Nokia 808 Pureview'ssä 41 megapikselin kamera (päivitetty 13:06)

30
Manu Pitkänen

Nokia 808 Pureview'ssä 41 megapikselin kamera (päivitetty 13:06)
Nokia esitteli tänään Barcelonassa uuden puhelimen, joka lyö muut kamerapuhelimet laudalta. Nokia 808 Pureview'ssä on 41 megapikselin kamera.

Puhelimella otettujen kuvien todellinen resoluutio kuitenkin poikkeaa 41 megapikselistä. The Vergen mukaan yhdistämällä seitsemän pikselin tiedot yhteen pikseliin saadaan aikaan viiden megapikselin kuvia. Kuvanlaadun on kehuttu olevan erinomainen, esimerkiksi kohinan määrä on erittäin vähäinen. Kameramoduuli on niin iso, että se aiheuttaa puhelimen takaosaan silminnähtävän kohouman.

808:n näyttö on kooltaan neljä tuumaa ja tarkkuudeltaan 640 x 360 pikseliä. Yksiytimisen prosessorin kellotaajuus on 1,3 gigahertsiä ja RAM-muistia on 512 megatavua. Käyttöjärjestelmänä on Belle. Lisätietoa teknisistä ominaisuuksista löytyy täältä.Nokian mukaan tekniikkaa tullaan hyödyntämään tulevaisuudessa muissakin laitteissa.

Päivitys klo 13:06:
Alla muutama Nokia 808 Pureview'llä kuvattu kuva alkuperäiskoossaan. Huomaa että kuvat ovat kooltaan 9-13MB.
Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
78 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Oppo Reno 7 5G – hinta laskenut -28%

Oppo Reno 7 5G
287 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentit (30)

3rd_party
3rd_party

1

No nyt on kyllä joku Noksun suunnittelija saanut sellaisen megapikseliorgasmin ettei varmaan vieläkään ole siitä toipunut.

Eipä sillä, tämä on juuri se mitä toivoin Nokian tekevän: käyttää Nokia OS:ää ja Meegoa aivan övereiden tekniikoiden demoamiseen, jotka sitten hiotaan hieman käytännönläheisemmiksi ja ympätään lumioihin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
norzuh (vahvistamaton)

2

"Puhelimessa käytetyn teknologian ansiosta kuvien tiedostokoot eivät kuitenkaan räjähdä käsiin."
Sitä taidetaan sanoa häviölliseksi pakkaukseksi. 36 megapikselin Nikon D800:n jpeg-näytteet ovat pikaisen selaukseni perusteellä 20-30 megatavua. Eli jostakin tingitään ja rankasti.

"Kuvanlaadun on myös kehuttu olevan erinomainen, esimerkiksi kohinan määrä on erittäin vähäinen."
Sitä sanotaan kohinanpoistoksi ja se jos mikä syö kuvan todellista resoluutiota ja dynamiikkaa.

Ja lopuksi, hyvin harvat 35mm kameroidenkaan objektiivit yltävät 40 megapikselin erottelukykyyn, saatika sitten herneen halkaisijan kokoinen linssi, joka ei varmasti pääse edes kymmeneen. Mutta kukapa näistä sivuseikoista välittäisi...

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

3

169g.. huh huh mikä kalikka.. Muilla valmistajilla näytön resot on jo 4x tuo (1280x720).. Kyllä tuo reso ja Symbian on varmasti aika liukas noilla specseillä, mutta veikkailempa että viive kuvan otossa ei ole tuolla laskentamäärällä ihan muiden tasolla (alta sekunnin laitteita esittelevät). No toivottavasti olen väärässä.

Muutenkin tämä uusien tekniikoiden tuonti Symbianeihin on jotenkin todella sekavaa ja hämärää. Nyt esitellään Symbianin ylivoimaisuutta laajentamisen sekä kehityksen suhteen ja silti se on jo tapettu. Kyllä olisi vielä potkuille tilaa, sillä tuohan on järjetöntä. Tuo tulee syömään myös WP:n myyntiä, mikä pitäisi olla se ykköjuttu nykyisin. Ei voi käsittää tuota perseedellä puuhun kiipeämistä.

Tekniikka on kiinnostava, kunhan sen takia ei ole jätetty nopeutta N8:n tasolle.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

4

2@ komppaan skeptisyydessä täysin.. En oikein usko tuota juttua ennenkuin näen.. Olisi kiva nähdä esimerkkikuvia otettuna sekalaisissa olosuhteissa, siis ihan oikean kokoisina.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jake se minäkin (vahvistamaton)

5

@3 taitaa häiritä juu Lumian myyntiä ...ja sinua...
En tietty tiedä mistä tossa pixelimäärästä on kysymys, mutt voisko se olla digitaalisen zoomin laajennuksesta? ...eli josta pilkattu Vanjoki tiesi ja meille rupusakille vihjaisi, josta sai naurut hourut päälleen...

Optista zoomia sen möykyn takia ounastelin, mutt digitaalinen zoomi vienee vähempi tilaa ainakin syvyyssuunnassa - no kenno sitt puolestaan enempi vaakatasossa.

Oisko joillain peiliin katsomista ja kuvalleen nauramisen aika...?

Vastaa
Eriol
Eriol

7

Melko sama se on mitä markkinointimiehet keksivät megapikselilukemaksi, loppujen lopuksi se käytännön kuvanlaatu on se millä on mitään merkitystä.

Toivottavasti kyseessä on kuitenkin ihan toimiva tekniikka joka saadaan vaivattomasti high end -malleihinkin jatkossa. Siinä olisi kuitenkin merkittävä kilpailuetu Nokialle.

Vastaa
Feynman7
Feynman7

9

Kun kuulin tuon megapikselilukeman, niin ekana tuli mieleen että ei kai Nokia nyt lähtenyt tähän numeroiden murskaus kilpailuun mukaan. Mutta oikeasti toi sensorihan on tosi iso (kännykkään). N8:iin verrattuna pikselikoko tippunut vain pikkasen (1.75 -> 1.4 mikronia), eli ei turhan pieniä pikseleitä, hyvä. Siihen päälle pikkasen signaalinprosessointia, niin kuulostaa lupaavalta. Ja jos tosiaan pystyy digitaalisesti zoomaamaan ilman laadun huonontumista (mikä ei N8:ssa juurikaan onnistu), niin vielä parempi. Mielenkiintoista nähdä miten tuo sitten käytännössä toimii, mutta vaikuttaa lupaavalta.

Ja jos jotain kiinnostaa lukea oikeasti tosi hyvä pätkä miten toi toimii ja muuta oleellista aiheeseen liittyen niin suosittelen tutustumaan tähän:
http://press.nokia.com/wp-content/uploa...-whitepaper.pdf

Vastaa
miksuh2
miksuh2

10

Vaikuttaa kyllä aivan helvetin hyvältä, ehdottomasti mun seuraava luurini. Tuo rauta kameroineen yhdistettynä Bellen kanssa tulee olemaan ERITTÄIN mainio yhdistelmä.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

11

Ei minua häiritse henkilökohtaisesti. Vain yleisellä tasolla, kun en ymmässä tuota strategiaa, koska mielestäni se on todella sekava ja epälooginen. Olen varma, että en ole ainoa. Tämäkin yleinen häiritsevyys johtuu siitä, että olisi kiva, ettei Nokia hakkaisi turhaan päätä seinaan, sillä näköjään niillä olisi vielä mahdollisuuksia nousta tuonne kärkipoppooseen (tuota en ole uskonut sanovani enää pitkään aikaan).

Ja jotenkin tuntuu, että tässä yritetään kusettaa taas normikuluttajaa syötämällä niille suuria lukuja. Optiikka on edelleen todella pieni jopa pokkareihin verrattuna, joten en pysty uskomaan, että tuo on oikea tie.

Toivon hartaasti, että olen väärässä, sillä minusta olisi kyllä hienoa jos Nokia tekisi asioita vaihteeksi oikein.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

12

Lueskelin tuossa noiden linkkien takana olevat jutut ja kyllähän tämä saataa olla aika toimiva tekniikka. Mielenkiintoisin (positiivisessa mielessä) uutinen Nokialta viiteen vuoteen.

En löytänyt millään tietoa tuon kameran nopeudesta, eli monta kuvaa voi ottaa sekunnissa ja kuinka pitkä viive on laukaisussa?

Vastaa
miksuh2
miksuh2

13

@11

> Ei minua häiritse henkilökohtaisesti. Vain yleisellä tasolla, kun en ymmässä tuota
> strategiaa, koska mielestäni se on todella sekava ja epälooginen.

Ei aw ole millään tavalla epälooginen. Symbian on huomattavasti laajemmin käytetty alusta kuin WP7. Jos myös olet vähänkin seurannut uutisia, niin olet huomannut ettei Symbian ole mihinkään katoamassa pitkään aikaan.

> Olen varma, että en ole ainoa. Tämäkin yleinen häiritsevyys johtuu siitä, että olisi kiva,
> ettei Nokia hakkaisi turhaan päätä seinaan,

Itse henkilökohtasesti sekä Symbian Bellellä varustetun Nokia 701:n ja Nokia E7;n, sekä WP7:llä varustetun Lumia 800:n omistajana voin omakohtasen käyttökokenmuksen perusteella sanoa ainoastaan, että uusi Symbian Belle on selkeästi parempi ja mukavampikäyttää kuin WP7. Lumia 800 on raufaltaan hyvä, mutta se käyttöjärjestelmä on täysin ylihypetetty ja Symbian pieksee sen monessa mielessä aivan mennen tullen.

> ja jotenkin tuntuu, että tässä yritetään kusettaa taas normikuluttajaa syötämällä niille
> suuria lukuja. Optiikka on edelleen todella pieni jopa pokkareihin verrattuna, joten en
> pysty uskomaan, että tuo on oikea tie.

Tuossa, kuten myös N8:ssa on suuri kenno verrattuna varsinaisiin digikameroihin, etenkin mainitsemiisi pokkareihin. Samaten tuo Carl Zeissin linssi ei nyt kyllä mitenkään pieni ole sekään.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

14

Olen samaa mieltä, että Symbian hakkaa WP:n mennen tullen, mutta Nokia ei an sille mahdollisuutta, senhän he ovat jo kertoneet. Muutaman vuoden elinaika on kovin vähän, juuri sen takia en ota myöskään hamsteria..:)

Alku skeptisyyden jälkeen tuo teksniikka on alkanut tuntua jopa hieman järkevältä ja uskon, ett äse saattaa toimia. Nyt odotellaa nensimmäisiä hands on videoita, jotta nähdään kuinka nopeasti tuo räpsii jos on nopea niin tuo puhelin tulee menestymään. Tai menestyy jos eivät Nokialta rajoita myyntiä, kuten tekivät Nysin kanssa?

Lukaisin jostakin, että tuossa olisi 2GPU:ta ,joista toinen olisi kuvausta varten. Jos tuo pitää paikkaansa niin lupaa hyvää myös tuon nopeuden suhteen.

Kenno taitaa olla jopa suurempi kuin pokkareissa, mutta linssi on pieni, siitä ei pääse mihinkään.

Vastaa
Feynman7
Feynman7

15

Videokuvaamiseen liittyen tuolta pdf:stä löytyy seuraavanlainen kohta:
"To make this all happen, we developed a sensor with a special companion processor that handles pixel scaling before sending the required number to the main image processor."
Eli löytyy ylimääräinen prossu, jotta saadaan FullHD kuvaus onnistumaan ilman normi dual-corea.

Vastaa
Ergopad
Ergopad

16

"Teknologian ansioista normaaliresoluutioisia (vaikkapa 5 megapikselin) kuvia kuvatessa kamera voi ylinäytteistää eli yhdistää jopa seitsemän pikseliä yhdeksi puhtaaksi pure-pikseliksi, minkä avulla päästään eroon muita kamerapuhelimia vaivaavasta kohinasta ja värivääristymistä. Sen lisäksi, edes kolminkertainen zoomaus ei heikennä yksityiskohtien toistoa lainkaan, kuvistasi ei myöskään löydy keinotekoisia pikseleitä." - Nokia Ääni

Vastaa
Phiideer
Phiideer

17

Tämä on sitä, mitä lukijana tykkään - oikeasti uudenlaisia ominaisuuksia eikä vain samaa höttöä uusissa kuorissa. (edit: niin no, uudenlainen ja uudenlainen ominaisuus)

@11
Tuo on hyvä poitti. Nokialla on strategiassa aikamoinen dilemma, koska mitään tällaista he eivät käsittääkseni voi ajatella WP-alustalle, kun alustan kehityssuunta ei ole omissa käsissä. On vaikeaa kuvitella, että jopa Nokiakaan saisi WP:hen runnottua omia, yksinoikeudellisia ominaisuuksia mukaan.

@5
Käsittääkseni xenon-salama on isolta (ainoalta?) osin vastuussa möykystä; tarkemmin salaman kondensaattorista (onkohan jännitevaraaja nyt se osuva maalaisilmaus).

Vastaa
Feynman7
Feynman7

19

@19 Resoluutiossa olen osittain samaa mieltä. Mielestäni normikäytössä esimerkiksi E7:n sama reso on kyllä riittävä, mutta myönnän kyllä että voisi se jo hieman suurempikin olla.

Prosessorin taas uskon olevan täysin riittävä. Nykyisessä N8:ssani kun on 680MHz prossu ja sillä Belle pyörii ihan pätevästi. Myönnän että joskus vähän nykii ja lisäteho voisi auttaa, mutta 1,3GHz luulisi hyvin riittävän.

Vastaa
Jarissimo
Jarissimo

20

KAtsoin just tuon Engadgetin videon ja onhan se huippua..:) Mukava, kun maailmallakin innostutaan taas Nokian jutuista.

Tuossakin demossa jätettiin kuvien ottaminen pois?? Minua kiinnostaisi tuo nopeus, mutt atuntuu kuin Nokia varoisi näyttävänsä siitä mitään, joten onkohan siellä se suden kuoppa..

Vastaa
simsim4
simsim4

21

Se on moi moi samsung Galaxy S3 ja 18 megapikseliä tai mitä ny olikaan... Iha jees luuri tosiaan, mutta ite olisin toivonu pikselimäärän nousua vaikka siihen 480. no normikäytössä 360 riittää...

Vastaa
Matsomppi
Matsomppi

23

@23:
Itseasiassa minusta tuo ottia aika yllättävän nopeasti tuon kuva. Kuitenkin tuosas otti macrolla kuvaa lähikohteesta, mihin tarkentaessa menee aina pidemmän aikaa/ei onnistu heti. (Ainakin N8, pokkarit)

Picture-to-picture nopeuskin näyttää aika hyvältä tuossa videon lopulla, kun alko räiskimään noita kuvia.

Nyt olis kyllä mielenkiintonen vehje. Vaikeutuu päätös Nokia WPn ja Nokian (tulevien?) kunnon kamerakännyjen välillä...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Mmikkis (vahvistamaton)

24

Kuten jarissimo aikaisemmin totesi, aika hämmentävä ratkaisu nokialta. Eli siis julkistuksista ylivoimaisesti kiinnostavin oli symbian luuri. Juuri kun symbian luurit on pikkuhiljaa jäänyt taustalle ne nostettiinkin ihan jalustalle.

Mahtaa olla kuluttajalle hämmentävää, kun nyt on ollut melko varmaa, että jos haluaa nokian ostaa valitsee sen WP7 luurin ja nyt tulee tällainen luuri.

Gsmarenan sivuiltakin hyvin huomaa miten tän päivän lumia uutiset on keränneet 50 kommenttia, kun taas tämä 808 uutinen on kerännyt jo nyt 361 kommenttia mikä on muuten gsmarenan kommenteissa valtava määrä.

Pörssissäkin ollaan melko ihmeissään nokian tämän päivän uutisista ja julkistuksista. Kurssi tällä hetkellä yli 7% miinuksella.

Itse odotin tältä päivältä jotain kiinnostavaa nokialta, mutta sitä ei tullut, kuten analyytikotkin jotka ovat pettyneitä nokian julkistuksiin. Enemmän olisi pitänyt tulla kiinnostavia juttuja liittyen WP7 alustaan ja sen tulevaisuuteen ja ehkä puhelimiakin.

Nyt huomio on täysin takaisin symbianissa mikä on melko hämmentävää.

Vastaa
Ranvier
Ranvier

25

@25: Kai tämä nyt yrittää olla vain niinku "Goin out with a bang" tyylinen juttu. Eli tämä on Symbianin/Nokia OS:n joutsenlaulu. Eli kääritään viimeiset rahat Symbianilla mitä sillä voi vielä tehdä (Oikeastihan siinä olisi potentiaalia vielä niin paljon enempäänkin). Eiköhän tätä kameratekniikkaa tulla näkemään sitten Nokian tulevissa varsinaisissa WP-puhelimissa. Eiköhän siellä Nokialla jo kehitetä jytkyä WP-kamerapuhelinta, joka tulee sitten pihalle WP8:n myötä.

Vastaa
ArttuH5N1
ArttuH5N1

26

Itse en väittäisi kuluttajia niin typeriksi, että kaikesta pienestäkin valinnanvarasta "hämmentyvät". Tosin, tämän järkyttävän typeryyden varaan Apple on pitkään pelannut, onnistuneesti, että ehkä siinä on jotain perääkin. Itse en kyllä suostu uskomaan.

PV808 on kyllä erittäin vaikuttava kapistus, monen kilpailevan merkin fanittajan harmiksi. N8 jo oli suvereeni hallitsija kamerapuhelinten puolella ja nyt tämän paikan perii täysin oikeutetusti ja selkeällä marginaalilla PV808.

Vaikka sitä on vaikea uskoa, niitä suuria harppauksia teknologiassa voi tulla muiltakin, kuin Applelta. Siri, heh.

Vastaa
Anestic
Anestic

27

Ihmetyttää tuo näiden kameroiden kehitys tuohon suuntaan. Peruspokkarinkorvaajaksi käy jo suurin osa kännyköistä, jos hämäräkuvausta ei oteta lukuun. Toki jos tuo on kunnossa, niin hyvä. Tuollaisilla ominaisuuksilla ei minusta ole juuri merkitystä ilman kunnon optiikkaa, jolla voisi vaikuttaa esim. syväterävyyteen, tai mahdollisuutta vaihtaa linssiä. Digitaalinen zoomaushan on puhtaasi huijausta. Ihan sama ottaa se kuva ja rajata kotona photarissa paremmin...

Mutta en kiellä sitä, ettei kamera olisi puhelimessa kätevä, ja että tästä ei tulisi ehkä uusi kuningas tällä saralla. Erityisesti odotan, millaista videota tuolla saa, koska siihen käyttöön nämä on paljon kätevämpiä, kuin valokuvaukseen. Kunnon kameralla ja 4G:llä kun videon streemaus saisi ihan uusia ulottuvuuksia :D

Hinta kohilleen (400 pintaan) ja laadukas ulkokuori niin menestyy varmasti. Ja se kunnon wifitether...

Vastaa
miksuh2
miksuh2

28

Sovelluskehittäjänä ja valokuvauksesta pitävänä haluisin tuon PureView 808:n heti paikalla käpäliini :) Kunhan tuo tulee myyntiin, niin tänne heti yksi luuri :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

29

28@
>Ihmetyttää tuo näiden kameroiden kehitys tuohon suuntaan.
>Peruspokkarinkorvaajaksi käy jo suurin osa kännyköistä,

Sitten voi hankkia kevyemmällä kameralla varustetun mallin, osa haluaa kuitenkin parempaa.

>jos hämäräkuvausta ei oteta lukuun.

mm. tuo on yksi niitäasioita mitä jotkut arvostaa.

> tai mahdollisuutta vaihtaa linssiä.

Sen osalta on viellä järkkäreillä markkinarakoa. aina välillä on ollut jotain puhelinvirityksiä joissa linssiäkin on voinut vaihdella tai lisäillä , ei kovin kummoissia.


>Digitaalinen zoomaushan on puhtaasi huijausta. Ihan sama ottaa se
>kuva ja rajata kotona photarissa paremmin...

Aivan ylivoimainen otiseen zoomiin verrattuna, jolla zoomaus pitää aina tehdä kuvatessa.

Videokuvauksessa kuvauksenaikainen digizoomi välttämätön, videon digizoomausta ei voi tehdä jälkikäteen.

Ja stillikuviakin ottaessa kuvatessa tehty digizoomaus auttaa keskittyyn haluttuun kohtaan ja ottamaan parempiakuva ja säästää megatavuja.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.