Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia kaataa lisää vettä myllyyn Applea vastaan

18
Manu Pitkänen

Nokia kaataa lisää vettä myllyyn Applea vastaan
Uutisoimme viikonloppuna ITC:n tuomarin päätöksestä, jonka mukaan Apple ei ole rikkonut kanteeseen liittyneitä viittä Nokian patenttia. Nokia ilmoitti välittömästi, ettei se ollut tyytyväinen päätökseen, mutta aikoo odottaa lopullista komission päätöstä ennen kuin harkitsee jatkotoimenpiteitä.

Nokian ja Applen välinen patenttisota on jatkunut katkerana jo muutaman vuoden, eikä loppua näytä tulevan millään. Kanteiden ja vastakanteidenkin jälkeen Nokia on löytänyt salkustansa vielä seitsemän patenttia lisää, joita Apple on yhtiön mukaan käyttänyt luvatta tuotteissaan. Nokian lehdistötiedotteen mukaan se syyttää tällä hetkellä Applea yhteensä 46 patentin rikkomisesta. Yhtiöiden välisiä patenttikiistoja ratkotaan ITC:ssä, Alankomaissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Tätä uutta seitsemää patenttia koskevaa kannetta käsitellään ITC:ssä.
Puheena olevat seitsemän patenttia koskevat liittyvät moniajoon, datasynkronointiin, asetteluun, puhelujen äänenlaatuun ja Bluetooth-lisälaitteisiin. Nokian mukaan patentteja on hyödynnetty käytännössä jokaisessa Applen valmistamassa laitteessa.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (18)

JIIhaa. =) (vahvistamaton)

1

Kirjoita kommenttisiNokia luuleekin omistavansa kaikki patentit!!.
No,EI varmasti!. =)

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

3

Vaikea tähän on sanoa juuta taikka jaata, kun ei tarkalleen tiedä, mistä patenteista on kyse. Osa ainakin on näköjään softapatentteja, jotka kyllä saisi vaikka lopettaa kokonaan. Applellakin on ihan älyvapaita softapatentteja. Yksikin on tällainen: "kuvion tekeminen kosketusnäytöllä laitteen lukituksen poistamiseksi". Että just joo ja huhhuh. Ymmärrän kyllä hyvinkin tekniikan patentoimisen, mutta softapatentit on kyllä jotain käsittämätöntä...

Olisi kyllä mielenkiintoista tietää, mitä kaikkia softapatentteja esim. Nokialla, Applella ja Microsoftilla on. Sieltä voisi löytyä jotain hupaisaakin luettavaa! :D Esim. Microsoftilla kuulemma on patentti kosketusnäytön tuplaklikkauksille. Tuon kun aikanaan kuulin, ajattelin, että ei kai kukaan tuollaista edes tekisi, vaan Nokiapa teki! :D

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

4

@uutinen
>Nokian ja Applen välinen patenttisota on jatkunut katkerana jo
>muutaman vuoden

Jos katkeruus alkoi haasteesta oikeuteen, niin siitä ei ole vielä kahtavuottakaan

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

5

@4

Luulen, että Nokialla muuttui ylimielisyys katkeruudeksi viimeistään siinä vaiheessa kun iPhone 3G "räjäytti pankin". :D Sitä ennenhän Nokian johtajat haastatteluissa sanoi, tyyllin "se Apple mitään kännyköitä osaa tehdä eikä myydä".

Vastaa
hyvi
hyvi

6

Mobiilialan patenttitaistelut ovat hyvä esimerkki siitä miten patentteja käytetään ensisijaisesti strategisena aseena kilpailijoita vastaan, sen sijaan että pyritään vain saamaan kehityskulut (ja kohtuullista voittoa) takaisin. Patentit eivät tällöin edistä teknologian eteenpäin menemistä parhaimmalla tavalla, joka taitaa kuitenkin olla patenttilain yksi tärkeä tavoite.

Vastaa
hyvi
hyvi

7

Nokian johtokuntaanhan nostettiin juuri lakiasioiden johtaja Louise Pentland sillä meiningillä että kohta sataa rahaa laariin patenttioikeudenkäyntien johdosta. Saa nähdä kuinka pitkään siellä johtokunnassa Pentlandia tarvitaan.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

8

@5

Luulet vai? Hieno homma. Ja missä ja milloin joku Nokian johtaja on sanonut että Apple ei osaa tehdä puhelinta?

Itse en ainakaan ole koskaan huomannut että Nokia olisi jotenkin ylimielinen yritys. En tiedä onko multa mennyt jotakin sitten ohi korvien.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

9

@8
En nyt löytänyt täsmälleen sitä juttua, joka mulla nyt oli mielessä. En kuitenkaan jaksa koko iltaa googlailla parin vuoden takaisia juttuja.

Tässä vähän jotain sen suuntaista, mutta muistan Vanjoen suomineen Applea kovemminkin. http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/11/28271&request_ahaa_info=true

Etenkin ingressissä oleva lainaus tavoittaa minusta todella hyvin Vanjoen asenteen "iPhonelle käy kuin Applen mac-tietokoneille: paljosta melusta seuraa melko vähäinen asema markkinoilla".

Vastaa
Tnoi
Tnoi

10

@9

Jeh eli yksi ihminen spekuloinut jotain omiaan yli kaksi vuotta sitten ja sen perusteella koko firma on ylimielinen? Eikähän se jätkä ole Nokialla työskennellyt kohta vuoteen.. Lähti lätkimään kun ei päässytkään TJ paikalle.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

11

Yrityksellä tuskin voi omia mielipiteitä olla, mutta mielikuva yrityksestä syntyy johtajiston ulosannista. Vanjoki kuitenkin johti silloin Multimedia -yksikköä, joka sattui alkujaan olemaan Nokian rahasampo, joten ei nuo nyt ihan mitättömän tyypin mitättömiä kommenttejakaan olleet. Ja mitä tekemistä Vanjoen eroamisella on tämän asian kanssa?

Minun mielestäni Nokia on alkujaan suhtautunut kilpailijoihin (varsinkin Androidiin) ylimielisesti. Sellaisen käsityksen olen siis henkilökohtaisesti Nokian johtajistoon kuuluvien henkilöiden sanomisista. Jos olet eri mieltä, niin ole vapaasti.

Vastaa
Anestic
Anestic

12

Nokia on pioneeri alalla ja sen pitää saada siitä tunnustus ja kunnia. Kaikki muutkin maksavat patenteista Nokialle, niin kyllä se on Apple se ylimielinen tässä, eikä Nokia. Apple itse pitää kovaa kuria omista patenteistaan myös, mutta ei halua itse maksaa muiden... Äärimmäisen törkeää toimintaa. Puhumattakaan puheista muiden tuotteista...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@10
Kun se yksi ihminen sattuu olemaan yksi Nokian kovimmista johtajista kertonee se jotain vähän laajemmastakin. Tuskinpa Nokia ja asenteet sen sisällä ovat ihan täydellisesti muuttuneet sen *puolen* vuoden aikana kun Vanjoen lähdöstä on tiedetty. Syyskuussa vielä uutisoitiin Vanjoella olevan puolen vuoden irtisanomisaika.

@12
Nokia on pioneeri ja Nokian tulee saada essentiaalipatenteista kohtuullinen korvaus, myös Applelta. Maalaisjärjellä ajatellen Nokian (väitetysti) pyytämä kiinteä prosenttiosuus lopputuotteen hinnasta on jotain muuta. En ihmettele, että Apple ei sitä mukisematta maksanut. Se, että pienemmät tai halvempia kännyköitä (joiden arvo on luonnollisestikin enemmän sidottu langattomaan tekniikkaan, johon kiistellyt essentiaalipatentit liittyvät) tekevät firmat ovat siihen suostuneet ei todista laskutavan kohtuullisuudesta mitään.

Oikeus saattaa joskus kertoa osuiko maalaisjärki oikeaan, todennäköisimmin tämä kuitenkin sovitaan jossain vaiheessa osana isompaa IP-diiliä. Mutta eiköhän tällä sopalla makseta monen lakimiehen makea elämä vielä monta vuotta.

Vastaa
henryhyva
henryhyva

14

NOKIAN On Turha Piereskellä, Olis Itse Käyttänyt Patentit Kunnollisiin Puhelimiin Eikä Piilotellut Niitä Jossain "Salkussa"!

Ollilat ym saapastehtaalle!

Vastaa
Anestic
Anestic

15

@Jonahan Ei esim. Samsung ole minusta pienempi kännykkävalmistaja kuin Apple, eikä iPhonessa ole enemmän ominaisuuksia kuin Samsungin useissa puhelimissa, päin vastoin esim. raudan osalta. Toiminnan puolesta hyvin vähän eroja joten tuo puhe korvausten reiluudesta valmistajan mukaan ei ole maalaisjärjellä ajateltuna oikein. Patenteilla on hyvä tarkoitus ja alalla käsittääkseni vakiintuneet korvausmenetelmät joten en ymmärrä tuollaista sooloilua... Ja kuten sanoin myös apple pitää omastaan huolen, kärkevimpänä esimerkkinä taannoinen leikkuulautajupakka.

Vastaa
roponen
roponen

16

Jep, lakimiehet ne vaan tilailevat isompia mersuja.

Suomessa toki pääasiassa suhtaudutaan näihin haasteisiin kuin Apple olisi varastanut meiltä Karjalan, mutta kansainvälisesti tällaiset haasteet tekevät kyllä todella pahaa Nokian imagolle, etenkin jos/kun voittoakaan ei heru (kuten viimeksi).

Kunpa nämä oikeudenkäynnit voisi edes käydä salassa.

Vastaa
jepajuudas (vahvistamaton)

17

Nämä ylimielisyys ja tekisivät itse kunnon laitteita puheet ovat todellisia iSkidien puheita. Pistää hymyilyttämään.

Rautatalo vs markkinointitalo.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

18

@15

Kirjoitin "pienemmät tai halvempia tekevät". Samsung osuu tuohon toiseen kategoriaan, ja oletettavasti myös ensimmäiseen jos lasketaan kappalemäärien asemesta rahaa (liikevaihtoa tai voittoa). iPhone oli markkinoille tullessaan selvästi kallein puhelin, ja edelleen Applen ASP on yksi korkeimmista (Vertulla ja vastaavilla on varmasti korkeampi). On selvä että prosentuaalinen osuus hinnasta kirpaisee sitä enemmän kuin vaikka Samsungia, jos ei lasketa ainoastaan Samsungin huippumalleja.

Kun Apple, laittaa laitteeseen paremman näytön tai pystyy pitämään hinnan korkeana, kiitos käyttöliittymän tai softatarjonnan, tai Vertu laittaa puhelimeen kultaiset kuoret, onko reilua (reiluusvaatimus liittyy essentiaalipatenttien FRAND-käytäntöön), että radiotekniikkapatenteista saatava siivu kasvaa samassa suhteessa? Applesta ei, siksi asiasta kiistellään. Applea ilmeisesti myös häiritsi se, että Nokia yritti diilata Applelta käyttöliittymäpatentteja vaihdossa essentiaalipatentteihin, mutta ehkä sekin on yleinen käytäntö.

Sivusta seuraavana vaikuttaa vähän hassulta, että noita lisenssimaksuja haetaan lopputuotteiden valmistajilta, eikä niitä ole hoidettu jo baseband-valmistajan toimesta, mutta kai siihen on joku perusteltu syy. Jossain kuitenkin raja menee, tietääkseni esimerkiksi autosta, jossa on mukana langatonta teknologiaa, ei makseta lisenssejä auton loppuhinnan mukaan vaan lisenssit määräytyvät muulla tavalla.

Patenteilla oli sata vuotta sitten hyvä tarkoitus. Valitettavasti nykyään käytäntö on, etenkin USA:ssa, kääntynyt lähes täysin alkuperäistä tarkoitusta vastaan. Systeemi on pahasti rikki, varsinkin softapatenttien osalta.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja