Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Millainen on Qt-kehitysympäristön tulevaisuus puhelinpuolella?

23
Kaarlo Räihä

Millainen on Qt-kehitysympäristön tulevaisuus puhelinpuolella?
Nokian ja Microsoftin yhteistyö matkapuhelinpuolella on käynnistänyt melkoisen myrskyn, ja erityisesti Qt-kehitysympäristön kanssa tekemisissä olevat tahot ovat huolissaan sen tulevaisuudesta. Eilen Nokia ja Qt-kehittäjäyhteisön johdossa toimiva Daniel Kihlberg vakuuttelivat kuitenkin, että Qt ei ole kuolemassa, vaikka sen merkitys Nokialla vähenee.

Kihlbergin blogikirjoituksen mukaan Qt on edelleen tärkeässä roolissa Symbian-ohjelmistoalustan osalta, koska Nokian on tarkoitus myydä vielä 150 miljoona Symbian-laitetta kuluttajille. Myös Nokian tuleva MeeGo-laite on luonnollisesti Qt-yhteensopiva, joten yhteensopivia mobiililaitteita on luvassa ainakin Nokian Windows Phone 7 -siirtymäkauden ajan.

Kaikki eivät kuitenkaan enää luota Nokialta tuleviin sanoihin. Huhujen mukaan Nokia olisi pitänyt jopa Intelin pimennossa omista MeeGo-alustaan liittyvistä suunnitelmista, joten ensi viikolle luvatut tiedot Nokian tarkemmista Qt-suunnitelmista eivät todennäköisesti vakuuta enää kaikkia kehittäjiä samalla tavalla kuin viime syksyn Qt-lupaukset.Koska Windows Phone 7 -ohjelmistoalusta ei saa Qt-tukea, on Qt-kehitysympäristön tulevaisuus puhelinpuolella todella synkän näköinen. Nokian Qt-kehittäjien mukaan Nokian ja Microsoftin yhteistyö on vain pieni töyssy tiessä, mutta koska Qt jää edelleen Nokian haltuun, on monien hankala uskoa Qt-ympäristön tulevaisuuteen mobiilipuolella.

Jotkin tahot haluaisivat Qt:n kokonaan pois Nokialta, jolloin he voisivat olla varmoja siitä, ettei Microsoft pääse jarruttamaan yhteistyösopimuksellaan Qt:n kehitystä. Koska Nokia ei todennäköisesti luovu omistuksestaan, voivat aktiiviset kehittäjät hyödyntää LGPL-lisenssin voimaa, ja aloittaa oman Qt-kehityshaaran toisella nimellä.

Näillä näkymin Qt:n elinkaari puhelinpuolella on riippuvainen tulevista MeeGo-puhelimista, sillä kilpailevia älypuhelinten ohjelmistoalustoja kehittävät Apple, Google ja RIM eivät ole tähän mennessä tuoneet Qt-tukea alustoilleen.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (23)

Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

1

400 000 devaajaa oli saatu kaavittua Qt-softaa tekemään. Eiköhän tässä nähdä joukkopako iOS, Android ja jopa WP7 alustoille. Tapettuun kuolevaan teknologiaan ei ole mitään järkeä panostaa.

Nokian on tietysti kerrottava, että vielä kannattaa devata Qt:lla, jos meinaavat siirtymästä jotenkin kuivin jaloin selvitä. Eri asia sitten onko yksikään devaaja oikeasti niin tyhmä, että jatkaisi jotain millä ei tulevaisuutta? Blogin kommenttien perusteella ei ole. Rahalla saa tietysti mitä vaan aikaan, mutta tuskin Symbian/MeeGo juttuihin panostetaan enää minimiä enempää.

Vastaa
perhana
perhana

2

Eikö olisi jo aika niellä se kiukku ja ymmärtää miksei Nokia voinut enää elättää ympäristöä joka syö enemmän kuin tuottaa.
Kannattaisi symbian ja QT kehittäjien vain nöyrästi katsoa peiliin ja käsittää että heidän tuotoksensa ei vaan ole menneet riittävän hyvin kaupaksi, ja koska bisnes on bisnestä tämä ratkaisu oli odotettavissa jo silloin kun muut puhelinvalmistajat luopuivat symbianista, silloin olisi ollut korkea aika kehittää se symbian sellaiseksi jota maksavat asiakkaat haluavat ostaa, eikä pelkästään mukavaksi näpertely-ympäristöksi jolla kehittäjien on mukava leikkiä ja toteuttaa itseään.
Nyt täytyy vaan näiden QT kehittäjien ymmärtää että kukaan ei voi heille palkkaa maksaa sellaisesta työstä joka ei tuota tätä palkkaa vastaavaa tulosta, liikeyritys kun ei toimi samoilla periaatteilla kuin sossu.
Eli, Qt-kehitysympäristön tulevaisuus on harrastajapohjainen projekti jota kehitetään omasta halusta, ei palkkatyönä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
stma (vahvistamaton)

3

Qt oli olemassa ennen nokiaa ja se on olemassa myös jatkossa. Qt on edelleen tärkeä osa Meegoa ja kaikki kaikessa KDE:lle. Jatkossakin Qt-sovellukset pyörivät linux, mac ja windows-alustoilla. Kehittäjät voivat olla huoleti, vaikka puhelinpuolella homma vähän hiljenee.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

5

@2 perhana

Sinä et kyllä tiedä yhtään mitään siitä mistä, puhut. Joten jospa pitäsit leipäläpesi tukossa.

Vastaa
eebet
eebet

7

Ja Engadgetin mukaan Intel saattaa julkaista/esitellä omat versionsa Meegon älypuhelin ja tablet käyytöliittymistä MWC:ssa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

10

Kuka ostaa Nokian puhelimen nyt? Ensivuonna lappu luukulla. Mistä noita MeeGoja saa....

Vastaa
perhana
perhana

11

@5 @9
Ei tarvitse olla mikään trolli ymmärtäkseen liiketaloudellisia tosiseikkoja... jos Symbian älypuhelimet olisi miellyttäneet maksavia asiakkaita riittävästi, ei Nokia olisi tehnyt tätä ratkaisua.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

13

11@
>Ei tarvitse olla mikään trolli ymmärtäkseen liiketaloudellisia
>tosiseikkoja...

Totta, Nokian avoimuus oli kaunnista, mutta kaunis ajatus ei riitä leiväksi.

>jos Symbian älypuhelimet olisi miellyttäneet maksavia asiakkaita
>riittävästi, ei Nokia olisi tehnyt tätä ratkaisua.

Mitä tarkoitat maksavalla-asiakkaalla ? Maksavaa ja lisäarvoa tuovaa yhteistyökumppania.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

14

3@
>Jatkossakin Qt-sovellukset pyörivät linux, mac ja windows-
>alustoilla.

Nokian vahvalla tuella siitä olisi voinut jopa tulla jotain, jos tuki on epävarmaa ja kyseessä asia jota Microsoft ei missään tapauksessa halua, niin tuo voi jää puuhasteluksi.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

15

@11 (tai tarkemmin @2)

Tyhjää jälkiviisautta...ja jopa paikoitellen näennäistä sellaista; kannattaa ehkä kuitenkin ottaa ensiksi selvää, mikä QT on ennen kuin puhuu sen tulevaisuudesta (tai sen puuttumisesta), niin saat (toivottavasti) jokusen tosiseikan lisää kommentteihisi.

Vastaa
perhana
perhana

18

@15
En minä puutu millään lailla siihen mikä Qt on, sanon vain että jos symbian älypuhelimet olisivat käyneet kaupaksi yhtä hyvin kuin android tai iphone, ei Nokian olisi tarvinnut muuttaa mitään.

@13 maksavilla asiakkailla tarkoitan tietenkin puhelimien ostajia, nehän loppukädessä sen palkanmaksuun tarvittavan rahan Nokiallekin tuovat.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

14@
>Qt on LGPL-lisensoitu. Ei ms eikä nokia voi sitä tappaa.


Avoimuus ei nyt vain tuntunut toimivan jos kulut systään vain yhdelle.

Kuka sitten ottaa vetovastuun? pelkkä koodin lisenssi ei Qt:tä nosta. Jos jokin merkittävä kaupallinen tahoa ei sitä tue, niin jää harrastelijoiden puuhasteluksi.

Ja kaupalliseen käyttöön ei uskalleta ottaa kun ei ole vastuullista tahoa, joka muun lisäksi hoitelisi haastemiehet.

Toivotaan että Nokia kuitenkin jatkaa panostuksia. Iso pallo on myös Intellillä.

18@
>maksavilla asiakkailla tarkoitan tietenkin puhelimien ostajia,

Uskon että WP päätöksen takana on muitakin tekijöitä kuin Symbian luureja ostavat kuluttajat. Ja nimenomaan kuluttajille myyntiä yhtiö aikoo vielä aikansa jatkaa.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

21

@18

Sanoit paljon muutakin kyllä:
mm. "Eli, Qt-kehitysympäristön tulevaisuus on harrastajapohjainen projekti jota kehitetään omasta halusta, ei palkkatyönä".

Eli jos nyt yritit ilmaista tuon, mitä kiteytit kommentissa #18, niin olisit voinut vaan jättää kaiken Qt:hen liittyvän sanomatta.

Vastaa
perhana
perhana

22

@21
no voi herranjestas... tuollakaan lauseella en millään lailla puuttunut Qt:n toimivuuteen, vaan aivan kuten sanoin, jos mikään taho ei katso kannattavaksi maksaa kenellekään palkkaa Qt:n kehityksestä jää ainoaksi vaihtoehdoksi kehittää ja ylläpitää sitä harrastajavoimin aivan kuten moni muukin kehitysprojekti esimerkiksi linux puolella.
Mikä sinua tässä kommentissa noin häiritsee?

Vastaa
Phiideer
Phiideer

23

@22
Se, että Qt on muutakin kuin pelkkä Symbianiin liittyvä projekti. Puhu mielummin Sympparin kehittäjistä, koska Qt kehittäjät on hyvinkin eri juttu. Ehkä olen pilkunviilaaja, mutta tuossa muodossa sun komenttisi viittaa vain niin paljon eri juttuun kuin, mikä tuossa uutisessa on kyse. Eli en itsekään puhu Qt:n toimivuudesta vaan siitä, mikä Qt:n kehittäjä oikein on.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.