Microsoft, HTC, Nokia ja Sony Ericsson liittyivät mukaan App Store -valitukseen

21
Kaarlo Räihä

Microsoft, HTC, Nokia ja Sony Ericsson liittyivät mukaan App Store -valitukseen
Kiistely Applen hallussa olevasta App Store -tavaramerkistä on jälleen jatkunut, sillä Microsoft, HTC, Nokia ja Sony Ericsson ovat nyt liittyneet valittajien joukkoon Euroopassa.

Yritykset ovat siis Amazonin kanssa samalla puolella, ja yhdessä he koettavat kumota Applen hallussa olevia App Store - ja Appstore-tavaramerkkejä. Lausuntojen perusteella Applen hallussa olevat tavaramerkit ovat liian geneerisiä, joten niitä ei pitäisi sallia.

Microsoftin edustajan mukaan App Store -termi on verrattavissa kirja- tai lelukauppaan, joten kaikkien pitäisi saada käyttää kyseistä termiä kuvaamaan omaa sovelluskauppaansa.

Monet suuremmat yritykset ovat tilanteesta erityisen huolissaan, koska Apple haastoi Amazonin maaliskuussa oikeuteen Yhdysvalloissa uuden sovelluskaupan takia. Amazonin sovelluskaupan nimenä on Amazon Appstore. Applen mukaan Amazonin käyttämä Appstore-termi hämää kuluttajia, jonka takia sitä ei saa käyttää. Apple vetoaa tapauksessa mm. tavaramerkki- ja kilpailulainsäädäntöön.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (21)

hyvi
hyvi

3

Ei välttämättä tuu pitkää taistelua, niinkuin patenttikiistoissa. Päällisin puolin näyttäis ihan päivänselvältä. En itse keksi paljon geneerisempää nimeä sovelluskaupalle. Voisi verrata tosiaan siihen, että kirjakaupan nimeksi saisi joku yksinoikeuden nimeen "kirjakauppa". Olen todella yllättynyt jos Apple tämän voittaa.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

6

@5

Miten niin ihme touhua? Windows tai IE on täysin eri asia. Ne eivät ole geneerisiä toisin kuin tuo appstore. Naurettavaa että Applelle on ylipäätään joskus myönnetty tuolle joku tavaramerkki.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

7

@5 Internet Explorer ei ole minusta kovin geneerinen. Windows on tainnut joskus olla oikeudessa tuon nimen takia, ymmärrettävästä syystä. Mitä huonoa tässä on mielestäsi? Steve-setä jopa itse käyttää välillä app storea kuvaamaan juurikin mitä tahansa sovelluskauppaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

8

5@
> Ihme touhua... Seuraavaksi lähtee Windows? Sitten Internet
> Explorer?

Windows on MS:n tavaramerkki sen käyttöjärjestelmälle. Sitä ennen Windows ei ole ollut mikään yleisnimi tai erinimi käyttöjärjestelmälle. MS on saanut sille tavaramekrin, eikä sitä ole kumottu, on nykyään niin vakiintunut että kumoaminen todella vaikeaa.

Sama koskeen Internet Exploreria, vaikka siinä on Windowssia enemmän yleisnimisyyttä, mutta ei noihin aikoihin www selaimia muut kutsuneet Internet Exploreriksi.

Mailmassa ja Suomessa on kyllä tavaramerkkejä joista on tullut yleisnimiä, vaikka alunalkaen ovat olleet tavaramerkin haltijan keksimiä.

Suomessa ei esim Verkkokauppa sanaa ole kukaan voinut rekisteröidä tavaramerkiksi, mutta esim monia verkkokkauppa sanaa perustuvia tunnuksia ja mm "Verkkokauppa.com" ,"HYVÄ KAUPPA"

Vastaa
roponen
roponen

9

Tnol, mitäs siellä käyttöjärjestelmässä näytetään? Eihän ollu vaan ikkunoita? Entäs minkä nimisellä vekottimella internettiä tutkaillaan? App on myös vain puhekielen lyhenne sanasta application joka on sittemmin yleistynyt eli ei liene mahdotonta kiertää tuota.

Minulle asia ei ole henk. koht. mitenkään tärkeä, naurattaa vaan mistä kaikesta "isot pojat" haluavat kiistellä. Microsoftkin vielä jolla nämä tuotenimet eivät aina ole olleet mitenkään omalaatuisia. Onko se nyt niin vaikeata nimetä omaa kauppaansa muuksi kuin app storeksi?

Voi tosiaan olla että tuo valitus menee läpi ja parempi ehkä niin. Kuluttajien kannalta ainakin selkeämpää.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

10

@9

Miten se vaikuttaa asiaan vaikka se käyttis perustuu "ikkunoihin"?

Internetin selaamiseen käytetty väline on browser, ei explorer tai IE.

Vastaa
roponen
roponen

11

Tnol, aika monet muutkin käyttöjärjestelmät perustuvat ikkunoihin, miksi he eivät saa kyseistä termiä käyttää nimessään? Tai jos vaikkapa Mozilla haluaisi nimetä Firefoxin kuvaavammin ja käyttää tylsän selaamistermin sijaan seikkailuhenkisempää "internetin tutkijaa"?

Noh, voisihan se uusi kauppakin olla vaikka
app/application/software/soft/solution/... store/shop/center/browser/explorer/finder/... poislukien yhdistelmä app store.

Pointti tässä on nyt se että ihmetyttää* tällainen kaivuu kun homma on yksinkertaista hoitaa ihan ilman riitelyitäkin. Etenkin kun joissain näistä muista puljuista on kaiketi tarkoitus tarjota mm. elokuvia ja musiikkia saman katon alla eikä termi app store edes kata näitä.

Onko jollain tietoa missä App Store termiä olisi käytetty ennen kuin apple julkaisi oman sovelluskauppansa?

*) No, ei oikeasti ihmetytä, tätähän se on koko ajan, puolin ja toisin, lakimiehet ovat ainoita jotka näistä jutuista nettoavat.

Vastaa
hyvi
hyvi

12

Lakimiehet on kalliita, mutta kalliimmaks tulee useammin ilman niitä :)

Roposelle semmoinen kommentti, että oiskohan se ollu vielä MS:n keksimä sana toi "windows" kuvaamaan itse keksimänsä käyttöjärjestelmän silloin uusia grafiikkaelementtejä. Ei kovin geneeristä silloin siis. Sana windows viittaa normaalisti kyllä ihan muihin asioihin.

Hassultahan nämä jotkin IP riita asiat tuntuvat. Toisaalta luonnollista, että enemmän lakiriidoista käydään nykyisin IP puolella kuin mistään maanjaoista. Siellähän sitä rahaa tehdään nykyään ja pikkuasioilla voi olla suurtakin rahallista merkitystä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
älyhoi (vahvistamaton)

13

@roponen
Sä et voi olla tosissas...Windows ei sinällään sanana lähtökohtaisesti liity käyttöjärjestelmäympäristöön. Ennen kuin mikkisofta otti kyseisen ikkunointisysteemin omakseen (ja nimesi käyttiksen sen mukaan) PC:iden käyttöympäristöt oli aika lailla erinäköisiä. Se että koet tänä päivänä Windowsin käyttöjärjestelmän synonyymiksi kertoo ainoastaan siitä että lafka on onnistunut työssään hyvin. Tähän esimerkkiin (käyttikseen) kävisi vertaukseksi pikemminkin se että rekisteröisi tavaramerkiksi "operation system", "OpSystem" tai vaikka suomalaisittain "Käyttöjärjestelmä"...tai "OS"...ei kun venaa...

Internet Explorer on toki kuvaava nimi muttei taaskaan millään tasolla verrattavissa kyseessä olevaan keissiin. Mikäli haluaisit selaimen nimeksi rekisteröidä "Verkkoselaimen", "Nettiselaimen", "WebBrowserin", "InternetBrowserin" tms.

Toivon oikeesti ihan sun puolesta että kirjoittelet joko vitsillä tai trollataksesi. (Välillä näinkin)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
älyhoi (vahvistamaton)

14

Ja vielä itse uutiseen.

Tämähän on "tavikselle" aivan samantekevää, elämä jatkuu kummin vaan. En ymmärrä kuinka kukaan jaksaa asiasta hernettä repiä.

Yritysten näkökulman ymmärrän myös.

Vastaa
hyvi
hyvi

17

Pitikö tuon linkin todistaa, että window(s) sanasta oli tullut peruskuluttajan silmissä yleisnimitys graafiselle käyttöliittymälle ennen kuin MS sen omasi itselleen?

Mahdollinen yleisyys on varmasti tullut jälkeenpäin. Ja silti uskaltaisin väittää, peruskuluttaja assosioi sanan windows juuri MS:n käyttöliittymään, eikä johonkin yleiseen graafiseen käyttöliittymään.

App Store ei puolestaan ole vielä samallalailla saavuttanut tunnettavuutta ja erottamiskykyä kuin Windows. Lisäksi App Store on enemmän yleistermi mobiilisovelluskaupalle, kuin Windows käyttöliittymälle.

Perustella voi tietysti molempii suuntiin ja jenkkituomareista ei koskaan tiedä. Siellä ei välttämättä sidota perusteluita tiukasti lain sanamuotoihin ja ennenkuulumatonta ei ole esim. raamattuunkaan viittaaminen päätöksiä perusteluissa.

Vastaa
roponen
roponen

18

No ei, siellähän lukee vaan että Microsoft ei ikkunoita keksinyt, käyttänyt termiä ensimmäisenä tai edes toteuttanut ikkunointia ensimmäisenä. Microsoft vain älysi että nyt kun on tullu tehtyä tollanen vekotin jossa on pirusti ikkunoita... hmm... Windows! :)

App Store on tosiaan vasta muutaman vuoden vanha juttu joten se ei kaikille tarkoita vielä juuri Applen App Storea ja voisi mielestäni olla hyväkin että se nimi vapautettaisiin jotta ihmiset voivat puhua samasta asiasta samalla nimellä useammalla alustalla.

Tuo aikaisempi "Seuraavaksi Windows?" oli tosiaan sarkasmia ihmiseltä joka on hiukan kyllästynyt siihen että isot puljut haastavat toisiaan oikeuteen mitä merkillisimmistä syistä ja taistelevat koko ajan enemmän ja enemmän muilla tavoin kuin tuotteillaan ja palveluillaan. Mutta tilannehan on samankaltainen, totuuden jyvänen on seassa. Sillä siitä voi huulta heittääkin :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
älyhoi (vahvistamaton)

19

@roponen

Lainaan vielä pikaisesti itseäni edelliseen viestiisi viitaten.

roponen: "No ei, siellähän lukee vaan että Microsoft ei ikkunoita keksinyt, käyttänyt termiä ensimmäisenä tai edes toteuttanut ikkunointia ensimmäisenä."
älyhoi: "Ennen kuin mikkisofta otti kyseisen ikkunointisysteemin omakseen (ja nimesi käyttiksen sen mukaan).PC:iden käyttöympäristöt oli aika lailla erinäköisiä."

PC:illä tosiaan tarkoitin PC:itä eli kuluttajille suunnattuja kotikoneita.

Mut joo, henk koht oon samoilla linjoilla tuon uutisen suhteen mutta toisaalta ymmärrän myös tuon firmojen näkökannan.

Vastaa
ep_
ep_

20

Eikö Steve Jobs käyttänyt "appstore" sanaa itse eräässä tiedostustilaiseeudessa puhuessaan muiden valmistajien sovelluskaupoista?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.