Katsaus Nokia E7 -älypuhelimeen

30
Matti Robinson

Katsaus Nokia E7 -älypuhelimeen
Puhelinvertailu.comin toimitukseen saapui Nokian ensimmäinen QWERTY-näppäimistöllinen Symbian^3-puhelin. Kommunikaattorin jatkajaksikin kutsuttu Nokia E7 on erityisesti bisneskäyttöön suunnattu älypuhelin, joka on varustettu nelirivisellä QWERTY-näppäimistöllä ja Nokian älypuhelinportfolion suurimmalla, neljän tuuman AMOLED-kosketusnäytöllä.

Nokia E7 edustaa siis montaa ensimmäistä kertaa Nokian Symbian^3-alustalle eritoten näytön ja näppäimistön osalta. Se saattaa kuitenkin edustaa Nokialle myös yhtä viimeistä kertaa. Mobile World Congress -messuja ennen Nokia kertoi siirtyvänsä portaittain käyttämään Windows Phone -alustaa Symbianin sijaan. Nokia E7 voikin olla viimeinen korkeamman hintaluokan Symbian-älypuhelin.

Nokia E7 ei ole massiivinen uudistus aiempaan N8-malliin verrattuna. Itseasiassa jopa sen muotoilu on hyvin pitkälti N8:n tapainen, vaikka kyseessä on eri malliperheen puhelin. Löytyypä muotoilustakin tosin muutamia eroavaisuuksia.E7:n etupuolelta löytyy peräti neljän tuuman AMOLED-kosketusnäyttö, jollaisia ei aiemmin nokialaisissa ole nähty. Paitsi että näyttö on tavanomaista suurempi, se tuo mukanaan Nokia C6:sta tutun Clear Black Display -teknologian. Kyseinen teknologia pyrkii parantamaan AMOLED-paneelin kontrastia entisestään ja heijastaa auringonvaloa aiempaa vähemmän. Tarjolla on siis rikkaampi kuva, jota on helpompi katsella myös päivänvalossa. Valitettavasti näyttö luottaa edelleen nokialaisista tuttuu, kilpailijoita vaatimattomampaan 640x360-resoluutioon.

Pieni yksityiskohta N8:n muotoiluun verrattuna on valikkonäppäimen siirtyminen kulmasta keskelle puhelimen näyttöä. Muun muassa iPhonesta tuttu sijoittelu onkin ehkä aiempaa parempi. Puhelimen muutkin fyysiset napit ovat kokeneet N8:sta pieniä muutoksia. Lukistuskytkin on siirretty oikealta sivustalta vasemmalle, joka aiheuttaa alussa pientä hämmennystä. Hämmennystä lisää oikealle sivustalle sijoitettu toinen liukukytkin, joka säädetään äänenvoimakkuutta. Samalla kytkimellä voi tavalliseen tapaan käskyttää myös kameran zoomia. Omaan käteen N8:sta löytyvistä erillisistä volyymi/zoom-painikkeista tuntuman sai liukukytkintä paremmin.

Puhelimen oikealta sivulta löytyy lisäksi paikka SIM-kortilla ja yksitoiminen kameran laukaisunappi. Muistikorttipaikkaa 16 gigatavun flash-muistilla varustetusta E7:stä ei löydy lainkaan ja akunvaihdosta on tehty kotioloissa mahdottomaksi. N8:n tapaan torx-ruuveja ei ole enää näkyvissä, joten mikäli akun haluaa vaihtaa, täytyy puhelin viedä huoltoliikkeeseen.

Puhelimen yläosasta löytyvät microUSB-liitin, 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä 720p-teräväpiirtovideon ja äänen siirtämiseen tarkoitettu HDMI-liitin. Nokia E7:n mukana toimitetaan N8:n tavoin sekä HDMI-adapteri että USB On The Go -toimintoon tarkoitettu USB-adapteri.
Kaksi suurinta E7:n ja N8:n erottavaa tekijää ovat tietysti fyysinen näppäimistö ja kamera. Lienee kaikille puhelimen tekniset tiedot tietäville selvää, että Nokia N8 päihittää kameran osalta E7:n helposti. Nokia E7:stä löytyvä 8 megapikselin kamera käyttää niin kutsuttua Full Focus -tekniikkaa. Fixed focus -kameran tapaan nokialaisissa käytetty Full Focus ei sisällä ollenkaan automaattista tarkennusta, vaan on kokoajan samassa tarkennustilassa. Full Focus -kameroissa kuva on tarkka 50 cm etäisyydeltä aina äärettömyyteen asti. Täystarkennuskameroiden edut tulevat esiin tilavaatimuksissa ja kameran toimintanopeudessa. Kamera mahtuu huomattavasti automaattitarkenteista pienempään tilaan, sillä tarkennukseen tarvittavaa mekaniikkaa ei tarvi laitteeseen mahduttaa. Lisäksi kuvatessa ei tarvitse odotella tarkennusta.

Vaikka teknologia sinänsä kuulostaa toimivalta, on kamerassa muutamia ongelmia. Lähikohteiden kuvaus ei näet ole ollenkaan mahdollista eikä kameran tuottama kuvanlaatukaan ole kovinkaan hyvää. Lisäksi linssiä suojaava lasi vaikuttaa erityisen herkältä rasvajäljille ja vaatii lähes poikkeuksetta lasin pyyhkimistä ennen kuvaamista, muuten tiedossa on suttuinen ja epäselvä kuva.

Kuvat ja videot:

Fyysinen QWERTY-näppäimistö on erittäin tervetullut ominaisuus. E7:n nelirivisellä näppäimistöllä kirjoittaminen onnistuu varsin nopeasti ja Nokia on tehnyt useita muutoksia muun muassa N97:stä tuttuun kolmiriviseen näppäimistöön. Näppäimistöstä löytyy nyt myös ääkköset, joskaan ne eivät ole aivan tietokonenäppäimistöstä tutuilla paikoilla.


Nokia on myös vaihtanut välilyönnin paikkaa keskelle näppäimistöä ja lisännyt muutamia erikoisnäppämiä. Mukana ovat ctrl- ja shift-näppämet sekä kaksi erillistä symbolinäppäintä. Toinen symbolinäppämistä avaa kosketusnäytölle symbolinäkymän, toinen puolestaan mahdollistaa näppäimistön keltaisten erikoismerkkien käyttämisen.

Näppämistön tuntuma on hyvä, vaikka hieman parempaa vastetta voisikin toivoa. Nappien välitys on riittävä, joten sen puolesta virhepainalluksilta välttyy miltei kokonaan. Myöskään näytön alareuna ei ole ylimmän rivin tiellä lainkaan. Näppäimistön avaamisen mahdollistavaa saranamekanismia on arvosteltu hankalaksi käyttää, mutta ainakin allekirjoittaneen käsittelyssä avaamisen oppi helposti ja mekanismi tuntuu pian pikemminkin kestävältä kuin jäykältä.

Ohjelmistopuolella Nokia E7 ei tuo juurikaan mitään uutta aiempiin Symbian^3-käyttöjärjestelmää pyörittäviin älypuhelimiin verrattuna. Odotettua uudistusta verkkoselaimeen ei saatu valmiiksi E7:n julkaisuun mennessä ja tällä hetkellä koko päivityksen tila on hieman auki. Viimeisimpien tietojen mukaan verkkoselaimen uudistus tapahtuu kuitenkin vielä tämän vuoden puolella, mahdollisesti kesään mennessä.

Sovellusvalikoimasta löytyy N8:n tapaan myös multimediaominaisuuksia, joten bisneskäyttäjän ei tarvitse luopua esimerkiksi videoiden ja kuvien muokkauksesta tai verkkovideopalveluista.

Ainoastaan toimisto-ohjelmissa on tarjolla jotain uutta. Mukana on F-Securen Anti-Theft -ohjelmisto, joka mahdollistaa etälukituksen, etäpoiston, etäpaikannuksen sekä SIM-vaihdon lukitsemisen ja ilmoittamisen. Ohjelmistoon on mahdollista ostaa lisäksi virustorjunta, palomuuri ja selaussuojaus. Tarjolla on myös muista Symbian-puhelimista tutun QuickOfficen laajennettu versio sekä Communicator-viestin.

QuickOfficella on mahdollista avata ja muokata tekstiasiakirjoja, laskentataulukoita ja PowerPoint-esityksiä. Ohjelmisto avaa Microsoft Officen tiedostoformaatit, mutta tukea esimerkiksi OpenOfficen tiedostoformaateille tai rtf-tiedostoille ei ole. Laajempien teksti- tai taulukkokokonaisuuksien lukeminen tai etenkään muokkaaminen ei ole kovinkaan mielekästä, vaikka fyysinen näppäimistö tosin auttaa huomattavasti urakkaa. Erityisesti taulukkolaskennan erittäin pienelle alueelle rajattu näkymä vaikeuttaa taulukon hahmottamista.
Loppupäätelmä

Nokia E7 on N8:n tavoin erittäin jämäkkä puhelin, jonka materiaaleista tai ulkomuodosta on vaikea löytää heikkouksia. Muutamia pieniä yksityiskohtia olisi voinut ehkä tehdä toisin, mutta pääasiassa kyseessä on erittäin vahva kokonaisuus. Valitettavasti allekirjoittaneen toiveet uusituista ohjelmista eivät toteutuneet vielä. Erityisesti verkkoselainuudistus olisi ollut tervetullut.

Puhelimen tärkeimmän ominaisuuden, nelirivisen QWERTY-näppäimistön kohdalla on onnistuttu. Aiempien Nokian kosketusnäytöllisten QWERTY-mallien, N97:n ja N900:n, näppäimistöt kalpenevat E7:n rinnalla. Joillekin tämä on erityisen tärkeää ja saattaa jopa suoraan johtaa puoltavaan ostopäätökseen.

Suurimmat miinukset puhelimessa koskevat odotetusti kameraa ja paikalleen jämähtänyttä Symbian-käyttöliittymää. QWERTY-näppäimistö tuo käytettävyyteen onneksi jotain lohtua, kun esimerkiksi verkko-osoitteiden kirjoittaminen ei vaadi enää tuskastuttavan kosketuskäyttöliittymän käyttöä. Joissain paikoissa näppäimistöstä ei kuitenkaan oteta täyttä hyötyä irti, joka osaltaan kertoo käyttöliittymän lapsuksista.

Multimediaominaisuudet ovat kameraa lukuunottamatta hyvät. Nokia N8:n tavoin puhelimesta löytyy sama, sulavalla käyttöliittymällä varustettu musiikkisoitin, lähes kaikkia videoformaatteja toistava videosoitin sekä HDMI-liitin. Ei suo unohtaa myös yhtä markkinoiden parhaista näytöistä, vaikka resoluutiossa jäädäänkin jälkeen.

Varmasti monelle puhelin tulee hankittua riippumatta käyttöliittymän ongelmista. Tuttu Symbian-ympäristö ja täysnäppäimistö ovat näille ihmisille tärkeitä. Ja täytyy sanoa, että N97:n kaltaisen epäonnistumisen jälkeen E7 vaikuttaa riemuvoitolta. Mikäli näppäimistöä ei koe tarvitsevansa, ei E7 ole millään tavalla järkevä ostos. Pelkästään miltei 600 euron hankintahinta karkoittaa siinä tapauksessa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Lenovo ThinkPhone – hinta laskenut -42%

Motorola Lenovo ThinkPhone
583 € CDON
660 € Proshop
999 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 999 €

Realme C30 – hinta laskenut -22%

Realme C30
78 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -18%

Sony Xperia 1 V
999 € Verkkokauppa.com
999 € Gigantti
999 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1216 €

Xiaomi Redmi Note 12S – hinta laskenut -15%

Xiaomi Redmi Note 12S
187 € CDON
192 € Proshop
219 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (30)

Anonyymi käyttäjä
Update for Symbian (vahvistamaton)

1

Mukava pikakatsaus. E7:sta voi tulla paljon houkuttelevampi malli, kunhan vain saavat ne lupaamat päivitykset ulos, unohtamatta uutta UI:ta!

Vastaa
ep_
ep_

2

Niin. Hintakin voisi hieman laskea niin houkuttelisi enemmän. Nimittäin hieman tuota halvemmalla irtoaa tuo Nokian N900 jonka Maemo on varmasti parempi käyttiksenä kun symbian. Ja Maemossa ei ainakaan voi haukkua selainta niin kuin tätä Symbianin selainta soimattiin tässä artikkelissa. Toisaalta selainongelman rataisee yksinkertaisesti hankkimalla opera mobilen.

Vastaa
ypsilon
ypsilon

3

Vieläkö N900:sta saa jostakin? Mikä siitä Symbianista tekee niin kurjan käyttää? Ihan tosissani kysyn, kun en ole S^3:a kokeillut. Yleensä vain tokaissaan ilman perusteluja sen olevan surkea. Ok selain on kuraa, mutta mites peruskäyttö verrattuna vaikka Androidiin. Asetukset, herätyskello, tekstiviestit, puhelut tms.

Vastaa
ep_
ep_

4

Oliko tuo vitsi että N900:sta ei saisi enää mistään? Kaikki suomen isoimmat operaattorit ainakin vielä myyvät N900:aa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ei kiitos,Symbian. (vahvistamaton)

5

Jos tuo olisi varustettu MeeGo-käyttiksellä varustettuna,niin kiinnostaisi enemmän!. ;)

Vastaa
Tnoi
Tnoi

6

@3

No ei Symbian 3 mielestäni ole mitenkään kurja. Jotkut valikkorakenteet on vähän sekavia, mutta niihin kyllä tottuu nopeasti ja eikä niitä asetuksia tarvitse koko aikaa olla säätämässä kun ne kerran on laittanut kohdalleen. Puhelut, tekstarit ja herätyskellot toimii erinomaisesti ja ovat nopeasti saatavilla ilman suurempaa valikkosurffausta. Symbian 3 dissaus tuntuu olevan lähinnä nörttejen hauskaa huvittelua ja useimmiten ne perusteet jää aika vaisuiksi. Luotettava ja vakaa alusta, itse olen ainakin ollut tosi tyytyväinen omaan s^3 laitteeseen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ei kiitos,Symbian. (vahvistamaton)

8

Suurimmat miinukset puhelimessa koskevat odotetusti kameraa ja paikalleen jämähtänyttä Symbian-käyttöliittymää.

Vastaa
Nseries
Nseries

9

Tuohon kun tulee keeväällä PR2.0 uudella Maemo tyylisellä käyttöliittymällä, täysin uusi selain Flash 10 tuella, HTML5, uusia HYÖDYLLISIÄ widgettejä, Qt 4.7, 25% parempi akun kesto jne jne jne...

AVOT!

Vastaa
Poll0
Poll0

10

"Lähikohteiden kuvaus ei näet ole ollenkaan mahdollista"

Pientä rajaa. Tämä ei pidä lainkaan paikkaansa ja pistää epäilemään oletteko kokeilleet koko puhelinta.

Vastaa
mckonen
mckonen

11

E7ää viikon käyttäneenä, että mikä tässä käyttiksessä on vikana, 3 erillistä aloitusruutua, joihin saa symbian tyyppiset widgettejä, kuten sähköpostit, tekstarit, uutiset, säät, web selain..., jos eivät miellytä, niin asentaa Ovikaupasta ilmaiseksi esim. n desk -apuohjelman, joka muuttaa puhelimen käyttiksen ikonipohjaiseksi, kuten IPhone, tätä ei kumma kyllä ole missään mainostettu (itse pidän enemmän symbian info -widgeteistä). Saa asennettua vaikka opera 10,1:n, joka on ihan ok. Eli upea laite, ok. käyttis (käytännöllinen hyvä symbian, helppo ikonivalikko), pieni koko ja kevyt, todella hyvä näppis, mutta tosiaan kamera voisi olla parempikin sitä paljon tarvitsevalle. Suosittelen erityisesti työhön, mutta myös jokapäiväiseen ei business käyttöön.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ei kiitos,Symbian. (vahvistamaton)

12

Miten ne bugitukset,käyttiksen jäähmettymiset jne,joita N8 mallia on vaivannut?.Voiko sitä jo käyttää ulkona,ettei virrat katkea?. =)

Vastaa
Tnoi
Tnoi

13

@12

Ensinnäkin määrittele bugitus. Jos pistät 6 ohjelmaa päällekkäin pyörimään ja scrollaat muna pystyssä valikkoja niin kovaa kun jaksat, niin joo saattaa vähän hidastella. Mutta ei kyllä normaalissa käytössä ole minkäänlaista viivettä eikä hidastelua. Asiat tapahtuu silloin kun nappia painaa ja silloin kun niiden haluaa tapahtuvan. Mitään varsinaisia bugeja ei ole kyllä tullut toistaiseksi yhtään kappaletta ainakaan itselläni vastaan.

Itselläni ei ole kyllä koskaan jähmettnyt, eikä virrat ole katkenneet ilman tahtoani sisällä tai saati sitten ulkonakaan. Ehkä se voi sitten olla että antoivat minulle jonkun sunnuntai kappaleen, joka on normaalia parempi.

Vastaa
tonkie
tonkie

14

Eipä ole mullakaan N8 sammuillut saati lagitellut. Yksi ruutu täynnä online widgettejä ja musiikkisoitin päällä, muistia vapaana vielä sellanen ~ 109Mb +-4Mb, hyvin rokkaa :)

Vastaa
hyvi
hyvi

15

"Mobile World Congress -messuja ennen Nokia kertoi siirtyvänsä portaittain käyttämään Windows Phone -alustaa Symbianin sijaan. Nokia E7 voikin olla viimeinen korkeamman hintaluokan Symbian-älypuhelin."

Hieman ehkä epäolennainen asia, mutta on aivan varma, että Nokialta tulee vielä monta korkeamman hintaluokan Symbian puhelinta. Siirtymä Windows puhelimiin tapahtuu 2-3 vuoden aikana ja Nokia on itsekkin sanonut, että esim tänä vuonna on tulossa paljon tehokkaampia Symbian puhelimia (1 gh kellotaajuudella toimivia prosessoreja.

Ja jos asiaa ajattelee järkevästi niin ei Windows puhelimiin siirrytä kertaheitolla ensimmäisen sellaisen saapuessa. Todennäköisesti vuosi 2012 on vielä vuosi, jolloin myydään enemmän Symbianeja kuin Windows puhelimia. Mutta tietysti Symbianit siirtyvät halvempaan hintaluokkaan kun saadaan toimivat Windows high end puhelimet ulos. Tämä tapahtuu aikaisintaan 2011 lopussa.. todennäköisesti myöhemmin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ei kiitos,Symbian. (vahvistamaton)

16

Samsung saa kokoajan omien markkinaosuuksien lisääntyessa Nokiaa kiinni ja sitten...Samsung on lopulta SUURIN!. ;)

Vastaa
maltti
maltti

19

Parasta sitten vuosiin pelkästää käteen ottaessa tuntee että onpas peli, toimii puhelimenakin mahtava näppis toiset ei ole samalla vuosisadalla

Vastaa
ypsilon
ypsilon

20

@ep_ @

No eipä ollut n900 Soneran valikoimissa ja Saunalahdellakin alennusmyynnissä. Että semmonen vitsi. Muita en viitsinyt tarkistaa.

Vastaa
ep_
ep_

21

Ihan vasta kävin Elisalla ja DNA:lla kattomassa että joko ostais uuden puhelimen ja katoin totan N900:aa yhtenä vaihtoehtona. Kumpikaan (DNA eikä Elisa) ei kyllä ollut lopettamassa myyntiä vielä ja ihan normihintaan myivät vielä.

Vastaa
pitokokka
pitokokka

22

Valokuvien osalta kamera ei pärjää esim. N97minin kameralle (5M). E7:n kameralla pärjää, mutta lähikohteet menevät suttuiseksi. Pienempi ja paremmin käteen sopiva kuin kommari. Ison tuntuinen, jos on tottunut pienempiin puhelimiin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
What new???. :( (vahvistamaton)

23

Nokia E7 ei ole massiivinen uudistus aiempaan N8-malliin verrattuna.Itseasiassa jopa sen muotoilu on hyvin pitkälti N8:n tapainen,vaikka kyseessä on eri malliperheen puhelin.

Missä ovat ne uudet innovaatiot/intuitiiviot??. :/

Vastaa
miksuh2
miksuh2

24

Ootteko muuten huomannut, että Symbian ^3:ssa on sisäänrakennettu WebDav -tuki? Kyseinen toiminnallisuus löytyy myös E7:stä. Tuo mahdollistaa internetissä olevien WebDav-tilien mounttaanmisen puhelimeen etälevyasemiksi. Eli toisinsanoen kyseessä pilvipalvelu, jota voi käyttää tallennustilana.

Mountattu WebDav tili näkyy puheluimelle aivan samanlaisena levyasemana kuin puhelimen sisäinen muisti tai puhelimen sisäinen massamuisti. Eli vastaavasti kuin C: ja E: asemat.

Tällä etälevtasematoiminnolla on mahdollista lisätä puhelimen tallennuskapasiteettia vaikka sadoila gigatavuilla, jos WebDav-tilillä niin paljon tilaa on. Eli vaikkei netin yli käytettävä etäklevyasema olekaan yhtä nopea kuin muistikortti olisi, niin etölevyasemat nostaa silti tallennuskapasiteettia merkittävästi. Toki etälevtasemien käyttö tarvitsee nettiyhteyden, eli niiden käyttö syö enemmän akkua kuin paikallisten levyasemien käyttö.

Jokatapauksessa E7:ssä on siis kaksi taopaa kasvattaa tallennuskapasiteettia: USB-OTG:n kautta USB-massamuistien kytkeminen ja WebDav-etälevyasemien käyttäminen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
kysyisimpä vaan et.. (vahvistamaton)

27

onko tuo E7 ostamisen arvoinen 12-14 vuotiaalle? olisi uusi puhelin hakusessa ja monta vaihtoehtoa on ollu ja mul on ollu AINA symbian ja tuo sama valikko, johon oon tottunu. puhelinvaihtoehdot ovat mielettömätm ja taistelen Nokia E7:n, Nokia asha 303:n, HTC ChaCha:n ja HTC Desire Z:n välillä. mitä suosittelisitte?

Vastaa
Kuveerty
Kuveerty

28

Desire Z on aika kaamee laitos, Nokia asha 303 ja ChaCha varmaan aika samaa tasoa, tosin Asha uudempi ja paremmilla spekseillä. E7 taasen on aika eri luokassa näistä, 4" näyttö kuitenkin verrattuna ashaan ja ChaCha:han, juuri tullut Belle-päivitys ja monta muuta juttua mitkä tekisivät itselleni ainakin noista vaihtoehdoista valinnan helpoksi. Erityisesti kun hyvä näppäimistö näyttäisi olevan sinulle tärkeä kriteeri, niin E7 on noista kevyeen paras. Kallein tosin, mutta ei suuri ero muihin, ainakaan Desire Z:aan.

Käy ihmeessä kokeilemassa kaupoissa, ja muista kokeilla aitoja pelejä, ei puisia demokappaleita. Molempien liukunäppisluurien puudemot eivät anna tarpeeksi hyvää kuvaa liukumekanismeista, Nokialta varsinkin todella paha moka edes päästää liikkeelle tuota mainoskappaletta. Se häpäisee oikean E7:an täysin.

Vastaa
teme565
teme565

29

DesireZ:ssa on sama ongelma kuin noksun e75:ssä, eli näyttö ei käänny mihinkään suuntaan, mikä on suuri miinus, jos puhelinta käyttää esim pöydän päällä pitäen. Desirez:n miinukseksi on laskettava myös fyysisesti heppoinen näyttö. Se ei tarvitse kovinkaan kummoista kolhua niin halkeaa.
Itse ostin syksyllä E7:n kun halvalla sai ja vastikään tuli belle ulos, niin kyllä tuo itsellä kaikki puhelimen tarpeet täyttää.

Ja desire z on muuten noista se kallein, eroa E7:aan useita kymppejä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.