Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian kohtalon vuosi 2012 on toivoa täynnä

14
Manu Pitkänen

Nokian kohtalon vuosi 2012 on toivoa täynnä
Vuosi 2012 tulee muistuttamaan viikonpäivistä eniten torstaita, se on toivoa täynnä. Velkavuorten lyyhistyneet euromaat etsivät pakotietä kurimuksessa, samaan aikaan kun niiden kanssasisaret yrittävät pitää ohjaksia käsissä. Kotimaisella puhelinverstaalla, Nokialla, on myös ollut omat ongelmansa, joihin toivottavasti saadaan medisiiniä tänä vuonna.

Karu vuosi takana

Viime vuosi sai katastrofaaliselta vaikuttavan alun kun Nokian Stephen Elop kertoi helmikuun pakkasissa hytiseville suomalaisille, että koko älypuhelinstrategia laitetaan uusiksi. Symbian ja MeeGo joutivat mäkeen kun Microsoftin Windows Phone tuli tilalle. Rohkea veto sai tunteikkaan vastaanoton, josta kaikki eivät ole vieläkään toipuneet.

Julkistusta seurannut kevätkään ei tarjonnut paljoa riemunkiljahduksia, kun yhtiö joutui antamaan tulosvaroituksen. Koko loppuvuosi näytti aivan hirveältä ja sopulilauman (sijoittajien) ajatukset alkoivat harhailla yhä enemmän rasvatun köydenpätkän suuntaan.Yhtiö näytti vuoden ensimmäisen puoliskon jälkeen kuin pystyyn kuivuneelta nälkämaan kelopuulta, kunnes yön pimeydestä alkoi vilkkua valoa. Se oli Nokia N9 -- yhtiön ainoaksi jäävä "MeeGo-puhelin", josta ei kuitenkaan ole pidemmän aikavälin ratkaisuksi.

Kesäinen hypetys antoi odottaa, että syksyllä sitä rasvaa ei tarvittaisi hirttoköyteen vaan kauppojen saranoihin. Puhelinmyyjien antamien kommenttien ja operaattoreiden älypuhelinlistausten perusteella juuri näin tapahtuikin. Puhelin oli myynyt hyvin. Paha vain että sen saatavuus maailmanlaajuisesti jäi melko laihaksi. Epävirallisia jakelureittejä pitkin se on kuitenkin löytänyt tiensä isoimmille markkina-alueille.

Nokian tyhjiövaihe päättyi vihdoin lokakuun lopulla, jolloin esiteltiin ensimmäiset uuden älypuhelinstrategian mukaiset puhelimet, Lumia 800 ja 710. Kaksikko tulee myyntiin porrastetusti eri maissa, minkä takia esimerkiksi Suomessa niitä ei vielä saa yleisesti. Puhelinten kaupallinen menestys jää tästä syystä vaatimattomaksi vielä vuoden 2011 lopulla ja varsinaisia tuloksia sopii odottaa vuodelta 2012.

Nokian kannalta tärkeintä on tässä vaiheessa ekosysteemin koon kasvattaminen, minkä takia Lumioita onkin myyty houkuttelevilla kytkyillä Britanniassa ja Ranskassa.

Mitä tältä vuodelta sopii odottaa?

Nokialle kaikkein krusaaleinta on siis Windows Phonen eteenpäin vieminen hinnalla millä hyvänsä. Sillä ei ole enää paluuta vanhaan, eikä tämän kokoisella yhtiöllä ole varaa päivittää strategioita jatkuvasti. Uskonkin, että isoja muutoksia tullaan näkemään vielä tänäkin vuonna.

Tapetilla tulee olemaan operaatio Rolling Thunderin toteutus, jonka tarkoista yksityiskohdista ei ole vielä tietoa. Sen päämääränä on kuitenkin raivata tie Nokialle Yhdysvaltain markkinoille, jonka ovet ovat olleet tähän asti visusti kiinni suomalaisyhtiöltä. Tulemme varmasti näkemään isolla rahalla tehdyn mainoskampanjan, mutta voisiko siihen kuulua vielä jotakin suurempaa.


Viime aikoina on esimerkiksi puhuttu kanadalaisen matkapuhelinvalmistaja RIM:n kohtalosta. Wall Street Journalin mukaan Nokia ja Microsoft olisivat yhdessä suunnitelleet pajan valtaamista. Neuvotteluiden nykytilasta ei kuitenkaan tiedetä mitään. Kumppanit voivatkin yrittää jenkkilän valloitusta RIM:n raunioita hyväksi käyttäen. BlackBerry on vahva brändi rapakon takana, josta voisi olla mututuntumalla etua Nokialle, jota ei Yhdysvalloissa arvosteta samalla tavalla.

Paljoa muuta hyötyä surkeassa jamassa olevasta yhtiöstä ei Nokialle välttämättä olekaan.

Isoista älypuhelinpelureista Nokia on ainoa, jolta ei löydy tuoteportfoliosta tablettia. Ottaen huomioon yhteistyön Microsoftin kanssa ja Stephen Elopin julkisuudessa viljelemät vihjeet, on melko turvallista olettaa tämänkin epäkohdan muuttuvan tämän vuoden aikana. Tabletista tulee löytymään kehitteillä oleva Windows 8 -käyttöjärjestelmä.

Markkinoita hallitsevaa iPadia on kuitenkin hankala päihittää, mistä kertoo jo muiden valmistajien enemmän tai vähemmän heikko menestys. Varteenotettavimman vaihtoehdon on tarjonnut lähinnä Samsung.

Elop on antanut ymmärtää, ettei Nokia toisi markkinoille samanlaista tablettia, joita kilpailijoilta löytyy vino pino, vaan tuote olisi jollakin tapaa poikkeuksellinen. Se mitä tämä käytännössä tarkoittaa, selviää mahdollisesti tämän vuoden aikana.

Vuosi 2012 on juuri se vuosi, jolloin Nokia onnistuu tai ei. Kaiken on mentävä nyt nappiin, jotta yhtiö säilyy elinvoimaisena tulevinakin vuosina. Haasteita yhtiöllä riittää, sillä Lumia-mallien kohtalainen myynti ei riitä, sillä niiden tarkoitus ei ole vain korvata Symbian-mallit, vaan nostaa älypuhelinmyynti entisille tasoilleen. Sehän koko strategiamuutokseen ryhtymisen idea oli.

Pahin haaste on Windows Phonen kauppaaminen kuluttajille, jotka eivät ole markkinaosuuksien perusteella olleet kovin kiinnostuneita siitä. Monet ovat jo tottuneet Androidiin ja iOS:ään, joten kuluttajilla on korkea kynnys siirtyä uuteen järjestelmään, jonka käyttölogiikan sisäistäminen vaatii opettelua. Toisaalta Windows Phonen etuna on uutuuden viehätys. Tämä vuosi näyttää kumpi näistä vie lopulta voiton.


Nokia joutuu myös taistelemaan "kloonien sotaa" Samsungia ja HTC:tä vastaan, sillä Microsoftilla on tiukat kriteerit minkälaista rautaa puhelimesta saa löytyä. Valmistajien on hankala kilpailla toisiaan vastaan kun ne on laitettu samoihin raameihin. Designilla ja palveluilla Nokia voi kuitenkin erottautua massasta edukseen. Yhtiön asearsenaalia kaventaa jonkin verran se, että samalla kun Nokia yrittää nostaa itsensä suosta, yrittää se myös taistella koko ekosysteemin (eli kilpailijoidensa) hyväksi.

Ekosysteemi on ollut Nokialle kaiken a ja o, joten käynnistyneen vuoden aikana saamme ehkä lisää vihjeitä aikooko suomalaisyhtiö laajentua mobiilibisneksen ulkopuolelle. Android jo menossa televisioihin ja Applenkin on kerrottu suunnittelevan omaa televisiota. Jäävätkö olohuoneet Microsoftin Xboxin varaan, vai ottaako Nokia askeleen taakse päin ja alkaa tuottaa uudelleen televisioita?


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (14)

Anonyymi käyttäjä
eFloppi vai ei...? (vahvistamaton)

1

Totta:
Nokia joutuu myös taistelemaan "kloonien sotaa" Samsungia ja HTC:tä vastaan, sillä Microsoftilla on tiukat kriteerit minkälaista rautaa puhelimesta saa löytyä.Valmistajien on hankala kilpailla toisiaan vastaan kun ne on laitettu samoihin raameihin.

Vastaa
dRD
dRD

2

@1: Tuo on varmastikin tilanne halvoissa ja mid-range WinPho-puhelimissa lähivuosina. Mikä ei välttämättä ole Nokian kannalta sinänsä huono asia. Nokia on oikeasti aika huippuunsa viilattu kone kustannustehokkuudessa. Käsittääkseni kovinkaan moni firma, eivät edes kiinalaiset halpavalmistajat, ei pysty myymään Aasian markkinoilla luureja alle 20 euroon niin että niistä jää voittoakin.

High-end WinPho -luureissa uskoisin muotoilun ja lisähärpäkkeen olevan se keino erottautua (kuten Android-puolellakin). Se onkin sitten ihan eri peli ja en tiedä miten Nokialla riittää osaaminen siinä. Toki Nokian Kartat ja muut lisäpalvelut ovat aika näppärä kilpailuetu -- tokihan muutkin valmistajat vastaavia voivat laitteisiinsa pultata, mutta niistä menee yleensä lisenssimaksut, Nokia omistaa karttadatansa itse.

Tosin, onko high-end -puhelinten markkinaa enää olemassakaan 2-3 vuoden päästä, ainakaan nykykoossaan? Tuskin. Luurien tehot ja ominaisuudet kasvavat niin nopeasti, että veikkaan että kysyntä yli 400 euron puhelimille rojahtaa aika marginaaliseksi. Eli käy sama tilanne kuin PC-puolella -- valtaosa kuluttajista on enemmän kuin tyytyväinen alle tonnin tietokoneeseen ja yli 2000 euron tietokoneiden markkina on lähinnä marginaalinen (toki sinänsä tärkeä, että uudet jutut testataan ja lanseerataan siihen segmenttiin, josta ne myöhemmin "valuvat alas" halvempiin malleihin).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

3

Itse asiassa Nokia on vaan tehnyt sopimuksien oikeuksista Darksiden "maailman vallan" kanssa. Toinen vaihtoehto olisi ollut ehkaä Kiina V... akseli...

Nyt voivat myydä vapaasti kuitenkin Belle, QT, Meego ja ainoita "älypuhelimiaan" muhkeiden korvausten ja patenttisuojien avittamina.

Jenkki meedia puolella eikä tarvi siitä maksaa etteivät hauku. Ihan sama miten WP myy kunhan Jenkeissä ja sehän on siellä sisässä.

Ehkä tässä valossa hyvä päätös.

Mutta kuka kuluttaja vie Exel taulukot kotiin. En ainakaan itse iki maalimassa enkä muuta noissa nää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Möö (vahvistamaton)

4

Arvatkaa mikä se ekosysteemiosa oli kommentissa.

Puhelimuíssa se ei näy.

Vastaa
henryhyva
henryhyva

5

Dream on...Nokia, Karu Vuosi Takana Ja Karumpi Edessä!

Nokian nimellä ja hyvällä OS kuten Android, silloinkin iso ehkä, and could survive, with Windows it's a joke!

Sorry Finns, Nokia on Kaput Finito!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ok (vahvistamaton)

6

Kiva lukea puhelinvertailu.com sivuilta pintaa syvempää analyysia puhelinmaailmasta. Kirjoitustyyli oli kiva rento ja tärkeimmät asiat oli mainittu. Osin 2012 arviot Nokian kohtalosta perustui mielestäni perusteettomasti viimeaikaisiin huhuihin, joissa ei välttämättä ole mitään perää. Itse en usko Nokian ja Microsoftin ostavan RIM:iä.

Vastaa
Lauzi
Lauzi

8

Hyvä analyysi/tiivistys Nokian kuluneesta ja tulevasta vuodesta.
Ja plussat täältäkin rennosta kirjoitusasusta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kartsa1988 (vahvistamaton)

9

Hyvä ja analyyttinen artikkeli, propsit kirjoittajalle.

RIM-tapaukseen pieni korjaus: Tällä hetkellä suurin noste RIMillä on Latinalaisessa Amerikassa ja Lähi-Idässä. Nuoriso käyttää Blackberry Messengeriä varsin ahkerasti, mutta noiden puhelinten keskihinta on matala.

Amerikassa RIM:n perusta on ollut yritysasiakkaat. Nykyään RIM:n markkinaosuus jenkkilässä laskee kuin lehmän häntä, vastaavasti kuin Symbianille kävi vuosia sitten. Yritykset eivät enää maksa ylihintaa RIM:n sähköpostipalveluista, kun vastaavat palvelut on saatavissa muilta valmistajilta ilmaiseksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ralle_ (vahvistamaton)

13

Heittäytyminen Microsoftin renkipojaksi ja pelkän Windowsin varaan jääminen kostaantuu vielä Nokialle. Valikoimassa olisi kannattanut pitää muitakin käyttöjärjestelmiä, kuten muillakin puhelinvalmistajilla on.

Ensi vuonna todennäköisesti ottavat toiseksi alustaksi Meego/Tizenin tai Androidin kun WP ei mene hyvin kaupaksi.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
ASIAA! (vahvistamaton)

14

Tizen on Samsungin ja Intelin yhteistyön tulos.
Meego on taas Nokian ja Intelin!.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja