Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia-pomo: MeeGo-puhelimia oltaisiin voitu tehdä enemmänkin jos olisi haluttu

23
Manu Pitkänen

Nokia-pomo: MeeGo-puhelimia oltaisiin voitu tehdä enemmänkin jos olisi haluttu
Aiemmin tänä vuonna Bloomberg julkaisi jutun, jossa Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop kuvaili muun muassa Windows Phone -strategiaan johtaneita tapahtumia. Elopin mukaan MeeGo-puhelimia oltaisiin voitu valmistaa vain yksi vuodessa, mutta Nokian vanhempi ohjelmistoinsinööri ampuu tämän väitteen alas.

Elopin mukaan Nokia olisi voinut julkaista ainoastaan kolme MeeGo-puhelinta vuoteen 2014 mennessä, mikä on aivan liian hidas tahti kriisissä olevalle yhtiölle. Nokian oli etsittävä toista mobiilialustaa puhelimilleen. Sellaiseksi valikoitui lopulta Windows Phone.
Felipe Contrerasin mukaan Elopin väitteet MeeGo-puhelimien verkkaisesta julkaisuaikataulusta eivät pidä paikkansa. Hän on työskentelee Nokialla hardware-adoptoinnin parissa, joten omien sanojensa mukaan juuri hän, työryhmänsä kanssa, tietää kuinka paljon sarkaa oli vielä kynnettävänä raudan ja MeeGon yhteensopivuuden välillä. Jos Elop olisi halunnut julkistaa kymmenen OMAP 3 -pohjaista MeeGo-kännykkää, niin Contrerasin mukaan se olisi onnistunut leikiten.

Tilanne on täysin eri jos Elop olisi halunnut valmistuttaa kaikki MeeGot eri alustoille, jolloin käyttöjärjestelmän ja raudan yhteensopivuuden kanssa olisi jouduttu tekemään enemmän töitä. Mikään tekijä ei tällaista ratkaisua olisi kuitenkaan vaatinut, eikä tilanne Windows Phonen kanssa ole sen parempi (tukee ainoastaan tiettyjä Snapdragon-piirejä).

Contreras ihmettelee Nokian päätöstä hylätä alusta heti kun se saatiin valmiiksi.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (23)

keke! (vahvistamaton)

1

Itse olen aina ihmetellyt kuinka muka kännykän työstäminen olisi niin mahdottoman työlästä ja aikaa vievää puuhaa. piirilevyt voivat olla parhaimmillaan 1:1 samat ja nykyään kaikki piirisarjat skaalautuvat moniin eri käyttötarkoituksiin jopa harrastelijan käsissä. Nokiallakin vain autocadi raksuttamaan ja muokkaa jo olemassa olevasta schemasta uuteen kännykkään sopivan niin se on siinä. Noin niinkuin kärjistettynä. Kaiken lisäksi nykyään kännykkäpiirit ovat yhä enemmän ja enemmän integroituja, jolloin piirilevysuunnittelukaan ei vaadi niin paljoa päänvaivaa erillisten komponenttien koko ajan vähetessä. Puhumattakaan automatisoinnin kehityksestä. Softapuolellakaan ei tarvitse helpoimmillaan muuttaa kuin teknisiin tietoihin kännykän nimi. Antennisuunnittelusta tosin en osaa sanoa sen kummemmin, mutta reilun 20 vuoden osaamisella sekään tuskin on mikään kompastuskivi.

Tuotantolinjan viilaaminen saattaakin olla sitten toinen juttu. Se kun on viilattava käytännössä jokaiselle mallille alusta lähtien.

Eeli: Kunhan käyttöjärjestelmä on valmis, niin kännyköitä tosiaankin voidaan syöstä ulos todella nopealla tahdilla, varsinkin kun nokialla on jo ennestään tietotaito. Tällöin ei tarvitse kehittää eikä testata läheskään niin paljoa uutta.

Vastaa
Homeworld123
Homeworld123

4

Kyllä se Elopin kommentti vain kolmesta puhelimesta vuoteen 2014 onkin tuntunut oudolta. Mikään ei estä laittamasta vaikka kymmenen työryhmää työstämään omaa puhelintaan samaan aikaan.

Vastaa
trtet (vahvistamaton)

6

Huhu kertoo, että Öistämö itse olisi suunnittellut alunperin roadmapin, missä oli tarkoitus julkaista yksi MeeGo puhelin vuodessa. Eli Elopin väite, että olisi saatu vain 3 MeeGo puhelinta vuoteen 2014 oli alkuperäinen suunnitelma. Asia kuitenkin käännettiin julkisuuteen, niin että MeeGo puhelimia ei olisi mukamas ehditty tehdä tarpeeksi, koska piti keksiä joku syy miksi MeeGo hylätään.

Vastaa
N900
N900

7

<Itse aion ostaa N9:n, vain sen takia että tuen tuota "kuollutta" OS:ssää. Olisi hyvä, jos se aito MeeGo puhelin tulisi sitten myös. (ilman Harmattania)

Vastaa
perhana
perhana

9

Hyvin tuntuu kaikilta unohtuvan, että tämä nyt julkaistu "meego" ei ole se meego jonka kehityksestä alunperin oli kyse, ja jonka kehitys tuntuu vievän liikaa aikaa... eli aivan kuten Elop jossain vaiheessa mainitsi, toistaiseksi julkaistaan vain tämä yksi laite joka on jonkinlainen kehitysversio aivan kuten N900:kin, ja nyt julkaistu N9 ei ole edelleenkään aito meego puhelin, vaan nokian sanoin "meego-yhteensopiva" ...saa sitten nähdä miten ohjelmien yhteensopivuuden loppujen lopuksi käy sitten jos joku julkaisee sen oikean meego puhelimen, ovatko sen ja tämän maemo-meegon ohjelmat yhteensopivia keskenään, eli jos tulee meego-sovelluskauppa niin voiko sieltä ladattavia ohjelmia oikeasti ladata ja asentaa tähän nokian versioon.

Vastaa
N900
N900

10

Kelpaisi Maemo 5, jos rautapuolta päivitettäis. Ohuutta ja isompi näyttö. prossu ja muisti tehoa päivitettäis... Koska N900:lla voi tehdä kaikki mitä muillakin puhelimilla ja enemmänkin.

Vastaa
Tnoi
Tnoi

11

@9

Kyllä koska ohjelmat ovat qt pohjaisia ja ne toimivat sekä tuoll maemo/harmattanilla ja meegolla.

Vastaa
AnTeroIdi
AnTeroIdi

12

Öistämö ja Elop ovat molemmat Microsoftin myyriä Nokialla.

Hajoita ja hallitse. Sekoita ja sabotoi. Säntäile ja sumuta.

Vastaa
ep_
ep_

13

Just niin olis hyvä että N9 kysyntä olis niin kovaa että Nokialla päätettäs vaihtaa takasi MeeGoon. Ja Elopin voi toki nakata pellolle mielellään niin pian kun voi.

Vastaa
androidsymbianmeego (vahvistamaton)

14

Yksinkertaisesti on pakko todeta: N9 yllätti minut totaalisesti, ja pelkästään positiivisessa mielessä!

Odotin parhaimmillaankin hyvällä raudalla varustettua WinPhone-luuria, mutta sieltähän toden totta tuli jotain muuta - käsittämättömän hyvä älypuhelin, toimiva, kaunis, miellyttävä käyttää... tätä kannatti odottaa.

Hetken mietin jo ostavani iPhonen, mutta nyt en enää todellakaan. N9 näyttää juuri siltä kuin puhelimen pitää ollakin; toimiva.

Vastaa
Dollarinen (vahvistamaton)

15

Miksi kukaan rationaalisesti ajatteleva ihminen investoisi rahaa tähän dead-on-arrival -laitteeseen?

Vastaa
mckonen
mckonen

17

Tää on niin tätä myös muissa isoissa firmoissa, päälliköt eivät tiedä mitä tai miten asiat pitäisi viedä eteenpäin, joku "pikkupomo" yrittää vikistä jos uskaltaa (yleensä ei). Jos tämä puhelin ei menesty, niin on aika pahasti markkinointi epäonnistunut, tosin amarikkalaisilla sivustoilla on alkanut jo vertailu IPhonen (siis tyhmien käyttäjien) ja tämän välillä...

Vastaa
taapo (vahvistamaton)

18

Harmi, että pomo just tilasi uudet Android kännykät.
Ihan periaatteen vuoksi täytyy ostaa tämä N9, nyt joku tutuista
tulee saamaan sen lahjaksi.

Hemmetin Floppi tämä viimeistään paljastaa, että hän on MS:n palkkalistoilla, toivottavasti MS ottaa hänet pallomeren tilalle, en jäisi kaipaamaan.

Vastaa
muppis
muppis

19

N9 näyttää kyllä hyvältä ja luin tuon Contrerasin blogin eilen ja naureskelin kyllä aika hyvin sille. Kun Elop valittiin johtoon, olin hämmästynyt, että miten MS 'pystyi' luopumaan sellaisesta miehestä, mutta sitten se iski kuin salama kirkkaalta taivaata: Kerran MS:n mies, aina MS:n mies.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

20

1@
> Itse olen aina ihmetellyt...
>....piirilevyt voivat olla parhaimmillaan 1:1 samat...
>....Softapuolellakaan ei tarvitse helpoimmillaan muuttaa kuin
> teknisiin tietoihin kännykän nimi....

Juu, mutta nyt taidetaan sekoittaa asioita aika pahasti.

Nokian kohde on Globaalit markkinat joita ei voi täyttää yhdellä vuosittaisella mallilla, vaikka siitä tekisi useamman värisin version.
Kyllä Nokia olisi halutessa tulevaisuudessa tekemään vuosittain useammankin version (jos rahaa ei lasketa), sitä tuskin edes yhtiö on kiistänyt. eikä se ole ratkaisun pointti.

Vastaa
iKnow_ (vahvistamaton)

21

Vaikka N9:ssä on aavistuksen heikompaa rautaa kuin yhdessäkään WP7 puhelimessa niin luulen, että WP7 menee lopulta kevyempään rautaan käyttökokemuksen pahemmin kärsimättä. Onhan se kuitenkin iPhone tyylinen single app käyttis. Swipe UI:n moniajon ympärillä pyöriminen vaatii taatusti jonkun verran vääntö.

Integrointityötä on myös WP:ssä ihan pirusti edessä sillä tuettuja rautoja ei ole toistaiseksi kuin yksi (markkinoilla olevista puhelimista).

Yritysmaailmassa aika on rahaa ja joskus se johtaa kompromisseihin. Joudutaan valitsemaan kahdesta se heikompi, jotta ollaan ajoissa. Tosin WP8 (Apollo), joka on ensimmäinen todella varteenotettava WP julkaisu, tulee vasta tyyliin joulumarkkinoille (2012). :/

Vastaa
SJobs
SJobs

22

Just in: John Gruber, arguably the most loyal Apple fanboi on the face of the planet, proclaimed: “Four and a half years after Apple announced the iPhone, Nokia has now announced a worthy rival.” Coming from him, that’s about the closet thing to a compliment Nokia will ever get.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja