Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia julkisti kaksi kosketuspuhelinta

77
Matti Vähäkainu

Nokia julkisti kaksi kosketuspuhelinta
Nokia julkaisi tänään odotetusti kaksi kosketusnäytöllä varustettua Symbian-puhelinta. Uutuuksia ovat patukkamallisen Nokia X6:n isoveli Nokia X7 sekä aiemmin keväällä julkistetun Nokia E7:n pikkusisko Nokia E6.

Nokia X7 on muiden X-sarjalaisten tapaan tarkoitettu viihdekäyttöön. Sen tärkeimpiin teknisiin ominaisuuksiin kuuluvat neljän tuuman ClearBlack Display -tekniikalla varustettu AMOLED-kosketusnäyttö ja 8 megapikselin EDoF-kamera kaksois-LED-salamalla. Puhelin on 11,9 millimetriä paksu ja valmiusaikaa luvataan 450 tuntia. Puhelimen voi nähdä toiminnassa eilen julkaistulla videolla.

Puhelimista jälkimmäinen edustaa erikoisempaa muotokieltä. Sinänsä tutulla pystysuunnan QWERTY-näppäimistöllä varustettu patukkamallinen Nokia E6 ei vaikuta alkuun mitenkään poikkeavalta. Kyseessä on kuitenkin harvinaisempi yhdistelmä patukkamallia, QWERTY-näppäimistöä ja kosketusnäyttöä. Nokia E6:n 2,46 tuuman kapasitiivinen LCD-kosketusnäyttö pystyy peräti 640x480-resoluutioon. Puhelimestä löytyy 8 gigatavua tallennustilaa, joka on laajennettavissa microSD-muistikortilla. Mittaa puhelimella on 115,5 x 59 x 10,5 mm, ja painoa 133 grammaa. Nokia X7:n tavoin E6:sta löytyy 8 megapikselin EDoF-kamera.

Molemmista puhelimista löytyy Nokian juuri julkaisema uusi Symbian-versio, Anna.

Molempien puhelimien toimitukset alkavat vuoden toisella neljänneksellä. Nokia X7:n veroton myyntihinta asettuu 380 euroon ja Nokia E6:n puolestaan hieman edullisempaan 340 euroon.

Puhelimien tarkemmat tekniset tiedot löydät vertailuosiostamme.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (77)

Thor1993
Thor1993

1

Sehän on loistavaa, että 2,5" näytössä on paremmat resot, kun 4 tuumasessa -.-
Nää voi olla ihan hyviäki puhelimia, mutta nykysin se 3rd party softan määrä on monelle aika iso valintaperuste..

Vastaa
miksuh2
miksuh2

2

@1

Se, että tuossa on näytön resoluutiona 640x480 eikä 640x360 johtuu näytön kuvasuhteesta. Tuon mallisessa puhelimessa 4:3 kuvasuhde on mielekkäämpi, kuin 16:9. Toisaalta esimerkiksi N8, E7, C7, X7 jne luureissa suuri koko etupaneelin täyttävä kuvasuhteeltaan 16:9 oleva näyttö on paljon parempi. Mitä sitten tulee sovelluksiin, niin Ovi Stioressa on paljon hyviäö sovelluksia ja pelejäö ja määrä kasvaa kokoajan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sipsit (vahvistamaton)

3

täytyy sanoo et kosketusnäytöllinen full-qwerty candybar on aivan jumalainen form factori. RIMhän sen on aiemmin jo tehny mutta hyvä että myös nokia on päätyny samaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
sipsit (vahvistamaton)

4

täytyy sanoo et kosketusnäytöllinen full-qwerty candybar on aivan jumalainen form factori. RIMhän sen on aiemmin jo tehny mutta hyvä että myös nokia on päätyny samaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

5

Uutisesta

> Molemmista puhelimista löytyy Nokian juuri julkaisema uusi Symbian-versio,
> Anna.

Joku Nokialla saanut tyttöystävänsä/vaimonsa nimen tuohion :) Itseasiassa tuo on ihan hyvä valinta, koska Anna on tytön/naisen nimi muuallakin kuin Suomessa, se on sitä myö esim Saksasa, Englanninkielisissä maissa ja monessa muussakin kielessä.

Vastaa
JussiFX
JussiFX

6

@2: Resoluutio on silti suurempi E6, vaikka kuinka höpöäisit kuvasuhteista. Itsellä lakkasi Ovi Storeen usko siinä vaiheessa kun yritin vanhalla nokialaisella mennä lataamaan ostamiani pelejä, mutta olisikin pitänyt ostaa uudelleen. Wtf?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

7

@6

Tässä on kyllä kyseessä todellinen suunnittelukukkanen. Ostetun pelin saa ladattua uudestaan omat lataukset tms osiosta, mutta Ovi Store antaa ostaa sen uudelleenkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

8

kuva on terävämpi ja kaarevat muodot sileämpiä siinä isomman reson pienemmässä näytössä - ainakin teoriassa. Kumpaakaan kun en ole nähnyt, mutta pixelien määrä ja siis koko antavat vahvasti näin jymmärtää.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

@6 JussiFX

> Resoluutio on silti suurempi E6, vaikka kuinka höpöäisit
> kuvasuhteista.

No öh? Enhän minä missään kohtaa sanonut että asia ei olisi noin.

> Itsellä lakkasi Ovi Storeen usko siinä vaiheessa kun yritin vanhalla
> nokialaisella mennä lataamaan ostamiani pelejä, mutta olisikin pitänyt
> ostaa uudelleen. Wtf?

Annas kun arvaan. Yritätkö mahdollisesti ladata pelin kahteen eri puhelimeen, jotka on vielä eri mallisia? Esimerkiksi toinen Symbian ^3 luuri ja toisessa luurissa S60 5th edition?

Jos tarkotat sitä, että ostit pelin alunperin samalla puhelimella, kuin mille nyt yrität sitä jälkikäteen ladata ja joudut silti ostamaan sen uudestaan, niin itselleni ei kyllä ole koskaan moista tapahtunut.

Vastaa
Puppek
Puppek

10

Mmm, ei hassummanäköisiä luureja. Varsinkin X7:n muotoilu on rohkeaa. Mutta osaako joku sanoa, joko Nokia on uskaltanut laittaa 384Mt muistia noihin vai näyttävätkö ne edelleen "Muisti loppu, sulje ohjelmia tai sulje puhelin"?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
X6,X7,E6,E7. (vahvistamaton)

11

Miksi kaikki tulevat mallit näyttävät "N8 kopio" -malleilta??. :(
Missä ovat Nokian omat,uudet innovaatiot ja design???.
BORING!!.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

13

Tuossa uutisessa ei kerrottu edes E6:sen huippu akunkestosta!

Kuukauden valmiusaika ja 14 tuntia puheaikaa! Aika mahtavaa!

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti JussiFX:

Itsellä lakkasi Ovi Storeen usko siinä vaiheessa kun yritin vanhalla nokialaisella mennä lataamaan ostamiani pelejä, mutta olisikin pitänyt ostaa uudelleen. Wtf?

Mulla kävi sama homma :/ pistin valitusta Nokialle ja he hyvittivät rahat!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mmikkis (vahvistamaton)

14

En kyllä oikeasti käsitä mitä ihmettä nokia touhuaa x7:n kanssa, edelleen sama vanhentunut rauta tehojen puolesta joka oli jo N8:n tullessa about vuoden vanha, jos siis näkemäni speksit piti paikkansa.

Mikä tämän luurin pointti on? melkein sama luuri kuin N8 paitsi isommalla näytöllä.

Ainoa jos tämä puhelin tulee maksamaan about 300e se voi myydä jokusen kappaleen. Mutta spekulaatioissa on puhuttu jopa 450e hinnasta? huh huh.

Kun katselee juuri menossa olevaa htc:n uutta sensation puhelin julkistusta niin huomaa kyllä missä nokia menee ja se on kaukana takana.

Tässä muuten videota uusitusta selaimesta X7:llä. http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=lp7VVPieNJo#t=148s On se vaan niin tahmeaa, melkoista räpeltämistä. Ei ihme että se nokian tyyppi eilisellä videolla uskaltanut näyttää kuin nokian mobiilisivua ja selitti nopeasti toimivasta selaimesta.

Vastaa
Mikaelson
Mikaelson

15

@14
Toivottavasti ei tuo uusi selain oikeasti ole noin surkea! Ihan mielenkiintoinen tuo X7, hyvä muotoilu ja laadukkaat materiaalit. Symbian Annakin vaikuttaa jo ihan kohtuulliselta, selain tosiaan on vielä kysymysmerkki. Noihin uusiin reilusti pyöristettyihin kuvakkeisiinkin alkaa tottumaan.

Vastaa
eebet
eebet

16

Löytyyköhän noista kummastakaan sitä NFC-sirua? Nokianhan piti toimittaa kaikissa ´11 julkaisemissaan älypuhelimissa ko. siru mukana?? E6 kiinnostaa kyllä minuakin, jos vain jäisi alle 400e hintaluokkaan ja tulisi kevään/alkukesän aikana myyntiin :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

17

Näyttääpi E6:ssa olevan 5 kpl kotinäyttöjä.... tuo vois kiinnostaakin...

Vastaa
Tnoi
Tnoi

19

@14

Toivottavasti tuo selain ei ole noin kuraa mitä tuo video antaa ymmärtää..... Itsekkin katsoin sitä Nokian alkuperäistä videota ja pelotti jo sillon kuin se nettiselaus video alkoi kohdasta jossa selaimen ylälaidassa näkyvä palkki oli jo kulkenut jonkun 1/3 matkan siinä. Että kuitenkin kestää sen 3min sitten sen ensimmäisen kolmanneksen lataus ja leikkasivat vaan sen siitä videolta pois.

No vielä on pientä toivoa. Ehkä tolla sun linkkaamalla videolla niillä oli joku kusinen hotspotti käytössä ja se lagasi siksi. ;P

Vastaa
Jonahan
Jonahan

20

Selain vaikutti kyllä todella surkealta, mutta pisteet Nokialle pysty-qwertysta ja siitä, että tekstikenttiä voi editoida in-place eikä erillisen editorin kautta.

Ei tätä montaa vuotta odotettukaan!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Symbioosi!. =) (vahvistamaton)

23

Jopa Samsungeissakin on laadukkaampaa rautaa (ainakin Galaxy malleissa),kuin mitä Symbian Nokioissa on (N8 jne).

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

27

@25.

Joo, ja eiköhän se sama 256 Mt muistia oo näissäkin. Tosin tossa E6:ssa on resoluutio hieman erilainen verrattuna toisiin Symbianeihin.

@26.

Jepjep. Kyllä Nokioiden akkukesto hakkaa Androidit mennen tullen.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

29

@

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti yksyks2:

256mt toivottoman vähän. Sen verran oli jo mun Omnia HD:ssa pari vuotta sitten, ja nyt DHD:ssa triplasti.

Haha ja 6 kertaa se mitä N97:ssa :D

Vastaa
akse
akse

30

vähän.. seon suhteellista.. kui paljon softat vie muistia jne, eikös noissa ole se swappi mihin niitä avoimia ohjelmia säilötään kun eivät ole aktiivisia jne?

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

31

jaa,a, eikös netissä surffailu vie muistia mutta kyllä se 256 Mt riittää kännykälle ja jos ei riitä niin
sitten tabletti tai tietokone.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mmikkis (vahvistamaton)

32

Tässä toinen uudempi video x7 selaimesta http://www.youtube.com/watch?v=6TECiv9ZXmU&feature=player_detailpage#t=304s

On kyllä suorastaan surkeaa. Mitähän toi esittelijäkin kelaa kun joutuu tuollaista esittelemään ja pitäisi yrittää vielä olla vakuuttava. Kovasti yrittää varovasti ja hitaasti näyttöä hiplata, että edes jotain järkeä hommaan sais. Taitaa jotain pihkaa tms. olla noissa nokian näytöissä kun meno on aina samanlaista noissa videoissa, kun yritetään selainta käyttää, siitä ei toikeen tunnu tulevan mitään.

Tässä vertailun vuoksi galaxy s2 vieläpä täydet flashit päällä http://www.youtube.com/watch?v=HqxKHGO9HhM

Herää kysymys missä on se nokian mainostama jopa 3x kertaa nopeampi selain? On kyllä pokkaa nokialla :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

33

> vähän.. seon suhteellista.. kui paljon softat vie muistia jne,
> eikös noissa ole se swappi mihin niitä avoimia ohjelmia säilötään
> kun eivät ole aktiivisia jne?

OS vie vähän muistia, ja useat sovellukset pärjää erittäin vähällä, muistin hallinta on paljon kehittynyt Symbian 9 ajoista.

Selain on suuri muistisyöppö ja ilman kikkailuja asellaisella saa vietyä mobiililaittaan RAMin kokonaan, oli sitä raudassa 100 tai 1000Mt. Esim Opera Mobile 11, joka vie paljon RAMia voi viedä kymmeniä megatavuja raskaassa surffailussa. Mutta paljon muuta voikin tehdä hyvin vähällä mistinkulutuksella, ja varsin monipuolisesakkin käytössä RAM koko ei ole ongelma, jos joku on törmännyt muistin loppumiseen, niin usein syy on jokin muu kuin RAMin koko, RAMin kasvattaminen taasen kostautuisi muissa asioissa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

34

32@
>Tässä vertailun vuoksi galaxy S2 ...

>Herää kysymys missä on se nokian mainostama jopa 3x kertaa
>nopeampi selain? On kyllä pokkaa nokialla :)

En muista nähneeni mainosta missä X7lla surffailua mainostetaan 3x nopeamamksi kuin S2lla.

Jos Galaxy S2 takeltelisi niillä desktop sivuilla missä X7 selviää jotenkin, niin kyllä S2:n selain saisi hävetä.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

36

Onko kukaan kokenut samaa "muisti täynnä" ilmoitusta Symbian^3-laitteilla? Mietin tässä, että kannattaako luopua monista Nokian hyvistä ominaisuuksista pelkästään nettiselauksen mielekkyyden vuoksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

37

Kyllä sen joskus onnistuu saamaan mutta ei mitenkään tavallista.

Ei se siitä muistin määrästä pelkästään ole kiinni vaan niisä ylisuurista kurasivuista jotka on täynnä oheispeetä.

Saimpa sekä Firefox 4 ja Opera 11.10 kaatumaan muistin loppumiseen(8 gigaa)neljällä välilehdellä. Eli ei tota poista täysin pöytäkoneenkaan muistinhallinta....

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

38

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Möö:

Kyllä sen joskus onnistuu saamaan mutta ei mitenkään tavallista.

Ei se siitä muistin määrästä pelkästään ole kiinni vaan niisä ylisuurista kurasivuista jotka on täynnä oheispeetä.

Saimpa sekä Firefox 4 ja Opera 11.10 kaatumaan muistin loppumiseen(8 gigaa)neljällä välilehdellä. Eli ei tota poista täysin pöytäkoneenkaan muistinhallinta....

Onko sulla siis joku niistä Nokian uusista S^3 kapistuksista?
Mietin tässä että kumpi, Nokia E7 vai HTC Desire HD....

Vastaa
SirTaisto
SirTaisto

39

hmm.. miten toi selain näyttää huonommalta kuin tää mun vanha n8:n selain??? :O pahalta vaikuttaa, tosi paskalta suorastaan...

Mutta noista resoluutioista tappelu on kyllä turhaa, harva osaisi "sokkona" erottaa niiden eroa. Turhaa virtuaali pippeli hypeä vaan.
ja raudasta sen verran että android todella vaatii enemmän prossulta kuin symbian, ja miksi laittaa "turhaan" kalliimpaa prossua jos halvalla pärjää aivan samalla tavalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mmikkis (vahvistamaton)

41

@39

"hmm.. miten toi selain näyttää huonommalta kuin tää mun vanha n8:n selain??? :O pahalta vaikuttaa, tosi paskalta suorastaan..."

"ja raudasta sen verran että android todella vaatii enemmän prossulta kuin symbian, ja miksi laittaa "turhaan" kalliimpaa prossua jos halvalla pärjää aivan samalla tavalla."

Lievää ristiriitaa havaittavissa :D ?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

43

@42

Kun Android tai iOS-laitteeseen laitetaan parempi CPU, enemmän muistia (ja vakiona GPU) on selain nopeampi. On aika vaikeata uskoa että Nokia saisi sitä Webkittiä (jota myös Android ja iOS käyttävät) optimoitua niin paljoa että kilpailijoiden raudan tuoma nopeusetumatka kurottaisiin umpeen tai mentäisiin ohi.

Loppuviimeksi peruskkäyttäjää ei kiinnosta raudan yksityiskohdat, mutta käyttökokemuksen on oltava sama tai parempi kuin kilpailijoissa. Jos käyttöliittymä tai selain on hidas on softan ja raudan yhdistelmä liian hidas. Kun käytetään samaa pohjaa kuin kilpailijat lienee moderni rauta helpoin tapa päästä samalle viivalle.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

44

@ 28 yksyks2

> 256mt toivottoman vähän. Sen verran oli jo mun Omnia HD:ssa pari vuotta
> sitten, ja nyt DHD:ssa triplasti.

Se millä on merkitystä on se paljonko sitä RAM-muistia on vapaana bootin jälkeen. Sillä ei niinkään ole merkiitystä paljonko sitä siellä piirilevyllä on. Muistutetaan nyt taas kerran, että Symbian on resurssienkäytöltään paljon keveämpi kuin Android tai iPhone.

250MB riittää varsin pitkälle. Esimerkiksi itse kokeilin huvikseni E7:llä
käynnistellä sovelluksia. Loptin ohjelmien käynnistelemisen kun 30 sovellusta oli ajossa samanaikaisesti, koska tulin siihen tulokseen että useimmissa tilanteissa 30 yhtäaikaa ajossa olevaa sovellusta on jo ihan riittävästi :D Mulla oli siis nämä ajossa kaikki yhtäaikaa:

* Skype
* Sports Tracker
* Ovi Maps
* Nokia internet radio
* Nokia Big screen
* Shazam
* Mobbler
* MobiiliTV (CVB-H)
* Quick Office
* Ovi Store
* YLe Areena
* Traveler
* Musiikkisoitin
* Moodagent
* Joiku Spot
* Wellness Diary
* Adobe PDF
* Best ScreenSnap
* Elisa Viihde
* Foreca Weather
* Happy Weakup
* HRS Hotels
* Timer Touch
* Counter Touch
* Compass
* sähköposti
* webbiselain
* laskin
* Muistikirja
* Sanakirja

Kaikkien noiden ollessa ajosa puhelin toimi edelleen nätisti ja nopeasti, samaten kukin ajossa oleva ohjelma.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

46

35@
> Missä RAM:n kasvattaminen kostautuisi, miksi se ei ole ollut
> ongelma Android ja iOS-laitteille, vai onko?

Virrankulutus.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

48

@44 Jonahan @ 13.4.2011 18:57

> Kun Android tai iOS-laitteeseen laitetaan parempi CPU, enemmän muistia
< (ja vakiona GPU) on selain nopeampi. On aika vaikeata uskoa että Nokia
> saisi sitä Webkittiä (jota myös Android ja iOS käyttävät) optimoitua
> niin paljoa että kilpailijoiden raudan tuoma nopeusetumatka kurottaisiin
> umpeen tai mentäisiin ohi.

Ja mihinkähäbn moinen väite muka pwerustuu? Nokia käyttää ihan sitä samaa webkittiä kuin muutkin. Nyt kun Symbian ^3:ssa on tuki GPU:lle, niin se hyödyttää ihany6htälailla Symbianissa webbiselaimen nopeutumisena. Noi sun kommenttisi on taas samaa hölynpölyä kuin aiemminkin.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

49

@48

> Ja mihinkähäbn moinen väite muka pwerustuu?

Spekseihin.

> Nokia käyttää ihan sitä samaa webkittiä kuin muutkin

Oletetaan WebKitin nopeus vakioksi, täten hitaampi rauta -> hitaampi selain.

Applen ja Android-valmistajien spekseistä näkee, että Nokialla on vähemmän muistia ja selvästi vanhempi ja hitaampi CPU.

MOT.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mmikkis (vahvistamaton)

50

@46 ei päde iOS:iin. Jokaisessa iPhonessa on akkukesto parantunut, vaikka suhteessa on tullut paljon tehoa lisää.

Samoin ekassa iPadissa on sama akkukesto kuin iPad 2:ssa vaikka tehoja tuli huomattavasti lisää.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

52

@48 Jonahan

>> Ja mihinkähäbn moinen väite muka pwerustuu?
> Spekseihin.

Ja kuten mä jo aiemmisa keyjuisa olen sanonut, niin pelkkiin speksien numeroarvoihin tuijottaminen, kuten prosessorin kellotaajuuteen tuijottaminen on täysin typerää, koska se ei kerro koko totuutta. Asiaan vaikuttaa myös se kuinka kevyt ja tehokas käyttis on. Ja se GPU:n merkitys on suuri.

>> Nokia käyttää ihan sitä samaa webkittiä kuin muutkin
> Oletetaan WebKitin nopeus vakioksi, täten hitaampi rauta -> hitaampi
> selain.

Kuten edell'ä sanoin, niin GPU:n ja rautapohjaisen grafiikkakiihdytyksen merkitys on suuri. Joten sä et voi vetää mitään johtiopäätöksiä pelk'än CPU:n kellotaajuuden perusteella.

> Applen ja Android-valmistajien spekseistä näkee, että Nokialla on
> vähemmän muistia ja selvästi vanhempi ja hitaampi CPU.

Lue uudelleen se mitä vastasin edelliseen kohtaan.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

54

Laitoin tän toisaallekin, mutta tässä byt tähänkin ketjuun tämä.

Qt Quick Componentsun Synmbian -versiosta onjulkastu vähän aikaa sitten release candidate -versio. Kyseessä on siis käyttöliittymäkomponebnttikirjasto Qt-ohjelmoijille QML-sovellusten tekemiseen Symbianille.

Yhä suurempi osa Qt-sovelluksista tullaan tekemään QML:lla, ja itse Symbianin osalta QML:n käyttö lisääntyy sitämukaa kuin käyttöliittymä siirretään Qt-pohjaiseksi.

Youtubesta löytyy esittelyvideo, jossa Qt Quick Compionentsia hyödyntäviä QML-sovelluksia ajetaan Nokia N8:lla. Nämä videolla nähdyt sovellukset on siis vain demoja ja esimerkkisovelluksia kehitäjille:

http://www.youtube.com/watch?v=jfbRqhbETm4

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Tahtoo vastauksen (vahvistamaton)

55

Miksuh, kun kerran tiedät noin paljon niin kerro meille miksi Nokian selain on säälittävä mitä tulee suorituskykyyn ja tulee jatkossakin olemaan.

Itse veikkaisin syynä olevan arm11 prosessoripiiri, jos käytettäisiin uudempaa arm8 selain todennäköisesti olisi parempi.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

56

@52

Muistaakseni annoin linkin, jossa kerrottiin ARM11:n ja Cortex-A8:n nopeuserosta samalla kellotaajuudella. Toistetaan: Cortex-A8 on noin tuplasti nopeampi, samalla kellolla. Kun tähän yhdistetään se, että kellotaajuskin on kilpailijoissa korkeampi on ilmeistä, että E7:n prosessori on selvästi vaikkapa Snapdragonia hitaampi.

Tätä ei ole vaikeata ymmärtää, jos vain haluaisit nähdä tosiasiat etkä keskittyisi venkoiluun.


> Kuten edell'ä sanoin, niin GPU:n ja rautapohjaisen grafiikkakiihdytyksen merkitys on suuri.

Jos käytössä on sama Webkit, ei tämä tuone eroa kilpailijoihin, ainakaan Nokialle positiivisessa valossa. Esimerkiksi iPhonessa GPU on ollut vuodesta 2007 ja sitä on käytetty iOS:ssa hyödyksi koko ajan.

Mutta otetaan tuoreempi esimerkki, katson sivua http://flyingmeat.com/acorn/ iPhone 3GS:lla (lähes kaksi vuotta vanha) ja Nokia E7:lla (pari kuukautta vanha).

iPhonella sivun vieritys on sulavaa (noin 30fps), kuvanvaihtoeffekti on lähes sulava (ehkä 20fps).
E7:lla sivun vieritys ei ole sulavaa (noin 10-15fps), kuvan vaihtoeffekti samaa luokkaa, lisäksi se jättää silloin tällöin virheitä kuvaan.

Jos kerran Webkit on ihan sama, tökkiikö sivu E7:ssa, koska rauta on huonompaa, käytetäänkö GPU:ta huonommin vai olisiko kuitenkin vika käyttiksessä? Vai mahdollisesti jossain noiden yhdistelmässä?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

57

@55

Ensinnäkään se ei ole mitenkään säälittävä. Toisekseen, mistäs sinä muka tiedät millanen se tulee jatkossa olemaan?

Näyt myös taas kerran olevan niitä, jotka ei ymmärrä GPU:n merkitystä vaan tuijottaa pelkäöstään prosessorin kellotajuutta.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

58

@52 Jonahan

> Muistaakseni annoin linkin, jossa kerrottiin ARM11:n ja Cortex-A8:n
> nopeuserosta samalla kellotaajuudella. Toistetaan: Cortex-A8 on noin
> tuplasti nopeampi, samalla kellolla.
> Kun tähän yhdistetään se, että kellotaajuskin on kilpailijoissa
> korkeampi on ilmeistä, että E7:n prosessori on selvästi vaikkapa
> Snapdragonia hitaampi.

Kyse ei nyt ollut prosessorin nopeudesta, vaan käytännön nopeudesta, jolla puhelin ja sovellukset toimii. ja siihen vaikuttaa GPU paljon enemmän kuin se prosessorin kellotaajuus jne. Käytännön nopeus on eri asia kuin se numeroarvo sopekseissä. Siksi sanoin, että pelkkä spekseihin tuijottaminen on typerä, koska se ei kerro koko totuutta.

> Tätä ei ole vaikeata ymmärtää, jos vain haluaisit nähdä tosiasiat etkä
> keskittyisi venkoiluun.

Ainut joka tässä venkoilee olet sinä, kuten aiemmissakin ketjuissa. Näköjään sulle on ghirveä ongelma tulla sanotuksi että olet väärässä. Sä vä'äntelet ja kääntelet toisten sanomisia, niinkun nytkin.

> Jos käytössä on sama Webkit, ei tämä tuone eroa kilpailijoihin, ainakaan
> Nokialle positiivisessa valossa. Esimerkiksi iPhonessa GPU on ollut
> vuodesta 2007 ja sitä on käytetty iOS:ssa hyödyksi koko ajan.

Ja höpön löpön. Sitäpaitsi et nyt taida oikeen tajuta, että Symbian ^3 on ensimmäinen Symbian versio, jossa hylödynnetään GPU:ta. Nykyinen selain on tehty vanhoille puhelimille, vaikka sitä obnkin paranneltu Symbian ^3:lle. Tulossa oleva selainpäivitys on asia erikseen, se selain tulee olemaan moninkertasesti nykystä nopeampi.

> Mutta otetaan tuoreempi esimerkki, katson sivua http://flyingmeat.com
> /acorn/ iPhone 3GS:lla (lähes kaksi vuotta vanha) ja Nokia E7:lla (pari
> kuukautta vanha).
> iPhonella sivun vieritys on sulavaa (noin 30fps), kuvanvaihtoeffekti on
> lähes sulava (ehkä 20fps).
> E7:lla sivun vieritys ei ole sulavaa (noin 10-15fps), kuvan
> vaihtoeffekti samaa luokkaa, lisäksi se jättää silloin tällöin virheitä
> kuvaan.

En tiedä mikä sitä E7-luuria vaivaa jolla olet tuota sivua kokeillut, mutta kyllä oma E7-luurini skrollaa tuota sivua aivan nautittavan nopeasti. Kokeilin juuri äsken sitä. En nyt osaa mitään fps lukuja sanoa, mutta pääasiahan on, että selain skrollaa sivua nopeasti, kuten tuo tekee.

> Jos kerran Webkit on ihan sama
> tökkiikö sivu E7:ssa, koska rauta on
> huonompaa, käytetäänkö GPU:ta huonommin vai olisiko kuitenkin vika
> käyttiksessä? Vai mahdollisesti jossain noiden yhdistelmässä?

Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta, että Symbian ^3:n nykyinen selain on enimmäkseen se sama selain mitä oli S60-luureissa. Symbianille on kuitenkin tulossa uusi selain, joka tulee olemaan paljon nopeampi, koska se on mm. optimoitu käyttämään GPU:ta.

On täysin typerää ruikuttaa selaimesta, kun on tiedossa, että uusi selain on tulossa päivityksenä alkukesästä.

ja kuten olen ennenkin sanonut, niin sun ei ole mikään pakko käyttää sitä oletusselainta, koska Symbianille on useita muitakin selaimia.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

59

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti miksuh2:

ja kuten olen ennenkin sanonut, niin sun ei ole mikään pakko käyttää sitä oletusselainta, koska Symbianille on useita muitakin selaimia.

jepjep, paitsi Opera on paras eikä sekään enää tunnu riittävän.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

61

@58

> Kyse ei nyt ollut prosessorin nopeudesta, vaan käytännön nopeudesta

Esimerkkissäni oli nimenomaan kyse käytännön nopeudesta.

Minulla on ollut tapana, verrata tuotteita jotka ovat saatavilla, pääosin sellaisessa kuosissa kun valmistaja sen toimittaa (ei ole perusteltua olettaa loppukäyttäjän juurikaan virittelevän laitetta). Kaupasta ostettu E7 on sellainen, sen tulevaisuudessa mahdollisesti tulevia parannuksia, jotka tosin videolla eivät ole vakuuttaneet, en voi verrata ennenkuin ne ovat ihan oikeasti puhelimessani.

On surullista, että Nokian uutuus ei pääse edes kahden vuoden takaisen iPhonen tasolle (ei ehkä kolmenkaan, mutta sellaista ei ole juuri nyt käsillä). Mitäköhän selainta luulet ostajakandidaatin koittavan kaupassa? Nokian oletusselainta vai jotain muuta? E7:n sähköpostisoftastakin voisi sanoa pari rumaa sanaa, mutta en viitsi edes aloittaa...

En usko että vika on ainoastaan tässä E7-yksilössä, ihan samaa tekee myös N8.


> Näköjään sulle on ghirveä ongelma tulla sanotuksi että olet väärässä

Missä asiassa nyt tarkalleen ottaen olen väärässä? Jos käytössä on jokseenkin sama selainmootori on se luonnollisestikin hitaampi hitaammalla raudalla. Tätähän et hyväksynyt. Myöskin ARM11:n ja Cortex-A8:n välinen ero tuntuu olevan aivan mahdotonta käsittää.

E7:n ja N8:n oletusselain tuntuu selvästi hitaammalta kuin pari vuotta vanhan iPhonen, kun niitä käyttää rinnakkain. Oletin nopeamman raudan auttavan, mutta sinä vain julistat jotain kesällä tulevaa GPU:n käytön autuutta, on vaikea uskoa että se juuri Symbian-laitteissa nopeuttaa enemmän kuin kilpailijoissa. Siis niin paljon että noin tuplanopea prosessori ja selkeästi suurempi muistinmäärä eivät merkitsisi. (ja kuten sanottua, siinä iPhonessakin on GPU ja sitä on käytetty jo nelisen vuotta)

Lisämuisti auttaa webbiselailussa, ainakin kaikilla muilla alustoilla, koska voidaan pitää paljon enemmän tavaraa välimuistissa, eikä hakea sitä hitaan mobiiliyhteyden yli, mutta ehkä taaskaan en vaan ymmärrä ja olen aivan väärässä.

> On täysin typerää ruikuttaa selaimesta, kun on tiedossa, että uusi selain on tulossa päivityksenä alkukesästä.

E7 ja N8 ovat markkinoilla, niiden laatutaso, myös softan osalta, on mitä ilmeisimmin sellainen, jonka Nokia on katsonut riittäväksi. Uuden selaimen nopeutta ylistän tai sen huonoudesta ruikutan kun sellaisen näen, oli se sitten kesällä tai joskus myöhemmin.

> ja kuten olen ennenkin sanonut, niin sun ei ole mikään pakko käyttää sitä oletusselainta, koska Symbianille on useita muitakin selaimia.

Mikä niistä on parempi (nopeampi, parempi käyttöliittymä) kuin oletusselain?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
joakkimi (vahvistamaton)

62

@58 "ja kuten olen ennenkin sanonut, niin sun ei ole mikään pakko käyttää sitä oletusselainta, koska Symbianille on useita muitakin selaimia."

Ei vaan yhtään hyvin toimivaa=syy hidastehoinen luuri, valitettavasti :(

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
joakkimi (vahvistamaton)

64

@63 Eiköhän kannata ihan itse mennä kaupppaan ja testata mikä miellyttää eikä ostaa toisten puheiden perusteella? Eiköhän se sulle siellä kaupassa selviä minkä haluat, avoimin mielin vaan kaupoille ja suosittelen tosiaan vilkaisemaan muitakin kun nokian luureja saatat yllättyä.

Tässä sinulle vielä yksi mielenkiintoinen kommentti sekoittamaan pakkaa mikä tuli tänään vastaan liittyen E7:

"E7 töissä ja DZ vapaa-aikana käyttävänä ei tullut eteen ainuttakaan syytä miksi maksaisin 100 euroa enemmän E7:sta.

Ainoa asia mikä siinä on paremmin kuin DZ on akunkesto ja parempi liukumekanismi, kaikki muu on todella kaukana.

Ainut syy ylipäänsä koko E7 käyttöön on firman syvältä oleva politiikka puhelimissa ja lähinnä ainoa mitä ko. vehkeellä viittii edes tehdä on puheluiden soittaminen."

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

65

@64.

Hmm... Pistää päätä pyörälle aika lailla. Olen E7:aa jo kokeillut kaksi kertaa ja kyllä pidin siitä. Minulla on itselläni ollut Nokiat aina aiemmin.

Sitäkin tässä mietin, että toimivatko Nokian musiikkikaupasta Comes With Music -palvelulla ladatut musiikit HTC:ssa? Veikkaanpa että tuskin, kun niissä on se DRM suojaus.

Sekin on yksi syy miksi Nokian ottaisin mieluummin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

66

64@
>Ainut syy ylipäänsä koko E7 käyttöön on firman syvältä oleva
>politiikka puhelimissa

Valittavana ilmeisesti muutama vaihtoehto e-sarjasta. ei ihan tiukkapipoinen jos E7 on litalle päässyt.

WP ei ole vielä kypsä firmoille, tosin joillain on jo jonkinverran käytössä, jos nykyinen WP kelpaa niin iPhone on voitu myös kelpuuttaa. RIM porukka omalukunsa, ja ne jatkaa sillä.

Vastaa
Tsikatsika
Tsikatsika

67

Miksuh2 on selkeästi joutunu kyllä turvautumaan pullon suomaan rauhaan näiden uutisten jälkeen, on nimittäin sen verran typoa taas Nokia miehellä tullut. Mun tai kenenkään muun on aivan turha sanoa Miksuhin juttuihin yhtään mitään koska tollaseen symbianfanboyhyn ei mikään uppoa... Nauttikaa siis takertelevasta selaimesta, paskasta käyttöliittymästä ja muka niin "kevyestä" käyttiksestä. Me onnelliset Android/iOs käyttäjät seurataan sivusta kun tajuatte Symbianin "voiman" ; )

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

69

@67.

Mä en kyllä tajua ollenkaan et millä tavalla se häiritsee sua jos jotkut haluaa käyttää Nokian puhelimia. Sitäpaitsi "takerteleva selain" korjautuu Opera Mobilella ja "paska käyttöliittymä" on sun omaa kuvitelmaas. Mulla ei oo mitään valittamista enkä todellakaan tajua minkä takia kaikki sanoo sitä vanhentuneeks ja rumaks. Sitäpaitsi kesällä on tulossa päivitys.

Vastaa
Tsikatsika
Tsikatsika

70

Eihän se minua mitenkään häiritsekkään, enemmän se tuntuu teitä symbian/nokia miehiä häiritsevän jos meidän Android/iOs puhelimet toimii paremmin...? Tai siis teitä häiritsee jos joku edes uskaltaa mainita käyttävänsä jotain muuta kuin Nokiaa. Totta on se että "paska käyttöliittymä" kommenttini on aivan oma mielipiteeni mutta yhtä totta on se että muut vain toimivat paremmin ja jouhevammin... Ja arvostan sitä että ostamani laite tai vaikka piimä purkki toimii sovitusti enkä joudu odottamaan päivitystä saadakseni laitteestani käytettävän. Ja veikkaan että te arvostaisitte tätä myös?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mmikkis (vahvistamaton)

71

@69 Edelleen se operakin "takertelee", ei tosin niin paljoa kuin alkuperäinen selain, mutta en kyllä siihen tyytyisi eikä onneksi tarvitsekkaan.

Kyllä symbian ulkoasu on vanhentunut ja ruma (makuasia tietty) Kesällä tuleva päivitys ei tule muuttamaan oikeastaan mitään siltä saralta. Eihän siinä muuttunu juuri mikään muu kuin, että uudet ikonit "jes" täysremontti sen pitää olla, että saataisiin symbianin negatiivinen maine pyyhittyä pois.

Käytiin serkun kanssa vkloppuna katsomassa elisalla uusia luureja ja samalla E7 luuria ja serkku sitten testaili sitä nettiä niin myyjä tuli sanomaan selainta huonoksi :) Vähän yllättävää mutta hienoa kuitenkin, että oli rehellisellä pohjalla liikkeellä. Ei puhunut myöskään sanallakaan mistään operasta, vaikka itsellään käytössä ymmärtäkseeni oli E7.

Kaupan testiluurissa oli iltalehden sivu heti viimeksi käydyissä, sama myös (n8:ssa) ja tämä kyseinen sivuhan täysversiona toimii todella heikosti nokian symbian luureilla. voi siinä vaan kuvitella ostajien fiiliksiä, kun hiukan vajaa 600e luuri ja netti on aivan onneton ja vieressä monia luureja mitkä suoriutuu kiitettävästi samasta sivusta.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

72

@71.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti mmikkis:

Kyllä symbian ulkoasu on vanhentunut ja ruma (makuasia tietty) Kesällä tuleva päivitys ei tule muuttamaan oikeastaan mitään siltä saralta. Eihän siinä muuttunu juuri mikään muu kuin, että uudet ikonit "jes" täysremontti sen pitää olla, että saataisiin symbianin negatiivinen maine pyyhittyä pois.

Vai niin. Näkee tuon kommenttisi perusteella sen, ettet ole ottanut selville yhtikäs mitään. Se päivitys, joka tulee kesällä, ei ole sama kuin se Anna päivitys, josta nyt on kovasti puhuttu. Kyseinen ulkoasupäivitys on Qt-pohjainen ja kyseessä on nimenomaan täysremontti.

Täällä sulle esimakua: http://www.montparnas.com/articles/wp-content/uploads/2010/01/symbian4-ui-concept.png

Lainaus:

Käytiin serkun kanssa vkloppuna katsomassa elisalla uusia luureja ja samalla E7 luuria ja serkku sitten testaili sitä nettiä niin myyjä tuli sanomaan selainta huonoksi :) Vähän yllättävää mutta hienoa kuitenkin, että oli rehellisellä pohjalla liikkeellä. Ei puhunut myöskään sanallakaan mistään operasta, vaikka itsellään käytössä ymmärtäkseeni oli E7.

Ei kaikki välttämättä edes tiedä Operasta, ja typeräähän se olisi alkaa myyntitilanteessa selittämään jostain vaihtoehtoisesta selaimesta. Ja hiukan heikentääkseni tota sun hirveetä selaimenhaukkumisintoas, kerron, että uus selain on tulossa ton Anna päivityksen myötä. Vielä ei oo tietoa miten paljon parempi se on, mutta kuulemma 3 kertaa nopeampi se ainakin on.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mmikkis (vahvistamaton)

73

@72 Ei voi tietää mistä päivityksestä puhut, nyt on loogista puhua Anna:sta koska se on nyt ajankohtainen ja sehän on tulossa about kesällä, ehkä hieman ennen, siitähän kaikki puhuu.

Olen kyllä nähnyt tuon kuvan joskus yli puolivuotta sitten, tuohan on vain yksi konsepti idea siitä mitä voi tulla, tuosta nyt ei osaa sanoa juuta taikka jaata yhden kuvan perusteella, tai niiden muutaman muun aikaa sitten julkaistujen konseptikuvien.

Anna päivityksen selain on ollut jo monella videolla esillä, eikä se ole muuttunu yhtään, mitä tulee suorituskykyyn. Enkä usko, että se suorituskyky tuosta nyt sitten kuukaudessa kahdessa tulee muuttumaan mihinkään, kun ei se vanhakaan s3 selain N8:n kanssakaan ole muuttunut puoleen vuoteen. Mielenkiintoista nähdä sitten se Qt selain, että saako nokia tosiaan noin vanhasta raudasta niin paljon irti, että vihdoin sulava netti tulee.

Fakta on kuitenkin se, että vaikka laittaisit miten paljon rahaa tällä hetkellä nokian symbian 3 luuriin niin et saa sulavaa nettiselainta.

Vastaa
Nikotiko
Nikotiko

74

@73.

Ehen mä kuule pelkästään ton kuvan perusteella oo sitä uskomassa. Kyseessähän on tietenkin se Symbian^4, joka muuttu vaan Symbian^3 päivitykseks Microsoft yhteistyön myötä.

Sitäpaitsi, mun S60 5th puhelimessa rullaa sivut tosi sulavasti. Ei mitään valittamista selailun osalta. Tosin muisti on sitten toinen juttu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trolli fail? (vahvistamaton)

75

@69

Nikotiko kirjoitti: "E7:n miinukset: Erittäin heikko nettiselaus (edes Opera Mobile ei tee kokemuksesta siedettävää)"

Niin miten se nyt sitten meni?

Vastaa
Jonahan
Jonahan

76

@73

"Mielenkiintoista nähdä sitten se Qt selain, että saako nokia tosiaan noin vanhasta raudasta niin paljon irti, että vihdoin sulava netti tulee"

On se ainakin teoriassa mahdollista. Ensimmäisessä iPhonessa ja 3G:ssa oli suunnilleen saman tasoinen rauta. Toki on huomattava, että Apple ei tue Flashia, joka hidastaa. Myös WebKit on voinut kolmessa vuodessa muuttua raskaammaksi.

Kieltämättä tähänastisesta kehityksestä arvioiden tuollaista hyppäystä ei ole tulossa. Mutta on sitä suurempiakin ihmeitä nähty.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.