Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Mitä Googlen Motorola-kaupasta seuraa?

4
Manu Pitkänen

Mitä Googlen Motorola-kaupasta seuraa?
Google yllätti eilen lähes kaikki ilmoittamalla ostavansa yhdysvaltalaisen mobiililaitevalmistaja Motorola Mobilityn. Koska Google vastaa suositun Android-alustan kehityksestä, niin laitevalmistajan ostolla tulee olemaan keskeinen vaikutus koko toimialaan. Mitä kauppa tarkoittaa ja miksi Google teki sen?

Vaikutukset Nokiaan


Nokian kohdalla markkinat ottivat Motorola-kaupan iloisesti vastaan. Sen osakekurssi nousi Yhdysvalloissa jopa 17 prosenttia ja Suomen OMXH:ssakin Nokia myytiin yli yhdeksän prosenttia kovemmalla hinnalla kuin aamusta. Toisaalta, Nokian ohella myös RIM, HTC ja Samsung nousivat eilen.

Nokian kannalta kauppa käytännössä määrittelee hintatason Nokian patenttisalkulle ja tätä kautta myös Nokian markkina-arvolle. Sijoittajat ovat tätä arvonmääritystä odotelleet kuumeisesti, menihän viime kesänä NSN-kauppakin mönkään. Motorolan myynnin jälkeen markkinoilla ovat alkaneet uudelleen spekulaatiot Nokian valtauksesta, jonka potentiaalisina tekijöinä pidetään HP:tä ja Microsoftia.
Analyysipalveluyhtiö Inderesin mukaan maailmassa on viisi miljardia puhelimenkäyttäjää, joista yhä useampi omistaa älypuhelimen. Analyysitalo uskookin että edellä mainitut yhtiöt voisivat olla valmiita maksamaan isonkin summan rahaa päästäkseen mukaan markkinoille. Toisaalta Microsoftin kannalta olisi vähäriskisempää jäädä seuraamaan sivusta ja katsoa mihin suuntaan Windows Phone ja Nokia oikein menevät. HP:kin osti juuri Palmin, joten yritys on jo mukana bisneksessä. Nokia voi hyvinkin tulla jatkamaan itsenäisenä pelurina, vaikka osakkeen matala arvostustaso kieltämättä tekee siitä herkullisen ostokohteen aivan kuten Motorolankin kohdalla.

Kilpailullisesti Googlen siirto on nähty Nokian kannalta edullisena. Googlen kehittämä Android-käyttöjärjestelmä on käytössä suomalaisyhtiön pahimpien kilpailijoiden puhelimissa ja vieläpä erittäin voimakkaalla painolla. Ennakkoarvioissa Googlen on uskottu priorisoivan Motorolan puhelimia ja antavan näin yhdelle Android-valmistajalle keskeisen kilpailuedun. Tämä voi vuorostaan aiheuttaa Samsungilla, LG:llä, HTC:llä ja Sony Ericssonilla närästystä. Yhtiöt voivat hyvinkin alkaa kapinoida tällaista kehitystä vastaan ja luopuvat Androidista, ellei Google kohtele kaikkia Android-ekosysteemin jäseniä tasapuolisesti. Nokian kannalta tällainen tilanne olisi äärimmäisen herkullinen, sillä se tarkoittaisi Androidin rapistumista.

Mihin edellä mainitut Android-valmistajat sitten siirtyisivät? Yksi potentiaalinen vaihtoehto olisi Windows Phone, jota ne ovat jo käyttäneetkin muutamissa malleissa. Windows Phonen lisätuki parantaisi ekosysteemiä ja kohentaa Nokiankin asemia operaattoreiden ja sovelluskehittäjien kasvavan mielenkiinnon kautta. Nokialla Motorola-kaupan nähdään hyvänä asiana heidän kannalta:

Tämä vahvistaa meidän älypuhelinstrategiaamme ja lujittaa edelleen uskoamme siihen, että Nokia voi kasvattaa parhaiten älypuhelinliiketoimintaansa Windows Phonen avulla.
James Etheridge, Nokian tiedottajaMuiden Android-valmistajien tilanne


Kuten edellä mainittiin, niin Android-valmistajien kannalta tilanne on nähty pääosin kielteisenä. Esimerkiksi HTC ja Samsung saattavat menettää asemansa Googlen suosiossa. Jos Google todella toteuttaa edellä mainitun skenaarion, niin yhtiöt voivat päätyä vastaavaan tilanteeseen mihin Nokiakin joutui vuoden alussa eli miettimään strategiansa kokonaan uudelleen.

Googlella tiedostetaan tämä seikka äärimmäisen hyvin, eikä se varmastikaan heitä romukoppaan isolla rahalla ja vaivalla rakennettua Android-ekosysteemiä. Yhtiön kannalta yhden valmistajan suosiminen muiden kustannuksella koituisi aivan liian kalliiksi saavutettuun hyötyyn nähden. Google ja Motorola eivät voi selviytyä yksin ilman HTC:tä, Samsungia, LG:tä tai Sony Ericssonia.

Googlen pääjohtaja Larry Pagen mukaan yhtiö on edelleen sitoutunut "tekemään koko ekosysteemistä menestyvän", mikä on Android-valmistajien kannalta positiivinen merkki. Googlen mukaan kaikki sen keskeiset partnerit ovat antaneet tukensa kaupalle. Googlen panostuksella Motorolan puhelinbisnes saattaa lähteä uuteen nousuun nälkävuosien jälkeen, jonka imussa muutkin yhtiöt pääsevät menestymään. Esimerkiksi tutkimusyhtiö Gartner uskoo Motorolan markkinaosuuden kasvavan Googlen tuen ansiosta.

Kannattaa myös panna merkille, että Google osti Motorolan älypuhelinbisneksen ohella 17.000 patenttia ja 7.500 vireillä olevaa patenttihakemusta. Tämän vuoden patenttikiistat Applen ja Samsungin sekä HTC:n välillä ovat osoittaneet kuinka heikosti Android on suojattu oikeustoimilta. Esimerkiksi tutkimuslaitos ISI:n analyytikko Abhey Lamba arvioi, että Googlen Android-partnerit tulevat hyötymään Motorolan patenttisalkusta ristiinlisensoinnista neuvoteltaessa Applen tai Microsoftin kanssa. Goolella on ollut ongelmia myös Oraclen kanssa. Erään skenaarion mukaan Google osti Motorolan osaamisen ja patenttien vuoksi, kiinteä omaisuus saatetaan myydä myöhemmin pois jaloista.

Motorolan ansiosta Google pystyy tiivistämään mobiililaitteiden rauta- ja ohjelmistokehityksen yhteistyötä, mikä antanee lisäpontta Androidin kehitykseen. Muut valmistajat pääsevät tätäkin kautta hyötymään Googlen tekemistä kaupoista.

Seuraukset Applelle


On erittäin mielenkiintoista nähdä millä tavalla Googlen Motorola-shoppaus sekoittaa Applen käräjöintiä Samsungia, HTC:tä ja Motorolaa vastaan. Google sai kerralla kolminkertaisen määrän patentteja mitä se olisi saanut Nortelilta tänä kesänä. Nortelin konkurssipesän patentit osti koalitio, johon kuuluivat muun muassa Microsoft ja Apple. Googlen partnerit ovat nyt aiempaa paremmin suojassa Applen haasteilta, jonka on ehkä taivuttava neuvottelemaan nykyiset kanteet Googlen yhteistyökumppaneiden kanssa. Aivan kuten se joutui Nokiankin kanssa.

Miksi Google osti Motorolan?


Googlella ja Motorolalla on ollut pitkään lämpimät suhteet: ensimmäinen Androidiin siirtynyt puhelinvalmistaja oli Motorola, jonka kaikki puhelimet perustuvat tällä hetkellä Googlen ohjelmistoon.

Hakukonejätillä on ollut varmasti useita syitä miksi se on ollut kiinnostunut Motorolasta, mutta kaikkein tärkeimpänä ovat olleet jo muutamaan otteeseen mainitut patentit. Google ei ehkä voinut ostaa niitä erillään yhtiöstä monimutkaisten ristiinlisensiointien vuoksi. Vaikka patentit ovatkin vanhoja, niin monet niistä liittyvät langattoman viestinnän ydintekniikoihin.

Syitä rautavalmistajaksi ryhtymiseenkin on varmasti monia, vaikka sitä on kummasteltu. Motorola ei ole tähän asti ollut mukana Googlen Nexus-puhelimien valmistuksessa, mutta tulevaisuudessa Google tulee melko varmasti hyödyntämään puhelinvalmistajan osaamista huonosti menestyneen älypuhelinmallistonsa kohentamiseen. Tähän asti Nexuksia ovat valmistaneet HTC ja Samsung.

Julkisuudessa keskustelua on käyty lähinnä Motorolan puhelinbisneksen ympärillä, vaikka yhtiö tekee paljon muutakin. Sen Home-osasto tuottaa markkinoille esimerkiksi set-top-boxeja ja DVD-soittimia. Motorolasta on siis paljon muutakin hyötyä Google kuin pelkkä älypuhelinpuoli. Kauppa tarjoaa Googlelle loistavan tilaisuuden tunkeutua ihmisten olohuoneisiin IPTV- ja Google TV -tyyppisten ratkaisujen muodossa. Esimerkiksi yhdysvaltalaisten kaapeliyhtiöiden digiboksit ovat Motorolan valmistamia ja niiden ohjelmistotkin ovat peräisin samasta osoitteesta. Googlella olisi sauma hyödyntää tilanne Google TV:n eteenpäin viemisessä.

Jos tässä ei ollut vielä tarpeeksi paljon, niin Motorolan kiinnostavuutta Googlen silmissä lisää myös sen kontaktit yhdysvaltalaisiin operaattorit. Yhdysvalloissa koko mobiilibisnes käy operaattoreiden ympärillä, mutta Google on itse ollut täysin sivussa siitä. Kuten Jason Thibeault huomauttaa, niin Motorolan ansiosta Google voi alkaa markkinoida operaattorille juuri niiden tarpeisiin räätälöityjä ratkaisuja.

Kommentit (4)

Wintoy aika ohi. (vahvistamaton)

1

Miksi Google osti Motorolan?.
Googlella ja Motorolalla on ollut pitkään lämpimät suhteet:
ensimmäinen Androidiin siirtynyt puhelinvalmistaja oli Motorola, jonka kaikki puhelimet perustuvat tällä hetkellä Googlen ohjelmistoon.
Hakukonejätillä on ollut varmasti useita syitä miksi se on ollut kiinnostunut Motorolasta, mutta kaikkein tärkeimpänä ovat olleet jo muutamaan otteeseen mainitut patentit.Google ei ehkä voinut ostaa niitä erillään yhtiöstä monimutkaisten ristiinlisensiointien vuoksi.Vaikka patentit ovatkin vanhoja, niin monet niistä liittyvät langattoman viestinnän ydintekniikoihin.
(Syitä rautavalmistajaksi ryhtymiseenkin on varmasti monia, vaikka sitä on kummasteltu).(Motorola ei ole tähän asti ollut mukana Googlen Nexus-puhelimien valmistuksessa, mutta tulevaisuudessa Google tulee melko varmasti hyödyntämään puhelinvalmistajan osaamista huonosti menestyneen älypuhelinmallistonsa kohentamiseen).Tähän asti Nexuksia ovat valmistaneet HTC ja Samsung.
Kannattaa myös panna merkille, että Google osti Motorolan älypuhelinbisneksen ohella (17.000) patenttia + Nokialla n.5000 ja (7.500) vireillä olevaa patenttihakemusta.

Microsoft ja Nokia yhdessä ovat siis "pieniä tekijöitä" yhdessä mitä Google ja sen ns.kumppanit ovat nyt ja tulevaisuudessa yhdessä!.

Vastaa
korjaus (vahvistamaton)

3

@1
"Kannattaa myös panna merkille, että Google osti Motorolan älypuhelinbisneksen ohella (17.000) patenttia + Nokialla n.5000 ja (7.500) vireillä olevaa patenttihakemusta."

Tekniikka&Talous tietää kertoa: "Motorolalla on noin 17 000 patenttia. Nokialla arvioidaan olevan kolme kertaa enemmän patentteja tai patenttihakemuksia kuin Motorolan patenttisalkussa." (T&T 16.8.2011: AL: Nokia maksaisi Motorola-mallilla 80 miljardia)

Eli ihan mielenkiintoista pohdintaa, mitä nyt näyttäisi olevan täyttä puppua.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

4

1@
>Motorola, jonka kaikki puhelimet perustuvat tällä hetkellä
>Googlen ohjelmistoon.

Motorola valmistaa muitakin kuin Googlen Android puhelimia.

> että Google osti Motorolan älypuhelinbisneksen ohella (17.000)
> patenttia + Nokialla n.5000 ja (7.500) vireillä olevaa
> patenttihakemusta.

Siis mitä osti ? NSN osti Motorolan verkkopuolen eli se on eri firma. Motorola on lisenssoinut Nokian patenteja, joita se voi käyttää laitevalmistuksessa, mutta tiettävästi Google ei voi jakaa Motorolan muilta lisenssoimia patentteja Androidin mukana 3. osapuolille. Eli Googlen Motorola kauppa ei ilmeisesti torppaa muita hyökkäämästä Androidia ja sen valmistajia vastaan.

Google voi Motorolan avulla pistää kapuloita Android valmistajien rattaisiin.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja