Nokia: ei aurinkopaneeleja kännyköihin

7
Panu Roivas

Nokia: ei aurinkopaneeleja kännyköihin
Nokia kertoo Conversations-blogissa viimeistelleensä tutkimuksen liittyen matkapuhelinten akkujen lataamiseen käyttämällä aurinkoenergiaa. Tutkimuksen lopputulos oli negatiivinen, sillä matkapuhelimiin sovitettavat aurinkokennot eivät vielä kykene lataamaan akkua riittävän tehokkaasti.

Nokia tunnetusti panostaa paljon tuotekehitykseen ja uusien teknologioiden tutkimiseen, ja sen myötä Nokialla on tutkittu myös mahdollisuutta käyttää auringon energiaa matkapuhelinten akkujen lataamiseen. Aurinkokennolla latautuva puhelin olisi varmastikin käytännöllinen niille, jotka joutuvat viettämään pitempiä aikoja kaukana sähköverkosta.

Nokia oli testannut aurinkokennolla varustettua prototyyppipuhelinta viime kesänä eri ympäristöissä, muun muassa napapiirillä, Itämerellä ja Keniassa. Testien perusteella akun lataus aurinkoenergialla oli mahdollista, mutta haastavaa.
Käytännössä puhelinta pystyttiin parhaimmillaan pitämään standby-tilassa aurinkoenergian voimin, mutta parempaan tulokseen tarvittaisiin kookkaampia kennoja, jotka eivät mahdu pieneen puhelimeen. Paras lataustulos tuli Keniassa, jossa auringonvalosta ei ole puutetta, toisin kuin napapiirin seudulla. Myös pohjoisessa kännykkää saatiin ladattua, mutta tällä hetkellä aurinkokennojen latausnopeuksien ollessa pieniä, Nokia ei ilmeisesti näe järkevänä julkaista tuotetta siihen perustuen.

Aikaisemmin muun muassa LG on julkaissut LG GD510 -puhelimen jonka lisävarusteena on erillinen aurinkopaneeli, jonka kerrotaan lataavan noin kolmen minuutin edestä puheaikaa jokaista 11 minuutin aurinkokylpyä kohden.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -49%

Honor X7a
69 € DNA
136 € Bigbox
143 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 135 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -33%

Motorola Razr 40 Ultra
783 € CDON
1170 € Dustin Home
1179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 1160 €

Honor Magic5 Lite – hinta laskenut -30%

Honor Magic5 Lite
119 € Power
139 € DNA
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 169 €

Google Pixel 7a – hinta laskenut -22%

Kommentit (7)

Anonyymi käyttäjä
keke! (vahvistamaton)

1

Noh, nyt kun tämäkin tutkimus on tehty, voidaan tämä tiimi ilmeisesti potkia Nokiasta pihalle.

Vastaa
djtob
djtob

2

Ei ihan vielä potkita, sillä uudempaa aurinkokennoteknologiaa julkaistiin pari sellaista ja pakkohan niitä on testata.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

3

2@
>Ei ihan vielä potkita, sillä uudempaa aurinkokennoteknologiaa
>julkaistiin pari sellaista ja pakkohan niitä on testata.

Mitä "pari sellaista" joita jopa on testattavaksi tarjolla ?

Moninkertaisest tehokkaammilla paneeleilla voi helpottaa valmiustilan ylläpitämistä, joihinkin käyttökohteisiin pelkkä valmiustila voi jopa riittää.

Puhelimiin joilla myös tehdään jotain pitää miettiä muita latauskonsteje ja integroitu paneeli voisi sopia ajatuksena johonkin hybridiratkaisuun esim liike energialla toimivan latauksen rinnalle. Ehkä nuokin tuhlausta ja ainakin aurinko/valo enrgiassa sijoittaa panokset erillisiin paneleihin joilloin pinta-alaakin ja sijoittelua voi parantaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
(vahvistamaton)

4

Olihan jo Nokia 1610:iin saatavana akku jonka takana oli aurinkokenno. Miksi lataaminen siis onnistui vuonna 1997 ja nyt ei onnistuisi?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Nukiainen (vahvistamaton)

6

> Olihan jo Nokia 1610:iin saatavana akku jonka takana oli aurinkokenno.
> Miksi lataaminen siis onnistui vuonna 1997 ja nyt ei onnistuisi?

Akkutekniikka, akun kapasiteetti, laitteen virtasyöppöys.
Tuo LG:n kapulakin lupaa 11 minuutin latausta kohden 3 minuuttia puheaikaa, ei sillä pitkälle pötkitä. Olisi tietty hätätilassa parempi kuin ei mitään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

7

4@
>Olihan jo Nokia 1610:iin saatavana akku jonka takana oli
>aurinkokenno. Miksi lataaminen siis onnistui vuonna 1997 ja nyt ei
>onnistuisi?

Ei tainnut tuolloinkaan pelkällä auringonvoimalla pärjätä.

Noista ajoista virrankulutus on laskenut merkittävästi, eli sen osalta lähtökohdat parantuneet , vaikka panelienkin hyötysuhde parantunut ei se vielä riitä. 1610 aurinkovoima toteutusta helpotti suuri akun selkämyksen pinta-ala, eli kennolle oli tilaa.

1610 "kokeilu" oli muutenkin erilainen, kyse oli irroitettavasta lisätarvikkeesta, useammalla akulla ja sijoittamalla erilliset akut aurinkoon saavutettiin parempi energian talteenotto jolloin pinellä käytöllä ja riittävän isolla aurinkoakkumäärällä jopa toteutettavissa puhelimen energian huolto aurinkoenergialla.

Tänäpäivänäkin on markkinoilla aurinkopanelista enrgiansa ottavia latauslaitteita joissa enrgia varastoidaan laitteen omaan akkuun. jos panelien pinta-ala on riittävä ja sijoitus hyvä se voi riittää tuottamaan riittävästi energiaa puhelimen lataamiseen. Mutta puhelimeen integrointi tekisi luureista aivan jotain muita kun käsi saati taskupuhelimia.

6@
>Tuo LG:n kapulakin lupaa 11 minuutin latausta kohden 3 minuuttia
>puheaikaa, ei sillä pitkälle pötkitä. Olisi tietty hätätilassa
>parempi kuin ei mitään.

Jos tuo saavutettaisiin ja laite voitaisiin pitää taivasalla suunattuna aurinkoon koko paisteaika niin alkaisi olemaan rajoilla pienellä käytöllä. Tunnettua kuitenkin että panelista saatava max teho vaatii optimioloja ja käytännön arkiteho voi jäädä murto-osaan, vaikka laitteen pitäisi päivät taivasalla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.