Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

WSJ: Nokia uusii ohjelmistostrategiaansa jälleen - tiedossa Linux-pohjainen Meltemi

17
Manu Pitkänen

WSJ: Nokia uusii ohjelmistostrategiaansa jälleen - tiedossa Linux-pohjainen Meltemi
Wall Street Journalin saamien tietojen mukaan Nokia aikoo uusia ohjelmistostrategiaansa, jo toiseen kertaan tänä vuonna. Matkapuhelinjätti aikoo ottaa käyttöön edullisimmissa puhelinmalleissa Linux-pohjaisen Meltemi-käyttöjärjestelmän.

Nokia on kutsunut toimihenkilöitä tänään koolle Salossa, mikä voi liittyä WSJ:n uutisointiin. Lehden mukaan yhtiö aikoo panostaa ohjelmistokehityksessä halpapuhelimiin. Projektia johtaa Mary McDowell. Nokia ei suostunut kommentoimaan asiaa Wall Street Journalille.

Meltemin tarkoituksena on korvata S30- ja S40-alustat, jotka eivät ole enää Nokian mielestä tarpeeksi joustavia.

Meltemistä kuultiin ensimmäisen kerran huhtikuussa, kun The Register -sivusto vuoti julkisuuteen Nokian sisäisen muistion. Muistiossa todettiin, että Meego-käyttöjärjestemän parissa työskennelleet kehittäjät voisivat jatkaa työtään Meltemin parissa.
Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (17)

Latwis
Latwis

4

Eli tulossa on Qt:t ja swipet halppispuhelimiin. Niinkuin Ahtisaari ehti jo ennemmin luvata. Ihan hyvä veto tämä on. Kunhan vain muistavat tehdä moniajonkin tohon käyttikseen. Suurin osa softaahan on jo valmiina N9 tehtynä, joten aika mielenkiintoisia puhelinuutuuksia tulossa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

5

Nokia ottaa varmuuden vuoksi käyttöönsä suunnitelma b:n (jos) ja kun ovat hekin huomanneet, ett Winpöhinällä ei ole mahdollisuuksia - sitä kun eivät asiakkaat halua.

Nimenvaihto Maemosta Tizeksi auttaa lisäksi säilyttämään eFlopin ja muiden päättäjien (Ollila ja knit) kasvot. :D

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

6

@5
Tuskin Nokia koskeen Tizeniin tikullakaan, kun ensin sen edeltäjän hylkäsivät ja se on nyt Samsungin siipien suojassa.

Sen sijaan oma toive olisi, että taustalla piilee myös Nokian Harmattan-Maemo-Meegon tulevaisuus. Edes varasuunnitelmana. Kun N9 saa hyvän vastaanoton ja kenties Windows luurien kaupallistaminen tökkii (jossa voi käydä toisinkin), niin N9 saattaakin saada seuraajan jossain kohtaa... :D

Vastaa
perhana
perhana

7

@5 ynnämuut...

Onko se todella ylipääsettömän vaikeaa lukea ja ymmärtää koko uutisen sisältö aina kun kyse on Nokiasta, WP:stä, tai MeeGosta?

Eli uutisen mukaan Nokia on kehittämässä uutta Meltemi-käyttöjärjestelmää S30 ja S40 alustojen tilalle, eli sillä ei ole mitään tekemistä WP:n tai edes MeeGon kanssa joilla ei ollut tarkoituskaan missään vaiheessa korvata noita halpisluureja.

Itkua ja hammastenkiristystä tämä tulee mahdollisesti aiheuttamaan näiden muutamien jääräpäisesti kehitystä vastustavien Qt koodaajien joukossa, jos tulee ilmi että tuo Meltemi käyttää HTML5:ttä eikä pitäydy kivikaudella.

Vastaa
ep_
ep_

8

Otsikon lukiessa tuuli jo sellainen olo että Noksu on nyt hylkäämässä WP:tä ennen kuin ehti sitäkään ottaa käyttöön mutta uutisessa kerrotiin että kyseessä onkin tuleva halpisluurien käyttis. Aika hyvin muotoiltu otsikko täytyy sanoa kun heti tuli mieleen että nyt WP lähtee :).

Vastaa
miksuh2
miksuh2

9

No nyt selvisi mitä Nokia on tarkottanut, kun on monesti maininnut Qt- kehittäjille, että Qt on ohjelmisto alusta "for the next billion". Aiemmin jotkut ovat arvelleet sen tarkottavan sitä, että Qt tuotaisiin S40:lle, mutta itse en oikeen siihen ole jaksanut uskoa, koska Series 40 on turhan rajoittunut siihen, se ei mm. moniaja. Keskustelinkin tästä keväällä mm. Qt Developer Networkin keskustelualueilla ja sanoin jo sillon etten oikein tuohopn S40 juttuun usko.

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

@7

> Itkua ja hammastenkiristystä tämä tulee mahdollisesti aiheuttamaan näiden
> muutamien jääräpäisesti kehitystä vastustavien Qt koodaajien joukossa, jos > tulee ilmi että tuo
> Meltemi käyttää HTML5:ttä eikä pitäydy kivikaudella.

Ja mitähän tekemistä Qt:lla muka on kivikauden kanssa? Sinä et kyllä tiedä ilmeisesti yhtään mitään siitä mistä puhut.

Vastaa
Routalempi
Routalempi

11

Sääli että tämä Meltemi tulee olemaan rajoitettu versio siitä linuxista mikä Maemo / MeeGo olisi voinut olla. Eli en usko että tähän saa lisättyä itse repoja ym, kuten käsittääkseni vielä N900:n sai. No kunhan sitä softaa saa sitten edes jostakin. Rajoitta tätä kuitenkin on pakko, kun älypuhelimissa käytettävä Windows Phone on rajoittunut sekin, joten eihän sitä halpiksissa voida tarjota enempää...

Mitenhän muuten microsoft tähän suhtautuu, vaatiiko lisenssimaksua linuxin käytöstä vai lieneekö tämäkin asia jo sovittu ja maksavat...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
"HYVÄ" Nokia!!. (vahvistamaton)

12

Nokialle tullut nyt todellinen PANIIKKI,kun Samsung alkaa omaa Linuxia kehittämään yhteistyössä Intelin kanssa!!!. =)

Vastaa
perhana
perhana

13

@10
en nyt suoranaisesti sanonut että Qt:lla on mitään tekemistä kivikauden kanssa, mutta kivikaudella haluavat pysyä juuri sinun kaltaisesi Qt-koodaajat jotka vastustavat kaikkea uutta, en tietenkään tiedä mitään siitä mitä puhun, mutta ehkä MeeGo yhteisössä tiedetään paremmin:
https://meego.com/community/blogs/imad/2011/whats-next-meego
"We believe the future belongs to HTML5-based applications, outside of a relatively small percentage of apps, and we are firmly convinced that our investment needs to shift toward HTML5."

Vastaa
Ergopad
Ergopad

14

Qt:sta sen verran, että sehän on muuttunut todella paljon viimeisen vuoden aikana. Qt 4.6.3 -> 4.7.4 ja Qt Quick (QML) on tullut mukaan, jonka suorituskyky perustuu rautakiihdytykseen ja koodaus on helppoa. Tämän lisäksi Qt Mobility on laajentunut ja Qt 4.8 on jo ihan oven takana joka tuo Lighthousen mukanaan, joka on sitten ihan oma tarinansa. En sanoisi näin nopeasti kehittyvää kivikautiseksi varsinkin kun katsoo miten näyttävää ja sulavaa jälkeä saa QML:llä aikaiseksi lyhyessä ajassa. Koodarina tietenkin moni varmasti tulevaisuudessa tutustuu HTML5:een tavalla tai toisella.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

15

@13

>
>en tietenkään tiedä mitään siitä mitä puhun,

Tuo kyllä selittää edellistä kommenttia.

Vastaa
OJ_Ghost
OJ_Ghost

17

@16
Mitenkähän S30 ja S40 low-end softien korvaaja Meltemi liittyy Harmattaniin, joka on high-end alusta?
Ei mitenkään. Paitsi, että saattaapi antaa elinaikaa ja -tilaa lisää Harmattanille (oma henk.koht. toive) ja pitää nykyiset Maemo/Meego osaajat talossa...ehkä...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja