Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kyllä, PureView-kamera ottaa todella 38 megapikselin kuvia

23
Matti Vähäkainu

Kyllä, PureView-kamera ottaa todella 38 megapikselin kuvia
Nokia julkisti tänään kamerapuhelimen, jonka megapikselimäärä sai paitsi haukkomaan henkeään niin myös epäilemään yhtiön väitteet. Netin kommenteissa kameran tarkkuutta on kyseenalaistettu.

Epäilyihin on varmasti parikin syytä. Ensinnäkin Nokia puhui paljon kuvien pienentämisestä viiteen megapikseliin, koska tätä tarkemmat kuvat ovat harvoin käytännöllisiä tietokoneella ja verkkojaossa. Toisekseen kyseessä on niin suuri harppaus megapikseleissä että sitä on vaikea uskoa.

Kamera on kuitenki todella varustettu 41 megapikselin kennolla, joka ottaa maksimissaan 38 megapikselin kuvia. Miksi kamera ei ota 41 megapikselin kuvaa? Tämä johtuu kuvasuhteista. Kenno voi maksimissaan tallentaa 7728 vaakapikseliä ja 5368 pystypikseliä.

Kuvasuhteen ollessa 4:3 maksimit ovat siis 7152 x 5368 ja 16:9-kuvasuhteella puolestaan 7728 x 4354. Tämä tarkoittaa että kuva tallentuu 4:3-suhteella 38 megapikselisenä ja 16:9-suhteella 34 megapikselisenä. Kenno on kuitenkin 41 megapikseliä. Alla kennoa esittelevä kuva.
Alkuperäiskoossa olevia kuvia:


Kuvien joukossa on myös esimerkiksi yöllä otettuja kuvia (klo 0:43, ilman salamaa) ja zoomattuja kuvia, joiden koko on "vain" 5Mpix.


Puhelinvertailun diilit uutiskirjeenä!

Etsimme jatkuvasti hyviä tietotekniikan ja kännyköiden diilejä ympäri nettiä ja uutisoimme niistä sivuillamme. Jos haluat saada tiedon uusista diileistä heti sähköpostiisi, tilaa diilien uutiskirjeemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (23)

mikkis1
mikkis1

1

Mutta miksi kuvattaessa ei voisi käyttää epästandardia kuvasuhdetta, jolla kaikki pikselit saisi käyttöön.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
1547 (vahvistamaton)

3

Pikselimäärässä ei ole mitään ihmeellistä, kyse on vaan siitä että sisältääkö kuva pikselimäärää vastaavan määrän informaatiota. Ja tässä tapauksessa ei varmasti ole niin.
Osoitteessa http://www.photozone.de/ on järkkäreiden objektiivien testejä, ja niistä dpi luvuista voi kuka tahansa laskea, millaiseen erottelukykyyn 35mm objektiivit pystyvät. Ja tuollainen pieni kamerakännykän linssi jää kauas niistä luvuista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

4

3@
>Ja tässä tapauksessa ei varmasti ole niin.

Sisältää jos verrataan muihin kamerapuhelimiin.

Mutta pikseleitä käytetään tuottamaan parempia megapikseliluokankuvia (esimerkeissä 5mpx) ja parempaa zoomia kuin jos perinteinen kenno + optinen kännykkäzoomi.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

7

5@
Komeita on kuvat.. Zoomatkaapa paketista löytyvässö kuvassa(2012-02-22-541.jpg) Jimbo:n jalkaan:) Jäisi tuo teksti näkymättä meikäläisen HTC:llä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Lauri Gröhn (vahvistamaton)

8

MItä iloa noista 10 megan kuvista on, ei niistä voi päätellä yhtään mitään.

10 Mpix kameralla jossa 4x optinen zoom saa tarkempia kuvia kaukaisista esineistä kuin tuolla.

Vastaa
Matsomppi
Matsomppi

9

@8 Ja monessakos kännykässä nyt on sitä 10Mpix kameraa ja optista zoomia? (Samsungilla on kyllä pari kameraa, joissa on myös kännykkä. Ero on selvä.)

Odotellaan nyt hands-on videoita, ja kokeilemaan päässeiden julkaisemia kuvia, niin katsellaan. Itse ainakin kiinnostunut jo ihan uuden tekniikan takia, muualla ei ole tällaista nähty. (?)
Tämä nyt ei kuitenkaan ole ihan sitä perinteistä pikselimäärällä mässäilyä, mistä monet ovat puhuneet, tässä niille pikseleille on oikeasti käyttöäkin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jeees (vahvistamaton)

11

hehe, kun vehkeellä saa loistavia 38 megan tarkkuudella olevia kuvia, niin johan Lauri Gröhniä itketti. Et muuten Lauri tunnu ymmärtävän kameratekniikasta yhtään mitään.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

12

@Lauri On hieman toista olla optinen zoom.. Aiheuttaa myös hieman muita ongelmia , kuten muotoilu, akkukest yms.. Kyllä tuo Nokian tänään esittelemä teksniikka kuulostaa paljon paremmalta matkapuhelimissa käytettäväksi. Siis mikäli nuo referenssikuvat kertovat edes lähellekään totuutta.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

13

Tosiaan, kauhea kitinä ja ruikutus. En ymmärrä. Hienoa, että puhelinten kameroissa otetaan näin iso harppaus. Ja iso harppaus tämä kiistämättä on, vaikka eräitä tuntuukin järkyttävän, että näitä harppauksia tekevät muutkin, kuin Apple.

Kuvat kyllä näyttävät jokseenkin vakuuttavilta. Kuvan tiedostokoot myös ovat melko suuria, 10Mb:n luokkaa. Puhelin vaikuttaa erinomaiselta jatkolta N8:lle, tämän harpatessa kamerapuolella vielä pidemmälle omiin sfääreihinsä. N8:n tosin on/oli pitkään "kukkulan kuningas" jo sillä puolella, titteli minkä 808 varmasti perii.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
HerraJ (vahvistamaton)

16

1@
Noiden esimerkkikuvien yläpuolella löytyy vastaus kysymykseesi. Eli jos vielä selvennän, niin kennon kulmissa olevat pikselit jäävät linssin kennolle muodostaman kuvan ulkopuolelle.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jeees (vahvistamaton)

17

Muutamien parhaiden pokkareiden ja kamerapuhelimien kennojen kokoja, suurimmasta pienimpään:

Nokia 808 - 1/1.2″ kenno (2,5 kertaa suurempi kuin Nokia N8:n kenno )

Panasonic Lumix DMC-LX5 - 1/1.63”

Canon S100 1/1.7"
Canon S90 - 1/1.7”

Fujifilm FinePix F31fd - 1/1.7”

Nokia N8 - 1/1.83”

Vastaa
Anestic
Anestic

18

Tuo yökuva on kyllä jotaki, mitä ei ole vielä puhelimissä nähty... Melkonen snapperi kyllä näiden perusteella. Kyllä tuolla pokkarin jo korvaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

19

8@
>MItä iloa noista 10 megan kuvista on, ei niistä voi päätellä yhtään
>mitään.

Ei paljo, mutta lukija voi pienennellä niitä, ovat vain sentakia että uteliaat voivat niitä tutkia.


>10 Mpix kameralla jossa 4x optinen zoom saa tarkempia kuvia
>kaukaisista esineistä kuin tuolla.

Saako ? tuolla PureView toteutuksella vältetään optisen zoomin ongelmat ja luoda lopputulus jossa parempi kokonaisuus.

Optinenzoomilla on muitakin ongelmia kuin koko, kestävyys, hitaus, hinta, ongelmana on myös se kuvanlaadun heikkeneminen.

Halvoissa pokkareissa on siis optinenzoomi vain sen takia että se myy paremmin kuin digitaalinen. ilman optista saisi parempilaatuisia kuvia.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
pekka1239 (vahvistamaton)

21

Jos haluatte nopeasti tietoja Nokia 808 Pw:stä laittakaa youtubeen (video 6min) :

"Damian Dinning explains Nokia PureView technology"

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JK (vahvistamaton)

23

Koska puhelinkameraan ei hyödytä koon ja mekaanisen kestävyyden nimissä toteuttaa ainakaan kovin laajaa optista zoomia, tämä ratkaisu on kaikkein fiksuin. Kiinteäpolttovälinen tasoon korjattu linssi, tarkka kenno ja skaalaus alaspäin jälkikäteen. Zoomatessa rajataan vain kennon keskeltä pienempi alue jonka sisältö skaalataan lopulliseksi kuvaksi. Tämä prosessi hävittää myös osan ongelmista vaikka linssin tasokorjaus ei olisikaan tip top.

Mulla on 97 Mini joka ottaa natiivina 5 Mpix kuvia. Ainoa missä lumia 800 panee 8 megapikselin kennolla ja tihrulinssillä paremmaksi, on väritoisto hämärässä. Katselin ja kokeilin kaupassa Samsungin Galaxy Notea ja S3:a ja kummallakin tulee parempia kuvia kuin kummallakaan Nokialla. Itse asiassa N9 joka on käytännössä sama rauta eri softalla kuin Lumia, tekee kuvistaan parempia. Osa (ehkä paljonkin) siis on kiinni kameraohjelmistosta.

Luultavasti S3 on seuraava luurini (kukahan hullu tuon Lumian ostaisi pois, siinä on muitakin aika käsittämättömiä puutteita) ja jos oikeasti vaadin parempaa kuvaa puhelimelta, voin katsastaa tuon 808:n.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja