Nokia syyttää jälleen Applea patenttirikkomuksista

44
Manu Pitkänen

Nokia syyttää jälleen Applea patenttirikkomuksista
Matkapuhelinvalmistaja Nokia syyttää viihdelaitteita valmistavaa Applea uusista patenttirikkomuksista. Nokia on haastanut Applen oikeuteen Britanniassa, Saksassa ja Hollannissa. Haaste koskee siis käytännössä Applen menestyneimpiä tuotteita eli iPhonea, iPod Touchia ja iPadia.

Apple on Nokian mukaan syyllistynyt yhteensä 13 patentin rikkomiseen eri maissa. Aiemmin Nokia on haastanut Applen Yhdysvalloissa 24 patentin rikkomisesta. Nokian haaste Britanniassa koskee neljää patenttia ja Hollannissa Nokia on haastanut Applen oikeuteen kahdesta patentista. Düsseldorfissa Nokia käräjöi seitsemästä patentista ja Mannheimissa viidestä patentista. Nokian mukaan yksikään patentti ei ole essentiaali televiestinnän kannalta, joten Apple ei ole oikeutettu käyttämään sen patentteja.

Nokian lakiasioiden vastaavajohtaja Paul Melinin mukaan Applen tuotteissa sivua voi vierittää pyhkäisyeleellä tai ladata ohjelmia laitteesta löytyvän sovelluskaupan kautta. Nokian mukaan he ovat omistaneet patentit näihin ratkaisuihin jo kymmenen vuotta ennen iPhonen julkaisua (2007).

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 7 4G – hinta laskenut -39%

Oppo Reno 7 4G
718 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1184 €

Honor X8 – hinta laskenut -32%

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -27%

Samsung Galaxy S10
284 € CDON
430 € Multitronic
699 € Kärkkäinen

Alin hinta viikko sitten: 390 €

Honor Magic4 Lite – hinta laskenut -26%

Honor Magic4 Lite
199 € Power
269 € DNA
299 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 269 €

Kommentit (44)

OneMember
OneMember

1

Ei tuo essentiaali nyt niin erikoiselta sanana vaikuta, etteikö sitä olisi voinut kääntää suomeksi ;)


Ja tämähän on jatkoa tällä 2009 lokakuussa alkaneella Apple vastaan Nokia patenttisodalle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mokia!. (vahvistamaton)

5

Tämä osoittaa jo sitä,että Nokia LUULEE omistavansa KAIKKI patentit...!!. =(
HALOO!.

Vastaa
KalikoJak
KalikoJak

6

"luulee" omistavansa? Jos syyte on nostettu niin voisin luulla että nokia ne sitten myös omistaa. Eikö silloin kannatakin taistella omista oikeuksistaan? Vai onko teidän mielestä parempi että muut saavat käyttää teidän kehittelemiä asioita ja kääriä rahat itselleen?

Vastaa
jere75
jere75

7

Juu nää patenttisodat ovat aikamoisia. Meidän maallikkojen aika turha näihin lähtee mukaan, mutta totta helvetissä jos toisella on patentti johonkin, niin siitä pitää näpäyttää. Fanboyt heti kimittämässä, mutta noin tekisi kuka tahansa. Tehän ette pitäisi omia puolianne?

Vastaa
kikuu
kikuu

8

"Hei noloo Nokia haastat Applen oikeuteen sen takia, että menetät miljoonia Euroja Haloo"

Mitä jos tulisitte sitten kommentoimaan kun tietäisitte asiasta jotain?

Vastaa
Anestic
Anestic

9

Ja se tosiasia että muut valmistajat maksavat kiltisti rojaltit sille kelle ne kuuluu, riippuen patentista. Kyllä se on Applen puolelta noloa kuvitella olevansa jotenkin muiden yläpuolella ja että yhteiset säännöt eivät koske heitä. Joku muu on tehnyt pioneerityön (lue nokia/suomalaiset) ja he yrittävät kääriä voitot päältä. Ilman Nokiaa tuskin iPhoneakaan olisi nykymuodossaan...

Vastaa
Anestic
Anestic

10

Ja se tosiasia että muut valmistajat maksavat kiltisti rojaltit sille kelle ne kuuluu, riippuen patentista. Kyllä se on Applen puolelta noloa kuvitella olevansa jotenkin muiden yläpuolella ja että yhteiset säännöt eivät koske heitä. Joku muu on tehnyt pioneerityön (lue nokia/suomalaiset) ja he yrittävät kääriä voitot päältä. Ilman Nokiaa tuskin iPhoneakaan olisi nykymuodossaan...

Vastaa
perhana
perhana

11

"Nokian lakiasioiden vastaavajohtaja Paul Melinin mukaan Applen tuotteissa sivua voi vierittää pyhkäisyeleellä tai ladata ohjelmia laitteesta löytyvän sovelluskaupan kautta. Nokian mukaan he ovat omistaneet patentit näihin ratkaisuihin jo kymmenen vuotta ennen iPhonen julkaisua (2007)"

No just.. ja Nokiallahan tietenkin oli jo kymmenen vuotta ennen iPhonen julkaisua mallistossaan useita kosketusnäyttöpuhelimia joissa käytetään pyyhkäisyeleitä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
semi-selityst (vahvistamaton)

12

@12 Eihän sen tarvii olla mallistossa, jos siitä on patentti! Edellee mietityttää toi, että jos joku on keksinyt jotain ja hankkinut patentin keksinnölleen (maksanut myös rahaa tästä), niin että ku on vaa omppu puhelimen kyljessä, niin voisi vain ottaa kaikki mitä muut ovat tehneet?

Vastaa
bfr
bfr

13

Ikäänkuin Nokian resistiivisissä kikkareissa mikään KOSKAAN olisi toiminut "pyyhkäisemällä". Pikemminkin kyntämällä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hh (vahvistamaton)

14

@13
on sekin kyllä ihme, että nokia povaa itellää noita patentteja kymmeniä vuosia eivätkä hyödynnä niitä. iphonen tulon myötä on puhelimien tekniikka ja käytettävyys kehittyny huimasti. ei sitä kehitystä tule, jos on tuollainen konservatiivi nokia yritys joka yksin hallitsee luurien valmistamista, kuten oli useita vuosia. applelle propsit siitä että toivat muutosten tuulia puhelinalalle, vaikka patenttirikkomukset ovat kyllä vakavia. olisihan noistakin kai jotenkin päässyt sopuun jos olisi ostanut oikeudet niiden käyttöön..

Vastaa
mikkokk
mikkokk

15

@ 15 vaikka apple hyödyntämällä muiden keksintöjä tekisi kuinka kivan bling blingin niin siitä huolimatta applen pitää maksaa käyttämiensä keksintöjen tekijälle korvaus keksinnön alkuperäiselle tekijälle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Näpäytys!. (vahvistamaton)

16

Miettikää tätä asia piratismin puolelta!!.
Tämä on sama,kuin laiton lataaminen netistä mm.musiikkia,elokuvia jne!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ei oikein ymmärrä!. (vahvistamaton)

17

hh
Totta puhut.Miksi Nokia haalii patentteja,joita se ei kuitenkaa hyödynnä seuraavissa Nokia-malleissa???.
Eikö se ole silloin jotenkin...hassua?.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

18

@15

Miten niin ei hyödynnä? Nokia on kehittänyt ja ottanut melkein kaikki uusienkin puhelinten ominaisuudet käyttöön ennen muita.

Sivistäkää ihmiset hieman itseänne ja lukekaa tuolta mitä Nokia on keksinyt ja saavuttanut. Esim. Nokia julkaisi ensimmäisen kosketusnäyttöpuhelimensa jo vuonna 2004, eli eiköhän se kosketusnäytön patentti ole ollut aika kauan ennen applen iPhonea olemassa.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Nokia_Oyj:n_virstanpylv%C3%A4%C3%A4t

Apple on saanut tuottonsa käyttämällä muiden yhtiöiden keksintöjä ja innovaatioita, maksamalla niistä penniäkään. Nyt olisi sitten korkea aika maksaa takaisin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
... (vahvistamaton)

19

Kyse on rahasta. Olisi hyvä suomalaistenkin tajuta millaisia verotuloja Nokia tuo tälle maalle ja hyvinvointia. Patentit eivät ole ilmaisia vaan parhaassa tapauksessa vaatineet kymmenien miljoonien tuotekehityspanoksia. Varmaan jokainen ymmärtää, ettei kukaan halua antaa ilmaiseksi oman työnsä hedelmiä, varsinkaan kun puhutaan yo. kaltaisista summista.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

20

@18

Jokainen yhtiö haalii patentteja itselleen jatkuvasti. Nokia ei ole tässä mikään poikkeus. Yhtiöt tekevät kehitystyötä jatkuvasti ja kaikkea kehitysasteella olevaa tekniikkaa ei ole mahdollista vielä tuoda markkinoille. Sen takia jokaiselle pienellekkin ja uudelle asialle haetaan patentteja ettei kilpailevat yritykset voi hyötyä kehitystyöstä johon on saatettu käyttää miljoonia, tai jopa miljardeja euroja.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trte (vahvistamaton)

21

"Picassolla oli sanonta: hyvät taiteilijat kopioivat, loistavat taiteilijat varastavat, ja me olemme aina varastaneet häpeilemättä loistavia ideoita." Steve Jobs - PBS-yhtiön dokumentti Triumph of the Nerds vuodelta 1996

Tuossahan Jobs itse jopa myöntää, että he varastavat toisten ideoita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kkocke3 (vahvistamaton)

22

Apple sentään kehitti kapasitiivisen kostetusnäytön. Samsungit ja nokiathan käytti pitkään resistiivisiä, koska kapasitiiviä ei saanu käyttää koska apple omistaa kapasitiiviset näytöt

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
AAndie (vahvistamaton)

23

Tosiasiahan on ettei kännyjä voi tehdä ilman Nokian patentteja. Hyvä että tulee Applen suurelle kassallekki käyttöä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

24

23@
>Apple sentään kehitti kapasitiivisen kostetusnäytön.

Hehe, ehkä joku Apple fani noin oikeestikkin uskoo, sillä "keksintö" listalla muitakin . Ovat osoitus erinomaisesti markkinointi koneistosta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mokia ja patentit (vahvistamaton)

25

AAndie
Tosiasiahan on ettei kännyjä voi tehdä ilman Nokian patentteja.

Onko näin??.
Ei ole!.
Nokia EI omista 100% kaikista patenteista!. ;)
Ja HYVÄ näin.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

26

@24

Ja patentteja ei edes myönnetä, mikäli ne ovat televiestinnän kannalta jotenkin oleellisia. Joten sinne kaatui sun jorinat.

@22

Mitä sitten? Jos myöntäisin tehneeni jonkin rikoksen, tekisikö se siitä yhtään sen laillisempaa? Steve Jobbs saattoi olla rehellinen mies vuonna 1996, mutta tuskin se enää mitään myöntää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

27

26@
>Onko näin??.
>Ei ole!.
>Nokia EI omista 100% kaikista patenteista!. ;)

Nykyiaikaista GSM/WCDMA matkapuhelinta ei voi tehdä ilman Nokian patentetja, Nokia ei tosiaan omista kaikkia, eikä Nokiakaan voi tehdä leitteita ilman muiden patenteja.

27@
>Ja patentteja ei edes myönnetä, mikäli ne ovat televiestinnän
>kannalta jotenkin oleellisia. Joten sinne kaatui sun jorinat.

Jopa standarteihin on hyväksytty asioita joiden toteuttamiseen tarvitaan jo aijammin haettuja tai jopa myönnettyjä patentteja.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@23 Kkocke3

> Apple sentään kehitti kapasitiivisen kostetusnäytön. Samsungit ja
> nokiathan käytti pitkään resistiivisiä, koska kapasitiiviä ei saanu
> käyttää koska apple omistaa kapasitiiviset näytöt

täyttä hölynpölyä. Onneksi olkoon vaan, olet oikeen kunnolla Applen markkinamiesten aivopesemä jos tuon muka itse uskot. Apple ei todellakaan ole missään vaiheessa keksinyt tai kehittänyt kapasitiivista kosketyusnäytöä, se on kyllä aivan muiden kehittämä tekniikka.

Lisäksi resistiivisiä kosketusnäyttöjä on käytetty, koska resistiiviset näytöt on kapasitiivisiin näytäihin verrattuna: halvempia valmistaa, kosketuksentunnistukseltaan tarkempia, yhä edelleen yleisemmin käytettyjä (nyt ei puhuta vain kännyköistä) joten resistiivisten näyttöjen saatavuus on ollut parempi ja lisäksi perinteisesti resistiiviset näytöt on ollut kestävämpiä kuin lasiset kapasitiiviset näytöt. Viimeisen kohdan osalta Gorilla Glass on tosin muuttanut tilannetta. Lisäksi resistiivisten näyttöjen suurimpia käyttösyitä on ollut se, etä ne on tukenut käsinkirjoitusta ilman erikoisvalmisteisia styluksia. Tuo on ollut tärkeää etenkin aasiassa, jossa on omat kirjoitusmerkkinsä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
haloohei (vahvistamaton)

29

Moni täälläkin arvostelija on 15v iPhone teini. Voin teille kertoa, että leikitte vielä pikkuautoilla kun Nokia hankki kosketusnäyttö patentteja. Patentit on 10v vanhoja! Apple ollut silloin kosketusnäyttöä nähnytkään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
haloo hei vaan (vahvistamaton)

30

@30 ja mitä tuo kertoo nokiasta, FAIL? Applella on ollut markkinoiden paras kosketusnäyttökäyttö jo kolmisen vuotta ja aina saanut siitä kehuja ja nokia lähinnä haukkuja.

Toiset vaan tekee asiat paremmin :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
höhhöö (vahvistamaton)

31

@31 Se on sitten kokonaan toinen juttu. Nolointa tässä on se ettei Apple kehtaa myöntämään käyttävänsä jonkun muun patenttia.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

32

Onpahan joo taas osalla kommenteista tasoa...

#12
"No just.. ja Nokiallahan tietenkin oli jo kymmenen vuotta ennen iPhonen julkaisua mallistossaan useita kosketusnäyttöpuhelimia joissa käytetään pyyhkäisyeleitä?"
Ei siitä kauaa ole kuin uutisoitiin, että Nokian johto tms. teki jokunen vuosi ennen iPhonea ratkaisun, että lähdetäänkö kosketusnäyttöjen polulle vai ei. Ratkaisivat silloin, että ei. Nyt on helppo sanoa, että vikaan tais mennä (tosin siinä sen jälkeen tekivät silti hitosti tulosta). Varmasti ennen tuota päätöstä oli tehty tutkimusta, ja paljon, kosketusnäytöistä.

Pitää muistaa, että Nokia tuotekehitysbudjetti on tässä maassa ylivertainen ja varmasti globaalistikin ihan kärkeä. Sillä rahalla kyllä syntyy tutkimusta ja keksintöjä. Ja kun rahaa on, niin niitä myös patentoidaan.

Nykypäivänä laaja ja hyvä patenttisalkku on erittäin tärkeä kilpailu ja tuloksenteko väline yrityksille. Patenteilla voidaan estää kilpailijoiden toimia sekä suojata omia keksintöjä. Patentit eivät ole ikuisia kuitenkaan! Muistaakseni normaalisti max 10+2 vuotta voimassa tms. Patenteista on myös apua kehitykselle, koska patentti on julkaisu, jossa esitellään uusi keksintö/tapa toimia. Siten kilpailijakin saa siihen tutustua, mutta ei käyttää ilman korvausta. Mutta jos kilpailija on kekseliäs, se voi kehittää oman uuden tekniikan jne. ja kiertää kilpailevan patentin. Tällöin syntyy uusia keksintöjä. ;)

Vastaa
Bluejack
Bluejack

33

Nokian on vuosi kymmenen myynyt ja syytänyt rahaa kuplaan "mielikuvasta" tuotteesta joka ei koskaan toteudu ainakaan nykyisillä eväillä on se nähty ja koettu karvaasti.
Tämä nyt on vaan se fakta jolle ei voi mitään.

Hyvä näyttö vs kokonaisuus on hieman eriasiat kun paketti mitä matkaasi saat kokonaisuudessaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kk (vahvistamaton)

34

voi vaan kuvitella miten pitkällä luurien teknologia ja sovellukset olisivat jos nokia olisi tuonut kosketusnäyttöpuhelimet kunnolla markkinoille silloin kun patentit hankkivat..nokialta aikamoinen virhe joka varmasti miljoonien arvoinen..onneksi apple uskalsi panostaa tähän ja toi aimo harppauksen matkapuhelinalalle..en yhtään ihmettele että apple on ollut trendi tähänkin päivään asti, olihan iphone se paras puhelin kiistattomasti vielä tämän vuoden alkuun asti.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

35

Lainaus:

kk
voi vaan kuvitella miten pitkällä luurien teknologia ja sovellukset olisivat jos nokia olisi tuonut kosketusnäyttöpuhelimet kunnolla markkinoille

Onko nokia on sellaisen joskus julkaissut?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo-o (vahvistamaton)

36

Kyllä se vain on niin, että Nokia kehittää ja muut tekee perässä. Toki Nokiakin joitain muitten kehittämiäkin patentteja käyttää. Applen patentit on oikeastaan melkosen mitättömiä... Ja sanotaanko, että kehityslafka on aikalailla lastenkengissä Nokiaan verrattuna. Laitanpa vaikka pienen linkin yhdestä niistä lukuisista asioista mitä Nokia on kehitellyt jo vuosia... Mennään jo melko futuristisiin hommiin, joten älkää joskus sitten taas väittäkö applen keksineen tätäkin, kun varastavat patentteja tässäkin asiassa nokialta.

http://research.nokia.com/morph

Vastaa
Bluejack
Bluejack

38

..ja ylipäänsä eikö olisi kuluttajan etu jos nokia *sitten omistaa patentit johonkin perkeleseen X* jotta nokia vaan yksin kertaisesti jättäytyy näiltä markkinoilta ja keskittyy vaikka niiden verkkojen rakentamiseen siemensin kanssa ja jättää nämä päätteiden valmistamisen niille jotka sen osaa..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SG i9000. (vahvistamaton)

39

Nokia haalii patentteja itselleen muilta valmistajilta ja sitten itse ei hyödynnä kaikkia heti tai 2-vuoden sisällä!!.
Miksi näin?.
Ei ole ihme,että mm.iPhone3/4 ja Samsung Galaxy mallit myyvät paremmin. =(

Vastaa
djtob
djtob

40

Vaikka Nokialla olisi vanhoja patentteja ja niitä keksintöjä ei voinut hyödyntää siihen aikaan vai oletteko valmiita maksamaan kaksi tonnia sen ajan uutuudesta? Epäilen.

Vastaa
hyvi
hyvi

41

Viiltävän analyyttista ja kiihkottomia kommentteja on tullut taas puhelinvertailun lukijoilta mobiilialan patenttikiemuroista. Täytyy sanoo et kynnys on alhaalla kommentin kirjoittamiseen tietotasoon nähden. Voisi luulla, että kannattaisi ennemmin kysellä kuin lataa mielipiteitä.

Pitäisi olla tarpeetonta sanoa, että patenttikiistoissa ei ole kyse patentteja hyödyntävien tuotteiden paremmuudesta. Monet mobiilialan yritykset ovat Applen kanssa riidoissa, koska se on tullut puhelinmarkkinoille muita suuria toimijoita paljon myöhemmin. Apple ei ole osallistunut muiden kanssa kehitystoimintaan, jossa on luotu puhelinalan standardeja. Standardeihin liittyvät patentit ovat essentiaalipatentteja, jotka on lisensoitava kaikille halukkailla kohtuullisilla ehdoilla (FRAND-ehdoilla). Kehitystyö näihin luodaan yhdessä mobiilialan toimijoiden kesken ja kunkin omat patentit lisensoidaan muille (cross-licensing). Patenttiriitoja ei siis juuri synny perinteisten toimijoiden kesken.

Ensimmäiset patenttiriidat applen kanssa koskivat juuri erilaisia essentiaalipatentteja, koska Apple ei ole ollut niitä kehittämässä ja ei suostunut muiden asettamiin lisensointiehtoihin. Nyt nämä uudet patenttikiistat koskevat kuitenkin Nokian muita itse puhelimen toimintaan liittyviä patentteja, joita sen ei tarvitse lisensoida millään ehdoilla niin halutessaan. Ei ole ollenkaan epäselvyyttä etteikö Nokialla olisi patentteja näihin kiistan kohteena oleviin toimintoihin. Asia on erikseen se, että tuomioistiumet voivat julistaa nämä patentit mitättömiksi. Hyvin todennäköistä on kuitenkin, että asiat sovitaan lopulta tuomioistuimien ulkopuolella summilla joita ei ulkopuolille kerrota.

Vastaa
JustGamer
JustGamer

42

Itse olen nähnyt ja kokenut kuinka koko helvetin osasto vääntää niska limassa jotain tekniikkaa ja hioo sitä valtavan paineen alla kaksi vuotta julkaisukuntoon, se saadaan vihdoin käyttöön, ja Apple pöllii sen. Ei perusrakenteelta vaan käytännössä koko idean.

Nokialainen on puhunut, saisivat jo ruveta siellä omenan päässä ruveta käyttäytymään. Tai sitten maksamaan meille se sama palkka mitä Nokia maksaa, kun kerran työtämme käyttävät hyväkseen röyhkeästi.

Vastaa
tuvunen
tuvunen

44

Menee kyllä hieman liian pitkälle jos "pyyhkäisyn" voi patenttoida. Se on sama kuin jos Opera patentoisi selaimensa hiirieleet "edellinen sivu" ja "seuraava sivu", jotka toteutetaan myös pyyhkäisemällä (sekä hiiren oikean napin avustuksella).

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.