Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

NFC:n läpimurto älypuhelimissa tapahtuu lähivuosina

9
Manu Pitkänen

NFC:n läpimurto älypuhelimissa tapahtuu lähivuosina
NFC-lähitunnistusteknologian povataan olevan mobiilimarkkinoiden seuraava iso harppaus, ja taiwanilaisten puhelinvalmistajien mukaan läpimurto tapahtuu parin seuraavan vuoden aikana. Asiasta kertoi Digitimes.

Applen iOS:ää ja Microsoftin Windows Phonea lukuun ottamatta, kaikista suurimmista älypuhelinalustoista löytyy jo tuki NFC:lle. Applen ja Microsoftin uskotaan hyppäävän NFC:n kelkkaan piakkoin. Tuki ei ole jäänyt pelkästään ohjelmistoihin, sillä NFC-sirua näkee uusissa puhelinmalleissa enenevissä määrin.

Voimakkaimmin lähitunnistusteknologiaa on puskenut eteenpäin Nokia, mutta myös Samsung ja HTC ovat olleet kehityksessä mukana. Taiwanilaisvalmistajien arvioiden mukaan NFC-tuellisten älypuhelinten osuus kasvaa nykyisestä alle 10 prosentista kahdessa tai kolmessa vuodessa noin 50 prosenttiin.


Vaikka sirua ei löytyisikään älypuhelimesta, NFC-tuki voidaan saada aikaan uusien SIM-korttien avulla. NFC-yhteensopivien SIM-korttien kehitystä on vienyt tarmokkaasti eteenpäin GSM Association, jonka pyrkimyksiä tukee jo 45 isoa teleoperaattoria.

NFC:tä voidaan käyttää laitteiden väliseen tunnistautumiseen sekä tagien lukemiseen. Yksi suurimmista sovelluskohteista on kuitenkin mobiilimaksaminen. Tulevaisuudessa ostoksensa voi maksaa käteisen tai pankkikortin sijaan koskettamalla puhelinta kaupan maksupäätteeseen.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (9)

Anonyymi käyttäjä
Huuhaata (vahvistamaton)

2

Mitä ihmeen järkeä tuossa on? Mitä vikaa pankkikortissa? Kuulostaa flopilta jo syntyessään. Kumpi katoaa helpommin: puhelin vai rahapussi? Taa yksi näitä turhia "innovaatioita'. Ja entäs, kun akku on loppu? Jää ostokset tekemättä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

@uutinen
>Applen iOS:ää ja Microsoftin Windows Phonea lukuun ottamatta,
>kaikista suurimmista älypuhelinalustoista löytyy jo tuki NFC:lle

Mitä jää jäljelle... ?

> NFC-tuki voidaan saada aikaan uusien SIM-korttien avulla.

No saako kuitenkaan, SIM korttiin voidaan tehdä NFC tuki, mutta ei se tukea tuo puhelimeen/sen alustaan, jotain toiminnallisuuksia voi kiertää mm. SIM toolkitin kautta, mutta aika ohueksi touhu jää. Kortin koot rajoittaa antennia ja kortin sijoitus rajoittaa senkin toimivuutta. -> passiivi tagien lukeminen haasteellista.

Sitä ei vielä tiedetä mikä NFC laitteiden suurin käyttö juttu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

2@
>Mitä vikaa pankkikortissa?

Pankkikortti on kuollut ja kuopattu, vanhanajan pankki kortti oli muovinpala magneettinauhalla, erittäin epäturvallinen.

Sirukortti on turvallinen, mutta käyttäjä naputtelee PINkoodiaan kolmannenosapuolen laitteisiin.


>Kumpi katoaa helpommin: puhelin vai rahapussi?

Kumpi aina mukana ? ja kumman katoaminen on pahempi ? Jos puhelimiin tule maksamis ominaisuuksia niin länsimaissa se tuskin on syrjäyttämässä maksukortteja. Joissa maissa jo nykyisellään matkapuhelin on monella ainoa sähköinen maksuväline.

Vastaa
fugit185
fugit185

5

iOS ei ikinä mene NFC koska APpple ei voi omia sitä ekosysteemiä. MS menee koska Apple ei mene ja koska Android on jo siellä.

Itse odotan sitä päivää että saan kaikki kortit(pankki, luotto, kirjasto, lounarit, virike jne) pois lompakosta kännykkään. Visallahan on jo pitkään ollut USA:ssa NFC makuskortteja ja ehkä he tähtäävät siihen Suomessakin mutta todellinen potentiaali on kun NFC on kännykäsä.

Turvalliuus?
NFC radioliiken itsessään on salaamaton, koska kun kiinteät salaukset murretaan niin järjestelmä on auki kenelle vaan. Tämä on esimerkiksi WLANeissa tilanne. Mutta itse liikenne on salattua ja sitä päivitetään tarpeen mukaan. NFC maksimilukuetäisiyys on 15cm ja tämä estää lähinää ettei väliin pääse toista henkilöä. Itse NFC kännykän turvallisuus on huimasti parempi kuin eriilisten korttien, kännykässä on PIN ja NFC käyttöön voidaan pyytää myös erillinen tunnus. Itse tieto on krypattu kännykän sisälle olevaan NFC "holviin"

Vastaa
Bluejack
Bluejack

6

Eikö se joku lööppi jo kertonut notta NFC:tä on demottu sim-kortille joka toisi palvelut rautaa katsomatta?
Joka taas olisi hyvää hanketta lisää mitä on jo kauan puuhailtu henkilöllisyyden yms. palveluiden yhteinäistämiseen, mutta kylläpä tuo tietoturva kieltämättä hirvittää oli päätelaite mikä tahansa. joo, en ole k.o tekniikkaan millään tavalla perehtynyt mutta arvaus on jotta asia kiinnostaa varmasti myös alan rikollispuolta.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

7

@5 "iOS ei ikinä mene NFC koska APpple ei voi omia sitä ekosysteemiä"

Löisin vetoa melkeinpä mistä vain, että kahden vuoden sisällä iOS:ssa on NFC. Tukeeko se Mastercardin ja Visan systeemejä jää nähtäväksi.

Apple voisi helpostikin tehdä NFC:lla myös täysin oman ekosysteemin, kuten lukuisat muut lähimaksamissysteemit ovat. En tietenkään sitä toivo, eikä se todennäköisesti olisi edes järkevää.

Vastaa
pezcu
pezcu

8

Muistaakseni pirkkaryhmän kaupoissa on jo käytössä laitteet jossa NFC-mahdollisuus, ja silti mahdollisuus maksaa kortilla. En usko NFC:n syrjäyttävän korttimaksamista kokonaan, mutta helpottaa niitä jotka ei ole turhan sulkeutuneita kaavoihinsa.

Ja jos joku tapa maksaa epäilyttää, hyväksyvät kaupat vielä toistaiseksi käteisen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

9

6@
> Eikö se joku lööppi jo kertonut notta NFC:tä on demottu
> sim-kortille

Totta, NFCtä on SIMkortille tungettu, kuten muistikorttia, GPSää jne.

>joka toisi palvelut rautaa katsomatta?

Jos puhelin tukee NFCtä laajasti, se käyttää omaa NFCtä, eli SIMkortille integroitu NFC on hyvin kankea , soveltuu lähinnä NFC korttina toimimiseen. ja rajoittaa monet NFC sovellukset pois.

SIMkortilla on se etu NFCkortteihin verrattuna että niissä on käyttöliittymä mahdollisuus ja virransyöttö, ongelmana pieni koko ja yleistyvä microSIM lisää ongelmaa, eli antennien toteutus vaikeaa jota hankaloittaa puhelimien erilaiset kortinlukijat.

SIMkortti on hyvä paikka esim varmenteille, joita voisi hyödyntää mm. luurin NFC sovelluksissa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja