös Searching Wlan -dialogi, mutta se ei ehdi kuin kävästä ruudulla.

Mitä sitten tulee processing -dialogeihin yleisesti, niin niiden käyttö on hyvän käyttäjäystävällisyyden mukasta ja ihan perusperiaatteita kun käyttöliittymää suunnitellaan. Eli siis jos sovellus tekee jotakin joka kestää hetken ja käyttäjän pitää odottaa sillä aikaa, niin sillon käyttäjälle tulee näyttää Processing-dialogi, jossa esim pyörii animaatio kuten videolla näkyy. Tuolla tavalla käyttäjä näkee, että jotakin tapahtuu. Jos processing-dialogia ei näytettäisi niin se hämmentäisi käyttäjiä ja synnyttäisi kuvan oudosta hyytymisestä. Viiveitä ei voi koskaan mitenkään kokonaan välttää se on 100% mahdotonta, ja siksi käyttäjälle pitää kertoa sillon kun joutuu hetken odottamaan.

Niin ja mikä siinä moniajossa nyt muka ei vakuuta?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@16

Fontin tärkein ominaisuus pienellä näytöllä on selkeys, eli se näyttääkö fontti uudelta tai vanhalta on toisarvoista eikä paina ollenkaan niin paljon kuin selkeys.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@17 miksuh

Niin ja kun tuo taustakuva ladataan niin sitä 12MPix valokuvaa ei taatutis pidetä kokonaisena muistissa taustakuvana, koska siinä ei ole mitään järkeä ja se tuhlaisi muistia, vaan alkuperäsestä kuvasta skaalataan pienempi uusi kuvam, joka sovitetaan näytön kokoon. Eli tuohonkin kuluu hetki.

Vastaa
Poll0
Poll0

21

Nokian käyttämän ontin suurin ongelma on nimen omaan eäselkeys. Fontti on jotenkin liian tiheään pakattu ta reunoitaan epäterävä tms. mutta joka tapauksessa kilpailijoilla on helppoluuisempi fontti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

22

Aika vähän lagia käyttöliittymässä yleensä. Muutama ongelmakohta löytyy ja niiden korjaaminen voi olla hankalaa. Moni painike on aika pieni ja niiden käyttäminen on siis jatkossakin hankalaa. Pieniin nappeihin on vaikea osua tarkasti pelkkää sormea käyttäen. Noita tuntuu olevan tuolla todella paljon.

Ne muutamat lagipaikat ovatkin aika erikoisia. Aika järjetöntä näytellä käyttäjälle tuollaisia processing-tekstejä. Niitä katsomalla tauko tuntuu entistä pidemmälle. Ammattinsa osaavat suunnittelijat saavat noi tauot vaikuttamaan paljon lyhyemmiltä.

Aika monessa kohdassa näyttää siltä, että ruutua scrollatessa sen oikea reuna tulee vähän jäljessä. Ei hyvä. Ei ollenkaan hyvä. Pilaa käyttökokemusta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

Fontin pitää olla sellainen, että se on helppolukuinen niillekin joilla on heikot silmät, ei pelkästään hyvänäköisille. Itselläni on varsin heikot silmät ja tuon nykyisen fontin lukeminen onnistuu ihan ok.

Näytön koolla ja kirkkaudella on tottakai myöskin merkitystä, siinäkin mielessä nykyinen Nokia 5800XM luurini on ollut mainio entiseen N95 luuriini verrattuna. 5800XM:n näyttö on paljonparempi silmille kuin oli N95:ssä. Ja videoiden perusteella N8 vaijkuttaa hyvältä myös.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

> Aika järjetöntä näytellä käyttäjälle tuollaisia processing-tekstejä. Niitä
> katsomalla tauko tuntuu entistä pidemmälle. Ammattinsa osaavat
> suunnittelijat saavat noi tauot vaikuttamaan paljon lyhyemmiltä.

Kuten edellä sanoin, niin järjetöntä olisi nimenomaan olla näyttämättä niitä. Jos noita dialogeja ei näytetä, niin käyttäjällä ei ole mitään aavistusta jumittuiko puhelin vai tekeekö se jotakin. Eli ne kuuluu ehdottomasti hyvään käyttöliittymäsuunnitteluun. ja se dialogissa pyörivä animaatio selkeyttää myös sitä, että jotain tapahtuu, pelkkä muuttumaton kuva voi myöskin antaa kuvan että koko systeemi jumahti.

> Aika monessa kohdassa näyttää siltä, että ruutua scrollatessa sen oikea
> reuna tulee vähän jäljessä. Ei hyvä. Ei ollenkaan hyvä. Pilaa
> käyttökokemusta.

Enpä huomaa moista...

Vastaa
Ranvier
Ranvier

25

Ei oikein vakuuta meikäläistä. Mutta kyllä mä ny tuon mieluummin tunkisin taskuuni, kuin Applen sisäsiittoisen sekasikiön, jota myös iphoneksi kutsutaan. Onneksi on htc.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

26

Ei, vaan järjetöntä, että koko laite jämähtää tekemään tätä yhtä asiaa kun kyseessä on taustakuvan vaihto. Miksi siinä pitää näyttää jotain tosi teknisen näköistä animaatiota kun homman voisi hoitaa paremminkin? Paljon parempi olisi, että kuvan valitsisi ja käyttäjä voisi jatkaa hommiensa tekemistä rauhassa ilman taukoja. Taustakuvan vaihtoon menee aikaa, mutta sehän voisi vaihtua siellä taustalla rauhassa. Taustakuvana voisi olla ne muutamat sekunnit teksti "kuva vaihtuu" tms. ja homma toimisi paljon paremmin. Tollaisen tekstin laittaminen kuvan tilalle taas ei hommaa hidasta lisää puolta sekuntiakaan. Tekee kuitenkin toiminnasta paljon mukavamman. Vai eikö se moniajo toiminutkaan enää tässä vaiheessa?

Kaiken maailman processing-tekstit ovat juuri niitä juttuja joista Nokian pitäisi päästä eroon. Ne ovat yksi syy siihen miksi Symbian on saanut nykyisen huonon maineensa.

Kuten juuri sanoit, sinulla on huono näkö. Ehkä et huomaa sitä näytön oikean laidan lagitusta siksi? Minulla taas on hyvä näkö ja tuo pistää heti silmään.

Vastaa
delic
delic

27

en halua mitenkään miksuhia kohtaan tätä henkilökohtaisesti osoittaa, mutta kuten on monet kerrat huomattu miksuhin mielestä kaikki n8:ssa pyörii sulavasti, ehkä se selitys tässä tulee juurikin tuossa @23 mainitsemassa asiassasi

Mutta on outoa että väität tästä asiasta vastaan joka tilanteessa, mutta tuo selittää kyllä kummasti

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

28

Unohtiko tyyppi alussa oman nimensä? Vaikuttavaa! Käyttöliittymäelementit näyttävät aivan surkeilta ja aikansa eläneiltä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

29

@23

Sillä ei ole yhtään mitään tekemistä sen asian kanssa. Näön tarkkuudella ei ole mitään tekemistä sen kansa onko jokin minusta sulava vai ei. Eli sinun on ihan turha yrittää kehitellä tuosta mitään selitystä.

Suoraansanoen minusta on hävytöntä, että yrität käyttää hyväksesi koko asiaa.

Sitäpaitsi minä väitän vastaan sellasiin kommentteihin, jotka on mielestäni paikkansa pitämättömiä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

30

@27 delic

Sillä ei ole yhtään mitään tekemistä sen asian kanssa. Näön tarkkuudella ei ole mitään tekemistä sen kansa onko jokin minusta sulava vai ei. Eli sinun on ihan turha yrittää kehitellä tuosta mitään selitystä.

Suoraansanoen minusta on hävytöntä, että yrität käyttää hyväksesi koko asiaa.

Sitäpaitsi minä väitän vastaan sellasiin kommentteihin, jotka on mielestäni paikkansa pitämättömiä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

31

@26

> Ei, vaan järjetöntä, että koko laite jämähtää tekemään tätä yhtä asiaa kun
> kyseessä on taustakuvan vaihto. Miksi siinä pitää näyttää jotain tosi
> teknisen näköistä animaatiota kun homman voisi hoitaa paremminkin? Paljon
> parempi olisi, että kuvan valitsisi ja käyttäjä voisi jatkaa hommiensa
> tekemistä rauhassa ilman taukoja. Taustakuvan vaihtoon menee aikaa, mutta
> sehän voisi vaihtua siellä taustalla rauhassa.

Se on täysin tapauskohtaista toimiiko tuollainen vai ei. Tottakai tuota tapaa käytetään aina kun se on mahdollista. Tuo toimii tilanteissa, joissa ei tarvita blokkaamista. Mutta on olemassa paljon tilanteita, jossa käyttäjä ei voi tehdä mitään ennenkuin jokin toiminto on suoritettu loppuun. Esimerkiksi tässä nimenomasisesa taustakuvan vaihdon tapauksessa se toki voisi toimia, mutta monessa muussa tapauksessa syntyy tilanne, jossa seuraava toiminto edellyttää edellisen toiminnon suorittamista loppuun ennenkuin voidaan jatkaa.

Tuossa taustakuvan vaihdon tapauksessakin käyttäjälle pitää jokatapauksesa näyttää jollakin tavalla, että komento meni perille ja sen suoritusta alettiin tehdä.

Eli niistä Progress dialogeista ei voi mitenkään päästä eroon kokonaan.

Vastaa
delic
delic

32

@30 otit itse asian esiin etkä missään vaiheessa sanonu kuin "heikot silmät" ei kerro mitään, se voi olla mitä vaan

Mutta tämä selvä jos kyse on tarkkuudesta, ei siitä sitten sen enempää

mutta lopetan tämän keskustelun tähän sinun osaltasi, totean vaan loppuun, että toisten silmät voi olla herkempiä näkemään eri asioita, ihan kuten ihmisten korvat, toiset kuulee tarkemmin kun toiset. En minäkään väitä jollekin ihmisille jos se kuulee jonkun äänen, että kuulet omiasi

Vastaa
miksuh2
miksuh2

34

@26

Esimerkiksi GPS:ää käyttävä sovellus voi tarvita GPS-yhteyden jotta sovelluksella ylipäätänsä voi tehdä yhtään mitään. Sillon Sovellus joutuu odottamaan lukitusta satelliitteihin ja vasta sen jälkeen käyttäjä voi tehdä jotakin sovelluksella. Lukituksen saaminen GPS-satelliitteihin voi tapahtua parissa sekunnissa, tai siihen voi mennä muutama minuutti. Joten odottaessa Sovelluksen on hyvä näyttää käyttäjälle dialogi, jossa pyydetään odottaman ja jossa pyörii animaatio joka osottaa että homma toimii edelleen. Sitten kun lukitus satelliitteihin on saatu dialogi poistuu ja käyttäjä voi alkaa käyttää sovllusta.

Toki on myös GPS-sovelluksia, kuten Ovi Maps, joilla käyttäjä voi tehdä eri asioita vaikkei lukitusta olekaan vielä saatu. näissä tapauksissa GPS:n takia ei tarvitse blokata ja käyttäjä voi halutessaan puuhata sovelluksella muuta odottaessa.

Blokkaaminen on tietenkin sovelluskohtaista, eli vaika jokin sovellus näyttäisi odotusdialogia, niin muita sovelluksia voi käyttää smaan aikaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MMikk (vahvistamaton)

35

Ahh puhelin puhelin, perhettäkin tärkeämpi asia, jota voisin puolustaa yön yli!

Vastaa
miksuh2
miksuh2

36

@33
Höm.. Eipä ollut oikeen sellasta musaa tuolla joka olisi innostanut, eli tänä vuonna en nähnyt yhtään lähetystä. Ehkä ensi vuonna sitten :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

37

Niin jotain rokin, raskaan rokin ja hevin suuntasta kun olisi ollut niin olsi voinut kiinnostaa :) Hevillä ei olisi hävitty :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Håkann (vahvistamaton)

38

Teemat ja teemat... suurin osa teemoista joita olen eri Nokian laitteissa käyttänyt ovat hidastaneet laitteen toimintaa aivan käsittömästi. Ollut aina siis pakko käyttää arkaaista perus-Nokia teemaa. Surullista sinänsä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

41

@32

> otit itse asian esiin etkä missään vaiheessa sanonu kuin "heikot silmät"
> ei kerro mitään, se voi olla mitä vaan

No joo totta, ethän voinut tuosta tietää enempi. Eli antaa sen olla :) Rauha :)

Vastaa
delic
delic

42

@12 Itseasiassa iphoneen saa todella hienoja teemoja, harmi että näitä ei vaan saa ilman jailbreakkia, nyt en niistä pääee nauttimaan. Kovasti toivoisin, että apple tekisi teeman vaihdon mahdolliseksi, en tiedä sitten että miksei näin ole

esim tämä muuttaa iphonen käyttiksen ulkonäön täysin
http://www.ispazio.net/wp-content/uploads/2009/03/preview1.png

ja tässä vielä vaikka toinen http://www.allinmac.de/wp-content/2009/10/screenshot47.jpg

Mielelläänhän noita kokeilis ja vastaaviahan löytyy varmaankin tuhansia? en ole sen tarkemmin perehtyny, en mielellää noita katsele, ku en niistä pääse nauttimaan :) dääm apple

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
exNokiaFan (vahvistamaton)

43

Ostakaa oikeesti toi iPhone vaa älkäkä olko niin iPhone vihaajia. Se vaan oikeesti on parempi puhelin ku yksikään nokian prosessing lagaava puhelin. Siis jos näistä kosketusnäytöllisistä älypuhelimista puhutaan.

Vastaa
PJL78
PJL78

44

Mielestäni nykyään ihmiset takertuu pieniinkin asioihin, on se sitten hyvä tai ei. Mielestäni N8 puhelimessa on niin paljon hyviä asioita ja ominaisuuksia, että haluan sen pienistä vioista huolimatta. kamera on paras markkinoilla, kartasto ja GPS on parasta markkinoilla ja N8 sisältää FM-lähettimen, tietääkseni muissa ei ole. Käyttöliittymää on voinut muokata jo kymeniä vuosia, joten siitä en valita, yksinkertainen on ollut aina toimivin. Mitään lagitusta en huomannu videoissa, enkä bugeja. Kyllä noista hyvistä ominausuuksista enemmän irti saa kuin iPhonesta.

Vastaa
MoZar
MoZar

45

Kivasti haettu tyyliä Maemosta.. ja muutenkin yllättävän hyvältä vaikuttava symbian luuri. Mutta luultavasti seuraava puhelimeni on jokin Android. Tosin MeeGo puhelimia ei ole vielä julkistettu ja olen erittäin tyytyväinen n900, joten niissäkin voi olla vaihtoehtoja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

47

26@
> Paljon parempi olisi, että kuvan valitsisi ja käyttäjä voisi jatkaa
> hommiensa tekemistä rauhassa ilman taukoja.

Nyt puhut UI:n säätämisestä ja siellä taustakuvan vaihtamisesta ? mitä muuta käyttäjä tekisi sillä aikaa ? vaihaisi toisen taustakuvan ?

Olisi varmasti hienoa että tuo tapahtuisi hetken nopeammin, vielä parempi olisi että olisi koko homma estetty paremman käyttökokemuksen puolesta. no tuskin tuo montaakaa kiinnostaa, saati valintaan vaikuttaa.

Muokatavan käyttöliittymän jotkin säädöt vievät koneissa hitusen aikaa, jopa tehokkaassa tietokoneessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Gmjt.adj (vahvistamaton)

48

Itse pääsin vrk verran kokeilemaan ja toivottavasti viralliseen versioon korjaavat: kaatuilut. Sain puhelimen 7 kertaa jumiin joista yksikerta vaati uudelleen käynnistämisen, sekä tylsän olonen käyttis. Mutta parempaa suuntaa.

Vastaa
delic
delic

49

@44

"kamera on paras markkinoilla"

olemme nähneet 6? vai mitä niitä ny oli tarkkaan mietittyjä ja tarkkaan otettuja mainoskuvia, emme yhtään TAVALLISTA kuvaa!

Tosi hyvähän se on varmasti siitä ei ole epäselvyyttä, mutta mitä kuvan jälkeä ny tsekkasin niin sonyericssonilla on ollu jo viimevuoden lopussa kamera mikä pystyy samantasoiseen kuvaan ja tokihan n8 ei ole edes markkinoilla vielä, eiköhän katsota tilannetta sitten uusiksi kun luuri on myynnissä :) Samaten kun nyt tuntuu tulevan jokaiseen uuteen puhelimeen tämä 720hd kuvaus, joten sekään 3kk päästä n8:lla ei tuskin ole mikään suuri etu

Muutenkin noi ku sanot, että kartasto ja gps on parasta markkinoilla

Puhut kuin sinulla olisi jo N8 vaikka siihen, että mitään vertailuja voi tehdä menee 3kk ja 3kk kerkee varmasti tapahtumaan paljon, uusia puhelinmalleja tulee uusilla ominaisuuksilla koko ajan

Kuten jo sanoin heti ekoja N8 videoita julkistaessa jos luuri olis silloin tullu myyntiin se olisi ollut todella kova markkinoilla ja piekseny kilpailijoita monessa asiassa, mutta miten on sitten 3kk päästä, niinpä

Vastaa
delic
delic

53

@44

Mikä tekee n8 kartastosta siis niin hyvän?, jos ny otetaan vaikka esimerkkinä ipad, vastaava löytyy siis iphonesta ja pyörii iha melkein yhtä sulavasti (tulevalla iphonella varmaa yhtä hyvi miten tuossa ipadissa) http://www.youtube.com/watch?v=lKltYLjiwUg jos vertaa tuota mainosta ja n8 ovi maps mainosta ei ole vaikea valita, toikihan noissa on aivan eri koon näytöt, mutta siihen ei ny kannata kiinnittää huomioo :)

http://www.youtube.com/watch?v=0EJVIw_PnXs

Tuossa vielä vähän mallia miten ovi maps "pyörii" 5800 ja jos joku oikeesti väittää, että tuollainen töks töks ei häiritse itse ohjelman käyttöä niin kyllä ihme on ja tiedän kyllä, että n8 pyörittää sitä ainakin jonkun verran paremmin

kysynpä loppuun kumpi näyttää mukavammalta käyttää? Kyllä sillä sulavuudella on vaan iso merkitys

Vastaa
Jeims_
Jeims_

54

@17 miksuh2
Niin kommentoin ihan yleisesti tuon Symbianin tökkimistä, ja totesin että video ei ainakaan poista ennakkoluuloja. Todellakin koko käyttöliittymään tarvittaisiin nopeutusta. Skeptinen kirjoitukseni johtuukin juuri vanhojen Symbian laitteiden (N97, 5800XM) surkeista kokemuksista. Processing-ikkuna voi olla käyttömukavuuden nostatus Symbianissa, mutta voisi sen silti suorittaa juurikin esimerkiksi taustalla. iPhonea testaillessani rasittavia "odota hetki" -tilanteita tuli huomattavasti vähemmän kuin Nokialaisissa, ja käyttö oli huomattavasti sulavampaa.
Moniajo sen sijaan on jo todella vanha juttu. Symbian S60 on siihen kyennyt jo pitkään. Mistä siis niin kova hypetys?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

55

@29, @31, @34

No nyt oli puhe tuosta odotteludialogista jossa lukee processing taustakuvan vaihdon yhteydessä eikä GPS:n toiminnasta.

IPhonessa on ton videon mukaan ihan samaa vikaa, mutta on siinä näköjään vähän eroakin. Kuvanvaihdosta kertova teksti on näkyvissä alle neljänneksen siitä ajasta mitä N8:ssa. Teksti ja grafiikat ovat paljon vähemmän tekniksiä. Aika teknisen oloista esitellä käyttäjälle hammasrattaita sillä aikaa kun jotain odotellaan.

Jos Apple on tehnyt jonkun jutun vähän huonosti eli odotuttaa käyttäjää, ei sitä tarvitse kopioida ja kasvattaa vielä odotusaikaa. Tossa voi ihan hyvin antaa käyttäjän jatkaa hommia.

@47

Kun kuva on vaihdettu niin sitten voi vaikka jatkaa puhelimen käyttämistä normaalisti. Mitä sitten sillä tekeekään. Ei oikein selviä miksi jonkun taustakuvan vaihdon pitää jäädyttää tilannetta noin.

@48

Jos kaatuilut pitävät paikkansa niin siinä menee firmalta maine lopullisesti kun akkua ei saa irti ilman työkaluja jos tilanne on pysynyt samana kuin vainhoissa luureissa. Onhan tossa puhuttu mahdollisuudesta tehdä resetti näppiksellä tms. tavalla mutta jos se ei toimi aina...

Muuten.

Noi graffat nykii sihan selvästi tossa videossa oikeassa reunassa. Piirto jää jälkeen scrollatessa ja esim kohdasta 2:26 sain ihan kivan pysäytyskuvankin siitä miten oikea ja vasen reuna eivät ole synkassa piirron kanssa. Frameja en tosta näe, mutta kiinnostuneet varmaan osaavat katsoa sen kohdan. Mulla on kieltämättä keskimääräistä parempi näkö joten noi asiat huomaa ihan saman tien.

Niin ja napit ja painikkeet tossa softassa ovat yhä liian pieniä käytettäväksi kätevästi sormilla. Katsokaa mallia iPhonesta. Siinä lähes kaikki on tarpeeksi suurta jotta niitä voi käyttää kätevästi sormilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

56

Missään ei taida olla sellaista moniajon toteutusta kuin uudessa iPhone OS:ssa on. Jos moniajat, se on pakko tehdä taustalla rajatuin resurssein eikä koko softaa voi jättää taustalle pyörimään.

Symbianilla voi tehdä saman asian kuin OS 4.0:ssa, mutta ei se ole sama juttu. Softien pakotus siihen takaa sen, ettei yksi softa voi viedä liikaa resursseja. Ei mua ainakaan kiinnosta se, että softan koko 50 megaa pidetään muistissa jos vaihdan muualle. Jos siis 1 mega riittää.

Eiköhän useampikin valmistaja kopioi tätä Applen toimintatapaa muutaman vuoden kuluttua. Se säästää valtavasti resursseja.

Vastaa
delic
delic

57

@46 hmm tuo oli kyllä ipod touch

ja jos ny on pakko verrata iphoneen taustakuvan vaihtoa niin tuossa näkyy miten vikkelästi se tapahtuu iphonella

http://www.youtube.com/watch?v=N59TqqLzGss 3,15 eteenpäin

Koitin vielä testin vuoksi ottaa netistä kokeeksi oikeen ison kuvan reso yli 3000 ja vaihtui aika lailla samassa ajassa

Mun mielestä kuitenkin on aika sama miten kauan joku taustakuva kestää vaihtua vaikka toki nopeempi aina parempi on, mutta ku kyse ei ole pelkästä taustakuvan vaihdosta vaan se hitaus heijastuu kaikkeen, ja myös se jos luuri on nopea niin se heijastuu kaikkeen

Vastaa
PJL78
PJL78

58

Mikä siinä on ihmeellistä, jos N8 lataa kuvaa parisekunttia? Kuva on 12Mpikseliä suuri, ei valmis minikokoinen taustakuva kuten iPhonen esimerkissä. Ja onko se nyt niin "Just". Hieno iPhone on, mutta onhan se N8kin hieno, ja ominaisuudet ratkaisee.

Nokialla on ollut väärä taktiikka puhelimien myynnissä jo vuosia, määrä ei korvaa laatua, kuten iPhone on todistanut, yksi puhelin voi myydä 10 miljoonaa, ei siihen tarvita satoja erimallisia puhelimia, kuten Nokialla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepsjoo (vahvistamaton)

59

@53
Vertaat mainosta jonkun itse tekemään videoon. Näihin sitä saadaankin realistista käsitystä. Jotain rajaa siihen fanittamiseen.

ps. Vieläkun google maps(erityisesti streetview) toimisi yhtä hyvin Macbook Pro:lla.

Vastaa
PJL78
PJL78

60

Mä en ole varma mitä kartastoa iPhone käyttää, mutta sen tiedän, että Nokia puhelimet käyttää vektirigrafiikkaa, joka tekee tiedostokoosta pienen ja grafiikan pyörittämisestä nopeaa (riippuen koneesta kuitenkin). Googlen kartasto ei ole vektoria, siten se on tiedostokooltaan suurempi ja siten myös hitaampi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sillattiis (vahvistamaton)

61

Ei voi kyllä kuin ihmetellä miten ne Nokialla päästävät tälläisiä jamppoja esittelemään tuotteita. Jos vertaa Applen "vastaaviin" niin ne on tehty suomalaisen täyspitkän leffan budjetilla ja joku jopa ohjaa tuotoksen, puhumattakaan jälkikäsittelystä. Tämä on vedetty ekalla purkkiin ja joku lisännyt lopuksi musat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mopolija (vahvistamaton)

62

Google maps on ihan päällikkö mopoautoillessa. Vieläku muijat käy kuumina kun hiplaan iPhoneani. Kerran ku porukat vei mut Canarian saarille niin en voinutkaan käyttää lainkaan iPhonen Google mapsia ku dataliikenne olis tullu älyttömän kalliiksi ja porukat olis varmaan takavarikoinu mun iPhonen jos oli tullu iso lasku. Et toi kantsii pitää mielessä.

Mopoilukelejä ja hyvää kesää kaikille.

Vastaa
Homeworld123
Homeworld123

63

Ovat pojat Nokialla tehneet todella hyvän puhelimen. Se päihittää ainakin speksien perusteella muut useilla osa-alueteilla.


Tietokone-lehden kyselyn perustella puhelujen lisäksi älypuhelimen käyttäjät (Nokia/iPhone) arvostavat seuraavia asioita (tärkeysjärjestyksessä):

Tekstiviestit: videon perusteella virtuaalinäppäimistö toimi hyvin
Nettisurffaus: tätä ei paljon näytetty, mutta on varmaankin kilpailijoiden tasolla
Sähköpostin lukeminen: tällä alueella mentiin kilpailijoiden ohi
Navigointi: parasta mitä markkinoilta löytyy (ainoana puhelimen valmistajana ilmainen navigointi ympäri maailmaa)
Sähköpostin kirjoitus: toimiva näppäimistö
Valokuvaaminen: parasta mitä markkinoilta löytyy
Musiikin kuuntelu: näytti hyvältä
Videoiden katselu: ?
Video kuvaaminen: parasta mitä markkinoilta löytyy
Dokumenttien käsittely: ?
Radion kuuntelu: ?
Sosiaalinen media: kotisivut käteviä
Pelaaminen: jossain aiemmassa videossa se näytti todella näyttävältä
TV: -

Jotain parannettavaakin siinä on. Neljän tuuman näyttö ja suurempi resoluutio olisivat paikallaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Swewa (vahvistamaton)

64

Jos resoluutio olisi korkeampi voisin edes harkita laitteen hankkimista. Eikä se akun vaihtaminenkaan olisi haitaksi. Tai SAMOLED -näyttö.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

65

@63

Ei kai tässä ole kyse siitä, että Apple pitäisi päihittää speksien osalta. Nokialla on ollut paljon puhelimia jotka ovat päihittäneet iPhonen spekseissä. Oikeastaan iPhone ei ole ollut koskaan parempi speksien osalta. N8:n pitäisi pärjätä ihan muissa asioissa kuin spekseissä.

Tietysti olisi kiva jos N8 päihittäisi vuoden 2010 iPhonen kaikissa spekseissä. Onko asia näin?

@58

Se ei ole mikään selitys, että kuvakoko on suuri. Hidastelua odotellessa sellainen ajatus ei paljoa lämmitä. Oikea tapa tehdä olisi se, että käyttäjä voi jatkaa rauhassa hommiaan ja kuvan vaihto hoidettaisiin taustalla.

Vastaa
delic
delic

66

@59 vertaan oma tekemään videoon? kuten sanoin tuossa jo aikasemmin vertasin sitä n8 ovi maps mainokseen joka kai on ihan virallinen mainos kuten myös muut n8 esittelevät?

kyllä mulla on kuule toi iha sama kartasto omassa iphonessa ollu jo kauan ja vaikka apple näyttää tosiaan mainoksissa hyvältä niin se ne lupaukset myös pitää ja se näyttää yhtä hyvältä myös sinun käyttämänä, kyllä minä nyt sen tiedän, ku mulla toi sama on

tossa sitten iha amatöörivideoo jos sitä ny tarttee rautalangasta alkaa vääntää http://www.youtube.com/watch?v=LKd004sD-IM&feature=related Tossa ei tosiaan karttaa paljo liikutella, mutta tuossa näkyy esim miten hienosti ja sulavasti street view toimii voit itse hakea lisää videoita ja todeta asian

tuo 5800 oli vaan raju esimerkki siitä mitä pätkivä softa on

tuossa vielä esimerkki n97 streetviewistä http://www.youtube.com/watch?v=V-6KDAbdsSE

Ero on ku yöllä ja päivällä ja tuo on juuri se asia mistä iphone käyttäjät maksaa ja miksi haluavat iphonen

Vastaa
Bodomed
Bodomed

67

Tuo värikäs versio näyttää jopa ihan houkuttavalta.. :) Oliskohan ne vihdoinkin alkamassa tuomaa, tuota ulkonäköää enemmän esille!? :P

Vastaa
PJL78
PJL78

68

No, kinastelut sikseen, minä hankin N8 puhelimen sen ominaisuuksien takia. iPhonessa ei ole niitä mitä haluan, joten jätän sen välistä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

69

@68

Juuri näin. Jos haluaa kaikki mahdolliset ominaisuudet, ostaa Nokian. Jos haluaa mahdollisimman helpon ja mukavan käytettävyyden, ostaa Applen. Siinä se kiteytyy.

Se on muuten käsittämätön asia, ettei Nokia ole dumpannut noita Symbianin vanhoja ikoneja. Ne ovat erityisen epäkuvaavia ja vanhanaikaisen näköisiä. Niistä ei vain selviä se mitä niitä painamalla tapahtuu.

Vastaa
delic
delic

70

@63

"Sähköpostin lukeminen: tällä alueella mentiin kilpailijoiden ohi"

ja siis anteeks mitä? mentii ohi? jos toi on hyvä sähköpostiohjelma ni tosiaan ilmeisesti on nokioissa ennen ollu todella ala-arvoinen :D Vai missä tuossa siis mennään ohi?: sekava liuta valkoista tekstiä mustalla pohjalla ilman minkäänlaisia lokeroita? Kattoisit ny oikeesti esim iphonen sähköpostiohjelmaa ja puhu vasta sitten :)

Vastaa
delic
delic

71

Sähköpostiin liittyen vielä, kuulostaa todella huvittavalta ku toi jamppa tarjoaa tollasen apple tyylisen me suunniteltiin sähköposti vallan uusiks ja tarjotaan samanlainen sähköposti kokemus kun desktop koneella, sitten lävähää ruudulle toi nokian "hieno" sähköposti mkä näyttää lähinnä huonolta vitsiltä mikä sekin tahmaa :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keke! (vahvistamaton)

72

Perusnokiaa. Katsokaapa tuota Conversations-ikkunaa: Siinä on tilaa viemässä ylhäällä palkki, alhaalla palkki, alapalkin päällä täysin turha kirjoituspalkki ja vielä oikealla puolella isot näppäimet. Lopputulos onkin itse ohjelman sisältö ahdettuna todella pieneen tilaan. Tuo onkin ehkä Nokian suurimpia kompastuskiviä: Ahdetaan ruutu täyteen jotain täysin turhaa eikä niitä osata tarpeen tullen karsia ollenkaan pois, vaan pahimmassa tapauksessa lykätään vielä lisää jotain turhaa täyttämään ruutua entisestään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

74

Ei se iPhone loistakaan teknisten speksien osalta ja pointti olikin juuri siinä, ettei N8 pärjää sille hakkaamalla sen spekseissä. Ei se ole toiminut aikaisemminkaan. Nyt tarvitaan hyvää käyttökokemusta ja varmuutta siitä ettei akkua tarvitse irrottaa puhelimen kaatumisen vuoksi kuten Symbianissa on pitänyt tähän asti.

Pahalta näyttää tämän videon perusteella. Scrollaukset lagaavat näytön toista puolta jäljessä, odotteludialogia on mukana vaikka ei pitäisi ja napit niin pieniä ettei niiden käyttäminen ole mukavaa.

Pahin vika on softan puute. N8 ei pärjää ollenkaan iPhonelle softan määrässä. Kaksi vuotta sitten sanottiin, että Qt auttaa tässä mutta tilanne ei ole muuttunut mihinkään. Surkeasti menee Nokialla softarintramalla.

Vastaa
Homeworld123
Homeworld123

75

@74

Käyttökokemuksen osalta pitää odotella kun saa laitteen käsiinsä ja pääsee arvioimaan ja vertailemaan. Nyt on vain speksit ja nämä videot.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

76

@75

Olet oikeassa. Pidää verrata kun saa käteen laitteen jota katsoa.

Ikävä vain, ettei tässä tullut mitään wow-fiilistä ja tunnetta siitä, että toi on pakko saada. Enemmän tulee sellainen selittelevä tunne, että näyttäisi toimivan ja kai toi on yhtä hyvä kuin muutkin nyt. Ei hyvä asia.

Se mitä Nokia tarvitsee on tunne siitä, että N8 tai vastaava on pakko saada. Grafiikoiltaan nykivä ja vähän ankea uutuusluuri ei ole sitä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

77

@74

> Pahin vika on softan puute. N8 ei pärjää ollenkaan iPhonelle softan
> määrässä. Kaksi vuotta sitten sanottiin, että Qt auttaa tässä mutta
> tilanne ei ole muuttunut mihinkään.

Jospa kommentoijat taas pikkasen yrittäs ymmärtää miten asiat on ennekuin höpisee. Kaksi vuotta sitten Nokia vasta osti Qt:n ja aloitti sen sovittamisen Symbianille ja Maemolle, Nokia osti Trolltechin ja Qt:n kesällä 2008. Nokian N8 on ENSIMMÄINEN Nokian Symbian älypuhelin, jossa Qt on vakiona mukana. Symbian ^3 on myöskin ENSIMMÄINEN Symbian versio, jossa Qt on mukana. Eli ei se Qt tietenkään vielä ole vaikuttanut asiaan, mutta se tulee aivan varmasti vaikuttamaan siihen merkittävästi. Ovi Storessa on jo nyt Qt:lla tehtyjä sovelluksia, esim Wikitude, joka toimii ainakin N97:llä, N97 Minillä ja luultavasti myös muilla Nokian Symbian-älypuhelimilla, joissa on sisäänrakennettu kompassi.

Ypssa on Qt:lla tehty Wikitude Ovi Storessa:
http://store.ovi.com/content/21525

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

78

@77

Kun Nokia osti Qt:n, sanottiin, että Qt-softia piti saada vanhoihin laitteisiin ihan hyvin vain asentamalla Qt:n. Miksi tämä malli ei ole korjannut tilannetta parissa vuodessa? 2008 sanottiin, että 2009 alussa on Qt vanhoille Symbianeille riittävissä määrin hyvänä käännöksenä. Miksi softatilanne ei ole korjaantunut?

Koska Qt nostaa softatarjonnan edes puoliin siitä mitä Applella on? Surkealta näyttää tarjonsa sen osalta yhäkin eikä muutosta näytä olevan edessä.

Nokia on mokannut pahasti Qt:n kanssa sen Symbian Signedinsä kanssa.

Vastaa
Nks123
Nks123

80

@78: En nyt tiedä että mikä tuki QT:llä on nykyisissä Symbian^1 -laitteissa, mutta virallisesti QT4.6 tuli torstaina saataville Maemo 5-käyttikselle PR1.2 -päivityksen myötä ja sitten Symbian^3 myötä se löytyy esiasennettuna puhelimista. Nyt en kyllä ollenkaan ymmärrä mitän Nokia on mogannut QT:n kanssa, kun ei sitä ole edes suunniteltu laajasti saataville kun vasta nyt ja lähitulevaisuudessa.

Vastaa
Nks123
Nks123

81

@78: En nyt tiedä että mikä tuki QT:llä on nykyisissä Symbian^1 -laitteissa, mutta virallisesti QT4.6 tuli torstaina saataville Maemo 5-käyttikselle PR1.2 -päivityksen myötä ja sitten Symbian^3 myötä se löytyy esiasennettuna puhelimista. Nyt en kyllä ollenkaan ymmärrä mitän Nokia on mogannut QT:n kanssa, kun ei sitä ole edes suunniteltu laajasti saataville kun vasta nyt ja lähitulevaisuudessa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tr (vahvistamaton)

82

Kaveri tuossa mulle esitteli ylpeänä iLuuri 3G:tä, niin heti ensimmäiseksi ihmettelin, että miksi se skrollatessa tökkii. N8-luuria kokeilleena ei mitään sellaista ollut.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

83

> Kun Nokia osti Qt:n, sanottiin, että Qt-softia piti saada vanhoihin
> laitteisiin ihan hyvin vain asentamalla Qt:n. Miksi tämä malli ei ole
> korjannut tilannetta parissa vuodessa?"

Et kai sä nyt kuvittele, että sen Qt:n olisi voinut noin vaan asentaa puhelimeen ilman, että Qt olisi ensin portattu Symbianille? Jos kuvittelet, niin et taida ymmärtää kovinkaan paljoa sovelluskegityksestä jne.

Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta, että Qt:n porttaaminen Symbianille alotettiin vasta kaksi vuotta sitten? kehitystyö ottaa aina aikaa. Ensinnäkin on pitänyt saada itse Qt-frameworkki toimimaan Symbianissa, jo siihen on mennyt aikaa, kuten menisi mille tahansa alustalle sovitettaessa.

Ennenkuin Qt:lla on voitu kehittää Symbian-sovelluksia, niin on tietenkin pitänyt sovittaa Qt-kehitystyökalut käytettäväksi Symbian-sovelluskehittyksessä. Esimerkiksi IDE:n on pitänyt lisätä tuki Symbianin erityisvaatimuksille. Ilman niitä kehitystyökalujahan kehittäjät ei voi tehdä sovelluksia Qt:lla. Kehitystyökalut on nyt olemassa ja Nokian tarkoituksena on mahdollistaa Symbian sekä Maemo kehitys usealla alustalla mukaanlukien Windows, Linux, MacOS X jne. Symbianille ei vielä voi kehittää softaa Linuxissa, koska työkalut ei ole vielä valmiit.

Qt:lle on myöskin pitänyt kehittää kokonaan uudet mobiililaajennukset, koska Qt:ssa itsessään ei Nokian sen ostaessa ollut tukea mobiililaitteiden ominaisuuksille kuten GPS:lle, kameralle, tekstiviestien lähetykselle jne jne jne. Kaikkeen tähän on kulunut aikaa. Testaamistakaan ei ole voinut unohtaa. Nämä on nyt hyvin pitkälti olemasa ja niitä voi käyttää sovelluksissa.

> 2008 sanottiin, että 2009 alussa on Qt vanhoille Symbianeille
> riittävissä määrin hyvänä käännöksenä.

Qt on ollut kehittäjien käytettävissä jo pidemmän aikaa, joten kehittäjät on voinut opetella sovelluskehitystä Symbianille käyttäen Qt:ta, minäkin olen niin tehnyt.

> Miksi softatilanne ei ole korjaantunut?

1) koska on ollut tiedossa, että Symbianin käyttöliittymä uudistuu Symbian ^4:ssä, joten laajamittainen kaupallinen softakehitys kannattaa alottaa vasta sitten kun Symbian ^4 on julkastu tai lähellä julkasua. Symbian ^4:ssä tulee olemaan uusia käyttöliittymäkomponentteja ja uusi layoutti, Lisäksi Symbian ^4:n käyttöliittymä perustuu Qt:n Graphics View Framework. Eli koska käyttöjärjestelmän käyttöliittymä tulee muuttumaan merkittävästi nykyisestä, niin on parempi odottaa lopullista uutta Symbian.versiota jollon sovellukset voidaan sovittaa uuden käyttöliittymän mukaisiksi.

2) Qt:ta ei ole toimitettu vielä yhdenkään puhelimen mukana esiasennettuna, joten käyttäjien on pitänyt asentaa Qt itse. Käyttäjän on puitänyt hakea Qt internetistä ja asentaa se puhelimeen. tämä ei ole käyttäjäystävällistä. Ovi Storessa on periaatteena myöskin se ettei siellä voi myydä sovelluksia, jotka vaatii käyttäjän asentaa jotakin kirjastoja ennen soveklluksen toimimista.

Toinen vaihtoehto on ollut toimittaa Qt jokaisen sovelluksen mukana, tässä taas ei ole juurikaan mieltä koska se kasvattaa sovellusten asennuspaketteja liian suuriksi ja siten kasvatta tiedonsiirtokuluja ja tiedonsiirtoon kuluvaa aikaa.

Nokia on kehittänyt tavan, jolla vanhoihinkin puhelimiin saadaan asennettua Qt automaattisesti Qt-sovellusta asennettaessa ilman että Qt:ta tarvitsee toimittaa sovelluksen mukana. Homma toimii samaan tapaan kuin Linuxin paketinhallintatyökalut, eli sovelluksen vaatimat Qt-moduulit haetaan automaattisesti internetistä, mikäli ne ei ole jo asennettuna puhelimessa. Tämä asennustyökalu on kuitenkin vasta betavaiheesa, joten sitä ei voi käyttää vielä kaupallisten sovellusten kohdalla. Lopputulos on se, että vanhoille puhelimille ei kannata vielä tässä vaiheessa jakaa kaupallisia sovelluksia koska se on vielä liian hankalaa ja tilanne tulee paranemaan sitten kun asennustyökalu valmistuu.

3) Itse Qt on toiminut jo pitkään Nokian Symbian luureilla ja maemoa ajavalla N900:lla. Pelkkä alkuperäinen Qt ei kuitenkaan riitä, koska kuten edellä sanoin niin Nokian Qt:n ostaessa Qt:ssa ei ollut tukea älypuhelimien ominaisuuksille, kuten GPS:lle, kameralle ja tekstivieteille ja monille muille vastaavuille ominaisuuksille. Kehittäjien on pitänyt odottaa, että Nokia on saanut kehitettyä Qt:hen mobiililaajennukset QtMobility-projektissa. QtMobility laajennukset tuli kehittäjien käyttöön alkuvuodesta ja niitä laajennuksia kehitetään edelleen. useimmat ohjelmointirajapinnoista on jo valmiina, jotkin on betavaiheessa ja kokonaan uusia rajapintoja suunnitellaan ja kehitetään kokoajan. Nämä Qt:hen tehdyt mobiililaajennukset on tärkeitä sen takia, että ne mahdollistaa alustariippumattoman Qt-tyylisen kehityksen jolla sovelluksiin voidaan lisätä tuki älypuhelinten ja vastaavien mobiililaitteiden ominaisuuksille. Kyllä ennen näiden laajennustenkin kehitystä on toki ollut mahdollista käyttää puhelimen ominaisuuksia, mutta sillon mukaan piti sotkea perus Symbian C++:ta, joten ohjelmista tuli alusta riippuvaisia ja vaikeampia portata alustalta toiselle. Tämä ei ollutn hyvä asia, joten syntyi projekti, jossa kehitetään mobiililaajennuksia. tavoitteena on nimenomaan, että Qt-sovellukset pystyy käyttämään mobiililaitteiden ominaisuuksia alustariippumattomasti mikä on Qt:n periaatteiden mukaista. Eli esim GPS:ää käyttävään koodiin ei tarvitse tehdä muutoksia kun sovellus siirretään Symbianista MeeGoon tai jollekin muulle alustalle kuten Linuxiin ja Windowsiin. Nämä mobiililaajennukset siis toimii itseasiassa myös Linuxissa ja Windowsissa. Kehittäjien on ollut järkevää odottaa näiden mobiililaajennusten valmistumista.


Tässä on nyt jo useita syitä voisin tietenkin jatkaa listaa, mutta perusidea varmankin tuli selväksi. Kyllä Qt kehitystä tehdään jo, minäkin teen sitä ja minulla on useampikin projekti työn alla. Olen hankkinutvalmiksi käytöoikeuden tiettyihin kolmannen osapuolen rajapintoihin ja kehitellyt protoyyppisovelluksia. En kuitenkaan varsinaisesti usko, että julkasen yleiseen käyttöön mitään ennen loppuvuotta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

84

@83

Pieni korjaus omaan viestiini:

> Symbianille ei vielä voi kehittää softaa Linuxissa, koska työkalut ei ole
> vielä valmiit.

Itseasiassa kyllä voi, mutta virallista tukea ei vielä ole. Lisäksi Nokia Qt SDK ei vielä tue kääntämistä Symbianille Linuxissa, Windowsissa kaikki toimii jo.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

85

@80 Nks123

> En nyt tiedä että mikä tuki QT:llä on nykyisissä Symbian^1 -laitteissa,
> mutta virallisesti QT4.6 tuli torstaina saataville Maemo 5-käyttikselle
> PR1.2 -päivityksen myötä ja sitten Symbian^3 myötä se löytyy
> esiasennettuna puhelimista. Nyt en kyllä ollenkaan ymmärrä mitän Nokia
> on mogannut QT:n kanssa, kun ei sitä ole edes suunniteltu laajasti
> saataville kun vasta nyt ja lähitulevaisuudessa.

Symbianissa oli tuki Qt:lle jo ennen maemoa. Symbianisa toimii sekä Qt 4.6.2, joka on nykyinen vakaa versio, että Qt 4.6 joka on kehitysversio. Symbianin Qt-tuki on itseasiassa parempi kuion maemon, koska QtMobility-laajennukset on kehittyneemmäöt Symbianissa kuin Maemossa. Lisäksi en ymmärrä mitä oikeen höpiset mokaamisesta, Qt on ollut yleisesti saatavilla jo pidemmän aikaa. Jokainen voi käytä hakemassa sen Nokian Qt-sivustolta.

Vastaa
Nks123
Nks123

87

@85: En minä mogaamisesta mitään muuta höpissyt kun vain kysyin tältä edelliseltä postaajalta, että mitä hän höpisi mogaamisesta.

Vastaa
delic
delic

88

hei 85 viestiä? kertoo aika paljon tietystä asiasta

Eikö nokian kannattaisi kerranki tehdä laite mikä olisi valmiin näköinen mitä ei tarttisi selitellä keskeneräisillä softilla? Näitä lagimis/hidastelu ym. kommentteja on tullu ympäri maailmaa liittyen n8. (se määrä mitä niitä on niin ei se voi olla kaikki vaan piip puhumista) Selvästi työtä on vielä tehtävä. Paljoko siinä painaa selitys, että tää on betaversio?

Niin piti n97 olla myös sulava ja ne oli vaan betaversioita, mutta kuinka kävi, se oli hidas ja kankea ku mikä vielä myyntiin tullessa, taisi olla betaversio edelleen? :)

Tekis hommat valmiiksi ajan kanssa ja sen jälkeen näyttävät mainokset ja esittelyt, että tässä meillä luuri vaviskaa muut, eikä tämmöstä no tää ei ny iha vielä oo mut kohta sit ku tulee

Vastaa
delic
delic

89

Edelliseen lisättäny vielä, siis ymmärtäisin jos lagimista ym. näkyis jossain varastetussa/hukatussa/annetussa protossa tms.

MUTTA HALOO!, kuka tekee valmiit mainokset luurista jollain beta softalla? Nyt hiuka sitä mainososaamista tonne nokialle

Vastaa
miksuh2
miksuh2

90

@88 delic

> Näitä lagimis/hidastelu ym. kommentteja on tullu ympäri maailmaa

No vaikka niin olisi, niin se nyt ei kerro yleisestä mielipiteestä yhtään mitään. Toki sellasia kaikesta valittavia ja narisevia ihmisiä, jotka tekee joka asiasta hirveän ongelman, on kaikkialla maailmassa. Mutta te iPhonefanit olette haukkuneet nokiaa jatkuvasti, mutta silti nokian älypuhelimia myydään jatkuvasti moninkertasia määriä iphoneen verrattuna. Jos se iphone muka on niin paljon parempi, niin miksi se ei sitten mene kaupaksi paremmin? Äläkä nyt höpise mitään kytkysopimuksista jne, ne on vain pieni rasite. Sitäpaitsi ei nyt pahalla, mutta olen täysin varma, että suurin osa N8:n haukkujista on muiden alustojen fanipoikia, jotka käy pyhää sotaansa Nokiaa vastaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

91

@83

Olisi kiinnostavaa tietää koska se Qt tuo Symbianin softatarjonnan Applen tasolle.

Mokaltahan se tuntuu jos softatarjontaa ei saada kuntoon. Tai ole saatu yleensäkään App Storen olemassaolon aikana. Tai jos siinä menee vielä vuosi. Tuskin se on nimittäin kunnossa läheskään heti sen jälkeen kun Qt-softien Symbainille julkaisu alkaa kannattaa.

@88

Vähän ankealta vaikuttaa muutamissa kohdissa. Toivotaan, että vaihtavat ikonit ja grafiikan muutenkin Symbian^4:n yhteydessä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

92

@88

Sitäpaitsi olen kyllä edelleen sitä mieltä, että tossa videossa ei ole mitään erityistä lagimista nähtävissä. Systeemi pyörii ihan hyvin.

> MUTTA HALOO!, kuka tekee valmiit mainokset luurista jollain beta
> softalla? Nyt hiuka sitä mainososaamista tonne nokialle

Aika hiton moni tekee aikaiset esittelyvideot tuolla periaatteella, ja sitägän tämäkin uutisen aiheena oleva video on. Varsinaiset mainokset joilla rummutetaan töllössä jne tulee sitten myöhemmin.

Sitäpaitsi valmistajat tietenkin haluaa haluaa ihmisten tutustuvan tuotteisiin jo hyvissä ajoin ennen julkasua. Apple nyt on poikkeus, mutta itseasiassa Lisäksi kuluttajat on uteliaita, se on inhimillistä. Eli ostajat haluaa nähdä edes vilauksen uudesta tuotteesta jo hyvissä ajoin ja siinä on yksi syy miksi näitä videoita julkastraan ajoissa. toisaalta saadaan julkisuutta ja toisaalta tyydytetäöän ihmisten uteliaisuutta.

Applekin "vuotaa" näitä huhuja todennäköisesti ihan tahallaan, lyön vaikka vetoa että ne on pääsääntöisestio tahallaan liikkeelle päästettyjä ja sitten järjestetään näitä mediasirkuksia missä kännykän prototyyppi muka löytyy raflasta. Henkilökohtasesti en yllättys, vaikka tuokin olisi pelkkä mainostemppu.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

93

@88

Sitäpaitsi olen kyllä edelleen sitä mieltä, että tossa videossa ei ole mitään erityistä lagimista nähtävissä. Systeemi pyörii ihan hyvin.

> MUTTA HALOO!, kuka tekee valmiit mainokset luurista jollain beta
> softalla? Nyt hiuka sitä mainososaamista tonne nokialle

Aika hiton moni tekee aikaiset esittelyvideot tuolla periaatteella, ja sitägän tämäkin uutisen aiheena oleva video on. Varsinaiset mainokset joilla rummutetaan töllössä jne tulee sitten myöhemmin.

Sitäpaitsi valmistajat tietenkin haluaa ihmisten tutustuvan tuotteisiin jo hyvissä ajoin ennen julkasua. Lisäksi kuluttajat on uteliaita, se on inhimillistä. Eli ostajat haluaa nähdä edes vilauksen uudesta tuotteesta jo hyvissä ajoin ja siinä on yksi syy miksi näitä videoita julkastraan ajoissa. toisaalta saadaan julkisuutta ja toisaalta tyydytetäöän ihmisten uteliaisuutta.

Apple nyt on poikkeus, mutta itseasiassa Applekin "vuotaa" näitä huhuja todennäköisesti ihan tahallaan, lyön vaikka vetoa että ne on pääsääntöisestio tahallaan liikkeelle päästettyjä ja sitten järjestetään näitä mediasirkuksia missä kännykän prototyyppi muka löytyy raflasta. Henkilökohtasesti en yllättys, vaikka tuokin olisi pelkkä mainostemppu.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

94

> Olisi kiinnostavaa tietää koska se Qt tuo Symbianin softatarjonnan
> Applen tasolle.

Tässä kohta voisi nyt muistuttaa, etä määrä ei korvaa laatua. Applen AppStoren sisällöstä hirveittävän suuri osa on silkkaa roskaa. En kiellä että siellä toki on hyviäkin, mutta tästä on kyllä tehty ihan tutkimuksia, että AppStopren sovellukset on melkosta kertakäyttökamaa.

Eli toisin sanoen minä ainakin otan mieluummin vähemmän hyviä sovelluksia, kuin hirveän kasan täyttä paskaa jonka seasta sa tonkia sitten esiin ne hyvät sovellukset maksettuaan ensin ties kuinka monesta kökkösovelluksesta vain huomatakseen että se on kökkö.


> Mokaltahan se tuntuu jos softatarjontaa ei saada kuntoon. Tai ole saatu
> yleensäkään App Storen olemassaolon aikana. Tai jos siinä menee vielä
> vuosi. Tuskin se on nimittäin kunnossa läheskään heti sen jälkeen kun
> Qt-softien Symbainille julkaisu alkaa kannattaa.

Täysin naurettavaa, kyllä Symbian sovelluksia kehitetään kokoajan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

95

@93

Laitoin jo aikaisemmin tänne sen kohdan joka on yksi niistä monista joissa näkyy ihan selvästi kuinka käyttis on piirtänyt toisen puolen näytöstä eri kohtaan toisen kanssa. Eli kuvassa pitäisi olla vaakalinja, mutta silti toinen pouoli on puoli senttiä alempana kuin toinen. Mä näen tuollaiset paljaalla silmällä heti ilman mitään pysäytyskuvia. Jonkun silmään se voi näkyä pelkkänä vilkkumisena ja kolmas taas ei näe sitä ehkä ollenkaan kun ihmisten silmät toimivat erilailla. Joko mulla on erityisen hyvä näkökyky tai sitten ihmiset eivät tosiaankaan näe kuvan vilkkumista. Ilmiön näkee joka tapauksessa pysäytyskuvasta harvinaisen hyvin.

Tosta uusimmasta Apple-uutisesta voi katsoa mallia siitä miten kannattaa vuotaa jos kyseessä on vuoto. Ihmiset saadaan supattamaan todella mahtavasta resoluutiosta pitkään ennen julkistusta eikä sen kanssa valitella mistään näytön vilkkumisista. Ei, koska on vain se reso joka riittää vuodoksi.

Tarvitseeko näiden aikaisten mainosvideoiden olla muutenkaan kotivideotasoisia? Hyvin menee ääniraitakin joo...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

96

Aika vähän on näkynyt tutkimuksia joissa verrataan sekä Nokian, että Applen sovellustarjontaa ja katsotaan kummastakin kuinka paljon niissä on roskaa.

Otan mielummin suuren tarjonnan josta löytyy varmasti hyvää softaa siihen tarkoitukseen mihin laite on tehty. No vaikka Photoshopin mobiiliversio on aika kiva. Kait sen saa Nokiallekin, ehkä (??) mutta saako just sille mallille jonka meinaan hommata. Vaikka nyt N8:lle kun se julkaistaan tai sitten vaikka N900:lle.

Ilmaisversiot löytyy Applella useimmista hyvistä softista. EI tarvitse maksaa.

Kai niitä Symbian-softia kehitetään koko ajan, mutta tarjonta on nyt aika ankeaa Appleen verrattuna. Kerro mulle koska voidaan olettaa tarjonnan olevan lähellä Applen tasoa? Nyt se ei sitä ole.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

97

@95

> Laitoin jo aikaisemmin tänne sen kohdan joka on yksi niistä monista
> joissa näkyy ihan selvästi kuinka käyttis on piirtänyt toisen puolen
> näytöstä eri kohtaan toisen kanssa.

Jos meinaat tätä:

> Piirto jää jälkeen scrollatessa ja esim kohdasta 2:26 sain ihan kivan
> pysäytyskuvankin siitä miten oikea ja vasen reuna eivät ole synkassa
> piirron kanssa."

Niin en kyllä ymmärrä missä sä moisen tuossa näet. Itse olen nyt tuota kohtaa sahannut jokusen kerran youtubessa enkä kyllä moista näe. Voin ottaa sulle vaikak ruutukaappauksen tuosta kohtaa 2:26 jos haluat. Katselin pysäytyskuvana tuota ja sen ympärillä olevia frameja enkä kyllä huomaa moista.

Oletko nyt ihan varma ettet sä katsele jotakin kohtaa ruudusa jota ei ole ehditty piirtää loppuun sillä hetkellä kun kamera otti videoon yhden framen? Antasitko mulle ruutukaappauksen siitä kohdasta eikä pelkästään sekuntilukua videoon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

98

Jos kerrot miten otan kaappauksen Macbookissa ja minne sen voi laittaa ilman rekisteröintiä, niin ok, laitan kuvan.

Vai kesken oleva ruudunpiirto?

Jos laitteessa on sellainen ominaisuus, että ruudunpiirron tuottaminen loppuun saakka näkyy käyttäjälle, niin siinä on pahasti vikaa. Vanhoissa putkinäytöissä näki säteen paikan pysäytyskuvista. Nykyisissä näytöissä sitä ei enää ole eikä piirtoa näe pysäytyskuvista kuten ennen. Ainoa selitys tuollaiselle olisi se, että laitteen näyttö olisi niin alkeellinen, ettei siinä olisi double bufferointia. Se taas tarkoittaisi sitä, että käyttöliittymä tulee välkkymään jatkossakin ja todella pahasti jos sovellus käyttäämonimutkaisempaa grafiikkaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

99

@97

Joo nyt mä löysin tuollaisen kohdan. Kyse on tossa nyt siitä, että kameran ja puhelimen näytön ajastus ei ole synkronoitu keskenään, joten kamera sattuu kuvaamaan puoliksi piirretyn näytön kesken näytön päivityksen. Eli ei tossa todellakaan ole kyse siitä, että käyttis piirtäisi osan näytöstä eri kohtaan kuin osan. Kyse on yksinkertasesti siitä, että videokamera on sattunut kuvaamaan yhden framen kesken ruudunpäivityksen.

Sä saat ihan saman tuloksen kuvaamalla mitä tahansa näyttöä millä tahansa laitteella. Sopiva ajastus niin kamera nappaa videolle ainostaan osittain piirretyn näytön.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

100

> Jos laitteessa on sellainen ominaisuus, että ruudunpiirron tuottaminen
> loppuun saakka näkyy käyttäjälle, niin siinä on pahasti vikaa.

Millä ihmeen perusteella muka?

> Ainoa selitys tuollaiselle olisi se, että laitteen näyttö olisi niin
> alkeellinen, ettei siinä olisi double bufferointia. Se taas tarkoittaisi
> sitä, että käyttöliittymä tulee välkkymään jatkossakin ja todella
> pahasti jos sovellus käyttäämonimutkaisempaa grafiikkaa.

Double bufferoinnin on sovelluksen ominaisuus, ja käyttiksen ominaisuus. Eli toisin sanoen double bufferoinnissa sulla on sovelluksessa luotuna RAM-muistiin puskuri, johon kuva piirretään. Kuvaa ei siis piirretä suoraan ruudulle, vaan muistissa olevaan puskuriin. Sitten kyseinen puskuri heitetään kerralla näytölle.

Doublebufferointia ei ole mikään pakko käyttää vaikka sitä usein käytetäänkin nimenomaan ruudun vilkkumisen vähentämiseksi. Fyysiselle näytölle piirtämisen kannalta sillä ei kyllä ole yhtään mitään merkitystä käytetäänkö doublebufferointia vai ei, näyttö ei edes tiedä käytetäänkö sitä vai ei, Itse piirto tapahtuu ihan samalla tavalla molemmissa tapauksissa, double bufferointia käytettäessä vaan koko näyttö piirretään kerralla, jos double bufferointia ei käytetä, niin sillon piirretään suoraan näyttömuistiin ja esim jokainen viivan tai ympyrän piirto näkyy. Eli kyllä sä voit nähdäö sen ruudun päivityksen videolla myös double bufferointia käytettäessö,

Vastaa
Puppek
Puppek

101

Selain on aivan karmea. Miksi noiden palkkien pitää viedä 60% näytöstä? Varmaan vaihtuisi minulla tuossakin Opera Mobile oletusselaimeksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

102

@99

Muuten hyvä selitys, mutta litteillä näytöillä näyttöä ei päivitetä niin, että se piirretään niin, että kamera ehtisi ottamaan siitä noin tarkasti rajatun leikkauksen näyttävän kohdan. Lisäksi Kohdassa 2:27 on hyvä esimerkki siitä miksi kyse ei voi muutenkaan olla tästä ilmiöstä.

Ruudun yläreunassa oleva palkki on jo piirretty valmiiksi, mutta ruudun keskiosassa olevat kaksi palkkia eivät ole. Näytönpiirrollisessa välkkymisessä piirtokohta etenee tasaista linjaa eikä yläpalkki voisi olla valmis.

Tämän lisäksi välkkyvä kohta pysyy paikoillaan joka kerta tuota ohjelman kohtaa käytettäessä. Jos kyseessä olisi näytön piirron kuvaaminen kesken sen päivitystä näytönohjaimen muistista framebufferiin, välkyntäpaikan pitäisi vaihtua.

Jos taas kyse on siitä, että laitteessa ei ole käytetty käyttistasolla framebufferia kuten muuten ei oltu N97:ssa, näyttö tulee välkkymään aina. Sitä ei voi saada välkkymättömäksi. Suuri kysymys kuuluukin, onko N8:ssa käytetty double bufferingia

"In computer graphics, double buffering is a technique for drawing graphics that shows no (or less) flicker, tearing, and other artifacts."

http://en.wikipedia.org/wiki/Double_buffering#Double_buffering

Jos N8:n käyttis ei käytä tätä tekniikkaa, näyttö tulee välkkymään todella pahasti jatkossakin. N8:n näytönkäsittelyn eräs pahimmista ongelmista oli juuri se, että tämä tekniikka ei ollut käytössä tai se ei toiminut kunnolla.

Samaa ilmiötä ei saa aikaiseksi kuvaamalla mitä tahansa näyttöä millä tahansa laitteella. Jos puskurointi on käytössä ja se toimii, ilmiötä ei saa aikaiseksi litteällä näytöllä sellaisella valotuksella jota tuossa videossa oli pakko käyttää.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

103

@100

Mut joo siis en ole varma, käyttääkö Symbian doublebufferointia omassa käyttöliittymäsään, mahdollisesti ei. On vähän muistikuva, että se ei käytä. Se nimenomaan selittäisi tuon videolla havaitun jutun. Sovellukset tottakai voi käyttää.

Vastaa
Puppek
Puppek

104

Okei, 60% oli ehkä liikaa, mutta silti paljon.

Voisi tehdä havaintokuvan iPhonen ja Nokian käyttöliittymästä: iPhone - ohut alapalkki ja sisältö, Nokia XX - ylapalkki, alapalkki, sivupalkki, mahdollisesti toinen sivupalkki ja lopulta pieni ruutu sisällölle, kuten nettisivu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

105

@100

Selitä vielä miksi päivityslinja ei ole tasainen ja miksi välkkyvä kohta pysyy koko ajan paikallaan?

Eniten epäilyttää tämä, että näytöllä on välkkyviä alueita joiden ympärillä, jokaisella puolella, kuva on jo päivittynyt valmiiksi. Piirtääkö tuon laitteen näyttö itsensä ensin reunoilta ja jää odottelemaan pariksi millisekunniksi jotta kuva välähtää? Tuskin sentään.

Jos tässä ei sitä käytetä käyttistasolla, niin flick flickering flick se käyttis tulee välkkymään ja rajusti mikäli asia pysyy nykyisellään.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

106

@Utah22

> Muuten hyvä selitys, mutta litteillä näytöillä näyttöä ei päivitetä niin,
> että se piirretään niin, että kamera ehtisi ottamaan siitä noin tarkasti
> rajatun leikkauksen näyttävän kohdan.

Mitä ihmeen merkitystä tuolla muka on, jos sovellus ei käytä doublebufferointia?

> Ruudun yläreunassa oleva palkki on jo piirretty valmiiksi, mutta ruudun
> keskiosassa olevat kaksi palkkia eivät ole. Näytönpiirrollisessa
> välkkymisessä piirtokohta etenee tasaista linjaa eikä yläpalkki voisi
> olla valmis.

No minusta tuo kertoo nimenomaan siitä, että ruudusta päivitetään ainoastaan muuttunut osa ja ruudun piirrossa ei käytetä double bufferointia, jollon piirto näkyy. Itseasiassa se oma löytämäni frame on ihan vastaava, eli siinä näyttää siltä, että ruudulla piirretään uudestaan se osa joka on muuttunut ja ruudun piirrossa ei käytetä double bufferointia, jollon piirto näkyy.

Kyllä olen edelleen sitä mieltä, että tässä on nyt kyse siitä, että kamera nappasi kuvan kesken näytön päivityksen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

107

Ok, tilanne on siis niin huono, ettei douple bufferingia käytetä ja kuva välkkyy aina kun sitä päivitetään käyttöliittymässä. Mun silmääni tuo osui heti vaikka kyseessä on demo jossa on pyritty hyvään kuvanlaatuun.

Kuvaa ei pitäisi ikinä piirtää suoraan näytölle koska silloin seurauksena on välkkymistä. Kun kuva on valmis, se voidaan näyttää käytännössä ilman viivettä vaihtamalla näytettäväksi se muistialue jonne kuva on muodostettu. Päivitysaika moderneilla näytöillä on yksinumeroinen luku millisekunteja. Ei siis hidasta piirtoa käytännössä mitenkään, mutta säästää silmiä kun näytöllä ei ole kerrallaan kahden eri framen piirtoja.

Tilannehan pahenee jos taustalla on menossa moniajoa. Silloin kuva ei rupea vain nykimään, vaan käyttäjälle näytetään pahimmillaan kahden eri kuvan piirtovaiheita aivan turhan pitkään. Eli siis vanhan ja uuden kuvan.

Doublebufferoinnin puute on tosi paha juttu.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

108

> Ok, tilanne on siis niin huono, ettei douple bufferingia käytetä ja kuva
> välkkyy aina kun sitä päivitetään käyttöliittymässä. Mun silmääni tuo osui
> heti vaikka kyseessä on demo jossa on pyritty hyvään kuvanlaatuun.

No ei toi kyllä minusta mitenkäöän välky. ja nyt kun asiaa muistelen, niin mielestäni Symbianissa on aina homma hoidettu noin eikä ihmiset ole silti valittanut vilkkumisesta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

109

@108


Symbianin kosketusnäytöttömissä malleissa vilkkuminen ei ole kovinkaan suuri ongelma koska näyttö liikkuu muutenkin töksähdellen. Sen sijaan N97:n yhteydessä välkkyminen oli todellinen ongelma koska dp:n lisäksi siitä puuttui tarpeellisia grafiikkapiirejä jonka vuoksi näytön piirtäminen oli entistä hitaampaa. Välkkymisestä valitettiin melkoisesti.

5800:n osalta asiasta ei ole pidetty niin paljon ääntä koska laite on ollut muutenkin paljon kankeampi kuin iPhone.

Kuten sanottua, osa väestöstä ei ehkä näe tätä ilmiötä niin selvästi koska silmien kyky huomata liikettä ei ole niin hyvä kuin toisilla. Heti kun katsoin tätä, huomasin välkkymisen todella selvästi. Eikä tämä ole edes mitään hifistelyä.

Ihme juttu jos välkkymistä ei huomaa kun näet sen itsekin pysäytyskuvissa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

110

Itseasiassa tarkemmin ajatellen tuossa on pakko olla käytössä double bufferointi koska tuossa videon framessa ollaan piirtämässä kahta ruudun keskellä olevaa palkkia samanaikaisesti. vaikuttaa ihan selvästi siltä, etä ruutua piirretään vasemmalta oikealle ja oikeaa reuna ei ole vielä piirretty. Eli ruutu on ensin piirretty puskuriin ja puskuria piirretään sitten näytölle.

Alareunan sininen valikkopalkki ja yläreuna näyttää jo valmiiksi piirretyltä, mutta itseasiassa se voi johtua siitä ettei niiden alue ruudulla ole muuttunut edellisen ruudun piirron jälkeen.

Jokatapauksessa tuo näyttää ihan siltä, että puskurin sisältöä piirretään näytölle vasemmalta oikealle, eli jos puhelin olisi pystyasennossa piirto tapahtuisi ylhäältä alas.

En tarkalleen tunne sitä miten tuo ruudun piirto tapahtuu, mutta mielestäni ei voida vetää suoraa yhteyttä kännnyköiden näytöjen ja tietokoneiden näytöjen välille. Se ei välttämättä ole täysin yhtenevä.

Jokatapauksessa olen edelleen sitä mieltä, että tossa videframessa on kyse siitä, että kamera nappasi kuvan kesken ruudun päivityksen. Väite siitä, että käyttis muka piirtäisi osan ruudusta alemmaksi kuin muun osan on hyvin epäuskottava. En ymmärrä miksi se muka niin tekisi ja kaikenlisäksi miten sitten muka on selitettävissä se, että seuraavissa frameissa se on taas oikealla kohdalla? Ja muutenkin noista frameista kyllä näkee ihan selvästi, että kyse on kameraan ja ruudunpäivitykseen liityvästä jutusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

111

Yläpalkki on muuttunut kohdassa jonka mainitsin. Se palkki on itse asiassa samanlainen osa näyttöä kuin ne palkit jotka katkeavat. Eli näyttö ei päivitys vasemmalta oikealle noin scanlinena. Miten muka kamera ottaisi aina kuvan juuri samasta kohdasta jossa kuvaa piirretään?

Ei taida toimia dp tässä. Tosi huono juttu. Mikään näytön kuvaaminen kesken piirron ei selitä tätä muutoin.

Ei se ole mikään väite, että osa piirretään alemmas. Näet sen selvästi pysäytyskuvasta. Se piirtää osan alemmas. Nyt etsitään enää syytä kun ilmiöstä ollaan samaa mieltä. Noin ei saisi käydä ollenkaan. Paha vika.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

112

@109

> Symbianin kosketusnäytöttömissä malleissa vilkkuminen ei ole kovinkaan
> suuri ongelma koska näyttö liikkuu muutenkin töksähdellen. Sen sijaan
> N97:n yhteydessä välkkyminen oli todellinen ongelma koska dp:n lisäksi
> siitä puuttui tarpeellisia grafiikkapiirejä jonka vuoksi näytön
> piirtäminen oli entistä hitaampaa. Välkkymisestä valitettiin melkoisesti.

En kyllä ole moista huomannut en N97:aa käyttäessäni enkä omaa Nokia 5800 XpressMusic luuriani käyttäessä. Eikä ole kukaan muukaan tuttuni, joilla on oikein hyvät silmät..

> 5800:n osalta asiasta ei ole pidetty niin paljon ääntä koska laite on
> ollut muutenkin paljon kankeampi kuin iPhone.

Ai jaha, no en kyllä ole tostakaan sama mieltä.Riippuu tietenkin mitä sanalla kankea tarkotetaan. Itse olen ollut oikein tyytyväinen omaan 5800XM luuriini ja niin on ollut moni moni muukin.

> Kuten sanottua, osa väestöstä ei ehkä näe tätä ilmiötä niin selvästi
> koska silmien kyky huomata liikettä ei ole niin hyvä kuin toisilla.

Ei olisi ilmeisesti pitänyt mainita mitään silmistä, koska niitä koetetaan nyt käyttää selityksenäö joka välissä. Itselläni ei ainakaan ole yhtään mitään ongelmia havaita liikettä vaikka silmät ei olekaan erityisen tarkat.

> Ihme juttu jos välkkymistä ei huomaa kun näet sen itsekin pysäytyskuvissa.

Pysäytyskuvan kattominen on kyllä aikalailla eriasia kuin tommosen parin framen erottaminen videosta tai liikkuvasta käyttöliittymästä. Ei ihmisen silmä sovi sellaiseen, ei edes hyvänäköisten. Eli jos ihan hakemalla hakee frame framelta pysäytyskuvia niin sillon tuollasia näkee paljon helpommin. Mutta tuota videota normaali vauhdilla katsoen ei siinä kyll'ä mitään vilkkumista erota.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

113

> Yläpalkki on muuttunut kohdassa jonka mainitsin. Se palkki on itse
> asiassa samanlainen osa näyttöä kuin ne palkit jotka katkeavat.

Anna nyt se ruutukaappaus, kai siinä mäkissä nyt on jossain sellanen toiminto?

> Eli näyttö ei päivitys vasemmalta oikealle noin scanlinena.

Kyllä se minusta näyttää päivittyvän vasemmalta oikealle.

> Miten muka kamera ottaisi aina kuvan juuri samasta kohdasta jossa kuvaa > piirretään?

Mitä meinaat?

Ei taida toimia dp tässä. Tosi huono juttu. Mikään näytön kuvaaminen kesken piirron ei selitä tätä muutoin.

> Ei se ole mikään väite, että osa piirretään alemmas. Näet sen selvästi
> pysäytyskuvasta. Se piirtää osan alemmas. Nyt etsitään enää syytä kun
> ilmiöstä ollaan samaa mieltä. Noin ei saisi käydä ollenkaan. Paha vika.

Me ei olla asiasta alkuunkaan samaa mieltä. Älä pistä sanoja minun suuhuni.

Kyllä se minusta on silkka väite eikä muuta. Ja minusta tuossa ei sellasta näy. Sitäpaitsi moinen toiminto vaatisi jotain aika mielenkiintosta koodia, koska eihän se piirto itsestään hyppää alemmaksi kesken neliömäisen palkin piirron.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

114

@113

Tämä oli siis lainaus ei minun sanomani:

> Ei taida toimia dp tässä. Tosi huono juttu. Mikään näytön kuvaaminen
> kesken piirron ei selitä tätä muutoin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

115

Minä en usko alkuunkaan tuohon väitteeseen, että muka osa näytöstä piirrettäöisiin alemmas kuin osa, miksi ihmeessä niin muka tapahtus? Ei kokonainen siivu näytöstä voi noin vaan valahtaa alemmaksi ilman, että se on koodattu niin.

Kuten aikasemmin tarkemmin mietittyäni sanoin, niin tuossa mitä ilmeisimmin kuitenkin käytetään doublebufferia ja näyttö piirretään sinne puskuriin ja puskuri piirretään sitten näytölle. Noniin miten nyt sitten muka olisi selitettävissä se, että siitä puskurin sisältämästä kuvasta oikea reuna muka olisi noin vaan valahtanut alaspäin? Sillon sen pitäs tarkottaa sitä, että jokin koodi siirtelee puskurissa niitä kuvan pikselirivejä, ei ne itsestään liiku.

Sitäpaitsi jos näin olisi, niin sillon se pitäs näkyä myös kuvan alareunassa, eli se alareunan sininen palkki pitäisi korvautua muulla ylhäältä alas siirtyneellä grafiikalla, näinhän siinä ei näy tapahtuvan, eli kyse ei mitenkään voi olla siitä, että jostain syystä osa ruuduasta piirrettäiisii.

Olen edelleen sitä mieltä, että kyse on siitä, että kamera nappasi kuvan kesken näytön päivityksen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

118

Yks mahdollisuus tietenkin on, että doublebufferia kyllä käytetään, mutta puskuri piirretään ruudulle rivi kerrallaan eikä koko puskuri yhdellä kertaa. Se selittäisi tuon. Miksi näin sitten olisi en tiedä.

No mut joo, vailla tarkempaa piirtorutiinin tuntemista tosta on käytännössä turha väitellä enempää.

Täytyy varmaan jossain vaiheessa ihan mielenkiinnosta tarkistaa kuinka toi tarkalleenottaen toimii. Veikkaukseni on silti, että kyse on ruudunpäivitykseen liittyvästä jutusta.

Vastaa
delic
delic

119

Jaaha ja täällä taas tuttu meno, miksuh katso nämä kaksi videoo pastesin nämä jo aikasemminkin, mutta mielestäni erittäin hyvät esimerkkivideot sulavasta ja ei sulavasta:


video google street viewistä iphonella
http://www.youtube.com/watch?v=LKd004sD-IM&feature=related

sama meininki n97
http://www.youtube.com/watch?v=V-6KDAbdsSE

Joko alkaa ymmärrystä löytyy mitä tarkoittaa sulava? ei voi olla noin vaikeeta ja tiedän että n8 tulee olemaan nopeampi kun tuo n97, mutta ku et näytä näkevän pientä hitautta ni pakko laittaa selkeesti radikaalimpi

"Mutta te iPhonefanit olette haukkuneet nokiaa jatkuvasti, mutta silti nokian älypuhelimia myydään jatkuvasti moninkertasia määriä iphoneen verrattuna. Jos se iphone muka on niin paljon parempi, niin miksi se ei sitten mene kaupaksi paremmin?"

Minä en ole ikinä haukkunu yhtääkään omistamaani nokian luuria (8kpl) ennen ku hankin toisen luurin ja huomasin, että jotkut ovat tietyissä asioissa huomattavasti toisia edellä ja nyt vaadin sitä myös muilta.

ja tottakai nokioita myydää enemmän jo pelkästään sen apple ennakkoluulon, mikä täälläkin sivustolla on todella hyvin tullu esiin. Rehellisesti monikohan iphonea kokeillu on vaihtanu pois siitä? (olettaen tietty, että on ottanu selvää mitä on ostamassa) jos tehtäisiin vertailu varmastikkaan ei moni, monikohan joka oikeesti on kokeillu iphonea on haikaillu takaisin nokiaan, itse en ainakaan päivääkään

Olikohan se elisa vai mikä operaattori sano, että ovat huomanneet, että yhä useampi ihminen on lähtenyt kokeilemaan muita kun nokian luureja

ja mulle on tosiaan iha sama myydäänkö iphonea miljoona vai 100, ei mun tartte leijua millää myynti määrillä, kuten eräiden :D Pääasia, että mulla se on jo olen siihen todella tyytyväinen, ainoastaan yhdellä kaverilla on iphone ja en ole itse koskaan kellekään tuputtanu iphonea, että osta osta, enkä myöskään uskalla suositella iphonea kellekään varauksetta.

yhdelle vannoutuneelle nokia käyttäjälle ehdotin vaihtoehtona iphonea ja hän sanoi, että loisto ostos, en ollut yllättyny.

Kerroin hänelle kaikki tietämäni mahdolliset miinukset (kiitos siitä muuten kuuluu tän sivuston nokiafaneille), itse en edes ajatellut niitä miinuksina, mutta kerroin kaikki mitä täällä sivustolla on tullu esiin iphonesta ja hän totesi, että ei hän noita tarvi ja päätti kokeilla

Vastaa
delic
delic

120

Niin ja pakko vielä lisätä tohon, että tottakai nokia myy enemmän älyluureja kuin mitä apple myy, miten yksi malli voisi pärjätä todella monelle eri mallille? No ei mun mielestä mitenkään

Vaikka iphonesta poistettaisiin kaikki viat mitä olette maininneet siltinkään yksi malli ei voi pärjätä, hmm viidelletoista mallille? vedin iha hatusta siis tuon, voitte korjata. Esim jos iphonen ulkonäkö ei miellytä sun on pakko ottaa sitten joku muu merkki, nokialla jos yks laite ei miellytä voit valita toisen. On aivan tyhmää verrata keskenään nokian kaikkien älypuhelinten ja iphonen myyntiä keskeneen ja jotenki sillä perustella nokian paremmuus yksittäisenä mallina.

Vastaa
delic
delic

121

" Jos se iphone muka on niin paljon parempi, niin miksi se ei sitten mene kaupaksi paremmin?"

Ja mä ku oon ymmärtäny, että iphone on ollu huikee menestys tarina ja kukaan ei uskonut, että noin voisi käydä ja todella pienessä ajassa tullu ihan tyhjästä puhelinmarkkinoille ja mullistanu koko älypuhelinmarkkinat ja kerää koko ajan lisää ja lisää iphone käyttäjiä ja viikon päästä ku julkistetaan uusi malli ni voi vaan arvailla mitä tapahtuu iphonen myynnille

Siltin se miksuh vaan vähättelee iphonen myyntiä :)


Ps. Miksei täällä ole muuten edit nappulaa?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

122

@119

No ei toi kyllä todista mitään laitteista tai alustoista. Siis ensinnäkin google maps on täysin internetpohjainen sovellus, joka hakee kaikken datansa suoraan netistä. Eli toisinsanoen nettiyhteyden nopeus vaikuttaa merkittävästi. mistä sä tiedät, että noissa videoissa oli käytössä edes lähes yhtä nopeat nettiyhteydet?

Ja toisekseen, yksittäöisen sovelluksen toteutus eri alustoilla voi olla hyvinkin erilainen eikä pelkästään siksi, että alusta asettas jotain rajotuksia. Kyse saattaa olla jo ihan siitä kuinkahyvin sovellusohjelmoija osaa hyödyntää alustaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

123

@ 121

> Minä en ole ikinä haukkunu yhtääkään omistamaani nokian luuria (8kpl)
> ennen ku hankin toisen luurin ja huomasin, että jotkut ovat tietyissä
> asioissa huomattavasti toisia edellä ja nyt vaadin sitä myös muilta.

No kuule mulla olisi pitkä lista niistä asioista, joita vaadin muutokseksi iphonelta ennenkuin se on edes kohtalainen puhelin. Eli itse en pidä sitä kovinkaan kummoisena. ja sen mitä minä olen kritisoinut iphonea johtuu sen puutteista, jotka minusta on kestämättömiä.

Se on kumma juttu, että te iphonefanit katsotte olevanne oikeutettuja haukkumaan nokian puhelimia, mutta sitten jos Nokian älypuhelinten käyttäjät vastaavasti syyttää iphonea puutteista jotka siinä on täysin ilmeisiä, niin sitten väitätte sitä Applen syrjimiseki.

onko sulle tullu koskaan mieleen, että kaikki ei uksinkertasesti ole niin ihastuneita siihen iPhonen toteutukseen? Ja pelkkä sulavuus ja ah niin ihan a käyttöliittymä ei pitkälle riitä, jos moni muu asia on rempallaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

124

Mut ihmiset on toki erilaisia, ja ihmiset pitää eri asioista. Eli jos joku pitää Iphonesta niin okei siitä vaan. Minä en siitä erityisemmin pidä ja minusta se on yliarvostettu ja ylihypetetty käytäntöön nähden. Mutta jos joku pitää niin senkus. En minä edes oleta että sillä olis jotain merkitystä mitä minä olen mieltä iphonesta. minä sanon mitä mieltä olen siikä, mutta en yritä käännyttää ketään mihinkään alustaan, jokainen tekee omat valintansa. Ihan yhtälailla iphonekäytäjien iPhonen hehkutus ei vaikuta tippaakaan siihen mistä itse pidän tai millasen puhelimen hommaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

125

Pääasiahan on, että käyttäjä on tyytyväinen siihen puhelimeen mitä käyttää, on se sitten mikä tahansa ja millä alustalla tahansa varustettu.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

126

Niin ja kuten sanottua, niin ihmiset on erilaisia, joten kaikki ei ole samaa mieltä siitä sulavuus tai käyttäjäystävällisyysasioista. Eli on ihan turha tuputta sitä iphonen käyttöliittymää jonain ultimaalisena ainoana oikeana. Käyttöliittymän mukavuus jne on makuasioita joissa ei ole sitä ainutta oikeaa. on täyttä puppua väittää, että yksi käyttöliittynmä muka olisi muka kaikkien mieleen, tai olisi käyttökokemukseltaan muka kaikista kauhean paljon parempi.-

Jos taas laitteita halutaabn oikeasti verrata niin sitten pitää verrata sitä mitä sillä voi tehdä, eli raa-asti ominaisuuksia tiskiin ja vertaamaan. Eli siis puhelimen toiminnallisuutta ja ominaisuuksia vertaamaan. Tälläsiä asioita voi arvuioida toisin kuin käyttäjäystävällisyyttä, josta jokaisella on vähän oma käsityksensä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

127

Tietenkin aina pitää pyrkiä käyttäjäystävällisyyteen, mutta kuten sanottua ei ole olemassa yhtä ainutta oikeaa ratkasua.

Vastaa
delic
delic

128

@122 että sun piti totakin sitten alkaa toden teolla analysoimaan mikset ny vaan myönnä, että se streetviewin pyörittäminen on iphonella sulavampaa, miksi sitä täytyy niin kovasti perustella? pointti ei ollut siinä onko ohjelma tarkotettu just nokian luurille, pointti oli vaan tasan se, että iphone on paljon sulavampi

ja ainakin iphonen osalta tuolla mainitsemallasi nettinopeudella ei ole tuon asian kanssa mitään tekemistä, se että se lataa sitä näkymää alkuun hieman kauemmin tietenkin vaikuttaa netin nopeuteen, mutta ei se, että pyörittelet sitä streetview näkymää ja tuossa iphonella on varmastikkin hidas yhteys, mikä paljastuu sillä, etä ku menee paikasta toiseen tuolla streetviewistä tarjoaa tuollaista tyhjää sivua hetkeksi, kun hidas netti ei sitä kuvaa samantian pysty lataa

"Se on kumma juttu, että te iphonefanit katsotte olevanne oikeutettuja haukkumaan nokian puhelimia, mutta sitten jos Nokian älypuhelinten käyttäjät vastaavasti syyttää iphonea puutteista jotka siinä on täysin ilmeisiä, niin sitten väitätte sitä Applen syrjimiseki."

Hienoa yleistystä, itse olen huomannut, että monet noista puutteista on ollu tietämyyttä, kyseiset ihmiset eivät ole koskaan iphonea käyttäneet eikä tajua, että tietyt asiat voi tehdä myös eri tavalla. Toki iphonessa on puutteita monien mielestä, sitä nyt on mun mielestä iha turha kieltää

samaten kuten n8:ssa on puutteita mutta silti sun täytyy kirjottaa tyyliin 40 kommenttia siitä ja todistella sitä mitä ihmeellisimmillä teknisillä höpinöillä

luuri on joko sulava tai ei ole, se on niin yksinkertaista! sama se miten sitä perustelee, jos toiselle ei haittaa jos luuri ei ole sulava niin ok, mutta miksi sun täytyy käydä jokaisen kimppuun joka sanoo, että se lagaa tai ei sulava tai on hidas

Sun sanoja vähä lainaten,

onko sulle tullu koskaan mieleen, että kaikki ei yksinkertasesti ole niin ihastuneita tohon ankeaan ja rumaan symbian 3 ja tahmaavaan ja hitaaseen käyttöliittymään?

Näytät ottavan kaikki negatiiviset kommentit nokiaan liittyen todella pahasti itseesi

Vastaa
delic
delic

129

Otetaas muutama esimerkki: jos sanoisin, että n8 kamera on huono, se olisi iha perusteetonta kaikki nyt näkee, että näin ei todellakaan ole

itsekin ottaisin tuon kameran mielelläni iphoneen ei epäilystäkään

jos haukkuisin n8 videokuvanlaatua huonoksi, se olisi selvästi piip puhetta

mutta se, että sanoo käyttistä hitaaksi ja lagaavaksi on iha perusteltua koska sen ny näkee silmillä, tai ainakin jotkut näkee

Vastaa
miksuh2
miksuh2

130

> että sun piti totakin sitten alkaa toden teolla analysoimaan mikset ny
> vaan myönnä, että se streetviewin pyörittäminen on iphonella sulavampaa,
> miksi sitä täytyy niin kovasti perustella? pointti ei ollut siinä onko
> ohjelma tarkotettu just nokian luurille, pointti oli vaan tasan se, että
> iphone on paljon sulavampi

Toi video ei osoata mitään sellasta mitä sinä väität selität kuinka paljon tahansa hyvänsä. ka se mitä minä sanoin on täysin paikkansa pitävää. Se, että sinä vähättelet sitä ei asiaa muuta miksikään.

> ja ainakin iphonen osalta tuolla mainitsemallasi nettinopeudella ei ole
> tuon asian kanssa mitään tekemistä,

Aivan 100% varmasti on älä nyt viitsi syöttää täyttä paskaa

> Hienoa yleistystä, itse olen huomannut, että monet noista puutteista on
> ollu tietämyyttä, kyseiset ihmiset eivät ole koskaan iphonea käyttäneet
> eikä tajua, että tietyt asiat voi tehdä myös eri tavalla. Toki iphonessa
> on puutteita monien mielestä, sitä nyt on mun mielestä iha turha kieltää

ja paskan marjat. Sulla tuntuu olevan hirveä tarve puolustella sitä iPhonea.

> samaten kuten n8:ssa on puutteita mutta silti sun täytyy kirjottaa
> tyyliin 40 kommenttia siitä ja todistella sitä mitä ihmeellisimmillä
> teknisillä höpinöillä

paraskin puhumaan, itse olet meuhkannut tässä ketjussa koko ajan. taisit olla äänessä kokoajan siitä lauantain ja sunnuntaisesta yöstä lähtioen. olin itse tekemässä eilen sunnuntaina suurimman osan päivää aivan muuta, mutta itse näyit jatkaneen samaa touhua täällä koko eilisen päivänkin. Eli katohan vähän peiliin ennenkuin syyttelet muita.

ja jumaliste tyyppi ei edes käytä Nokian puhelimia, silti käyttää hirveän ajan mollaammiseen nokian liittyvässä ketjussa. mikset sä käytä sitä iphoneasi aan keskityt tollaseen?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

131

@129

No jos sanon, että iPhone esimerkiski ei moniaja, niin voitko sä muka väitää että se moniajaa? Äläkä nyt vaan puhu mitään jailbreakeista, koska puhelimen ohjelmiston murtaminen saadakseen käyttöön jonkin ominaisisiiden ei ole mikään ratkasu.

Edelleen musta vaikuttaa kovasti siltä, että katsot oikeudeksisi haukkua nokian luureja, mutta sitten väität että iphonen puutteet on muka jotain tietämättömyyttä jne.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

132

Tämä *EI* sitten ole tarkotetrtu delicille, koska en viitsi alkaa tästäkin kinaamaan.Isot pelitalot on jo löytäny N8:n. Esimerkiksi Electronic Arts. Tämä video on EA:n ja siinä näkyy mm. Need For Speed Shift ja Sims 3. valitettavasti tämä pätkä on kuvattu jossain messuilla ja varsinaisesti puhelimen näyttöä ei kuvata eli videosta näkee hyvin vähän. jokatapauksessa tämä on hyvä merkki ja tulee varmasti tarkottamaan isoa kasaa pelejä N8:lle.

http://www.youtube.com/watch?v=XZ6TyR2ZB...player_embedded

Aiheeseen liittyvä artikkeli:

http://www.symbian-freak.com/news/010/05...s__monopoly.htm

Tässä lisää juttua 3D pelaamisesta N8:lla:
http://www.symbian-freak.com/news/010/05...g_on_the_go.htm

Ja video:
http://www.youtube.com/watch?v=pZLVoomj9...player_embedded

Vastaa
miksuh2
miksuh2

133

@129

> mutta miksi sun täytyy käydä jokaisen kimppuun joka sanoo, että se lagaa
> tai ei sulava tai on hidas

paraskin puhumaan. itse olet jatkuvasti väittämässä vastaan joka asiassa, Eli sanon uudelleen kato peiliin ennenkun syytrtelet muita,.Sitäpaitsi sä tunnut kuvittelevan että mulla ei ole oikeutta omaan mielipiteeseeni ja ssen sanomiseen, jutta jumaliste sinähän et sitä päätä. ja jos minä pidän jotakin asiaa täytenäö puppuna, niin miksi minä en muka saisi sitä sanoa, mutta muut saa laukoa mitä tahansa?

Mä alan oikeasti saada tarpeekseni, kumpa näillä sivuilla olisi ignore-toiminto kuten esim IRC:ssä.

Vastaa
yamaneko
yamaneko

134

@130
Nokia fanboy on heittänyt 49 kommenttia, delic 20. :)

Ja nykiihän se ruudunvieritys tuossa videossa, ei siitä pääse yli eikä ympäri. Mutta kiitos hyvistä nauruista, selitykset olivat mainiota viihdettä :)

Ja btw. Minua et voi haukkua edes iPhone fanboyksi, kun sattuu olemaan ties kuinka moni nokialainen menossa. Toki tuleva iPhone kiinnostaisi, jos saisi ilman kytkyä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

136

Mä yritin tossa edellä (viestit 124 - 127) vähän sanoa, että okei ihmiset on eriliaisa jne ja mielipiteet erilaisia. Eli koetin vähän rauhotella tätä ketjua koska mua alkaa pahemman kerran tympästä tällänen. Mutta yks vaan jatkaa ja jatkaa aina vaan ja ilmeisesti haluaa sanoa sen viimesen sanan. Olispa todella se ignore mahdollinen.

joten sanon ihan suoran delic, että anna olla jo. Eikö tässä nyt ole jo kinattu ihan tarpeeksi? kummankaan mielipide tuskin kinaamalla mihinkään muuttuu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

137

Usko nyt miksuh2 ettei kuvaa voi ottaa kesken näytön piirron kuin kahdessa tilanteessa: laitteessa on putkimonitori tai siinä ei käytetä double bufferingia. LCD-näytöissä ja vastaavissa lituskoissa kuva päivittyy kerralla eikä siinä ole sellaista sädettä jonka piirtokohdan voisit kuvata kesken päivityksen.

Oli miten oli, minä näen nämä välkkymiset ihan hyvin ilman pysäytyskuvan ottamistakin. Ei ole mikään ongelma nähdä niitä. Samoin näin paljon pahemmatkin välkkymiset N97:lla kun se julkistettiin. Näytölle piirtyneet kohteet välkkyivät ja vilkkuivat niin maan perusteellisesti.

Mieti nyt, miten olisin voinut ikinä edes löytää tuollaisia välkyntöjä esittäviä pysäytyskuvia jos en näkisi niitä muutenkin? Mun silmät sopii ihan hyvin sellaseen, että erotan noi välkynnät liikkuvasta kuvasta. Ei ole mikään ongelma. Kaikki muutkin vilkunnat ja välkynnät näkyy jos sellaisia on muuallakin. Nokialla näitä on tuntunut olevan reippaasti enemmän kuin muilla valmistajilla.

Eli käytännössä Nokian pojat ovat koodanneet luurin niin, että näyttö valahtelee alas ihan tosta vaan. Katsos kun se ei ole putkinäyttö jossa kuvan voisi ottaa kesken näytönpiirron. Niin, tai sitten siinä ei ole käytetty sitä double bufferingia jolloin kuvan voi ottaa kesken piirron.

Keksitkö muita vaihtoehtoja tälle ilmiölle?

Eli vielä kertaukseksi. Littunäytössä ei ole sellaista sädettä kuin putkessa, joka mahdollistaisi kuvan ottamisen kesken kahden kiuvan vaihdon kuten putkimonitoreissa oli.

Paras selitys tälle on se, että Nokialla on koodattu softa niin, että se välkkyy. No, niin se välkkyy tosi selvästi mun silmillä katottuna.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

138

137@
>Usko nyt miksuh2 ettei kuvaa voi ottaa kesken näytön piirron kuin
>kahdessa tilanteessa: laitteessa on putkimonitori tai siinä ei
>käytetä double bufferingia. LCD-näytöissä ja vastaavissa
>lituskoissa kuva päivittyy kerralla eikä siinä ole sellaista
>sädettä jonka piirtokohdan voisit kuvata kesken päivityksen.

En tiedä mitä selität ja mikä nyt välkkyy ?

LCD näytöt ovat aivan erilaisia kuin kuvaputket, jos kuvataan nopealla suljinajalla niin videokuvassa voi kyllä LCD näyttö näyttää vilkkuvan, riippuen mm siitä miten taustavalo toteutettu ja kuinka se synkkaa kuvauksen kanssa.

Oma lukunsa on sitten miten LCD näytön luettavuutta yritetään parantaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
errkki (vahvistamaton)

139

minä poika se tykkään pienistä söpöistä aasialaisista pojista joita tapaan lomamatkoillain

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
proficientprogrammer (vahvistamaton)

140

@Utah22

Kuulehan nyt teiniviiksimopopoika. Et taida tietää ohjelmoinnista tai tekniikasta kovinkaan paljoa, eikä se wikipediakaan ilmeisen ahkerasta selaamisesta huolimatta kaikkea sisällä.

Kuule kerrohan minulle millä ihmeen tekniikalla kuva siirretään puhelimen muistista näytölle KERRALLA? Taidata olla kyllä ihan sekaisin tuollaista väittäessäsi! Siis ihanko todella jokaisen muistipaikan ja kuvapisteen välilä on fyysinen yhteys?

HAAHAHAHAaa 24 vuoden ohjelmoijan urani aikana ei ole vastaavaa tekniikaa vastaan tullut, eikä sitä takuulla ole iPhonessa, Nokiassa ei HTC:ssä. Valitettavasti.

Kyllä se double- ja triplebufferi flippauksen aikana piirretään sinne ruudulle piste (tai korkeitaan muutama) kerrallaan, yleensä kuvan vas. ylänurkasta alkaen. Tällä ei ole mitään tekemistä CRT- tai LCD-näyttöjen tekniikan kanssa, ainoastaan väylänleveydestä. Jos et tiedä mitä väylänleveys tarkoittaa, etsi sieltä wikipediasta.

Saa väittää vastaan, mutta varoitan, että kovinkaan moni teistä vatipäistä ei minulle tiedon määrässä pärjää. Muihin osa-alueisiin en ota kantaa.

Enkä ota kantaa myöskään Nokia vs. Apple taisteluun.

Morjes.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

141

Kuule nyt proficientti. Tietojesi määrästä huolimatta et nyt oikein taida tajuta sitä, että tässä tilanteessa laitteen näytön keskikohdille jäi alue jossa kuva on jäänyt piirtämättä oikeaan kohtaan. Sen vasemmalla ja oikealla puolella on kaikki piirretty oikein. Samoin sen ylä- ja alapuolella kun on piirretty oikein.

Meinaatko tosissasi, että näytöt piirtävät keskikohdan viimeiseksi?

Seuraavaksi voit kertoa sen, miksi samaa ilmiötä ei ilmene Applen laitteissa. No mutta et varmaan kerro koska et tunne asiaa juurikaan vaikka sitä kommentoit.

Voin kertoa sellaisen asian ihan sinulle opiksi, että datafetch tulee framebufferista näytölle aika nopeasti eikä sitä päivitystä voi kuvata noin sillä suljinajalla noin. Tuskin se on ollut kovin paljoa yli 1/1000 tätä videota tehdessä.

Luuletko muuten, että se valmis kuva kopioidaan noin vain jotenkin näytölle kun se on piirrretty? Mulla toi ura on pikkasen pidempi kuin sulla, että se siitä.

Vastaa
delic
delic

142

Ei hitto mä repeilen noille miksuhin kommenteille, tyyppi on kyl niin pihalla ja raivoissaan eikä tajua edes mitä puhuu senku vaan inttää :) Jätän kaiken muun huomioimatta mutta tähän on pakko sanoa

ja ainakin iphonen osalta tuolla mainitsemallasi nettinopeudella ei ole
> tuon asian kanssa mitään tekemistä,

Aivan 100% varmasti on älä nyt viitsi syöttää täyttä paskaa

Sulle pitää vissii kaikki vääntää todella paksusta rautalangasta, puhuin nyt siitä kun menet streetviewiin ja lataat sen streetview näkymän ja sen jälkeen kosket näyttöä ja pyörität sitä samaa kuvaa, se pyörii yhtä sulavasti millä nopeudella vaan, koska se lataa sen yhden kameran 360 kuvan valmiiksi

hohhoijaa :D

@132

Niin ja valitettavasti myöskään siinä need for speed shiftissä ei ollu framet kohdillaan, kuten ei myöskään simssissä siinä lopussa,
Monopoli pyöri täydellisesti ja myöskin tetris

ja tosta rally masterista puuttuu taivas ja piirtoetäisyys on kauhean lyhyt? näyttää todella ankealta, ku peli on riisuttu. Mistähän tämä johtuu, sama peli kun muilla alustalla tarjoaa taivaan ja pitkän piirtoetäisyyden ;) jolloin peli näyttää huomattavasti paremmalta, voit itse tsekata tuubista

Tuttu ominaisuus jo 90/2000 luvulta, ku tehot ei riitä pyörittää ni piirtoetäisyyttä laskemalla saadaan pyörimään ja taivaan pois ottaminen on myös hyvä tapa nopeuttaa peliä, varjot ehkä niitä parhaimpia varjot tohon tosin on jätetty

Vastaa
delic
delic

143

ja vaikka miksuhille sanoin iha selvästi, että iphonessa on puutteita sitä en kiellä ni silti tyyppi vaan sanoo, että väitän kaikkien puutteiden olevan tietämyyttä:

Mutta ehkä pari esimerkkiä selittää vähän enemmän mitä on tullu vastaan

"iphoneen ei voi lisätä mitään tiedostoja tyyliin pdf excel tiedostot ym mitä ny mieleen tuleekaan" vastaus on voi

"iphonella on turha käyttää meseä koska se pitää olla aina päällä koska ei ole moniajoa" väärin

iphonella ei voi samaan aikaan surffata netissä ja kuunnella musiikkia" väärin ellei kyse ole nettiradiosta (tämä on selkeä puute ainoa asia missä itse olen moniajoa kaivannut) ja tähän tulee muutos OS 4.0 myötä

"iphonella jos kirjotat sähköpostin, tekstiviestin ja kesken kaiken tulee puhelu tai pitää netistä tarkistaa jotain joudut aloittamaan viestin kirjoittamisen alusta" väärin

"jos saat soiton iphoneen et voi tehdä luurilla muuta samaan aikaan" Väärin, voit vaikka kesken puhelun katsoa netistä ravintolan osoitteen

lista olisi loputon, tuossa en edes maininnut niitä isoimpia "puutteita" koska en niitä nyt juuri muista. Tosi paljon ollu vastaavia mitkä pystyy tietämään vaan ainoastaan iphonea käyttäneenä, eikä katsomalla sokeesti speksejä kuten selvästi on todella monet tehny (siinä ei ole moniajoa eli sillä ei voi siis tehdä mitään)

Mielestäni on aivan tyhmää haukkua laitetta mitä ei koskaan ole käyttäny, ku ei tiedä miten se toimii enkä tarkoita tässä miksuhia, muistan kyllä miksuhin puhelinkäytön ja iphone ei todellakaan ole sulle oikea vaihtoehto, sitä moniajoa mitä harrastat 5800:lla on aivan mahdoton tehdä iphonella, ellet jailbreakkaa luuria

Ja jailbreak kommenttiisi liittyen jos et huomannu olen itsekin sitä vastaan vaikka siinä hienoja etuja olisi, mutta periaattesta en lähde pilaamaan todella viimeisteltyä käyttistä sinne kuulumattomilla vierailla ohjelmilla, (pienempi akkukesto, luurin kaatumiset ym ongelmat (mitkä loistaa nyt poissaolollaan) hitaampi luuri ym.) ei kiitos

Vastaa
delic
delic

144

ainii heti tuli mieleen muutama, edit olisi tosiaan hyvä ominaisuus

"iphonella ei voi ladata netistä tiedostoja" voi

"iphonella ei voi avata zip, rar ym. filejä" voi

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

145

Nytkö jo peruskouluissa on alkanut lomat, kun täällä teinit jatkaa vaan kinasteluaan?

Vastaa
delic
delic

146

@145 Nykypäivänä nettiin pääsee melkein mistä vaan ja milloin vaan, vaikka olisi koulussa, se ei ole mikään este enään

Ihme ettet tätä tajunnut

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
siksik (vahvistamaton)

147

@62

Ovi maps on ihan kingi autoillessa. Ikinä ei pääse perille ja kaikki on loistavasti, mut muijat ihan kuumina ku hiplaan Nokia 3310:aani. Ihania autoilu kelejä kaikille. ;p

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pakakki (vahvistamaton)

148

@Delic ja @Miksuh

Noniin pojat pojat. Tässä teidän kinastelussanne ei ole enää mitään järjen hiventäkään. Juujuu, iPhone on hyvä puhelin, mutta eivät siitä pidä kaikki ja onhan sillä eräänlainen "imago" täällä nokia-voittoisessa suomessa.
Tässä on nyt turha kinastella myyntiluvuista tai siitä kummassa on tehokkaampi prosessori tai enemmän pixeleitä. Kuitenkin kyse on tuotteesta joka on tarkoitettu kuluttajalle itselleen sellaisena kuin on. Jos tuote ei miellytä niin ei sitä kukaan pakota ostamaan. (Toki on hienoa jos se on suomalainen ;)) Tuotteelle toki saa antaa asiaankuuluvaa kritiikkiä jos huomaa tuotteessa vian joka olisi pitänyt korjata jo tuotantovaiheessa. Aina saa tietenkin antaa myös positiivista palautetta. :)

@145 Eihän ne nyt vielä. Raavaat miehet ne täällä tappelevat. =D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

150

Totta. Aika hankalaa on selittää maallikolle syitä siihen miksi näytölle väärin piirretty grafiikka näkyy välkkymisenä jos toinen muuttaa välillä mieltään double bufferin puutteesta ja toisaalla asiaa yritetään selittää parhain päin päin muka videokameran syyksi.

Kun buginen softa piirtää käyttöliittymän väärin on syy siinä softassa. Kas kun Applen tuotteissa ei vastaavaa vilkkumista ole. Vai onko tässä jo takana videokameravalmistajien salaliitto Nokiaa vastaan?

Vastaa
delic
delic

151

utah22, no toi videokameralla selittely oli kyllä ehkä paras läppä liittyen kyseiseen ongelmaan :D sen ny tietää, että sillä ei ole mitään tekemistä tuon kanssa :)

Vastaa
djtob
djtob

152

Ihme kinastelua täällä videossa esiintyneen ilmiön takia.
Menisin itse katsomaan livenä sitä kapulaa. Erikseen videoituihin ei voi luottaa.

Olen nähnyt kuvattuja uutisia ja muita dokumentteja, missä kamera osuu tietokoneen ruutuun, siinähän ne kuvahäiriöt liittyvät ja paljon vaikuttaa mikä ruutu on kyseessä. Monissa eri laitteissa on paljon eroja kamerasta otettuna. Paljain silmin sitä ei huomaa mutta kamerassa otetussa videossa kyllä huomaa.

Turha tätä on selitellä ja suosittelen käymään livenä katsomassa kapulaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Utah22 (vahvistamaton)

153

Video ei piirrä näytön keskikohdissa olevaa kohtaa väärin tuolla tavalla. Käyttöliittymästä osoitettiin myös muuta välkkymistä. Toivottavasti kyse on betasoftan vioista. Jos ei ole, niin tilanne on melkoisen paha sillä tuollaisia vikoja ei saa löytyä valmiista tuotteesta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

154

@153
Kyllä saa löytyä. Se on ominaisuus, eikä vika. Loppujen lopuksi sehän on Nokia, ei siitä voi olla yhtään mitään pahaa sanottavaa.

Vastaa
delic
delic

155

menee vähä offtopiciks, enkä tiä mihin tämän iskisi mutta kattokaas tätä http://www.engadget.com/photos/meego-tablet-hands-on/#3029374

en tykänny meegon miniläppäriulkoasusta, mutta toi on nätti! JOS nokian meego luurin käyttis tulee olee tollanen ni toi on sitä 2010 vuotta ja silloin alkaa tapahtumaan

Tosta näkee viimeistä yksityiskohtaa myöten, että asialla on ollu visuaalisesti osaavia tekijöitä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Håkann (vahvistamaton)

156

155:
Nokia EI ole aikeissa julkaista Meego -tablettia. Jos julkaisevat, on se alitehoinen. Kilpailu tulee tableteissa olemaan seuraavina parina vuotena todella kovaa, eikä Nokialla kuitenkaan riitä know-how'ta tai innovatiivisuutta Applen tapaan. Android vie Meegoa. Kieltämättä tuossa on hienosti muokattu käyttöliittymä, harmi vain, että valmistaja on täysin tuntematon ja täten epävarma. Käyttöliittymäsuunnittelu Nokian mahdollisessa laitteessa melko varmasti tulisi hirvittämään.

Vastaa
delic
delic

157

@156

"JOS nokian meego LUURIN käyttis tulee olee tollanen ni toi on sitä 2010 vuotta ja silloin alkaa tapahtumaan"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Håkann (vahvistamaton)

158

157:
Nokian Meego LUURIN käyttis ei tule olemaan läheskään tuon näköinen. Nokia tekee oman kustomointinsa alustaan.

Vastaa
delic
delic

159

Jos vaikka n8 käyttis olis näyttäny jotenkin tuolta niin siitä kohistas ympäri maailmaa

"mutta nyt ihmisille jää mieleen ainoastaan "old/boring looking UI"

Samalla saa muutenkin näyttämään koko luurin halvalta ja vanhalta

Tämä on se pointtini

Vastaa
Poll0
Poll0

161

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:

Fontin pitää olla sellainen, että se on helppolukuinen niillekin joilla on heikot silmät, ei pelkästään hyvänäköisille. Itselläni on varsin heikot silmät ja tuon nykyisen fontin lukeminen onnistuu ihan ok.

Näytön koolla ja kirkkaudella on tottakai myöskin merkitystä, siinäkin mielessä nykyinen Nokia 5800XM luurini on ollut mainio entiseen N95 luuriini verrattuna. 5800XM:n näyttö on paljonparempi silmille kuin oli N95:ssä. Ja videoiden perusteella N8 vaijkuttaa hyvältä myös.

Tässä olet kyllä täysin väärässä. Vertaapa vaikka Samsungin tai HTC Desiren käyttämiin käyttöliittymäfontteihin ja sano sitten kumpi on helppolukuisempi. Nokian "S60-fontti" on liian kapea ja korkea ja krijaimet hitusen liian tiiviisti.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

165

164@
>sillä minusta tuo näytti todella sulavalta.

Edellinen kirjoittaja ei kertonu mikä mättää, vaikutti vähän pahalta ololta ja oudolta kommentilta, mutta ongelmana saattoi olla parissa kohtaa mm. kadunraunalla olevien talojen ei aina sulava siirtyminen. siitä sitten päätellyt jotain.

Oma lukunsa antaako vido kuinkahyvin kuvaa todellisuudesta ja johtuko tuo pelimoottorista, grafiikka ytimistä tuskin johtuu vaikka niin antoi ymmärtää

Vastaa
delic
delic

166

@164, Tuskin auttaa silmälasien vaihto, Oon kyl aika yllättyny, että ihmisten silmien näkökyvyissä voi olla noin isoja eroja, että oikeesti jotku ei vaan erota sulavaa ja ei sulavaa ei edes noin rajua tökkimistä mitä se parhaimmillaan tossa on (eikö ole yksinkertaisesti sitten vertailukohtaa?)

Tossa videopätkässä siis ei ole juurikaan kohtaa mikä pyörii sulavasti se tahmaa koko ajan ja väliin todella paljon. Näkeehän sen noista kommenteistakin, että 95% kommenteista kertoo samaa.

En muista koska olsin viimeks nähny noin ala-arvoista materiaalia pelimainoksessa, kyllä käy sääliks gameloftin tyyppejä, eihä ne tollasta saa myytyä millää, tai no okei nähtävästi nokia käyttäjille saa, ku niille on sama meneekä peli sulavasti vai ei, ku eivät sitä kuitenkaan erota, (osa ainakaan)

Näytin myös saman videon veljelleni joka on nokian käyttäjä ja hän videon nähdessää alkoi nauramaan, että eihän toi pyöri mihinkään, eipä se tosiaan pyöri ei (joten hänellä ei ollut edes minkään firman "laseja" päässä

Vastaa
delic
delic

167

On se jännä, että toi sama peli ei oo saanu ku kehuja palmprellä, että miten sulava se on ym. En löytäny yhtäkään kommenttia missä sanottas sitä hitaaks jne ja n8 videolla tosiaan melkein joka viesti viittaa siihen, että vikaa on. Mutta kuten itse totesin ehkä se vertailukohta puuttuu ja jos tosiaan on nokian luureja käyttäny/pelannu ni en ihmettele jos toi on sulava :) meneehän tuo kuitenkin huomattavasti paremmin kun esim google maps n97:llä :)

Suurinhan mikä toho pätkimiseen vaikuttaa on varmastikkin korkeampi reso, tietokonepeleissäkin reson pudottamisella saa ihmeitä aikaan vaikka olis surkea näyttis niin voi silti pyörittää peliä iha sulavasti jos vaan laskee resoa. Mikä myös selittää sitä, että miksi toi peli pyörii kilpailijoilla huomattavasti paremmin, mutta se ei nyt taida sitten taas pelaajaa paljoa lohduttaa

http://www.symbian-freak.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=43562 samat kommentit näkyy myös symbian fani forumilla tms. ei oo paljo kehuttavaa noissakaa kommenteissa "FPS is lame, whole game lags... the hardware acceleration is SLoooooW"

Vastaa
Homeworld123
Homeworld123

168

@166

"(joten hänellä ei ollut edes minkään firman "laseja" päässä"

Kerrotko minkä firman lasit sinulla on päässä, niin osaan suhteuttaa? Minulla on aivan tavalliset lasit.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.