Ensikosketus ristiriitaiseen Nokia N9:ään

39
Matti Robinson

Ensikosketus ristiriitaiseen Nokia N9:ään
Nokia N9 saapui vihdoin Puhelinvertailu.comin testattavaksi. Jo kesäkuussa julkistettu laite on kerännyt kehuja erityisesti muotoilunsa ja materiaalivalintojen puolesta, mutta onpa ylisanojen sekaan mahtunut kritiikkiäkin. Ennen syvempää analyysia kerrottakoon lyhkäisesti ensikokemuksia puhelimesta ja sen ainutlaatuisesta MeeGo/Harmattan -käyttöjärjestelmästä.

Maemo-käyttöjärjestelmän manttelinperijäksi -- ja tulevaisuuden alustaksi -- povattu MeeGo sai kohtalokkaan iskun alkuvuodesta, kun Nokia päätti sitoutua Microsoftin puhelinalustaan. Tulevaisuuden älypuhelinalustaksi valittiin siis Windows Phone, ja vaikka valtaosa huomiosta kiinnittyi Symbianin "kuolemiseen", tuntuivat muutoksen kylmät tuulet enemmän juuri MeeGon poskilla.

Niin kävi, että MeeGon tulevaisuudennäkymät synkkenivät kertaheitolla kuin valokatkaisimesta. Ahkerasti huhuttua ja useaan kertaa vuotanutta, ensimmäistä MeeGo-puhelinta ei kuitenkaan sysätty täysin syrjään, vaikka sekin varmasti kävi Nokian mielessä. Nokia N9 siis saatiin julkistettua. Puhelimesta löytyi paitsi täysin uusi käyttöjärjestelmä ja käyttöliittymä, myös omintakeinen rakenne ja viimeistelty muotoilu.Noh, miltä kehuttu kapula tuntuu kädessä? Ei aivan siltä miltä odotti. Kyseessä on nimittäin paljon odotuksia paremmin niin käpälään sopiva kuin katsetta kestävä laite. Aiemmin mainitsemani, muiden medioiden käyttämät ylisanat ovat nyt helpommin ymmärrettävissä. Vaikka käytännössä Nokia N9 on vain muovinen kapula, jossa on lasi suojaamassa näyttöä, on laite kaikkien pientenkin yksityiskohtien osalta täydellisen viimeistelty.

Ehkäpä täydellinen on huono sana kuvaamaan mitään nykypäivän matkapuhelimen ominaisuutta, mutta tässä tapauksessa ollaan todella lähellä sitä. Miten on sitten käyttöjärjestelmän laita ja onko Swipe-käyttöliittymä todella niin hyvä kuin Nokian mainoslauseet uskottelevat? Ei se ainakaan samalla tapaa täydellisyyden määritelmään laita miettimään kuin puhelimen ulkoinen olemus.

Vähäisen käyttökokemuksen perusteella viimeistely on osittain jäänyt tekemättä. Pääosin tämä liittyy puuttuviin ominaisuuksiin ja heikkoon sovellusvalikoimaan. Swipe-käyttöliittymä on erittäin helposti opittavissa ja toimii sulavasti. Moniajossa kymmenen tai usemmankin sovelluksen yhtäaikainen ajo ei tuota ongelmia, joskin raja tulee eittämättä joskus vastaan. Käyttöjärjestelmä on siis hyvin suunnitteltu, mutta siinä on kaksi merkittävää ongelmaa. 1) Kyseessä on Nokian ensimmäinen -- ja viimeinen -- MeeGo-puhelin. 2) Nokian ja sovelluskehittäjien panostukset MeeGoon ovat olleet viime helmikuusta lähtien minimaalisia.

Näin alkuun siis tuntuu, että Nokia N9 on markkinoiden viehättävin puhelin, josta puuttuvat juuri ne ominaisuudet, jolla muun muassa iPhone pärjää. Laaja sovellusvalikoima sekä markkinoilla pitkään ollut käyttöjärjestelmä, jota on hartaasti kehitetty paremmaksi. Tarkemmat tunnelmat ja analyysit seuraavat laajemman artikkelin muodossa.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 13 Lite – hinta laskenut -23%

Xiaomi 13 Lite
361 € CDON
499 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 467 €

Sony Xperia 1 V – hinta laskenut -22%

Sony Xperia 1 V
999 € Gigantti
999 € Proshop
999 € Veikon Kone

Alin hinta viikko sitten: 1282 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
86 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Oppo Reno10 Pro – hinta laskenut -14%

Oppo Reno10 Pro
467 € CDON
733 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 541 €

Kommentit (39)

Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

3

Mun ehken pikkasen pidemmällä 'koettelemuksella' (liki kk tosin vain), voin kyll kirkkain silmin todeta N9 olevan todella huipputuote käyttökokemuksiltaan kuin ominaisuuksiltaan (käyttämieni osalta siis), niin sisäisiltä kuin ulkoisiltaankin. Eli käyttämäni sovellukset toimii hienosti ja näyttää todella tyylikkäältä.

Vastaa
foliomanne
foliomanne

5

mua ainaki hämäs heti eka video, minkä tosta n9:stä näin. joku pikkuskidi painaa n9:n näyttöä, mitään ei tapahdu ja joutuu painamaan uudestaan. sitten vasta alkaa jotain tapahtumaan. en tiedä onko niin, että ensimmäistä kosketusta ei rekisteröidä vai onko siinä n8 ominaisuus, eli painat, mutta puhelin ei osaa kertoa käyttäjälle, että kosketus on rekisteröity ja tällöin sitä vaistomaisesti painaa uudestaan. oli miten oli, niin pelottavaa tuo lagailu/toimimattomuus.

nokian käyttö on ainankin n9:iin asti ollut kuin kaukosäätimen käyttöä, jossa patteri on lopussa. sitä väkisinkin painaa nappuloita kovempaa, vaikka tietää, että siitä ei ole mitään hyötyä. omasta kasista on tehnyt mieli painaa koko vitun ruutu sisään tuhansia kertoja. NOKIA ON (oli) PASKAAAAAAAAAA since 2110(malli).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
maliofonne (vahvistamaton)

6

Manne voi imasta jöötiä. Kannattaa ensin kokeilla ja sitten avautua. Kyllä N9 on tämän hetken paras laite. Kaikki tarvittavat sovellukset löytyy. Mulle on ihan sama vaikka ifööneille löytyy enemmän appseja, 99 pros. niistä on kuitenkin täyttä paskaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

7

@6 Kaikki tarvittavat sovellukset löytyy. Mulle on ihan sama vaikka ifööneille löytyy enemmän appseja, 99 pros. niistä on kuitenkin täyttä paskaa."

Tämä on tyhmin kommentti aikoihin ja ainoastaan nokiakäyttäjät tuntuu tätä käyttävän, syykin on itsestään selvä. Eiköhän tähänkin tapahtu takinkääntö sitten jonain päivänä.

Kannattaa ymmärtää, että jokaisella on tarve räätälöidä eri appseilla luuri omiin tarpeisiin. On täysin järjetöntä sanoa, että kaikki tarvittava löytyy. Esim joku voi löytää harrastuksiinsa liittyen hyödyllisiä ohjelmia mitä ei saa vaikka kuin yhdelle alustalle.

N9:ssä ei ole flashia? Miten katsot esim ruutu.fi:stä ohjelmia N9:llä?

Muutenkin yllättävää ollu huomata miten nokiakäyttäjät hehkuttaa tätä N9:ää ja aina se flash on ollut niin tärkeä niin tärkeä, kas kummaa nyt ostetaan 700e luuri missä ei ole flash tukea (eikä välttämättä tule koskaan?). Kuka on yllättynyt? no ei varmaan juuri kukaan, se on heti eri ääni kellossa, kun on eri logo luurissa.

Vastaa
pain83
pain83

8

@8
Minusta taas tuntuu asia olevan päinvastoin. SGS2 olisi kuin hyppy menneisyyden Symbianeihin ja Nysi valtava loikka tulevaisuuteen. Rauta on vanhaa, mutta toimii silti sulavammin kuiuin tuo mainitsemasi SGS2.

Itseäni ihmetyttää tämä ainainen "sovellusten" puute ruikutus. Kavereilta jotka on tästä ruikuttaneet olen, kysynyt mitä ohjelmia he käyttävät ja kas kummaa yleensä kaikki on löytynyt Nysin ohjelmisto tarjonnasta... Tuntuu kuin heille olisi jo etukäteen selvää, että ei tuohon luuriin saa mitään softia. Mikä varmasti johtuu juuri tällaisista artikkeleista missä vain mainitaan softien puute, mutta ei oikeasti paneuduta mitä hyviä softia puhelimelle on tarjolla. iPhonen ja Androidin softa tarjonnasta on 99% täyttä kuraa samaa ei voi sanoa Nysin tarjonnasta.

Vastaa
Teknotuuletin
Teknotuuletin

9

@5 kyse onsiitä, että puhelimen saa auki (ainakin proto-kappaleessa) kaksoispainamalla näyttöä, niin ettei tarvitse siihenkään mitään erillistä namiskaa.

Vastaa
masa_90
masa_90

10

N9 vaikuttaa todella hyvältä laitteelta. Mutta minua ihmetyttää aina tuo sovellusvalikoimaan juuttuminen.

Omien kokemuksien perusteella, suurin osa siitä "sovellusvalikoimasta", mitä löytyy Apple-storesta ja Ovi kaupasta, on aikamoista höpöhöpöä. Niillä on ehkä kiva leikkiä aikansa, muttei suurinta osaa siellä olevista sovelluksista käytännössä tule kaipaamaan ikinä. Pääasia on että ne tietyt ja tärkeimmät sovellukset löytyvät ja mielellään vieläpä ovat hyviä ja toimivia.

Tästä syystä, en olisi ollenkaan huolissani sovellusvalikoimasta, noin käyttäjän näkökulmasta. Sen puolesta N9:n uskaltaa kyllä hyvinkin ostaa.

Toki valmistajan näkökulmasta se on huono asia jos sovelluksia ei omille laitteille löydy, koska välttämättä on aina niitä ihmisiä joille toisille varsin turhankin tuntuiset asiat merkitsevät, ja sillähän älypuhelin suurelta osin myös myy.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nilokewton (vahvistamaton)

11

Voisin heittää muutamia kommentteja puhelimisesta kun itsellä ollut N9 käytössä muutamia viikkoja.

Puhelin on todella tyylikäs, tämä on tietysti oma mielipide mutta yksi syy minkä takia en nokioita ole N95n jälkeen tukenut on ollut että ne ovat mielestäni olleet rumia. Kaareva lasi sopii todella hyvin svipe ominaisuuteen ja antaa muutenkin koko puhelimelle sitä erilaisuutta ja tyyliä.

Käyttöjärjestelmä on todella hyvä ja helppo käyttää. Kun kokeilee muita puhelimia missä on perinteiset "home" ja "back" napit tuntuu se todella epäkäytännölliseltä ja vanhanaikaiselta. Kosketusnäyttö on todella herkkä, nopea ja miellyttävä käyttää.

Varsinkin moniajo ikkuna missä näkee mitkä sovellukset ovat auki on todella toimiva kun vertaa Androidiin, turhat ohjelmat ovat myös helppo sulkea.


Huonoja puolia ovat sovelluksien vähyys. Vaikka suurin osa esim. androidmarketin ohjelmista ovat loppupeleissä täysin turhia niin itse kyllä kaipaan niin ohjelmia jolla saa tunniksi tai kahdeksi viihdykettä vaikka niistä ei olisikaan hyötyä pidemmäksi aikaa. Ne jotka eivät niitä kaipaa pärjäävät varmasti niilläkin sovelluksillä mitä Nokian Kaupasta saa.

Toinen pieni pettymyksen aihe on kamera. Se on varmasti ylempää keskitasoa älypuhelimiin verrattuna, mutta ei ole aivan kärkeä. Jos kuvausolosuhteet eivät ole parhaat mahdollisest, kuvista on vaikea saada hyviä.

Kokonaisuutena olen tyytyväinen puhelimeen. Voi todellakin ylpeästi ja rehellisesti sanoa Iphonen omistajalle omistavansa mielummin tämän kuin Iphonen. Meego on käyttöjärjestelmänä juuri niin erilainen kuin sen haluan olevan verrattuna androidiin ja iphonen. Se toimii sulavasti, sitä on hauska käyttää ja se toimii nopeasti niinkuin älypuhelimen nykyään pitääkin(mitä nokian edelliset älypuhelimet eivät ole tehneet). Se on harvinaisen tyylikäs ja sopii käteen hyvin.

Ps. Lukituksen saa pois näpäyttämällä näyttöä kevyesti kahdesti, ei todellakaan tarvitsee painaa kovaa eikä lagita. Helppo ja nopea tapa ottaa puhelin käyttöön.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

12

Kyllähän jos katsoo Applen sovelluskaupan latausmääriä, voi kuvitella mistä merkittävä osa tuloista siihenkin fimaan saadaan. En vaan ymmärrä, kuka niitä appseja ostaa, kun ainakaan kukaan tuttu ei niistä myönnä maksavansa:)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jepajuudas (vahvistamaton)

13

@13

Loppupeleissä ei niin merkittävä. Apple saa pääosan tuloistaan laitemyynnistä. Palveluilla saadaan ihmiset maksamaan huippu katteet laitteesta läpi vuoden ja lisäksi sitoutetaan kuluttajat Applen laitteisiin.

Vastaa
sirkuttaja
sirkuttaja

14

Itse kyllä koen sovellusten olevan tärkeitä omistan ipadin jota käytän kun paljon matkustan ja haluan että saatsvilla on pelejä, booxtv television katsomiseen, lukea tekniikanmaailman ja engadget distron, seurata/hakea lentoja, käyttää facea "joo onnistuu netissäkin mutta ei niin hyvin kuin appsilla" lukea kirjoja, jne. ja tuossa oli vain osa jotka tulivat äkkiä mieleen. On minusta kovin outoa mennä sanomaan mitä sovelluksia ihmiset tarvii tai ettei niitä tarvita!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
trtr (vahvistamaton)

15

"Vähäisen käyttökokemuksen perusteella viimeistely on osittain jäänyt tekemättä. Pääosin tämä liittyy puuttuviin ominaisuuksiin ja heikkoon sovellusvalikoimaan."

Mitähän ne puuttuvat ominaisuudet ovat? Kannattaisi mainita artikkelissa, jos tuollaista kirjoittaa!

"Käyttöjärjestelmä on siis hyvin suunnitteltu, mutta siinä on kaksi merkittävää ongelmaa. 1) Kyseessä on Nokian ensimmäinen -- ja viimeinen -- MeeGo-puhelin. 2) Nokian ja sovelluskehittäjien panostukset MeeGoon ovat olleet viime helmikuusta lähtien minimaalisia."

Kerrotko missä Nokia on sanonut tämän olevan viimeinen MeeGo-puhelin? Kaikki mediat toistavat samaa ilman lähdettä!

Entä mistä tiedät Nokian ja sovelluskehittäjien panostukset ovat olleet minimaalisia helmikuun jälkeen vai onko kyseessä "musta tuntuu"? Vähän kannattaisi miettiä mitä kirjoittaa tai ainakin mainita lähteet!

Monesti vaan näistä artikkeleista paistaa niin selkeästi läpi, Nokia viha!

Toivottavasti laajempi artikkeli ei perustu mutuileen ja muihin epämääräisyyksiin!

Vastaa
Discipl3
Discipl3

16

Reilun viikon aikana Nokian kaupasta tullut ladattua yli 50 sovellusta N9:lle, ja valmiinakin puhelimesta löytyy paljon hyviä sovelluksia. Viimeisinpänä tullut ladattua Voddler, ja muutaman mainitakseni puhelimesta löytyy nyt Sport Tracker, Firefox beta ja emumaster, jolla muun muassa toimii Final Fantasy VII.

Kyllä meiltäkin iPad löytyy ja on sovelluksia täynnä, itse olen jo tällä hetkellä enemmän kuin tyytyväinen myös N9:n sovellustarjontaan. Suosittelen kaikkia kyllä tutustumaan laitteeseen.

Vastaa
djtob
djtob

17

@15. Samaa minäkin ihmettelen, että miksi mediat toistaa N9:n olevan MeeGo? Vaadin myös lähdettä siihen, että missä Nokia on mustaa valkoisella sanonut tämän olevan viimeinen?

Miksi unohtui Harmattan -> Meltemi? Miksi ei muisteta, että M. Ahtisaari sanoi ulkomailla N9:sta, ettei se ole MeeGo vaan enemmän kuin se?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Antero 4 (vahvistamaton)

18

pain83 @
Turhaa haukut SGS2 puhelinta,kun sulla ei taida olla edes käyttökokemuksia siitä,vai onko??.WP "lumia käännös Espanjaksi" Nokioista puhumattakaan.
Odotellaan ensivuonna ilmestyvää SGS 3-mallia,niin jo alkavat Mokia-fanit menemään hiljaiseksi!.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nniner (vahvistamaton)

19

ihme homma kyl, että aina on ongelmana se, ettei sovelluksia mukamas ole. Itse olen pari viikkoa seurannut sovellustarjontaa ja sen kehitystä tälle alustalle, ja kyl täytyy sanoa, että sovelluksia on kyllä ja niitä tulee aikamoista päivävauhtia lisää koko ajan. Tärkeimmät sovellukset omaan käyttööni löytyy kyllä ja ne ovat erittäin fiksusti suunniteltuja sekä mukavia käyttää.
Tuo toinen artikkelissa mainittu negatiivinen asia on kyllä osin totta. Mulle ei ole mitään väliä sillä, ettei Meego -kännyi tule enempää, mut toivon vaan ettei Nokia unohda tätä laitetta ja et pitää tukea yllä ainakin sen 2-3-4 vuotta.

Vastaa
pain83
pain83

20

Olen käyttänyt SGS2:ta ja sen Touchwiz käyttöliittymä on aivan hirveä, jos vertaa Nysiin tai sitä edeltäneeseen N900. Mielestäni jopa Symbian Anna tuntuu käytettävämmältä kuin tuo Samsungin kyhäelmä. Nysi on selkeä esimerkki siitä, että hyvä toiminnallisuus ei vaadi ylimääräisiä valikkonäppäimiä puhelimeen mitkä pienentävät näyttöalaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jsjdjdjxjxjd (vahvistamaton)

21

Pain83 @
Android marketti on täynnä vaihtoehtoisia launchareita, jos ei tykkää touch wizistä. Sekin on paljon nopeampi kuin tuo N9 lyhyen kokeilun perusteella.
Tuo swipe on kyllä upea ja käyttöliittymä on todella selkeä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pate212 (vahvistamaton)

22

Tajutkaa, että pain83 on pelkkä trolli joka ei ole koskenutkaan sgs2:een eikä tiedä puhelimesta mitään. Koitin itekkin tuota nysiä liikkeessä ja täytyy sanoa että on kyllä mahtava puhelin tuokin. En vaihtais nykyiseen sgs2 puhelimeeni mutta nysi olisi kuitenkin varmasti toinen vaihtoehto jos tuon nykyisen tilalle jonku muu pitäisi valita. Symbianit ja wp:eet on täyttä kuraa. Android mielestäni paras. On todellakin harmi jos ei tule uusia meegolaitteita koska noin toimiva ja hyvä puhelin kuitenkin on. Nokian pomot osaa kyllä olla typeriä jos/kun meegon tulevaisuuden torppaavat.

Vastaa
Anestic
Anestic

23

Ite en ihan päässy sisälle, kun kävin hypistelemässä. Ihan siisti, mutta totta puhuen en näe lisä-arvoa verrattaessa omaan Bladeen :D Makuasioitahan nämä ovat. SGS2 tuntuikin sitten itsestä melko muoviselta kädessä, joten en jaksaisi kyllä käytössä...

Ja sovellus-valikoiman suuruus on nyt lähinnä joku uusi muoti-mielipide :D Toki jos tiettyjä sovelluksia tarttee, niin silloin pitää valita se oikea laite, mutta perusjampalle ei ole kyllä juuri merkitystä.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

24

@7
Huikeita yleistyksiä; kyllä siihen on moni nokiafanittaja pettynyt. Joskin luulen, että samaiset ihmiset ovat jonkin verran toiveikkaampia(ehkä turhaan) sen suhteen, että saavat siihen 3. osapuolen ratkaisun tulevaisuudessa...toisin kuin erään toisen brändin asiakkaat, joiden pyyntöihin vastattiin: "kuunnelkaa Minua ja toistakaa perässäni: Adobe Flash on paha!" ;)

@23
Joskin siitä muovisuudesta näyttäisi olevan se kiva puoli, että N9:ssä on, ilmeisesti, erittäin loistava yhteys/kuuluvuus.

Edit: typo

Vastaa
pain83
pain83

25

@21
Juu tiedän, että marketti on täynnä erinäisiä launchereita. Täytynee vaan nyt hommata, joku android luuri testattavaksi pidemmäksi aikaa, jotta voin esim. CyanogenModia testailla yms. SGS2:ta olen viikon verran käyttänyt ja sen käyttöliittymä oli minusta sekava ja monimutkainen. Uusi puhelin on hankintalistalla ja Nysi (jopa kerran oli jo tilattuna, mutta peruin kun ajattelin odotella vielä tuon Galaxy Nexuksen) on tällä hetkellä ykkösenä käyttöliittymänsä ansiosta, sitten tulee Galaxy Note ja Galaxy Nexus (jahka pääsen testaamaan). Loikkaamista Androidiin en uskalla tehdä ilman pidempää testausta muillakin käyttöliittymillä. Ei sitä ihan huvikseen viitsi 400-600 euron puhelimia ostella.

Vastaa
aj84
aj84

26

Se että "appstoren" valikoimasta 99% olisi täyttä kuraa on tietämättömien höpö höpöä ! Seassa kyllä on myös paljon kuraa, mutta sen olemassa olo on helppoa kiertää kun osa käyttää storea. Sitä varten ohjelmien selaus on tehty niin helpoksi. Esim. Etusivulla on TOP lista erikseen maksullisille ja ilmaisille mitä selaamalla löytää heti eniten ladatut sovellukset jonka seassa on satoja hyviä ja tarpeellisia ohjelmia/pelejä arvosteluineen. Itselläni on aktiivisesti käytössä olevia ostettuja sovelluksia yli 100 tällä hetkellä ja tarkkaan valittuja loisto pelejä ostettuna 168 joista puhelimessa 63 tällä hetkellä :)

Appstoressa siis kaikki listat järjestyvät automaattisesti latausten määrään perustuen eli aina ensimmäisenä näet suosituimmat sovellukset, eli sen helpompaa ei hyvien ohjelmien osto voisi enään olla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

27

SGS2 on raudaltaan huippu, itse olen isokourainen ja käyttö onnistuu yhdellä kävellä muuten hyvin, mutta kämmenen "läski" osuu aina tuohon paluu näppäimeen eli ei ole mietitty loppuun asti, kyseessä on kuitenkin Android ominaisuus mille ei mitään voi. Todella ärsyttävää, mutta sitä se on, kun asioita ei mietitä loppuun asti.

olen kokeillut eri ROMmeja, mutta odottelen tuota ICS 4.0, että pääsee eroon tuosta touch wiz paskasta.

vaimolla on N9 ja yritin tehdä vaihtokauppaa SGS2 <-> N9, mutta ei ole vielä suostunut vaihtoon, koska android on sekava ja vaikea käyttää. Kommentti on siis tavalliseta käyttäjältä.

toivottavasti tuo ICS parantaa käytettävyyttä kai se SGS2 julkaistaan?

iPhone 3GS siirtyminen SGS2 ei tuntunut edistykseltä. Vaikka täällä kiljutaan SGS2 on paras, Mokia!!! yms. paskaa niin kyllä androidilla on vielä pitkä matka käytettävyydessä iOS/Harmathan 1.2 käyttiksiin.

Maku/mielipide asioita, mutta marssijärjestys on Apple (kokonaisuus), Nokia N9 (käyttis ja käyttävyys, sovellusvalikoima vielä rajoittunut) ja sitten perässä Android/WP. Tosin uudesta WP ei ole käyttökokemusta, mutta N9/Lumia vertailussa Lumia vaikuttaa vanhanaikaiselta käyttöliittymän osalta, toinen on vaan innovatiivisempi.

UGH olen puhunut!

Vastaa
oltsu88
oltsu88

28

ostin muutama päivä sit tän n9 luurin ja oon todella tyytyväinen ollu siihen. joudun työn puolesta käyttää puhelinta aamusta iltaan niin paras käyttöjärjestelmä tähän asti(on kokeiltu android ja iphone ja symbian). toimii tosi sulavasti ja nopeus ennen kaikkea on hyvä! suosittelen!

Vastaa
Bluejack
Bluejack

29

Lainaus:

Bobakki


Lainaus:

SGS2 on raudaltaan huippu, itse olen isokourainen ja käyttö onnistuu yhdellä kävellä muuten hyvin, mutta kämmenen "läski" osuu aina tuohon paluu näppäimeen eli ei ole mietitty loppuun asti, kyseessä on kuitenkin Android ominaisuus mille ei mitään voi. Todella ärsyttävää, mutta sitä se on, kun asioita ei mietitä loppuun asti.

olen kokeillut eri ROMmeja, mutta odottelen tuota ICS 4.0, että pääsee eroon tuosta touch wiz paskasta.

vaimolla on N9 ja yritin tehdä vaihtokauppaa SGS2 <-> N9, mutta ei ole vielä suostunut vaihtoon, koska android on sekava ja vaikea käyttää. Kommentti on siis tavalliseta käyttäjältä.

toivottavasti tuo ICS parantaa käytettävyyttä kai se SGS2 julkaistaan?

iPhone 3GS siirtyminen SGS2 ei tuntunut edistykseltä. Vaikka täällä kiljutaan SGS2 on paras, Mokia!!! yms. paskaa niin kyllä androidilla on vielä pitkä matka käytettävyydessä iOS/Harmathan 1.2 käyttiksiin.

Maku/mielipide asioita, mutta marssijärjestys on Apple (kokonaisuus), Nokia N9 (käyttis ja käyttävyys, sovellusvalikoima vielä rajoittunut) ja sitten perässä Android/WP. Tosin uudesta WP ei ole käyttökokemusta, mutta N9/Lumia vertailussa Lumia vaikuttaa vanhanaikaiselta käyttöliittymän osalta, toinen on vaan innovatiivisempi.

UGH olen puhunut!

TÄYTTÄ PASKAA PUHUT AINKIN AGREE :)
Androidin salat ei aukea aina kaikille näemmä .. onneksi!

Vastaa
Jonahan
Jonahan

30

@29 "TÄYTTÄ PASKAA PUHUT AINKIN AGREE"

Olipa esimerkillisesti perusteltu kannanotto, lisää tällaista! (tämä oli ironiaa)

Vastaa
Bluejack
Bluejack

31

Jonahan: kanan_otto on käsittääkseni sallitua jopa applellä? mutta argumentithan löytyy googlesta joten mitä sitä suotta tuhlaan tilaa johon vaaditaan perusteita kuten eräät? xd

Vastaa
Jonahan
Jonahan

32

@31 Jos väitttää jonkun puhuvan "täyttä paskaa", olisi kohtuullista kertoa miksi. Mutta kieltämättä alkaa näytää siltä, että minkäänlainen korrekti ajatustenvaihto kanssasi ei ole mahdollista, useastakin eri syystä.

Monen viimeaikoina pyytämä rekisteröitymispakko voi olla ihan hyvä idea, mutta sen rinnalle näemmä tarvittaisiin muitakin keinoja...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
DI (vahvistamaton)

34

@bluejack nää taidat olla vielä kouluja käymätön heebo? Kannattas vaaan mennä kiltisti takas sinne penkille lukemaan läksyjä, kun argumentointi tasosi on luokkaa ö.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
toimistokäyttöön? (vahvistamaton)

35

Tiettääkö joku sanoa, että miten nokian navigointiominaisuudet tässä mallissa toimivat? Kuulin huhuja etteivät ole ihan samalla tasolla, kuin aiemmissa laitteissa. MM. ominaisuuksista uupuu kuulemma turvakameroiden ja POI pisteiden tuki kokonaan? Pitääkö paikkansa ja onko tulossa parannusta asiaan? Kuulin myös että puhelimessa on FM-radion piiri, mutta ei kuulema ole antennia sille, joten FM-lähetys ei toimi? Pitääkö tämäkin kutinsa?
Osaako joku kertoa muita puutteita verrattuna vaikka N8:n ominaisuuslistaan? Onko kellään vielä kokemusta Outlookin kanssa kalenterin synkkaamisesta? toimiiko hyvin? Entä akkukesto kun käytössä on bluetooth ja wlan jatkuvasti? Pystyykö tolla lukemaan pdf ja MCOffice dokkareita/ppesityksiä? Onko tullut korjausta web selaimen käytettävyyteen sivustojen ennakoinnissa ja salasnojen ja käyttäjätunnuksien muistamisessa? Toimiiko vaihtoehtoisesti firefox tai opera ja miten hyvin? Saako puhelimeen ssh, ftp ja vpn yhteydet? Onko verkkoyhteyden jakaminen ad-hoc tyylillä natiivisti tuettuna, vai tarvitaanko joikuspot kaveriksi edelleen?

(Asioita joilla vähiten merkitystä tosikäytössä, flash ja "pieni" softakauppa)

Vastaa
Curvy2
Curvy2

36

Mulla ainakin Nokialalaiset toimii loistavasti puhelimena. Nämä aasiassa tehtyt vehkeet on siinä mielessä kuin pienten poikien leikkikaluja.
Ymmärrän, että jos henkilö on tuhlannut rahojaan lähes tuhat euroa laitteeseen, jolla ei voi kun leikkiä ja elvistellä on katkera.
Nysisiä on tosin aika hyvin mainostettua microsoftin taholta, eli win8 versiossa on tämä palkkijärjestelmä. Vanha sanonta "Älä hylkää sitä mikä on sinut kasvattanut ja ruokkinut" siis on aika typerää olla haukkumassa Nokian laitteita.
Minusta tosin nämä i-elvistelijät saavat nauttia niistä, mutta jos noin tiukka asenne on keskustelupalstoilla, niin on tainnut kapula sattua omaan nilkkaan.

Vastaa
Tsikatsika
Tsikatsika

37

Ihan näin mielenkiinnosta, TW4:sta eli Touchwiz4:sta kokeilleet... Mitä sekavaa on sovellusvalikoima, viestit, puhelinluettelo ja puhelin ikoneissa? Eikö niitä osaa painaa vai mikä siinä on niin sekavaa? Kun painaa vaikka puhelin ikonista niin aukeaa puhelin ja jos sovellusvalikoiman napista niin aukeaa sovellusvalikoima, eikö niin? Kaikki ohjelmat on siellä järjestyksessä ja itsekkin saa sitä järjestystä muuttaa...? Sori ettei kommentti liittynyt N9 puhelimeen : D

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.