>Löydä halvin ja sopivin liittymä Puhelinvertailun liittymävertailusta<

Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Viikon retro: Vieläkö muistat nämä ysäriluurit?

32
Teemu Laitila

Viikon retro: Vieläkö muistat nämä ysäriluurit?
AfterDawn aloittaa uuden viikoittaisen juttusarjan kokeilun, jossa palataan ajassa taaksepäin "vanhojen aikojen" tieto- ja mobiiliteknikkaan. Ensimmäisessä osassa tutustutaan matkapuhelinmainokseen vuodelta 1995.

City Setele mainostaa kesäkuussa 1995 useita aikansa huippupuhelimia. NMT- ja GSM-puhelimista koostuvassa valikoimassa näkyy vahvasti skandinaavinen teknologiaosaaminen, sillä valikoimaan kuuluu Nokiaa, sittemmin kaatunutta Benefonia sekä ruotsalaista Ericssonia.

Vuoden -95 malleissa antennia ei vielä ole saatu mahdutettua puhelimen sisään, joten esimerkiksi Ericssonin malleja koristaa yhtiölle tunnusomainen pyöreä antennitappi.

Yksi suurimmista eroista nykypäivän mainoksiin on monimutkaisten ja pitkien ominaisuuslistojen puute. Retropuhelimet eivät kilpaile mystisten kirjainlyhenteiden määrällä, vaan laitteita mainostetaan esimerkiksi "luotettavuudella" ja "selkeällä näytöllä". Design on jo kuitenkin muodostunut myyntivaltiksi, sillä Benefonin puhelimesta mainitaan erikseen "lisäksi erittäin kaunis."Valikoiman hintavin puhelin on Ericssonin GH 337, joka sisältää jo GSM-yhteydet. Puhelimen näytölle mahtuu 3x12 merkkiä ja akun varausta sekä verkon kuuluvuutta merkkaavat ikonit ovat kiinteästi näytöllä.


Klikkaa kuva isommaksi!


Ericssonin tuotos ei ainakaan painonsa puolesta häviä (kovin pahasti) nykyisille isoimmille metallikuorisille Android-malleille, sillä painoa on himpun verran alle 200 grammaa. Puhelin kykenee vastaanottamaan tekstiviestejä, mutta lähettäminen ei ikävä kyllä onnistu. Siihen ominaisuuslista sitten loppuukin.

Vaikka akkukeston heikkous on nykypäivän älypuhelinkäyttäjien jatkuva valituksenaihe, niin GH 337 todistaa, että kaikki asiat eivät ennen olleet paremmin. Puhelimen valmiusajaksi kerrotaan 25 tuntia ja puheajaksi 110 minuuttia, joka on erittäin huono suoritus nykystandardeilla mitattuna. Esimerkiksi HTC:n Sensation XL:n valmiusajaksi kerrotaan jopa 460 tuntia (3G) ja puheajaksi lähes seitsemän tuntia (3G-verkossa).

Puhelimen hintakaan ei nykyrahaksi muutettuna ole erityisen huokea. GH 337 on hinnoiteltu nykyisten huippuluurien tasolle runsaaseen 700 euroon (huomioimatta suuremmin inflaatiota yms).

Millaisia ajatuksia oman aikansa huipputekniikka herättää nykypäivänä? Löytyikö joku mainoksen luureista aikanaan omasta taskusta (tai kantolaukusta...)? Tuntuuko oman älypuhelimen akkukesto jo paremmalta?

Katso tästä vertailu Ericssonin GH 337:n ja muutamien tuoreempien Nokialaisten välillä!


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (32)

Ketola
Ketola

1

Ensimmäinen GSM-puhelimeni oli Nokia 880, joka oli käsittääkseni käytännössä sama puhelin kuin 2110i, mutta eri kuorissa.

Tehoakullahan puhelin piti varustaa, jotta sillä oikeasti teki jotain. Kahden tunnin puheajalla ei pitkälle pötkitty edes silloin. =)

Vastaa
_kooma_
_kooma_

2

Mielenkiintoinen artikkeli/uutinen kaikenkaikkiaan.

Pitipä oikein hieman virkistää muistia ja googletella muutamia luureja..

Oma ensimmäinen kännyni oli Ericssonin GA-628, näyttö oli yksi rivinen, ja tekstareiden kirjoittelu.. noh, hieman erilaista nykyiseen Samsungin Galaxy Miniin..

Pysyin suhteellisen merkki uskollisena Erkille, toki on muutamia Nokialaisiakin ollut matkassa.

Lista omista kännyistä, jotakuinkin omistus järjestyksessä..

Erkki:
GA-628
T-20

vaihtui välillä nokiaan:

5110i
8120 (ostin käytettynä, lopetti toimintansa kuukauden jälkeen)
3210 (vieläkin laatikossa, ja usein matkassa möksällä)
3510i

välillä Siemensiä:

M55
A55 (M55:sen sain takuuhuollon ajaksi, huollosta saapumisen jälkeen luuri pöllittiin noin viikon perästä)

takaisin erkkiin:
T-68i
T-610
K-750i
K-550i

Nykyinen; Samsung Galaxy Mini, seuraavasta ei vielä mitään tietoa..

Vastaa
tonttila
tonttila

3

"Kahden tunnin puheajalla ei pitkälle pötkitty edes silloin. =)"

Höpö höpö. Puheluiden hinnat olivat niin kalliit(ehkä joku 4 mk min) ainakin omasta mielestäni vuonna 95 tai 96 kun puhelimen sain ettei amis-poika paljon soitellut.

Eka luuri oli jokin motorolan läpällinen
jossa hyvä jos tehoakku kesti päivän.

Sen vaihdoin käytettyy 2110i:hin tonnin välirahalla ja kyllä kelpasi.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

4

No, hetki menee ennen kuin minun ensiluuriini tullaan... Nokia 3210 (1999). En tosin ole varma, minä vuonna sen sain. Tuskin aivan uutena, vaan kun vanhemmilta jäi lyyri yli.

Hienoa, että puhelin pystyy vastaanottamaan viestejä muttei lähettämään niitä! Onko tässä joku "ysärilogiikka", jota en ymmärrä?

Viikon retro vaikuttaa ihan hyvältä idealta. +1'aa sille.

Vastaa
tonttila
tonttila

7

Joo motorola kans pystyi vastaanottamaan muttei lähettämään viestejä. Ei näyttänyt soittajan numeroakaan ja muistiin sai sata numeroa(mut ei nimeä kai..) jotka piti hakea näppäilemällä muistipaikan numero ja painamalla ruutu tai jotenkin sillai. Joskus sitä oikeasti muisti paljon numeroita ulkoa. Nykyään hyvä kun omansa.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

@4

Tekstiviestiä ei alunperin kehitetty ihmisten väliseen kommunikaatioon vaan ajatuksena oli ilmoittaa käyttäjille asioista, esim. vastaajaan tulleista viesteistä. Tästä syystä viestien lähetystä ei löytynyt monestakaan puhelimesta 90-luvun alussa, tuon lisäksi tekstiviestitysintoa vähensi myös se, että niitä ei voinut lähettää NMT-puhelimiin.

Nokia oli yksi ensimmäisistä jotka lisäsivät viestien lähetyksen koko mallistoonsa, myös muuten Suomalaiset firmat olivat edelläkävijöinä tuomassa SMS:aa kuluttajien väliseksi kommunikaatiotavaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Bobakki (vahvistamaton)

10

Voi niitä aikoja, kun ARP luuri vaihtui NMT puhelimeen. Tuli seisoskeltua mökin katolla yhteyttä etsien :) taisi olla silloin 5,95mk/min.

337 pystyi vastaanottamaan viestejä, mutta lähettäjän numeroa ei välitetty niin oli välillä epäselvää kenelle sitä kaljaa piti ostaa. Kavereilla oli Nokia 2110i joka taas näytti lähettäjän numeron.

Tällä hetkellä vieläkin toisena puhelimena Nokia 1100 mikä on mielestäni paras peruspuhelin edelleen.

Vastaa
Bluejack
Bluejack

11

Tulikoon nokian"banaani" 96 vai 97 ? akkukin kesti melkein valmiustilaa 6 tuntia ilman puheluita, mutta olihan se hieno tai sitten ei.. maksoi sen 4000 markkaa mäkitorbaaz xd

Vastaa
dRD
dRD

12

AfterDawnin toimistolta löytyy edelleen allekirjoittaneen originaali Nokian venttikymppi, tehoakulla tottakai ;-) Tuosta se sitten lähti, mutta venttikymppi todisti IMO jo silloin Nokian luurien fyysisen kestävyyden, johon en ainakaan omissa mallivalinnoissa ole koskaan joutunut pettymään. Tuohon aikaanhan nuo tiilet kuskattiin vyöklipsissä, joka sitten aina aukesi autossa istuttaessa ja tipahti asfaltille, kun autosta nousit ylös ;-) Puhelinnumerot (ja tekstarit?) talletettiin SIM-kortille, luureissa itsessään ei yleensä ollut minkäänvaltakunnan muistia.

Venttikympin hienoja ominaisuuksiahan oli se, että sisääntulevia tekstareita mahtui muistaakseni 5kpl. Sen jälkeen lähettäjän tekstarit vain yksinkertaisesti eivät koskaan saavuttaneet 2110:n omistajaa, jos noita ei muistanut poistaa välissä puhelimesta.. *good times* =)

Vastaa
Bluejack
Bluejack

13

Lainaus:

dRD
AfterDawnin toimistolta löytyy edelleen allekirjoittaneen originaali Nokian venttikymppi, tehoakulla tottakai

No,niin siitä palkintoa jakoon uudelle aiheelle saitille ;)
Hieno idea btw.

Vastaa
namoroka
namoroka

14

Eka nmt 450 mobira senator käytetty h. 4.500mk ei akkua. Toka nmt 450 mobira cityman hinta 13.500 mk.Ensinmäinen nmt 900 Philips metropol hinta 16.550 mk
Eka gsm nokia 1011 hinta 4.500 tuotu saksasta akunkesto noin 2h käytössä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
keräilyharvinaisuus! (vahvistamaton)

16

Mulla on uniikki mallina kirjahyllyssä näytillä (toimii,kuin unelma vielä mutta GSM-kortti ei taida enään tukea GSM-tekniikkaa) ensimmäinen (tai ainakin toinen malli) GMS -eli Nokia 1011.

Vastaa
emagdnim
emagdnim

17

joku benefon se oli. 7-luokka ja olin kateellinen ku muut sai myöhemmin 3110:aa ja 5110:ä..matopeleineen :) oiskoha v1998-1999

Vastaa
emagdnim
emagdnim

18

joku benefon se oli. 7-luokka ja olin kateellinen ku muut sai myöhemmin 3110:aa ja 5110:ä..matopeleineen :) oiskoha v1998-1999

Vastaa
Japi73
Japi73

19

Mulla oli lainakäytössä työkaverilta mainoksessa oleva 2600mk hintainen Technophone, kun olin muuttanut pois himasta, enkä ollut hommannut lankapuhelinta.
Sen jälkeen ensimmäinen oma gsm oli nokia 880, joka oli lähes samanlainen kuin 2110. Suurin ero taisi olla antenni. 2110 kiinteä nysä ja 880 nysästä sai vedettyä n.10cm tikun nysän jatkeeksi, jolla ei mielestäni ollut mitään vaikutusta signaaliin, eli nysänä tuli käytettyä.

Vastaa
Helvet
Helvet

21

Eka matkapuhelin tais mulla olla Maxon Ringo 1997, puhelimen nimestä en ole täysin varma. Halevemmat puhelut kuitenkin.
Sen jälkeen tuli monta Motorolaa, silloin aivan loistavia puhelimia!
Sitten oli nokiaa, eriksonia ja taas nokliaa.

Vastaa
Ankle
Ankle

22

Hieno artikkeli! Mulla oli kans ensimmäinen puhelin Nokian 880, jonka sain YO-lahjaksi vuonna -97. Tuolloin GSM oli vielä aika harvinainen näky, puhelinta ei ihan joka ekaluokkalaisen saatikka työssäkäyvän taskusta löytynyt. Luotettava ja kestävä laite kyllä, mutta vara-akkuja sai kantaa aina mukana. :) Akkusyöppöjä Samsungeja käyttäessä mieleen onkin monesti palanneet kultaiset 90-luvun lopun vuodet ja jatkuva akun lataaminen... *brrh* ;)

Samoin noihin aikoihin verkkojen kattavuus ei tosiaankaan ollut sitä luokkaa kuin nykään. Nyt kun nuristaan, jos mökille ei saa HD-tason videoneuvotteluyhteyttä, saattoi vuosituhannen vaihteessa mökkitien alkupäässä hyvällä tuurilla löytyä joko rätinälinjan tai soneran yksi ilahduttava tolppa. :)

Vastaa
Ketola
Ketola

23

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Ankle:


Samoin noihin aikoihin verkkojen kattavuus ei tosiaankaan ollut sitä luokkaa kuin nykään

Kentänvoimakkuudet ja antennit olivat tosiaan eri luokkaa kuin nykyään. Oma 8110:ni (hienoilla McLaren-kuorilla) katkaisi _aina_ puhelun tietyssä kohdassa moottoritietä. Kyseessä taisi tosin olla viallinen yksilö, sillä mikään muu puhelin ei puheluita samassa kohdassa katkonut.

Vastaa
himpo
himpo

24

Ringo, itse ostin omilla kesätyörahoillani, armeijassa tetsasin se sirpaleliiveissä ja antenni katkesi, tungin tilalle savukranaatin sokan ja taas pelitti.
Sain yhdeltä tytöltä puhelinnumeron jonka talletin muistipaikkaan 6 kun se oli mahdollista, mutta ennen kuin ehdin soittaa niin puhelin hajosi ja sinne meni numero ;) vieläkin harmittaa.
Ostin tilalle 2110i mallin ja puukuorilla ja tehoakulla tietysti, kiva sitä oli raahata vyöklipsissä.
Seuraavana loistava 3210 ennakoivalla tekstinsyötöllä.
Sitten ehkä paras nokialainen 8210, pieni ja soman punainen, mutta kun se hajosi niin aloin käyttää iskun ja roiskeen kestäviä nokialaisia joista ostin aina uuden mallin kun tuli saataville, viimeisenä 3720c.
Älypuhelinta en tahdo ja pitää olla fyysiset näppäimet.

Vastaa
pkaksp
pkaksp

25

Ringohan taisi olla tämä nuorisolle suunnattu NMT malli nokialta. Näiden omistajat saivat vain haaveilla tekstiviestien lähettämisestä. :)

Itsellä ensimmäinen känny oli Nokian 3110, ja jos en ihan väärin muista, niin tuo taitaa vieläkin löytyä jostain arkiston kätköistä.

Vastaa
rick79
rick79

27

Oma eka känny oli joku Motorolan läppäpuhelin NMT, siitä siirryin Nokian 2110 kunnes sain yhden parhaista puhelimista mitä oon omistanu ennen älypuhelimia, eli klassinen banaani. (Nokia 8110).

Vastaa
Make_72
Make_72

28

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti rick79:

kunnes sain yhden parhaista puhelimista mitä oon omistanu ennen älypuhelimia, eli klassinen banaani. (Nokia 8110).

näin on,se oli ihan ykkönen aikoinaan,maalasin omani saman väriseksi kuin autoni ja kynäruiskulla siihen Fordin logon,kyl oli UPEE :D

Vastaa
Anestic
Anestic

29

Meillä muistaakseni ensimmäine oli isukin 1611, mitä kantelin sitte mukana. En ole varma, oliko ennen sitä joku ericsson vai jälkeen... Joka tapauksessa muistaa, että jos oli micmacien taskussa, niin piti vyö olla kireällä:D Ei siis vielä omia, kun ei tuohon aikaan ala-astelaisilla puhelimia ollu. Sitte 3210 taisi olla eka ikioma puhelin:D Vain hyviä muistoja tästä.

Vastaa
tonttila
tonttila

30

Vielä tulee mieleeni( jo mainittuna), ei ihan ensimmäisiäni enää mutta uutena ostettu (myös punainen) 8210i hintaluokkaa 3 tonnia. Siinä oli hyvänkokoinen puhelin. Harmi ettei niin pieniä enää tehdä. Kyllä eroa on kun vertaa nykyiseen 4,3 tuumaiseeni, se puhelin ei paina mitään(79g). Ja oli ominaisuuksiltaan siihen aikaan kova sana. (ei siinä kyllä niitä ominaisuuksia juurikaan ollut).

Loppupeleissä kun muistelen niin taisin omistaa melkein jok.ikisen nokian mustavalkonäytöllisen puhelimen jossain vaiheessa paitsi niitä kommunikaattoreita. Ja olihan se legendaarinen banaani muotoilultaan erittäin onnistunut.

Ja kyllä jotenkin muistelee lämmöllä vanhoja puhelimia. Ne oli oikeasti erilaisia eri mallit, nykyään kaikki veistetty samasta puusta ja tuskin kymmenen vuoden päästä herättää samanlaisia tunteita kuin ne kolmekakskympit sun muut tänään.

vanhoja nokialaisia

Vastaa
Bodomed
Bodomed

32

Oma eka puhelin oli Nokia 3110 jolla pysty txt ja näytti soittajan nimen ja numeron. Puhelimella pysty kirjoittaa 132 merkkiä muistaakseeni. tuolloin puhelimen vaihto väli oli huomattavasti pidempi. Koska rahaa ei saanut ku jouluna ja synttäreinä, joten joutu säästää ja vaihtaa. No seuraava puhelin taiskin olla jo 3210! Siinä akku kestikin jopa ihan kunnolla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.