Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: usko Nokiaan on palautumassa maailmalla

18
Teemu Laitila

Kommentti: usko Nokiaan on palautumassa maailmalla
Aina Applen ensimmäisestä iPhone-mallista lähtien Nokia ei ole ollut erityisen suuressa huudossa erityisesti amerikkalaisten tekniikkaan keskittyvien nettijulkaisujen keskuudessa. Vaikka Nokia oli yksi kosketusnäytöllisten puhelinten kehityksen pioneereista, yhtiö ei onnistunut hyödyntämään etumatkaansa ja pysähtyi paikoilleen samaan aikaan kun puhelimet alkoivat muuttua nykyiseen muotoonsa, jossa lähes koko laitteen peittää kosketusnäyttö.

Kun Nokia viimein valmisti ensimmäisen modernin kosketusnäyttöpuhelimen, rautaa pidettiin Nokian perinteiden mukaisesti laadukkaana, mutta sovelluspuolen toteutus ontui. Androidin ja iPhonen noustessa Nokia ehdittiin tekniikkaskenessä julistaa jo kuolleeksi.
Nokia kuitenkin teki runsas vuosi sitten täyskäännöksen ja päätti ottaa käyttöön Microsoftin kehittämän Windows Phone -järjestelmän. Yhteistyön ensimmäiset tulokset julkaistiin syksyllä ja laitteet ovat saaneet paremman vastaanoton, kun osattiin odottaa. Kehuja saivat niin N9:n perustuva yksinkertaisen toimiva muotoilu ja laadukas laitteisto kuin Microsoftin mobiilialusta, jonka Metro-käyttöliittymä teki merkittävän irtioton totutusta kotiruutuihin ja ikoneihin perustuvasta käyttöliittymästä.

Vaikka Lumia-mallisto koostuu vasta kahdesta puhelimesta, Nokia on tuoreen tilaston mukaan noussut hetkessä suurimmaksi Windows Phone -valmistajaksi ohi Samsungin ja HTC:n. Osansa nousussa on toki Nokian ja Microsoftin yhteisillä markkinointiponnistuksilla, joihin on upotettu ja tullaan vielä upottamaan satoja miljoonia dollareita. Suurimman Windows Phone -valmistajan asema ei myöskään ole vielä kummoinen meriitti, kun ottaa huomioon Windows Phonen muutamien prosenttien markkinaosuuden koko mobiilikakusta.

Silti Nokia on onnistunut muuttamaan yhtiötä ja sen tuotteita ympäröivän ilmapiirin täysin ympäri. Nokiasta puhutaan nyt positiiviseen ja odottavaan sävyyn maailman merkittävimmissä alan julkaisuissa ja analyytikot povaavat Microsoftin mobiilialustalle ja sen myötä Nokialle huimia kasvulukuja. Esimerkiksi TechCrunch-sivusto otsikoi eilisen kolumnityyppisen kirjoituksen sanoilla "Tervetuloa takaisin, Nokia".

TechCrunchin Matt Burns näkee laadukkaista laitteista tunnetulla Nokialla ja ohjelmisto-osaamisesta tunnetulla Microsoftilla selvän markkinaraon ongelmaksi asti avoimen Androidin ja tiukasti aidattuun omenapuutarhaan perustuvan Applen ekosysteemin välillä. Myös muissa alan julkaisuissa Nokian ja Microsoftin yhteistyön tuloksia on kehuttu myös niiden kirjoittajien toimesta, jotka perinteisesti ovat suhtautuneet Nokiaan nuivalla tavalla.

Kaikista kehuista huolimatta Windows Phone on tuore käyttöjärjestelmä ja sen nykyinen Mango-niminen versio kaipaa parannuksia. Suurimittaisempia muutoksia (moniydinprosessorit, useammat resoluutiot, sd-kortit, Skype-integraatio) on luvassa loppuvuodesta, kun Microsoftin odotetaan julkaisevan Apollo-koodinimellä tunnetun Windows Phone 8 -järjestelmän. Nokian laitevalikoima kaipaa myös laajennuksia eikä N9:n muotoilua voida kierrättää loputtomiin. Nokian uuden strategian todellista onnistumista voidaan mitata luotettavammin vasta ensi joulun tietämillä, mutta yleinen asennemuutos positiivisempaan suuntaan antaa Nokialle mahdollisuuden.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (18)

ep_
ep_

1

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kommentti:

Vaikka Lumia-mallisto koostuu vasta kahdesta puhelimesta


Väärin
- Lumia 900
- Lumia 800
- Lumia 710
= 3 Lumiaa

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kommentti:

Esimerkiksi TechChrunc-sivusto otsikoi eilisen kolumnityyppisen kirjoituksen sanoilla "Tervetuloa takaisin, Nokia".


Olisiko kuitenkin TechCrunch


Mutta joo. Usko Nokiaan on selvästi hiljakseen palailemassa.

Vastaa
squi
squi

4

@1, korjasin typon, kiitos huomiosta.

Vaikka Lumia 900 on sinänsä julkaistu, ei sillä ole vielä osaa eikä arpaa Windows Phonen myyntilukuihin tai positiivisiin arvioihin. Tietysti vähän epäselvästi ilmaistu tekstissä.

Vastaa
Jzw
Jzw

5

Tähän asti tullut ostettua Nokialaisia osittain ihan tukeakseni kotimaista mutta nyt alkaa sekin aika olla ohi.

Vastaa
dRD
dRD

6

@6: Silloin kun Nokia tekee kunnolla voittoa, se on myös aika kiltisti näyttänyt tulonsa kotimaassa ja maksanut voitoistaan yhteisöverot.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

9

"Kun Nokia viimein valmisti ensimmäisen modernin kosketusnäyttöpuhelimen, rautaa pidettiin Nokian perinteiden mukaisesti laadukkaana, mutta sovelluspuolen toteutus ontui"

Mikäköhän tämä ensimmäinen Nokian moderni kosketusnäyttöpuhelin oli? N8?

@9
Ei kai nyt puhelin voi olla myynnissä kun julkistuksestakaan ei ole kuin reilu kuukausi. Ennenvanhaan noin 6kk oli minimi, Elopin myötä Nokialla ollaan kieltämättä menossa oikeaan suuntaan ja viivettä ei enää ollut kuin pari kuukautta, mutta siinäkin on jotakuinkin saman verran ylimääräistä.

Vastaa
djtob
djtob

10

@11. Älä nyt puhu Samsung-rakastaja höpöä.

Nokian ensimmäinen kosketusnäytöllinen luuri oli 7710 ja julkaistiin 2004, mutta kauppoihin sitä ei laitettu.

Vastaa
user_org (vahvistamaton)

11

12@
>Nokian ensimmäinen kosketusnäytöllinen luuri oli 7710 ja
>julkaistiin 2004, mutta kauppoihin sitä ei laitettu.

Kyllä tuo kone ihan kaupoissa oli, sitä edeltävä oli jaossa vain rajoitetusti eri testeihin/demoihin.

Vastaa
jkij
jkij

12

7710:n omistaneena voin sanoa että oesee edelleen ominaisuuksissa ja käytettävyydessä kaikki applen tuotteet.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

13

@14

Jos noin todellakin on, miksi Nokian myöhemmät kosketuspuhelimet eivät ole olleet läheskään samalla tasolla, ennen loppuvuotta 2011 (N9, Lumiat)?

Vastaa
jkij
jkij

14

Miksi valmistaa huonompia puhelimia? Nokia on aivan omassa yksinäisessä ylhäisyydessään kaukana pilaantuneen päärynän edellä. Eivät ole samalla tasolla eivätkä tule koskaan olemaankaan.

Vastaa
Jonahan
Jonahan

15

@16

Okei, tein virheen ottaessani sinut vakavasti.

Varsin yleisesti tunnustettu fakta on se, että Nokia oli käytettävyydessä ja käyttökokemuksessa selvästi iPhonea ja Androidpuhelimia jäljessä vuodesta 2007 vuoteen 2011, jonka lopulla N9 ja Lumiat nostivat sen takaisin samaan kategoriaan.

Tuo oli yksi pääsyy Nokian paniikille vuonna 2010, joka johti toimitusjohtajan vaihtoon ja älypuhelintoimintojen suursaneeraukseen.

Vastaa
RedBerry9
RedBerry9

16

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti ep_:

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Kommentti:

Vaikka Lumia-mallisto koostuu vasta kahdesta puhelimesta


Väärin
- Lumia 900
- Lumia 800
- Lumia 710
= 3 Lumiaa


Mutta joo. Usko Nokiaan on selvästi hiljakseen palailemassa.

Väärin
-Lumia 900
-Lumia 800
-Lumia 710
-Lumia 610
=4 Lumiaa

Mutta joo. Usko Nokiaan on selvästi hiljakseen palailemassa.

Vastaa
ep_
ep_

18

@20
Jos olisit katsonut viestini kirjoittamisaikaa, niin olisit huomannut, että silloin ei ollut julkaistukkaan vielä 610:aa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja