Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian tulos arveltua parempi, markkinaosuus edelleen laskussa

24
Matti Vähäkainu

Nokian tulos arveltua parempi, markkinaosuus edelleen laskussa
Matkapuhelinjätti Nokia julkisti tänään ensimmäisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksen ja yllätti analyytikot arvioitua paremmalla tuloksella. Yhtiön liikevaihto kasvoi vuodentakaiseen nähden 9 prosentia ja nousi takaisin yli 10 miljardiin, mutta jäi selvästi viime neljänneksestä.

Nokian osakekohtainen ei-IFRS tulos oli 0,13 euroa, joka oli selvästi odotettua parempi. Analyytikkojen synkimmät arviot olivat alle 0,10 eurossa, mutta toteutunut tuloskaan ei petrannut vuodentakaisesta 0,14 eurosta. Nokian liikevoitto tipahti viime neljännekseltä peräti 35 prosenttia 700 miljoonaan ja laskua viime vuoden ensimmäiseltä neljännekseltäkin kertyi 14 prosenttia.
Puhelinten kappalemääräinen myynti supistui Nokian pienimmällä markkinalla Yhdysvalloissa peräti 54%. Kaikenkaikkiaan puhelinten myyntimäärät kasvoivat viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen nähden prosentilla. Nokia myi jakson aikana yhteensä 108,5 miljoonaa puhelinta, joista 24,2 miljoonaa oli älypuhelimia.

Nokian arvioitu markkinaosuus matkapuhelimissa oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä 29 prosenttia. Se tippui kaksi prosenttiyksikköä edellisneljänneksestä ja neljä prosenttiyksikköä vuodentakaisesta.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (24)

noloa (vahvistamaton)

4

On kyllä säälittävää tämä nokian touhu :D ei voi muuta sanoa.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

5

@2: En tiedä Samsungista, mutta on otettava huomioon että etenkin älypuhelin leirissä on uusia pelureita ja halvat kiinalaiset eivät tule ainoastaan edullisiin peruspuhelimiin vaan myös älypuhelimiin ja vauhdilla.

On kyllä erittäin mielenkiintoinen vuosi tulossa myös mobiilipuolella ja varmasti yllätyksiä tulee alalta ennen kuin ollaan joulussa menossa.

Vastaa
o la laa (vahvistamaton)

6

Ei Samsung ole pelkästään ainut,joka tekee kovaa tulosta,mutta Samsung on maailman 2.suurin matkapuhelinvalmistaja (heti Nokian jälkeen). ;)
Mutta,en saanut kysymykseeni vastausta vielä?. =)

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

Markkinaosuus älypuhelimissa on laskenut jo neljä tilikautta peräkkäin, vuodessa se on tippunut 15%. Tietenkin tämä on ollut nähtävissä jo aiemmin, mutta nopeus yllätti ainakin minut. Viimeistään nyt lienee ilmiselvää minkälaisessa pakkotilanteessa Nokia oli Helmikuussa.

Älypuhelinpuolella Nokia myy kappeleissa mitattuna enää noin 30% enemmän kuin Apple. Laitteita on arviolta kymmenkertainen määrä, joka johtaa platformin fragmentoitumiseen ja suurempiin kuluihin. Keskihinnasta ja katteesta ei tarvinne edes mainita.

Dollarimääräisellä myynnillä mitattuna Apple meni nyt ensimmäistä kertaa Nokian ohi, kun lasketaan koko puhelinmarkkina, eli Nokian peruspuheliinmyynti kantaa Nokian transition yli, mutta laihoja neljänneksiä on edessä.

Vastaa
ep_
ep_

8

Muilta uutissivuilta luin että Applen matkapuhelintoiminnan arvo on ohittanut Nokian ensimmäistä kertaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

@7 Jonahan

Jottei totuus nyt unohtus kaikenmaailman höpinän alle, niin katsokaapa tämä käyrä:

http://www.allaboutsymbian.com/images/news/chart-q1-2010-composite.png

Kuten käyrästä näkyy, niin Symbianin ja Applen iOS:n välinen ero on edelleen suuri. Lisäksi käyrästä näkee aivan selvästi, että Symbian-älypuhelinten toimitusten määrä kasvoi aina Q1/2011 asti niin nopeasti, ettei Applella ollut mitään mahdollisuuksia saavutrtaa Symbianin etumatkaa, itseasiassa Symbianin etumatka Appleen vain kasvoi.

Symbianin osalta käyrässä näkyvä notkahdus Q1/2011 osalta oli odotettavissa, koska Stephen Elop alkoi puhumaan Nokian siirtymisestä Windows Phone 7:n. Oli täysin odotettavissa, että tuollaiset puheet loisi epävarmuutta ja laskisi myynnin kasvua ja siten aiheuttaisi tuollaisen norkahduksen. Symbianin asema on kuitenkin edelleen vahva kuten käyräsä on nähtävissä. Se on edelleen vahva Androidin noususta huolimatta.

Lisäksi käyrästä näkee hyvin selvästi, että Elopilla on edessä hirveä työ, jos hän oikeasti meinaa nostaa Windows Phone alustan yhtä käytetyksi kuin symbian. Kuten käyrästä näkyy, niin WP7:n osuus on todella pieni verrattuna Symbianiin. Kuten olen aiemminkin sanonut, niin nokian hyppy Symbianiosta WP7:n on verrattavissa lähinnä venäläisen ruletin pelaamiseen, ja vielä sellasella revolverilla, jossa on useampi kuin yksi luoti rullassa. Tuurilla voi pyusyä hengissä, mutta toisaalta on suuri riski, että ampuu aivot pihalle.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

@7 Jonahan

> Älypuhelinpuolella Nokia myy kappeleissa mitattuna enää noin 30% enemmän
> kuin Apple. Laitteita on arviolta kymmenkertainen määrä, joka johtaa
> platformin fragmentoitumiseen ja suurempiin kuluihin.

Stmbian ei ole olenkaan sillätavalla fragmentoitunut kuin Android, jolle valmistajat on kehitellyt omia keskenään epäyhteensopivia virityksiään. Nokia luopui Symbianin kehityksessä julkaisuversioista ja ilmotti, että jatkossa kehitetään vain yhtä yhtenäistä Symbian-alustaa tuomalla uudistuksia puhelimille sitämukaa kuin ne valmistuu. Tämän tarkoituksena oli nimenomaan nopeuttaa kehitystä JA pitää alusta yhtenäisenä. Lisäksi Qt tuo yhtenäisyyttä sekä uusien, että vanhiojen nokian mallien välille.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

11

@9 miksuh2 tuo sun käyräs on ihan turha! Tuossa verrataan käyttisten toimituksia! Jos haluaa jollain tavalla verrata välttämättä applea ja nokiaa niin älypuhelimet on avainsana siinä! Minusta on aika harhaanjphtavaa verrata mobiilikäyttiksiä tässä uhteydessä varsinkin kun applella on siinä vielä muka ipodit jotka ei liity puhelimiin millään tavalla! Eli pitäs uusi käyrä jossa on esim älypuhelimien myynti tai voitot niistä tai liikevaihto tms.

Vastaa
Symbioosi Nokia (vahvistamaton)

12

Mielestäni Symbian käyttistä ei voi verrata ainakaan tällä hetkellä Applen omaan käyttikseen tai Googlen omaan,koska Symbian on kehityksestä jo jäänyt ja jää kokoajan jälkeen!!.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@9

Tässä uutisessa, kuten kommentissanikin oli taustana Nokian ja Applen äskeiset tulosjulkistukset. Puhe on siis pääasiassa rahasta.

Antamasi graafi on hieman harhaanjohtava, se tuntuisi olevan aika konsistentisti noin viisi miljoonaa laitetta enemmän kuin Nokian myyntiluvut, nämä siis eivät edes teoriassa auta Nokian tulosta. Graafista ei myöskään suoraan käy ilmi puhelinten hinta tai niillä tehdyt voitot, jotka ovat tärkeimpiä suureita. (lisäksi iPhonen ja RIM:n myynnit ovat selvästi virheellisiä monessa kohdassa, se ei perustu ainakaan virallisiin myyntilukuihin)

Pienellä määrällä taustatietoa tuostakin graafista voi helposti nähdä Nokian ongelman. Vaikka jätettäisiin viimeisin neljännes huomioimatta, on Nokian kappalemäärääinen markkinaosuus tippunut viimeisessä neljässä vuodessa reilusta 50% reiluun 30% (ja edelleen 26%:een). Tuotteen haluttavuus on siis laskenut rajusti. Samanaikaisesti sen osuus liikevaihdosta, ja etenkin voitoista on tippunut vieläkin nopeammin ja rajummin. Se on helppoa nähdä siitä, että kolme kertaa suuremman keskihinnan iPhone on kasvanut nollasta 18%:een markkinasta, tuo kovakatteinen osuus kuului ennen Nokialle. Ja myös osa Androidvalmistajista, etenkin HTC, on samassa segmentissä. Nokialla ei keskihintansa perusteella ole juurikaan myyntiä siinä.

Graafista näkee myös sen, että Androidin markkinaosuus on kasvanut huimaavan nopeasti. Yksinkertaistettuna Apple ja HTC ovat vieneet rahat, muut Android-valmistajat asiakkaat. Nokia on tinkinyt katteistaan haluttavuuden pienentyessä, jotta markkinaosuustiputus ei olisi niin hurjaa. OPK:ta on nimenomaan syytettiin siitä, että kannattvuudesta tingittiin liikaa eikä markkinaosuuden laskuun reagoitu oikein.


> Symbianin osalta käyrässä näkyvä notkahdus Q1/2011 osalta oli odotettavissa, koska Stephen Elop alkoi puhumaan Nokian siirtymisestä Windows Phone 7:n

Se lasku ei sinällään ole mitenkään dramaattinen. Nokian älypuhelinmyynnillä on ollut tapana laskea jonkun verran (keskimäärin 9%, nyt 14%) jouluneljänneksen ja ensimmäisen neljänneksen välillä. He myös raportoivat komponenttivaikeuksista, joskaan eivät kertoneet liittyvätkö ne matkapuhelimiin vai älypuhelimiin. Myös matkapuhelinmyynti laski 12%, vaikkei Microsoft-yhteistyö koske sitä.

Siirtyminen Windows Phone 7:een julkistettiin neljänneksen puolivälissä. Kannattaa muistaa, että suurin osa asiakkaista ei siitä tiedä asiasta tai ainakaan ymmärrä mitä se tarkoittaa. Ja vaikka se vaikuttaisikin heidän ostopäätöksiinsä, ei se olisi juurikaan ehtinyt näkymään näissä luvuissa. Todellinen ostokäyttäytyminen näkyy valmistajan toimitusluvuissa huomattavalla viiveellä. Useat elektroniikkavalmistajat pyrkivät pitämään 4-6 viikkon myynnin verran laitteita myyntiputkessa. Oletan Nokian toimivan vastaavasti.


> Elopilla on edessä hirveä työ, jos hän oikeasti meinaa nostaa Windows Phone alustan yhtä käytetyksi kuin symbian.

Totta, työtä on paljon, lopputuloksesta ei ole varmuutta. Pääasiallisena tarkoituksena ei tietenkään ole saavuttaa Symbianin markkinaosuutta vaan parantaa kannatavuutta ja tulevaisuuden markkinapositiota ulkoistamalla iso osa softakehityksestä Microsoftille, toisinsanoen tarkoitus on saada haluttavampi tuote halvemmalla. Tällä hetkellä Nokia on lähes yksin vastannut (siis maksanut) kahden älypuhelinalustan kehityksen, tuen ja markkinoinnin. Siihen oli ennen varaa, nyt siihen ei enää ole.


> Kuten olen aiemminkin sanonut, niin nokian hyppy Symbianiosta WP7:n on verrattavissa lähinnä venäläisen ruletin pelaamiseen, ja vielä sellasella revolverilla, jossa on useampi kuin yksi luoti rullassa. Tuurilla voi pyusyä hengissä, mutta toisaalta on suuri riski, että ampuu aivot pihalle.

WP7 on suuri riski, mutta myös mahdollisuus. Symbianin markkinaosuuden kehitys, yhdistettynä hintaposition valumiseen ja kahden rintaman taisteluun Applea ja Androidia vastaan on tie jonka päässä ei ole voittoa. Lisäksi Symbianin kehitys on ollut käsittämättömän kallista.


> Stmbian ei ole olenkaan sillätavalla fragmentoitunut kuin Android

Voit olla oikeassa, mutta kymmenet erilaiset puhelinmallit tuovat pakostikin fragmentaatiota, vaikkei softaeroja olisikaan. Syinä eri syöttölaitteet, eri tekniset ominaisuudet, eri koko, eri näyttö.

Kuinka monta prosenttia Nokian viimeisen puolen vuoden aikana myymistä älypuhelimista ovat olleet S^3 malleja, ne on siis joko julkaistu S^3:lla tai päivitettävissä siihen? Entä vuoden? Entä kahden vuoden?

iOS 4:lle ensimmäinen luku on 100% ja pysyy huomattavan lähellä sitä ainakin kahteen vuoteen asti (vaikka 3G:ta ei laskettaisi joukkoon mukaan). Ne laitteet ovat fyysisesti saman kokoisia ja syöttölaitteet samat. Tätä voisi sanoa yhtenäiseksi platformiksi, jota iPod Touch vielä komppaa.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

14

@11 sirkuttaja

> @9 miksuh2 tuo sun käyräs on ihan turha!

Ja niinkuin millä tavalla muka?

> Tuossa verrataan käyttisten toimituksia!

Ja kyseiset käyttikset on nimenomaan ÄLYPUHELINTEN käyttiksiä.

> Jos haluaa jollain tavalla verrata välttämättä applea ja
> nokiaa niin älypuhelimet on avainsana siinä!

No tottakai on.

> Minusta on aika harhaanjphtavaa verrata mobiilikäyttiksiä tässä
> uhteydessä

Ja niinkuin miten niin muka? Kun kerran kyse on nimenomaan älypuhelöinten käyttiksistä, niin ei se kyllä minusta ole mitenkään hatrhaanjohtavaa.

> varsinkin kun applella on siinä vielä muka ipodit jotka ei liity
> puhelimiin millään tavalla!

No tohon en ota kantaa, kaaviossa kuitenkin mainitaan iPhone eikä iOS joka on käytis ja toimii sekä iPhoneilla, että iPodeilla jne.

> Eli pitäs uusi käyrä jossa on esim
> älypuhelimien myynti

No tosa käyrässähän on. Applen kohdalla saattaa olla epäselvyyttä siltä osin kuin mainitsit,. eli noissa luvuissa voi olla mukana muutkin kuin iPhonet. Symbianin, Esimerkiksi Symbianin jne osalta l'äyrä kertoo kuitenkin nimenomaan älypuhelöinten myynnistä.

> voitot niistä tai liikevaihto tms.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

15

@12 Symbioosi

> Mielestäni Symbian käyttistä ei voi verrata ainakaan tällä hetkellä Applen
> omaan käyttikseen tai Googlen omaan,koska Symbian on kehityksestä jo
> jäänyt ja jää kokoajan jälkeen!!.

Ja höpön löpön. Tuo nyt on täyttä hölunpölyä, jonka tarkotus on ilmeisesti trollata ja aiheuttaa tappelua.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

16

@14 Jonahan

> Tässä uutisessa, kuten kommentissanikin oli taustana Nokian ja Applen
> äskeiset tulosjulkistukset. Puhe on siis pääasiassa rahasta.

No kyllä tuon antamani kaavion ja kommenttieni takanakin oli ne tulosjulkistukset. Sitäpaotsi tässä uutisessa puhutaan ihan otsikosta lähtien markkinaosuudesta, joten kyse ei ole pelkästään rahasta.

> Antamasi graafi on hieman harhaanjohtava, se tuntuisi olevan aika
> konsistentisti noin viisi miljoonaa laitetta enemmän kuin Nokian
> myyntiluvut,

Tuo kaavio on julkastu artikkelissa, jossa ouhutaan Nokian viimeisimmästätulosjulkistuksesta joten nuo luvut perustuu siihen. Vastaava kaavio on julkastu All About Symbian sivustolla jo useaan kertaan aina Nokian tulosjulkistusten jälkeen, eli kaaviota on päivitetty aina kulloistenkin julkistettujenn tietojen mukaan.

> Graafista ei myöskään suoraan käy ilmi puhelinten hinta tai niillä
> tehdyt voitot

No öh, ei tietenkäänj käy kun kyseinen kaavio kuvaa laitteiden toimitusmääriten m,uutosta, eli siis sitäkautta markkinaosuutta. Enhän minä millään kohtaa edes väittänyt, että tuo kaavio kertoisi jotain hinnoista jne.

> jotka ovat tärkeimpiä suureita

Tärkeitä, mutta ei ainoita tärkeitä. Kyllä laitteiden toimitusmäärät ja markkinaosuus on eräitä ehdottomasti tärkeimmistä nekin.

> lisäksi iPhonen ja RIM:n myynnit ovat selvästi virheellisiä monessa
> kohdassa, se ei perustu ainakaan virallisiin myyntilukuihin)

Ja mihinkähän väitteesi muka perustuu? Kyllä nuo luvut käsitääkseni on ihan otettu Applen tulosjulkistustiedoista. Et kai vaan itse lue jotain lukuja, joissa on iOS laitteiden yhteenlasketut luvut mukaanlukien iPhonet, iPodit ja iPadit? Jos luet tuollasia yhteenlaskettuja lukuja, niin se toki selittäöä sitten väitteesi, mutta ne luvut ne todellisuutta vääristelee kun nyt on kyse nimenomaan puhelimista, ei tableteista eikä mp3-soittimista.

> Pienellä määrällä taustatietoa tuostakin graafista voi helposti nähdä
> Nokian ongelman. Vaikka jätettäisiin viimeisin neljännes huomioimatta,
> on Nokian kappalemäärääinen markkinaosuus tippunut viimeisessä neljässä
> vuodessa

Missä sä sen neljännen vuoden tuossa kaaviossa näet? Eihän kaaviossa ole kuin kolmen vuoden luvut.


> vuodessa reilusta 50% reiluun 30% (ja edelleen 26%:een).

Nokian markkinaosuus on toki tippunut, mutta niin on muidenkin. Kuten käyrästä nähdään, niin mylös Applen markkinaosuus on pudonnut, samaten RIM:n. Kuten kaavio osottaa, niin Apple ei kuitenkaan Nokian markkinaosuutta ole onnistunut pudottamaan, koska nokian etumatka on vain kasvanut Appleen nähden. Se, joka pudotuksen on aiheuttanut on Android, mutta kuten sanottua myös muiden markkinaosuus on pudonnut Androidin nousun takia. Eli pelkästään nokian ottaminen silmätikuksi on typerää.

Kuten kaavuiosta näkyy, niin Symbianin asema on edelleen vahava, Androidin noususta huolimatta. Symbianin markkinaosuus on edelleen paljon Applea edellä. Lisäksi pitää nyt muistaa se, että Android-leiri koostyy yseista eri valmistajista. Androidin nousu johtuu siis valmistajien suuresta määrästä, ei minkään yksittäisen valmistajan noususta. Eli Nokia on Symb ianilla edelleen ylivoimainen ykkönen markkinaosuudessa, tarkotan nyt nimenoman valmistajakohtasta markkinaosuutta.

> Tuotteen haluttavuus on siis laskenut rajusti.

No ei kyllä siltä vaikuta koska Symbian-älypuhelinten myyntimäärät on noussut kaavion kuvaamalla tavalla. Se syy miksi Nokian, ja monen muun valmistajan, markkinaosuus on laskenut on se, että Androidin osuus on kasvanut niitä nopeammin. Kyse ei ole haluttavuuden vähentymisestä vaan siitä, että voimakkaasta kasvusta huolimatta toisen alustan kasvuvauhti on nopeampi.

Ongelma on siisnä, että koko kännykkämarkkina on kasvanut ja markkinoille on tullut uusia toimijoita ja uusia asiakasryhmiä. Kuten tuosta kaaviostakin on nähtävissä, niin mitään suosion laskua ei ole nähtävissä, Päinvastoin, myynti on kasvanut. kasvu vain ei ole ollut viime aikoina yhtä nopeaa kuin Androidilla.Eli tämä tarkotta sitä, etä Android on onnistunut hyötymään parhaiten kännykkämarkkinoiden yleisestä kasvusta. Eli toisinsanoen Nokia, Apple, RIM ja muut eivät ole pystyneet hyödyntämään markkinoiden kasvua yhtä voimakkaasti kuin Android-leiti.

Kuten käyrästä näkyy, niin ainut alusta, jonka suosio todella on ollut laskussa on Windows Mobile, kaikki muut on kasvanut jopa Windows Phone. WebOS tosin on junnannut lähes paikallaan.> Graafista näkee myös sen, että Androidin markkinaosuus on kasvanut
> huimaavan nopeasti.

No niin on, mutta Symbianin asema on edelleen erittäin vahva. Ja kuten edellä sanoin, niin Androidin nousu on pudottanut muidenkin kuin Symbianin osuutta. Markkinoita on menettänyt niinn Apple, RIM kuin muutkin. Ja kuten edellä sanoin, niin pitää nyt muistaa, että Android-leiri koostuu suuresta määrästä valmistajkia, joten myös Androidin tuomat voitot jakautuu suurelle määrälle määrälle valmistajia, kuten myös markkinaosuus. Eli jos oikeasti aletaan vertaamaan valmistajakohtasta osuutta, niin Nokia on edelleen ylivoimanen ykkönen.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

18

@16 Jonahan

> Antamasi graafi on hieman harhaanjohtava, se tuntuisi olevan aika
> konsistentisti noin viisi miljoonaa laitetta enemmän kuin Nokian
> myyntiluvut,

Siinä antamassani kaaviossa Symbian-käyrä kuvasi myytyjen Symbianälypuhelinten kokonaismööröö. Eli siinä oli mukana myös muut kuin Nokia, aivan samaan tapaan kuin esim Androidin luvuissa on mukana useampi valmistaja. Tässä se vertailun vuoksi uudestaan:

http://www.allaboutsymbian.com/images/news/chart-q1-2010-composite.png

Ja Tässä on vastaava kaavio, jossa on Nokian älypuhelinten myynti yksinään.

http://www.allaboutsymbian.com/images/news/nokia-smartphone-sales-Q1-2011.png

Kuten kaavioista näkyy niin Symbian-käyrä vastaa hyvin pitkälti Nokian käyrää. Ei täysin tietenkään, koska Symbiania käyttää muutkin kuin Nokia.

Jokatapauksessa kuten jo aiemmin sanoin molemmista kaavioista näkyy, niin Symbian_älypuhelinten myynti oli voimakkaassa kasvussa aina 1Q/2011 asti jolloin tuli notkahdus kun Elop ilmotti Nokian siirtyvän Windows Phoneen. Kuten kaavioista näkyy, niin Symbianin asema on edelleen vahva Androidin nousta huolimatta.Ja Symbian on myös edelleen paljon iPhonea edellä myyntimäärissä ja markkinaosuudessa.

Vastaa
HuuHaaTa (vahvistamaton)

19

Kerro,että mitkä matkapuhelinvalmistajat käyttävät vielä oman merkkien malleissa??.
Aivan,ei kukaan!. =)

Vastaa
HuuHaaTa (vahvistamaton)

20

Siis ...Kerro,että mitkä matkapuhelinvalmistajat käyttävät vielä oman merkkien malleissa Symbiania??.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

21

19@
>Kerro,että mitkä matkapuhelinvalmistajat käyttävät vielä oman
>merkkien malleissa??.
>Aivan,ei kukaan!. =)

Fujitsu, Sharp ? Vai pelaatko nyt sillä että kuinka isolla se oma merkki pitää näkyä.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

22

@miksuh

== All about Symbianin graafi

Graafi on virheellinen, perusteena todellisuus. Esimerkiksi toisella kalenterineljänneksellä (Applen tilikauden kolmas neljännes) 2008, Apple toimitti noin 0.717 miljoonaa[1] iPhonea, graafi näyttää noin neljä miljoonaa. Vastaavia virheitä on kauttaaltaan, sekä RIM:n että Applen viivassa.

Kun puhutaan Nokiasta se väitetty noin 5 miljoonaa muiden myymää Symbiania neljänneksessä ei lämmitä yhtään, päin vastoin. Mitä ne muuten ovat? Jotain Japanilaisten operaattorien omia malleja?


== Nokian markkinaosuus

Myönnän, että "älypuhelinmarkkina" on varsin epäselvästi määritelty termi, eikä se ole täysin oikea otanta oikeastaan mihinkään analyysiin, mutta sitä olen käyttänyt paremman puutteessa.

Nokian, Applen ja RIM:n älypuhelinmarkkinaosuuden kehityksen voi nähdä graafista [2]. Markkinan koko perustuu Nokian arvioon. Valmistajen myynti heidän ilmoittamaansa. RIM:n tilikausi loppuu kuukautta ennen normalia, joten sen luvut eivät ole aivan vertailukelpoisia, mutta niistäkin näkee suunnan.

Nokian älypuhelinmarkkinaosuus 2Q07: 13.9 / 27.0 = 51.5% [3]
Nokian älypuhelinmarkkinaosuus 4Q10: 28.3 / 90.5 = 31.2% [4]

Tarkasteluajanjaksolla Nokian markkinaosuus on laskenut 20.3 prosenttiyksikköä. RIM on noussut 8.9%:sta 16.1%:een, Ja Apple 1%:sta 17.9%:een. Ja lisäksi on tietenkin Android, jonka oikeat luvut ovat vaikeita löytää, joten en ole lisännyt niitä taulukkooni.

Väität Applen menettäneen markkinaosuutta, se ei pidä paikkaansa, vaan on tällä hetkellä (siis jälkeen 1q11) suurempi kuin koskaan aiemmin. Viimeiset kolme markkinaosuuslukemaa ovat suurimmat kolme ikinä, Nokian kaksi viimeistä ovat huonoimmat kaksi ikinä.


== Haluttavuus

Muutos markkinaosuudessa kuvastaa nimenomaan haluttavuutta (otaen huomioon hinnan). Yksinkertaistettuna: jos kuluttaja valitsee kahdesta identtisestä tuotteesta, on molempien markkinaosuus 50%. Jos hän kokee toisen haluttavampana on sen markkinaosuus suurempi. Haluttavuuteen voi vaikuttaa kahdella perusasialla, hinnalla ja koetulla laadulla.

Pelkkä lukumääräisen myynnin kasvu ei kerro tuotteiden haluttavuudesta, jos ja kun markkina kasvaa huomattavasti nopeammin. Markkinaosuuden lasku kertoo siitä, että suurempi osa valintatilanteista kääntyy kyseisen yrityksen tappioksi.


== Nokian älypuhelintilanne

Kappalemääräisellä markkinaosuudella ei ole suoraa vaikutusta yritysen tulokseen. Rahallisesti on periaattessa se ja sama myydäänkö miljoonia vai satoja tuotteita. Sitä siis kannattaa käyttää vain yhtenä indikaattorina haluttavuudesta ja kilpailukykyisyydestä. Muita indikaattoreita ovat esim. asiakastyytyväisyys ja kehittäjien kiinnostus. Jälkimmäiseen markkinaosuus vaikuttaa jonkun verran. Tosin pelkkä paljas markkinaosuusluku ei ole koko totuus, kehittäjien kannalta kiinnostavampaa ovat markkinaosuuden arvioitu muutos, kehityksen kustannukset (työkalut, fragmentaatio), ohjelmistokauppa ja käyttäjien jakauma (mm. geografinen).

Yrityksen kannalta kiinnostavampia suureita ovat liikevaihto ja etenkin kate. Nokian keskihinta on harmittavan alhainen, kateprosentti aavistuksen alakanttiin, mutta ihan ok. Kaikki hyvin? Ei ihan, tutkimukseen ja kehitykseen menee 10% liikevaihdosta, monta kertaa enemmän kuin kilpailijoilla ja sillä panostuksella saatavaa tuotetta joudutaan myymään alhaisissa hintapositioissa. Samanaikaisesti asiakastyytyväisyys, markkinaosuus ja kehittäjien kiinnostus ovat laskussa.

Tilanne oli siis pitkällä tähtäimellä kestämätön ja Symbianista oli pakko luopua. Kuten eräs Nokian pomoista sanoi TV-haastattelussa Helmikuussa: "Symbian on jäljessä ja jää koko ajan vähän enemmän jälkeen". Sitä ei ehkä pelkästä kokonaismäärästä näe niin helposti, mutta jos jakaa älypuhelinmarkkinan muutamaan hintasegmenttiin ja geografiaan ja miettii mitä tapahtuu vuoden tai kahden aikajänteellä on asia on päivänselvä. Kannattaa muistaa, että Nokialla on käytössään paremmat metriikat omasta myynnistään, kustannuksistaan ja tulevista tuotteistaan, kuin mitä se julkistaa.

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/File:IPhone_sales_per_quarter_simple.svg
[2] http://img196.imageshack.us/i/smartphonemarketshare.png/
[3] http://www.nokia.com/results/results2007Q2f.pdf
[4] http://www.nokia.com/results/Nokia_results2010Q4f.pdf

P.S. Selitin sinulle jo aiemmin miksi Nokian älypuhelinmyynnin laskun selittäminen Windows-siirtymällä on arveluttavaa. Sen vaikutukset eivät ehdi juurikaan vaikuttamaan viimeisimpiin lukuihin. Kuluva neljännes on eri juttu.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

23

@9 Strategy Analytics laskee, että tukkuliikevaihdolla mitattuna Apple on matkapuhelimilla, älypuhelimilla ja tableteilla mitattuna noussut Nokian ohi ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

- Apple ohitti Nokian. Liikevaihdon näkökulmasta Apple on maailman suurin matkapuhelinvalmistaja, sanoo Strategy Analyticsin analyytikko Alex Spektor. Hänen mukaansa Applen iPhone-divisioonan liikevaihto oli 11,9 miljardia dollaria alkuvuonna.

- Apple ohitti Nokian ensimmäistä kertaa, sillä Nokian kännykkäliikevaihto oli 9,4 miljardia dollaria. Apple on menestyksekkäästi ottanut johtoaseman alle neljässä vuodessa.

SA:n analyytikko Neil Mawstonin mukaan Applen ekosysteemi ja ja laitteet ovat osoittaneet suosituksi ja äärimmäisen kannattaviksi.

Vastaa
akse
akse

24

No tästä kehityksestä huomaa, markkinoiden yleisen kehityksen.

Nokia myy enemmän älypuhelimia vaikka markkinaosuus putoaa. Eli yhä useammat ihmiset haluavat älypuhelimen ja nykyään on paljon vaihtoehtoja. Ennen oli käytännössä vain nokia, kun alettiin katsoa ominaisuuslistaa, joilla yltää älypuhelimeksi.

Nykyään kaikista löytyy jo about samat ominaisuudet, pieniä makueroja voi löytyä toisilla joku on toteutettu paremmin ku toisilla toinen juttu. Kauppapaikat on jo käytännössä suht tasaväkisiä, nokia vähän jälessä vielä tänä vuonna, mutta kasvaa aika vauhdilla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja