Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: Nokia on kuollut minulle

137
Markus Lehtiniitty

Kommentti: Nokia on kuollut minulle
Eilen viestimänsä mukaan Nokia ottaa käyttöön Microsoftin Windows Phonen pääasiallisena älypuhelinten käyttöjärjestelmänään. Se kuulostaa yhä uskomattomalta. Täysin käsittämättömältä. Naurettavalta. Valitettavasti se on kuitenkin totisinta totta.

11. helmikuuta 2011 tulee olemaan päivä, jonka tulen muistamaan ikuisesti. Niin myös varmasti hyvin moni muu suomalainen. Päivä jää historiaan päivänä, jolloin Nokian historiassa käännettiin uusi, erittäin surumielinen sivu. Itseni ei alun perin enää pitänyt kirjoittaa tätä kommenttia seurattuani ja kommentoituani eilisiä julkistuksia koko päivän ajan, mutta lopulta en kuitenkaan voinut jättää tätä väliin sillä samaan aikaan kun olen yhä melko sanaton, on toisaalta paljon myös jotain mitä haluan sanoa.

Itse en usko Nokian Microsoft-kumppanuuden ja Windows Phone -strategian menestysmahdollisuuteen. Täysin mahdotonta uudella strategiallakaan menestyminen ei toki ole, mutta liian korkeat vuoret on nyt kasattu Nokialle kiivettäväksi.Nokia on ollut itselleni äärimmäisen tärkeä. Nokiassa, ja Nokian kanssa aikoinaan puhelinliiketoimintansa yhdistäneessä Salorassa, ovat työskennelleet isäni jopa 30 vuoden ajan, äitini sekä jopa isoäitinikin. Itselläni on ollut Nokian puhelin alkaen vuodesta 1997, jolloin täytin 7 vuotta. Käyttänyt niitä olin jo aiemminkin. Vuosituhannen vaihteen vuosina käytössäni kiersivät lähes tulkoon kaikki uudet mallit aina. Vuonna 2002 aloin tutustua laajemmin internetin maailmaan ja eri vaiheiden jälkeen vuoden 2005 alussa perustimme yhdessä Tomi Mikkolan kanssa tämän sivuston, Puhelinvertailu.comin. Ihmisen elämä kulkee nuorena paljoa sitä itse ohjaamatta, ja minun kohtaloni oli altistua puhelimille hyvin nuoresta lähtien, joka sitten johti muun muassa Puhelinvertailu.comiin. Ilman Nokiaa ei ikinä olisi ollut Puhelinvertailu.comia tällaisena.

Nokia on siis antanut elämääni melkoisen paljon, ja vaikuttanut moniin asioihin. Eilen minulle merkityksellinen Nokia kuitenkin kuoli, mikä oli ja on edelleen erittäin vaikea pala sulatettavaksi. Tilalle saattaa syntyä uusi erilainen Nokia, mutta Nokian täydellinen luovuttaminen kaiken sen kanssa, mihin olen uskonut yli 10 vuoden ajan ja jonka takana olen useimmiten seisonut ja pitänyt tehtyjä päätöksiä järkevinä, sai päätöksensä eilen. Tehdyt ilmoitukset jättivät itselleni todella tyhjän olon. Miksi tämä on tapahtunut?

Itse uskoin Nokian eiliseen asti harjoittamaan strategiaan, joka perustui kolmelle eri käyttöjärjestelmälle joista ylempien kategorioiden Symbian ja MeeGo yhdistettiin Qt:n avulla yhdeksi kehitysalustaksi ja jonka tavoitteena oli ajan myötä konvertoida Nokian puhelinten käyttäjät Nokian älypuhelinten käyttäjiksi kautta maailman, kaikissa hintaluokissa. Näkemykseni mukaan Nokian ongelmat eivät ole olleet strategian tavoitteissa ja suurissa suuntaviivoissa, vaan ennen kaikkea toimeenpanossa - näkemys, jonka jakavat toki myös useat muut. Viimeisen vuoden aikana tapahtui kuitenkin merkittävää edistystä: Symbianista saatiin vihdoin melko kelvollinen versio, ja MeeGo oli vihdoin lähestymässä valmistumista (Nokian ei olisi pitänyt lähteä MeeGo-pelleilyyn, vaan jatkaa itsenäisesti Maemon kanssa). Edullisemmissa hintaluokissa Nokia teki parhaansa, mihin se ikinä pystyi. Piraatteja vastaan on nykyisin hankala taistella. Pienemmin kuin nyt nähdyin muutoksin Nokian olisi tullut jatkaa harjoittamallaan strategialla.

Eilen Nokian tuttu strategia kuitenkin poistettiin roskakoriin, ja tuo roskakori tullaan tyhjentämään seuraavan kahden vuoden aikana. Uudeksi toivoksi asennettiin vanhan tilalle Microsoft ja Windows Phone. Miten ihmeessä tämä muka tulee ratkaisemaan Nokian ongelmat tai luomaan paremman tulevaisuuden Nokialle? En usko, että se tulee. Sen sijaan se tuo mukanaan Nokialle kenties ihan passelin tulevaisuuden parhaassa mahdollisessa tapauksessa - huomio: parhaassa mahdollisessa! Nokian Windows Phoneen siirtyminen on huikea riski keskinkertaisen tulevaisuuden tavoittelussa. Nokia ei tähtää kuuhun, ei edes tähtiin vaan kuusenlatvaan. Risukasaan taidetaan kuitenkin päätyä.


Millainen on tulevaisuuden Nokia, joka tulee syntymään seuraavan parin vuoden aikana? Se tulee olemaan Microsoftin käskyläinen, mikä toki on sopivaa, sillä näin Stephen Elop pääsee näppärästi jatkamaan vanhassa tutussa asemassaan Steve Ballmerin silmän alla. Kun Nokia vielä ennen eilistä oli maailman suurin puhelinvalmistaja, jolla oli oman tulevaisuutensa avaimet hanskassa, niin uusi Nokia on vain 1) brändi Microsoftin rinnalle 2) jakelukoneisto Microsoftille sekä 3) kasa patentteja. Nokia on alihankkija, niin surulliselta kuin se kuulostaakin. Ehkä Microsoft tulee ostamaan ihan oikeastikin Nokian jatkossa, ken tietää, mutta jo eilen Nokiasta tuli vain yksi Microsoftin divisioona.

Tuntemani Nokia kuoli 11.2.2011. Symbian kuoli, Nokian ylpeys meni, MeeGo ja Qt selvisivät toistaiseksi, mutta ovat jo hengityskoneessa. Eilen toisaalta syntyneelle uudelle Nokialle povaan vaikeaa elämää sekavan kumppanuuden, omista tavoitteista kroonisesti jäämisen, ikävän Amerikan-seikkailun sekä lopulta suuren katumuksen merkeissä. Ainakin toistaiseksi henkilökohtaisesti tuntuu siltä, että itseäni eivät nämä enää kiinnosta - merkitys on Nokiasta kadonnut.

Stephen Elop jää historiaan miehenä, joka teki yhden suurimmista kaappauksista ikinä. Hän kaappasi Nokian Microsoftille. Mutta en syytä häntä - hänhän teki vain työtään. Oikeasti syy on heidän, ketkä antoivat tämän tapahtua. Se oli virhe. Yksi päätös, niin Nokian suunta olisi eri. On varmaa, ettei Vanjoen Nokiasta ei olisi tullut alihankkijaa. Nokia, jonka tunnemme, olisi pysynyt hengissä.

Elopin tapettua tuntemani Nokian tulee Applen seuraava iPhone mitä todennäköisimmin olemaan seuraava puhelimeni. iPhonen tarjoama kokonaisuus on jo jonkin aikaa ollut yksinkertaisesti parasta, mitä on tarjolla. Eiliseen asti tuin Nokiaa uskoen sen vielä joskus kirivän ja nousevan takaisin ykköseksi, ja sen vuoksi jaksoin taistella houkutusta vastaan, mutta nyt kaikki toivo on sammunut. Nokia muuttui vain yhdeksi muiden joukossa.


Kiitän Nokiaa kuluneesta 14 vuodesta.

Markus Lehtiniitty


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (137)

Aloc
Aloc

1

Miksi tämänkaltainen turha avautuminen päätyy sivulle?
En ymmärrä miksi ihmiset tekevät näin aivottomia päätelmiä jossa Nokia olisi muka jotenkin kuollut?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
exergy_ (vahvistamaton)

4

Hyvin puhuttu Markus, melkein kuin omasta suustani. Harmi että aihe on vain näinkin lattean surullinen.

Minä tosin siirryn Androidiin tai WebOsiin.

Vastaa
msly
msly

5

@1.

Tämän saitin osalta eräillä henkilöillä on tiettyjä etuoikeuksia. :) Missään nimessä tämä ei ole mikään Puhelinvertailu.comin tai AfterDawnin yleinen kanta vaan oma mielipiteeni.

Nokian merkitys katosi - se on vielä olemassa, mutta sen henki on poissa.

Vastaa
Aloc
Aloc

7

@5

Ai se katosi ikivanhan Symbianin myötä joka olisi pitänyt kuopata jo pari vuotta sitten? Edelleen se Maemo/Meego on kehityksessä ja onneksi nyt vähemmällä median huomiolla jolloin se saa rauhassa kehittyä. Vuoden päästä kukaan ei epäröi vaan Nokia on yhtä kiinnostava kun N95:n aikoihin. On se kumma jos nykytilanteessa Nokia päättää liittoutua yhden ison IT-alan pioneerin kanssa jonka softista ja palveluista on suurta iloa ja apua käyttäjille.

Vastaa
JoniS
JoniS

8

tälläiset tekstit voisi taas jättää suomi24 chattiin....huhuhuhuh itkettää kun tälläistä paskaa julkaistaan tänne.

Vastaa
kkuja
kkuja

9

@1 Mielestäni alla oleva lainaus artikkelista kertoo sen mitä kirjoittaja tarkoitti Nokian kuolemisella.

"Eilen minulle merkityksellinen Nokia kuitenkin kuoli, ... . Tilalle saattaa syntyä uusi erilainen Nokia..."

Vastaa
Nseries
Nseries

10

Loistava kirjoitus! Aina on puhuttu Suomen Nokiasta, mistä nyt puhutaan? Ei voi enään puhua Suomen Nokiasta, sillä se särähtää korvaan ihan liikaa... voi voi...

Ei sitä vaan voi käsittää mitä tapahtui? Juuri kun julkisettiin ensimmäiset Symbian^3 puhelimet ja joissa alkoi jo näkyä valoa, niin tällainen pommi pudotetaan päälle... kaikki sinne roskapönttöön...

Qt? Ihan loistava ohjelmoijille? Mutta entäs nyt? Qt:llä koodatut softat ei toimi tulevissa Nokian puhelimissa, käsittämätöntä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ps (vahvistamaton)

11

Voi vi!!! Olispas pohjanoteeraus Markukselta! Kirjottele vaan niitä uutisia ja pidä omat mielipiteet itelläs helvetti.

Saitin taso laskenu ihan surkeeks.

Vastaa
Aloc
Aloc

12

@5

Ai se katosi ikivanhan Symbianin myötä joka olisi pitänyt kuopata jo pari vuotta sitten? Edelleen se Maemo/Meego on kehityksessä ja onneksi nyt vähemmällä median huomiolla jolloin se saa rauhassa kehittyä. Vuoden päästä kukaan ei epäröi vaan Nokia on yhtä kiinnostava kun N95:n aikoihin. On se kumma jos nykytilanteessa Nokia päättää liittoutua yhden ison IT-alan pioneerin kanssa jonka softista ja palveluista on suurta iloa ja apua käyttäjille.

Vastaa
omppupomppu
omppupomppu

13

Markus puhuu oikeita sanoja. Nokia myi sielunsa halvalla ja halus bulkkivalmistajaks. Onnea valitsemansa tiellä. Toivon että HP/palmin tabletteja ja puhelimia (webOS) tulee Suomessaki myyntiin, kert Meego vastineita on turha odottaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jaakkoffsaf (vahvistamaton)

14

Symbiania ja Nokiaa haukuttu kilpaa viimeset 2v ja nyt kun ne on kuunnellut kuluttajaa ja tekee asian eteen jotain niin haukutaan vaan lisää :o

Ei voi ymmärtää

Vastaa
msly
msly

15

@11.

Thanks. :) Onneksesi minulla ei ole hirveästi tekemistä tämän saitin laadukkuuden kanssa enää nykyään. En kirjoita uutisia, koska en ole yli vuoteen ollut missään tekemisissä tämän saitin kanssa. Jos saitin taso laski vuokseni, onneksesi se jää tähän yhteen kertaan siis.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tepsoni (vahvistamaton)

16

hienoa että nokia uskalsi ottaa tämmöisen suunnan, hyvä suunta onkin tuo että menee liittoon mahtavan ja ison mikkisoftan kanssa. vain näin voidaan pistää googlelle kampoihin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
eux (vahvistamaton)

17

ziisös mitä kommenttii..ihan ku ois maailman loppu tullu....herätkää jo. Parempaa odotellaan

Vastaa
vellumasa
vellumasa

18

Tuossa windows hommassa ei oo mitään järkee... ei sillä että onko nuo muutkaan virheettömiä järjestelmiä mutta tuo on jo ajatuksena kuollut mammutti. No tuolla saadaan ainakin kurssit laskuun ja halpa yhtiö jollekin kaapattavaksi... se kai tuossa on ajatuksenakin...eeloppi vetää mikropehmeeltä hyvät bonarit tuon homman hoitamisesta "kotiin"

Vastaa
emulisti
emulisti

19

Iltalehden sivuilla luki että Bill Gates ja Steve Palmer myyvät microsoftin osakkeita kovaa vauhtia pois joten mahtaakohan taustalla kyteä suunnitelmma jolla he ostavat koko nokian pois?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Makeuz (vahvistamaton)

20

Antaa pennun avautua, kyl se jossain vaiheessa helpottaa... WP on mahdollisuus, eikä huono sellainen. Mitä niin s----nan ihmellistä siinä symbianissa/meekossa ny on? Käytän taskupuhelimana mokian mallia jossa S40 ja vielä muutaman vuodem jälkeenkin se yllättää idioottimaisuuksilla. Jos tarttee netti/ohjelmisto käyttöä kaivan taskusta HTC;n (WM6.5) ja hoidan homman. Kokeilin kaksi viikkoa kaikkien kehumaa N8:a ja oli helpotus kun sain sen palauttaa, ei tarjonnut minulle mitään uutta!
Se on kyllä totta, että mielessäni pyörii ajatus siitä taktiikasta, jossa MS syö Nokian (huono Suomelle->ilo minulle ;-)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
wat123 (vahvistamaton)

21

Jaahas. Elopsin hommahan oli nostaa pikaisesti Nokia kalliiden älypuhelinten kärkikahinoille ja näillä eväilähän sitä mennään. Sijoittajat ovat valittaneet koko ajan Nokian hitaista peliliikkeistä ja kerrankin tehdään isompi muutos, niin panikoidaan ja myydään osakkeet. Kummaa touhua.
Ne henkilöt jotka kritisoivat siirtymistä WP7:aan, niin kuinka moni on kokeillut sitä? Selailu ja toimivuus on huippuluokkaa verrattavissa esimerkiksi Androidin nettiselaimeen.
Uskon että Nokia lähtee nousuun kun saadaan Ovi kartat ja muut integroitua samaan pakettiin Seiskan kanssa.

Vastaa
Nseries
Nseries

22

Nokian ensimmäinen WP7 tulee todennäköisesti jollain 1.5 ghz prossulla (tai jopa tuplaytimellä) jossa akun kulutus nousee niin ettei puhelinta voi enään käyttää muuten kuin laturin päässä. Symbian "oli" vähiten virtaa kuluttava alusta, miksi tällainen haudattiin???

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

23

Näinhän se halutiin... ajaa alas uhkaamasta Microsoftia. Parempaankin olisi olut mahdollisuuksia,,,

Hävetkää jota tämä koskee

Vastaa
olli89
olli89

25

Olen samaa mieltä kirjoittajan kanssa. On kyllä totta että nokian oli tehtävä jotain radikaalia mutta odotin meegon nousevan nokian puhelimiin,enkä wintoosaa.
-Meegon avulla nokia olisi säilytänyt oman päätös vallan,ja näyttää että android sovelluksetkin olisivat toimineet meegossa,symbian olisi väistynyt vähitellen.. kaikki uudistukset ja aika joka käytettiin symbianin uudistamiseen meni hukkaan.

Enkä mitenkään nyt halua sanoa että windows phone olisi huono,koska tälläkin hetkellä on touch pro2 winmo 6.5 käyttiksellä ja oon testaillut tätä uudempaakin.

Olen vain sitä mieltä että nokialta tää oli huono siirto,kyllähän windows puhelimia tullaan myymääm mutta kun niitä saadaan kauppaan hallitsee jo android ja iphone joten nokia ei saa enempää kuin max 15% myyntiä.

Symbianiin en koske enää,N95 oli jättipotti nokialta,ja sitä oli mukava käyttää mutta sen jälkeen kaikki rupesi menemään huonompaaan sunntaan.

Vastaa
msly
msly

26

Pointti on se, että homma ei ole enää Nokian käsissä. Se on Microsoftin käsissä.

Ei Symbian ja MeeGo mitään pyhiä ole, mutta Microsoftin juoksupojaksi lähteminen tässä oudointa on. Ja tämän hetken tiedoilla Nokian sopimus Microsoftin kanssa vaikuttaa MS:n unelmalta. Olisin pitänyt todennäköisenä, että Nokia olisi neuvotellut rojaltit pois (Microsoftin agendalle rojaltit eivät merkkaa mitään), ja niin edelleen vahvempaa asemaa, mutta mitäpä Elop turhaan semmosia tekemään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Naapurisi666 (vahvistamaton)

27

Heh,heh, kevyt spede hanki nyt elämä ...tana. Teet itsestäs ihan pellen. Ei pitäsi sen sauna siiderin jälkeen mitään kommentoida

Vastaa
Michelola
Michelola

28

Aika nolo avautuminen...
nokia on aina ollut susipaska kaikessa ohjelmistoihin liittyvässä, symbian, ovi shitit, jne... Nyt ohjelmistoista siirtyy vastaamaan yritys jonka ohjelmistot ovat alan parhaita. Tästähän seuraa vain hyvää

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

29

En allekirjoita itse tästä bloggauksesta juuri mitään. Ainut asia, josta voin olla samaa mieltä, on se että Nokian "tuhon" siemenet kylvettiin jo aikaisemmin. Nokia ei olisi voinut mitenkään jatkaa entisellä linjallaan, koska se olisi johtanut periaatteessa samaan kuin sopimus Googlen kanssa. Symbian ja MeeGo olisivat lopulta olleet vain jotain Androidin kaltaista. Ei ole mitään takeita siitä, että ihmiset olisivat ostaneet "Nokian versiota Androidista", eivätkä oikeaa Androidia. Symbianilla ja MeeGolla ei yksinkertaisesti ole enää kunnollista markkinarakoa kun kiinalaiset ovat tuoneet Androidit edulliseen hintaluokkaan, joka tähän asti on ollut Nokian valttikortti älypuhelimissa. Tavalliselle matkapuhelinta ostavalle Symbian ei näytä miltään muulta kuin Androidilta, jossa widgetit ovat tylsiä laatikoita. Ei tavallinen kuluttaja ajattele, että "ostanpa Symbianin kun se vaatii vähemmän prosessoritehoa".

En usko, että Elopin valinta johti tähän. Luulen, että Elopin palkkaus alunperin saattoi johtua siitä, että yhteistyötä Microsoftin kanssa jo harkittiin. Ja se pitää muistaa, että tällaista ei voi toimitusjohtaja päättää, vaan kyllä pitää olla laajempaa kannatusta johtoportaassa.

Itse uskon, että tämä olisi ollut estettävissä vain, jos Nokia olisi ostanut joko Androidin ennen Googlea tai muuten tuonut jotain S^3:n tai Maemon tapaista markkinoille _jo ennen_ kuin ensimmäiset Android-puhelimet tulivat markkinoille. Fakta nyt vaan on se, että Symbian ja Android taistelevat samoista markkinoista ja Android voitti.

WP7:n siirtymisen puolesta puhuu ainakin se, että se on kerännyt paremmin sovelluskehittäjien tuen. Ennen WP7:ää sovelluskehittäjien kiinnostus silloista Microsoftin Windows Mobilea kohtaa oli pohjamudissa, nyt kiinnostus on tutkimuksissa ollut aivan iOS:n ja Androidin perässä. Nokia taas ei ole onnistunut lainkaan samalla tavalla.

Lisäksi WP7 on oikeasti erilainen. Sehän on niin, että markkinoilla on tasan kolme toisistaan poikkeavaa mobiilikäyttöjärjestelmää ja ne ovat iOS, Android ja Windows Phone 7. Noilla kaikilla on eri lähtökohdat suunnitteluun. Muut käyttöjärjestelmät ovat enemmän tai vähemmän kopioineet ja yhdistelleet ideoitaan noista.

Tässä vielä hieman luettavaa toisenlaista näkökulmaa kaipaaville:
http://blogit.tietokone.fi/ossi/2011/02/floss-horhoilylle-stoppi-elop-pelastaa-suomen-ja-nokian/

Vastaa
6630nokia
6630nokia

30

Ei kuollut Nokia, vaan tämä kommentti on täysin kuollut. Aivan turha avautuminen. Itse ainakin jatkan Nokian laitteiden käyttöä tulevaisuudessakin. Hienoa, että juuri Microsoftin kanssa tekee yhteistyötä, toki esim. Googlekin olisi käynyt, mutta olisi varmaan ollut vaikeampi vaihtoehto.

Vastaa
msly
msly

31

@27.

Yhtään en oo ottanut. ;)

@28.

Nokia ei ole ollut niin hyvä, kun sen olisi pitänyt olla. Lisäksi Nokia kenties on tavoitellut liian kunnianhimoisia asioita esimerkiksi Qt-strategian kanssa.

Myöskään Windows Phone ei ole käyttöjärjestelmänä huono. Itse asiassa jopa yllättävän hyvä.

Ja toki toivon, että Nokialta tulisi jatkossa upeita tuotteita ja Nokia kuin ihmeen kaupalla säilyttäisi ykköspaikkansa. Vaikea siihen on kuitenkin uskoa toistaiseksi nähdyn perusteella. Todennäköisempi tie on bulkkivalmistajan tie, jolla Nokia tosiaan tavoittelee yli 10 %:n marginaalia eli sitä mitä Nokia teki viime hetkinäkin. Ei siis parannusta vaan nykyisen säilyttämistä tulostasolla. Ja todennäköistä on, että markkinaosuus jatkaa pienenemistään, koska Nokia on sekaisin seuraavat pari vuotta. Ja Nokialle tärkeimmillä alueilla, kuten Kiina, Windows Phone ei välttämättä juuri nappaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
djiadjwi (vahvistamaton)

32

Jaa tämä on amppareiden tunnin suosituin ja paljon plussaa linkissa.

Kunnon masinointia Nokiaa vastaan. Suomi kiittää!

Vastaa
msly
msly

33

Suuret asiat, varsinkin merkittävät muutokset, jakavat aina mielipiteitä - niin tämäkin.

Kuten kommenteista huomaa ihmiset ovat joko täysillä tätäkin muutosta vastaan tai sitten ajattelevat sen olevan ehkä ihan hyvä. :)

Tulevaisuus vasta näytää, miten todellisuudessa käy. Parasta toivoen, pahinta peläten.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

34

@31

Älkää nyt unohtako, että S40 jatkaa aivan kuten ennenkin. Sen merkitys on suuri varsinkin Nokian nykyisilläkin menestysalueilla eli kehittyvässä maailmassa. Sieltä se Nokian tulos on suurimmalta osin tähänkin mennessä tullut. Jos Nokia onnistuu pitämään nykyisen markkinaosuuden, se tietää melkoisen suuria liikevoiton nousuja, koska saadaan iso osa tehottomasta Symbianin R&D:stä hävitettyä.

Ja se kannattaa muistaa, että Nokia pitää pääkonttorinsa edelleen Suomessa, eli ainakin ne verorahat saadaan jatkossakin. Työpaikkoja menee, mutta eiköhän osaaville IT-työläisille töitä löydy. Kunhan eivät vaan jää tuleen makaamaan ja marmattamaan.

Kerrankin on tulossa Nokialta puhelimia, jotka kiinnostaa. Seuraavaksi puhelimeksi olin jo harkinnut Samsungin WP7-puhelinta, mutta taidankin odottaa Nokian ensimmäistä mallia.

Vastaa
PJL78
PJL78

35

MeeGo elää ja voi hyvin, jos ei nyt vielä suuria saavutuksia näy, niin joskus vielä näkyy, silloin Nokia itkee (toivottavasti). MeeGolla on paljon tekijöitä ja mahdollisia "asiakkaita" olisi sille aivan rajattomasti, autotehtaista teeveen valmistajiin. Nokian Eloppi meni ja haukkui MeeGon kuolleeksi, paska äijä, pysyköön M$:n sylissä ja jättäisi Nokian.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ext-duunari (vahvistamaton)

36

Omat tunnelmani eivät ole yhtään sen valoisammat kuin kirjoittajan, sittenkään vaikka olen vain externaali duunari Nokialla.

Jos on yhtään perehtynyt Windows Phone 7:n ominaisuuksiin ja puutteisiin, jopa Symbian ^3 tulee ikävä. Mutta eniten syö lupaavan Maemon/Meegon ja Qt:n hylkääminen. Toivottavasti joku, jolla oikeasti on tietotaitoa, saisi vielä ujutettua Nokian managereille järkeä päähän... mutta kovin epätodennäköiseltä se enää tämän jälkeen näyttää.

Joku Elop Microsoftilta tuli Suomeen, jutteli mukavia ja työnsi Nokian Microsoftin syliin... ilman, että kukaan sanoi mitään. Tuhansia työpaikkoja häviää, miksi? Veikkaanpa, etten tule koskaan tajuamaan Elopin mainitsemaa pointtia koko hommassa. Paitsi sen, että Nokia ei enää koskaan ole se Nokia, jonka takana olen tähän asti ollut valmis seisomaan. Motivaationi on mennyttä. Nokian luoma henki on mennyttä. Nokiaa ei enää ole. Eläköön uusi Nokia, Microsoftin uusi hardware-yksikkö. Minä en moisesta tosin riemuitse.

Toivottavasti N900 kestää vielä pitkään, sillä sen parempaa työpuhelinta minulla ei ole pitkään aikaan ollut. Kaikki toimii ja löytyy jo valmiiksi integroituna, en tarvitse mitään softamarkettia jossa on miljoonia sovelluksia ja n+1 eri väreillä olevaa täysin samat toiminnallisuudet omaavaa sovellusta - puhumattakaan ns. pierusoftista. Eikä N8:kaan huono ole, ei todellakaan, paras kamerapuhelin tällä hetkellä mitä markkinoilta löytyy.

11/2/2011 - we will remember.

Vastaa
hekka79
hekka79

37

Kyllähän se nokia "kuolee" kun symbian jää pois, se just tekee nokiasta nokian, ei windows phone. Symbian 3 alkoi olla jo käytettävyydeltään hyvä ja rauta puolikin kunnossa(mm.n8,c7 ja e7). Uutta symbiania turhaan dissattu ja juuri kun oltiin oikeaan suuntaan menossa, nokia päättää lopettaa ko.alustan kehittämisen.Sovellus kauppakin oli nosteessa ja nythän siinä käy niin, että kolmansien osapuolien kiinnostus kuolevaan käyttikseen hiipuu ja ohjelmisto tarjonta kuihtuu olemattomiin. Harmi sinänsä, että kolmoseen käytetty työ valuu hukkaan. N8sin omistajana joudun vaihtamaan matkaviestimen merkkiä ja se tulee olemaan jokin androidia käyttävän valmistajan laite.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
IOS (vahvistamaton)

41

Nokia kuoli sinä päivänä kun Apple julkisti iPhonen 2007. 4 vuotta siitä ja vasta nyt nokia tajuaa että symbian sucks.

Vastaa
Julma
Julma

42

Vuodesta -95 ollut Nokian puhelimien omistaja (1 Samsung oli jossain vaiheessa (1kk))...nyt on sit siirto joko Android/Omppuun....paha on mieli...ei voi mitään.

Vastaa
hekka79
hekka79

43

Kyllähän se nokia "kuolee" kun symbian jää pois, se just tekee nokiasta nokian, ei windows phone. Symbian 3 alkoi olla jo käytettävyydeltään hyvä ja rauta puolikin kunnossa(mm.n8,c7 ja e7). Uutta symbiania turhaan dissattu ja juuri kun oltiin oikeaan suuntaan menossa, nokia päättää lopettaa ko.alustan kehittämisen.Sovellus kauppakin oli nosteessa ja nythän siinä käy niin, että kolmansien osapuolien kiinnostus kuolevaan käyttikseen hiipuu ja ohjelmisto tarjonta kuihtuu olemattomiin. Harmi sinänsä, että kolmoseen käytetty työ valuu hukkaan. N8sin omistajana joudun vaihtamaan matkaviestimen merkkiä ja se tulee olemaan jokin androidia käyttävän valmistajan laite.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

44

@41

Olet periaatteessa oikeassa. Silloin Nokian olisi pitänyt päättää toisin. Silloin valittiin väärä tie.

Itse näen WP7:n huikeana mahdollisuutena. Symbian ja MeeGo lisivat parhaimmillaankin olleet vain jotain Androidin kaltaista.

Vastaa
Nauhuri
Nauhuri

45

Onkohan tulevat Nokiat Windows bugi- ja virusyhteensopivia? Joo 30v olen Nokialaisia ostanut ja se loppui nyt. Tämä Micro-Nokia liitto vain vahvisti päätöksen, joka tuli C7:n ostosta. Eka softa ei toiminut yhtään ja akku tyhjä 3h:ssa, nyt päivitetty kaatuu sähköpostilla kahdesti päivässä. Ei Micro-bugien tekeleet ole kyllä sen kummempia. Ei kahdesta kalkkunasta tule yhdessä kotkaa.

Tahti on se, että puhelin kehitetään Androidilla 4kk:ssa ja vanhenee markkinassa vuodessa. Siihen ei Nokia tai Microsoft pääse, Applellakin vie vuoden tehdä uusi rautafiasko. Tekispä joku laatufirma puhelimia, mutta Benefonia ei enää ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Vieras65655 (vahvistamaton)

46

Hyvin kirjoitettu. Asiahan on täysin subjektiivinen. Kuluttajan, amerikkalaisten, ja Microsoftin kannalta loistavaa että saadaan uusi kilpailukykyinen toimija mobiilimarkkinoille. Nokian ja suomalaisten kannalta kuitenkin hullua että yritys luopuu omista vahvuuksistaan ja innovaatioista toisen yhtiön hyväksi.

Nokiahan ei parhaimmassakaan tapauksessa voita tällä mitään, eli jos nykyinen markkinaosuus Symbianissa siirtyisi Nokia WP:lle. Nokialta katoaa täysin neuvotteluasema koska kontrollia ekosysteemiin ei ole, ja alihankkijan roolissa voidaan kilpailla ainoastaan hinnalla, joka johtaa katteiden häviämiseen.

Vastaa
madmax
madmax

47

Voi teitä pessimistejä, kyllähän se Nokia kuoleekin noiden itkujen jälkeen. Symbianista oli hyvä päästä eroon. Vanha ja tylsä käyttis, vaikkakin työkäytössä varmatoiminen.

Uutta on kehitettä, niin vaihtoehtoina olivat Android, Meego ja Windows. Androidia nyt hypettää kaikki, mutta Nokialla ei olisi ollut tulevaisuutta sen kanssa. Halvat kiinalaiset merkit olisivat vieneet 100-0 edullisemmalla hinnalla. Ei siinä paljon olisi auttanut vaikka kuinka lukisi Nokia luurissa. Meego oli ehkä kesken tai ei. Kaippa pelättiin ettei se lähde lentoon.

No sitten tämä Windows. Uskon siihen. Näen mahdollisuutena, että siitä tulee hyvä business-puhelin hyvän yhteensopivuuden vuoksi. Lisäksi siitä tulisi löytymään kuumimmat hotit kaikille niille, jotka ovat vain trendien perässä. Kaiken kukkaraksi siitä voisi olla peruspuhelinkin.

No olin itsekkin aluksi pessimistinen tämän suhteen, mutta nyt olen alkanut näkemään valoisat puolet tästä.

Ja niille itkijöille ketkä huutaa bluescreeniä, win95, tuhoa ja muuta. Täytyy sanoa, että mitä nyt käyttikset käyty läpi ja nyt Win7, niin eipä tarvi säätää mitää turhaa että homma toimii. Ketä kiinnostaa rämplätä vehjettä, että voi edes soittaa. Tätä vikaa on muun muassa Androidissa, joka ei ymmärrä priorisoida puhelua ja dataa-->puhelut katkeaa. Koko ajan saa säätää, että perusasiat edes toimisi. Eli itse haluan ainakin valmiiksi kehitetyn ja toimivan puhelimen ja uskon Nokian ja WP7:n sellaisen olevan. Lycka till.

Vastaa
aapii
aapii

49

@14 "Symbiania ja Nokiaa haukuttu kilpaa viimeset 2v ja nyt kun ne on kuunnellut kuluttajaa ja tekee asian eteen jotain niin haukutaan vaan lisää :o

Ei voi ymmärtää"

Samaa mieltä. Lähes jokaista Nokiaa koskevaa juttua olen lukenut tältä sivulta ja ihan jokaisessa on kommentoijat puhuneet miten nokia tekee kaiken huonosti ja symbian pitäisi kuopata ja iSitä ja iTätä. Sitä MeeGoa odotellessa (mikä nimi se MeeGo on? Minä menen?) oltais saatu itkeä symbiania vielä se 1-4 vuotta. Enkä uskonut sen ikinä yleistyvän symbianin tasolle. Siinä rinnalla muutama puhelin olis ehkä mennyt, mutta vielähän Nokiakin ehtii sitä MeeGoa kokeilla sit kun se on valmis. HTC:n puhelinta olen kokeillut ja totuttelun jälkeen windows käyttis ei välttämättä ole ihan niin paha. Ainakin luulisi office tiedostojen, yms toimivan varsin sujuvasti puhelimissakin.
Ai niin - mutta ku se omena on niin paras. Paras kaikista. Niin sehän on sitten ihan sama mitä nokia tekee. Varmaan olisi haukuttu sitten se ensimmäinen Meegokin suoraan pystyyn.

Vastaa
Bonobo16
Bonobo16

50

Ei se Nokian symbianilla ratsastelu voinu loputtomasti kestää. Parempi putsata välillä pöytä ja vaihtaa vähän pamputtajiakin. Saatiin kerralla mahtavaksi kumppaniksi bing, bing vasemmassa nurkassa.. Mikki Hiiri.. ja oikeassa nurkassa päristelee Mikki Hiiren koira Pluto.
Nokian vuosipäivää vietetään jatkossa 11. syys eiku lokakuuta ei vaan tiedä oikein vielä liputetaanko lippu puolitangossa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

51

Olen aivan samaa mieltä tuon artikkelin kanssa, näen tilanteen jopa huomattavasti synkempänä. Nokian tekemä päätös oli täysin idioottimainen ja seuraus siitä on täysi katastrofi eikä vain Nokialle, vaan kaikille Nokian kanssa tekemisissä oleville ja suomen IT-alalle yleisesti..

Alla olevista linkeistä voitte lukea näiden artikkelien kommenteista meidän sovelluskehittäjien tunnelmia, jotka on väsynet, turhautuneet, suunnattoman pettynet ja suoraaansanoen hautajaismaiset. Vaikka Nokia yrittääkin itse artikkeleissa selitellä asioita parhain päin, niin kuten kommenteista näkyy Nokian tulevaisuuteen ei enää uskota, kehittäjät ei ole enää valmis käyttämään omaa aikaansa Nokian alustoille sovellusten kehittämiseen koska mitään tulevaisuutta Nokialla hja Nokian alustoilla ei ole, Kehittäjät ei myöskään enää luota Nokiaan, pikemminkin tunnemme itsemme petetyiksi. Kaikki aika Qt:n ja QML:n opetteluun, sekä Qt-pohjaisten sovellusten suunnitteluun ja kehittämiseeen on mennyt hukkaan. Elop veti kaiken aikaansaadun ja kehitteillä olleen vessasta alas.

Laitoin tuohon nyt vain kaksi linkkiä, mutta sama toistuu kaikilla kehittäjien sivustoilla. Eilisestä lähtien muunlaisia tunnelmia ei enää ole ollutkaan... Koko kehittäjäyhteisö on käytännössä lamaantunut.. Jaan noissa kommenteissa olevat tunteet ihan täysin muiden kehittäjien kanssa...

http://blogs.forum.nokia.com/blog/nokia-developer-news/2011/02/11/letter-to-developers

http://feedproxy.google.com/~r/TheQtBlog/~3/oVwlPuSOXS4/

Vastaa
Hyena2
Hyena2

52

Ehdottomasti samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Nokia on kuollut. Itsekin olen ikäni ollut nokian luurien ostaja, mutta nyt tilanne muuttuu. Applestore here I come!

Vastaa
Anestic
Anestic

53

Muutama vuosi sitten muistan lukeneeni ennustuksen mikrobitistä, jossa pohdittiin Nokian tulevaisuutta. Arveltiin että ensin vaihtuu tj ulkomaalaiseen (jenkkiin) ja hiljalleen muu johtajisto ja lopulta koko firma lähtee Suomesta, ja sitten kuspississä ollaan. On sen verran iso isku maan taloudelle. Ja näyttää ennustus menneen tasan oikeaan...

Vastaa
Thor1993
Thor1993

55

Itekkin asioita nyt pohtineena alka päätyä aika pitkälti samoille linjoille. Ennen Nokia erottui ja suunnitelmissa oli erottua entistä enemmän, mutta miten kävikään? Microsoftin oikeaksi kädeksi joutuminen ei todellakaan ole sitä mihin ite uskoin, uskon tai tulen uskomaan.
En kiellä etteikö se voisi ajan kanssa johtaa johonkin hyväänkin, mutta olen varma, että Symbianin ja etenkin MeeGon kehitys olisi johtanut parempaan tulokseen pidemmällä kaavalla. Vaikea kuvitella, että Nokian rahat olisi niin lopussa, ettei vuotta olisi voinut MeeGoon panostaa täysillä ja potkaista Applen pois pöydästä.
Etenkin Elopin juolki tulleet osake omistukset antavat suurta epäilyksen aihetta. Miksi olla ostamatta yrityksen osakkeita jonka johtoon menet? Eikö Elop luottanut itseensä vaikka huippu työn sai? Loogisempaan on ajatella asiaa toisin..
Toivon, että jostain Nokian tuhkasta nousee uusi firma joka nostais Suomen takaisin kehityksen huipulle, koska se on varma, ettei Suomesta osaaminen lopu.

Vastaa
Arzgahhh
Arzgahhh

56

Toi oli kun suoraan mun ajatelmaa eilisen uutisen jälkeen! (pois mun päänsisältä!) Ei ole nokia enään minunkaan suosikkini. Itse sain johonkin samoihin aikoihin, ekan nokialaisen. Sen jälkeen on kyllä ollu kaikki hittimallit käytössä. Tälläkin hetkellä on X3-02 malli. Taitaa vain jäädä vikaks nokiaks.

Mutta mitä Nokian jälkeen? Ei toi Samsung houkuta juuri ollenkaan, kenties LG vaiko Motorola?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
röllipölli (vahvistamaton)

57

Joo on tämän kirjoittajalla vielä monta vuotta aikaa totutella kerran kymmenessä vuodessa tapahtuviin isoihin it alan muutoksiin ;) Mutta hei tunteita herättävää Nokian strategia ehdottomasti oli, eikä Nokia varmaan koskaan tule enää nousemaan pörssissä 60€ osakkeelta. Ainoa asia mikä surettaa on Suomalaisten IT koodareiden ja muiden ICT tekniikan osaajien kohtalo...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ps (vahvistamaton)

58

Ajatelkaa niitä mahdollisuuksia kun Nokian ja Mikkisoftan parentit yhdistetään! Ei kukaan muu pysty luomaan sellaisia mahdollisuuksia mitä NokiaMikillä on.
Mitähän Apple sanoo kun on oikeudessa Nokian kanssa ja nyt mikkisofta tulee Nokian puolelle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo-o.. (vahvistamaton)

60

@57 puhut asiaa... Onko kaikki unohtaneet tärkeän seikan: nyt Nokialta passitetaan tuhatkunta työntekijää Suomen yksiköistä pihalle..

Vastaa
readyEddy
readyEddy

61

Suomen valtion johtokin on kirjoittajan kanssa samaa mieltä. Työministeriössä istutaan hätäkokouksissa.

Miten tässä näin pääsi käymään?

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

62

@51

Niin mitkä kehittäjät? Symbianillehan oli ainakin Nokia Ovi stroessa isoja puutteita sovellusvalikoimassa. Esim. kunnollinen Twitter-sovellus puuttuu kokonaan. Nokia ei muutenkaan ole ainakaan maailmanlaajuisesti onnistunut keräämään sovelluskehittäjien mielenkiintoa. Microsoftilla oli ennen sama tilanne, eli ei kiinnostanut devaajia, mutta WP7 korjasi sen.

Mitä olen itse kuullut, niin WP7:lle on sovelluskehittäminen helpompaa kuin Symbianille. Paremmat työkalut ja muutenkin helpompaa ohjelmoida.

Se, että Nokia joutuu nyt passittamaan tuhansia ihmisiä pihalle, on tässä asiassa ainut huono puoli, jonka keksi. Toisaalta, luulisi IT-alan työllistävän?

@53
Nokian verotulot jäävät edelleen Suomeen, eikä päänkonttoria olla siirtämässä minnekään. Näin on Elop sanonut.

Itse en itke Symbianin perään yhtään. Parhaimmillaankin se olisi ollut jotain, mitä Android jo on (ainakin tavallisen kuluttajan silmissä), mutta pienemmällä sovellusvalikoimalla.

Minusta tämä on hyvä päätös Nokialta, toivottavasti vain irtisanottavat löytävät töitä. Matkapuhelinala muuttui, Nokia ei ollut tarpeeksi nopea (yritystä on varmasti ollut, sen verran iso R&D budjetti on ollut käytössä).

MeeGo varmaan päätyy joidenkin muiden puhelinvalmistajien käyttöön, joten sittenhän sen näkee, miten siihen markkinoilla suhtaudutaan. Sehän Nokiallekin tulee jäämään taka-alalle muhimaan, joten voi hyvinkin olla, että Nokialta joskus tuleekin MeeGo-puhelimia.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

63

@61

Työministeriössä istutaan hätäkokouksissa tulevien irtisanomisten takia. Jos Nokia pistäisi kokonaan pillit pussiin, silloin olisi hätäkokoukset jossain ihan muualla kuin vain työ- ja elinkeinoministeriössä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nasty1 (vahvistamaton)

64

Leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä! Kyseessähän on vain kuitenkin puhelimet! Mitä ihmettä te nillitätte? Nokia tulee tekemään jatkossakin varsin kelpoja puhelimia!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tikkerperi (vahvistamaton)

65

Näin Nokia amerikkalaistetaan. Elop oli väärä valinta.
En näe Nokiassa enää suomalaisuutta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

66

@ 62

sinun asenteesi nyt on jo kaikkien tiedossa.

> Niin mitkä kehittäjät? Symbianillehan oli ainakin Nokia Ovi stroessa
> isoja puutteita sovellusvalikoimassa. Esim. kunnollinen Twitter-sovellus
> puuttuu kokonaan.

Toi on ihan silkkaa valhetta esimerkiksi mainitsemiasi hyviä twitter sovelluksia on Symbianille useitakin, esim Gravity. Gravity on parhaimmillan Nokian kosketusnäytöllisillä luureilla.

> Nokia ei muutenkaan ole ainakaan maailmanlaajuisesti onnistunut
> keräämään sovelluskehittäjien mielenkiintoa.

Täyttä hölynpölyä.

> Mitä olen itse kuullut, niin WP7:lle on sovelluskehittäminen helpompaa
> kuin Symbianille. Paremmat työkalut ja muutenkin helpompaa ohjelmoida.

Sitten sun kannattas kyllä kuunnella muitakin kuin MicroSoft-faneja. .Netm Silverlight ja XNA koodaus ei kyllä todellakaan ole helpompaa kuin Qt. Itse olen ohjelmoinut .Net alustalla, joten pystyn vertaamaan noita. Kyllä Qt:lla Symbianille ohjelmointi on selkeästi helpompaa.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

67

Itse en näe, että Nokialla olisi ollut juurikaan muita mahdollisuuksia. Symbian teki ja tekee nopeaa kuolemaa androidille ja iPhonelle, ja suurin osa tutuistanikin on vaihtanut "rakkaan nokian" android-puhelimeen. Symbian ei juurikaan enää kiinnosta. Vaikka Symbianistä saataisiinkin aikaan loistava käyttis, sen maine meni jo ajat sitten liian pahasti pilalle.
Allekirjoitan, että Nokian olisi pitänyt jatkaa oman Maemon kehityksessä, koska se on (youtube-klippien perusteella) paljon hienomman näköinen, ehkäpä osittain sen takia, että toisin kuin missään Symbian-luurissa, siitä löytyy jopa se 800x480 resoluutio.
Varmaa oli, että Symbianilla ei voitu jatkaa, koska se tulisi kuolemaan muutaman vuoden sisällä. Meego ei selvästikään tule koskaan valmiiksi, en tiedä miten ne sen homman kusivat. Valintana oli Android ja Windows Phone 7, ja nyt selvästi valittiin alusta millä voidaan erottautua, sekä ilmeisesti operaattorit ovat kiinnostuneita alustasta (jotta olisi muitakin kuin iPhone ja Android).
Sen näkee muutaman vuoden sisällä, oliko valinta järkevä. Ehkä, ehkä ei. Turha symbian-fanien on nokialle selkäänsä kääntää, ei kukaan muukaan valmista puhelimia sillä käyttiksellä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Quuquu (vahvistamaton)

69

Konseptina nokia wp7 puhelinen kiinnostaa ainakin minua kuin ensimmäinen iphone 2g, mutta kommentoijan kanssa olen kuitenkin samaa mieltä että nokiasta katosi se jokin jonka vuoksi nokiasta pystyi olemaan ylpeä, vaikka tuotteet niitä parhaimpia ollutkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JustVaiNiin (vahvistamaton)

70

Itse ihmettelen tätä laajamittaista pyyhkeen kehiinheittämistä. Hyvä osa kommenteista (mm. Nokia Conversationissa) on automaattista Androidiin tai iPhoneen hyppäämistä. Vaan mitä siitä, minä ajattelen että tuo leirinvaihto vain odotti tapahtumistaan. Todellinen Nokiaan pettyminen on paljon syvemmällä - tämä Win7-siirto vain tarjosi "kunniakkaan" tekosyyn siirtyä pois. Maailma muuttuu, hyväksykää se, mutta sallikkaa itsellenne ajatus siitä mitä olisitte tehneet jos Nokia olisi valinneet Googlen.

Minä jätin tämän laivan jo pari vuotta sitten, kun totesin että muut ajavat ohi, eikä itketä yhtään. Nyt seuraan taas vanhaa kotimaista suurella mielenkiinnolla. Ehkä seuraava puhelimeni onkin Win7?

Vastaa
kerbo
kerbo

71

Eikös tämänkin sivuston pitäisi olla uutissivusto eikä mikään henkilökohtainen itku vinku parku blogi?

Itse ainakin taas harkitsen pitkästä aikaa siirtymistä takaisin Nokiaan kunhan WP7 puhelin saadaan pihalle. Kerrankin Nokialla oli munaa tehdä jotain!

Vastaa
perhana
perhana

72

Tämän avautumisen jälkeen viimeistään onkin helpompi ymmärtää miksi Afterdawn/Puhelinvertailu on lähes ainoana tekniikkasivustona kirjoittanut niin kovin positiiviset arviot Nokian kännyköistä, lue nyt esimerkiksi N900 tai N8:n testiartikkelit

Vastaa
msly
msly

73

@70. "Todellinen Nokiaan pettyminen on paljon syvemmällä - tämä Win7-siirto vain tarjosi "kunniakkaan" tekosyyn siirtyä pois."

Ihmisen mieli on erikoinen, ja ehkä jotain tuollaista saattaa tapahtua. Tämä oli monille viimeinen pala, kun tähän asti on roikuttu mukana.

@71.

Lähtökohtaisesti en kutsuisi tätä uutissivustoksi, ennemminkin uutisblogiksi, joka tarkoittaa sitä että melko useasti uutisiin otetaan kantaa. Jokaisella on oma mielipide, uutinen on kaikille sama. Turha niitä uudelleenkirjoittaa on.

@72.

Joo-o allekirjoittanut on N900-artikkelin kirjoittanut reilu vuosi sitten. Valitettavasti lupaukset alustan kehittymisestä Nokian tulevaisuudeksi heitettiin nyt romukoppaan. N900 oli lupaava, mutta keskeneräinen. Ja sitten homma sotkettiin MeeGo-pelillä.

N8-artikkelin kanssa itselläni ei ole ollut mitään tekemistä. Samanmielistä porukkaa kai täällä. :) Olihan N8:kin selvä edistysaskel aiempiin Symbianeihin verrattuna, mutta monilta osin ei kyllä vielä lähelläkään iPhonea tai Androidia. Toisaalta muutamilla osa-alueilla se on ylivoimainen (kuten kameran ja laajemminkin hardwaren osalta). Jatkossa Nokian HW-osaaminen päässee paremmin esiin, jos tuotteita saadaan nopeammin markkinoille. Mutta se on kova hinta itsenäisyyden menettämisestä.

Vastaa
rcislandlake
rcislandlake

75

Itse aloitin ensin keskukseen soitettavan arp-puhelimen 1992, nsm450 1994, sitten nsm900 Mobira Talkman620. Vuonna 1995 ostin Nokian venttikympin gsm:n, joka on ollut kiistatta paras puhelimeni, mitä tulee kestävyyden suhteen. Nokialainen on ollut siitä asti. N900:n piti olla hyvä puhelin, mutta hajosi kuukauden käytön jälkeen. Ei mennyt takuuseen, sillä muka olin renklannut laturireikää, että se portti oli mennyt rikki. Oikeasti kyseessä oli mielestäni heikosti kiinnitetty tai liian herkkä portti rikkoontumaan, sillä laturiin johtoa työnnetään puhelimeen, joka kuluttaa niin paljon energiaa lähes kerran päivässä useiden vuosien ajan ja silloin sen täytyy myös se kestää. Nokia on keskittynyt vain johtokuntansa palkkioiden korottamiseen, organisaatiomuutoksiin, hienoihin puheisiin, videoihin ja näemmä hätiköityihin ratkaisuihin. Loistavat ideat ovat jääneet toteuttamatta tai ne ovat tulleet liian myöhään.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

76

@66

Olen käyttänyt Gravityä, enkä tykännyt _yhtään_. Ulkonäöltään kökkö, samoin toiminnaltaan muutenkin. Ajaa kyllä asiansa, mutta ei ole lähimainkaan samaa tasoa kuin esim. Tweetdeck Androidille, tai Twitterin omat sovellukset iOS:lle, Androidille tai WP7:lle. Ihan omakohtaisella kokemuksella voin sanoa.

Sinulla on ilmeisesti parempaa tietoa, mutta ainakin IDC:n mukaan esim. WP7 kiinnostaa devaajia 26 %yksikköä vähemmän.

Ja ainakin tuo vieressäni istuva koodari kertoo, että Silverlightilla ja XNA:lla koodaaminen on "miljoona kertaa helpompaa kuin Qt:lla".

En usko, että Symbianilla ja MeeGolla olisi saatu palloa takaisin haltuun, koska ne eivät yksinkertaisesti tuo mitään uutta, joka näkyisi loppukäyttäjälle asti.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

77

@msly

Marginaalista kirjoitin jo aiemman uutisen kommentteihin, mutta lisäyksenä: Katteet määräytyvät pitkälti kilpailutilanteen mukaan. Yritys ei voi niitä ihan vapaasti valita (tai toki voi, mutta se taas vaikuttaa volyymeihin yms.) Kilpailutilanne on nyt sellainen että suuria marginaaleja ei ole näköpiirissä, täten oli pakko leikata kehityskuluja, Windows oli Nokian mukaan vähiten huono vaihtoehto.

Symbianin oli mentävä, kysymys oli vain siitä tuleeko paikalle Meego, Android vai wp7, ja kuinka nopeasti.

Mikä ihmeen itsenäisyys tässä on nyt meni? Nokia saa käyttöönsä yhden lisäalustan, jota se saa ilmoituksensa mukaan kustomoida mieleisekseen. Viimeiset noin 10 vuotta Nokia on käyttänyt yhtenä alustanaan Symbiania, joka ei ollut täysin sen kontrollissa suurinta osaa ajasta, sitä on hallinnoinut milloin minkäkinlainen konsorttio sitä ovat käyttäneet muutkin valmistajat.

Ei tilanne nyt ole niin erilainen kuin ennen, paitsi, että WP7 on (tietääkseni) paljon modernimpi alusta, jonka päälle saadaan tehtyä asioita paljon helpommin kuin vanhan Symbianin. Ja että alustan kehitys maksaa Nokialle paljon vähemmän kuin tähän asti.

Sen pitäisi mahdollistaa paljon nopeamman kehitystyön ja puhelinten nopeamman markkinoilletulon. Rauta ja logistiikkahan ovat Nokialla olleet kunnossa, softa on niimenomaisesti ollut se akilleen kantapää.

Tietenkin jos (ja kun) Nokia on fiksu jatketaan tulevaisuuden alustan kehittelyä kunhan saadaan nykyinen meego shipattua ja jonkin verran Symbiankustannuksia karsittua. Sen kanssa voidaan sitten tehdä uusi yritys kunhan markkinatilanne on sopiva. Viimeisen viiden vuoden aikana ainakin Palm, Samsung, Apple ja Blackberry (tulossa tabletissa) ovat lanseeranneet aivan uuden mobiilikäyttöjärjestelmän. Sopivalle pohjalle sen tekeminen ei ole siis mitenkään mahdotonta. Sen pakottaminen nykyiseen markkinatilanteeseen Nokian pelastusrenkaaksi vain oli liikaa ja varmasti projektin johdossa ja Nokian johdossa on ollut paljonkin vikaa.

Vastaa
SandboX
SandboX

78

Heh nokiaa tuskin kiinnostaa se mitäö täällä puhutaan,Nokiaa kiinnostaa vain voiton tavoittelu tapahtui se miten hyvänsä,sitä en tiedä onko tämä sitä,mut uskosin Nokian johdon tietävän enemmän kuin yksikään tänne kiejoittaneista.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

80

@76 Mikaelson

> Olen käyttänyt Gravityä, enkä tykännyt _yhtään_. Ulkonäöltään kökkö,
> samoin toiminnaltaan muutenkin. Ajaa kyllä asiansa, mutta ei ole
> lähimainkaan samaa tasoa kuin esim. Tweetdeck Androidille, tai Twitterin
> omat sovellukset iOS:lle, Androidille tai WP7:lle. Ihan omakohtaisella
> kokemuksella voin sanoa.

Älä jauha paskaa. Just edellisessä viestissäsi väitit, että twiotter-sovellukset puuttuu kokonaan. Kun minä sitten mainitsin Gravityn, niin nyt sitten yhtäkkiä alat selittää tommosta. Suoraansanoen en usko, että olisit edes kokeillut Gravityä.

> Ja ainakin tuo vieressäni istuva koodari kertoo, että Silverlightilla ja
> XNA:lla koodaaminen on "miljoona kertaa helpompaa kuin Qt:lla".

Sillon se tyuyppi ei kyllä ole oikeeasti koodannut Qt:lla. Kuten sanoin, niin itse olen koodannut sekä ,net alustalle, että Qt:lla ja totuus nyt kyllä on että Qt on huomattavasti helpompaa kuin :bnet:lla Silverlight, XNA ja C#

> En usko, että Symbianilla ja MeeGolla olisi saatu palloa takaisin
> haltuun, koska ne eivät yksinkertaisesti tuo mitään uutta, joka näkyisi
> loppukäyttäjälle asti.

Melkosen ahdasmielinen tapa ajatella.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

81

@66 Mikaelson

Lainaan tässä nyt erästä kommenttia noista linkeistä, jonka annoin edellä:

> Rovshan February 12, 2011 at 5:43 pm
>
> I used C# and .NET for more than 9 years to develop quite serious things
> and 5 months ago I switched to using C++ and Qt. My opinion is: Qt is
> much much better. I’m planning to stick with it and I’m sure that such a
> great piece of software will not die.

Lainasin tuota, koska tuo on hyvin sanottu ja olen itse samaa mieltä. En itse ole ohjelmoinut :Net aöustalle edes läheskään yhtä kauan ja paljon kuin tuo heppu, en todellakaan, mutta ihan riittävän kauan osataklseni nähdä kuinka paljon helpompi Qt on kuin .Net alusta C#:lla ja Silverlightilla

Vastaa
Bluejack
Bluejack

82

Toivottavasti googlen aidan bigginsin twitter viesti oli vitsi jossa se kutsui nokialaisi googlelle töihin.. Ei helvet** tietäähän sen jotta ex nokialaisia otetaan "koodaan" yhtä laadukasta jälkeä kun symbianin kanssa niin on googlen alamäki alkaa samantein.

Vastaa
msly
msly

83

@77. "Marginaalista kirjoitin jo aiemman uutisen kommentteihin, mutta lisäyksenä: Katteet määräytyvät pitkälti kilpailutilanteen mukaan. Yritys ei voi niitä ihan vapaasti valita (tai toki voi, mutta se taas vaikuttaa volyymeihin yms.) Kilpailutilanne on nyt sellainen että suuria marginaaleja ei ole näköpiirissä, täten oli pakko leikata kehityskuluja, Windows oli Nokian mukaan vähiten huono vaihtoehto."

Puhelimissahan Apple kahmii tällä hetkellä enemmistön alan yhteisestä tuloksesta ja on ainoa joka pystyy hurjiin marginaaleihin. Nokia, Samsung ja RIM ovat tehneet ihan OK tulosta ja muut sitten vaihtelevasti surkeaa, melko surkeaa ja kohtuullista. Alan suurimmat voitot tekee siis jatkossa ainoa merkittävä integroidulla (oma rauta+softa) lähtökohdalla toimiva yhtiö. Onnistuessaan kokonaisuuden hallinta on ehdottomasti tie suurempiin marginaaleihin.

Pelkään, että jatkossa Nokia ei enää pysty erottautumaan riittävästi. Toistaiseksi ei myöskään tiedetä vielä, kuinka paljon R&D ja S&M kulut tulevat laskemaan. Nokiahan odottaa näitä ennen olevan bruttomarginaalin kaventumista tämän diilin myötä, lähinnä MS:lle maksettavien rojaltien myötä (sekä toki kilpailuaseman).

Jotkut uskovat, että erottautuminen ei tule olemaan ongelma jatkossakaan. Mielipiteet vaihtelevat, tulevaisuus näyttää. :)

Kävi miten kävi tulevat kaksi seuraavaa vuotta olemaan erittäin haasteellisia malliston pikku hiljaa uusiutuessa. On mielenkiintoista nähdä, miten tämä siirtymävaihe tulee sujumaan eli kuinka paljon Nokian asema tulee heikkenemään jo ennen Windows Phonejen saapumista.

@77. "Mikä ihmeen itsenäisyys tässä on nyt meni? Nokia saa käyttöönsä yhden lisäalustan, jota se saa ilmoituksensa mukaan kustomoida mieleisekseen. Viimeiset noin 10 vuotta Nokia on käyttänyt yhtenä alustanaan Symbiania, joka ei ollut täysin sen kontrollissa suurinta osaa ajasta, sitä on hallinnoinut milloin minkäkinlainen konsorttio sitä ovat käyttäneet muutkin valmistajat."

Symbian on käytännössä aina ollut ennen kaikkea Nokia-johtoinen, jo Symbian Limitedin aikana (+aiemminhan käyttöliittymät oli irti Symbianista). Jatkossa alustan kehityksestä päävastuu on Microsoftilla, jonka lisäksi Nokia tulee tekemään jotain kontribuutioita. Uskon, että ikäviä kiistoja tästä tulee vielä varmasti syntymään osapuolten välille. Symbianin osalta en muista yhtään juttua sellaisesta, että joku muista osapuolista olisi päässyt nousemaan Nokian tielle.

Vastaa
hyvi
hyvi

84

Mukava nähdä Markus Lehtiniitty taas puikoissa.

Puhelinvertailu.com eli kyllä parasta aikaa ennen lopettamistasi. Juttuja tuli silloin paljon enemmän ja niissä oli omaa ajattelua ja analyysiä. Niitä pelkkiä uutisia voi tosiaan lukea jokapuolelta muualta. Kaikki muut sivustot kyllä osaavat sen suomentamisen ja kopioinnin taidon ihan hyvin. Ne, jotka kaipaavat niitä mielipiteistä puhdistettuja uutisia voi etsiä niitä mielestäni muualta.

Puhelinvertailun vahvuus pitäisi olla juuri puhelinalan laajempi tuntemus ja ilmiöiden analyysi sen perusteella. (Kunhan tietysti tulee se ilmi mikä on mielipidettä ja mikä uutista.)

Tunteikas oli tämä Lehtiniityn kommentti, joka on tietysti ymmärrettävää valtavan strategiamuutoksen takia. Itseäni myös ihmetyttää suuresti, miksi Elop on rummuttanut Nokian ottavan MW7 pääalustakseen nyt, kun tuskin sellaista puhelinta on tulossa ihan vähään aikaan. Vastaanotto on ollut vähintääkin nihkeä ja julkistaminen ei varmasti ainakaan lisää S^3 puhelinten myyntiä, joiden varassa Nokia "joutuu" olemaan kenties vuoden loppuun saakka. Miksi kaivaa itselle tällaista kuoppaa?

Mielestäni tilanteesta tekee hyvin erikoisen juuri tämä: Nokia hylkää Symbianin juuri kun vuoden tärkein Symbian puhelin E7 on tullut myyntiin ja heti, kun julkaistaan lisää MWC:ssa näitä kuolevan alustan puhelimia.

Eikös Elop ole puhunut puhelimet pitää saada pian julkistamisen jälkeen myyntiin? Tilanne voitaisiin pelastaa vetämällä kortti hihasta ja julkistaa uuden strategian mukainen WP7 puhelin MWC:ssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
todellinen osaaminen (vahvistamaton)

85

Nokiahan on ollut "vuosia kuollut" ainakin keskustelupalstojen mukaan kun suomalaisten sielunmaiseman on vallannut amerikkalaisen jättiyrityksen iphone jota puolustetaan kuin Suomen itsenäisyyttä konsanaan.

Kiitosta osoitetaan usein väärään suuntaan kun kiitellään iphonea. Se todellinen osaaminen löytyy markkinoinnista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
monet eivät tajuakka (vahvistamaton)

86

(32): "#

djiadjwi (vahvistamaton) @ 12.2.2011 21:05

Jaa tämä on amppareiden tunnin suosituin ja paljon plussaa linkissa.

Kunnon masinointia Nokiaa vastaan. Suomi kiittää!
"

Monet suomalaiset eivät edes tajua, miten tärkeä yritys Nokia on Suomelle. Käytetään samoja markkinointitermejä ja markkinahöpinöitä joita löytyy ulkomaalaisilta sivuilta joilla kerrotaan iphonesta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anthonybr (vahvistamaton)

87

Miksi ihmiset ovat niin pessimistisiä? Itse olen innoissani Microsoft kytköksestä. Totuus on se, että Symbianissa vaan on liian vanhaa koodia. Itse turhauduin Symbianiin jo vuosia sitten. Olen innoissani koska pian voin ehkä ostaa taas Nokian älypuhelimen!

Microsoft on saanut aikaiseksi hyvän käyttöjärjestelmän PC:lle. Paljon paremman kuin Os-X. Miksei siis älypuhelimeenkin?

Nyt kun pörssissä Nokia on alessa, ostin läjittäin pitkän ajan warrantteja.. Pian pelikentällä on uusi kilpailukykyinen Nokia.

Saattepa nähdä. Pian Symbian on enää ikäävä muisto!

Vastaa
epii
epii

88

Pari päivää ajatukseen totutelleena, en vielä nuolase ennenkö tipahtaa. Meegoa olen odotellut jo pitkään ja sen vielä ostankin, läppärillä käyttis jo testattu.

Itse toivon vielä yhtä isoa muutosta Nokialta. Nokia voisi olla ensimmäinen (käytännössä) puhelinvalmisttaja, kuka alkaisi tekemään kännyköitä johon itse voisi valita käyttiksen. SE:n ensimmäisen experia puhelimessa taisi olla mahdollisuus ja muutama pienen valmistajan vastaava puhelin on. I have a dream...

Vastaa
tejji
tejji

90

Aika suurelta osin "kauheata" / "ihan jees" taitavat jakautua sen mukaan, onko kyseessä pelkkä kuluttaja vai esim. Suomen taloutta ajattelevat henkilö. "Kysehän on vain puhelimista" kiteyttää edellisten näkökulman. Ei tässä ole kyse siitä, onko Windows Mobile mahdollisesti joskus markkinoita valtaava käyttöjärjestelmä - voi ollakin. Kyse on siitä, että Suomen IT-ala ja koko Suomi kokee tässä peruuttamattoman kolauksen, ja Nokia menestyessäänkin voi menestyä taloudellisesti enää samaten "ihan jees", koska Microsoft käärii suuren osan mahdollisista voitoista Nokian ottaessa kaiken riskin.

Samaan aikaan tämä on monelle Nokian työntekijälle kolaus, jos on yhtään rakentanut sellaista yhteishenkeä jolla Suomi Perkele pysyy pystyssä. Jos ajattelee vain itseään, niin toki osaava tekijä voi vaihtaa ohjelmointikieltä ja jatkaa duunausta jos osuu siihen prosenttilukuun väestä joka saa pitää työnpaikkansa. Mutta ei tässä enää mitään intohimoa varmaankaan monelle tekijällekään jää, kun kaikki oma on kertalaakista kuopattu ja tehdään vain bulkkikamaa toisen yrityksen hyödyksi. Poliittisen pelin takia MeeGonkaan tuskin annetaan oikeasti tuoda uusia tuotelinjoja, koska ollaan jo talutuslieassa.

Toki omastanikin mielestä johtamista olisi kykenemättömyydestään pitänyt ravistella Nokiassa. MeeGon olennaiset palaset ovat niin hyviä nyt, että on Nokian omaa kykenemättömyyttä saada ajallaan tuotteita ulos. Joku toinen tekee tämän nyt sitten, tai HP:n WebOS joka on monelta osin samaa tavaraa kuin MeeGo. Tai sitten vain kolmas Linux (tai se ensimmäinen) Android kerää koko potin.

Vastaa
Ibanez90
Ibanez90

91

Heh mitä itkua. Paras päätös nokialta pitkään aikaan. Androidin kelkkaan hyppäämisen jälkeen tämän ymmärtäisin mutta microsoftin kanssa yhteistyö oli juuri se mitä nokia tarvitsi. Toivottavasti Nokia nousee kovaa ja korkealle niin nämä kitisijät voivat vaihtaa alaa kun luulevat tämän olevan nokian loppu ja luulevat ymmärtävänsä tästä alasta.

Kyllä puhelinvertailu.comin arvo putosi silmissäni niin paljon että tuskin tulen tätä sivua enää missään tapauksessa seuraamaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sörsselssön (vahvistamaton)

92

Kyllähän tämä Nok+Win liitto pahalta tuntuu, mutta kun katsoo faktoja, ei ollut paljon valinnan varaa.
- Symbian^3 oli auttamatta jäljessä Androidista ja iOS:stä. Sen kanssa olisi juuri ja juuri sinnitelty tämä vuosi. 2012 Symbian kuopataan ja muuta mahdollisuutta ei olisi ollutkaan.
- Koska RIM:n ja Applen käyttistä ei voi ottaa oli vaihtoehtona siis ainoastaan WP7 tai Android. Androidin kanssa Nokia olisi ollut pelkkä laitevalmistaja, Microsoftin kanssa mahdollisuus laajempaan yhteystyöhön. Jos WP7 floppaa, se on sitten paskempi juttu.
- Meego on auttamattomasti myöhässä. Puhelimia lupailta tämän vuoden lopulla mahdollisesti vasta ensi vuoden alussa. Se on aivan liian myöhään. Nokia kuitenkin on vielä Meego-veneessä, joten se on takaporttina jos WP7-strategia menee kiville.
- Fakta on se, että Nokia ajoi itsensä tähän tilanteeseen karmeilla virheillä, jotka alkoivat jo 2005 ja viimeistään 2007. Tukeuduttiin Symbianiin, joka oli jo siinä vaiheessa toinen jalka haudassa. 2007 kun iPhone tuli, josseteltiin vielä 3 vuotta ja nyt ei enää ollut muuta mahdollisuutta kuin myöntää tappio.

Ps. Huhuahan on liikkeellä, että Nokia saattaa julkaista myös Android-puhelimen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mahdollisuus (vahvistamaton)

93

Kirjoittaja on ladannut tunnepaatoksensa tekstiin. Hyvä itseilmaisu. Kuitenkaan liiketoiminnasta kirjoittaja ei taida ymmärtää paljoakaan. Muutama seikka mietittäväksi:
- Kuinka Nokia aiemmalla tiellään olisi enää pärjännyt, kun muut pyyhkivät kilpailussa ohi? Entinen tie olisi johtanut pikkupuuhasteluun jossakin matkapuhelinnörttien omassa nurkassa kenties.
- Nokian tulevaisuus on päätetty paljon ennen kuin Elop on tullut valtaan. Ilmiselvää on, että Elop on juuri nyt johdossa, koska MS:n ja Nokian yhteistyö päätettiin jo paljon aiemmin.
- MS tarjoaa Nokialle paljon valmista sitä, mitä kilpailijat ovat jo saaneet valmiiksi sillä aikaa, kun Nokia on harjoitellut. MS:n tuotteet ovat niin laajalti käytössä, että tässä on nyt mahdollisuuksia vaikka mihin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
iKnow_ (vahvistamaton)

94

Ennen taisteltiin silloisia isoja tekeijöitä kuten Ericssonia, Samasungia, Motorolaa ja LG:tä vastaan. Vielä viime viikolla taisteltiin nykyisiä isoja tekijöitä kuten Apple ja Google vastaan. Nyt taistellaan taas entisiä isoja tekijöitä vastaan. Microsoft taistelee nykyisiä isoja vastaan. Asetelma on täysin eri tästä eteenpäin. Nokia ei varsinaisesti voi voittaa enää mitään. Pärjätä se voi tai kuolla lopullisesti pois, mutta yhtä isoista siitä ei ikinä tule.

En ihan käsitä sitä miten Nokia tulee erottumaan mitenkään Samsungista, LG:stä, HTC:sta tai muista MS:n rautavalmistajista. Nokia itse sanoi, että juuri mitään ei ei WP7:ssa muuteta sillä silloin hävitään time-to-marketissa. Eli käytännössä jos halutaan hyvissä ajoissa markkinoille niin mennään sillä samalla WP7:lla markkinoille kuin muutkin. Nokiaa on boottilogo ja logo Puhelimessa. Varmaan joku omat Teema tms tulee.

Eldar Murtaz vuosi tiedon, että WP8 sisältäisi Navteqin kartat joita käyttäisivät kaikki muutkin valmistajat. Ehkä Nokia saa tästä jotain rahaa, mutta enää ei siis kartoilla erotuta muista.

Oma veikkaukseni on, että Suomeen syntyy läjä kaupalla sisällöntuottajafirmoja. Moniko niistä tekee WP:lle on eri asia.

WP:n alku ei ole todellakaan ollut ruusuinen, mutta veikkaan, että MS tulee syytämään siihen loputtomasti rahaa, jotta se pääsee peliin mukaan. Vähän samaan tapaan kuin konsolibisneksessä. WP on epäilemättä helppokäyttöinen ja erilainen, mutta moniajon puute on kyllä suuri heikkous. Tällä hetkellä kun näyttää, että sitä ruvetaan käyttämään entistä enemmän. Esim Androidissa ja webos:ssa tämä on jo selkeästi trendi. Myös Apple on hiljalleen monipuolistamassa iOS:ssää. Nykyisellä staattisella ikoni gridillä ei tulla enää pärjäämään tulevaisuudessa.

Vastaa
nickem
nickem

95

Toivottavasti Meego kehitetään jatkosssakin. Ehkä Nokia jossain vaiheessa huomaa mokansa ja silloin Meego astuu uudestaan kuvaan, ei tarvitse julkaista kuin pari hyvää Meego-puhelinta vuodessa niin huippusegmentti on hanskassa;)Ja lisäksi houkutella kiinalaiset ja intialaiset Meegon leiriin...ei ku ekosysteemiin.

Perjantain päätös oli käsittämätön päätös. Ollilan joutaisi jo lähteä.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

96

@80

Sanoin, että Symbianille ei löydy _KUNNOLLISTA_ Twitter-sovellusta. En itse sanoisi Gravityä kunnolliseksi, koska se ei yllä lähimainkaan mm. Twwetdeckin ja Twitterin oman sovelluksen tasolle (Androidissa). Kyllä, minulla on ollut Nokian kosketusnäyttöpuhelimia käytössä.

Kun selvästi tiedät, mitä uutta Symbian voisi tuoda matkapuhelinkenttään, siis sellaista, joka saisi kuluttajia liikkeelle ja olisi jotain oikeasti uutta ja kuluttajalle näkyvää? Ole hyvä ja kerro! Olen yrittänyt kysynyt tuota monta monta kertaa täälläkin, mutta kukaan Symbian fanaatikko ei ole koskaan vastannut. Ja ei kannata mainita mitään tehovaatimuksista yms., koska sillä ei selvästikään saada kuluttajia liikkeelle, kun se ei siellä kaupassa näy!

Ja kun täällä on ihmetelty, miksi Nokia kertoi tästä jo nyt, kun uusia puhelimia ei tule kuitenkaan markkinoille "heti"... veikkaan, että syy on ihan lainsäädännössä. Tämä on kuitenkin sen verran iso siirto, että tällaisista on pörssilain takia jo suhteellisen aikaisessa vaiheessa ilmoitettava.

Mutta siis, Symbian-fanit olaa hyvät ja kertokaa, mikä siinä Symbianissa teidän mielestänne olisi ollut sellaista, jolla _oikeasti_ olisi saatu kuluttajia liikkeelle?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Wintoy Nokia. (vahvistamaton)

97

Nokialle kävi näin,koska ylimielisyys voitti!!.
Samoin tulee rasisteillekin käymään!.
"Sitä saa,mitä tilaa!!. :/

Vastaa
MaveZ
MaveZ

99

Suomalaiset valitsivat alkuvuodesta E10:n sijasta kalliimman 98:n.

Meille kerrottiin kuinka hyvä juttu muutos oli, ja kuinka sitä voi surutta käyttää jatkossakin autoissa... Mutta käytäntö ja totuus oli sitten aivan toista maata.

Samoista syistä tulen valitsemaan Nokian sijasta jonkin paremman puhelimen.

Vastaa
elMiguel
elMiguel

100

Omien kokeilujen perusteella tuo WP7 alusta on tällä hetkellä askel taaksepäin, onhan se yksinkertainen ja hienot siirtymä efektit. Mutta tuntuu kun kyseessä olisi keskeneräinen demo versio. Tämä oli siis mieli kuva kaupassa kokeillessa, ja se oli oma ensi kokemus jo ennen tätä uutista että omalta kohdalta WP7:n jää hyllyyn. Tuolla ensi tuntumallahan noita laitteita myydään, itselle tuon "tiles" näkymällä voi heittää vesilintua ihan ensimmäiseksi, että alkaisin edes harkitsemaan alustaa. Androidin "widget" tyyli on minusta huomattavasti parempi itselle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

101

No tuleehan sieltä se yksi MeeGo puhelin... Varmaan Nokian puhelimet tulee "suuria" uudistuksia lupaavalla WP8 käytiksellä mutta ei tarvitse odotaa.

On kehoitettu hyppäämään...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

102

Monikaan täällä ei tunnu tajuavan, että mikä tässä tapettiin oli juurikin MeeGo ja Qt. Symbian oli kyllä hiljalleen siirtymässä taka-alalle jo vanhassakin strategiassa. Siirtymävaiheessa sama softa olisi rautarajoitteet poislukien toiminut molemmissa.

Symbianin alasajosta kerrottiin varmaan näin rysäyksellä, että voidaan tehdä strategian mukainen joukkoirtisanominen ja ei tarvitse maksaa paketteja kenellekkään. Seuraavat vuodet tulevat olemaan todella laihoja ja siitä syystä organisaation pitää olla kevyt.

Vaikka pääkonttori vielä säilyykin Espoossa niin Nokia on kyllä nyt sellaisessa murroksessa kurssin ollessa alhaalla, että en olisi yllättynyt jos kiinalaiset ostaisivat sen. Microsoftin en usko maksavan mistään minkä he saavat jo ilmaiseksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jooprkl (vahvistamaton)

103

Ite ostin nokiaa vain sen takia että se oli suomalainen. Sama ostan suomalaista ruokaakin, vaikka se on kalliimpaa. Mitä sitten vaikka nokialaisissa ei joku sovellus toiminut? On kuitenkin itellä ollut kestävimpiä puhelimia. Ja mikä parasta se oli kotimainen. Ihme ruikuttajia ihmiset. Kaikki uudet puhelimet, autot jne. Menevät hunompaan suuntaan. Kaikenlaista ylimääräistä paskaa tulee laitteisiin. Puhelimen pitäs olla sellanen jolla pystyy puhumaan. Mutta ei nykyään. Akku loppuu heti ja kaikki hajoaa heti. Vanha puhelin jos tippui tai kastui toimi sen jälkeenkin. Mutta jos uusi puhelin sattuu tippumaan, niin se on palasina. Jne. Joo mut asiaan. Parasta nokiassa oli se että se oli suomalainen, vaan ei enää joten taitaa sen takia jäädä ostamatta uusi nokia. Pitäydyn vanhoissa niin kauan kun ne toimii ja kun niitä on saatavilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

104

Päästä jo irti tuosta Symbian-hokemastasi! Meegon perään tässä on haikailtu. Sen ei ole annettu kehittyä Nokiassa kunnolla, kun ovat koko ajan vain peruneet kehittämiään. On siis suunnattu johonkin ja jonkun ajan kuluttua peruttu se ja suunnattu muualle - siis Nokiassa. kts frameworkit ja Harmattan-Meego vai 'full'-Meego, jne... Johdon mokauksiako vai tahallista jarruttamista? ...ala Microsoft...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
öklö (vahvistamaton)

105

Sä oot parikymppinen jantteri, sä et voi kirjoittaa tällasta paskaa

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

106

...ja kyllä muuten se Symbiankin uudistettiin just ennen tappotuomiotaan. Se päivitysmuutoskin (ei kerralla S^4:een) sai nyt samalla selityksensä, kun koko kehitys lopetettiin - sekin siis pelkkää sumutusta. Monet jopa erehtyivät pitämään sitä loistavana uutisena... Mutt Tiedottaminenkin on ihan oma taiteenlajinsa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

107

@105 en ihan sentään enää
Meego oli koko aikansa vain sivutuote Nokiassa valitettavasti. Nokialla kun oli sokea usko Symbiaaniinsa

Luotto Nokiaan meni

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Wintoy Nokiassa. (vahvistamaton)

108

Windowsia EI tule ainakaan mun puhelimesta löytymään,se on 100% varma asia!.
Eli (BYE,BYE,Nokia)!!!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

109

Noni rittää.

Nokialla on nyt kumpani joka halitsee koko softa alaa.

Ne Nokia voi tehdä mitätahansa laiteita (paremmilla ehdoilla kun muut?)ja ainahan voi ostaa Aplelta ja kumpaneilta jos sen on parempi vaihtoehto...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vapaakäyttäjänimi (vahvistamaton)

110

Lopetin lukemisen siihen, kun tekstissä paljastettiin sekä kirjoittajan että oletettavasti muidenkin sivun pitäjien olevan lapsia.

Vastaa
asator
asator

113

Nokia ei oo todellakaan vielä kuollu. Katotaan vaan kun vähän aikaa menee ja tilanne rauhottuu niin tyypit vähitellen älyää, että tämä ei ollu ees huono ratkaisu. Aluksi haukutaan Symbiania ja sitten kun asialle tehdään jotain niin valitetaan yhä enemmän. Tätä en oikein ymmärrä. Nokia lähtee vielä nousuun tämän ratkaisun takia.

Vastaa
salazaari
salazaari

114

Nokia on omasta mielestä nykyajan huonoimpia puhelin/käyttöjärjestelmä vaihtoethtoja.. Kaikki lupaavat puhelimet/käyttikset on jäädytetty niinkuin Nokia N900 ja nyt Meego, ja muutenkin Nokia on viimeaikoina seulonut ongelmissa ja nyt sitten suoltamaa markkinoille tollasta "paskaa". Omasta mielestäni nokia on vähintäänkin "puolikuollut". Kyllä se nykyaikana kannattaa Android tai Applen iPhone 4/5 puhelin ostaa. Käyttöjärjestelmät hyviä sekä puhelimetkin tehokkaita ainakin Galaxy S2 ja iPhone 4 sekä 5 :D

Vastaa
Routalempi
Routalempi

115

Itseäni arveluttaa tässä Windows Phone strategiassa lähinnä nämä asiat nyt ensialkuun (en nyt mainitse Qt puolesta mitään):

1) Kauanko kestää tuoda WP alustalle edes nämä alkeellisimat "must have" ominaisuudet, joita Symbianissa jo löytyy, Meegosta / maemosta nyt puhumattakaan (juu itsekin ajattelin heti kun Meego yhteistyö julkistettiin, että WTF, tämä ei takuulla ainakaan nopeuta asioita) / Olisiko Meego viilattu jo nopeammin valmiiksi?

2) Kuinka aikuisten oikeasti vältytään että WP pysyy myös tällöin vakaana, nopeana jne.? Kyllähän esim. kahden napin kaukosäädin on yksinkertaisempi käyttää kuin usean napin hyvin monipuolinen vastaava. Mutta jos ohjelmistotasolla oikeasti saadan noita lisäyksiä tehtyä, kasvaa se bugienkin mahdollisuus aivan luonnollisesti.

3) Onko WP alusta tarkoitettu jäämäänkin Pentti Perustallaajalle, ja tarkoitus unohtaa käyttäjät, jotka nykyään edes alkeellisessa määrin voivat kokea käyttävänsä Mobiili tietokonetta? (Eli esim. nämä bluetooth tiedostonsiirrot ym, varsin peruskamaa olevat asiat, okliittyy myös kohtaan 1.

4) Mikä on nykyisten käyttäjien todellinen reaktio, moniko Symbiania käyttävä aikoo hypätä WP veneeseen? Veikkaisin ettei lähestulkoonkaan kaikki => Markkinaosuus älypuhelimissa laskee siis entisestään, ellei... => Moniko uusi asiakas ostaa tämän siirroksen vuoksi Nokian älypuhelimen?

Riski tässä on aika suuri ja Nokia todellakaan ei tunnu enää samalta kuin aiemmin. Periaatteessa toivon kaikkea hyvää Nokialle ja hieman ristiriitaisin tuntein suhtaudun tilanteeseen. Jos WP saadaan perus ominaisuuksien osalta viilattua kuntoon, voisi tuota harkita.

Myönnän olevani pääasiassa Linux käyttäjä, mitä kotikäyttöön tulee, mutta paino sanalla käyttäjä, en mikään propellihattu guru (tämä ei siis ole loukkaavana tarkoitettu ilmaisu, pikemminkin kunnioitettavana ilmaisuna). Kuitenkaan itselläni ei ole sikäli suurta tunteenpaloa asiasta, ettenkö voisi myöntää että kaikilla käyttiksillä on tarkoituksensa ja Windowsilla omansa (käytänhän itsekin töissä ja silloin tällöin kotona). Sama pätee mobiili puoleen, ja perus idea WP köyttiksessä vaikuttaisi olevan melko "nerokas", kunhan saadaan tietyt asiat (hieman suuremmassakin mittakaavassa) hiottua kuntoon. Toki tämä on samalla kaksiteräinen miekka, enkä tiedä haluanko tukea Microsoftia missämäärin mobiilipuolellakin. Tämä olisi itselleni ok, mutta toivoisin että se ei johtaisi siihen, että MS saa kuristusotteen vapaammasta puolesta, joka sitten näivettyy.

No ikävä kyllä itselläni on nyt N8, mikä on samalla toisaalta "onni". Nimittäin kyllähän tällä kevyesti tuon siirtymäajan yli selviää, sitten saa katsoa joka pöytään kaikessa rauhassa ja toki tässä välissäkin. Tokihan tässä on käyttäjänäkin "hieman" silmään kustu olo. Kukapa tälle tekisi enää uutta softaa jne.

Vastaa
pain83
pain83

116

Suurin osa käyttäjistä taitaa nykyään katsoa puhelin vaihtoehtoja seuraavasti Android, iOS, Symbian, Maemo, WP7.

Jos MeeGoon olisi oikeasti panostettu niin kuin siihen olisi kuulunut niin se olisi käyttäjien mielessä varmasti 3:n kärjessä ja WP7 pitää ja tulee edelleen pitämään jälkipäätä ei sitä vain kukaan halua, kun oikeasti toimivia Open source vaihtoehtoja on.

Symbianin tappaminen oli oikea ele, mutta siitä saadut voimavarat olisi pitänyt siirtää suoraan MeeGoon.

Vastaa
anttiheikki
anttiheikki

119

Mielipiteesi on OK ja ihan sopiva tilanteen huomioon ottaen. Mainitsin itsekin Nokian kuolemasta edellisellä artikkelisivulla. Suomesssa Nokia on se "meidän oma" brandi, ylpeys, työpaikka ja N95 asti tosiaankin erinomainen puhelin. Asun ulkomailla mutta kuuluin tietysti "omille" N97 asti. Kaverit nauroivat kipeeksi kun softa missas vähäväliä mutta meikä viisveisas bugeista. Melkein kuin vahingossa naapuri tarjos uutta Iphone 3Gs:ää jonka sitten nenää nyrpistellen ostinkin: Voi veljet mikä muutos! Silloin (kesä 2010) tajusin missä se "meidän oma" menee ja missä "apple-demoni" on! Tajuttuani tilanteen pidin Applea joulukuuhun ja vaihdoin Galaxyyn. Tykkään Androidista. Jos rauta olis sopiva ja sovellukset ne jotka haluan välttämättä (FB, pulse -rss-, mail, maps/gps, youtube, weather, notes/kalenteri, video ja mp3 playerit ja pelejä) tietysti kokeilen Nokian WPeetä. En kuitenkaan samalla "rakkaudella" kuin ennen!

Vastaa
Ensmo
Ensmo

120

Symbian on ollut kyllä suuri vaikuttaja puhelin teollisuudessa. Itse asiassa tulee varmaan olemaankin ei-älypuhelin malleissa, joten ei pidä sanoa symbianin tai nokian kuolleen, koska näin ei ole. Tämä on paremminkin Nokian uudelleen nousu!

Älypuhelin markkinoilla nokia oli kuin kivi, mikä lähti vyörymään huipulta hirvittävää vauhtia alas. Joten älypuhelimien osalta oli erittäin hyvä ratkaisu siirtyä käyttämään jotain muuta alustaa, osin olisin voinut odottaa androidia. Uudet nokialta tulleet älypuhelit on muutenkin tuntuneet todella hitailta. Olin itse erittäin pettynyt Nokian N8 mallin, mikä tuntui todella tökkivätä(jopa verrattuna omaan 5800 malliin). Odotin siitä jotain todella nopeaa ja huikaisevaa. mutta no, sekin meni vituiks.

WP7 järjestelmäänkin on kasvanut joku ihmeellinen joukkoharha. Ihmiset jotka ovat vain lukeneet aiheesta kertovat jotain aivan pötyä. Olen itse testannut puhelinta ja olin erittäin positiivisesti yllättynyt sen suorituskykyyn, ominaisuuksiin ja erityisesti ulkoasuun. Pitää kuitenkin muistaa että WP7 on nuorin tulija ja se julkaistiin ehkäpä hieman keskeneräisenä ja markkinoilla se on kerennyt olemaan mitä vajaa puoli vuotta? Ko. käyttöliittymän takana on kuitenkin johtava yritys PC-käyttöjärjestelmien kehittäjänä.

Suurin harmi asiassa oli mielestäni se, että moni suomalainen työntekijä sai potkut. Mutta en usko heillä olevan mitään ongelmia työmarkkinoilla, elleivät he nyt satu ole täysiä idiootteja. Itse odotan innolla nokialta markkinoille tulevia wp7 puhelimia.

Asiaan tietenkin liittyy paljon sellaistakin, mistä en tiedä tai en ole kuullut. Mutta nämä ovatkian omia ajatuksiani asiasta.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

121

Voisiko joku Symbian ja/tai MeeGo-fanaatikko vihdoinkin kertoa, mitä sellaista Symbian ja MeeGo olisivat voineet markkinoille tarjota, jonka takia Nokian olisi pitänytkin jatkaa entiseen malliin? Siis jotain sellaista, joka saisi kuluttajat valitsemaan Androidin tai iOS:n sijaan jonkun nokialaisen...

Vastaa
Ensmo
Ensmo

122

@121 Haluisin kyllä kuulla saman.

MeeGon kehitykseen olisi vierähtänyt helposti niin pitkä aika ettei sitä enää markkinoille kannattaisi tuodakkaan. Tietenkin olisi ollut hieno nähdä millainen siitä olisi tullut.

Symbianin ehikkous oli se että ei ollut tarpeeksi ohjelmistokehittäjiä.

WP7 edut ovat taas siinä että ohjelmistokehittäjiä löytyy enemmän kuin kukaan voisi uskoakkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
petsqq (vahvistamaton)

123

Oliskos kuitenkin aiheellista odottaa ja antaa Nokia & MS yhteistyön hedelmiä ennen lynkkaustalkoita ?

Aika asiatonta, että tällaisella sivulla päästetään keskenkasvuiset vuodattamaan tällaisia artikkeleita. Antaa tosi hyvän kuvan esimerkiksi vertailuiden puolueettomuudesta jos ennakkoasenteet ovat tällaisia.

On nimittäin ihan mahdollista, että maailman suurin softatalo ja maailman suurin mobiilimahti voisivat saada jotain aikaan yhdessä. Toki floppauskin on mahdollinen, mutta jos nyt vaikka tutkitaan ennen kuin hutkitaan?

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

124

Erittäin hyvä kirjoitus. Ja kaikille huom! otsikko alkaa sanalla "Kommentti". Tarkoittaa, että tämä on jutun kirjoittaneen henkilön mielipide. "Miksi tämä päätyy sivulle", kysyy tollo. No koska sivuston pitäjä on jutun kirjoittanut ja halunnut julkaista.

Asiaan. Olen samaa mieltä tekstin kanssa:
"Symbianista saatiin vihdoin melko kelvollinen versio, ja MeeGo oli vihdoin lähestymässä valmistumista (Nokian ei olisi pitänyt lähteä MeeGo-pelleilyyn, vaan jatkaa itsenäisesti Maemon kanssa)."
Itse EN VOI YMMÄRTÄÄ, miksi Maemo luureja ei tehty enempää. Mulla on ollut julkaisusta asti N900:nen ja siinä ei ole mitään vikaa. En tarvi siihen mitää lisää. Miksei edes kokeilumielessä olisi tuotu markkinoille pari lisää. Maemo 6:kin oli kait jo jossain kunnossa. Miksi?!

Maemoa lähdettiin kehittämään. Sitä tehtiin varmasti ainakin vuosi ennen N900:sta. Sen jälkeen kehitettiin lisää, kohti Maemo 6:sta. Maemo 5:sen piti olla se toka vika askel tällä polulla. Maemo 6:sta odoteltiin, ei tullut, ilmoitettiin että mennäänkin MeeGoon... Kehitystä jatkettiin...Meegoa odotettiin, ei näkynyt ei kuulunut. Nyt kun se vihdoin piti tulla, ilmoitettiin, että tulee ehkä mutta ei panosteta enää...

Mitä ihmettä.... Selkäranka se tääläkin kyllä katkes. Ei voi mitään. Ehkä tästä vielä noustaan, mutta kanveesissa ollaan kyllä.

Vastaa
mckonen
mckonen

125

Elop = Microsoftin lähettiläs, omistaa suurenmäärän ko. firman osakkeita = pitkään harkittu juttu. Microsoft varmaan monelle helppo ja jopa odotettu vaihtoehto, mutta MeeGoon kamppaaminen tässä vaiheessa tuntuu lievästi sanottuna typerältä...

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

126

@124
Uusi Maemo-puhelin olisi varmasti kiinnostanut monia, mutta olisiko se silti tarjonnut mitään aseita kilpailussa Androidia vastaan? Kotinäyttö on kovasti samannäköinen, eikä muuten ole mitään selkeää kilpailuvalttia suhteessa Androidiin. Esim. moniajohan on hienosti toteutettu Maemossa, mutta Androidin tyyli kiinnostaa varmasti monia ja loppuja ei joko kiinnosta, tai sillä ei ole erityisemmin väliä. Sen sijaan se, mikä monia olisi kiinnostanut on sovellustarjonta/sovelluskauppa. Sepä taitaakin olla yksi merkittävä kompastuskivi koko asiassa. WP7:llekin on jo muistaakseni 6000 sovellusta, mikä on todella hieno suoritus kun ajattelee, että puhelimia on ollut myynnissä loka-marraskuusta asti, eikä ole vielä edes kovin laajasti lokalisoitu käyttistä!

Vastaa
zampp
zampp

127

Ymmärrän bloggaajan purkauksen, mutta en jaa suurinta osaa sen mielipiteistä. Ne päätökset ja valinnat, jotka ajoivat Nokian tähän tilanteeseen, tehtiin jo paljon ennen Elopia. Saattaa olla, että Symbian kuolee, se on totta. Näyttääkin viimein siltä, että Nokialla on ymmärretty, että uuden luomiseksi joudutaan yleensä uhraamaan jotain vanhaa.
Nokian Windows-valinnasta voi tietty olla montaa mieltä. Se ehkä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, ettei operaatiossa kannata liikaa korostaa Microsoftin roolia "Nokian syöjänä", koska liikevaihdolla mitattuna puhutaan karkeasti saman suuruusluokan toimijoista. Mittareita on toki monia.
Nokian potkaisemiseksi kasvu-uralle tarvittiin ja tarvitaan rakenteiden kunnollista ravistelua. Sen suhteen näyttäisi ainakin lupaavalta.
Jotenkin on huvittavaa, että me maallikot muka tiedämme parhaiten, mikä olisi ollut Nokialle se oikea resepti ahdingosta murtautumiseksi.

Vastaa
vellumasa
vellumasa

128

No jaa... eiköhän ne maallikot osta ne puhelimet ja käytä niitä (ainakin suusimman osan niistä). Tuohon se homma kaatukin kun ei oteta huomioon että "guruja" ei oo kaikki käyttäjät. Ainoo josta ole yhtä mieltä on että ravistelua se firma vaatii mutta tuolla ravistelulla putoo omena puusta ja kauas. IMHO

Vastaa
Mr_Zedok
Mr_Zedok

129

Aika jännä että tuollaisen itkupotkurutinatekstin näinkin laadukas nettisivu viitsii edes julkaista - nolo pohjanoteeraus kaikkiaan.

Vastaa
msly
msly

130

@121.

Symbianin asema on ollut hankala, koska ainoana nykyisistä sen juuret ovat pidemmältä ajalta. Kaikki nykyiset muut alustat iOS, Android ja Windows Phone 7 on rakennettu puhtaalta pöydältä lähtökohtaisesti kosketusnäyttökäyttöön. Samoin kaikki alustat ovat lähteneet tyhjästä käyttäjämäärän suhteen - eli vanhaa tuttuutta ei ole millään tavalla ollut suojattavissa.

Nokia on yrittänyt kenties liian kunnianhimoisesti muuttaa vanhan Symbianin kosketuskäyttöön sopivaksi säilyttäen sadoille miljoonille ihmisille tuttuja käytänteitä vanhasta maailmasta. Tämän myötä Symbianin kehitys on edennyt hitaasti eikä tuloksia ole saatu. Kun vielä otetaan huomioon, että Symbian on melko monipuolinen toiminnoiltaan ainakin iOS:in ja nykyisen Windows Phonen yksinkertaisuuteen ja samalla rajoittuneisuuteen verrattuna, on soppa lopullisesti valmis.

Nyt uuden Symbianin (aka Symbian^3) myötä Symbian otti merkittäviä askelia eteenpäin, PR1.1 paransi sulavuutta ennestään, mutta edelleen esim. selain on selvästi ajasta jäljestään. Näihin on kuitenkin ollut tulossa päivityksiä, ja on yhä edelleen. Itse asiassa Symbiania viedään yhä melkoisesti eteenpäin seuraavan parin vuoden aikana ja sen tarjoama käyttökokemus tulee paranemaan selvästi. Nokian pressissähän MWC:ssä lupailtiin raikastavaa uudistusta käyttöliittymään ja muun muassa gigahertsin prossujakin, kun nyky-N8:sta löytyy kolmisensataa megahertsiä vähemmän.

Windows Phonen tarjoama käyttökokemus Pekka Peruskäyttäjälle on varmasti tänään kokonaisuutena parempi kuin Nokian Symbian-puhelinten (muut ominaisuudet, kuten kamera jne. ovat asia erikseen). Mutta mutta...Nokian ensimmäinen Windows Phone -puhelin on tulossa noin vuoden päästä. Symbiankin on kehittynyt siihen mennessä paljon.

Sitten on MeeGo. Mielestäni oli virhe, että Nokia lähti mukaan MeeGoon. IMO parempi olisi ollut jatkaa Maemon kehitystä aiempaan malliin itsenäisesti, jolloin Maemo 6 -laite olisi luultavasti saatu markkinoille aikataulun mukaisesti loppuvuodesta 2010. En nyt tiedä millainen MeeGosta on muokkautunut, mutta itse käytän omana puhelimenani nykyisin N900:aa, josta löytyy Maemo 5. Se on hyvä pohja käyttöjärjestelmälle ja jotain aivan muuta kuin Symbian edustaa. Samaan aikaan N900 & Maemo 5 on hyvin keskeneräinen, varsinkaan kun merkittäviä päivityksiä ei ole saatu. Mutta Maemossa(/MeeGossa) olisi ollut huimasti potentiaalia. Mutta tosiaan ehkä virhe tehtiin jo vuosi sitten MeeGon kanssa.

Ja sitten toki on nykymobiilimaailman suurin sana eli ekosysteemi ja sovellukset. Mielestäni puhelimen ostopäätöstä ei tulla jatkossakaan ratkaisemaan ainoastaan sovellusten perusteella, mitenkään niitä väheksymättä. Uskon, että tämän osalta on tärkeä saavuttaa tietty perustaso (tärkeimmät sovellukset saatavilla, itse esim. olen kaivannut N900:lle lähinnä Spotifyta ja Foursquarea, jotka ovat saatavilla Symbianillekin), mutta että tämän perustason jälkeen sovellusten absoluuttisella lukumäärällä jne. ei ole niin suurta merkitystä. Muillakin asioilla kuin sovelluksilla on siis merkitystä. Appsit ovat pikkuinen kupla. :)

Lyhyesti: mielestäni itsenäisyyden menettäminen oli liian kova hinta yhdistettynä tämän muutoksen aiheuttaman lyhyen aikavälin hyvin merkittävän aseman menettämisen kanssa. Eivät Nokia Windows Phonetkaan ainakaan nykyluureja paskempia tule olemaan tuotteina, mutta mitä tästä kaikesta jää käteen? Riski on suuri, koska Nokian tulevaisuus ei ole nyt sen omissa käsissä.

@123.

Toivotaan parasta. :) Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että Nokian Windows Phonet ovat upeita, Nokian markkinaosuus nousee takaisin 40 pinnaan ja marginaalia tehdään yli tavoitteesta esim. 15 pinnaa. Olisi mainiota.

Samoiten muuten tässä samalla täytyy sanoa, että Nokian kurssi on hyvin alhaalla enkä nyt ole omiakaan vähäisiä Nokioitani myymässä. Nykykurssia 6,70 jos katsotaan, voidaan siitä vähentää Nokian nettokassa 1,9e per osake ja NSN:lle allokoitu pyöreästi noin euro (joka voi olla alakanttiin), niin Nokian puhelin+NAVTEQ-liiketoiminnan arvoksi jää vain noin 4e per osake. Kun muistetaan, että Nokian liiketoiminta tekee yhäkin kohtuullista tulosta (ja peruspuhelimet ovat tämän muutoksen ulkopuolella) ja esim. että Applelta odotetaan merkittäviä patenttikorvauksia, on osake melko halpa. Riskiä Microsoft-yhteistyön epäonnistumisesta on hinnoiteltu kurssiin paljon.

Ja hei koska ihminen on mielestäsi täysikasvuinen? :) Tämä tämmöinen sivu on alun perin minun puoliksi perustama itse asiassa reilut kuusi vuotta sitten...no, mutta se siitä. Miten kummassa keskenkasvuinen minäni pystyi siihen silloin? No idea. Ja faktahan on, että kuinka mahdottomasti sitä korostetaankin ja siitä puhutaan, yksikään toimittajakaan ei ikinä ole täysin ilman ennakkoasenteita ja omia mielipiteitä. Me emme ole robotteja vaan ihmisiä. Ihmisyyteen kuuluu itsenäinen ajattelu ja mielipiteet ja sen myötä voit sinäkin vapaasti täällä kutsua ihmisiä keskenkasvuiseksi, jos ja kun sitä mieltä olet. :) Eikä se ole paha juttu. Ja hei musta ois tosi mageeta olla vielä nykyistä keskenkasvuisempi, ois übercoolia olla 15 vee vielä. ;) Damn, vanhahan tässä jo on...tylsää puurtamista.

Vastaa
elMiguel
elMiguel

132

Itsestä tuntuu että iso syy miksi kurssi sukeltaa ja ihmiset suhtautuu tähän erittäin negatiivisesti(itse myös) on tiedotus. Kun asia esitetään niin että kaikki vanha laitetaan romukoppaan ja otetaan käyttöön yleisesti huonossa maineessa olevan microsoftin tuote niin on selvää että reaktiot on rankkoja. Eikö markkinointi tajunnut että Symbianilla on kuitenkin aika paljon käyttäjiä ja yleisesti ottaen ne ihmiset jotka ostavat Nokian tuotteita, eivät vihaa niitä vaan monet pitävät ominaisuuksista (kyllä, meitä on moneen junaan).

Käytännössä symbian tulee saamaan vielä isoja panostuksia(päivityksiä) ja uusiakin tuotteita tullaan vielä julkaisemaan pari vuotta, olihan Nokian tarkoitus myydä vielä 150Milj symbian laitetta.

Itse asiassa jos suosio pysyy niin ei ole ollenkaan selvää että symbian jää pois ollenkaan. Tosin kun asia esitettiin näin niin on selvää että monet tulevat suhtautumaan tuotteisiin entistä negatiivisemmin, ainakin kunnes tomu laskeutuu.

Eli ei auta vaikka on kuinka hyvä esiintyjä ja loistava englannin kieli, surkeasti suunniteltu ja esille tuotu asia vie kurssin ja maineen takuulla laskuun.

Kun on tullut vähän aikaa asiaa sulateltua ja joidenkin lisätietojen jälkeen tilanne ei kuullosta ihan niin katastrofaaliselta kuitenkaan, mutta katsotaam miten käy.

Vastaa
zampp
zampp

133

@128.

Ehkäpä tarkoitinkin sitä, että me emme voi tietää, kuinka syvässä suossa Nokia oikeasti oli/on Symbianin ja Meegon kanssa. Sen tietävät parhaiten ne, jotka niiden parissa ovat työskennelleet. En ole toistaiseksi lukenut yhtäkään kommenttia, joka sisältäisi selvää faktaa esim. pitkään jo työstetyn Meegon iskukyvystä nykymarkkinoilla. Meego näyttäisi (ehkä Intelin ansiosta) muotoutuvan ennemminkin tablettien ja pikkuläppäreiden vaihtoehtoiseksi käyttikseksi kuin vakavasti otettavaksi puhelinsellaiseksi.
Ja eikö kukaan muu ihmettele sitä, miksi talon sisältä kukaan ei nouse ilmoittamaan (vaikka nimettömänä) ilosanomaa siitä, kuinka jättimäinen potentiaali Symbianissa tai Meegossa olisikaan ollut. Hiljaista sillä rintamalla. Useimmat kommentit perustuvat käyttäjien omaan toisen tai kolmannen käden mutuun.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

134

@130

Viestissäsi ei edelleenkään vastata siihen, mitkä Symbianin ja Maemon/MeeGon _aseita_ olisivat? Loppujen lopuksi Symbian ja Maemo erottuivat aika vähän Androidista, kun katsotaan asiakkaalle näkyvää puolta. Se, että Symbian esim. tarvitsee vähemmän tehoja, on sellainen asia, joka ei asiakkaalle näy ostotilanteessa, joten harva sitä edes ajattelee.

Symbian ja varsinkin Maemo joutuivat tilanteeseen, jossa ne kilpailivat samoista markkinoista Androidin kanssa. Android vaan onnistui tässä kisassa paremmin. Jos katsotaan sitä puolta, jonka asiakas näkee, niin markkinoilla on kolme toisistaan erottuvaa käyttöjärjestelmää: iOS, WP7 ja Android. Symbianin ja Maemon käyttöliittymät astuivat suoraan Androidin tontille, jolloin olisi ollut tärkeää olla a) vähintään yhtä hyvä kuin Android _kaikilla osa-alueilla_ ja b) Androidia parempi edes jollain osa-alueella.

Nokialla selkeästi loppuivat ideat kesken, joten silloin ei ole muita vaihtoehtoja kuin ostaa ideoita joltain muulta, tässä tapauksessa Microsoftilta. Älypuhelinmarkkinat kasvavat nyt hurjaa vauhtia, joten selkeä erottuminen on tärkeää.

Itsekin olen omistanut N900:n ja sen jälkeen vaihdoin taas ilomielin HTC G1:n. N900 oli jossain asioissa parempi, mutta itselleni heikko sovellustarjonta oli dealbreaker. Maemon voisi tiivistäen sanoa olevan Android heikommalla sovellusvalikoimalla.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

135

@134
On näköjään kysymykseen vastaaminen vaikeaa jopa Symbian ja Maemo -faneille, ei siis ihme että tarpeeksi moni kuluttajaan ei löydä syytä ostaa Nokian nykyisiä älypuhelimia.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

136

@132
Erittäin hyviä pointteja asian julkistamisesta ja Symbianin jatkosta. Itsellekin on jo tomun laskeuduttua hiipinyt mieliin, että jos Symbian sattuis lähteen parempaan lentoon, niin tuskin sitä väkisin lähdetään kahden vuoden päästä ainakaan kokonaan tappamaan. Maailma toki saattaa olla jo aivan toinen sillon... Meegot sun muut jo nähty ja kuka ties mihin se johtaa taas..

Toinen on tämä julkistus. Se todella hoidettiin aika päin persiitä. Ennen on kyllä valitettu, että kun on häpeällistä julkistusten kielipuoli jne jne shaipaa... Nyt on natiivimpi jannu puikoissa ja kieli varmaan meni oikein, mutta loppu menikin reisille ja lujaa.

Mutta oliko tällä joku tarkoituskin? Näin saatiin kurssi alas. Olisi kiva tietää, että kuka Nokiaa ostaa ja kuinka paljon tulevina viikkoina tai kuukausina... Kaikilla pörssikikkailuilla kun tuntuu olevan joku arkkitehti ja tarkoitus...

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

137

@134 & 135
Kilpailuaseista tai -valteista... Vaikea kysymys, mutta kertokaa te toki, että mitkä ovat Androidin vastaavat.

#134 lähtee siitä, että Symbian/Maemo erottuu Androidista vähän jos ollenkaan. Ymmärsin niin, että näyttää samalta ja toiminta logiikka on samankaltainen. Ja näinhän se on. Mutta mitä sitten? Näinhän on kaikkien Android luurienkin tilanne ja silti ne tuntuvat erottuvat toisistaan markkinoilla. Vai eikö?

Jälleen tullaan mielestäni massamarkkinoiden ja heviuusereiden väliseen eroon. Tavan tallaaja ei varmasti välitä käyttöjärjestelmän nimestä. Hyvä jos tietää, että niitä on erilaisia. Ne nyt vain näyttävät vähän erilaisilta.
En siltikään sano, etteikö erottumisessa olisi etua. Totta kai siitä on, mutta en sitä minään kuoleman kynnyksenä pitäisi yksioikoisesti.

Mitä tulee tehovaatimuksiin, kuten #134 totesi, niin kyllä minusta Symbianin mahdollisesti pienempi tehovaatimus näkyy ja kuuluu kuluttajille, ainakin jos se markkinoidaan heille. Kuka normikuluttaja ei kahdesta saman tyylisestä luurista (Symbian vs Android kuten edellä esitelty "samankaltaisina) valitsisi sitä jonka tietää tai olettaa jaksavan vaikka 50 % pitempään yhdellä latauksella. Kärjistäen, jos tilanne olisi tämä niin sanoisin, että massamarkkinoilla Symbian voittaisi 100-2 tai jotain.

Maemon suhteen on huono lähtee mitään sanomaan, kun homma jäi kesken... Ymmärtääkseni ja muistaakseni Maemo 5:sessa yksi valtti oli toimiva ja hyvä moniajo, jota ei vielä julkistuksessa (2009 syksy) tainnu monesta muusta löytyä tai Android ei ainakaan vielä ollut lennossa...

En ymmärrä mitään ohjelmistokehityksestä, mutta jos Android on tyhjästä saatu nykyiseen lentoonsa, niin miksei Maemo 5:sta olisi saatu jatkokehitettyä puolessa vuodessa tai vuodessa ja tuotu markkinoille.... No näinhän piti käydäkin, mutta mutta.

En koe olevani peruskuluttaja tekniikan tai puhelinten suhteen, mutta en ole heviuuserikaan. En kaipaa lisäohjelmia siinä määrin, että kokisin ne pakollisiksi. Voi olla etten ole vain vielä oppinut uusille tavoille tai oivaltanut niiden rikkautta, mutta hyvin olen pärjännyt ilmankin vaikka alkuun kuvittelin, että pitäähän niitä kokeilla. Olen toki joitakin N900:lleni lataillut, mutta en mitään mitä esim. Nokia ei olisi Maemoon voinut hetkessä lisätä jo valmiiksi.

Joten mielestäni nopeasti Maemo 5:sen julkistuksen jälkeen lisätty pystynäyttötila ja pieni viilaus ja uutta markkinoille olisi minun mielestäni ja minun järkeni mukaan voinut tai jopa pitänyt toimia.

Mutta ei peli toki menetetty ole. Onhan Meego Nokialla edelleen se "tulevaisuuden alusta". Linux-pohjaiset alustat ovat tosin minusta jo tätäpäivää....

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja