Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokia esitteli maailman tarkinta sisätilapaikannusta

28
Manu Pitkänen

Nokia esitteli maailman tarkinta sisätilapaikannusta
Nokian Fabio Belloni on esitellyt Bloombergille yhtiön kehittämää sisätiloihin tarkoitettua paikannusjärjestelmää, jonka ansiosta tulevaisuudessa voidaan paikantaa kateissa oleva puhelin tai mikä tahansa muu esine.

Häviksissä olevien esineiden paikantamisen ohella sisätilapaikannusta voidaan hyödyntää kohdennetuun mainostamiseen tai muuhun tiedonvälitykseen.

Paikantaminen sisätiloissa on ollut tähän asti ongelmallista, sillä laajalti käytetty GPS ei toimi näissä olosuhteissa moitteetomasti. Nokian teknologia yltää noin 20 senttimetrin tarkkuuteen, eli se on maailman tarkin sisätilapaikannukseen tarkoitettu järjestelmä. Paikannuksessa käytetään hyväksi Bluetoothia, mutta paljoa muuta sen yksityiskohdista ei olla vielä kerrottu julkisuuteen.

Nokia on demonnut tekniikkaa jo aiemmin tämän vuoden keväällä julkaistulla videolla (alla). Nokian tavoitteena on saada tekniikkaa valmiiksi vuoden 2013 puoleen väliin mennessä.Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (28)

miksuh2
miksuh2

4

Osa kommentoijista ei taida oikein käsittää sisätilapaikannuksen mahdollisuuksia, Miettikääpä asiaa edes pikkasen. Sisätilapaikannus mahdollistaa ennenkaikkea navigoinnin sisätiloissa. Eli esimerkiksi lentokentillä, kauppakeskuksissa, virastoissa ja kaikissa muissakin suurissa julkisissa tiloiss voidaan sisätilapaikannuksen avulla tarjota opastusta asiakkaille. Esimerkiksi isossa kauppakeskuksessa kännykkäsovellus voisi opastaa halutun liikkeen luo, Vastaavasti esim lentokentillä sovellus voisi opastaa lähtöselvitykseen, lähtöporteille ja muihin palveluihin. Vastaavia mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, eli kyllä sisätilapaikannus on ihan mainio keksintö.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

5

miksuh2: sulla vissiin on tietoa sitten enemmän asiasta. Minulle ei kato aukea miten sinä paikallistat x -esineen jotta siinä ei ole myös vastaanotinta? ja ei kai maallikolla(MINÄ,MINÄ,MINÄ,MINÄ,MIINÄÄÄ) tule mitään muutas mieleen jos nokia promoaa jotain vastaavaa jotta lisensoitua settiä takuulla. Sorry *NATT TååS jos et osaa lukea rivienvälistä.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

6

Tuntuu minustakin, että on vanha video kyseessä. Mutta taitaa olla, juuri tuo uutisessa mainittu ajankohta. Mutta onhan tällä aivan varmasti jänniä sovellutuksia. Toivottavasti tämä hieno idea ei hautaudu taas beta labsiin.

Ideoina tulee mieleen juuri esineen paikantaminen, navigointi ostoskeskuksessa/lentokentällä/toimistorakennuksessa. Tuota olisi kyllä tarvinnut eduskunnassa ekan viikon ajan :D

Vastaa
karikivi1
karikivi1

7

On se hienoa kun kohta voi laittaa aivot narikkaan, kännykkä ohjeistaa kaiken tarvittavan. Sitten ei enää tartte mitään opetella, kännykkä kertoo mitä pitää tehdä sängyssä makoilevan vähäpukeisen naisenkin kanssa...

Vastaa
Lauzi
Lauzi

8

@7
Missä mielestäsi menee raja sille mitä kännykkä, tai jokin muu elektroninen laite saa avustaa? GPS: Hieno juttu, ei tartte uusavuttomien osata lukea tiekarttaa tai opastekylttejä.

Ja mitä alastomiin daameihin ja sänkyihin tulee, niin luulenpa että appstoresta ja androidmarketista löytyy parit kamasutra-appsit.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@4
Kieltämättä on vähän vaikea nähdä tuon mullistavuutta. Annetut esimerkit eivät ainakaan ole sellaisia.

Laukun/tietokoneen/avaimien trackaus kuulostaa ihan kivalta, tosin ei "pakko saada"-ominaisuudelta. Lentokentillä suunnistaminen onnistuu todistettavasti jo nykyäänkin miljoonilta ihmisiltä, jotka ovat pahimmassa tapauksessa aivan ummikkoja paikallisen kielen suhteen.

Ostokeskus-esimerkin voin ostaa rajauksin. Se varmasti antaa huomattavia uusia mahdollisuuksia paikallisesti kohdennettuun mainontaan ja mahdollisesti ihmisvirtojen seuraamiseen. Mutta näin kuluttajan näkövinkkelistä, halutut kaupat ovat löytyneet suurista, oudoistakin kauppakeskuksista varsin riittävällä vaivalla, käyttäen jo olemassaolevia tekniikoita. Lisäksi voi kysyä haluavatko keskuksen kaupat, jotka tuollaisen systeemin oletettavasti maksaisivat, helpottaa yksittäisen kaupan löytämistä, sehän vähän sotii koko kompleksin perusideaa vastaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

11

1@
>Eiks toi oo vanha video oon nähnyt sen joskus 2009-2010?

Videon puhelin on julkistettu vasta 2010, eli ehkä sekoitat johonkin vanhaan videoon.

9@
>Kieltämättä on vähän vaikea nähdä tuon mullistavuutta. Annetut
>esimerkit eivät ainakaan ole sellaisia.

Opastus oikealle portille ?, tarkka paikannus sisällä ? isoa osaa paikkatietoa hyödyntävistä sovellukseista käytettäisiin sisällä, jos paikannus tarkkuus riittävä, kamera, yhteisö, opastus, lisätiedot jne. Halpojen esineiden paikannus tuo lisää sovelluskohteita.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

12

@10
Ei olisi ollut.

Jos Samsung, Google, HP, Microsoft tai Apple olisi esitellyt täsmälleen samaa tekniikkaa ja käyttökohteita, olisi reaktio ollut samanlainen, ehkä Applen tapauksessa vieläkin negatiivisempi, koska odotan siltä enemmän. Mutta ehkäpä juuri siksi Apple ei yleensä esittele teknologiaa näin raakileena tai näin pitkään ennen saatavuutta.

Kannattaa nyt muistaa, että katson tuota kuluttajanäkökulmasta. Tekniikka sinänsä on hienoa, mutta ei valmista kuluttajille. Se ei vaikuta ratkaisevan yhtään suurta kuluttajien ongelmaa. Se saattaa hyvinkin ratkaista jotain lokaatiopalveluihin, -mainoksiin tai vaikka yritysten resurssipaikannukseen liittyviä ongelmia. On myös mahdollista, että kun tuon yhdistää johonkin (mihin?), saadaan tehtyä jotain tosi hienoja kuluttajille suunnattuja palveluja. Niitä vaan ei esitelty, enkä itse pystynyt sellaisia keksimään.

Varsinkin lentokenttäesimerkki oli heikko, lentokenttä on rikki jos siellä ei pysty suunnistamaan ilman mobiililaitetta, ja niillä kyllä pystyy. Ostoskeskuksissa (ja isoissa kaupoissa) osa ideaa on se, että ihmiset vähän harhailevat ja törmäävät sellaisiin kauppoihin tai tuotteiisiin, joita eivät tienneet etsivänsä, se lisää myyntiä.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

13

@12 " Ostoskeskuksissa (ja isoissa kaupoissa) osa ideaa on se, että ihmiset vähän harhailevat ja törmäävät sellaisiin kauppoihin tai tuotteiisiin, joita eivät tienneet etsivänsä, se lisää myyntiä."
-Tuoko on sitä asian katsomista kuluttajan kannalta? Tuo on asian katsomista ostoskeskuksen kannalta.

"Jos Samsung, Google, HP, Microsoft tai Apple olisi esitellyt täsmälleen samaa tekniikkaa ja käyttökohteita, olisi reaktio ollut samanlainen"
-No, jos kerta sanot niin...

Vastaa
jartar
jartar

14

Lainaus:

Jos Samsung, Google, HP, Microsoft tai Apple olisi esitellyt täsmälleen samaa tekniikkaa ja käyttökohteita, olisi reaktio ollut samanlainen, ehkä Applen tapauksessa vieläkin negatiivisempi, koska odotan siltä enemmän.


Nyt on oikeasti kehitetty jotain täysin uutta, todella innovatiivista ja tekniikkaa jonka käyttökohteet ovat rajattomat kun mietitään elämän helpottamista. Jos tämän tason kehitys ei ole mistään kotoisin niin suurin osa kännykän valmistajista ei ole vuosiin keksinyt mitään.

Lainaus:

Varsinkin lentokenttäesimerkki oli heikko, lentokenttä on rikki jos siellä ei pysty suunnistamaan ilman mobiililaitetta, ja niillä kyllä pystyy.


Sinun mielestäsi siis on täysi mahdottomuus että ihmiset eksyvät lentokäntällä eikä löydä SUORAAN oikeaan kohteeseen.

Lainaus:

Ostoskeskuksissa (ja isoissa kaupoissa) osa ideaa on se, että ihmiset vähän harhailevat ja törmäävät sellaisiin kauppoihin tai tuotteiisiin, joita eivät tienneet etsivänsä, se lisää myyntiä.


Sinun esimerkissäsi käytön HELPPOUS ja normaalin elämän helpottaminen on unohdettu kokonaan. Mitenkäs jos katsottaisiin lisää asiaa "kuluttajan kannalta" ja poistettaisiin liikkeiden kyltit ja näyteikkunat. Saataisin vielä enemmän harhailevia asiakkaita :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
vierasvierailijanvie (vahvistamaton)

15

Muuten hyvä mut ei se paljoa mieltä lämmitä kun ulkomailla datansiirotmaksut on edelleen aivan poskettomia. Tämän takia ei tule käytettyä puoliakaan potentiaalisia online paikannusmahdollisuuksia, mihin tuokin video viittasi. Tuskin nimittäin paikalliset mainokset tulee suoraan valmiiksi offline moodiin puhelimeen ja paikalliset vapaat ja ilmaiset lähiverkko yhteydet ovat edelleen harvinaisuus maailmalla.
Kuitenkin nimen omaan ulkomailla noilla paikannus jutuilla ja lähialue markkinoinnilla olisi eniten tarvetta kuluttajille, ei niinkään ympäristössä jonka jo muutenkin on oppinut tuntemaan, kuin omat taskunsa.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

16

Vaikkei sisätilapaikannusta ehkä ajattele useinkaan tarvitsevansa, itse uskon sen olevan kännykkävalmistajille, kauppiaista ja mainostajista nyt puhumattakaan, kova juttu, jos se saadaan kunnolla toimimaan.

Oletteko koskaan etsineet jossain suurkaupungissa, jossa yhdeltä asemalta saattaa lähteä puolen tusinaa metrolinjaa, sitä oikeaa laituria kovassa KIIREESSÄ? Eikö koskaan ole ollut joku ostoslistan harvinaisempi esine/asia hukassa (ennestään vieraassa?) tavaratalossa? Löytyykö tyhjä parkkipaikka aina helposti isossakin parkkitalossa? Tai oma auto, kun sieltä lähtee pois? Löytyykö ostettu istumapaikka helposti isoissakin jäähalleissa tai areenoissa? Ja kun kesken matsia haluat hakea hodarin, missä olikaan lähin myyntipiste? Missäpäin messuhallia voisi olla se etsimäsi tiski?

Kyseistä tekniikkaa tuntematta, kommentoin vain sen verran, että paikantaminenhan ei sinänsä juuri datansiirtoa vaadi, esim. GPS:n tiedonsiirtonopeus on vain 50 bittiä/s. Jos em. lentokenttäsovellusta ajattelee, kentän pohjakuva voitaisiin ladata vaikka check-in:issä WLANin kautta tai jo kotona lippuja ostettaessa. Jos paikannus tapahtuu täysin BT:n avulla, ei datansiirtomaksuja ulkomaille välttämättä tarvitsisi maksaa lainkaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Sillattiis (vahvistamaton)

17

@15

Totta. Tosin nykyään tulee hommattua prepaid-liittymä lähes joka reissulla. Helpottaa tiedon etsimistä huomattavasti. Toivottavasti tämä asia tulee joskus parantumaan. Tässä on todellakin Nokia offline karttojen+ ilmaisen navigoinnin vahvuus, mutta sitä ei ole vain osattu markkinoida kuluttajille. Esim. Google mapsilla ei tee ulkomailla mitään ilmaan paikallista liittymää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

18

12@
>Kannattaa nyt muistaa, että katson tuota kuluttajanäkökulmasta.
>Tekniikka sinänsä on hienoa, mutta ei valmista kuluttajille. Se ei
>vaikuta ratkaisevan yhtään suurta kuluttajien ongelmaa.

Hä ? siis tuossa ratkotaan paikannusongelmia sisätiloissa, joka siis mm. ihan kuluttajakäyttäjän arki ongelma.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

19

@14
Sisäpaikannus ei ole ajatuksena, teknologiana, eikä lopputuotteenakaan "täysin uutta", sitä ovat erinäiset firmat kehittäneet erilaisilla tekniikoilla ja vähän erilaisiin käyttötapauksiin jo ainakin 10-15 vuotta.

Uutisoitu tapa on erittäin tarkka ja uusi siinä mielessä, että perustuu BT Low Energy-markereihin. Pisteet siitä, mutta kuluttajatuotteena ei olla vielä edes samalla kypsyysastella QR-koodien ja NFC:n kanssa. Palataan asiaan kun niitä kuluttajasovelluksia löytyy, vuonna 2013?

Lentokentällä *voi* eksyä. Ne ovat kuitenkin niin hyvin opastettuja ja ihmisten kulku on niin kontrolloitua, että en edelleenkään pidä sitä paikkana missä tuollaista ensisijaisesti tarvittaisiin. Lisäksi lentokenttien layoutit ja sallitut kulkureitit voivat muuttua hyvinkin nopealla varoituksella. Mutta ei mennä niihin ongelmiin tarkemmin ennenkuin nähdään joku tätä teknologiaa käyttävä lopputuote, joissa niihin on varmasti varauduttu.

Kun puhutaan isoista kaupoista tai kauppakeskuksista, paras navigoitavuus ei välttämättä ole tilan haltijan intressissä. Investointi tukiasemiin pitää siis pystyä heille myymään jollakin muulla tavalla, ehkä aiemmin mainitsemani resurssien paikannus on hyvä täky.


@18
Pystytkö tarkentamaan yhtään? Parempia esimerkkejä kuin jo annetut?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

20

@19 Jonahan

> Uutisoitu tapa on erittäin tarkka ja uusi siinä mielessä, että perustuu BT
> Low Energy-markereihin. Pisteet siitä, mutta kuluttajatuotteena ei olla
> vielä edes samalla kypsyysastella QR-koodien ja NFC:n kanssa.

Mitä ihmettä oikein selität? QR-koodit ja NFC on aivan eri asioita kuin sisätilapaikannus ja niitä käytetään aivan eri asioihin. Miksi ihmeessä sä edes mokomat vedät mukaan keskusteluun? Sama kuin vertaisit vaikka omenoita ja ruuvimeisseleitä keskenään.

> Lentokentällä *voi* eksyä. Ne ovat kuitenkin niin hyvin opastettuja ja
> ihmisten kulku on niin kontrolloitua, että en edelleenkään pidä sitä
> paikkana missä tuollaista ensisijaisesti tarvittaisiin.

Höpö höpö, kuinkahan monella lentokentällä mahdat olla oikeasti käynyt? Jo esim Helsinki-Vantaan lentokenttä on kaikea muuta kuin selkeä, j se on vielä pieni kenttä ulkomaihin verrattuna. Eli en ole kanssasi samaa mieltä.

> Lisäksi lentokenttien layoutit ja sallitut kulkureitit voivat muuttua
> hyvinkin nopealla varoituksella.

No tuossahan just annoit erään syyn sistilapaikannuksen tarjoaman opastuksen tarpeellisuudelle.

> Kun puhutaan isoista kaupoista tai kauppakeskuksista, paras
> navigoitavuus ei välttämättä ole tilan haltijan intressissä.

Käsittämätön väite. Kauppakeskuksessa asioinnin helppous ja haluttujen liikkeiden ja palveluiden löytämisen vaivattomuus on aivan varmasti kauppakeskusten inttresseissä. Eli en alkuunkaan ymmärrä mihin moisen väitteen muka perustat. Sitäpaitsi eihän tästä nyt oloe edes hirveän kauan kun sisätilapaikannusta tutkittiin yhdessä Helsingin Kampinkeskuksen kanssa.

Vastaa
Phiideer
Phiideer

21

@19
Se, että lentokentän reitit muuttuvat, ei ole ongelma, jos tuon systeemin kartta on helposti muutettavissa. Ja kaiken kaikkiaan varmasti tuon systeemin hyödyt korostuvat, jos mennään ulkomaille, joissa kaikki on suurempaa.

Tuollainen tägi olisi aika kiva, jos menee muksujen kanssa kauppakeskukseen.

Vastaa
jartar
jartar

22

Lainaus:

Sisäpaikannus ei ole ajatuksena, teknologiana, eikä lopputuotteenakaan "täysin uutta", sitä ovat erinäiset firmat kehittäneet erilaisilla tekniikoilla ja vähän erilaisiin käyttötapauksiin jo ainakin 10-15 vuotta.


Tällaisena toteutuksena se on sillä ei kukaan ole ennempää päässyt samanlaiseen tarkuuteen.

Lainaus:

Lentokentällä *voi* eksyä. Ne ovat kuitenkin niin hyvin opastettuja ja ihmisten kulku on niin kontrolloitua, että en edelleenkään pidä sitä paikkana missä tuollaista ensisijaisesti tarvittaisiin. Lisäksi lentokenttien layoutit ja sallitut kulkureitit voivat muuttua hyvinkin nopealla varoituksella. Mutta ei mennä niihin ongelmiin tarkemmin ennenkuin nähdään joku tätä teknologiaa käyttävä lopputuote, joissa niihin on varmasti varauduttu.


Eli sinä, sukulaisesi ja kaikki tuttusi osaavat liikkua kaikissa virastoissa, kauppakeskuksissa ja lentokentillä niin hyvin että ette hyödy millään tavalla sisätilanpaikannuksesta?

Harhailet myös mielelläsi jossain isolla lentokentällä monta tuntia koska et "ensisijaisesti" halua käyttää sisätilanpaikannusta. Onhan se paljon "kivempaa" olla täysin hukassa...

Vastaa
3rd_party
3rd_party

23

Tämän systeemin hyödyt on lähes loputtomat, mikäli se osataan markkinoida ja toteuttaa oikein. Esim. itselläni ei ole tuottanut vaikeuksia löytää lentokentällä oikeaa porttia, mutta kahvion etsimiseen on kyllä uponnut aikaa. Samoin kauppakeskuksissa ensimmäinen tehtävä on etsiä jostakin kartta, minkä avulla suunnistaa.

Yritysmaailmaa ajatellen tästä hyötyvät mm. kuriiri-, huolto- ja vartiointiliikkeet. Kannattaa joskus kokeilla miten helppoa on löytää oikea karsina oikeasti isossa virastotalossa (missä ei ole välttämättä koskaan käynyt) tai teollisuuskiinteistössä, niin tajuaa miten paljon tämä voi monen ihmisen työtä helpottaa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

24

@20 tottakai NFC ja QR ovat eri asioita. Vertaus on aika hyvä kun puhutaan tekniikan kypsydestä loppukäyttäjille, tämä ei siis ole vielä lähelläkään noiden tasoa ja nekin ovat erittäin heikossa jamassa. Toisesta tuskin tuleekaan mitään länsimaissa.

Olen käynyt arviolta 30 lentokentällä, tarkkaa lukua ei valitettavasti ole.

Kun lentokentällä muutetaan kulkureittiä, vedetään vähän narua eteen, lukitaan ehkä ovia ja lätkäistään printattu nuoli mukaan suuntaan josta löytyy lisäopastusta. Siihen menee noin 5 min. Kenen vastuulla on päivittää kartta ja kuinka nopeasti se päivittyy kaikille? Emme tiedä, koska tuotetta ei vielä ole.

@21 teknisesti ei ehkä ongelma, mutta käytännön prosessi on mielenkiintoista nähdä.

@22 en minä eivätkä sukulaisenikaan harhaile lentokentällä tuntikausia. Lentokentillä on opasteet ja lentokentillä on opastajia, joilta voi kysyä jos ihan oikeasti on unohtunut silmälasit kotiin. Ja olen ollut vähän isommillakin kentillä kuin Pirkkalassa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

25

@23

Toi kuriiri/huolto/vartio esimerkki on *paljon* parempi esimerkki kuin videon lentokenttä. Ja siitä on siinä tapauksessa muutakin iloa kuin löytäminen, pysyy työntekijöiden ja muiden resurssien lokaatio paremmin kartalla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

26

24@
>tämä ei siis ole vielä lähelläkään noiden tasoa ja nekin ovat
>erittäin heikossa jamassa.

2D koodien suosio vaihtelee maittain, joissain maissa ollut vuosia aktiivikäytössä, joissain hitaampaa.

>Vertaus on aika hyvä kun puhutaan tekniikan kypsydestä
>loppukäyttäjille,

Loppukäyttäjät käyttävät matkapuhelimissa paikkatietoa tänäpäivänä ympärimailmaa hyvin moneentarkoitukseen, Eli sisätilapaikannukselle on valmiina kuluttajien käyttämiä sovelluksia, eli se puoli on olemassa ja siis myös tarvetta sisätilapaikannukselle.

Se on totta ja uutisessa mainittukin ettei uutisen tekniikka ole vielä tänä tai ensivuonna valmista. NFC odotetaan yleistyvän sinänä aikana hyvin voimakkaasti, joka joissain sovelluksissa korvaa tarkan sisätilapaikannuksen puutetta.

Oma lukunsa on sitten mitä uusia sovellusmahdollisuuksia tarkki sisätila paikannus / esineiden paikannus tagitus mahdolistaa.

>Olen käynyt arviolta 30 lentokentällä, tarkkaa lukua ei
>valitettavasti ole.

Olet varmaan hyvin perillä että vähän kentästä riippuen luurien paikannuskyky on hyvin heikko, joissain avustuksella voi päästä ihan kohtuulliseen. Asemat eivät edes pahimpia, laajat maanalaiset kulkuväylät, julkisenliikenteenasemat, ja suuret kauppakeskittymät, luurit eivät välttämättä edes avustuksella ole tontintilla.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
TietajaMies (vahvistamaton)

27

Aikamoinen uutisankka: bluetooth ja 20 cm mittaustarkkuus ja hevon kakkaa. Nevö kona häppen. Tarvitaan ihan kokonaan uudenlaista teknologiaa kehiin. RF-perusteista mittausta on yritetty toteuttaa iät ajat ja niin kauan kun (teknisesti katsottuna) "ydin ajatukseen" ei tule jotain aivan uutta ja mullistavaa, niin näistä RF-virityksistä ei ole mihinkään koska ne ovat niin häiriöalttiita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
TietajaMies (vahvistamaton)

28

Labrassahan optimiolosuhteissa toki voidaan saada hyvinkin tarkkaa mittausta aikaiseksi, mutta kun mennään tosielämän tilanteisiin tuonne "kentälle" ja käyttäjinä normaalit ihmiset niin...

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja