Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian N8-puhelin lisää näyttöihin ja televisioihin "kosketustuen"

31
Kaarlo Räihä

Nokian N8-puhelin lisää näyttöihin ja televisioihin kosketustuen
Matkapuhelinten ominaisuudet ovat monipuolistuneet vuosi vuodelta, ja nyt niiden avulla voi tehdä esim. suuren "kosketusnäytön".

Nokian tutkimus- ja kehitysosaston luomus perustuu N8-puhelimeen, josta lähetetään HDMI-kaapelin kautta videota näyttölaitteelle ja puhelimen kamera tunnistaa samanaikaisesti erillisen Plug and Touch -ohjelman avulla käyttäjän liikkeistä tämän syöttämät komennot.
Ominaisuus helpottaa mm. esitysten pitämistä, koska paikalle voi jatkossa saapua pelkän matkapuhelimen kanssa, eikä mukaan tarvitse ottaa esim. kannettavaa tietokonetta. Langattomien videonsiirtostandardien kehittyessä toiminnosta saa vieläkin käytännöllisemmän, kun puhelinta ei tarvitse enää pitää kiinni HDMI-liitännässä.

Nokia ei ole toistaiseksi kertonut, että lisätäänkö ominaisuus jatkossa Nokian puhelimiin vakio-ominaisuudeksi vai täytyykö ominaisuus ladata erillisenä sovelluksena. Mahdollisesta julkaisuaikataulusta ei ole myöskään tietoa, mutta julkaistun esittelyvideon perusteella tekniikka toimii jo nyt vähintäänkin siedettävästi, joten se saattaa olla kuluttajien ulottuvilla lähiaikoina.

Alla tekniikan toimivuutta esittelevä video

Kommentit (31)

TT (vahvistamaton)

3

Thor1993, eihän kotikäytössä millään puhelimella periaatteessa pidäkään olla muuta käyttöä kuin puhelut ja viestittäminen. Valtaosa uusien älypuhelinten ominaisuuksista on nimenomaan suunniteltu työ- ja viihdekäyttöön kodin ulkopuolella.

Vastaa
Atte-Pekka (vahvistamaton)

4

Ei ole tulossa kuluttajien saataville, kuten ei monikaan esitelty Beta Labsin tuotos. Jäänee beta-asteella tämäkin. Tosin beta-astekin riittää Nokialle jotta sen voisi sysätä ei-toimivana puhelimiin.

Vastaa
Aruzo
Aruzo

6

Noniin, tässä alkaa jo olemaan sitä innovatiivisuutta mitä on Nokialta jo pidemmän aikaa kaipailtu..

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

Just tossa IRC:ssö tuli tuosta puhuttua ja mainitsin esimerkkinä älytaulun. Miettikääpä vaikkapa mahdollisuuksia koulujen kannalta. Tuolla tavalla voisi tehdä helposti ja halvalla interaktiivisen älytaulun, jota opet ja oppilaat voisi ohjata. Tai esim joku esitelmää pitävä opiskelija voisi tehdä helposti elävöitetyn interaktiivisen esityksen tarvitsematta muita välineitä kuin oman älypuhelimensa johon esitys on tallennettu ja lisäksi luokassaa pitäisi toki olla televisio/näyttö tai videotykki valkokankaineen.

Tokihan on olemassa muitakin tapoja toteuttaa moiset, mutta tuo olisi varsin näppärä ja halpa tapa tehdä nuo.

Ja kyllä sitä voisi kotiinkin keksiä ideoita tuon hyödyntämiseen, esimerkiksi HTPC:n tietokonenäytön voisi muuntaa kosketusnäytöksi tuolla tavalla.

Vastaa
SakkeMO
SakkeMO

10

Tuleekos tähän sit olla joku extraspeciell töllötin vai toimiiko missä tahansa HDMI liittimille varustetussa vehkeessä?

Konseptina ihan hieno ja kiinnostava idea, tavan kuluttajalle hieno ehkä sen ekan kerran viiden minuutin ajan kun testataan tai näytetään kavereille mutta tuskin tuota kukaan mihinkään tarvitsee.

Töissä ja koulussa tietty asia erikseen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

12

@10

Kyllä sen pitäs toimia kaikkien HDMI-liitäntäisten telkkujen, näyttöjen ja miksei videotykkienkin kanssa,

Niin ja itse voisin kyllä keksiä kotiinkin tuolle käyttöä. Edellä mainitsin jo HTPC:n näytön muuttamisen tuon avulla kosketusnäytöksi.

Ylipäätänsä kun katselet telkun ruudulla vaikkapa älypuhelimessa oleveia valokuvia, surffauilet webissä, tai käytät mitä tahansa puhelimeen asennettua sovellusta samalla kun puhelimen näytön kuva näkyy telkussa, niin voisi olla ihan mukava käyttää sitä isoa telkkua kuin kosketusnäyttöä. Sillon esim puhelimeen asennettujen sovellusten käyttö toimisi suoraan telkun näytöltä kuin kosketusnäytöstä ainakin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

13

@9 ja @12

eeh tarkemmin ajatellen tuo HTPC hommeli nyt pitäöä varmaan pyyhkiä pois tosta, se vaatis jo jotain erillistä softaa jolla näyttö kierrätettäs puhelimen kautta. Ehkä joku VNC tai muu remotedesktop clientti pyörimään puhelimeen ja se VNC jne clientti näyttäs HTPC:n näyttöä puhelimessa joka sitten näyttäs lopyullisen kuvan näytöllä/telkussa :D

Mut joo toi menee jo vähän kikkailuksi :) Voishan se olla mielenkiintonen projekti pistää toimiin tosin :)

Vastaa
Matsomppi
Matsomppi

16

@14
Ymmärsin, että pitää kännyn kamera olla suunnattuna näyttöön päin, se sitten tunnistaa ite sinne lähettämänsä kuvan ja kattoo, mitä sinä siellä osottelet.

Vaikeuksia tuottaa just tuo, että pitää saada känny sopivalle etäisyydelle osoittamaan näyttöä.

Kyllä sille jotain tekemistä keksis, ainakin esitelmiä/kuvien näyttämistä muille.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

17

@16

Jep, esim just erilaisten esittelyiden, esitelmien, luentojen jne pitämisessä tuo olis mainio. Tai vaikkapa jossakin kokouksessa jne. kotonakin sitten vaikka just niiden valokuvien näyttämisessä kavereille.

Vastaa
Pekka-Atte (vahvistamaton)

18

Jep jep, kun niiden kuvien näyttäminen kavereille onkin niin ylivoimasen vaikeeta näyttää tietokoneelta, tai käyttää sitten kännykkää kuvasta toiseen siirtymiselle. Ettei vaan tarvitsisi seisoa näytön tiellä koko ajan.

Vastaa
Romisku
Romisku

19

Tuskin tuo on etäisyydestä niin tarkka. Videossahan puhelin on reilusti television keskilinjan vasemmalla puolella ja varmasti sen verran kaukana, että kamerassa näkyisi muutakin kuin pelkkä tv-ruutu.
Interaktiivisen sisällön näyttämiseen tuo on erittäin hyvä, pelkkiä kuvia voi näyttää muutenkin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@18

Valokuvien näyttäminen nyt oli vain yksi esimerkki mahdollisesta käyttötavasta.

Ei ole muuten ilmeisesti tullut mieleen, että aina niitä kuvia ei halua tai voi siirtää tietokoneelle ennen niiden näyttämistä. Esim sellanen tilanne, että meet kaverin luokse, etkä halua siirtää kaikkia kuviasi hänen tietokoneelleen, mutta kuitenkin haluat näyttää kuvat isommalta näytöltä kuin puhelimen näyttö, Tai näytät valokuvia vaikkapa osana jotakin esitystä jossakin julkisessa paikassa, jossa ei ole tietokonetta, mutta on telkku/videotykki? Tai et yksinkertasesti viitsi alkaa siirtämään kuvia tietokoneelle ennen niiden näyttämistä, koska just sillä hyetkellä siihenkuluisi turhaan aikaa.

Ja joo tokihan kännykkän kosketusnäyttöä voi käyttää kuvasta toiseen siirtymisen, mutta entä sitten? Hyvähän se on olla erilaisia tapoja tuohon.

Vastaa
Pekka-Tatte (vahvistamaton)

21

@20 Siitä vaan sitten kantamaan SEKÄ HDMI-adapteria ETTÄ HDMI-johtoa mukanasi joka paikassa. Mikäs siinä.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

23

Lainaus:

Ilmeisesti on olemassa jokin parempi keino siirtää HD-kuvaa television ruudulle?

DLNA mutta vaatii myös tuon tuen tv:stä joka tosin rupee löytymään aikas hyvin uudemmista malleista.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

30

Lainaus:

ja kohta televisioitkin on täynnä SORMENJÄLKIÄ!

Älä muuta virka.. kun on suhteellisen neuroottinen sormenjäljille yms. rasvatahroille näytöissä muutenkin :)

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

31

@9
"Tai esim joku esitelmää pitävä opiskelija voisi tehdä helposti elävöitetyn interaktiivisen esityksen tarvitsematta muita välineitä kuin oman älypuhelimensa johon esitys on tallennettu ja lisäksi luokassaa pitäisi toki olla televisio/näyttö tai videotykki valkokankaineen."

Paitsi sitten kun ne saa sen projektorinkin mahtuun samaan luuriin. Sitten ei tarvi kuin sopivan tilan ja puhelimen. ;)

Eihän se haittaa, että uutta kehitetään. Ja kieltämättä tässä on paljon kivaa ja jännää. En mä sitä nyt mihinkään tarvi, mutta voi tuosta jotain tullakin. Esim. kuvien näyttäminen kavereille/perheelle. Luuri pöydälle ja kiinni ruutuun. Sit kaikki voi osallistua, valita kuvia, zuumailla jne...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja