WSJ: Samsung avaa Badan lähdekoodin ensi vuonna

14
Manu Pitkänen

WSJ: Samsung avaa Badan lähdekoodin ensi vuonna
Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan Samsung aikoo avata yhtiön kehittämän Bada-mobiilikäyttöjärjestelmän lähdekoodin ensi vuoden aikana. Avoimen lähdekoodin taktiikalla Samsung yrittää saada käyttöjärjestelmänsä taakse lisää laitekantaa ja lisää kiinnostuneita kehittäjiä.

Wall Street Journalin mukaan strategialla pyritään viime kädessä hankkimaan Badalle suurempaa suosiota, minkä jälkeen Samsung voisi alkaa vähentää sidoksisuuttaan Googlen Androidiin. Korealaisvalmistajan on uskottu pyrkivän pois Googlen helmoista sen jälkeen kun hakukonejätti osti itselleen yhdysvaltalaisen Motorolan. Androidia kehittävästä Googlesta tuli näin suora kilpailija Samsungille.

Samsung uhitteli Googlelle jo tämän kuun alussa kertomalla Badan haastavan vielä Androidin ja että se panostaa ohjelmistoonsa enemmän kuin ulkopuoliset kuvittelevat.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentit (14)

Anonyymi käyttäjä
Ralle_ (vahvistamaton)

1

Ei Samsung meinaa vieläkään uskoa, että Googlella ei ole intressiä alkaa valmistamaan kilpailevia laitteita. Heiltä tulee vain joskus alihankintana teetettyjä Nexus referenssipuhelimia. Googlen etu on, että mahdollisimman moni valmistaja käyttää Androidia. Ei siis kannata heittää kapuloita kumppanien rattaisiin omilla rautatuotteilla.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

2

Google ilmoitti viime kuussa aikeestaan ostaa kilpailevan valmistajan. En yhtään ihmettele miksi Samsung ja muutama muukin Android-valmistaja ovat varuillaan.

Jos Motoroladiili menee läpi on Google kilpaileva valmistaja, jos Google myy Motorolan puhelinvalmistukseen liittyvät osat pois selventyisi tilanne huomattavasti. Tulevaisuus näyttää tapahtuuko näin, veikkaisin että ei tapahdu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

3

@1

"Googlen etu on, että mahdollisimman moni valmistaja käyttää Androidia."

Niin varmaan on mutta Samsungin ei.

tottakai samsung haluaa eroon siitä tilanteesta missä nyt ovat kuten varmaan osa muistakin android valmistajista, kauhea keskinäinen kilpailu ja halpis androidit viä suurimman osan asiakkaista.

Se että yhä useampi käyttää nykyään androidia on valmistajien kannalta todella huono asia.

Kuluttajille toi toki on hyvä, että on tarjontaa vaikka kuinka paljon, mutta valmistajat tuskin on siitä enää niin innoissaan kun halvat roskaluurit viä isojen nimien myynnit :)

Jos olette seuranneet android markkinaosuuden kasvuja älyluureissa niin nämä isot polkevat aikalailla paikoillaan ja sitten siellä on se "muut" ja niillä on kovin nousu android valmistajissa.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

4

Samsungiin iski kyllä pakokauhu tuon Motorola-kaupan jälkeen. Mutta eiköhän tuosta Badasta vielä Androidille kilpailija saada.

Vastaa
Routalempi
Routalempi

5

Ilmeisesti LG hyppäisi myös Bada kelkkaan? Vai voidaanko tästä vetää moisia johtopäätöksiä:

http://www.puhelinvertailu.com/uutiset....ttojarjestelman

Eli kun lasketaan yhteen asioita.. Ensin Samsung ei ole yhteisestä käyttöjärjestelmästä ollut kiinnostunut, mutta uutisen mukaan asenne muuttui kun Google ilmoitti ostavansa Motorolan. Tuohon kun lisää yhteenlaskuna tämän uutisen Badan lähdekoodin avaamisesta, niin tuntuisi luontevalta että Bada olisi se yhteiskäyttis, jota uutisten valossa LG:llekin kaavailtaisiin. Ok mikäänhän ei estä muitakaan astumasta mukaan jos tuo todella avataan..

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

6

Onkos LG:n MeeGo into hiipunut jo kokonaan?
Joskus jotain malleja messuillakin esittelivät, mutta ei ole kuulunut sen jälkeen mitään...

Samsungilla on saatettu huomata myös MeeGon parantunut kilpailukyky ja varmasti myös alustan heikko tilanne muutoin, kun Nokia sen "hylkäsi" ja Intelkin tainnut pohtia samaa... Eli elintilaa sillä saralla voisi tietty olla kaapattavissa "vastaavalla" avoimella alustalla...
Plus että ei Nokian/MeeGon idea usean erilaisen laitteen yhteisestä alustasta mikään huono ole. Esimerkkinä nyt vaikka jo Nokian demoama kännykkä-auto integraatio. (Jollaisen edelleen omaan autoon haluaisin ihan kyselemättä)

Vastaa
Routalempi
Routalempi

7

@6 Itseasiassa Mobnifossa oli tänään mielenkiintoinen spekulaatio artikkeli: http://fi.mobnifo.com/2011/09/21/enta-j...badan-ytimeksi/

Eli Kun Bada köyttää nykyään Mentor Graphicsin Nucleus ydintä, sitä ei voida avoimena julkaista, ja spekulointeja aloitetu jo siitä, voisiko pohjaksi tulla MeeGo siis linux ydin + Bada siihen päälle. Mikäli näin menisi, niin eikös se MeeGo ollut juuri jota sovitettiin mm. autojen In-Vehicle Infotainment alustaksi, hmm olihan se: http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutise...utoista/a478129

Lisäksi MeeGoa työstettiin myös telkkariin: http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/m...ipotkun/a598282

Samsunghan ilmeisesti kun laajentaa tuon Badansa myös TV puolelle: http://www.badaforums.net/bada-news/sam...mart-tv-lineup/

NIIN... Halutessaan tuota TV integraatiota voisi pitää mahdollisena todisteena spekuloidusta MeeGo pohjaisuudesta, ja mikäli näin olisi, niin tuo toivomasi kännykkä-auto integraatio toimisi myös. Toki tämä on yhä kaukaa haettua, mutta onpahan ainakin ajatuksella leikkimistä siinä missä tuo Mopbnifon uutinenkin. :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
SGS2 (vahvistamaton)

8

Itse ainakin odotan ja (toivon),että Samsungilta on tulossa pian myös Meegolla varustettuja "Samsung Meego 4G." -malleja!.

Vastaa
Routalempi
Routalempi

10

@9 Tuotahan tuossa yritin tuoda esille. ;)Spekulaatioksi kutsuin vain siksi, että mitään virallista tietoa ytimen vaihdosta ei ole tullut. Eli vaikka jokin voidaan tehdä, se ei vielä tarkoita että niin tultaisiin tekemään. Sikäli tuo linux kernelin käyttö olisi siis luontevaa mikäli tarkoitus julkaista avoimena kokonainen käyttöjärjestelmä, eikä vain sitä mitä Bada on tänään.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

11

Kiitos Routalempi. Erittäin hieno postaus ja hyviä mietteitä. ;)

Jännäähän se olis jos Nokian isoimmaksi haastajaksi noussut Samsung nappaisi Meego hedelmä Eflopin kädestä... En pitäisi tästä Suomalaisena, mutta eipä ole mun hallussa tämä juttu... :D

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@10

Itseasiassa luin tuota vähän huolimattomaksi itsekin. En oikein näe mitään syytä ottaa pohjaksi koko MeeGoa. Pelkkä kerneli riittää eikä tarvitse esittää olevansa jotenkin yhteensopiva.

Vastaa
Routalempi
Routalempi

14

@12
Juu eipä tuohon koko MeeGoa kannata ympätä, mutta lähinnä tosiaan MeeGo kernel. Linuxhan sekin tosiaan juu, mutta onpa kernelissä valmiiksi jo tuki tietylle alustaperheelle. Itselleni sinänsä sama mikä linux siellä alla hyrräisi, mutta ihan järkevä vetohan se olisi käyttää MeeGon kerneliäkin, olkoonkin että turhahan tuolloin tosiaan on puhua MeeGosta vaan voitaneen Samsungin kannaltakin katsoen puhua hyvällä omalla tunnolla Badasta.

@13
Tuo olisi toki hieno juttu, mutta jotenkin en jaksa uskoa että Samsung ottaisi Qt:n käyttöön niin kauan, kun se on Nokian hallinnassa. Badan nykysysteemi säilyttäen kun saisi pidettyä paremmin kaikki langat omissa käsissä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.