Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia N9 sisältääkin Intelin prosessorin?

27
Teemu Laitila

Nokia N9 sisältääkin Intelin prosessorin?
Uusimpien huhujen mukaan Nokian uusi lippulaivamalli N9 perustuisi Intelin tarkemmin määrittelemättömään Atom-prosessoriin. Näin kertoo ainakin suomalainen Prosessori ja samaa vihjaa myös Rethink wireless -sivusto, joka perustaa arvailunsa Intelin toimitusjohtaja Paul Otellinin kommentteihin. Intelin viime viikolla julkistetun ennätyksellisen hyvän osavuosikatsauksen yhteydessä Otellini lupasi suurimittaisia mobiililaiteuutisia ensi kuussa pidettävillä MWC-messuilla Barcelonassa.

Jos arvaukset pitävät paikkansa, olisi N9 ensimmäinen virallinen Atom-prosessorilla toimiva puhelinmalli. Muista valmistajista LG on esitellyt aiemmin Atomiin perustuvia prototyyppilaitteita, jotka eivät kuitenkaan ole päätyneet lopullisiksi tuotteiksi.
Puhelimessa käytettävä Atom-alusta olisi luultavasti Intelin uusin ja vähävirtaisin Oak Trail älypuhelimiin tarkoitettu Moorestown-SoC, jota on nähty käytettävän esimerkisi suomalaisen Aava Mobilen MeeGoa käyttävässä prototyyppipuhelimessa. Aiemmissa huhuissa on myös mainittu N9:n käyttävän Qualcommin QSD8250 "Snapdragon" -prosessoria.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (27)

PJL78
PJL78

1

Luultavasti Intelin kanssa tehty yhteistyä on syy prosessorin valintaan. Jos puhelin on sekä tehokas, että Meegolla, voi olla, että tämä puhelin on kuin tietokone, jonka haluan. Voi olla jopa paras älypuhelin koskaan, uskoisin.

Vastaa
PJL78
PJL78

2

hh, haista huilu, jos sulla ei ole mitään kokemusta Atomista puhelimessa, eikä muillakaan maailmassa (tästä), eikä tietoa edes, että Meegohan se siinä on, niin oleppas hiljaa.

Vastaa
Jussi52 (vahvistamaton)

3

Mielenkiintoinen uutinen. Vetivät siksi X7:n pois, kun tämän julkistus on sen verran lähellä ja laittoivat ohjelmointikisan deadlinen 31.3. asti, jotta varmasti saavat kunnon appseja laitteelle heti aluksi (ja samalla Symbianille, kun molemmat ajavat Qt:tä).

Vastaa
kerbo
kerbo

4

No niin, nyt kuulostaa jo paremmalta jos atomia saadaan Nokialaiseen. Tuo Snapdragonhan alkaa olemaan jo vanhaa rautaa, kun dual corejakin alkaa nyt tulemaan.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

5

Vaikuttaa hyvältä kunhan nyt vaan ootetaa että puhelin tosiaan on valmis eikä buginen melkein valmis romu. Meego ainakin teoriassa voi olla todella hyvä.

Vastaa
squi
squi

6

Joo jännä käänne kyllä. Harmi että Oak Trail -alustalta ei oo vielä minkäänlaisia suorituskyky/tehonkulutusmittauksia julkistettu.

Vastaa
Pistol Pete (vahvistamaton)

8

Tämä on siis pelkkä huhu, kun kaikki järkisyyt puoltavat OMAP 4430 SoC sirua.

Vastaa
IT-Pekka (vahvistamaton)

9

Käy aina vain mielenkiintoisemmaksi nämä N9:een liittyvät uutiset.

N900 Maemolla on ollut erinomaisen positiivinen kokemus itselleni, ainoastaan olen jäänyt kaipaamaan parempaa kameraa ja navigoinnin puheohjausta.

Vastaa
Feynman7
Feynman7

10

N9 alkaa kyllä kuulostamaan todella mielenkiintoiselta. Onko jollain jotain tietoa tuon Oak Trailin tehonkulutuksesta verrattuna esimerkiksi ARM:n tehokkaampiin yksilöihin tai vaikkapa Snapdragoniin? Akun kapasiteetti kuitenkin lienee jotain tavanomaista, joten jos prossu imee virtaa paljonkin ja lisäksi näyttö on iso, niin pelkään että akun kesto on tosi heikko.

Vastaa
squi
squi

11

@9, Jep, huhujen asteella tosiaan. Täytyy sanoa, että aika yllättynyt olen, jos Atom nähdään N9:ssä. TI:n siru vaikuttaisi kyllä todennäköisemmältä kuin Atom tai tuo joskus syksyllä huhuttu Qualcomm.

Vastaa
Jorma66646 (vahvistamaton)

12

Ihan huttua, on varmaa ettei N9:ssä ole Intelin prosessoria. Taas on lahjakkaasti sekoitettu N9 (koodinimi Dali, RM-680) Lankkuun (RM-696). Dali on siis N9 ja Lankku ilmeisesti tuleva tabletti, jossa saattaa hyvinkin olla Atom.

Vastaa
Pistol Pete (vahvistamaton)

13

Jos jossain Nokian tuotteessa nähdään Atom, niin kyseessä lienee Z500 nimellä kulkeva tablet.

Vastaa
Katsotaan ja ... (vahvistamaton)

14

Nokia on ainakin osakekurssiltaan edelleen vahvassa laskussa,kun Apple julkisti oman osavuosituloksen joka oli 86% PLUSSAA edellisvuoteen verrattuna!.
Mutta asiaan...
Jos tämä N9 (MeeGo) on Intelin uusin ja vähävirtaisin Oak Trail,joka on tuplaydin-prosessori,niin harkitsen kyllä tätä mallia,MUTTA jollei niin en edelleenkään siirry Nokia puhelimen omistajaksi.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

15

No mähän sanoin jo aikoja sitten, että Nokian MeeGot tulee oleen Intelin raudalla... No katsotaan. Joten vain se tuntui itsestään selvältä, kun Nokia ja Intel tekee yhteistyötä ja sitten lyötiin vielä Maemo ja Moblin nippuun... Tuolla kuviolla ja pitemmällä tähtäimellä tuntuis melkein oudolta, jos Nokian MeeGot ei perustui Intelin rautaan... Toki alkuun ne voi olla jotain muutakin.

Odotan innolla!! N900 menee vielä hyvin ja vuosi sitten ajattelin, että tällä pitääkin mennä hyvä tovi. Nyt alkaa kuitenkin N9 jo kiinnostaa vähän liikaakin... :)

Ai niin ja tuo #2 taitaa olla sama trolli kuin ainakin yhdessä toisessakin ketjussa. En sitä nyt jaksanut lukea kokonaan, mutta vakuuttavasti näytti samalta. Ei muuta kuin munista hirteen...tai jostain ainakin. :D niin ja rekisteröitymispakko! Mikä siinäkin niin hankalaa voi olla...?

Vastaa
DaIle
DaIle

17

Aijjai! Tulispa tuninki settiä ni vois vaihtaa mahollisesti takas nokiaan. Meegoa kuitenkin odottelen enemmän kuin itse puhelinta ;)

Vastaa
djtob
djtob

19

Jos väitätte, ettei Intelin prossua tulisi N9:lle niin miksi Moblin ja Maemo liitettiin yhteen ja Intel on yhteistyössä Nokian kanssa? Nythän tuossa AMD innostui ja hyppäsi kelkkaan mukaan kehittelemään. Listalla on iso liuta muitakin firmoja, jotka haluavat MeeGon.

MeeGon myöhästymisen taustalla on myös se, että Intelillä on ollut julkaisemattoman prossun viivästyminen ja pakotti Nokian julkaisua myöhemmäksi. En vain nyt tiedä mistä kaivaa tietoa, täällä Nokia pidettiin syypäänä vaikka Intelhän se siinä asiaa viivästytti.

Rekisteröimispakko on nyt pakko saada tänne, ei jaksa trollihirviön hh:n viestejä katsella. Ettekö voi bannata ip-osoitteen perusteella kokonaan?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

Intelin ja Nokian yhteistyön tuloksena Intelin siruja varmasti tullaan tulevaisuudessa käyttämään joissakin Nokian tuotteissa. N9 ei ole tämä tuote, koska siihen tulee siru toiselta toimittajalta.

Varsin luotettavien lähteiden mukaan N9:n käyttis ei ole vielä täysiverinen Meego, vaan Maemo 6 uudella nimellä ja pienellä määrällä Meegoviilausta. Täysiverinen Meego olisi sitten tulossa myöhemmin.

Vastaa
akse
akse

23

http://www.intel.com/pressroom/archive/releases/2010/20100504comp.htm

Jos joku Intelin niin luultavasti se on tuo prossu. Se on ollu videolla jo Aava Mobilen proto laitteessa, jossa on pyörinyt MeeGo.

Moorestown, uusi vähä virtaisempi SoC atom prossulla. 1.5ghz high-end älypuhelimet ja 1.9ghz tabletit ja muut.

50x vähemmä idle tilassa virrankulutus, 20x vähemmän audio virrankulutus aikaisempiin atomeihin verrattuna.

Standby 10 päivää, 2 päivää audio, 4-5 tuntia video / netti.

N9:n piti alunperin vissiin tulla Maemo6:lla ARM prossulla kuten N900. Intelin kanssa yhteistyö muutti luultavasti kuvioita. Voi olla että tuo vielä tulee ARM:illa, mutta ei toi Intelkään kovin epätodennäköinen ole, koska tuolla sivulla ainakin lukee, että tuo prossu on nyt saatavilla eli valmis.

Vastaa
Vieras234 (vahvistamaton)

24

Ei tule Atomia N9:siin. Tabletti voi tulla mutta ei siinäkään Atomia ole järkeä käyttää. Armin arkkitehtuuri tarjoaa enemmän laskentaa per watti eikä nykyisillä mobiilijäähyillä eikä akuilla voida Atomista puristaa enempää laskentaa. Rajana on joko akku tai jäähdytys. Nyt kun Windows 8:kin siirtyy tukemaan Armia niin tullaan näkemään x86:n kuolema.

STE U8500 on varmasti tulossa Nokialle( http://www.youtube.com/watch?v=D_ubl-vMLqw#t=243s ) ja OMAP:t on todennäköisiä myös.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja