>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Videolla: Nokia N8:n USB OTG:ta esitellään

56
Matti Vähäkainu

Videolla: Nokia N8:n USB OTG:ta esitellään
YouTubeen on ilmestynyt Nokia N8:n USB On-The-Go-ominaisuutta esittelevä video. USB On-The-Go on tarkoitettu USB-laitteiden, kuten Flash-muistien liittämiseen. Käyttäjän ahmedp800 lisäämällä videolla näytetään, kuinka ominaisuus toimii N8:ssa paitsi USB-tikun myös toisen matkapuhelimen kanssa.

USB-adapterilla liitetty laite tunnistautuu N8:ssa ulkoisena levynä, jonka tiedostot esittäytyvät PC:ltä tutussa hakemistorakenteessa. Entistä kätevämmän ominaisuudesta tekee se, että sitä voi käyttää myös matkapuhelinten väliseen tiedonsiirtoon. Ainakin Nokian matkapuhelimen, kuten videolla esiintyvä C5, saa liitettyä N8:n kaveriksi asettamalla puhelimen massamuistitilaan.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (56)

delic
delic

2

Kätevä on, en vaan tiä kuinka moni jaksaa aina jotain ylimäärästä piuhaa kantaa mukanaan? yleensä varmaan kun tuolle on tarvetta se on jääny kotiin. Tosin sitten ku tuo yleistyy niin on parempi todennäköisyys, että muiltakin löytyy

yksi kysymysmerkki mikä heräsi mikä ei selvinny videosta, miten jos haluaa monta tiedostia kerralla siirtää, en tiedä mitä oli options valikossa, kun sitä ei kertaakaan painettu, tai miten jos haluaa monta kansioo siirtää kerralla, voiko kansioita jotenki painella nopeasti aktiiviseksi

Vastaa
delic
delic

7

Siis hetkonen luin tuosta youtubesta, että toi tyyppi sano, että toi tukee ainoastaan fat32 juttuja, kuka sitä enää käyttää? Mulla on ainakin ulkone kovo ntfs, muiskortti ntfs (oma koneeni ainakin valittaa, että muistikortti on täynnä vaikka siellä pitäisi olla parikin gigaa tilaa, kun käyttää ntfs saa tämän kaiken tilan käyttöön. Aikamoinen vaiva aina formatoida asemia uusiksi, että toimivat molemmissa hyvin

Voisko tosiaan näin olla?

sehä tarkoittaa myös, että jos menet kaverille ja hänen muistikortti/ulkonen kovo on ntfs, hänen täytyy ensin tyhjentää muistikortti/kiintolevy ja laittaa se fatiks ja sitten vasta siirrellä filet

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Thors (vahvistamaton)

8

@6
Ja kun Apple sen iPhoneensa joskus tuo, vasta silloin ihmiset alkavat kiinnittää huomiota siihen. Ja sekös Apple -vihaajia ärsyttää. ;)

Vastaa
delic
delic

10

Niin kuulosti nokia taas hyvältä paperilla, mutta ahmedin kommentin jälkeen en ole yhtään enää niin varma

Itse ainakin automaattisesti oletin, että tuossa toimii sitten kaikki

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

11

>Siis hetkonen luin tuosta youtubesta, että toi tyyppi sano, että
>toi tukee ainoastaan fat32 juttuja, kuka sitä enää käyttää?

Se on oikeastaan ainoa suht yhteensopiva formaatti ja sitä tuetaan todella laajasti. yleensä muistikortit ja tikut on sillä formaatilla.

NTFSää kannattaa käyttää jos tietää että ainostaan käyttää mediaa Windossissa.

NTFS tukea saa myös muihinkin käyttöjärestelmiin (rahalla mutta myös avoimenkoodin projekteja), mutta luotettavuus ei välttämättä ole niin kova että sitä kannattaisi käyttää.

Mobiilissa NTFS tuki on aika harvinaista, onko sinulla heittää esimerkkejä mitkä sitä tukisi , varsinkaan kirjoitusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

12

Jatkoa edelliseen...

Jos käytössä iso USB levy, ja jos sen formatoi NTSFlllä ja sitä tarkoitus käyttää siirettävänä alustojen välillä , niin yleensä sinne luodaan myös FAT osio siirettävyyttä varten.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

13

FreeRunnerista tuo jo löytykin, mutta miksihän se on jäänyt pois N900:sta? Minusta ihan hyvä olla olemassa, varsinkin jos mahdollistaa esim. näppäimistön ja peliohjaimen käytön tarvittaessa (matkalla, muuten tietty käytetään tietokonetta).

Vastaa
delic
delic

14

@12 et voi olettaa, että kaikki olisi tehnyt noin, suurin osa kun ei edes ymmärrä mikä fat32 ja ntfs on, eikä myöskään tajua että se ntfs ei kaikkialle toimi

Mun windows 7 ei ainakaan tykkää fat32:sta, mulla on myös yks fat 32 kovalevy kiinni mikä alko hidastelemaan todella paljon ku siirryin win7 ja myöski toi sanomani muistikortti ongelma kertoi sitä

@11 ja tosiaan kannattaa muistaa, että suurin osa tavallisista ihmisistä käyttää nimenomaan windowssia

Vastaa
Raattis
Raattis

16

delic: Nokian laitteissa on perinteisesti pystynyt valitsemaan monta tiedostoa kerrallaan, enkä usko, että tuokaan kapula tekee siihen poikkeusta.

Itselleni tuo ominaisuus on jotain uskomattoman hienoa. En mihinkään erityiseen sitä käyttäisi, mutta tuollainen avoimuus on jotain aivan mahtavaa. En keksi miksei toi toimis N900:ssa, jonka linux-pohjaisella alustalla voisi tuon kanssa tehdä paljon hienoja asioita.

Todellakin kantaisin miniUSB-USB adapteria mukana. On useamman kertaa tullut tuskailtua bluetoothin kanssa musiikkia pyöritellessä kavereiden kanssa puhelimien välillä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

17

14@
>Mun windows 7 ei ainakaan tykkää fat32:sta, mulla on myös yks fat
>32 kovalevy kiinni mikä alko hidastelemaan todella paljon ku
>siirryin win7 ja myöski toi sanomani muistikortti ongelma kertoi
>sitä

Jos koneesi sekoilee FAT32:n kanssa (Microsfotin formaatti sekin), niin siitä kyllä seuraa ongelmia monientaksulaitteiden ja muistikorttien kanssa.

> ja tosiaan kannattaa muistaa, että suurin osa tavallisista
> ihmisistä käyttää nimenomaan windowssia

Totta, mutta vain tietokoneessa, kyllä ne kamerat, muistikortit jne. käyttävät FAT32sta, tai muuten ne vaatisi siihen winkkariinkin erilliset softat.

Tiedostojärjestelmä on kuitenkin se olleellisen osa käyttöjärjestelmää ja kullakkin käyttöjärjestelmällä on omansa, FAT on siinä pelissä ainoa jota tuetaan laajasti.

Vastaa
MoZar
MoZar

18

@14 melkein kehtaisin väittää, että suurin osa usbitikuista on fat32 tikkuja. Koska ne on kaupasta ostettaessa siinä muodossa. Ulkoiset kovot taitavat myös olla siinä muodossa oletuksena, näin ainakin on ollu näiden kohdalla joihin minä olen törmännyt.

Hyvin on toiminu fat32 usbi-kovo mun win7 x64 pro:ssa.. ja tiedänpähän ainakin sen, että saan nuo tiedostot auki melkeestä millä tahansa vehkeellä, vaikka mun telkkarilla kun isken usbin kiinni.

Vastaa
delic
delic

19

piti vähä googlettaa ja löysin syyn tuolle omalle fat32 ongelmalle muisitikun kanssa

"The maximum possible size for a file on a FAT32 volume is 4 GiB minus 1 byte (232−1 bytes). Video applications, large databases, and some other software easily exceed this limit. Larger files require another formatting type such as NTFS."

yksittäinen fileni oli liian suuri tuolla formaatille, enpä tiennykkää tuota rajoitusta, eli kyse ei ollutkaa mitenkään windowssin toimimesta fatin kanssa, vaan yksinkertaisesti fatin rajoituksesta

Vastaa
jannee_
jannee_

20

@16

Kyllä ainakin nykyisissä S60 vehkeissä pystyy valitsemaan monta tiedostoa kerralla, ja siirtämään/kopiomaan ne muualle tiedostojärjestelmässä.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

23

@7 delic

> Siis hetkonen luin tuosta youtubesta, että toi tyyppi sano, että toi tukee
> ainoastaan fat32 juttuja, kuka sitä enää käyttää? Mulla on ainakin ulkone
> kovo ntfs, muiskortti ntfs

Jokaikisellä myydyllä muistikortilla ja tikulla on fat32 tiedostojärjestelmä, niitä ei kyllä myydä ntfs:llä varustettuna. Tokihan sä itse voit formatoida muistitikun jne mihin formaattiin haluat, mutta FAT on kyllä standardi noissa muisteissa. Ja sitäpaitsi tuki tiedostojärjestelmälle nyt on ohjelmistokysymys, eli sillä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä USB-OTG:n kanssa.

Vastaa
delic
delic

24

@22 kuten todettua kaikki ei ole mitään tietokone nörttejä, kommenttisi on aivan turha

Voisin mennä nyt tonne kadulle ja kysyä vaikka 20 ihmiseltä paljonko on fat32 rajoitus, uskoisin että 19 toteaa, että mikä ihmeen fat 32 ja viiminen saattaisi todeta, että ei hajuakaan :D

Tiedoksi nörtille kaikki ei tosiaan tiedä paljonko fat32 rajoitus ja yleensäkään, että mikä on fat32 eikä heitä myöskään koko asia kiinnosta

Vastaa
miksuh2
miksuh2

25

@11 user_org

Nimenomaan, NTFS ei ole ollenkaan niin yleisesti tuettu formaatti kuin FAT32. FAT32 on tosiaan ainut yleisesti tuettu formaatti. Lisäiksi usein NTFS on tuettuna vain lukua varten, ei kirjoitusta. Esimerkiksi Linuxissakin oli pitkään vain hyvin vaillinainen NTFS-tuki, joka käytännössä salli ainoastaan lukemisen. Linuxin ytimen NTFS.tuki on edelleen varsin vaillinainen, siksi käytetä'änkin FUSE:n perustuvaa NTFS-3G:tä, joka tarjoaa täyden kirjoitustuen. NTFS-3G on kuitenkin aika uusi lisäys, eli pitkään edes sitä ei ollut.

Vastaa
Stonik
Stonik

26

@19

FAT32 on käytössä myös esimerkiksi digitaalisissa videokameroissa, ja 4Gt tiedostokokorajoitus merkitsee niissä niinkin paljon, että limitin tullessa täyteen laite luo uuden tiedoston.

Tiedostojärjestelmät ylipäätään ovat vielä jäänteitä 90-luvun kilpailutilanteesta, jolloin jokaisen oli kehitettävä oma järjestelmänsä. Siihen nähden FAT32 on oikeastaan ollut ainoa vaihtoehto joka on jotenkuten toiminut kaikissa.

Vastaa
delic
delic

27

@23 miksuh

niin mutta mites ku nykyään on kaikki isompaa ja juuri tuon 4 gigan rajoituksen takia on vaan kätevä vaihtaa se ntfs, esim yksi hd leffa viä enemmän kun 4 gigaa, yks hyvä pelin image viä nykypäivänä 4 gigaa helposti kaikki on isompaa kuin ennen, 4 gigan tiedostoja on tänä päivänä paljon, joten iha ymmärrettävää jos ihmiset käyttää ntfs:ää esim ulkosia kovoja missä säilötään tavaraa

nyt ku mietin tätä niin mielestäni outoa jos nykypäivänä isot muistikortit esim (16gigane) ja ulkoset kovot on fat32, koska mistä tavallinen tallaaja tietää, ku ei mahdu joku file tikulle vaikka pitäisi iha köykäsesti mennä 16 gigan tikulle 4,2 gigan leffa. Tuskin ne siellä anttilassa sanoo, että se on muuten fat32 et saa siihen 4 gigaa isompaa fileä sisään ja näin netti täyttyy kyselyistä, että mikä on ku ei toimi

Vastaa
miksuh2
miksuh2

29

> nyt ku mietin tätä niin mielestäni outoa jos nykypäivänä isot
> muistikortit esim (16gigane) ja ulkoset kovot on fat32, koska mistä
> tavallinen tallaaja tietää, ku ei mahdu joku file tikulle vaikka pitäisi
> iha köykäsesti mennä 16 gigan tikulle 4,2 gigan leffa.

No kyllä ne vaan on FAT32 formaatissa. Se pitää vaan tietää, että siinä on tuollainen rajoitus. Et sä voi olettaa, että sä voit aina joka asisata selvitä tietotekniikassa ottamatta yhtään selvää asioista. Ja totta, Anttilan-myyjät harvemmin tietää tommosia asioista, mutta asiakkaan kannattaakin siksi itse selvittää nuo itselleen tai pyytää avuksi joku kokeneempi. Se ei luulis olevan kauhea ongelma pyytää vaikka joku kaveri mukaan ostoksille, tai sitten kannattaa suosiolla kävellä johonkin tietokoneliikkeeseen sen Anttilan sijasta.

> yksittäinen fileni oli liian suuri tuolla formaatille, enpä tiennykkää
> tuota rajoitusta, eli kyse ei ollutkaa mitenkään windowssin toimimesta
> fatin kanssa, vaan yksinkertaisesti fatin rajoituksesta

FAT32 on 32bit tiedostojärjestelmä, ja 2^32 = 4294967296, joten tiedoston maksimikoko on 4GB. Tuolla ei siis ole mitään tekemistä prosessorin bittisyyden kanssa. 64bit tiedostojärjestelmien suurin tiedostokoko onkin sitten niin suuri, että se tuskin nykyisellään kovin helposti alkaa rajottaa :)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

30

@29

> FAT32 on 32bit tiedostojärjestelmä, ja 2^32 = 4294967296, joten tiedoston > maksimikoko on 4GB.

Tosin monissa 32bit tiedostojärjestlmissä se maksimikoko on vain 2GB (2^31)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

31

@29 ja @30

> joten tiedoston > maksimikoko on 4GB.

Mikähän suurempikuin merkki tuohon lipsahti, se ei kuulu riville.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

32

@27: oletko ottanut huomioon sellaista asiaa, että ehkä kaikki eivät kuitenkaan virallisesti tue piratismia? ;) En kyllä ymmärrä miksi tästäkin asiasta pitää niin kättä vääntää. Niissä on edelleen se fat32 sen takia, että se on yhteensopivin tiedostojärjestelmä käyttöjärjestelmien kanssa. Ja kun sen saa kerta vaihdettua kätevästi ja nopeasti itselle sopivampaan tiedostojärjestelmään, vaikkapa sitten tuohon ntfs:ään, jos on tarve isomille tiedostoille, niin miksi siitäkin pitää niin kovaan ääneen itkeä? Mutta jos on niin alkukantainen, että on peukalo keskellä kämmentä, niin sitten kannattaa pysyä kaukana tietotekniikasta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

34

@30 miksuh

> Tosin monissa 32bit tiedostojärjestlmissä se maksimikoko on vain 2GB (2^31)

Niin lisätään tähän nyt vielä sen verran että toi pätee lähinnä varsin vanhoihin tiedostojärjestelmiin. Yleensä 32bit tiedostojärjestelmän tiedostojen maksimikoko on 4GB, mutta esim Linuxin ext2-tiedostojärjestelmässä se oli pitkään historiallisista syistä vain 2GB.

Vastaa
bfr
bfr

35

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:


Jokaikisellä myydyllä muistikortilla ja tikulla on fat32 tiedostojärjestelmä, niitä ei kyllä myydä ntfs:llä varustettuna. Tokihan sä itse voit formatoida muistitikun jne mihin formaattiin haluat, mutta FAT on kyllä standardi noissa muisteissa. Ja sitäpaitsi tuki tiedostojärjestelmälle nyt on ohjelmistokysymys, eli sillä ei varsinaisesti ole mitään tekemistä USB-OTG:n kanssa.

Niinhän sitä voisi kuvitella, mutta itse olen töissä törmännyt sekä NTFS-tikkuihin että sellaisiin joissa ei ole minkäänlaista tiedostojärjestelmää. Molemmat ihan ison valmistajan perustikkuja.

Usko tai älä(hiukan ohi aiheesta), sellaisiakin vielä näkee jotka vaativat jonkun ajuriasennuksen ennenkuin toimivat windowsissa(linuxit yleensä näkevät ongelmitta). Yleensä ajuri on mukana tikulla, mutta kerran kävi niin että pistin tikun ensimmäisenä linux-koneeseen, ja kun huomasin sielä olevan NTFS:n, poistin osion ja loin FAT32:n tilalle, lähti ajuri ilmeisesti kävelemään, eikä tikku toiminut enää windows-koneissa.

Yleensä noi asentavat ajurit vielä uudestaan joka kerran kun vaihtaa USB-porttia. Ei voi kuin ihmetellä Microsoftin ajatuksenjuoksua.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

36

@btr

> Niinhän sitä voisi kuvitella, mutta itse olen töissä törmännyt sekä
> NTFS-tikkuihin että sellaisiin joissa ei ole minkäänlaista
> tiedostojärjestelmää. Molemmat ihan ison valmistajan perustikkuja.

No kyllä tollaset on erittäin harvassa.

> Usko tai älä(hiukan ohi aiheesta), sellaisiakin vielä näkee jotka
> vaativat jonkun ajuriasennuksen ennenkuin toimivat windowsissa(linuxit
> yleensä näkevät ongelmitta). Yleensä ajuri on mukana tikulla, mutta
> kerran kävi niin että pistin tikun ensimmäisenä linux-koneeseen,

On, mutten kutsuisi noita varsinaisikksi massatuotteiksi. Nuo on usein esim niitä erikoistikkuja, joissa on esim salaus ja tikkuun rakennettu sormenjäljen tunnistus jolla salauksen saa auki. Noita on olemassa, mutten ole koskaan nähnyt niitä myynnissä missään.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

37

@34 miksuh

Perhana, ei pitäs lähteö korjailemaan omia kommentteja jölkiköteen ilman tarkemopaa itseasiassa. Itseasiassa se 2GB raja on varsin yleinen. No jakatapuksesa molempia näkee 32bit filesysteemeissä, 2GB ja 4GB.

Vastaa
akse
akse

38

Jep jep, FAT32:ssa on rajoituksensa, mutta onko niistä oikeasti haittaa kännykän kanssa? Harvoin tarvii kännykkään tunkea jotain 8gigan hd leffoja, kun näyttökään ei ole full hd tasoa nähnytkään.

Tosin jos meinaa käyttää samaa NTFS ulkoista kovalevyä, jota käyttää tietokoneessaan, niin sitten voi olla ongelmia. Ehkä kannattaa osioida se ulkoinen kovalevy jotenkin 1/4 FAT32 ja 3/4 NTFS. No jokatapauksessa tuollanen ominaisuus taitaa olla ainoastaan N8ssa tällä hetkellä?, ja jo siitäkin itku tuli.. ei kelpaa mikään.

Onhan se varmaan ihan kiva jos jossain kokouksessa sulla on vaan N8 ja toi kaapeli mukana ja jollain asiakkalla tai työkaverilla on jotain matskua(videoo kuvia yms. isompaa filua (alle 4gb)) tikulla niin melko kätevää siirtää ne nopeesti itelle talteen.

Vastaa
Nks123
Nks123

39

Tais mennä Delic hiljaiseksi, kun pyhä sota Nokiaa vastaan ei sujunutkaan suunnitelmien mukaan, kun eise FAT32 niin idioottimainen valinta ollutkaan ;)

Vastaa
bfr
bfr

40

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:On, mutten kutsuisi noita varsinaisikksi massatuotteiksi. Nuo on usein esim niitä erikoistikkuja, joissa on esim salaus ja tikkuun rakennettu sormenjäljen tunnistus jolla salauksen saa auki. Noita on olemassa, mutten ole koskaan nähnyt niitä myynnissä missään.


Kyllä k.o tikussa joku salaussofta oli, mutta niin taitaa olla käytännössä kaikissa nykyään. Ja tosiaan ihan massatuotetikusta oli kyse.

Niin tai näin, mitään järkeähän tuossa ei ole, kyse lienee jostain yksittäisestä batchista, noiden mallit kun vaihtelevat melkoista tahtia.

Itselleni ei sinäänsä tikun tiedostojärjestelmällä ole väliä koska vedän ne joka tapauksessa gpartedilla tyhjiksi. Tietysti jos vakiona voisi luottaa kaikissa olevan tyhjän FAT32:n, ei tarvitsisi vaivautua. Nyt ne ovat lähes poikkeuksetta täynnä ties mitä softaa ja ajuria tehtaalta tullessaan.

Vastaa
delic
delic

41

@39, sori olen ollut kiireinen

Mikä ihmeen pyhä sota? voitko katsoa mun ekan kommentin sanoin, että kätevä on, mutta kyllä mun mielestä se olisi huomattavasti kätevämpi jos siinä olis ntfs myös

ja se on toki iha lässyn lässyä että tota ei käytettäis piraattien siirtoon, sitä käytetään nimenomaan siihen pääsääntöisesti, vai mitä ajattelitte kaverilta hakea ja siirrellä puhelinten välillä? no musaa pelejä ja leffoja niinpä niin koska joku yksittäinen pdf kuva tai kuvat ei tuollaista vaadi

pakko vielä laittaa loppuun kommentti nokiakäyttäjiltä miinuksena iphonesta koska sopii tähän niin hyvin: "jos menet kaverin työ ja haluat kopioida luurista/luuriin musaa niin miten tämä onnistuu" jep jep :)

Tosiaan hyvä olisi olla sekä fat32 ja ntfs ettei tarvi kaverin tykönä sitten arpoa, että saankohan mä ny kopioitua siltä mitään vai en. Kerranki ku kyseisestä usbihommasta olis hyötyä niin kaverin ulkonen onkin ntfs ja siinä aletaan sitä formatoimaan ja kopioimaan tiedostoja uusiksi, saattaa olla myös tapa millä se vaihtuu lennosta, mutta sellasesta ei varmastikkaan ihan jokainen tiedä ja siinä vaiheessa menee jo sen sortin säätämiseksi, että helpommallakin varmaan pääsee ilman usbonthegota, kuten taskusta löytyvällä muistitikulla

Vastaa
bfr
bfr

42

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti delic:

Mikä ihmeen pyhä sota? voitko katsoa mun ekan kommentin sanoin, että kätevä on, mutta kyllä mun mielestä se olisi huomattavasti kätevämpi jos siinä olis ntfs myös

Varmaan olisi kätevää jos siinä olisi tuki kaikkien muidenkin käyttöjärjestelmien omille levyjärjestelmille. Ja vaikka kahvinkeitin vielä päälle. Ei vain ole kovin realistinen idea. Etenkään kun NTFS ei ole avoin eikä Microsoft suuressa viisaudessan suostu kertomaan kuinka sinne olisi tarkoitus kirjoittaa rikkomatta koko järjestelmää. Pelkäävät varmaan että joku menee kirjoittamaan sille oikeasti toimivia työkaluja.

Vastaa
delic
delic

43

@42 jep, nokian on vaan hyvä sitten mainita tuo fat32 jossain, että ei tule ihmisille sitten yllätyksiä, tällä hetkellä ei ainakaan nokian virallisilla sivuilla spekseissä lue

Useimmat ihmiset kun automaattisesti olettaa, että kaikki toimii

Vastaa
Stonik
Stonik

44

@43

Ihmiset jotka olettavat automaattisesti olettavat kaiken toimivan (eli peruskäyttäjät), tuskin formatoivat tallennusvälineitään erikseen NTFS:ksi. Ja jos NTFS-levyltä on pakko jotain siirtää, voi sen edelleen tehdä kytkemällä puhelimen tietokoneeseen, jolloin tiedostot voi siirtää normaalisti massamuistitilassa.

Vanhentuneen FAT32:n asema de facto -standardina on kaikkien alalla toimivien yhteinen ongelma, mutta tällä hetkellä kukaan ei ole aktiivisesti halukas ajamaan asiaa. Eli näillä mennään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nakkenakuttaja (vahvistamaton)

45

Applen käyttöjärjestelmä ei edes tue NTFS tiedostojärjestelmää. Fat tiedostojärjestelmä on ainoa, joka tunnistuu Apple, Linux ja Windows koneissa. Itselläni on Applen tietokone ja jos puhelimessa olisi NTFS tiedostojärjestelmä ei sitä voisi liittää koneeseeni lainkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nakkenakuttaja (vahvistamaton)

46

Applen käyttöjärjestelmä ei edes tue NTFS tiedostojärjestelmää. Fat tiedostojärjestelmä on ainoa, joka tunnistuu Apple, Linux ja Windows koneissa. Itselläni on Applen tietokone ja jos puhelimessa olisi NTFS tiedostojärjestelmä ei sitä voisi liittää koneeseeni lainkaan.

Vastaa
eddison84
eddison84

47

Kyllä se, Delic nyt on vaan niin, että se ntfs ei olisi yhtään hyvä juttu. Ja mitä se sinua haittaa, kun et tätä Nokiaa kuitenkaan osta? Tuosta 4GB tiedostokokorajoituksesta ei tosiaan ole tänä päivänäkään mitään haittaa, niinkuin todettua, miksi valmistajien pitäisi piraatti-imageiden takia tukea ntfs:ää?! Väität vaan väittämisen ilosta, vaikka sinun kommentointisi on todettu jo hölmöksi.
BTW, mikä puhelin itselläsi on?
Niin ja miksi olet itse formatoinut tietävänä ulkoisen kovosi ntfs:ään ja selitit saavasi näin kaiken tilan käyttöön levyltä, mikä nyt ei pidä yhtään paikkaansa ja samalla haukut toista nörtiksi, joka oikeasti tietää, kuinka asian laita on... hoh hoh....

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tremor123 (vahvistamaton)

48

@44

Kuluttajalle olisi tosiaan hyödyllistä jos vanhasta fat32:sta päästäisiin siirtymään johonkin nykyaikaisempaan standardiin. Fat32:n rajat alkavat jo nyt haittaamaan peruskäyttäjää, saati sitten viiden vuoden päästä.

Esimerkiksi EU voisi vaatia, että homma pistetään samalla tavalla kondikseen, niin kuin tuon kännyköiden USB-laturin kanssa. Sovitaan joku tiedostojärjestelmä X ja kaikkien EU:n alueella myytävien tuotteiden pitää tukea sitä vuodesta Y eteenpäin.

Luonnollisesti tiedostojärjestelmän tulisi olla avoin ja ilmainen kaikille, jotta kaikenmaailman pellepelottomat voivat rakennella rauhassa mitä ihmeellisempiä vehkeitä muistitikkujen/korttien ympärille.

Hyviä jo olemassa olevia vaihtoehtoja on monia, puuttuu vain joku juntta, joka pistää pallon pyörimään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

49

48@
> Esimerkiksi EU voisi vaatia, ...
> Sovitaan joku tiedostojärjestelmä X ja kaikkien EU:n alueella
> myytävien tuotteiden pitää tukea sitä vuodesta Y eteenpäin.

FAT32 on sitä käytännössä, kyse ei olisi enään mistää jonkin laite ryhmän laturiliittimestä vaan tiedostojärjestelmiä laitteita on huimasti enemmän. FAT32 jatkoa tukee myös se että alkaa kohta jo olemaan vapaakin.

Siellä ei käytännössä ole kilpailijaa, tietenkin FAT alkaa osittain olemaan pihalla ja uutta voisi kehittää, vaatimukset olisivat aikakovat, skaalautuvuus , sopivuus sulauteutuista ja isoihin tietokoneisiin ja uusiin tekniikoihin, ja valtaviin tietomääriin, silti käyttöjärjestelmät käyttäisivät omiansa.

Onko edes tiedostojärjestelmä tulevaisuudessa niin oleellista, data siirretään kuitekin protokollilla joitakäyttäessä tuolla ole väliä.

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

50

Eikö muka joku muista tiedostojärjestelmistä sopisi? Siis muu kuin NTFS tai FAT, niissä on kuitenkin vapaitakin vaihtoehtoja.

Eikö esim. XFS, Ext4 tai ReiserFS sopisi?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiedostojärjestelmä
http://en.wikipedia.org/wiki/File_system
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_systems

Tietenkin tämä vaatisi, että laitteisiin lisättäisiin sille tuki, mutta jos kaikki uudet laitteet tukisivat sitä FAT:in lisäksi (mahdollisesti EU:n määräyksestä tai edes suosituksesta). EU ei varmaankaan saisi määrätä tuota FAT:ia pakolliseksi, mutta sen uuden kylläkin ja FAT tulisi laitevalmistajien puolelta (oma on vikansa jos ei sitä tue).

En tosin tiedä voiko EU päättää moista, mutta en minä tainnut sitä ensimmäisenä ehdottaa ja joku varmaan tietää siitä paremmin.

Vastaa
Stonik
Stonik

51

@21

N900:ssa on kuin onkin rautapuolen tuki USB OTG:lle, eli tuokin feature on näköjään yhteisön puolesta työn alla. Todennäköisesti vaatii alkuvaiheessa modatun kernelin, mutta saa nähdä lisäileekö Nokia kiireiltään sen joskus virallisestikin. Epäilen, ja muutenkin yhteisökoodauksessa ollaan vasta alkutaipaleella.

Lisää täällä: http://talk.maemo.org/showthread.php?t=52227

Vastaa
Tomppa12
Tomppa12

52

@51:

Sitten minulla oli väärää tietoa. Tämmöistä kuitenkin olin joskus lukevinani ja varmaan luinkin, mutta se ei ollut sitten oikein. Hyvä näin. :)

Näkyy muuten FreeRunnerkin (SHR:llä varustettuna, testing-versio) liittävän automaattisesti nuo USB-levyt, jos niitä sille tarjoaa (kokeilin). Ainut vaan, ettei oletuksena ole muita tiedostonhallintasoftia kuin pääte, joten muutakin softaa siihen voisi kaivata. Mutta hyvä tämänkin juttu. :)

Vastaa
Romisku
Romisku

53

Pakko kommentoida tähän hieman "vanhempaankin" uutiseen. Eli onko kenelläkään tullut mieleen, että puhelimesta, jossa on 12 megapixelin kamera, hd-videokuvaus ja videoeditointiohjelma, voisi juuri tällä tavalla jakaa niitä itse tehtyjä ja otettuja videoita ja kuvia kavereiden kanssa milloin tahansa, missä tahansa. Ei siis välttämättä tarkoitettu piraattien helppoon siirtämiseen vaan puhelimen ominaisuuksien täyteen hyödyntämiseen.

Vastaa
eddison84
eddison84

54

@53.
Sitähän nuo jotkut manasivat, että kun ei sovellu piratismiin FAT32n takia :)
Ja sitä mietittiin, että kenellä kulkee aina se microUSB-roikka mukana..

Vastaa
Romisku
Romisku

55

@54.
Sitä tuossa lueskelinkin ja mietiskelin. Jos nyt välttämättä haluaa laittomuuksia harrastaa, niin siihen varmasti löytyy nippu hyväksi todettuja keinoja ennestäänkin.
Roikka onkin hankalampi, mutta eiköhän sellainen, joka jotain haluaa jakaa omasta puhelimestaa, ota myös sen roikan mukaan, jos luulee tarvitsevansa. Ja sen hankaluushan riipuu roikan pituudestakin, ei sen välttämättä tarvitsekaan olla mikään metrin kaapeli aina :)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.