Arvostelussa Nokia Lumia 800 - uusi aluevaltaus

51
Matti Robinson

Arvostelussa Nokia Lumia 800 - uusi aluevaltaus
Noin vuoden odottelun jälkeen Nokia sai vihdoin ja viimein toimitettua ensimmäisen Windows Phone -puhelimen Puhelinvertailu.comin testipenkkiin. Loppuvuodesta useissa Euroopan maissa julkistettu ja virallisesti helmikuun ensimmäinen päivä (huomenna yöllä) Suomeen saapuva puhelin pyrkii vastaamaan paitsi kilpailijoiden Windows-puhelimille, myös uuden sukupolven iPhonelle ja Android-puhelimille.

Pyrimme tässä arvostelussa valottamaan millaisen avauksen Nokia tekee älypuhelinmarkkinoille uuden alustan osalta. Lisäksi vertailemme puhelinta Nokia N9:ään, joka ulkoisesti vaikuttaa lähes identtiseltä.

Tekniset tiedot

Nokia Lumia 800

KäyttöjärjestelmäWindows Phone (Mango)
Paino142 g
Mitat (LxKxS)116,5 mm x 61,2 mm x 12,1 mm
Näytön koko3,7 tuumaa
Näytön resoluutio800 x 480
RAM-muistia512 megatavua
Kameran tarkkuus8 megapikseliä
Ilmoitettu puheaika13 tuntiaLisää teknisiä tietoja, käyttäjien arvosteluja ja hintatietoja löydät Edukas.fi:stä.Muotoilu ja rakenne

Kuten monet jo varmasti tietävät, Lumia 800 jatkaa muotoilussaan Nokia N9:stä tuttua, hyväksi havaittua linjaa. Kaarevat linjat ympäröivät puhelinta lukuunottamatta terävästi katkaistuja ylä- ja alareunaa. Ellipsityylistä päätyprofiilia tuotiin esiin jo Nokia N8:ssa, mutta N9:n ja Lumia 800:n myötä siitä on onnistuttu tekemään huomattavasti aiempaa elegantimpi. Pyöreitä linjoja mukaileva näytön lasipinta tuo erityisen hyvin esille puhelimen muodot.

Materiaalivalinnatkin ovat tutut N9:stä. Halvanoloisen muovin sijaan Lumia 800:ssa voi hyvällä omalla tunnolla puhua laadukkaasta polykarbonaatista, joka syväväritettynä vanhenee Nokian mukaan naarmujenkin kanssa arvokkaammin -- tämä tuli todettuakin. Krominväristen fyysisten nappien ja kameran ympärillä olevan koristelun tai kumisten läppien sijaan muuta kotelointia mukailevien muovisten liitinsuojien osaltakaan rauhallinen ulkoilme ei järky.

Puhelimen ulkoreunoista löytyvät kamerapainike, äänenvoimakkuuden säätimet, lukitusnäppäin sekä micro-SIM- ja microUSB-liittimet. Windows Phone -puhelinten vakiokalustoa ovat puolestaan kosketusherkät painikkeet näytön alla.

Kuten N9:n kohdalla, muotoilu on ehdottomasti yksi puhelimen parhaista puolista Lumia 800:ssa.


Näyttö

Lumia 800:n näyttö perustuu Nokian viimeaikoina suosimaan AMOLED-paneeliin, jota on parannettu ClearBlack-menetemällä. Näytön resoluutio on keskiverto 800x480, joka jää selvästi mm. iPhonen resoluutiosta, mutta on samalla huomattavasti Symbian-älypuhelimia tarkempi. ClearBlack mahdollistaa paremman erottelukyvyn erityisesti päivänvalossa ja muuten kirkkaissa olosuhteissa. Käytännössä se toimii samalla tavoin kuin polarisoidut aurinkolasit.

Vaikka näyttö on resoluutionsa suhteen vaatimaton, erityisesti suhteessa uusimpiin HD-tason näyttöihin (Samsung Galaxy Nexus), ei se jätä muuten juurikaan toivomisen varaa. Suuremmasta näytöstä ja resoluutiosta olisi toki hyötyä muun muassa verkkoselaamisessa, mutta erinomaisen värientoiston ja aidon mustan läsnäolon ansiosta esimerkiksi kuvien ja videoiden katsominen on antoisaa. Puhelimen käyttöliittymää ei ole tehty hyödyntämään suurempia resoluutioita, joten resoluution kasvu ei toisi merkittävää parannusta tilanteeseen.

Oman mausteensa näyttöön tuo jo muotoiluosiossa mainittu kaareva lasipinta, jonka ansiosta (yhdessä syvän, aidon mustan kanssa) kuva vaikuttaa olevan lähes lasin pinnassa.

Yhteydet, muisti ja prosessori

Muistia Lumia 800:ssa on Windows-puhelimille tyypillisesti 512 megatavua, joka on todettu varsin riittäväksi WP-ympäristössä muun muassa HTC Radarin kohdalla. Hyvin rajatun muistinkäytön vuoksi tarvetta suuremmalle määrälle ei juurikaan löydy, joskaan lisä RAM-muisti ei koskaan ole haitaksi.

Suorittimena puhelimessa on 1,4 gigahertsin kellotaajuudella hyrräävä Scorpion, joka on hertseissä mitattuna aivan Windows-puhelinten kärkitasoa. Vaikka kyseessä on yksiytiminen suoritin, ei mainittavaa hidastelua tapahdu. Sulavasti toimivana Windows Phone -alusta toimii neljännestä hitaammallakin suorittimella. Grafiikkapiiri on hieman vanhahko Adreno 205, joten peleiltä ei ole syytä odottaa uusimpien Tegra-alustojen tasoista konsoligrafiikkaa.

Sisäistä tallennustilaa laitteesta löytyy 16 gigatavua, mutta valitettavasti lisätallennustilalle ei ole microSD-muistikorttipaikkaa.


Lumia 800 tukee neljää GSM-taajuutta (850/900/1800/1900) ja neljää 3G-taajuutta (850/900/1900/2100), tavanomaisia Bluetooth- ja WiFi-yhteyksiä, sekä avustettua GPS-paikannusta. Huomion arvoista on, että Lumia 800 tukee muun muassa N9:n, iPhone 4:n ja iPhone 4S:n tavoin vain micro-SIM-kortteja, joten mikäli aiemmin ei sellaista omista, joutuu hankkimaan operaattoriltaan uuden SIM-kortin.

Lataaminen sekä tietokoneeseen liittäminen tapahtuu microUSB-johdolla. Tietokoneeseen liitettäessä tulee käyttää Zune-ohjelmistoa tai Mac OS X -käyttöjärjestelmässä Windows Phone Connector -sovellusta. Lumia 800:aa kuten muitakaan Windows-puhelimia ei ole mahdollista liittää koneeseen USB-massamuistitilassa.

Lumia 800:n akku on 1450 mAh, joka tarkoittaa, ettei puhelimen akkukestolta voi odottaa mitään maata mullistavaa. Näin oli myös käytännössä. Testin aikana puhelinta joutui lataamaan lähes poikkeuksetta päivittäin, joskin puhelimen käyttö näissä olosuhteissa oli hieman tavallista aktiivisempaa. Puhelinvertailu.comin testiin toimitettu Lumia 800 sai akkuongelmaa korjaavan päivityksen heti testin alussa, emmekä havainneet mitään ongelmia.

Käyttöliittymä ja käytettävyys

Kuten jo tarkemmin Mango-päivitystä eli Windows Phonen niin kutsuttua 7.5-versiota tarkastelevassa jutussamme totesimme, käyttöliittymä on varsin toimiva, joskin muutamia pieniä puutteita tai ongelmia löytyy. Käyttöliittymän toiminta on erittäin sulavaa, mutta muutamien ominaisuuksien kohdalla olisi toivonut parempaa toteutusta.

Moniajonäkymä, joka avautuu takaisinnapin pitkällä painalluksella, koostuu viimeisimmistä käytetyistä sovelluksista. Tämä on sinänsä varsin looginen tapa järjestää lista, mutta valitettavasti viiteen sovellukseen rajaaminen hankaloittaa ainakin tehokäyttäjien arkea. Kaikki sovellukset eivät myöskään muista tilaa, mikäli ne eivät ole viiden viimeksi käytetyn sovelluksen joukossa.

Toinen mielestäni heikosti toteutettu ominaisuus on näytön alapuolelta löytyvän hakunapin toiminnallisuus. Olisi suotavaa, että napin toiminta olisi sovelluskohtaista. Tällä tavoin sovelluksissa, joissa haku on tärkeä ominaisuus, siihen pääsisi helpommin käsiksi. Tällä hetkellä Windows Phonessa hakunappi vie aina Bingin verkkohakuun, joka itsessään ei ole huonosti toteutettu. Bing-haun yksi parhaista -- tai ainakin hauskimmista -- puolista on sen visuaalinen haku, jolla voi etsiä QR-koodeja ja tekstiä kameran avulla. Haetun tekstin voi tämän jälkeen myös kääntää haluamalleen kielelle. Mikäli alueeksi vaihtaa Yhdysvallat, onnistuu lisäksi muun muassa kirjojen ja CD- ja DVD-levyjen kansien sekä viivakoodien tunnistaminen.


Muutamasta ongelmasta huolimatta käyttöliittymä toimii hyvin. Windows Phonen Live Tile -tiilinäkymä mahdollistaa widget-tyylisesti sisällön näyttämisen päänäkymässä. Käytännössä tämä tarkoittaa, että esimerkiksi sähköpostisovellus näyttää montako uutta viestiä on, sääsovelluksen tiili näyttää tärkeimmät säätiedot ja uusimman Facebook-päivityksen näkee ryhmän tai henkilön tiilestä. Tiilien lisääminen, poistaminen ja järjestäminen on tehty erittäin intuitiiviseksi. Helposti pitkähköksi muodostuvat tiili- tai sovelluslistat kaipaavat tosin mahdollisuutta järjestellä ohjelmia kansioihin.

Päivittyvien tiilien lisäksi alusta tukee myös niin kutsuttuja toast-ilmoituksia. Nämä sovelluskohtaiset ilmoitukset esimerkiksi tekstiviestin tai pikaviestin saapumisesta ilmestyvät näytön yläreunaan. Ilmoituksesta painettaessa siirrytään suoraan sovellukseen ja siellä tapahtuneeseen tapahtumaan. Toast-ilmoitukset näkyvät riippumatta näkymästä ja kertovat tärkeimmät tiedot. Lyhyttä tekstiviestiä ei siis tarvitse välttämättä avata nähdäkseen viestin, mikäli jokin tärkeä tehtävä on kesken.

Puhelimen lukitusnäkymästä löytyvät kello ja päivämäärä sekä tärkeimmät tiedot esimerkiksi uusista viesteistä ja vastaamattomista puheluista. Musiikkia soittaessa lukitusnäkymästä voi myös vaihtaa kappaletta ja keskeyttää soiton.

Näytön oikeasti ylänurkasta löytää kellon, jonka kaverina yläpalkissa ilmoitetaan akun varaus sekä WLAN- ja Bluetooth-yhteydet ja puhelinverkon kenttä sekä datayhteyden laadusta ilmoittava kirjain. Itsestään piiloon menevät ikonit saa esille liu'uttamalla sormea näytön yläpuolelta näytölle.

Kaipaamaan jää muista älypuhelinalustoista tuttua laajennettavaa ilmoituspalkkia, johon on usein integroitu esimerkiksi datayhteyden, Bluetoothin ja muiden ominaisuuksien kytkimiä.Kamera, valokuvat ja videot

Lumia 800:n takakannesta löytyy 8 megapikselin kamera ja kaksi LED-salamaa. Nokialle tyypillisesti kameran vierustasta löytyy sanat Carl Zeiss Tessar, joka tarkoittaa, että laadun takeena on tunnettu optiikkaan keskittynyt yhtiö. 8 megapikselin still-kuvien lisäksi kamera pystyy tallentamaan 720p-teräväpiirtokuvaa 30 kehyksen sekuntivauhdilla.


Kyseessä on 28mm laajakuvalinssi, jonka valovoima (F2.2) on keskivertoälypuhelinta huomattavasti parempi. Kamera mahdollistaa 4:3-kuvasuhteen kuvien ottamisen 8 megapikselin tarkkuudella ja 16:9-kuvasuhteen laajakuvat tapahtuvat reilulla 7 megapikselillä.

Kamerasovelluksen asetukset ovat kattavat. Omat valinnat löytyvät muun muassa kuvaustiloille, valkotasapainolle, valotusarvolle, ISO-arvolle, kohdistustilalle, kontrastille, tarkennustilalle ja välkynnän poistolle.

Mitään mullistavaa Lumia 800 ei tarjoa kamerallaan, mutta massiivisia pettymyksiäkään se ei aiheuta. Kamera on kelvollinen ja erityisesti Windows-puhelinten valikoimassa kestää vertailua.

EsimerkkikuvatPuhelut ja osoitekirja

Windows-puhelinten osoitekirjana toimii sovellus nimeltä Ihmiset. Sovellus tarjoaa paitsi perinteisen osoitekirjan monipuolisine henkilötietoineen, myös tietoa henkilöiden käyttämistä sosiaalisista palveluista. Sovellus koostuu kolmesta paneelista, joista yksi on perinteinen aakkosellinen osoitekirja, toinen sosiaalisten palveluiden tilapäivitysten lista ja kolmas listaa viimeisimmät yhteydenotot.


Henkilöiden profiilisivuilta löytyvät henkilön tiedot, viimeisimmät tilapäivitykset, yhteydenpitohistoria ja henkilön Facebookiin lisäämät kuvat. Osoitekirjasta löytyviä henkilöitä voi järjestellä myös ryhmiin, jolloin esimerkiksi tilapäivityksiä tai kuvia voi tarkastella ryhmittäin. Sekä ryhmiä että yksittäisiä henkilöitä on mahdollista kiinnittää aloitusnäyttöön.

Puhelujen tekeminen onnistuu tavalliseen tyyliin joko osoitekirjan (Ihmiset) kautta tai Puhelu-sovelluksesta, josta löytyvät perinteinen numeronäppäimistö sekä puheluhistoria.

Viestit ja sähköposti

Viestien ja sähköpostisovelluksen saralla Lumia 800 ja Windows Phone ovat pitkälti samaa harmaata massaa. Mitää uutta ja hienoa ei ole, mutta toisaalta miltei kaikki tarpeellinen on toteutettu. Viestit-sovellus mahdollistaa paitsi tekstiviestien, myös Facebook- ja MSN Messenger -viestit. Toivottavaa olisi, että sovellus tukisi myös muita pikaviestimiä, kuten Google Talkia.

Sähköpostin kohdalla kaikki sujuu niin ikään moitteetta. Aiemmasta Windows Phone -versiosta poiketen nyt tuki on myös yhdistetyille sähköpostitileille. Tämä tarkoittaa, että halutessaan kaikki eri sähköpostiosoitteisiin tulevat sähköpostit näkee yhdestä ja samasta näkymästä.

Yksi Mango-version tärkeimmistä uudistuksista oli ääkkösten saapuminen virtuaaliseen QWERTY-näppämistöön. Tämä olikin Nokian kannalta varmasti yksi olennaisimmista muutoksista. Kaiken kaikkiaan viestittely toimii Lumia 800:lla hyvin ja tulevaisuudessa mahdollisten Skypen ja muiden pikaviestimien avustuksella toiminnallisuus todennäköisesti paranee.Selain

Lumia 800:n selain on tuttu aiemmista Windows Phonen Mango-versiolla varustetuista puhelimista. Käytännössä siis viime syksystä lähtien selain on pysynyt samanlaisena. Selaimen yleinen toimintanopeus ja -sulavuus on erittäin hyvällä tasolla, eikä sen osalta jää juurikaan eroa kilpailijoihin.


Joissakin verkkoselainten benchmark-testeissä Lumia 800 häviää selvästi iPhone 4S:lle, mutta iPhone 4:n kanssa ollaan miltei samalla viivalla. Suositun Samsung Galaxy S II -älypuhelimen kanssa benchmark-testit menevät yleisesti ottaen Samsungin suuntaan, mutta selvittääpä Lumia 800 ainakin yhden HTML5-testin selvästi voitollisena.

Lumia 800:ssa verkkoselaimena toimiva Internet Explorer 9 -mobiiliselain toimii varsin kilpailukykyisesti. Verkkosivut latautuvat nopeasti ja näkyvät Flash-sisältöä lukuunottamatta hyvin. Tätä todistaa myös 100/100 tulos Acid3-testissä. Selaimen suurimpana puutteena voidaankin pitää Flash-tuen puutetta, vaikkakin esimerkiksi YouTube-videot voidaan katsoa iPhonen tavoin omassa ikkunassaan. Samoin toimivat myös HTML5-videot.Kartat ja navigointi

Nokian merkittävin etu kilpailijoiden Windows Phone -laitteisiin verrattuna on sen omat kartta- ja navigointipalvelut. Nokian omistaman Navteq-karttayhtiön palvelut on integroitu osaksi Windows Phone -käyttöjärjestelmää, eikä kilpailijoilla ole tarjota vastaavanlaajuista pakettia. Kyseessä on siis Microsoftin myöntämä yksinoikeus Nokialle.

Nokia Kartat ja Nokia Navigointi tarjoavat perinteisen karttasovelluksen sekä pääasiassa autonavigointiin suunnatun navigaattorisovelluksen. Erityisesti ennen Mangoa Windows Phonen kartta- ja navigointiratkaisut olivat heikolla tolalla, mutta samaa ei voida sanoa Lumia 800:sta.

Symbian-puhelinten tavoin Lumia 800:n karttasovellus sisältää muun muassa englanninkieliset Lonely Planetin oppaat, ravintola- ja hotelliarvostelut ja kuvat kohteista. Kartat voi ladata valmiiksi maittain, jolloin navigoidessa verkkoyhteys ei ole tarpeen. Samalla tapaa onnistuu myös ääniohjauksen äänien lataaminen.

Navigointisovellus ei toimi aivan yhtä sulavasti kuin karttasovellus, mutta ajon aikana kartan selaaminen ei kai olekaan niin tärkeää. GPS-koordinaatit laite saa nopeasti riippumatta sovelluksesta. Karttojen kenties huonoin puoli on se, ettei mikäänlaisia suosikkeja ole mahdollista tallentaa.


Profiileihin tallennettuihin osoitteisiin saa ajo-ohjeet profiilista löytyvää osoitekenttää painamalla. Tällöin kuitenkin aukeaa Windows Phonen tavallinen karttasovellus eikä Nokia Kartat. Nokia Navigointiin eli autonavigointitilaan osoite on aina syötettävä kirjoittamalla -- tai kopiointiominaisuutta käyttäen.

Muut sovellukset

Puhelimen muihin esiasennettuihin sovelluksiin kuuluvat muun muassa Xbox Live -pelisovellus, sovelluskauppa Marketplace, Microsoft Office sekä musiikki- ja videosoitin, joka integroi Zunen ja Nokia Musiikin. Lisää sovelluksia saa ladattua ja ostettua Marketplacesta, jossa uusimpien tietojen mukaan on noin 60 000 sovellusta.

Lumia 800:n kannalta mielenkiintoisin on yksinoikeudella Lumia-sarjan puhelimista löytyvä Nokia Musiikki. Se tarjoaa useita eri tyylilajin kanavia, jotka toimivat ikään kuin radiokanavat. Erona radiokanaviin Nokia Musiikissa on mahdollista hypätä kappaleiden yli. Kappaleita ei ole kuitenkaan mahdollista valita eikä kelata.

Microsoft Office on erittäin tervetullut parannut Symbian-puhelimista tuttuun QuickOfficeen. Nopeasti toimiva MS Office tarjoaa tuen tärkeimmille tiedostoformaateille ja yhdessä ladattavan Adobe Readerin kanssa ei juuri jää varaa valittamiselle. Ilmaista pilvitallenustilaa tarjoava SkyDrive mahdollistaa dokumenttien helpon jakamisen esimerkiksi puhelimen ja kotikoneen välillä.

Xbox Liven tärkein ominaisuus on saavutukset. Pelikonsolista tutut saavutukset tuovat hieman lisäarvoa pelaamiseen. Mikä kotoa konsoli ja Xbox Live -tunnus jo löytyy, huvia puhelimen Xbox Live -ominaisuuksista on kenties vielä enemmän. Lisäominaisuuksia, kuten kavereille viestittämisen, saa mikäli ostaa Gold-jäsenyyden. Muistutettakoon vielä, että Marketplacesta ostetut pelit ovat kokeiltavissa ennen ostoa, joten muutamien eurojen sijoitustakaan ei tarvitse tehdä sokkona.
Yhteenveto

Lumia 800 on hyvä avaus Nokialta. Puhelin ei missään nimessä ole täydellinen, mutta Windows-puhelinten saralla se on ehdottomasti kärkikastia. Puhelimen tekniikka ei kaikilta osin vastaa markkinoiden kärkeä -- erityisesti Android-puhelimien parhaimmistoon jää suuri ero puhtaassa prosessointitehossa. Varsinaiseen käyttöön se ei kuitenkaan vaikuta, ainakaan suuresti.

Lumia 800 on erittäin sulava käyttää, eikä tuplaydinsuoritinta tai esimerkiksi suurempaa määrää muistia kaipaa kuin ehkä pelejä pelatessa. Lumia 800:n kohdalla ongelmat ovat samat kuin aikaisemmin käyttämieni Mango-puhelinten kanssa: alustan rajoittuneet liitäntämahdollisuudet ja heikohkosti toteutettu moniajo. Myös ekosysteemin nuoruuden huomaa, Windows Phone ei ole vielä aivan valmis tuote. Muun muassa Xbox Liven, Marketplacen ja Musiikkikaupan toteutuksissa on mielestäni parantamisen varaa.

Ongelmat ovat kuitenkin huomattavasti plussapuolia pienempiä. Muotoilua on kehuttu N9:stä lähtien, sosiaalisen median ja osoitekirjan integrointi on toteutettu hyvin ja Nokian oma navigointipalvelu täydentää Windows Phonen aiemmin heikohkoa karttasovellusta. Perinteisempien ominaisuuksien, kuten puhelujen, teksti- ja pikaviestien sekä sähköpostin toiminta on hyvällä tasolla, ja verkkoselain on vertailtavissa Androidin ja iPhonen selaimiin.

Lumia 800 löytää varmasti tiensä useiden Symbian-käyttäjien kouraan, eikä syyttä. Windows Phone on sulavampi ja helppokäyttöisempi alusta, joka sopii suurimmalle osalle älypuhelinkäyttäjistä. Alustalla on paljon yhteistä iOS:n kanssa, joten tehokäyttäjien tulee tarkemmin arvioida riittävätkö alustan muokattavuus, sovellusvalikoima ja liitäntäominaisuudet.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Power
119 € Gigantti
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Edge 50 Fusion – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 50 Fusion
339 € Proshop
339 € Power
417 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Kommentit (51)

Anonyymi käyttäjä
cpu-freak? (vahvistamaton)

1

käytännön normi käytettävyyteen suoritinteho ym. tuskin vaikuttaa, sillä Windows Phone lienee erittäin hyvin optimoitu.

MUTTA

Miten on raskaampien uutuuspelien laita? Luulisin että niissä tuo prosessoritehon ero tulee ilmi (toki gpu tällöin vaikuttaa suuresti myös ja jopa pääasiassa). Tosin eri asia on se, ketkä luurillaan aktiivisesti pelaavat..

Vastaa
osakar94
osakar94

2

Mikään ei ole täydellistä, mutta hyvältä näyttää! Itse pidän just hyvänä tota WP:n toimivuutta ja sulavuutta, mikä yltää iphonen tasolle ja sit noita sosiaalisenmedian (fb,msn) integraatioita. Muutenkin WP:ssä hyvää se, että se on erilainen. Hyvää myöskin, että on Nokia :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Samsung!.. (vahvistamaton)

3

Muotoilu vanha ja kulunut JO!!. Samaan tapaan kuin iPhonen tapauksessa sama muotoilu useassa eri tuotteessa = TYLSÄ!!.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

4

@3: Oletpas sinä sitten niin hurmaava rölli. :)Tuo muotoilu ei todellakaan vanhaa. Ensimmäinen puhelin (N9) samalla muotoilulla julkaistiin vasta n. 4-5kk sitten. Eli kyseessä on suht tuore ja erilainen muotoilu kuin mainitsemassassi iPhonessa. iPhonessa on käytetty samaa muotoilua vuodesta 2007 lähtien, toki pienin muutoksin. Tätä Nokian muotoilutyyliä on käytetty vasta kolmessa eri mallissa. Sietäisi käyttää enemmänkin, sillä N9 on IMO tällä hetkellä kaikkein tyylikkäin puhelin.

Vastaa
SamiM2
SamiM2

5

@4 iPhonen muotoilu uudistettiin täysin iPhone 4:n ilmestyessä. Jos ei näe eroa iPhone 4:n ja iPhone 3GS:n välillä, niin pitää olla vähintään puolisokea.

Vastaa
osakar94
osakar94

7

@3
Rakas rölleri, on hienoa, että olet samsungin fanipoika olemme saaneet kaikki sen jo useasti huomata. Onneksi tämän rakastamasi yritysten puhelinmallien design on niin erilainen aina jokaisessa malissa :)

Vastaa
jkij
jkij

8

Kaikki kolmen viime vuoden aikana euroopassa julkaistut simsungit on ihan samannäköisiä. Ainut ero on jenkkimarkkinoiden neljän näppäimen etuosa. Ja vielä todella rumia.

Vastaa
Susanoo
Susanoo

10

Tavallisen sim-kortin voi leikata helposti microkokoiseksi, joten uutta sim-korttia ei tarvitse välttämättä ostaa. Katso yst. ohjeet googlesta.

Vastaa
johtaja59
johtaja59

11

Sulavasti tuo toimi omassakin testikäytössä, joten hyvin se on optimoitu, muttei välttämättä pelaajalle oikea valinta.
Jos ei saksien kanssa halua leikkiä, niin SIM-leikkurit ei paljoa maksa ja luulisi sellaisen löytyvän jokaisesta puhelinliikkeestä (pienempi riski kuin saksilla).

Vastaa
TemeTee
TemeTee

12

Kohta viikon tullut käytettyä ja puhelimena erinomainen. Pelaamiseen ei puhelinta tunnu olevan tarkoitettu mutta sen voi jättää samsung kakaroiden tehtäväksi. Ainakin puheluiden vastapuolet ovat kehuneet että onko puhelin vaihtunut kun äänestäni saa paremmin selvää kun aikaisemmalla HTC:llä. Käyttis on todella intuitiivinen ja sulava. Viestittelyohjelmaan saa niitettyä tekstareiden rinnalle messengerin ja facebook chatin. Erittäin kätevää!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

13

Tuo moniajoikkuna on kyllä toteutettu melko tökerösti, Siihen ei käytännössä mahdu kuin 1-2 käynnissä olevaa ohjelmaa kerralla, eli ku haluaa moniajossa hyppiä ohjelmien välissä se on yhtä pläräämistä.

Kun näin tuon moniajoikkunan mango esittelytilaisuudessa niin ihmettelin jo sen keskeneräisyyttä, mutta se sitten jäikin juuri sellaiseksi lopulliseen versioon. Tuossa vieressä olevassa N9:ssä se on esim paljon järkevämpi missä saa vaikka kuinka paljon tausta-ajavia ohjelmia näkymään yhtee näkymään jolloin niiden välillä vaihtelu on helppoa.

Mielenkiintoista nähdä tuleeko tuo WP7:n muuttumaan vai jättääkö ne sen tuollaiseksi, kauheasti hukkatilaa minkä voisi käyttää hyödyllisesti!

Vastaa
mckonen
mckonen

14

Aika vähän oli vertailua N9:ään. Mutta tämän jutun perusteella näyttäisi, että N9 ei ole juurikaan huonompi tai jopa perempi kuin Lumia. Esim. Nokia kartat, joissa myös suosikit+ lukuinen määrä myös muita karttoja vaikka oman reitin seurannalla ja lähikohteiden pikavalinnalla, myös 3D tuki. Ajonavigointi valitsemalla talletut edelliset tai suosikkiosoitteet. Liekkö lumiassa divx + subit näyttävää soitinta kuten N9ssä. Nettiselain Lumiassa IE, N9ssä vaihtoehtoja, opera, firefox,UCBrowser..Moninajossa tarvittaessa vaikka useita kymmeniä sovelluksia yhtäaikaa auki ilman hidastelua. Pikaviestimiä mitä nyt tietää oleva; flickr, face, twitter + sähköpostien synkkaukset microsoft, google. N9 todella hienot pelit; jalkapallot, golfit, lento- ja autopelit + emulaattorit konsolipeleille...Tärkein kuitenkin tominta puhelimena, mulla ollut N9 käytössä jo monta kuukautta eikä ole kertaakaan jumiutunut, kuten aikaisempi E51...Ei tule tästä muuta huonoa mieleen kun kamera saisi olla parempi, mutta siihenkin on luvattu päivitys tässä kuussa, tosin voi asennella harrastelijoiden tekemiä kamerasoftia. Myös tulevassa päivityksessä tulee Nokian oma ohjelma etupuolen kameralla, joka Lumiasta puuttuu. Toinen pitkä miinus on akku, joka kestää kohtalaisesti valmiustilassa ja pelkällä puhumisella, mutta tosi aktiivikäytöllä saa ladata joka paivä. Muotoilun puolesta N9 on ainakin tähän mennessä herättänyt huomiota ja uteliaisuutta verrattuna mihinkään muuhun luuriin, tosiaankin Samsungin on mitään sanomattoman näköinen IPhonen kopio ja IPhonealla hävettäisi puhua, kun se on tyttöjen luuri ja tyhmien jenkkien jotka ovat sitten oma luku sinänsä...

Vastaa
akse
akse

16

@1 "Miten on raskaampien uutuuspelien laita? Luulisin että niissä tuo prosessoritehon ero tulee ilmi (toki gpu tällöin vaikuttaa suuresti myös ja jopa pääasiassa). Tosin eri asia on se, ketkä luurillaan aktiivisesti pelaavat.."

Njoo veikkaan et Battlefield3 pyörii paremmin vielä mun PC:llä ..

Vastaa
sarkh
sarkh

17

Tuossa N9 ja Lumian vertailu videossa on jotain mahdollisesti tausta-ajossa N9:ssä. Lumiassa toki mitään ei voi olla tausta-ajossa, koska käyttöjärjesteömä ei tue sitä ( http://msdn.microsoft.com/en-us/library...v=vs.92%29.aspx ). Itse saan omalla N9:llä tuosta sun spider 0.9.1 javascript testistä 3603.7ms ja tuossa videolla näkyy 8171.4ms. Oma tulokseni on mielestäni enemmän linjassa muiden Webkit-pohjaisten selainten, kuten Iphohe 4:n kanssa kuten tästä videon ( http://www.youtube.com/watch?v=EXnllb-EiSU ) kohdalta 3:47 voi havaita.
Browsermark-testissä ero ei ole niin merkittävä. Itse saan 24468 ja videolla on 22880.

Vastaa
djtob
djtob

18

@3, @12, @19 ja @20.

Älä nyt SGS2-rölli vaihdella nimimerkkiä, kun sinä kuitenkin olet yhden valmistajan ja yhden käyttiksen lempilapsi.

Koskahan opit olemaan valehtelematta olevasi joku muu?

Lumia 800 on Compalilta tilattu. Etukamera ei tainnut olla mahdollista joustaa siihen. Videopuhelutuki tulee Tangon päivityksen mukana luureihin. Ota sitten Lumia 900 mutta niin joo, ethän sinä sitä osta kun ainoat jumalat on Samsung ja android.

Hyvä artikkeli, kiitos tästä.

Vastaa
shnigi
shnigi

19

Voitin tuon lumian perjantaina kilpailusta ja tiistaina myin sen pois. Ei pärjännyt mun n900. Puuttui liikaa ominaisuuksia mitä tarvitsen.

Vastaa
3rd_party
3rd_party

20

Lumia 800:n vertaaminen N9:ään on aikas turhaa. Näillä ei ole alkuunkaan samat kohdemarkkinat. Ainoa yhtäläisyys on ulkomuodossa, joka on oikeastaan jopa harhaanjohtavan samankaltainen.

Lumia on blondien puhelin, N9 taas nörteille testimielessä tehty puhelin. Tässä valossa Lumiaa kannattaisi testauttaa tekniikkaummikoilla, koska heille sitä yritetään eittämättä voimakkaimmin myydä.

Edelleen, jos Nokia ymmärtäisi pitää Meegon valikoimassaan, olisi sillä puhelin sekä ummikoille että intohimoisimmille nörteille.

Ps. #19, mitä hittoa oikein sönkötät tuossa kommentissasi? Siinä ei ole päätä eikä häntää, kieliopillisesti edes etäisesti oikeaa muistuttavista rakenteista puhumattakaan. Liikaa energiajuomaa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
DNAduunari (vahvistamaton)

22

@26 ja mahtoi liittyä tähän millään asteella ? Vai onko taas röllykkä vaihtanu nimimerkkiä ?
Itse lumiaa n 2vkoa käyttäneenä, lyhyesti tiivistettynä. Tykkään.

Vastaa
cyrza
cyrza

23

Onko tässä puhelimessa mahdollista pitää spotifyitä ja runkeepperiä yhtäaikaa päällä? Niinko noissa android malleissa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

24

@28 Spotify taitaa tällä hetkellä tukea moniajoa, runkeeper ei ilmeisestikkään vielä tue.

Vastaa
Toiska82
Toiska82

25

Terve, on tuon lumian Facebook viestikeskustelun lisäämisessä ongelma. Viesti asetuksissa kun voi valita onko Facebook keskustelu käytössä vai ei niin en saa laitettua tätä päälle vaan ilmoittaa aina verkkosingnaalista tai muusta tekijästä johtuvaa virhettä. Mistä tämä saattaa johtua sillä verkonsignaalista tuo ei johdu.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
DNAduunari (vahvistamaton)

27

@30 voi pikkuinen kun tietäisit, meille nokia antaa leluksi yleensä nuo puhelimet 2-4vkoa ennen julkistamista, niin voit taas miettiä, mutta jos käyt sen ylasteen ensin ja ihmetellään joskus kun kasvat =)
@32
Eipä ole, ellet halua lähteä soveltamaan itse softaa... Mutta kysymyksenä, miksi haluat siihen googlen ? Itse ollut tuohon bingiin enemmänkin ku tyytyväinen

Vastaa
PetriR
PetriR

28

@33 Onhan se mukava jos joku on Bingiin tyytyväinen, mutta minä ja suurin osa kuitenkin käyttää Googlea. Tässä ei ole nyt kysymys siitä kuka tykkää mansikoista kuka mustikoista.
Eli kysymys on voiko Bingin vaihtaa Google vai ei?

Vastaa
aj84
aj84

32

87605 pojoa iPhone 4S:llä 3G verkossa Sodankylässä ja keskellä metsää -37 pakkasessa :) Kyseessä browsermark siis.. S2:set on Haaviston fanien puhelimia :D Galaxy S "kakkonen"

Vastaa
akipunktio
akipunktio

35

Mites, saako tässä puhelimessa tota musiikkintoisto sovellusta suljettua ollenkaan vai onko se taustalla pausella kokoajan? itse en ainakaan oo löytänyt mistään että saisi suljettua..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
dafteri (vahvistamaton)

37

Kauniin näköinen!
Tulen ehdottomasti hankkimaan tuon Lumia 800:sen, lumoavan kaunis!

Vastaa
PetriR
PetriR

39

@35 ja @36 Kiitoksia vastauksista. Edelleen minulle jäi mielikuva, että tuo puhelin on aika lukittu ainakin käyttäjän muutoksille. Toivottavasti tuokin mielestäni pieni asia tulee ajan myötä muuttumaan.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tosta lumiasta... (vahvistamaton)

41

oon hankkimassa uutta puhelinta juuri tähän aikaan milloin kauppoihin on ilmestynyt tämä nokia lumia 800. ja oon todennu et EN missään tapauksessa osta tätä puhelinta. kuten kaikki tietää kyseessä on nokian ensimmäinen windows phone, ja sisältää hyvin paljon lapsentauteja. odotan ainakin vähän aikaa että ostan nokian windows phonen että nokia osaa valmistaa parempia wp:ja.

Vastaa
truubel
truubel

42

Ostin Lumian koska Nokian puhelimissa on ollut ilmainen navigointi.

Miksi kukaan ei kertonut missään että Lumia 800 puhelimessa sitä ei ole ??!!

Offlinessä ei ole mahdollista navigoida...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
diwp (vahvistamaton)

44

Itse myöskin hankin Lumian pitkälti sen takia että onpahan sitten kunnon kartat ja navigoinnit offline tilassa ulkomailla käytettäväksi. Mutta eipäs ollutkaan. Laitoin nokialle tästä kysymyksen ja palautetta ja lupasivat laittaa asian eteenpäin tuotekehityspuolelle (mitään muuta eivät osanneet sanoa).

Lumiassa on omat hyvät puolensa, mutta aika raakile se vielä on ja joissakin toiminnoissa jopa 7v vanha nokian luurini on edelleen edistyneempi.

Vastaa
JaaGeRMaisTeR
JaaGeRMaisTeR

45

Hyvän tuntunen puhelin tuo lumia.. Ja jos ny vanhat merkit paikkaansa pitää nii käyttöikä on huomattavasti parempi ku androideissa, jossa kk vanha malli ei ole enää lähelläkään päivityslistaa. Ainoa mitä voi saada uutta on omatekele romit jotka bugittaa ja parhaimmilla junttaa koko softan siihen malliin, että kaikki saa aloittaa alusta. Vanhana androidin käyttäjänä tuosta ei voi oikeen sanoa muuta ku outo.. alkuunsa on outoa käyttää mutta eiköhän tämä tästä. Nii ja tuli kai sitä vannottua etten ylihintasta WP:a osta mutta tuossa tuo vieressä ny on ja toimii kyllä uskomattoman hyvin muutamaa bugia lukuunottamatta. Koska puhelinta komistaa tai rumentaa tuo Nokia teksti tuolla tekee se sen verta parannusta että Ä ja Ö löytyy näppäimistöstä toisin ku esim huawei sonicissa. Eihän tuo Lumia ny tieten täydellinen ole koska ei se mene töihin sun puolesta eikä osaa keittää kahvia. Hintakin on suht massiivinen verrattuna androidiin.. ja muotoilu on tuttua tiiliskivestä ja vanhoista volvoista, mersuista ja ladoista mutta sisältö tekee tuosta puhelimesta jotenkin koukuttavan. Kyllä oli telefinlandin myyntikojulla miettimistä kumpi Lumia vai iphone koska jotain uutta teki mieli välillä saada.. Otin lumian eikä toistaseksi ole kaduttanu. Suosittelen lämpimästi

Bugeista sen verta että nuo muutamat yhteys virheet ei niin suuria murheita ole kun esim androidista jokseenki tutuksi tulleet ei verkkoa virheet tai en varmaan yhdistä wlaniin.

(Kyseisessä tekstissä ei verrata iphoneen koska ei ole kokemusta siitä puhelimesta)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
asola (vahvistamaton)

46

Työpaikalta sain työpuhelimena Lumian 800. Sitä joitakin viikkoja käyttäneenä odotan innolla SGS3 saapumista - päädyin hankkimaan rinnakkaislaite sillä Lumialla on runsaasti ärsyttäviä miinuksia (ei tallenna puh.nroita SIM-kortille, uusien nroiden tallennus monen vaiheen läpi, synkronointi hävittää nimet ja sähköpostit, kaikkia tietoja ei voi edes synkronoida meiliakkauntin kanssa, ei toimivaa puhelimen hallintasovellusta PClle, puhelin sammuu vaikka varausta jäljellä neljännes, ei ilmaisia sovelluksia jne. Kaikkein pahin moka: surkea musiikinsoitin, bassot eivät toistu kuin vakionappikuulokkeilla, jotka eivät mahdu korviin.). Täysin käsittämättömiä "ominaisuuksia", mitään laitetta Windows-liittymällä ei tule enää hankittua ikinä, edes näin ilmaisena. Samsungista erittäin positiiviset kokemukset kahden Wave-mallin kautta.

Vastaa
varmri-4
varmri-4

47

Kuinkas tuo netin sulku,joutuuko vielä naputtaa takaisin painiketta sen tunnin iltiksen lukemisen jälkeen alkuun asti,ettei jää sovellus avoimeksi?

Vastaa
nikha85
nikha85

48

olen itse sitä mieltä että nokia on ruennut huonosti eteen puhelin mallejaan :) koska kaikki ihmiset eivät välttämättä tykkää pelkästään kosketus näyttö puhelimista :) että niiden kannattaa tehdä esim vaikka n97 mini millin tyylisii missä olis juuri myös näppäimistö :) kanssa ja lumiaan en todellakaan luota yhtään.!!!!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
heidi123456 (vahvistamaton)

49

minulla on lumia 800 ja voin sanoo et se on iha surkee akku buuu viestin lähetäminen buu ei kanata ostaa joa haluu hyvän puhelimen milumin iphone 5

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
peekookenno123 (vahvistamaton)

51

Nyt kun katsoo noita melkein vuoden takaisia kommentteja, jossa kerrotaan että puhelinta ei kannata ostaa koska se on Nokian ensimmäinen Windows Phone tuotos, niin onko puhelinta voitu päivittää mahdollisten virheiden tullessa ilmi?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.