Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Näin Elop tienaa, mikäli Nokia onnistuu

10
Matti Vähäkainu

Näin Elop tienaa, mikäli Nokia onnistuu
Stephen Elopin työ Nokian toimitusjohtajana alkoi mediaa ruokkivalla uutispommilla, jonka seurauksena vuosia uskollisesti palvelleen Symbianin kuoppaaminen alkoi. Uuden toimitusjohtajan menneisyys avasi lisäksi epäilijöille ja kriitikoille tien salaliittoteorioiden ihmeelliseen maailmaan. Oliko entinen Microsoftin mies siirtynyt Nokialle tehdäkseen ainoastaan hallaa?

Nyt Nokian hallituksen viimeisimmän vuosikatsauksen jälkeen tiedämme kuitenkin paremmin kuinka paljon Elopilla on omaa lehmää ojassa Nokian strategian onnistumisessa. Hallitus määritti alkukuusta uudet toimitusjohtajaa koskevat raha- ja osakebonukset seuraavalle kahdelle vuodelle. Stephen Elopin korvaukset ovat sidottu vuodesta 2011 lähtien erittäin tiukasti Nokian tulokseen, joka voi tietää Elopille suuria osakebonuksia tai aiempaa pienempiä kannustepalkkiota ja nollabonusta.

Hallitus tiputti toimitusjohtajan lyhyen tähtäimen kannustepalkkioita 150 prosentista 100 prosenttiin, joka tarkoittaa, että vuosittain Elop nostaa rahabonuksia aiemmin sovitusta 1,5 miljoonasta poiketen miljoona euroa. Myös muita rahapalkkioita pienennettiin.Vuosittaisten rahapalkkioiden laskemista tasapainottaa tulokseen pohjautuvat osakebonukset. Kahden vuoden päästä päättyvän tarkastelujakson jälkeen Stephen Elopilla on mahdollisuus saada osakebonuksia, jotka riippuvat sekä Nokian sen hetkisestä osakehinnasta että yhtiön kilpailukyvystä. Kaksiosaisen bonuspaketin puoliskot mahdollistavat yhteensä useiden miljoonien eurojen arvoiset osakebonukset -- tai käteen voi jäädä myös pyöreä nollabonus.

Havainnollistetaanpa monimutkaista palkkakuviota hieman:

  • Vuosittainen "varma" kannustepalkkio pienenee 500 000 euroa / vuosi
  • Kahden vuoden päästä on mahdollista saada kertaluontoinen osakepalkkio, jonka vaihtelee seuraavasti:
    • Mikäli Nokian osake ei nouse vähintään 9 euroon ja kilpailukyky vastaavien yritysten keskuudessa on keskimääräistä heikompi: Elop saa 0 osaketta
    • Mikäli Nokian osake nousee 9 euroon tai kilpailukyky vastaavien yritysten keskuudessa on vähintään keskimääräinen: Elop saa 125 000 osaketta (9 euron arvolla reilu 1,1 miljoonaa euroa), joka kattaa suurinpiirtein "varman" kannustepalkkion menetykset
    • Mikäli Nokian osake lähes triplaantuu 17 euroon ja yhtiö on kilpailukyvyssä mitattuna kolmen parhaan juokossa: Elop saa 750 000 osaketta (17 euron arvolla liki 13 miljoonaa euroa)

On siis selvää, että Stephen Elopin tienesti riippuu erittäin paljon Nokian uuden strategian onnistumisesta. Jos strategia epäonnistuu ja kasvu on korkeintaankin maltillista, menettää Elop mahdollisuuden osakebonuksiin ja "häviää" puolimiljoonaa vuodessa. Jos Windows Phone 7 -alustaan nojaava strategia on puolestaan jo vuoden 2012 loppuun mennessä onnistuu parhaalla mahdollisella tavalla, kuittaa toimitusjohtaja vähintään noin 13 miljoonan euron edestä yhtiön osakkeita.

Vaikka Microsoftiin nojaaminen oli useiden mielestä väärä ratkaisu, pitää Nokian hallitus huolen siitä, että toimitusjohtaja häviää tai voittaa yhtiön mukana. Stephen Elop tuleekin varmasti tekemään kaikkensa saadakseen käteensä yli kymmenen miljoonan arvoisen osakebonuksen vajaan kahden vuoden päästä, ja se tarkoittaisi, että suomalaisen kumisaapasfirman arvo nousisi monella kymmenellä miljardilla.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (10)

Bluejack
Bluejack

2

Lainaus:

Stephen Elopin työ Nokian toimitusjohtajana alkoi mediaa ruokkivalla uutispommilla, jonka seurauksena vuosia uskollisesti palvelleen Symbianin kuoppaaminen alkoi.Uskollisesti xd mutta uutiseen. Pitäähän kätyrille maksaa, ei kai kukaan nyt luule että elopin missio päättyy jo saatuihin saavutuksiin? Pidemmälle ne katsoo.. ms/nokia ei kuulosta hyvältä.

Vastaa
AbigailFI
AbigailFI

3

Itse uskon, että Microsoft/Nokia-liitosta tulee hyvinkin onnistunut. Yhdistyneet toiminnot ja alan parhaat kehittäjät yhdessä voivat luoda hyvinkin onnistuneen kokonaisuuden, kun homma lähtee kunnolla käyntiin. Itse olen melko varma, että WP7 on seuraava puhelimeni, ja vieläpä Nokian sellainen. Luin juuri tänään, että Google ottaa tiukemman kontrollin Androidin kanssa ja tekee siitä suljetumman, mikä estää valmistajien muokkauksia.

iPhonen mielenkiinto katoaa muutamassa vuodessa, kun käyttöjärjestelmä näyttää täysin samanlaiselta jokaisen päivityksen jälkeen. Ja en tiedä kuinka radikaalisti alustaa voisi muuttaa, että lähes 400 000 sovellusta toimisi edelleen. Tuskinpa hirveästi. Ja Apple ei varmasti halua, että sovellukset tulisi koota uudelleen.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

4

Hieman huvittunein muistoin mietiskelen edes menneiden nokia johtajien lausuntoja androidista jossa "kusihousua joku liru lahjetta lämmittää" jne.. kylli varmaan joku k.o henkilö on lukenut sanomisiaan naama ainakin pikkasen punastellen? ja nyt mennään eväill' ihan uusilla nokia, the nokiasta tulee laite valmistaja jolle iso mikki sanelee säännöt.. xd

Se on max.5 vuotta luuletteko jotta nokia nimi on vielä takakannessa koristeena?

PS. nyt ms/nokialla on ainakin kerrankin johtaja joka puhuu englantia.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

5

@4

Edelleenhän Nokialla tunnutaan olevan sitä mieltä, että Androidiin turvautuminen olisi ollut housuun kusemista pakkasella. Microsofthan valittiin nimenomaan sen takia, että silloin Nokia ei ole vain OEM muiden joukossa, vaan paljon enemmän ja pääsee suoremmin vaikuttamaan asioihin.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

6

Lainaus:

#5


Edelleen? vaikka joku "tutkimus" 40% taas kertoi notta aikas iso prossa ex nokian dev* olisi ja vaihtaa androidiin tai muuhun nykyiseen järjestelmään?

Vastaa
Bluejack
Bluejack

7

Edelleen? vaikka joku "tutkimus" 40% taas kertoi notta aikas iso prossa ex nokian dev* olisi ja vaihtaa androidiin tai muuhun nykyiseen järjestelmään?

Kyllä ms on varmaan aina ollut nokian kumppani em *suiten osilta joka oli varsin toimiva esitys (ellei uusia versioita taas lasketa mukaan)

Olen samaa mieltä notta laitepuolen valmistajana nokia on (VARMAAN) loistava,jakelu yms.Adroid kelkkaan lähteminen olisi ollut se lopullinen antautuminen ..

mutta hauska ilmiö ,pari vuotta sitten ei ollut vaihtoehtoja paljoakaan kun puhutaan europaan markkinoilla olevista *äö* luureista ..
symbian vei?
Ihmisillä ei ollut vaihtoehtoja ,tai jos oli ne oli liian vaikeita oppia käyttämään tai sitten liian kalliita ostettaviksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ralle_ (vahvistamaton)

8

Nokia muuttui isännästä renkipojaksi, kun alentui ottamaan tuotteisiinsa toisen valmistajan käyttöjärjestelmän ja käytännössä luopui omista alustoistaan. Microsoftin säälittävät ratkaisut herättävät lähinnä närää työpöydällä (kukapa ei olisi kyllästynyt Windowsin kenkkuiluun) ja mobiilipuolella voi Windows Phonelle nauraa vapaasti. Sääli Nokian kannalta tietty.

Microsoftin aikaisemmille liittolaisille on käynyt kalpaten Windows-alustan menestyksen kanssa, joten tuskin Nokiakaan on poikkeus. Musta-Pekka kortti jää kouraan. En osta koskaan Windowsilla varustettua puhelinta!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja