Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian ja Applen patenttikiistat ohi

25
Manu Pitkänen

Nokian ja Applen patenttikiistat ohi
Nokian hetki sitten julkaiseman lehdistötiedotteen mukaan matkapuhelinjätti ja sen yhdysvaltalainen kilpailija Apple ovat onnistuneet sopimaan niiden väliset patenttikiistat.

Yhtiöiden allekirjoittaman patenttilisenssisopimuksen mukaan Apple maksaa Nokialle rojaltimaksuja, mutta niiden suuruutta tai sopimuksen muita yksityiskohtia ei haluttu kertoa julkisuuteen. Samalla molemmat yhtiöt vetävät kanteensa pois Yhdysvaltain kansainvälisestä kauppakomissiosta (ITC) ja muista tuomioistuimista.
Apple saa vastalahjaksi luvan käyttää Nokian teknologiaa tuotteissaan.

Olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että Apple liittyy Nokian patenttien alla lisensoitujen yritysten kasvavaan joukkoon. Tämä sopimus osoittaa patenttiportfoliomme olevan teollisuudenalan johtavia, ja sopimuksen myötä voimme keskittyä muihin lisensointimahdollisuuksiin langattoman viestinnän markkinoilla.
Stephen Elop, Nokian toimitusjohtajaLehdistötiedotteessa Nokia kertoo sopimuksella olevan positiivisia taloudellisia vaikutuksia sen kuluvan kvartaalin tulokseen, jonka odotettua heikommasta liikevoitosta ilmoitettiin toukokuun lopulla.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (25)

ps (vahvistamaton)

1

Tää oli kyllä niin odotettavissa. Taisivat vihdoin tajuta, että ei siitä mihinkään pääse ja myönsivät käyttävänsä muiden patentteja.

Vastaa
mietaas
mietaas

3

on se hyvä, että nokiakin saa jostakin tulorahoitusta. onneksi patentit käyvät hyvin kaupaksi.
t. osakkeenomistaja

Vastaa
Pattitilanne! (vahvistamaton)

4

Taitaa Microsoftilla "olla sormensa jotenkin pelissä" tässä kiistasopimuksessa,koska Nokian rahavarat eivät olisi kauaa kuitenkaan kestäneet ja tuskin Microsoft suostuu antamaan rahaa muuhun kuin tuotekehitykseen Nokialle!. =)

Vastaa
miksuh2
miksuh2

8

Tämä oli täysin odotettavissa, koska nykyaikasra matkapuhelinta on käytännössä mahdoton tehdä ilman, etä käyttää Nokian kehittämiä ja patentoimia tekniikoita. Ilmeisesti Applella tajuttiin, että on turha pyristellä vastaan, ja on turha käydä läpi kallista oikeustaistelua, kun Applella ei ollut mitään mahdollisuuksia juttua voittaa.

Nyt sitten Apple maksaa kertakorvauksen Nokialle, ja jatkossa jokaisesta myydystä iPhonesta maksetaan myös rojaltimaksut Nokialle. Olisi ihan mielenkiintosta tietää tuon kertakorvmaksun suuruus, mutta noita tietojahan ei julkistettu. Aiemmin Nokia vaati noin miljardia dollaria, eli suuruusluokka on siis jotain tuolasta kuitenkin. ja siihen siis päälle jatkossa jokaisesta myydystä iPhonesta Nokialle maksettavat rojaltimaksut.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

Uutisesta:

> Apple saa vastalahjaksi luvan käyttää Nokian teknologiaa tuotteissaan.

Eipä tuota oikein lahjaksi voi kutsua, koska Apple nimenomaan maksaa Nokialle oikeudesta käyttää kyseisiä tekniikoita.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

10

Hieno juttu Nokialle. Ehkä tästä diilistä saadaan fyrkat vauhdittamaan siirtymistä WP-alustaan. Tai, saahan sitä toivoa...

Vastaa
tuplaydin WTF (vahvistamaton)

11

Toivottasti näillä rahoilla saadaan päivitettyä nokian rauta sille tasolle, että se on kilpailukykyistä joka osa-alueella.

Vastaa
djtob
djtob

12

@11. Luuletko, että rauta ratkaisee? Tuolla oli vertailtu N8:n uusimman firmiksen testejä siihen iPhone4 ja Samsungin uutuuteen. N8 oli hyvin lähellä sitä tasoa. Rauta ei todellakaan paljon vaikuta. Kuulostaa jo 486-koneitten MHz-vertailua.

Vastaa
hta
hta

13

Kun tuo summa joskus tulee julkisuuteen niin veikkaanpa, että moni tulee yllättymään kuinka vähän se loppujenlopuksi onkaan. Ottaen huomioon Nokian nykyisen tilanteen niin oma arvioni on, että Apple sai nyt hyvän tarjouksen josta ei kannattanut kieltäytyä.

Olen itse ollut kokoajan sitämieltä, että Apple joutuu maksajaksi lopulta (tai ristiinlisensoimaan omat patenttinsa). Kyse oli vain siitä kuinka paljon ja millä ehdoilla, Applehan ei halunnut luovuttaa Nokialle omia patenttejaan, eikä tuossa mainita niistä mitään, eli taisivat selvitä rahalla.

Apple on joutunut ennenkin maksumieheksi mutta osaa yleensä valita hetken oikein. Esim. Creativen MP3-soitin bisnes oli käytännössä kuollut siinä vaiheessa, kun Apple sille maksoi. Näin on käynyt myös Nokian "älypuhelin" bisnekselle.

Vastaa
hta
hta

14

Unohtui vielä mainita, että kun katsoo Nokian kurssia niin myöskään markkinat eivät tunnu paljoa tästä "jättipotista" välittävän, ainakaan tämän päivän perusteella.

Vastaa
tuplaydin WTF (vahvistamaton)

15

@12 Todellisen nokiafanipojan puhetta!

Kaikki muut kyllä kiltisti ostaa nopeampia luureja ja on tyytyväisiä kun luuri toimii entistä nopeammin kun oma vanha malli, mutta nokiapojat ne ei vaan haluaa, ostavat mieluummin lähes saman luurinkin uusiksi (X7), kun minkä on ostaneet jo vajaa vuosi sitten (N8).

Vastaa
akse
akse

16

@4 "Taitaa Microsoftilla "olla sormensa jotenkin pelissä" tässä kiistasopimuksessa,koska Nokian rahavarat eivät olisi kauaa kuitenkaan kestäneet ja tuskin Microsoft suostuu antamaan rahaa muuhun kuin tuotekehitykseen Nokialle!. =)"

Hyvää mutua kyl.

Vastaa
aj84
aj84

17

Paskan marjat sanon minä. Veikkaan lähinnä että tekemistä sillä kun iphone 5 on jo niin nurkan takana. Maksavat suosiolla rojaltit ettei nouse taas niin helevetinmoinen haloo kuinka kopioivat tekniikoita siltä ja tältä, perseestä perämoottoriin.. Hankala se on pyörää keksiä uudestaan niin järkevämpi maksaa, vaikka ihan pelle hommaksi menny nää patentti kikkailut. Kun on massia niin aivan sama :D

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

18

13@
>Kun tuo summa joskus tulee julkisuuteen niin veikkaanpa, että
>moni tulee yllättymään kuinka vähän se loppujenlopuksi onkaan.
>Ottaen huomioon Nokian nykyisen tilanteen niin oma arvioni on,
>että Apple sai nyt hyvän tarjouksen josta ei kannattanut >kieltäytyä.

Mikä Nokian nykytilanteessa teki siitä sellaisen että tarjous olisi erityisen houkutteleva ?

>Olen itse ollut kokoajan sitämieltä, että Apple joutuu maksajaksi
>lopulta (tai ristiinlisensoimaan omat patenttinsa). Kyse oli vain
>siitä kuinka paljon ja millä ehdoilla, Applehan ei halunnut
>luovuttaa Nokialle omia patenttejaan, eikä tuossa mainita niistä
>mitään, eli taisivat selvitä rahalla.

Uutisessa ei mainittu suoraan Applen patenteista, mutta aihetta sivuttiin mainiten että Apple luopuu kanteistaan.

>Apple on joutunut ennenkin maksumieheksi mutta osaa yleensä
>valita hetken oikein. Esim. Creativen MP3-soitin bisnes oli
>käytännössä kuollut siinä vaiheessa, kun Apple sille maksoi. Näin
>on käynyt myös Nokian "älypuhelin" bisnekselle.

Nokian markkinaosuus on Jenkeissä vähäinen, joten sillä tällähetkellä siellä mitään hävittävää, Kaavailtu Symbiani ja MeeGo linjasto ei tarvikkaan sopimusta Jenkeissa vaan Nokia panostaa WPhen, joten sillä jatkossa olisi ollut entistä tukevampi selkänoja.

Kummankin silmäkulmassa on Android toimijat, mikä on voinut kumpaakin lähentää.

Vastaa
ep_
ep_

19

Tosta vois päätellä että iPhone 5:n julkaisu on jo melko lähellä jonka vuoksi noita rojalteja ei ehdi kertyä aivan mahdottomasti. Ei Apple muuten kai olisi suostunut niin helpolla maksamaan. Tai en tiedä. Applen puhelimissa se pelkkä omenan kuva maksaa ainakin 100€ joten voihan siitä jotakin Nokiallekkin antaa.

Nokian kurssi on vissiinkin kuitenkin nyt hieman plussalla.

Vastaa
aj84
aj84

20

Apple antoi niin sanotusti armon käydä oikeudessa :D Apple saves Nokia from certain assrape on varmaan seuraava otsikko :P Varmaan olis paljoa Applen kukkarossa näkyny vaikka olisivat käräjillä hävinneetkin oikein rökäle tappion. Meinaan massia on ja mahoton. Eipä silti, hieno teko. Jobs on alkanut pehmoilemaan ? Varmaan kunto pakottaa :/

Vastaa
miksuh2
miksuh2

21

Kun likee kommentteja eri sivuuilla ei voi olla ihmettelemättä kuinka Applefanipojat osaattekin olla totaalisesti todellisuudesta vieraantuneita. Lisäksi tuntuvat olevan erittäin huonoja hviäji, eivät tunnu osaavan myöntää ollensa väärässä Applea puolustellessaan, ja nyt sitten kesivät eoätoivoisesti selityksiä sille että Apple joutui maksumieheksi Suosittelen ottamaan ne Applelasit päästä ja palaamaan todelliseen maailmaan.

Vastaa
akse
akse

22

@19 eiköhän ne maksut makseta myös jo myydyistä tuotteista, ainakin voidaan sopia summa niistä + joku summa jatkossa myytävistä. Iphone4:sta myydään varmaan vielä rinnakkain 5:n kanssa jonkun aikaa. Ja Nokialla on niin paljon gsm patentteja, jotta 5:stakin kyllä joutuu pulittamaan.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

23

@djtob(12)

Ei rauta ratkaise...kaikkea, mutta on sillä merkitystä (analogiana voi miettiä vaikka kameroiden megapixeleitä).

@22
Mä jostain lueskelin, että kyseessä olisi ollut patentteja, joissa on tietty hinnoittelu (en muista lakitermiä), jonka mukaan kaikki lisensoijat maksavat. Eli korvaussumma ehkä sen mukaisesti laskettavissa...? Vähän spekulointia...

Vastaa
Jonahan
Jonahan

24

@21

Ehkä sinulla on tiedossa sopimuksen sisältö, kovinkaan monella muulla ei ole. Ilman tätä tietoa "voittajaa" ja "häviäjää" on hyvin vaikea määritellä.

Koko oikeusvyyhdisä oli kyse siitä, että Apple ei halunnut maksaa Nokian pyytämää summaa. Maksettiinko nyt täsmälleen se, tuskinpa. Tiedot kompromissin sisällöstä auttaisivat tulkintaa.

Oikeudessa oltiin jotta neuvottelut etenisivät. Business as usual.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

25

24@
>Koko oikeusvyyhdisä oli kyse siitä, että Apple ei halunnut maksaa
>Nokian pyytämää summaa. Maksettiinko nyt täsmälleen se, tuskinpa.
>Tiedot kompromissin sisällöstä auttaisivat tulkintaa.

Se on tiedetty että Nokian ei voi kieltäytytä tiettyjä patentteja lisensoimasta kohtuu hintaa, siinä ei hinnassa varmaan kinaa, kuin siinä että miten laitteiden hinta lasketaan.

Toinen juttu oli että kinattiin patenteista mitä ei ole pakko lisenssoida, Apple julkisesti toistanut ettei se ole halukas lisenssoimaan omiaan. Nokia syytti Applen käyttävän Nokian muitakin patentteja, UI jne.

Hintaa ei tiedetä, se tiedetään että ristiinlisenssointiin ja että Apple maksaa. jos toinen kuvitteli jostain muusta niin varmaan pettymmys, mutta uskoisin että sopimus oli kuitenkin voitto kummallekkin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja