Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Engadget: Nokian Windows Phone 7 -puhelin kuvissa

27
Manu Pitkänen

Engadget: Nokian Windows Phone 7 -puhelin kuvissa
Teknologiasivusto Engadget on saanut käsiinsä konseptikuvia Nokian ensimmäisestä Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmällä varustetusta älypuhelimesta. Nokia ilmoitti eilen ottavansa Microsoftin kehittämän käyttöjärjestelmän ensisijaiseksi älypuhelinalustaksi, joten Engadget ei turhaan jahkaillut kuvien kanssa.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer kertoi eilen, että ensimmäinen yhtiön alustalla varustettu Nokia-puhelin on jo kehitteillä ja että insinöörit ovat käyttäneet paljon aikaa tuotteen kehittämiseen. Engadgetin vuotamat konseptikuvat ovat siis kaikesta päätellen samasta puhelimesta, josta Ballmer eilen puhui. Julkaisuaikataulusta, nimestä, hinnasta tai teknisistä ominaisuuksista ei tässä vaiheessa vielä tiedetä yhtään mitään.
Konseptikuvien perusteella ensimmäinen Windows-nokialainen on designiltaan kuin Nokian N8:n ja C7:n risteytys. Kuvissa puhelin esiintyy mustana sekä teinimäisen pinkkinä ja sinisenä.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (27)

Tnoi
Tnoi

1

Nämä kyllä yllätti erittäin positiivisesti ainakin itseni! Nyt kun saisi vielä tarkempia tietoja specseistä. Mut ei noi kovin pahalta näytä. Erottuvat varmasti joukosta hyällä tavalla, eivätkä näytä miltään säälittäviltä iPhone kopioilta.

Vastaa
kuuko (vahvistamaton)

2

Vooi ei? Näitä puhelimia on jo iso liuta Nokian lippulaivoja. Säästäisivät enemmän kun heittäisivät jo suunnitteluvaiheessa nuo roskiin. Ei kiinnosta edes katsoa tuota kuvaa.

Vastaa
kuuko (vahvistamaton)

3

Vooi ei? Näitä puhelimia on jo iso liuta Nokian lippulaivoja. Säästäisivät enemmän kun heittäisivät jo suunnitteluvaiheessa nuo roskiin. Ei kiinnosta edes katsoa tuota kuvaa.

Vastaa
ikkunalelu Nokiassa. (vahvistamaton)

5

Tyylikäs on,MUTTA...Windows käyttöjärjestelmänä!!.
=(
"Liikkuva bugipesäke"!!.

Vastaa
FfffkR- (vahvistamaton)

8

Kyllä tuo windows phone käyttis nyt ainakin paljon parempi kuin android etenkin nokian patentti salkulla varustettuna. Saattaa olla että hankin nokialaisen viimein itselleni. (toki kakkospuhelimeksi). Jos olisi tullut androidnokia niin en hankkisi. Android on niin nähty.

Vastaa
Kalle76
Kalle76

10

Eiks silloin joskus kun WP7 esiteltiin niin sitä kehuttiin toiminnollaan ja nopeudellaan? Ja nyt kun Nokia ottaa sen puhelimeensa niin se on täyttä kuraa..

Vastaa
Thor1993
Thor1993

11

Onhan noi tossa kuvassa ihan kivan näkösiä, mutta, kun rautaa ja Nokian mahdollisia lisäyksiä WP7:aan ei tiedä ni turha lähtee miettimään miten tollanen pärjäis markkinoilla.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

12

Kyllähän tuo muotoilu on sexy.. Mieluiten vain näkisin kauniiden kuorien sisällä sen Meegon.. No mutta eteenpäin sanoi mummo hangessa.

Olen tässä eilisen päivän ajan napissut ratkaisusta, mutta yön nukkuneena se ei välttämättä olekaan täysi katastrofi jos puhelimia saadaan markkinoille todella nopeasti, vaikka ilman Nokian omaa gustomointia.

Sitten myöhemmässä vaiheessa (kun ovat oikeasti valmiita) tuodaan Nokian kartat ja muut integraatiot sekä mahdollisesti WP:stä puuttuvia ominaisuuksia..

WP7 näyttää videoiden perusteella toimivan hienosti. Puutteitahan siinä on teknisiltä ominaisuuksiltaan, mutta se mitä siinä jo on, niin toimii hienosti. Puutteita toki on paljon ja osa niistä jopa todella olennaisia, mutta kuitenkin pieniä juttuja toteuttaa, kuten copy/paste, videopuhelut yms...

Nokialla on perinteisesti ollut ongelmana, että kaikki mahdolliset hienoudet työnnetään laitteisiin, mutta ne eivät toimi, kuten pitäisi, ymmärrettävästi se ei ollut oikea tapa toimia.

WP7 toimii ja Nokialla kerta on mahdollisuus gustomoida kaikkea, voivat he mahdollisesti tuoda jopa uusia ominaisuuksia ennen muita, mikä nostaa varmasti myyntiä. Tämmöisiä olisivat esimerkiksi videopuhelut ja nfc (minkä lupasivat olevan kaikissa 2011 myytävissä puhelimissa).

Eli nyt yhdistettiin erittäin rajoittunut alusta, joka toimii sekä yritys jolla on intressejä sekä osaamista tuoda hyvää tekniikkaa. Jos hommat menevät hienosti, tuloksena on monipuolisia ja toimivia laitteita, jotka voivat kyllä kilpailla muiden kanssa. Jo taas kaikki ei mene nappiin ja riskinottokyky häviää, ei nokia erotu mitenkään.

Riskinottokykyä tosin näyttäisi nyt olevan (jopa vähän liikaakin), eli kyllä tuolla symbioosilla voi olla eväitä pärjätäkin.

Toivottavasti ne erottumiset eivät vain tapahdu pelkästään siinä, että tuovat halvempia luureja myyntiin kuin muut (karsitulla tekniikalla). Se tie on varmasti aika lyhyt.

Lisäksi tuli mieleen, että Windows 8 tulee muistaakseni sisältämään kauppapaikan ohjelmille, kuten Applellakin on. Luulisi tuohon olevan integroituna myös mobiiliohjelmien kauppa, joten on myös mahdollista, että Nokian ohjelmistojen jakokanava päätyisi myös työpöydälle windows kaupan mukana (muistaakseni Nokian kauppa integroituu jotenkin tuohon WP:n kauppaan.. Eivät tosin tainneet kertoa siitä sen tarkemmin..).

No jänniä aikoja on luvassa.

Vastaa
emulisti
emulisti

14

Olen saamaa mieltä Jarissimo kommenttien kanssa, että Nokian kannattaisi tuupata markkinoille mahdollisimman nopeasti Win7 puhelin jos ne haluavat päästä oikeasti kilpailemaan iOS, Androidin Ja RIM:in markkinoista amerikassa. Ja nokian pitäisi tässä vaiheessa unohtaa kaikki turhat kikkailut tuon käytttiksen kanssa sillä käsittääkseni kyseessä on varsin hyvin toimivä käyttö järjestelmä jossa ei ole bugeja pahemmin, mutta puutteita sitten ennenpi.

Vastaa
Routalempi
Routalempi

15

Itselleni kyllä kelpaisi periaatteessa Windows Phone alusta, eli en ole niin ehdoton tämän suhteen. Ainoa ärsyttävä seikka tässä on se, että jo nykyinen Symbian sisltää 1000 + 1 ominaisuutta enemmän. Eli näistä kun saataisiin edes tärkeimmät poimittua tuolle alustalle ja varmistaen että säilyykin vakaana eikä bugit seuraa mukana, niin...

Muutoin tosiaan olisin odottanut että Qt tuki olisi tullut Windows Phoneen. Kuitenkin erittäin pätevä tämä toolkit, lienee syynsä miksi Adobekin sitä tuotteisaan käyttää, ja onhan siinä se kaksoislisensointi mahdollisuuskin..

Vastaa
SJobs
SJobs

16

@13 WP7 ei ole jenkeissä myynyt vain ja ainoastaan sen takia kun sillä ei ole ollut kunnon operaattori kumppania. Jenkeissä ei paljon luureja myydä ilman operaattori kytkyjä.

Jos Symbiania on moitettu käyttäjäystävällisyyden puutteesta, niin WP7:lla ei ainakaan ole sitä ongelmaa. Se on oikeasti todella helppo ja intuitiivinen. Home-screenien LIVE-tiles epäsymmetriasta voi tosin olla montaa eri mieltä.

Nyt vaan nopeasti kohti uusia pettymyksiä ja MeeGoa vaan taustalla backuppina siltä varalta, että MS homma menee #&%uiksi...

Vastaa
peuge
peuge

17

@10 samaa miettinyt itsekkin. :)
@13 wp7 ollut markkinoilla muutaman hassun kuukuauden ja saatavuus on vähän sitä sun tätä. Ja oliko niitä nyt edes 2 mallia enempää olemassakaan? Aika huono verrata maailman suurimman matkapuhelinvalmistajan lippulaivaan, vai mitä? ;)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@13 Myyntimäärä ei korreloi suoraan käyttiksen kanssa. On paljon muitakin muuttujia jotka vaikuttavat myyntiin. Esimerkiksi Palmin WebOS on aivan helkkarin hyvä käyttis käyttöliittymänsä ja monen yksityiskohdan suheen, mutta ei sekään ole myynyt juuri mitään, koska rauta ei ollut tarpeeksi hyvää, se ei saanut laitetta tarpeeksi hyviin jakelukanaviin, kolmansien osapuolien ohjelmistotuki oli heikkoa. Myöskin markkinoinnin ja brändäyksen suhteen oli paljon toivottavaa.

Myyntimäärä viime neljänneksessä ei myöskään ole se mikä Nokiaa kiinnostaa. Nokia haluaa olla mukana kolmannessa tulevaisuuden ekosysteemissä (iOS, Android, WP7), he eivät uskoneet että Symbianilla olisi tulevaisuutta ja että MeeGoa ei olisi saatu tarpeeksi laajalti markkinoille tarpeeksi nopeasti.

Nokian tavoitteena on myös leikata tuotekehitysmenoja rankasti.

Vastaa
LoBer
LoBer

19

Joku kyseli specseistä;

tässä ollaan menty eteenpäin, koska jokaisesta WP7 puhelimesta on vähintään löydyttävä mm. seuraavat:

-kapasitiivinen, monikosketusta tukeva, vähintään 800 × 480 resoluution näyttö
-1 GHz ARM-prosessori
-DirectX9 -yhteensopiva grafiikkasuoritin
-256 MB keskusmuistia ja 8 GB flash-muistia
-sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, kompassi, valaistuksen- ja etäisyydentunnistus ja avustettu GPS-vastaanotin
-5 megapikselin kamera LED-salamavalolla

..lista jatkuu, katsokaa wikipediasta :-)

Joten tiedämme jo nyt, että sitä gigahertzistä ja hyväresoista tulee vähintään, pikkuhiljaa on vanhan raudan aika ohi Nokioissa. Sinäänsä arvosta WP7 ratkaisua tehdä noi kriteerit, jokaisesta WP7 puhelimesta voi olla varma että pyörittää -> ohjelmistokehitykselle aika hyvä.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

20

Eilen oli juttua, että Microsoft antaa Nokialle tuossa hieman löysiä, joten nuo rajoitteet eivät ilmeisesti päde Nokiaan. Se taisi olla uutisena myös täällä, mutta lähteitä siinä ei mainittu. Muistaakseni puhuivat siitä jotakin Elopin ja Palmerin keskustelutuokiossa.

Toivottavasti tuo ei pidä paikkaansa tai vaikka olisi mahdollisuus niin toivon, ettei Nokia käytä sitä, sillä silloin menee homma pyllylleen.

Se liittyi siis siihen, että Nokia rupeaa tuomaan WP7:aa myös halvempiin hintaluokkiin.

Nokiahan ei ole samalla viivalla muiden WP7:aa käyttävien tahojen kanssa, vaan saa lisäksi myös muita vapauksia. Esimerkkinä gustomoida käyttöliittymää yms yms..

No toivottavasti tuovat kunnollisella raudalla olevia luureja saataville.

Vastaa
TrollenQT (vahvistamaton)

21

Ei kannata vielä heittää kippoa nurin Nokian osalta. Senverran on tullut tahkoa käännettyä eri operaattoreilla että tiedän Nokian olleen jonkinlaisen pakovalinnan edessä. Meego&QT on hyvä kehittää rauhassa valmiiksi, nähtävästi riskit olisivat olleet liian suuret jäädä pusertamaan sitä valmiiksi samalla kun markkinaosuudet katteikkaimmissa tuoteryhmissä putoavat kuin lehmän häntä.

Olen sitä mieltä että WP7 on hyvä 1-2 vuoden ratkaisu seuraavin perustein:
1.) Operaattorit tulevat mukaan Jenkeissä & muualla, mahdollisuus myös operaattoreille saada sivutuloja myymällä WP7 Nokiaa
2.) Navteq antaa puhelimille paljon lisäpotkua WP7 & Bing yhdistelmällä, Xbox lienee marginaalihöyste
3.) Jos yritys käyttää microsoftin tuottavuus ja kolloboraatio-ohjelmistoja niin WP7 vahvoilla yrityspuhelimissa verrattuna Android iPhone -> taas katteet
4.) Valmistajat eivät myy puhelimia vaan operaattorit
5.) Olen sen verran kokeillut WP7:ää että se on toimiva käyttis ja ei turhan krumeluuri, perusjuhta työhön ja puhumiseen. Pienellä jatkokehittelyllä uskon että monessa yrityksessä otetaan vakavasti harkintaan: Office paketti, Navteq - navigointi, helppokäyttöisyys, akkukesto (ilman android ala style lataa ohjelma kill all)

Nyt vaan kiltisti Nokia ottakoon opikseen 2 vuoden töppien jälkeen: Virheetön tuote, hyvät jakelukanavat, houkutteleva paketti operaattoreille, yrityksille ja kuluttajille

Itse todella toivoisin Meego&QT työn jatkuvan kulisseissa taukoamatta jotta 2 vuoden kuluttua tulisi taas jotain mikä muistuttaisi ajasta jolloin Apple opetteli tekemään vasta kottaraisenpönttöjä kun suomessa mahtui puhelin jo rintataskuun.

Vastaa
elMiguel
elMiguel

22

@19 Tuntuu vaan että nuo WP7 rauta vaatimuksen on tappaneet kaikkenlaiset uudet/erilaissst ratkaisut alustalta. Kaikissa puhelimissa on sama rauta ja sama näyttö reso.

Tuntuu omituiselta että jenkeissä heikosti menestynyt WP7 ja heikosti menestynyt Nokia yhdessä alkaisi jostain syystä herättää suurta kiinnostusta. Mieleen tulee myös se että kun yhteen suuntaan kumarretaan niin toiseen pyllistetään, eli mitä uhrataan että päästäisiin sinne ihmeellisille jenkki markkinoille? Loppujen lopuksi minusta Nokialla on enemmän menetettävää Aasiassa ja etenkin Intiassa missä Symbian on erittäin suosittu(en tiedä miksi?), nuo ovat molemmat kuitenkin huomattavasti isompia markkinoita kun jenkit...

Vastaa
mietaas
mietaas

23

tätä laitetta ei ole nokia suunnitellut yksin... muotoilu paljastaa sen. microsoftin ja nokian yhteistyö on näköjään alkanut älypyhelinten osalta jo muutama kuukausi sitten, hyvä niin.

ps. mielestäni symppariporukalla on ollut aikaa näytää osaamisensa, jos sitä olisi ollut... sorry vaan!

t. osakkeenomistaja

Vastaa
tempsi12
tempsi12

24

Nokialle käy samalla tavalla kuin Commodorelle aikoinaan, eli kohta sillä ei ole enää mitään muuta kuin brändiarvoa, ja lopulta ei enää sitäkään.

En ymmärrä, miksi lähteä ottamaan riskiä Microsoftin kanssa, kun yhtä hyvin se riski voitaisiin ottaa vaikka Meegon kanssakin, tai sitten vaihtoehtoisesti turvautua Androidiin, mikä ei olisi edes riski vaan varma menestys nyt heti.

Parhaassakin tapauksessa Windows-puhelimet myyvät, mutta Nokia olisi silti Microsoftin armoilla, ja vain yksi WP7-valmistaja muiden joukossa. Android-puhelimiin pätee muuten sama, mutta puhelimet myisivät varmasti. Eli siihen ei sisälly myynnin suhteen mitään riskiä.

Vastaa
KalikoJak
KalikoJak

25

Mitä ihmettä porukka (osa porukasta) oikein ruikuttaa??? Ennen Mikin yhteistyötä porukka valitti kuinka pitää tehdä jotain koska symbian on niin huono. Nyt valitetaan kun jotain tehtiin. Jos noista konsepteista ei tykkää niin täytyy olla ifanittaja, eikä hyväksy mitään muuta kuin omenoita.

Nokia on ollut laskussa pari vuotta, totta.
Nokialla ei ole ollut riittävän kilpailukykyisiä puhelimia, täysin totta.

Mutta myös se, että näissä Nokia-keskusteluissa monella on mennyt Ennakkoluulot ja totuus keskenään sekaisin, on totta.

Minustakin Mikissä on riskinsä, mutta lopettakaa jo se yltiöpäinen pessimistisyys. "Nokia on kuollut minulle", "Hävettää olla Suomalainen". Ilman riskejä Nokia olisi kohta kuollut. Edes se että yritetään ja hävitään on parempi kuin että luovutetaan.

Pyytäisin vain, että ei haukuta Nokiaa vain sen takia koska sitä on voinut haukkua viimeiset pari vuotta. Jos haukuttavaa löytyy niin haukutaan, mutta se että haukutaan, kun ollaan vain tyytymättömiä Nokian tilanteeseen ja maineeseen, kertoo vain meistä Suomalaisista itsestämme. Helppoa kannattaa vain voittajaa?

Vastaa
_mikkis__ (vahvistamaton)

26

@25

"Pyytäisin vain, että ei haukuta Nokiaa vain sen takia koska sitä on voinut haukkua viimeiset pari vuotta."

Musta tuntuu, että nämä nyt nokian tilanteesta valittajat on nimenomaan enimmäkseen niitä nykyisiä nokiakäyttäjiä, ei niitä jotka on ennempääkin haukkunu nokiaa, toki niitäkin voi joukossa olla.

Otit puheeksi ifanittajat, ni voisin väittää, että nimenomaan nämä ovat tähän nokian suureen uutiseen tyytyväisiä. WP7:ssä on juuri ne asiat kunnossa minkä vuoksi nämä ifanittajat on vaihtaneet pois nokiasta. WP7 uutisia ja kommentointeja pitkään jo seuranneena nimenomaan moni iPhone käyttäjä on innostunut WP7:stä (itseni mukaanlukien)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja