Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian ensimmäinen MeeGo-puhelin on "N950"

31
Manu Pitkänen

Nokian ensimmäinen MeeGo-puhelin on N950
Nokian teknologiajohtaja Rich Green kertoi viime viikolla järjestetyillä MWC-messuilla Barcelonassa kehittäjille, että Nokia aikoo julkaista ensimmäisen MeeGo-puhelimen tänä vuonna. Green kertoi puhelimen nimen olevan "N950", eli se ikään kuin jatkaa N900:n ja Maemon aloittamaa linjaa.

Green ei esitellyt puhelimen tietoja kovin tarkasti, joten sen tekniset ominaisuudet ovat vielä kysymysmerkki. Ulkonäöstä tai muotoilustakaan ei tiedetä myöskään vielä mitään, joten puhelimessa voi olla N900:n tapaisesti liukuva QWERTY-näppäimistö tai sitten sitä ohjataan kokonaan kosketusnäytön avulla. Green kuitenkin vinkkasi, että puhelimen kehitystyöhön on uhrattu paljon aikaa ja vaikeitakin ongelmia on saatu ratkaistua. Hän lisäsi vielä, että puhelimessa on erittäin mielenkiintoinen käyttöliittymä ja hyvin eleganttia rautaa.Greenin mukaan "N950" ja MeeGo tulevat olemaan puhtaasti kehitysalustoja, joilla kokeillaan uusimpia ominaisuuksia ja selvitetään mitkä ovat lisäkehitystyön arvoisia ominaisuuksia. Tavallisten kuluttajien käyttöön niitä ei ole tarkoitettu.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (31)

Mikaelson
Mikaelson

2

Tämä kertoo hyvin selkeästi, että MeeGo ei ole _vieläkään_ valmis massamarkkinoille tuotavaksi. Mikähän siinäkin nyt vie niin helkkaristi aikaa, kun ajattelee että se on ainoastaan Maemo6, eli ei ole ihan alusta asti aloitettu koko käyttiksen väkerrystä?

Vastaa
Mata
Mata

4

Erittäin positiivinen uutinen omalta kannaltani, olen odottanut Meego-pohjaista puhelinta Nokialta jo aika kauan.
Tuo Microsoftin yhteistyö toi pelkoja että Meego kuopattiin pois, mutta onneksi ei!

Saas nähdä mihin Meegon kanssa vielä päästään, toivottavasti pitkälle.

Kiitoksia Szhinji, erittäin mukava, lyhyt mutta, ytimekäs artikkeli linkissäsi.

Vastaa
pain83
pain83

8

@8: Onkos N900 näkynyt Navigointia? Mitenkäs onkos sille tulossa virallista MeeGo päivitystä? Onhan siinä paaljon puutteita vielä mitä ei tulla koskaan korjaamaan. Itsellä sama puhelin taskussa. Hyvä luuri, mutta tuki on käytännössä loppunut. Kyllä niin vitutti muutama kk ostoksen jälkeen, kun ilmoittivat, että Maemolla ei enään jatketa.

Huvittavaa tuo videon otsikkokin 3 year ECOsystem vision :) Haha 3 vuodessa ehkä saadaan jonkinlainen ECOsysteemi kasaan, mutta sitten Nokia jo hylkääkin sen ja taas ollaan tyhjän päällä. Näin kävi myös OVI palveluille. Juuri kun ne alkoivat tuottaa hedelmää ja niitä alettiin käyttään niin taas vetäistiin matto jalkojen alta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

@ Mikaelson

> Tämä kertoo hyvin selkeästi, että MeeGo ei ole _vieläkään_ valmis
> assamarkkinoille tuotavaksi.

Eikä kerro, onhan esim Intel ja ZTE jo ilmottanut tuomansa MeeGo laitteita markkinoille, vaikka se voikin mennä loppuvuoteen ennenkuin niitä nähdään.

> Mikähän siinäkin nyt vie niin helkkaristi aikaa, kun ajattelee että se
> on ainoastaan Maemo6, eli ei ole ihan alusta asti aloitettu koko
> käyttiksen väkerrystä?

MeeGo ei ole pelkkä Maemo 6 kuten väität. MeeGo on yhdistelmä Nokian Maemosta ja Intelin Moblinista. Eli MeeGossa on yhdistetty kaksi erialustaa. Lisäksi

Lisäksi sekä Maemo, että Moblin käyttivät GTK+:aa ja siirtymä Qt:hen otta oman aikansa, kuten kaikki noin suutret muutokset. Etenkin kun samalla on kehitetty uusia tekniikoita Qt-sovellusten rakentamiseen. Eräs tärkeimmistä uutuuksista on Qt Quick ja QML. Samaten Qt:n Qt Mobility ohjelmointirajapintojen kehittäminen on ottanut oman aikansa. Qt Mobility siis sallii GPS:n, ja muiden vastaavien ominaisuuksien käytön sovelluksissa.

Vastaa
Szhinji
Szhinji

10

@9 "Onkos N900 näkynyt Navigointia?"

Kuten varmaan itsekkin kyseisen laitteen omistaja olet huomannut niin on laitteessa yllättävän hyvä navigointi. Ei ole johtanut ainakaan minua harhaan yhtään enempää kuin tavallinen autonavigaattori.

Tuki täysin loppunut? Mitä ajat takaa tällä lauseella? Se, että isoja päivityksiä ei tule joka viikko tai kuukausi ei tarkoita tuen loppumista. Uusia ladattavia ohjelmia ilmestyy edelleen ja vanhoihin tulee päivityksiä. Omasta mielestäni tämä on kaukana siitä, että tuki olisi loppunut. Varsinkin kun otamme huomioon, että Maemo erosi vaimostaan(tai miehestään) ja meni naimisiin Moblinin kanssa ja saivat MeeGon.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Akac (vahvistamaton)

11

Navigointi on ollut saatavilla N900 ainakin jo vuoden!

Sygic kehuskelee julkaisseensa ensimmäisen Nokia N900 -puhelimelle suunnatun navigointisovelluksen, joka sisältää käännös käännökseltä ohjauksen ja ääniavustuksen.

Sygic Mobile Maps on monipuolinen navigointisovellus, jonka ominaisuutksia ovat valmistajan mukaan nopea reitinlaskenta, helppokäyttöinen käyttöliittymä, käyttäjäkohtaiset asetukset, kiinnostuksen kohteet ja suosikit. Sovellus lataa kartat suoraan puhelimen muistiin, joten navigointi on mahdollista myös kokonaan ilman verkkoyhteyttä. Sen käyttö onnistuu sekä pysty- että vaakatasossa.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

12

@10

Oletko ihan varma? Itse olen ainakin saanut juuri sen käsityksen, että MeeGo on nimenomaan Maemo 6, mutta periaatteessa vain uudelleen brändättynä. No, totta kai Intel on siihen omat lisäyksensä tehnyt. Onko sinulla pistää jotain linkkiä?

Eikö MeeGon alunperin pitänyt olla "valmis" viime vuoden loppuvuodesta. Tai ainakin niin valmis, että laitteita olisi voitu jo julkaista. "Savander toisti myös Nokian osavuosikatsauksen yhteydessä kerrotun tiedon, että Nokia julkistaa ensimmäisen MeeGo-laitteensa vuonna 2011, eikä tämän vuoden loppupuolella, kuten yhtiö on aiemmin sanonut." Minusta tuo on sama kuin myöhästyminen. Linkki: http://www.itviikko.fi/uutiset/2010/10/29/nokia-kertoo-meego-laitteista-vasta-ensi-vuonna/201015082/7

Vastaa
syrtek66
syrtek66

13

Meego on peritty Moblinista ja eroaa myöskin maemosta siten että meegoa hallinnoi linux foundation eikä Nokia eikä Intel jne. Nokia hallinnoi maemo platformia. Meego ei ole todellakaan uudelleenbrandätty Maemo

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

@14

Eli kuten edellä sanoin, niin MeeGo on Maemon ja Moblinin yhdistelmä, se ei siis ole vai Maemo tai vain Molblin, vaan siinä on käytetty kummankin koodia.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

15

@13 Mikaelson

> Oletko ihan varma?

Kyllä olen ihan täysin varma.

> Itse olen ainakin saanut juuri sen käsityksen, että MeeGo on nimenomaan
> Maemo 6,

Eikyllä ole. Tuo käsityksesi perustuu johonkin väärinkäsitykseen. MeeGo todellakin koostuu sekä Maemosta, että Moblinista eikä kyseessä ole pelkkä Maemo 6.

> mutta periaatteessa vain uudelleen brändättynä.

Kyseessä ei ole pelkkä uudelleen nimeäminen.

> No, totta kai Intel on siihen omat lisäyksensä tehnyt. Onko sinulla
> pistää jotain linkkiä?

No jospa suuntaisit vaikkapa MeeGon sivuille?

> Eikö MeeGon alunperin pitänyt olla "valmis" viime vuoden loppuvuodesta.
> Tai ainakin niin valmis, että laitteita olisi voitu jo julkaista.
> Savander toisti myös Nokian osavuosikatsauksen yhteydessä kerrotun
> tiedon, että Nokia julkistaa ensimmäisen MeeGo-laitteensa vuonna 2011,
> eikä tämän vuoden loppupuolella, kuten yhtiö on aiemmin sanonut."
> Minusta tuo on sama kuin myöhästyminen.

Minä ja muut annoimme sulle jo aiemmissa viesteissä täysin päteviä syitä siihen miksi MeeGon kehitys on kestänyt aiempia suunnitelmia kauemmin.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

Moblinin peruja on myös se, että MeeGo käyttää RPM-paketinhallintaa, kun Maemo käyttää Debian-tyyppistä paketinhallintaa. Lisäksi jo kun katsoi aivan ensimmäisiä ruutukaappauksia MeeGosta, niin oli käyttöliittymä oli ihan suoraan moblinin käyttöliittymä.Tuo siis ennenkuin MeeGoon saatiin tehtyä uusi uusi Qt-pohjainen käyttöliittynmä. On ihan totta, että MeeGon perustastasuuri osa on lähtöisin Moblinista. Eli kun Nokia ja Intel yhdistivät mobiilialustansa, niin se todellakin tarkotti sitä ettei Nokia ja Intel pisti osaamisensa yhteen.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

17

Ok. Olen vain itse saanut sellaisen käsityksen, että MeeGo olisi vaan Maemo 6. Siinä tapauksessa kyllä ymmärrän, että aikaa kuluu. Olin itsekin pitkään siinä käsityksessä, että MeeGossa ihan kirjaimellisesti yhdistetään Maemo ja Moblin, mutta sain sitten niin monelta taholta päinvastaista "tietoa", että ajattelin olleeni väärässä. No, aina oppii uutta.

Vastaa
akse
akse

18

Moblin oli lähinnä vain netbook käyttis vuos pari sitte.

Maemo oli nokian puhelin käyttis.

yhdistetään noi kaksi ni saadaan puhelin, netbook ja tablet yms käyttikset ja laitetaan ne kaikki käyttämään Qt:ta.

Melkonen sekasotku siis toi lähtökohta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

19

@18

Tässä on lainaus MeeGon wikistä, myönnetään että tuo on hiukan hämmentävää ehkä:

* MeeGo Handheld
MeeGo Core + MeeGo Touch Framework + Reference Handheld UX (not yet released).

* MeeGo-Harmattan
the default operating system of the Nokia N9. Successor of Maemo 5, but based of the Qt toolkit. Originally named Maemo 6, but later rebranded as MeeGo-Harmattan (provisional name). It is MeeGo compatible (that is, has a MeeGo API) but is not to be confused with MeeGo 1.0 Handheld as it is NOT based on MeeGo Core. MeeGo-Harmattan will not be released as a Nokia product for the N900. Aliases: Harmattan, Maemo 6, MeeGo 1.0 N.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

ja vielä yksi lainaus:

* MeeGo Compatible
something that implements the MeeGo APIs, but is not necessarily based on MeeGo Core (for example Meego-Harmattan).

* MeeGo Core 1.0
the base of every MeeGo system (diagram), and described in detail here. It contains:

* Kernel based on Linux 2.6.33
* DeviceKit and udev for interacting with hardware devices
* Modern 2D/3D graphics stack including Kernel Mode Setting, non-root X
* Voice and data connectivity with Connman connection manager, Ofono telephony stack and BlueZ Bluetooth
* Qt 4.6
* Universal Plug and Play (gUPnP)
* Media frameworks
* Next generation file system BTRFS, as the default file system
* Does NOT contain a user interface or end-user applications


Eli toisinsanoen MeeHo -Harmattan alias Maemo 6 on MeeGo yhteensopiva muttei varsinainen Meego, koska se ei perustu MeeGon-ydinosiin.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

22

Vissiinkään tätä Maemo/Meego-Harmattania ei ole enää tulossa lainkaan... Vai?

Alan ymmärtää myös tätä puolta miksi Maemo 5/N900 ei ole saanut mitään jatkoa tässä puolentoista vuoden aikana (Qt:t, kehitys, uudelleen kirjoitus, kehitys... jne.), mutta toisaalta oma mielipide on, että ainakin kuluttajat olisivat pysyneet paremmin perillä ja kiinni tässä "ekosysteemissä", jos yks tai kaks luuria olisi tullut tässä välissäkin...

Nyt N950 lähtee taas oikeastaan puhtaalta pöydältä. Vain me harrastajat sekä N900:sen käyttäjät muistavat mikä oli N900 tai Maemo. Eli siis jos kerta Maemo 6 oli jo kehitteillä ja Meego aikaankin vielä kehitettiin Maemo/Meego-Harmattania ja edelleen N950 on "beta-puhelin", niin Harmattan olisi pitänyt saada julki tässä puolentoista vuoden aikana.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

@ 23

> Vissiinkään tätä Maemo/Meego-Harmattania ei ole enää tulossa lainkaan...
> Vai?

Tähän en osaa sanoa mitään.. Ehkä joku Nokialka töissä oleva osaa tuohon vastata.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
MiiGo. (vahvistamaton)

25

MeeGoon uskon toimivaksi puhelimeksi enemmän,kuin tulevia Windows Nokia-malleja!!!.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

27

..kyllä miksuh on niin lahjakas kirjoittaja ja ennen kaikkea koodari että kyllä hän varmasti ilahduttaa niin ms.nokia kuin myös android käyttäjiä jatkossa lahjakkailla bikini girls & vastaavien visuaalisten appsien muodossa..olen siitä varma.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

@25 miksuh

> Tähän en osaa sanoa mitään.. Ehkä joku Nokialka töissä oleva osaa tuohon
> vastata.

Tai itseasiassa Nokialla töissä olevat ei varmaankaan sano mitään, vaikka tietäsivätkin asista jotain :) Siis koska NDA estää sen.

Kunhan N950 julkastaan niin sittenhän tuo nähdään miten asia on :)

Vastaa
djtob
djtob

30

@30. Ei ole tuon näköinen. Huomaa konseptin taiteilijan nimi http://1.bp.blogspot.com/_gmJKpTIWiMA/TIO_9V5aS8I/AAAAAAAAACk/GckFvx438NY/s1600/N950.jpg vai luuletko Nokian Morpheuksen tulevan tänä vuonna, kun se on taiteilijan näkemys? Samaa näyttäisi olevan Aavan sivuilla

Voi olla, että jotenkin E7-tyylinen, mutta ilman fyysistä Qwertyä, pitäisi tulla myöhemmin toinen fQwerty, mutta luultavasti jälkimmäinen. N900 oli aiemmin uutisoitu samaan tyyliin, ettei laite kuulu tavallisille asiakkaille. Ne meni silti sitä ostamaan ja suosion suuruus yllätti Nokian täysin. Samaa hommaa toistetaan tutulla kaavalla ja se voi yllättää jälleen kerran.

Aava Mobile Oy:n sivuilta voisi yksi olla sen tyylinen alumiininen uusi kehittäjien runko ja lisättynä näppis. Varmaan E7-tyylinen. Jos kerran aikovat vain "yhden" laitteen esitellä. Voisi hyvää lupailla markkinoille.

Näin siis analysoisin.

Vastaa
N900x
N900x

31

Tästä ketjusta saatte _kaiken_ selville (http://forum.meego.com/showthread.php?t=2719):
- N950 on Fremantle-Meego eli Maemo6
- käyttää .deb pakettienhallintaa
- Vain tämä laite on tulossa. Piti olla vain steppi ennen MeeGoa, mutta nyt ainoa ennen uusia suunnitelmia.
***
Ja vielä tämä: Meego johtaja Valtteri halla (14 vuotta Nokialla) on tänään eronnut tehtävästään: http://twitter.com/valhalla101

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja