>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Kädessä Nokia ja Windows Phone 7

26
Matti Vähäkainu

Uutiskommentti: Kädessä Nokia ja Windows Phone 7
Viimeisten vuosien aikana Nokialta on odotettu liikkuja suuntaan tai toiseen, mutta yhtiö on jääräpäisesti jatkanut sillä tiellä, joka nosti yhtiön maailman suurimmaksi matkapuhelinvalmistajaksi. On uskottu omaan tekemiseen ja omaan kehitykseen. Tie laitevalmistajasta sovellus- ja palvelukehittäjäksi on ollut vähintäänkin kivinen, mutta jokaisessa haastattelussa, laitejulkistuksessa, osavuosikatsauksessa, kongressissa ja messutapahtumassa on uskottu ja uskoteltu, että tulevaisuudessa oma kehitys ottaa kiinni Applen iOS- ja Googlen Android -alustat ja siten älypuhelinmarkkinoiden valta-asema on myös niin kutsutun mind sharen osalta jälleen suomalaisyhtiöllä.

Tarpominen turpeessa ei kuitenkaan tuottanut tulosta vuosiin. Tämä tiesi suomalaisen toimitusjohtajan vaihtumista kanadalaiseen. Odoteltiin mistä puhaltaa Stephen Elopin uudet tuulet. Tietäen nykyisen toimitusjohtajan kytkökset Microsoftiin, on helppo jälkikäteen sanoa, että tiedossahan tämä oli. Huhuja ja "varmoja" tietoja Nokian ja Microsoftin yhteistyöstä riitti heti johtajavaihdoksen jälkeen, mutta jättäisikö Nokia taakseen hurjat panostukset, joita tehtiin Symbianin ja sitä ympäröivien palveluiden kehityksen hyväksi?Olen muutaman viimeisen päivän aikana käyttänyt ylläolevassa kuvassa näkyviä kahta puhelinta vuorotellen. Toinen niistä on Samsung Omnia 7, jota voi kuvailla varsin tyypilliseksi Windows Phone 7 -puhelimeksi, toinen on kenties Nokia viimeinen Symbian-pohjainen high end -älypuhelin, Nokia E7. Nokian julkistus sai miettimään, tehtiinkö nyt liian hätiköity ratkaisu? Samalla mieleen muistuu, että olen kironnut vuosia, kun mitään ei ole tapahtunut.

Viimeisen vuoden aikana -- kiitos Symbian^3:n -- edistystä tuli mielestäni kuitenkin roppakaupalla. Nokia N8 ei ollut käyttökokemuksen puolesta lähelläkään pahimpia kilpailijoitaan, mutta uudella verkkoselaimella ja muutamalla muulla uudistuksella olisi päästy aivan kantaan kiinni. Nyt hypättiin kuitenkin kelkkaan, joka laskee aivan eri mäkeä kuin Symbian, ainakin toistaiseksi.

Jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin, on Windows Phone 7 -alusta käyttökokemuksessa aivan toista maata kuin Symbian. Siltä osin alustavaihdos on lienee oikea vaihtoehto. Microsoftin alusta on kuitenkin erittäin rajoittunut ja tarkkaan kontrolloitu, mitä Symbian ei ole.

Eilen tokaisin toimistolla, että mikäli Microsoftin alusta istutetaan huomenna nokialaiseen, toivon, että se ei ole tulevaisuudessa Nokian ainoa alustavaihtoehto. Pidän edelleen sanani, mutta ilmeisesti näin ei ole käymässäkään. Lisäksi Nokia tullee muokkaamaan WP7:ää omakseen. Toivottavasti Nokia muokkaa alustaa niin, että esimerkiksi USB-liitännällä tekee jotain ja soittoääniä voi vaihtaa järkevästi.

Lähes samaan hengenvetoon kerroin myös, että mikäli oman puhelimen valinta olisi tehtävä E7:n ja Omnia 7:n välillä, kallistuisin Nokian älypuhelimeen. Syyt olivat nimenomaan liitettävyydessä, muokattavuudessa ja rajoittuneisuudessa. Tiedostan kuitenkin, että nykyisin valtaosa älypuhelimista suunnitellaan täysin eri perustein, kuin allekirjoittaneen taskusta löytyvä mobiilitietokone.


Työtä alustakehityksessä on edelleen, vaikka vaihdos tapahtui. Nyt langat eivät kuitenkaan ole enää omissa käsissä. Nokian älypuhelinten ykkösalustan kehityksestä päättää tästä edespäin Microsoft.

Nähtäväksi jää, miten Windows Phone 7 istuu Nokian älypuhelimiin. Odotellessa Nokian ensimmäisiä WP7-puhelimia voittekin lukea pian Puhelinvertailu.comissa julkaistavat testit Samsung Omnia 7 -Windows-puhelimesta sekä Symbianin joutsenlaulua edustavasta Nokia E7:stä.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (26)

ajattelen
ajattelen

1

Lyhyt kommentti.
Jollain lailla järjettömäksi on tämä puhelinhommakin mennyt.
Epäoleelliset asiat ovat muodostuneet merkityksellisiksi.
Minusta tuntuu, että puhelimissakin suurelle osalle ostajia
muodostavat tärkeän ostoperusteen seikat, joita ei ehkä arki-
käytössä juuri koskaan käytä.
Hyvin kuvaa tilannetta, yllä olevan kirjoittajan toive muutok-
sesta jolla "soittoääniä voidaan vaihtaa järkevästi"

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

3

Itse en usko, että Elopin valinta toimitusjohtajaksi oli suoraan syypäänä Nokian siirtymiseen Windows Phone 7:n. Nokialta on jo sanottu, että myös Googlen kanssa on keskusteltu Androidin käytöstä, joten tuo jo todistaa, että eihän se voi pitää paikkaansa. Ja mitä MeeGoon tulee, olisiko sekään pelastanut loppujen lopuksi Nokiaa?

Ja nuo WP7:n puutteet nyt ovat ilmeisiä. Minusta on ihan hyväksyttävää, että ominaisuuksia puuttuu, kunhan muuten paketti on kunnossa. Niinhän sen pitääkin mennä, että se mitä puhelimesta löytyy, toimii hyvin.

Vastaa
Hohhoi
Hohhoi

4

Parempi olisi ollut panostaa Meegoon, nyt riski on Nokialla, voitot valuvat MS:lle. WP7:n markkinaosuus on noin KAKSI prosenttia, luuserin kelkkaan lähdettiin. Itse en ainakaan Windowsia osta, se on varma.

Tuossa WP7:n puutteita:

* No system-wide file manager
* No Bluetooth file transfers
* No USB mass storage mode
* Limited third-party apps availability
* No Flash or Silverlight support in the browser
* Too dependent on Zune software for file management and syncing
* No video calls
* No custom ringtones
* Music player lacks equalizer presets
* No multitasking
* No copy/paste
* No DivX/XviD video support (automatic transcoding provided by Zune software)
* No sign of free Bing maps Navigation so far
* No internet tethering support

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Wintoy Phone. (vahvistamaton)

5

Lisätään tähän vielä sellainen,että...
Blue screen tulee vakiona!!.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

6

@5

Tuollaista nyt tuskin on WP7:lla edes mahdollista saada. Ei ne nyt ole tietokonewindowsia kännykkään tunkemassa.

Vastaa
Kaakatus
Kaakatus

7

@ 4
Näyttää kovasti samalta listalta, kuin iLuurin julkaisussa ja suurin osa noista koskee omppukapulaa edelleen.. No mutta niin, eihän se olekkaan mitään myynyt.

Olen @3:n kanssa samaa mieltä siitä, että ne omainaisuudet mitä on pitää toimia kunnolla. Vitutuskäppyrä on paljon korkeampi, kun puhelin muka-hienojen-ominaisuuksien kanssa heittää päivät kuperkeikkaa. Tietysti paljon perusasoitakin puuttuu. Esim. Copypaste ja videopuhelut saisi olla älypuhelimen vakio-ominaisuuksia, vaan kaikki aikanaan.

Vastaa
pain83
pain83

8

Kyllä nyt niin vituttaa. Melkein pitäisi Suomessa järjestää mielenosoitus tätä muutosta vastaan. Nokia käytännössä annettin ilmaiseksi Microsoftille saamatta mitään vastinetta. MeeGo olisi ollut ainoa tie jolla Nokia olisi voinut edelleen erottua edukseen muista valmistajista.

Mitä nyt tapahtui:
MS saa Nokialta käytännössä kaiken mitä se tarvitsee mobiili puolella kartat mukaan lukien
MeeGo ja Qt kehitys käytännössä loppuu täysin
Symbian kuopataan täysin vaikka se myy huomattavasti paremmin kuin yksikään Windows Phone 7
Miten käy Nokian ja Intelin yhteistyön
Vuosien työ heitetään hukkaan ja aloitetaan alusta :( Helvetti Maemokin on paljon kehittyneempi kuin WP7
Samassa Nokia jakaa taas itsensä eri kehitysalustoihin mistä vihdoinkin oltiin Qt:n avulla pääsemässä eroon

Sen ymmärrän, että Symbianista halutaan eroon, mutta ne tuotekehitysvarat olisi pitänyt siirtä kohti MeeGoa. Nyt Nokia on ensimmäistä kertaa tilanteessa jossa se ei itse enään hallinoi käyttöjärjestelmäänsä.

Elopin lääke palavaan lauttaan on heittää bensaa perään.

Vastaa
msly
msly

9

Tämän päivän uutisia on ollut vaikea sulattaa. En itse henkilökohtaisesti vielä eilen uskonut, että Nokia olisi siirtymässä Windows Phonen käyttäjäksi ainakaan näin laajamittaisesti. Odotin yhteistyön rajoittumista muihin asioihin Microsoftin kanssa ja kenties pienimuotoista Windows Phonen ottamista valikoimaan lähinnä Yhdysvaltain markkinoilla.

Mutta nyt voidaan sanoa, että Elopilta ei ainakaan rohkeutta puutu. En muista, että yksikään muu merkittävän markkinan ylivoimainen markkinajohtaja olisi ikinä uskaltautunut muuttamaan strategiaansa näin rankasti kertaiskulla kuin, mitä Nokia on tänään ilmoittanut.

Elop tappoi tänään Nokian, mutta syntyikö samalla uuden Nokian alkusiemen? Ja miten tuo mahdollinen uusi Nokia tulee jatkossa menestymään?

Nokialla on edessään äärimmäisen kivulias siirtymä seuraavan kahden-kolmen vuoden aikana. Suomessa tuhansia ihmisiä tullaan irtisanomaan. Nokian high-end-laitteet ovat kuin toisesta maailmasta reilun vuoden päästä.

Itse en tällaista päätöstä olisi ikinä tehnyt, enkä millään voi kuvitella, että tähän vaihtoehtoon lopulta olisi päädytty myöskään jos Vanjoki oltaisiin valittu toimitusjohtajaksi. Se kaikki on kuitenkin jossittelua nyt, sillä Nokia on tiensä valinnut ja ottanut erittäin suuren riskin.

Elop linjasi mielestäni hyvin syyt, miksi Windows Phoneen päädyttiin (Androidin sijasta):
1) Android oli yhtenä vaihtoehtona, mutta Elopin mukaan Nokia olisi tullut liian myöhään mukaan peliin ja koko Android-markkina on muuttumassa liian veriseksi, kun tuotteet muuttuvat yhä enemmän samankaltaisiksi eri valmistajien välillä
2) Nokian tuli löytää ratkaisu, joka mahdollistaa Nokialla olevien "assettien", eli omaisuuserien, tehokkaan leveroinnin ja hyödyntämisen. Yksi tärkeimmistä ovat NAVTEQ:in kartat ja niiden ympärille rakentuvat palvelut. Androidin kanssa leverointi ei olisi luultavasti onnistunut niin hyvin kuin sen nyt uskotaan onnistuvan WP:n kanssa.
3) Nokian tulee pystyä erottautumaan samaa platformia käyttävistä kilpailijoistaan, ja tämä olisi ollut Android-alustalla äärimmäisen vaikeaa.

Mutta miksi Nokian vanha malli eli omat järjestelmät eivät pärjänneet strategian luonnissa? Elopin mukaan jatkaminen vanhalla mallilla oli Androidin ja valitun WP:n ohella kolmas harkittu vaihtoehto, mutta lopulta päädyttiin siihen, ettei MeeGon ympärille pystyttäisi kokoamaan riittävän vahvaa ekosysteemiä riittävän nopeassa aikataulussa. Ja Symbianistahan ei high-endiin enää missään muodossa ole maailman muututtua.

---

Mistä nyt sitten löytyy Nokian strategian ydin?

1) Yhteistyön Microsoftin kanssa odotetaan vahvistanan tuotteiden laadukkuutta älypuhelinten osalta. Nokian tavoitteena on painaa Windows Phonea sen nykyistä positiota alempiin hintaluokkiin, melko vauhdikkaasti. Onnistuminen alempiin hintaluokkiin laajentumisessa ja asiakkaiden kysyntä määräävät sen, kuinka nopeasti Nokia tulee suorittamaan siirtymän Symbian-puhelimista Windows Phone -laitteisiin. Symbianilla on elinikää jäljellä 2-3 vuotta, ja sitä tullaan maltillisesti kehittämään tämän ajan ja uusia malleja tullaan lanseeraamaan.

2) Nokian strategia peruspuhelimissa pysyy melko muuttumattomana, alustana pysyy siis Series 40. Nokian tavoitteena on siirtää seuraava miljardi ihmistä verkkoon puhelimiensa kautta. Peruspuhelinten osalta palveluihin tullaan investoimaan aiempaa enemmän, esimerkiksi Nokia Money ja Life Tools pysyvät hengissä. Mobile Phones on osa Nokian tulevaisuutta.

3) Kolmantena pilarina pysyy yhä MeeGo. Täksi vuodeksi luvailtu MeeGo-laite on yhä tulossa tämän vuoden aikana. Henkilökohtaisesti odotan erittäin suurella mielenkiinnolla kuinka hyvä tai huono se on. Elopin mukaan laite merkitsee Nokialle "tilaisuutta oppia". Tämän laitteen julkaisun jälkeen MeeGo-yksikkö tulee keskittymään tulevaisuuden muutosten kanssa työskentelyyn ja on eräänlainen Nokian pidemmän ajan vakuutus. Suurten markkinoiden osalta MeeGo on kuitenkin kuollut.

---

Nokian merkittäväksi haasteeksi Windows Phonen kanssa erottautuminen kilpailijoista. Suurin riski tässä on, että Nokia tulee ajautumaan bulkkirautatoimittajaksi, mikä tietäisi todella huonoa Nokian marginaaleille -> tulokselle.

Elopin mukaan erottautumista mietitään kahdella tasolla:
1) Ensinnäkin Windows Phonen tulee erottautua kilpailevista alustoista, lähinnä siis iOS:ista ja Androidista. Nokialla tulee olemaan merkittävä rooli jatkossa Windows Phonen kehittämisessä ja "uniikki pääsy tehdä asioita". Lähtökohtaisesti siis WP:stä tehdään hyvää alustaa, ennen kuin siitä tehdään hyvää Nokialle.
2) Toinen palanen erottautumista on tietenkin erottautuminen Windows Phone -maailman sisällä. Kuten tunnettua, Microsoft on toistaiseksi kontrolloinut Windows Phone -puhelinten ominaisuuksia hyvin tarkasti eikä ole sallinut merkittäviä kustomointeja valmistajille. Nokialla on kuitenkin Elopin mukaan valta "muuuttaa kaikki" haluamansa, mutta Nokia ei tätä tule tekemään johtuen ykköskohdasta eli koko alustan suojelemisen takia. Elop painotti, että kyseessä ei ole normi-OEM-diili, jollainen MS:llä on muiden WP-toimijoiden kanssa. Nokialla on mahdollisuuksia erottautua, ja Nokia tulee erottautumaan.

Yksi asia, mitä Nokia tuo pöytään Windows Phonen jatkokehityksen osalta vahvasti ovat kartat, sijaintiperusteiset palvelut sekä näihin liittyvät markkinointimahdollisuudet. Paikallisesta markkinoinnista povailtiin uutta tulovirtaa Nokiallekin, mutta liekö kyseessä loppupeleissä vähän turhan hätäiset toivot. Itse en tuohon juurikaan usko, kyllä mainoseurot jakavat erilaiset toimijat. Toki Nokia voisi kerrankin yllättää positiivisesti. :)

Lisäksi Windows Phonen nähdään mahdollistavan nopeamman tien Yhdysvaltain markkinoille, joilla Nokian aseman parantaminen olisi elintärkeää. Uudesta Amerikan myynnin johtajasta tullaan kertomaan lähiaikoina.

Mielenkiintoista lisäksi mielestäni tänään olivat kommentit tabletteihin liittyen. Elop kommentoi asiaa niin, että Nokia ei julkista tablettistrategiaansa TÄNÄÄN eli painottaen hetkeä. Mainitsi kuitenkin Microsoftin olevan potentiaalinen kumppani tälläkin saralla, joka tarkoittaisi kenties, että Nokialta nähtäisiin tablettia vasta Windows 8:n myötä eli TODELLA pitkän ajan päästä. Ei hyvä.

---

Nokian tärkeimmät assetit ovat ennallaan: skaalaedut, hardware-osaaminen, brändi, logistiikka ja valmistus, jakelu ja operaattorisuhteet muualla kuin Amerikassa. Näitä Nokian tulisi jatkossakin pystyä hyödyntämään mahdollisimman hyvin, jotta se voisi menestyä.

Viime aikoina ohjelmistot ovat hidastaneet Nokiaa merkittävästi. Esimerkiksi alun perin N9:ksi aiotun laitteen HW ilmeisesti oli kunnossa jo kuukausia sitten, mutta softa oli surkea. Tämän vuoksi kaikki tuo HW-työ jouduttiin heittämään romukoppaan, ja siirtymään suoraan uudempaan HW:hen. Jatkossa Nokialla on mahdollisuus saada HW-osaamisensa paremmin näkyviin, jos yhteistyö MS:n kanssa sujuu muuten hyvin. Laitteet nopeammin markkinoille!

Lisäksi Nokia ei myöskään täysin luovu palveluista, vaikka jatkossa niitä tehdäänkin läheisesti yhteistyössä MS:n kanssa älypuhelinten osalta. Peruspuhelimissa palveluiden rooli kasvaa ja jopa tuotekehityspanostukset peruspuhelinten osalta kasvavat jatkossa absoluuttisesti mitattuna. Windows Phone -kumppanuus puolestaan tarkoittaa, että Symbian-R&D ajetaan täysin alas kahdessa vuodessa ja MeeGo pienenee murto-osaan. Rahaa säästyy erittäin paljon. Lisäksi Microsoftilta on odotettavissa myös merkittävää markkinointiapua, jonka myötä Nokian omat panostukset tältä osin tulevat pienenemään. Nämä pienennykset kuluissa pienentävät sen vaikutusta, että Nokia tulee maksamaan MS:lle Windows Phonesta ilmeisesti ihan normaaleja tai hieman alennettuja rojaltimaksuja per laite.

Johtokunnan vaihdoksista mielenkiintoisin mielestäni oli laki- ja IPR-johtaja Louise Pentlandin nosto "johtajuustiimiin". Elopin mukaan tämä osa-alue tulee olemaan jatkossa Nokialle yhä merkittävämpi tuloksen lähde. Suuret korvaukset Applelta ovat tulossa kenties jo 2011 tai 2012, ja sen jälkeen maksuja jokaisesta iPhonesta normaalin käytännön mukaisesti.

Itse odotan mielenkiinnolla, miten Nokia tulee jatkossa onnistumaan ja millaisia Nokian tulevat WP-puhelimet tulevat olemaan. Elop mainitsi, että MeeGolle alun perin suunniteltuja hardware-pohjia tullaan hyödyntämään Windows Phonelle istutettuna. Monennäköistä form factoria lienee luvassa. Hieman itseäni huolestuttaa Nokian kahtiajako Mobile Phonesiin ja toisaalta Windows Phoneista vastaavaan Smart Devicesiin. Näiden välien yhteys jäi tänään vähän häilyväksi, kun aiemmin Nokialla on ollut selvä yhteys näiden toiminnan ja tarjonnan välillä. Toivottavasti yhteistyö hitsautuu kuntoon myös jatkossa.

Elop teki rohkeasti. Lähes kaikki viimeisen 10 vuoden aikana tehdyt päätökset vedettiin tänään alas. Sinne meni Symbian, MeeGo ja Nokian Qt-strategiakin ilmeisesti. Tosin Qt:sta low-endiin eli Series 40:n yhteyteen vihjailtiin. Mielenkiintoista katsoa, mitä tapahtuu.

Lopuksi: Elop sanoi, että ala on muuttunut ja nyt Nokian tulee muuttua nopeammin. Ainakin tätä Elop yrittää muuttamalla kaiken, saa nähdä onnistuuko peli lopulta. Mutta pakko antaa krediittiä Elopille tästä "bet the company" -päätöksestä - oli se rohkea. :)

Markus Lehtiniitty
Puhelinvertailu.comin perustaja ja Nokia-käyttäjä 7-vuotiaasta ja vuodesta 1997

Vastaa
PJL78
PJL78

10

Meni miten meni, Elop meni ja kaato kaiken hyvän roskiin ja valitsi toisen tien, jonka omistaa M$. Mä en voi varmaan koskaan ymmärtää, miten MeeGosta luopuminen oli noin helppoa, vaikka koko käyttiksen piti olla maailman paras, ja varmaan onkin, mutta ei Nokialla.

Vastaa
msly
msly

11

Pakko jatkaa vielä sen verran asian selventämiseksi, että mielestäni kokonaisuutena tämä on Nokialle merkittävä virhe.

Symbian+MeeGo-polku olisi ollut parempi ja homma olisi ollut mahdollista hoitaa jatkuvalla asioiden parantamisella. MeeGon painoarvoa oltaisiin voitu nostaa.

Nyt Nokia tavoittelee Windows Phonen kanssa 10 % ylittävää marginaalia siirtymäkauden jälkeen = samaa marginaalia kuin esim. viime vuonna nähtiin. Ei siis mitään hirmuvoittoja, vaan marginaalia jota Nokia teki äärimmäisissä vaikeuksissa äärimmäisen surkealla verrattuna kilpailijoihin.

Vaikka olen siis sitä mieltä, että Elopia täytyy kunnioittaa huikeasta riskinotosta, ei tässä riskissä ole paljoa itsessään mieltä.

Miettikääpä, mitä tapahtuu jos kenties Nokiassa parin vuoden päästä tajutaankin, että tämä päätös oli virhe kun markkinaosuus on ehkä jotain 10-15 prosenttia ja marginaalit viidessä prosentissa.

Microsoftille tämä päivä oli mahtava, kuten myös Applelle ja ennen kaikkea Samsungille, jolla on kahden seuraavan vuoden aikana erittäin realistinen mahdollisuus nousta maailman suurimmaksi puhelinvalmistajaksi. Pitäisin Nokian luopumista Symbianista ja MeeGosta positiivisena jopa Googlen ja Androidinkin kannalta. Nokia on sekaisin seuraavan parin vuoden ajan.

Vastaa
Ketola
Ketola

13

@1

Lainaus:

Hyvin kuvaa tilannetta, yllä olevan kirjoittajan toive muutoksesta jolla "soittoääniä voidaan vaihtaa järkevästi"

Tuolla viitataan siihen, ettei WP7:ssa voi valita soittoääntä vapaasti puhelimeen siirretyistä kappaleista, vaan äänet täytyy ladata erikseen Marketplacesta. Mutta tästä lisää itse testiartikkelissa.

Vastaa
perhana
perhana

15

@9
"Mutta miksi Nokian vanha malli eli omat järjestelmät eivät pärjänneet strategian luonnissa?"

Jos katsotaan viimeisien vuosien menestystä tällä vanhalla mallilla, on melko selkeää miksei tämän vanhan mallin toimimiseen enää jaksettu uskoa.
Nokian kurssikehitys viimeisten 5 vuoden aikana -53,33%

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo-o.. (vahvistamaton)

16

Hienoinen pettymys iski Nokiaan tänään.. Myönnä, etten ole käyttänyt WP7 puhelimia juuri lainkaan, mutta jo netissä moneen kertaan puhutut puutteet ja vastaavat ovat karua katseltavaa. Omasta mielestäni Symbian ei ole tätä "kaikkien rakastamaa" Androidia kummempi (näitä molempia olen käyttänyt), Symbianilla on mielestäni vaan todella paha maine.
Nyt en enää taida harkitakkaan Nokian laitteen ostamista uudelleen, kun keskittyvät WP:hen.. Meego luuri olisi ollut kiva, mutta näemmä niitäkään emme tule hulppeasti näkemään Nokialta..

Vastaa
Jussuf
Jussuf

17

Pari kuukautta on tullut nokiaa seurattua tarkemmin ja tuntui vahvasti siltä että Qt yhdistettynä symbianiin ja meegoon olisi tarpeeksi nopeasti toteutettuna ollut voittaja ratkaisu. Aamulla oli vielä uskoa, että Wp7:llä olisi ostettu aikaa oman ekosysteemin kehittämiseen. Mutta nyt tuntuu että, pissittiin pahasti housuun niin kuin Vanjoki meni androidista sanomaan. Jos mikkisofta kusettaa Nokiaa niin se on sitten hei hei

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
penapp (vahvistamaton)

18

>Samsungille, jolla on kahden seuraavan vuoden aikana erittäin
>realistinen mahdollisuus nousta maailman suurimmaksi
>puhelinvalmistajaksi

Pelkään pahoin, että Samsung nousee erittäin nopeasti suurimmaksi valmistajaksi. Nokian nyt kaupoissa olevien mallien myynti putoaa merkittävästi koska laitteilla ei ole tulevaisuutta. Windows-puhelinta ei saada kauppoihin kuin ehkä loppuvuodesta.

Mitä Nokia aikoo myydä kun kun sillä ei ole markkinoilla yhtään tuotetta jota ei olla softan puolesta kuoppaamassa.

Samsung sen sijaa porskuttaa Androidilla, Badalla ja Windowsilla. Siis myös _Windowsilla_ ja tuotteet ovat jo myynnissä!

Tämä on surullinen päivä Nokialle ja Nokian markkinaosuus tulee putoamaan alle 15% parin vuoden sisällä. Nokiaa ajetaan nyt alas kovaa vauhtia.

Tänään romukoppaan ajettiin:
- Avoimmuus
- Luotettavuus
- Rehellisyys
- Pitkäjänteisyys

Eli kaikki se mikä Nokiasta teki Nokian ja suomalaisen/eurooppalaisen yrityksen.

Vastaa
Voimis
Voimis

19

Voisiko toimittajat oikolukea uutisensa ennen niiden julkaisemista?

On aivan hirveää lukeaa kirjoitusvirhettä alituiseen pursuilevaa tekstiä.

Vastaa
tupaccio
tupaccio

20

Noh, kaippa sieltä tärkeimmän ymmärtää vaikka virheitä on. Aika negatiivista on tämä palaute - onneksi aina löytyy erilaisia mielipiteitä:

http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article577791.ece

1. Nokia on levittäytynyt kaikkialle maailmaan. Google (Android) ei ole ja Apple ei todennäköisesti koskaan leviä alueille, joissa Nokialla on jo nyt kauppoja.

2. Windows Phone on hieno käyttöjärjestelmä. Scoble pitää siitä jopa enemmän kuin Androidista ja kehoittaa kokeilemaan eikä vain haukkumaan työpöytä-windowsin pohjalta.

3. Microsoftille on erinomaiset ohjelmistokehitysvälineet.

4. Microsoftilla on Xbox ja Kinect, eli jotkut yhtiön tuotteista ovat oikeasti cooleja.

5. Nokialla hallitsee laitteiston suunnittelun ja jakeluketjun.

Scoblen mukaan älypuhelimissa olennaisinta ovat sovellukset. Älypuhelimen ostaja haluaa ennen kaikkea tehdä puhelimellaan samaa, mitä kaverinsa ja se edellyttää hienoja ja helposti saatavia sovelluksia.

MUTTA - Onnistuuko tuon toteuttaminen.. se onkin jo oma haasteensa.

Vastaa
akse
akse

21

"
Näyttää kovasti samalta listalta, kuin iLuurin julkaisussa ja suurin osa noista koskee omppukapulaa edelleen.. No mutta niin, eihän se olekkaan mitään myynyt. "

Myyhän ne, jostain syystä iso lauma separeita ei halua tiedostaa suuria puutteita. Katotaan gigahertzit ja karkit ja sitte tehään ostopäätös.

Tuo wp7 puutelista on aivan järetön, monet noista ominaisuuksista oli jo nokian 2000-luvun alun dummy puhelimissa.

MeeGoa olisin kyllä kaipaillut, voi olla että sen ainoan luurin ostan, tulihan tuo n900:kin hommattua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
_mikkis__ (vahvistamaton)

22

"Myyhän ne, jostain syystä iso lauma separeita ei halua tiedostaa suuria puutteita. Katotaan gigahertzit ja karkit ja sitte tehään ostopäätös."

Miten tämä eroaa siitä, että iso lauma separeita ostaa nokia luurin eikä tiedosta sen puutteita? Väittää, että se ei tarvi niitä mainitsemiasi gigahertzejä ja sitten ihmetellään, kun luuri tahmaa ja pelit pätkii ja nettiselain on sulavuudeltaan vuodelta 2009 ja käyttis muutenkin todella vanhanaikainen ja ruma ja jauhetaan jostain isosta päivityksestä mikä tulee muuttamaan kaiken.

Ihan yhtälailla nimenomaan mä tiedostin noi nokian puutteet ja siksi ei tulisi mieleenkään hommata nokian luuria, koska noi on mulle niitä tärkeitä puutteita.

Ihan yhtälailla olin täysin selvillä iPhonen puutteista ja totesin, että eivät ole mulle mitään suuria puutteita.

Sitäpaitsi suuri määrä puutteita voi olla sulle puutteita, kun taas toinen käyttäjä ei tarvi niitä lainkaan tai on valmis joustamaan niistä saadessaa, jotain muuta sen kustannuksella.

Niinhän se on, puhelimen hankkiminen on aina kompromisseja ja valitaan se vaihtoehto missä on sellaset toiminnot mitä halutaan ja mistä ollaan valmiita luopumaan.

Muuten toi sun yleistys ontuu muutenkin aika pahasti, koska applehan ei ole koskaan leveillyt millään hertzi numeroilla, eihän applen edes omilla sivuilla lue sitä iphonen spekseissä. Ei sitä tarvi mainita eikä selitellä, kaikki näkee miten hienosti iPhone toimii ja pyörittää ohjelmia/pelejä. iPhonen käyttäjiä nimenomaan ei kiinnosta ne gigahertzit ne testaa kaupassa luurin ja tsekkaa kuinka hienosti se toimii ja se on se ensivaikutelma ja luuri lähtee mukaan. Siis puhuttaessa siitä suurimmasta ostajaporukasta, tällaisilla sivustoilla pyörivät toki tsekkaa speksit.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

23

Päivä Nokian tuoutumisen jälkeen

Nyt ei ole myyty mitään Iraniin , kaikki meni.

Vastaa
hyvi
hyvi

24

Äänestän Markus Lehtiniittyä Puhelinvertailu.comin johtoon ja uutisten kirjoittajaksi. Kommenttisi oli parasta analyysia, mitä olen Nokian uudesta strategiasta lukenut.

Puhelinvertailu kaipaa tällaista mielipiteen ilmaisevia analyyseja puhelinalalla tapahtuvista käänteistä, eikä vain suomennettuja artikkeleita, joita on bongattu muista uutisista ja blogeista. Lisää tällaista!

Vastaa
Jonahan
Jonahan

25

@MSLY

> Symbian+MeeGo-polku olisi ollut parempi ja homma olisi ollut mahdollista hoitaa jatkuvalla asioiden parantamisella. MeeGon painoarvoa oltaisiin voitu nostaa.

Elopin kalvoissa oli kuva, jossa näkyi kuinka jumalattomasti Symbian vei R&D-resursseja viime vuonna. Samasta on kirjoitettu myös Asymcossa, jossa väitettiin pelkän Symbiankehityksen maksavan enemmän kuin esimerkiksi Applen *kaikki* kehitys. Symbianpuhelimien myynti rahassa mitattuna on noin 57% Applen puhelinmyynnistä ja Applen katteet ovat huikeat verrattuna Nokiaan. Jos tämä pitää paikkansa, ei voida tulla mihinkään muuhun johtopäätökseen kuin että toiminta on huiman tehotonta, ja on vaikea kuvitella miten tilanne olisi saatu hallintaan vain pienillä muutoksilla. Tuohon tehottomuuteen sekä Elop että Ihamuotila viittasivat puheissaan muutamaan otteeseen.

Symbianiin siis kaadetaan saavikaupalla rahaa, mutta lopputulos (käyttökokemus) on huippupuhelimessakin heikompi kuin halpisandroidissa. Myynti on kasvanut huomattavasti hitaammin kuin markkina ja samalla katteet ovat kärsineet. Todella hälyyttävää!

Myöskin perustelu Meego ratkaisun hitaudesta ja riskeistä oli mielestäni uskottava, mutta minulla ei ole mitään sisäpiirin tietoa Meegon tilasta.

Koko Nokian Linux-projekti on ollut ulkopuolisen silmin tosi hämmentävä. Laite aina silloin tällöin, laitteiden erot suuria, puhelinta piti odottaa ikuisuus ja heti senkin jälkeen ilmoitettiin että uusi tulee pian (ei tullut) ja että sekä käyttöliittymä, rauta, että softaplatta menee uusiksi. Ei siis mitään mahdollisuutta rakentaa yhtenäistä alustaa, jolle kolmannet osapuolet olisivat voineet alkaa ohjelmiaan.


> Nyt Nokia tavoittelee Windows Phonen kanssa 10 % ylittävää marginaalia siirtymäkauden jälkeen = samaa marginaalia kuin esim. viime vuonna nähtiin. Ei siis mitään hirmuvoittoja, vaan marginaalia jota Nokia teki äärimmäisissä vaikeuksissa äärimmäisen surkealla verrattuna kilpailijoihin.

Ensinnäkin, kilpailutilanne tulee seuraavien parin vuoden aikana muuttumaan nykyisestä. Ellei mitään yllättävää tapahdu, iOS jatkaa suhteellisen tasaista menoaan vieden edelleen suurikatteisimmat puhelimet ja Android kasvaa rajusti kautta linjan, iskien kovasti etenkin siihen halvempaan älypuhelinsegmenttiin missä Symbianpuhelimet ovat tällä hetkellä vallassa.

Toisekseen, voitto ja marginaali (kate) ovat eri asioita. Jos Nokia pääsee Windowsphonella samaan katteeseen (ja edes lähelle volyymia) kuin nykyään tulee se tekemään huomattavasti suurempaa voittoa, koska siitä katteesta menee huomattavasti pienempi osuus kehityskustannuksiin, viitteeänä taas se sama kalvo, joka mielstäni oli esityksen ydin.

Toki pitää muistaa että, älypuhelinmyynti on vain noin kolmannes Nokian liikevaihdosta, kokonaisvoitto riippuu siis paljon muistakin yksiköistä.

Vastaa
djabu
djabu

26

@4

Hohhoi, noiden puutteiden takiako et voisi tuota WP7 ostaa?
Oletko ajatellut jotta ehkäpä noista puutteista pääsee eroon ohjelmistokehittämisellä.

Olet sinä kyllä pimiä, äärettömän pimiä, kun olet noin "en sitten sitä varmasti osta, se jos joku on VARMAA V*TTU!"

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.